Βουλευτή Λαρίσης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο Ρ/Φ ΝΕΤ
Δημοσιογράφος: Σαράντης Τσούτσιας
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε να κουβεντιάσουμε με τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. E ίναι Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, καλημέρα σας κ. Χαρακόπουλε
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα στη συντροφιά σας και στους ακροατές μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βρίσκεται στα Αμπελάκια ο κ. Χαρακόπουλος κάνει περιοδεία μαζί με τον κ. Σαμαρά. Γιατί επιλέξατε να πάτε εκεί;
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πράγματι, περιμένουμε να έλθει σε λίγη ώρα στα Αμπελάκια ο Πρόεδρος της Ν.Δ., ο Αντώνης Σαμαράς. Κοιτάξτε, τα Αμπελάκια είναι ένας τόπος με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Είναι η κοιτίδα του συνεταιριστικού και του κοινοτικού κινήματος, του κοινοτικού πνεύματος. Το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς είναι ότι μπορούμε, ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί όρθια στα πόδια της, στις δικές της δυνάμεις. Άλλωστε, το κατάφερε σε πολύ πιο αντίξοες συνθήκες, σε πολύ πιο δύσκολους περιόδους. Τα Αμπελάκια μεγαλούργησαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας γιατί ακριβώς πίστεψαν στις δυνάμεις τους, λειτούργησαν ενωτικά, λειτούργησαν με σχέδιο, με οργάνωση και κατάφεραν να πετύχουν αυτά που πέτυχαν, σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Επομένως, αν τα καταφέραμε τότε μπορούμε να τα καταφέρουμε και σήμερα, αρκεί, όπως σας είπα, να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, να έχουμε σχέδιο και να δουλέψουμε ενωτικά όλοι μαζί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ ωραία ακούγονται όλα αυτά, αλλά οι πολίτες άλλα θέλουν τώρα. Το πρακτικό ζήτημα είναι τώρα τι κάνουμε. Πριν από λίγο μίλαγα με τον κ. Σαχινίδη ότι ψάχνει η κυβέρνηση να καλύψει 1 δις που χρειάζεται μέχρις τέλος του χρόνου με βάση το μνημόνιο. Αυτό είναι το θέμα τώρα και τα Αμπελάκια τώρα, ε καλά εντάξει είναι…
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να έχει μελετήσει -εδώ και δύο μήνες και πλέον έχουν περάσει- την οικονομική πρόταση που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. και το οικονομικό επιτελείο του κόμματός μας στο Ζάππειο στις 7 Ιουλίου και να βρει διεξόδους στα σημερινά αδιέξοδα. Δυστυχώς εδώ και δυόμιση μήνες δεν έχουμε ακούσει μια συγκεκριμένη απάντηση επί της συνολικής πρότασης, που κατέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία τη λεγόμενη στρατηγική της ελπίδας για την έξοδο από την κρίση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, εντάξει έχετε καταθέσει μια σειρά από προτάσεις
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα σ’ αυτή την ολοκληρωμένη πρόταση υπάρχουν απαντήσεις στα σημερινά αδιέξοδα. Η δική μας η πρόταση λέει ότι με λιγότερες θυσίες μπορούμε μέσα σε 2 χρόνια να μπορέσουμε να βγούμε από την τριπλή επιτήρηση της τρόικας, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι είναι μια σειρά προτάσεις αυτές, δεν μπορούν να κριθούν αν δεν τις δούμε να υλοποιούνται
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βλέπετε ότι μέρα με τη μέρα δικαιώνεται η κριτική που άσκησε η Νέα Δημοκρατία και η εναλλακτική πρόταση που παρουσίασε. Την προηγούμενη εβδομάδα, για παράδειγμα, είδαμε εκπροσώπους του ΕΒΕΑ, εκπροσώπους ευρύτερα της αγοράς, να καταθέτουν και αυτοί τις ενστάσεις τους για μια σειρά μέτρων του μνημονίου που πλήττουν την αγορά, φουσκώνουν την ύφεση, οδηγούν σε λουκέτα σε εκτίναξη της ανεργίας. Χρειάζεται αναπτυξιακή προοπτική που λείπει από την πρόταση της κυβέρνησης, και ζητούν επιτακτικά να υπάρχουν διορθωτικές κινήσεις εντός του μνημονίου
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να κριθούν αυτά που προτείνετε, μια ημερομηνία σταθμός είναι οι εκλογές στις 7 Νοεμβρίου. Εκεί δεν έχουμε καταλάβει τώρα, συγκροτείτε μέτωπο κατά του μνημονίου ή όχι, γιατί άλλοι βουλευτές σας λένε αυτό, άλλοι σας λένε άλλο
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι το πολιτικό πλαίσιο δόθηκε από την εισήγηση του Προέδρου του Κόμματος στη Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας την προηγούμενη εβδομάδα. Αναμφίβολα οι εκλογές σε επίπεδο περιφέρειας έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά. Βέβαια, σε περιόδους «πολιτικής ομαλότητας» κατισχύουν τα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά. Σε περιόδους, όμως, που έχουμε ιδιαίτερα γεγονότα, αντιλαμβάνεστε ότι τα πολιτικά χαρακτηριστικά είναι εκείνα που κατισχύουν. Άλλωστε και να θέλουν οι πολίτες κ. Τσούτσια να λησμονήσουν ότι οι εκλογές αυτές στις 7 Νοεμβρίου σε επίπεδο Περιφερειών έχουν πολιτικό περιεχόμενο, δεν τους το αφήνει να το ξεχάσουν. Γιατί η κυβέρνηση αυτή, με την πολιτική που ακολουθεί το υπενθυμίζει, αλλά και με τις συζητήσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες για την επιλογή των υποψηφίων Περιφερειαρχών που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ προς τα εκεί κατατείνουν. Και εξηγούμαι: ακούω ότι το ΠΑΣΟΚ αποφασίζει να θέσει ως υποψηφίους Περιφερειάρχες πολιτικά πρόσωπα βουλευτές, δηλαδή πρόσωπα που έδωσαν θετική ψήφο στο μνημόνιο, πρόσωπα τα οποία οδήγησαν με τη ψήφο τους, με τη στάση τους στην τριπλή επιτήρηση της χώρας από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επομένως σε μεγάλο βαθμό η ψήφος των πολιτών θα κρίνει και αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Το ΚΚΕ βγήκε και είπε κ. Χαρακόπουλε ότι όποιος θέλει να ψηφίσει ενάντια στο μνημόνιο ψηφίζει τους υποψηφίους του ΚΚΕ. Εσείς από την πλευρά σας λέτε ότι κάνουμε μέτωπο ενάντια στο μνημόνιο.
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν σας μίλησα για μέτωπο. Εγώ σας μίλησα για μια εναλλακτική πρόταση. Η πρόταση που καταθέτει η Νέα Δημοκρατία δεν αρνείται τις δεσμεύσεις που έχει η χώρα απέναντι στους δανειστές της, αλλά είναι μια ρεαλιστική πρόταση που λέει ότι σε συντομότερο χρόνο, με λιγότερες θυσίες, ισόρροπα κατανεμημένες, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση. Για παράδειγμα, η δική μας πρόταση μιλάει άμεσα για αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων και υποδεικνύουμε συγκεκριμένους κωδικούς, όπως το έπραξε και η ΑΔΕΔΥ παλαιότερα, μέσω των οποίων μπορούν να εξευρεθούν τα 500 εκ. που χρειάζονται, οι πόροι που χρειάζονται. Και η πρόταση αυτή θα εξειδικευτεί ακόμα περισσότερο από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στη ΔΕΘ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε επίπεδο λοιπόν δημοτικών εκλογών, υπάρχει τόπος κοινής πορείας της Νέας Δημοκρατίας με την Αριστερά; Για το δεύτερο γύρο μιλάμε.
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το δεύτερο γύρο. Αλλά σε κάθε περίπτωση ……..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σιγά μην είναι νωρίς. Δεν είναι νωρίς. Πολιτικό σχεδιασμό κάνετε.
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση εμείς απευθυνόμαστε στους πολίτες, απευθυνόμαστε στην κοινωνία των πολιτών και ζητούμε η κοινωνία των πολιτών με βάση και τα τοπικά ζητήματα και βεβαίως τα πολιτικά προβλήματα και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία να σχηματίσουν μια πλατιά κοινωνική συμμαχία σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι δεν μας απαντήσατε
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω πως σας απάντησα
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι πλατιά κοινωνική συμμαχία, απάντησε ο κ. Χαρακόπουλος. Από χθες έχουμε μια σειρά νέων δεδομένων στην ευρύτερη κεντροδεξιά. Δημιουργήθηκαν και σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ξαφνικά έχετε αρχίσει και έχετε πρόβλημα με το ότι ο κ. Καρατζαφέρης τράβηξε την υποστήριξη του ΛΑΟΣ από τον κ. Ψωμιάδη και με όλα αυτά που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες με τον κ. Ψωμιάδη
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από εμένα τι θέλετε να σας πω, το τι έκανε ο κ. Καρατζαφέρης;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, κατ’ αρχάς αν υπάρχει πρόβλημα στην Κεντροδεξιά
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι φαινόμενα οικογενειοκρατίας δεν είναι ανεκτά στη Νέα Δημοκρατία. Νομίζω το είχε καταστήσει σαφές μιλώντας καθ’ όλη την Προσυνεδριακή διαδικασία και με κορύφωση το Συνέδριο, λέγοντας ότι οι λέξεις τζάκια, βιλαέτια, οικογένειες, φέουδα, βαρονίες δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία. Λοιπόν αυτό νομίζω έγινε απόλυτα σαφές. Φαινόμενα οικογενειοκρατίας δεν είναι ανεκτά πλέον στη νέα Νέα Δημοκρατία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή δεν σας έχει γίνει αντιληπτό ότι υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα για τη Ν.Δ. στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αντιθέτως πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο θετικό
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Καρατζαφέρης χθες είπε απευθυνόμενος στον κ. Ψωμιάδη σε ήξερα Ζορμπά και σε έκαναν …
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει με τέτοια ευφυολογήματα δεν θέλω να δώσω συνέχεια
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Χαρακόπουλε είστε στον Πολιτικό Σχεδιασμό και ο σχεδιασμός της Ν.Δ. είναι να αποχωρήσει απ’ όλες τις εξεταστικές επιτροπές
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε κ. Τσούτσια η χώρα περνάει μια δύσκολη συγκυρία. Η Ν.Δ. καταθέτει μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επειδή ακριβώς αδυνατεί να αντιμετωπίσει τη λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια, γιατί υποσχέθηκε προεκλογικά ότι λεφτά υπάρχουν και αντιθέτως βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη του φορολογούμενου, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα με μια σειρά από εξεταστικές επιτροπές, οι οποίες δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα. Δυστυχώς, απ’ όλη τη συζήτηση την πολύμηνη και τη συμμετοχή βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σ’ αυτές τις Επιτροπές, αποδεικνύεται ότι δεν προσκομίστηκε κανένα νέο στοιχείο και δεν προκύπτουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτό το μαχαίρι στο κόκαλο
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και στόχο έχει τη δημιουργία εντυπώσεων. Εμείς δεν θα συμμετάσχουμε σ’ αυτό. Είπαμε από την αρχή για κάθε υπόθεση, βεβαίως να συγκροτηθούν, αν επιθυμεί η κυβερνητική πλειοψηφία, εξεταστικές επιτροπές. Προσήλθαμε σ’ αυτές, συμμετείχαμε σε μακρές συνεδριάσεις επί μήνες. Τίποτα καινούργιο δεν προέκυψε. Φέτος, σας λέω, ότι επιχειρείται μια κωλυσιεργία προκειμένου να αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα. Ε, σε αυτό το παιχνίδι αποπροσανατολισμού εμείς δεν θα συμμετάσχουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, κ. Χαρακόπουλε και θα έρθει πρόταση και για την οικονομία, αυτά τα…………πως τα λένε τέλος πάντων
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ας τη δούμε, ας τη δούμε
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τη δείτε, θα τη δείτε.
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά ακούω ότι και κυβερνητικά στελέχη διατυπώνουν ενστάσεις, ότι δεν μπορεί να ποινικοποιούνται πολιτικές επιλογές. Μπορεί να ασκεί κανείς κριτική, αν θέλετε, για πολιτικές επιλογές για αστοχίες ή λάθη ή διαφορετικές προσεγγίσεις στην οικονομική θεώρηση αλλά το να ποινικοποιείς πολιτικές αποφάσεις νομίζω ότι είναι κάτι διαφορετικό. Και βλέπω ότι και μέσα στην κυβέρνηση, μέσα στο κυβερνών κόμμα διατυπώνονται τέτοιες προτάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να περιμένουμε ότι θα αποχωρίσετε και από τη Siemens ;
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν έχω να σας προαναγγείλω κάτι, δεν συμμετέχω στην εξεταστική επιτροπή της Siemens . Νομίζω ότι δεν έχει προχωρήσει σε βάθος η διερεύνηση. Μένει να δούμε αν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε βάθος, να ανοίξουν οι λογαριασμοί για να δούμε τι κρύβεται πίσω από όλη αυτή την υπόθεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Να σας ευχαριστήσουμε πολύ κ. Χαρακόπουλε.
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας μέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα.