Menu
A+ A A-

Εισήγηση Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Διεθνές Πολιτικό Συνέδριο: «Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα» και στην Στρογγυλή Τράπεζα V με θέμα: Χριστιανικές αξίες και πολιτική καθημερινότητα. Αλήθειες, Εμπόδια

ΜΑΧ 1 11

Θεσσαλονίκη, 17 Μαΐου 2024

 

Εισήγηση Μάξιμου Χαρακόπουλου

στο Διεθνές Πολιτικό Συνέδριο:

«Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα»

και στην Στρογγυλή Τράπεζα V με θέμα: Χριστιανικές αξίες και πολιτική καθημερινότητα. Αλήθειες, Εμπόδια, Εξαρτήσεις

 

Αγαπητοί συμμετέχοντες,

Σας καλωσορίζουμε στην 5η Ενότητα του Συνεδρίου μας, το οποίο με χαρά και ικανοποίηση διαπιστώνω ότι διακρίνεται από έναν εποικοδομητικό διάλογο, ενώ έχουν ήδη εξαχθεί γόνιμα συμπεράσματα, τα οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε.

Η παρούσα ενότητα, που έχω τη τιμή με «συγκυρηναίο» τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Χρυσόστομο Σταμούλη, να συντονίσω, αφιερώνεται στη θέση που κατέχουν, αν κατέχουν, οι χριστιανικές αξίες στην τρέχουσα πολιτική πρακτική.

Κοντολογίς, καλείσθε να ανιχνεύσετε και να παρουσιάσετε ποιο είναι το αξιακό φορτίο της χριστιανικής μας ταυτότητας που αντανακλάται στην πολιτική δράση και σκέψη, και με ποιο τρόπο γίνεται αυτό.

Ασφαλώς, η έννοια της πολιτικής είναι γέννημα της πόλης, της αρχαίας πόλης-κράτους, που ήκμασε στην αρχαία Ελλάδα. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η προέλευση της λέξεως πολιτική.

Αν και η τέχνη της διακυβέρνησης προϋπάρχει, από την ίδρυση οργανωμένων κοινοτήτων και στη συνέχεια των κρατών, όμως, στην αρχαία Ελλάδα οι έννοιες αυτές απέκτησαν μια ολοκληρωμένη μορφή, καθώς αναδείχθηκε ως πρότυπο ο καλός και αγαθός πολίτης.

Αυτός που ενεργά συμμετέχει στο έργο της ευημερίας, αρμονίας και ασφάλειας της πόλης. Σε αντίθεση με τον ιδιώτη, σύμφωνα και με τον ορισμό του Περικλέους στον Επιτάφιο που μας άφησε κληροδότημα ο Θουκυδίδης.

Σύντομα, όμως, επέρχεται η παρακμή της πόλεως κράτους, που αντικαθίσταται από τα ελληνιστικά βασίλεια και την ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Η πολιτική αλλάζει περιεχόμενο, και η ιδιώτευση γίνεται καθεστώς.

Οι άνθρωποι αυτής της μακράς περιόδου, αναζητούν μια υψηλότερη αλήθεια. Κάτι που μαρτυρά την άνθηση διαφόρων φιλοσοφικών ρευμάτων, των στωικών, των επικούρειων, των νεοπλατωνικών.

Τότε διαδίδεται και το μήνυμα της Σωτηρίας που δίδαξε με τον λόγο, τον βίο και την Ανάστασή του ο Ιησούς. Το αποστολικό έργο θα είναι τιτάνιο, και οι χριστιανοί θα αντέξουν τα μαρτύρια γιατί η πίστη τους θα είναι ανώτερη από την πολιτική καταπίεση.

Από τον Κωνσταντίνο τον Μέγα, όμως, ο χριστιανισμός αρχίζει να καθίσταται κρατική θρησκεία. Εύλογα θα επηρεάσει την πολιτική ιδεολογία και πρακτική του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους. Και το ίδιο θα γίνει σε ολόκληρο τον χώρο που θα απλωθεί η επιρροή του χριστιανισμού.

Ειδικότερα στην Ευρώπη, θα βάλει τη σφραγίδα του σε κάθε έκφανση του πολιτισμού της, και μοιραία και των πολιτικών της μορφοποιήσεων, που συχνά είχαν θρησκευτική έκφραση.

Από την εποχή του διαφωτισμού, και ιδιαίτερα μετά τη γαλλική επανάσταση, οι χριστιανικές ιδέες, θα στοχοποιηθούν. Το νέο μοντέλο που θα αναδειχθεί θα είναι αυτό της εκκοσμίκευσης και ο διαχωρισμός της εκκλησίας από την πολιτική.

Νέα ρεύματα αμφισβήτησης θα απλωθούν στον ευρωπαϊκό χώρο, που θα επιδιώξουν να κόψουν τις ρίζες με τις χριστιανικές παραδόσεις. Στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ιδιαίτερα, θα φθάσουμε μέχρι του σημείου να κηρυχθεί ο χριστιανισμός σχεδόν παράνομος. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα κυριολεκτικά εκτός νόμου.

Ωστόσο, τα καθεστώτα αυτά κατέρρευσαν και όλοι ελπίσαμε ότι οι χριστιανικές αξίες, που ποτέ δεν χάθηκαν σε αυτούς τους λαούς, θα αναγεννηθούν συνολικά στην ταλαιπωρημένη μας ήπειρο.

Πιστέψαμε ότι βασικές αρχές της κοινής ευρωπαϊκής χριστιανικής παράδοσης θα μπορούσαν να αποτελέσουν γόνιμα στοιχεία της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιδεολογίας. Έτσι ώστε να ισορροπηθεί η μονομέρεια ενός οικονομίστικου, υλιστικού μοντέλου που προωθείτο.

Αυτή νομίζω ήταν και η προσδοκία των ιδρυτών της ΔΣΟ. Να προσδώσει ο ορθόδοξος κόσμος και τα δικά του πνευματικά χαρακτηριστικά, επηρεασμένα από την χριστιανική του παράδοση, στο νέο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Άλλωστε, μη λησμονούμε ότι το εγχείρημα της ΕΕ θεμελιώθηκε πρωτίστως από τους ηγέτες των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων της Δυτικής Ευρώπης, που εμφορούνταν από χριστιανικές αξίες.

Ωστόσο, οι εξελίξεις μας διέψευσαν σε μεγάλο βαθμό. Η τάση που θέλει την θρησκευτική πίστη να περιορίζεται αυστηρά στον ιδιωτικό χώρο πλέον είναι κυρίαρχη.

Στην πολιτική, τουλάχιστον σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν υπάρχει χώρος ούτε καν για συζήτηση για χριστιανικές αξίες. Σε εθνικό επίπεδο, όμως, αυτό το θέμα εξακολουθεί να απασχολεί. Λιγότερο ή περισσότερο. Αναλόγως και των παραδόσεων της κάθε χώρας.

Όπως πρόσφατα στην Ελλάδα, για το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων. Το θέμα των χριστιανικών αρχών για τη φύση και τον ρόλο της πυρηνικής οικογένειας αποτέλεσε το κύριο θέμα των συζητήσεων, μεταξύ πολιτικών και πολιτών.

Επιπλέον, συχνά από τους πολέμιους των χριστιανικών αξιών, ακούγεται ο αφορισμός ότι αυτές οι αξίες είναι σκοταδισμός, αντίδραση, μεσαίωνας. Και ως εκ τούτου εκ προοιμίου καταδικαστέες.

Αλλά και όποιος πολιτικός υπερασπίζεται χριστιανικές αξίες χαρακτηρίζεται οπισθοδρομικός, ή δέχεται τη μομφή ότι η στάση του εκπορεύεται από την επιθυμία του να έχει τη στήριξη της Εκκλησίας ή του ποιμνίου. Του αμφισβητείται δηλαδή το δικαίωμα να πιστεύει πράγματι τα όσα υποστηρίζει.  

Όλοι κατανοούμε, λοιπόν, ότι έχει έρθει η στιγμή να διασαφηνιστούν κάποια πράγματα.  Να δούμε και πάλι τις σχέσεις χριστιανικών αξιών και πολιτικής, που κατ’ επέκτασιν είναι και σχέσεις ηθικής και πολιτικών, εντός μιας δημοκρατικής και ισχυρής ενωμένης Ευρώπης.

Είμαι βέβαιος ότι η ενότητα αυτή του Συνεδρίου μας θα διαφωτίσει πολλές από τις πλευρές του ζητήματος, καθώς περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικούς ομιλητές που είναι καλοί γνώστες του θέματος.

Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω τους ομιλητές μας: Καλωσορίζω το μέλος της ΔΣΟ και υποψήφιο Ευρωβουλευτή, κ. Ηλία Μυριάνθους, τον Καθηγητή και πρώην Ευρωβουλευτή κ. Κωνσταντίνο Χρυσόγονο, τον Πρόεδρο του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Νίκο Μαγγιώρο, τον Αιδεσιμώτατο Τόμας Βιπφ, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Θρησκευτικών Ηγετών της Οργάνωσης Θρησκείες για την Ειρήνης, την Ευρωβουλευτή κ. Μαρία Σπυράκη και τον κ. Σπύρο Παππά, νομικό, π. Γενικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό το εκλεκτό τραπέζι πλαισιώνεται, όπως είπα ήδη είπα, επίσης από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Χρυσόστομο Σταμούλη, με τον οποίο έχω την χαρά και την τιμή να μοιράζομαι τον ρόλο του Συντονιστή.

Read more...

Ομιλία ΓΓ της ΔΣΟ δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου στην τελετή έναρξης του Διεθνούς Συνεδρίου « Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα»

MAX 11

Θεσσαλονίκη, 15 Μαΐου 2024

Ομιλία

ΓΓ της ΔΣΟ δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου

στην τελετή έναρξης του Διεθνούς Συνεδρίου « Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα»

Παναγιώτατε,

Εκλεκτοί συμμετέχοντες του Διεθνούς Συνεδρίου,

Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή για τη σημερινή συνάντησή μας στο Συνέδριο με θέμα «Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα».

Πρόκειται για μια διεθνή πρωτοβουλία, που αναλάβαμε από κοινού η ΔΣΟ με κοινοβουλευτικούς, εκκλησιαστικούς και ακαδημαϊκούς φορείς. Μια συνεργασία για την οποία θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες για την πολύτιμη συμβολή τους.

Όχι τυχαία, το Συνέδριο διοργανώνεται σε μια πόλη με έντονο και ανεξίτηλο το χριστιανικό αποτύπωμα. Μια πόλη που ιδρύθηκε στους ελληνιστικούς χρόνους, αλλά έλαμψε στον υπερχιλιετή βίο της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, γνωστής ως Βυζαντινή αυτοκρατορία.

Εδώ, απ’ όπου ξεκίνησαν οι Έλληνες φωτιστές των Σλάβων Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, για να μεταφέρουν το μήνυμα της Ορθοδοξίας, αλλά δημιουργώντας και γραφή για αυτούς τους λαούς.

Σφραγίζοντας έτσι με τη δράση τους τον πολιτισμικό χάρτη των Βαλκανίων, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Σε μια πόλη που γειτνιάζει και επηρεάζεται από το Άγιο Όρος, την κιβωτό της Ορθοδοξίας, που εξακολουθεί να εκπέμπει το φως της ελπίδας έως και σήμερα. Την πόλη του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά και των ησυχαστών, ενός γνήσια ορθόδοξου πνευματικού κινήματος.

Στην Θεσσαλονίκη που δεν έπαψε ποτέ στους νεώτερους χρόνους να έχει επαφή με την Ευρώπη, Δυτική και Ανατολική, και να είναι πάντα ανοιχτή στα πνευματικά ρεύματα που έρχονταν μέσω των οδών συνάντησης.

Επιπλέον, επιλέξαμε το Συνέδριο αυτό να διεξαχθεί λίγο πριν την διεξαγωγή των ευρωπαϊκών εκλογών, ώστε η παρέμβασή μας να ενταχθεί στον εν γένει προβληματισμό για το αύριο της Ευρώπης.

Γιατί μπορεί η προεκλογική συζήτηση πολλές φορές να εστιάζεται σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής ή κομματικών αντιπαραθέσεων, ωστόσο, το μεγάλο διακύβευμα είναι ποια θα είναι η Ευρώπη του μέλλοντός μας; Ποιες θα είναι οι αρχές και οι αξίες που θα την διέπουν; Ποιο το όραμα που πρέπει να αναδειχθεί και θα συνεπάρει και πάλι τους λαούς μας;

Γιατί, δυστυχώς, βλέπουμε πως αυτό που εμφανίζεται σήμερα ως ευρωπαϊκό όραμα έχει ξεθωριάσει. Και γι’ αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι. Όπως η έλλειψη κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, η απουσία ουσιαστικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών σε καταστάσεις κρίσεων, ο στενός οικονομισμός στους στόχους και η αίσθηση ότι πολλές αποφάσεις παίρνονται από μια απόμακρη και όλο και πιο απόμακρη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Η απόφασή μας, λοιπόν, να συζητήσουμε σε αυτή τη συγκυρία το θέμα «η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα», προέκυψε από μια πικρή διαπίστωση. Το ότι σταδιακά, εδώ και αρκετά χρόνια, η χριστιανική παράδοση και οι χριστιανικές αξίες παραμερίζονται ή και αγνοούνται από τον ευρωπαϊκό δημόσιο λόγο και τα ευρωπαϊκά κείμενα, όπως είναι ο λεγόμενος Διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης.

Μια πρακτική η οποία ενέχει, πέραν της ανιστορικότητάς της, και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα, καθώς δεν αποτελεί το προϊόν μιας συλλογικά και δημοκρατικά θεσμοθετημένης ή ψηφισμένης άποψης.

Μια πρακτική, η οποία επιδεικτικά αγνοεί την πλειοψηφία του πληθυσμού των κρατών μελών της ΕΕ, που συνεχίζουν να θρησκεύονται.

Το στοιχείο αυτό, ωστόσο, παρά το γεγονός ότι επισημάνθηκε με παρεμβάσεις στις οποίες έχουμε προβεί όλοι οι φορείς που βρισκόμαστε εδώ, προς τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, δεν απαντήθηκε ποτέ. Και αυτό γεννά περαιτέρω απορίες για τα αίτια αυτής της στάσης.

Ποιο είναι το ιδεολογικό υπόβαθρο της σημερινής ΕΕ, και ποια ιδεολογικά ρεύματα είναι αυτά τα οποία επηρεάζουν τις κεντρικές αποφάσεις της;

Όλοι παρακολουθούμε, αρκετά αμήχανα θα έλεγα, αυτήν την επέλαση της λεγόμενης woke κουλτούρας, που ισοπεδώνει όλη την ευρωπαϊκή πνευματική κληρονομιά. Από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους έως βέβαια και τις χριστιανικές παραδόσεις. Στο όνομα ενός στρεβλού δικαιωματισμού, που καταλήγει να γίνεται αφόρητος ολοκληρωτισμός. Και αυτό συνιστά έναν μείζονα κίνδυνο για την ευρωπαϊκή συνοχή.

Ταυτόχρονα, όμως, στόχος του Συνεδρίου είναι να εξετάσουμε ποια μπορεί να είναι η δική μας συμβολή στην αναδιάταξη των ευρωπαϊκών αξιών.

Πώς θα προτείνουμε μια δημιουργική σύνθεση ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον. Πώς οι χριστιανικές αρχές θα προσαρμοστούν στο σήμερα και στις προκλήσεις που αυτό φέρνει μαζί του.

Ασφαλώς, τα συγκεκριμένα ερωτήματα δεν έχουν εύκολες απαντήσεις. Ζούμε σε έναν σύνθετο κόσμο, που αλλάζει ραγδαία. Η παγκοσμιοποίηση, η οποία επιφέρει την ομογενοποίηση στα ήθη και στις αντιλήψεις, ιδιαίτερα στις νέες γενιές, τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα, τα οποία αλλάζουν τη σύνθεση των πληθυσμών, τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, είναι καταστάσεις που μεταμορφώνουν ριζικά τις κοινωνίες μας και τα ανθρωπολογικά πρότυπα.

Ταυτόχρονα, έχουμε τις προκλήσεις του αναθεωρητισμού και της απειλής της γενίκευσης του πολέμου, που αλλάζουν το πεδίο των διεθνών σχέσεων όπως το γνωρίζαμε, αλλά και την κλιματική κρίση, που απαιτεί άμεσα μια άλλη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

 Σε όλα τα παραπάνω η Ευρώπη πρέπει να δώσει τις δικές της πειστικές απαντήσεις. Το ζήτημα, όμως, είναι αν αυτές οι απαντήσεις θα είναι εξοπλισμένες από το βαρύ αξιακό φορτίο της μακράς ευρωπαϊκής πνευματικής κληρονομιάς, όπως είναι η χριστιανική της παράδοση, ή αν η Ευρώπη θα τα διαχειριστεί μόνον με νεότευκτα εργαλεία άγνωστης προέλευσης και αποτελεσματικότητας.

 Ως ΔΣΟ, αντιλαμβανόμαστε την μεγάλη ευθύνη μας να συμβάλουμε στην ανάδειξη αυτού του προβληματισμού. Το έχουμε κάνει, άλλωστε, από την ίδρυση της Οργάνωσής μας. Θυμίζω  ότι επί προεδρίας Ντελόρ, το 1993, στην ιδρυτική προσπάθεια της ΔΣΟ συμμετείχε η τότε πρώτη αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Λαφοντέν, όπως και εκπρόσωπος της Επιτροπής.

 Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, αναλαμβάνουμε και τον συντονισμό όλων των οργανώσεων, που διακατέχονται από τον ίδιο προβληματισμό, την ίδια αγωνία, ώστε να καταλήξουμε σε κάποια κοινά συμπεράσματα και έναν προγραμματισμό δράσεων για το μέλλον.

 Γιατί κοινός μας πόθος είναι μια ενωμένη, ευημερούσα Ευρώπη, μια Ευρώπη των υψηλών αξιών, φάρος ελπίδας και οδηγός για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

 Είμαι βέβαιος ότι το Συνέδριό μας, με τη συμμετοχή τόσο σημαντικών προσωπικοτήτων και εκπροσώπων φορέων με πλούσια δράση και υψηλή αναγνώριση, θα πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί και θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μια ακόμη πιο δημιουργική και καρποφόρα συνεργασία.

Σας ευχαριστώ.

Read more...

Απολογισμός και Προγραμματισμός του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Διεθνή Γραμματεία της ΔΣΟ

ΜΑΧ 1 10

Θεσσαλονίκη, 15 Μαΐου 2024

 

Απολογισμός και Προγραμματισμός

του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας

δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου

στη Διεθνή Γραμματεία της ΔΣΟ

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Σας καλωσορίζω εδώ, στην ιστορική πόλη της Θεσσαλονίκης, την αιώνια Συμβασιλεύουσα, για τη διεξαγωγή της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ).

Η σημερινή Συνεδρίαση λαμβάνει χώρα, λίγο πριν τη διεξαγωγή του σημαντικού Διεθνούς Πολιτικού Συνεδρίου με θέμα «Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα».

Πρόκειται για μια διεθνή πρωτοβουλία που αναλάβαμε από κοινού με την Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), την Επιτροπή των Επισκοπικών Διασκέψεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (COMECE), τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος για την θέση των χριστιανικών αξιών στην κοινωνία και την πολιτική. Μάλιστα, δεν είναι τυχαία η επιλογή της ημερομηνίας διεξαγωγής του Συνεδρίου, μερικές εβδομάδες πριν από την διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι για την εν λόγω δραστηριότητα και ευελπιστώ ότι θα έχουμε ένα επιτυχές Συνέδριο και καρποφόρα συμπεράσματα.

Προτού ξεκινήσω με την απολογιστική αναφορά μου, θα μου επιτρέψετε μια σύντομη αναφορά στις δραματικές και συνάμα επικίνδυνες εξελίξεις του πολέμου που μαίνεται στην πολύπαθη Μέση Ανατολή. Η πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Ιράν στο έδαφος του Ισραήλ, αλλά και η κλιμάκωση των ισραηλινών επιδρομών στη Ράφα της Παλαιστίνης δείχνει ακριβώς ότι δεν υπάρχει διάθεση για σιγή των όπλων.

Αντιθέτως, αυξάνονται συνεχώς οι προοπτικές για περαιτέρω κλιμάκωση και αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής, με παγκόσμιες συνέπειες.

Η Οργάνωσή μας διαχρονικά αναπτύσσει λόγο και έργο με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων του Ορθόδοξου Κόσμου και το σεβασμό των οικουμενικών αξιών της διεθνούς κοινότητας και της Ανθρωπότητας.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ πρέπει να θέσουμε τους εαυτούς μας προ των ευθυνών μας και να θέσουμε όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που διαθέτουμε, προκειμένου να επικρατήσει η Ειρήνη. Σε κάθε περίπτωση τασσόμαστε υπέρ της  ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Ο πόλεμος δεν διορθώνει καταστάσεις. Αντίθετα, δημιουργεί και εγκυμονεί προβλήματα για το μέλλον. Οφείλουμε να παραμένουμε προσηλωμένοι και πιστοί στους δικαιοδοτικούς μηχανισμούς και τα πολιτικά μέσα για την διευθέτηση των διεθνών διαφορών.

Πέρα από τα Διεθνή Δικαστήρια, ιδιαιτέρως σημαντικό μέσο για την πρόληψη και την καταστολή της βίας στις διακρατικές σχέσεις είναι το εργαλείο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

Η διαμεσολάβηση του κοινοβουλευτικού παράγοντα μπορεί να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την εκτόνωση της κρίσης και την προσέλευση των εμπόλεμων μερών σε συνθηκολόγηση.

Η ΔΣΟ διαχρονικά θέτει τις υπηρεσίες της για διαμεσολάβηση σε κάθε είδους ένοπλη σύρραξη και προβαίνουμε σε έκκληση για την διασφάλιση της ειρήνης των λαών.

Τους προβληματισμούς μας για την κατάσταση στην Παλαιστίνη και τη διαθεσιμότητα των κοινοβουλευτικών όπλων που έχουμε στη φαρέτρα μας επεσήμανα και στον Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, κ. ΓιουσέφΝτορχόμ, κατά τη συνάντηση που είχαμε στην έδρα της ΔΣΟ, στις αρχές Μαρτίου.

Στη διάρκεια της συνάντησης, τόνισα ότι είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, τις τεράστιες απώλειες μεταξύ των αμάχων, αλλά και την καταστροφή σε κρίσιμες υποδομές, που απειλούν τον πληθυσμό με λιμοκτονία και εξάπλωση ασθενειών.

Απευθύνουμε έκκληση να επιτραπεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό.

Ευελπιστούμε, να πάψουν άμεσα οι εχθροπραξίες και να επικρατήσει η λογική και η διπλωματία. Η λύση δεν είναι ούτε η τρομοκρατία ούτε ο πόλεμος. Υποστηρίζουμε παγίως τη λύση των δυο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, και την ειρηνική συνύπαρξη Εβραίων, Μουσουλμάνων και Χριστιανών στην πολύπαθη Μέση Ανατολή.

Μάλιστα, ο Σύμβουλος μας, οδρΜυγδάλης, επισήμανε τη σημασία της ενίσχυσης της συμμετοχής της Παλαιστίνης στους κόλπους της ΔΣΟ, η οποία αντιμετωπίζεται ισότιμα με τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στον διακοινοβουλευτικό μας θεσμό.

Θα ήθελα να σταθώ και σε ένα ακόμη ζήτημα. Ο Ορθόδοξος Κόσμος και ο Παγκόσμιος Πολιτισμός συνεχώς βάλλεται από τις προκλητικές ενέργειες της τουρκικής ηγεσίας.

Αναφέρομαι φυσικά στην βέβηλη απόφαση της Κυβέρνησης Ερντογάν να μετατρέψει την Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, που έρχεται ως συνέχεια αντίστοιχης μετατροπής του εμβληματικού Ναού της Αγίας Σοφίας της Πόλης.

Η στάση αυτή, όχι μόνο δεν διευκολύνει τη διαθρησκειακή συνεννόηση και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά αντιθέτως καταδεικνύει την εμμονή σε νεο-οθωμανικές ιδεοληψίες.

Η Τουρκία εξυμνεί την κατάκτηση και αντιμετωπίζει ως λάφυρα διαθέσιμα προς πάσα χρήση τα μνημεία του Ορθόδοξου Κόσμου, που περικλείονται εντός των συνόρων της, αλλοιώνοντας την ταυτότητα τους και την ιστορική αλήθεια.

Δεν είναι απλώς προσβολή απέναντι στον Χριστιανισμό. Αποτελεί πρωτίστως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των χριστιανών. Η Τουρκία –που κάποτε φιλοδοξούσε να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια- πλέον φαίνεται να διολισθαίνει όλο και περισσότερο σε εποχές σκοταδισμού και θρησκευτικού φανατισμού.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει απέναντι σε αυτές τις ενέργειες να δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και να καταγγείλει την τουρκική αυθαιρεσία, προτού η αθρόα και καθημερινή προσέλευση προκαλέσει σοβαρές ζημιές και στη Μονή της Χώρας, όπως έχει συμβεί, ήδη, στην Αγία Σοφία.

Ως ΔΣΟ είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την εντατική εκστρατεία που ξεκινήσαμε μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενημερώνοντας τη διεθνή κοινή γνώμη για τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχει πλέον και η Μονή της Χώρας.

Και επιτέλους, κι η UNESCO θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, κι όχι απλά να παρατηρεί “άβουλη και μοιραία αντάμα” την καταστροφή οικουμενικών μνημείων, που η ίδια αναγνώρισε ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Έχω ήδη επικοινωνία με τον Επιτετραμμένο της Ελλάδας στην UNESCO κ. Κουμουτσάκο, με σκοπό να υπάρξει συνάντηση με την ηγεσία του Οργανισμού, ώστε να την ενημερώσουμε σχετικά με την Μονή της Χώρας.

Η απόφαση αυτή δεν αποδυναμώνει τις πρωτοβουλίες μας και επ’ ουδενί δεν ματαιώνει τις προσπάθειές μας. Αντιθέτως, δικαιώνει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης. Ως εκ τούτου δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η σημερινή συνεδρίαση αποσκοπεί στην ανασκόπηση των μέχρι σήμερα δραστηριοτήτων μας, αρχής γενομένης της Διεθνούς Γραμματείας που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας τον Νοέμβριο του 2023.

Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ, Σόφια, 23-25 Νοεμβρίου 2023:Η φθινοπωρινή συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, στη Βουλγαρική Εθνοσυνέλευση, ένα εκ των ιδρυτικών μελών της Οργάνωσης μας, στέφθηκε με απαράμιλλη επιτυχία.

Στην συνεδρίαση έλαβαν μέρος συνάδελφοι από τα Κοινοβούλια της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ιορδανίας, της Κύπρου, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας. Μάλιστα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Γραμματείας, πραγματοποιήθηκε και η προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Επιτροπής Τροποποίησης της Ιδρυτικής Πράξης της ΔΣΟ.

Στο περιθώριο της Διεθνούς Γραμματείας, είχα την τιμή μαζί με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, τον εκλεκτό συνάδελφο, κ. Ευγένιο Τσίκβιν, να πραγματοποιήσουμε επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. ΡόζενΖελιάζκοβ. Είχαμε την ευκαιρία να τον ενημερώσουμε για τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει σε σχέση με τον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης.

Είχαμε ακόμη την ευκαιρία να συναντήσουμε τον Προέδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Θρησκείας και καταγγελιών πολιτών, κ. ΓκεόργκιΓκεοργκίεφ, με τον οποίο συζητήσαμε ευρύτερα ζητήματα των θρησκευτικών ελευθεριών.

Τον ενημερώσαμε για την εκστρατεία της ΔΣΟ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά και γενικά για την προστασία των χριστιανικών μνημείων σε διάφορες περιοχές και την ανάγκη στήριξης των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής.

Τέλος, συναντηθήκαμε με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας, ενώ συμμετείχαμε και στο Διεθνές Συνέδριο της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σόφιας «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας» με θέμα: «Θεολογία – Εκκλησία – Κοινωνία στο Διάλογο», και μάλιστα σε εορταστικό κλίμα, καθώς συμπληρώθηκε ένας αιώνας από την ίδρυση της εν λόγω Θεολογικής Σχολής.

Στο πλαίσιο της παρουσίας μας στη Σόφια, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία. Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» στη βουλγαρική γλώσσα σε συνεργασία με το Κέντρο Σλαβοβυζαντινών Σπουδών «Καθ. IvanDuichev» στον βυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας στη Σόφια.

Για τον Τόμο, μίλησαν η επίκουρος καθηγήτρια στο Κέντρο Σλαβοβυζαντινών Σπουδών κ. ΑλμπέναΜιλανόβα και ο δρΣβέτοζαρΑνγκέλοφ. Την παρουσίαση συντόνισε ο Σύμβουλος της ΔΣΟδρ Κώστας Μυγδάλης. Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Βοηθός Επίσκοπος Λευκοπόλεως κ. Πολύκαρπος, του Μητροπολίτη Σόφιας και Πατριάρχη Βουλγαρίας μακαριστού Νεοφύτου, και ο Βοηθός Επίσκοπος Αγαθουπόλεως κ. Ιερόθεος, του Μητροπολίτη Σλίβεν κ. Ιωαννίκιου.

Για την επιτυχή αυτή διεξαγωγή της Διεθνούς Γραμματείας μας στη Βουλγαρία, επιθυμώ να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου  προς τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Βουλγαρίας στη ΔΣΟ κ. ΡάντομιρΤσολάκοφ, ο οποίος έθεσε τον πήχη ψηλά για παρόμοιες μελλοντικές διοργανώσεις.

Βράβευση του Τόμου της ΔΣΟ «Αγία Σοφία. Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» από την Ακαδημία Αθηνών, 21 Δεκεμβρίου 2023:Με χαρά σας ανακοινώνω ότι η Ακαδημία Αθηνών, ο εμβληματικός “ναός της γνώσης” της Ελλάδας, αποφάσισε ομόφωνα, την βράβευση του Τόμου για τις Αγίες Σοφίες, που εξέδωσε η Οργάνωση μας.

Στο πλαίσιο των ετησίων βραβείων της Ακαδημίας Αθηνών για το 2023, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, όπου βραβεύθηκε ο Τόμος. Το βραβείο παραλάβαμε μαζί με την επιστημονική υπεύθυνη της έκδοσης, καθηγήτρια Θεολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Ιωάννα Στουφή-Πουλημένου από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών κ. Μιχάλη Σταθόπουλο. Παρόντες στην λαμπρή τελετή ήταν, επίσης, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ΔΣΟ κ. ΠανίκοςΛεωνίδου, και ο Σύμβουλος μας, ο δρ Κώστας Μυγδάλης ως Γενικός Συντονιστής της έκδοσης.

Πρόκειται για μια διάκριση που περιποιεί ιδιαίτερη τιμή και απτή απόδειξη ότι οι κόποι και οι αγώνες που δίνουμε αναγνωρίζονται από ανθρώπους του πνεύματος. Ευελπιστούμε ότι στο μέλλον, ο Τόμος μας θα τύχει και επιπλέον διακρίσεων από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς φορείς.

Συμμετοχή στο 26ο Ευρωπαϊκό Πρόγευμα Προσευχής, Βρυξέλλες, 6 Δεκεμβρίου 2023: Για μια ακόμη χρονιά προσκληθήκαμε να συμμετάσχουμε στο Ευρωπαϊκό Πρόγευμα Προσευχής, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του Αυστριακού Ευρωβουλευτή κ. LukasMandl.

Με αφορμή την παρουσία μας στις Βρυξέλλες την ίδια περίοδο για την «Συνάντηση Εργασίας για τις Χριστιανικές Αξίες», που συνδιοργανώσαμε με τη Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και την Επιτροπή των Επισκοπικών Διασκέψεων στην ΕΕ –στην οποία θα αναφερθώ στη συνέχεια του Απολογισμού- αποδεχτήκαμε την πρόσκληση για το Πρόγευμα Προσευχής.

Η συνεδρίαση είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον, ενώ ακούστηκαν απόψεις για τις χριστιανικές αξίες ως αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Συμμετοχή στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Κοινοβουλευτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες για την συνύπαρξη και την ειρήνη», Σεράγεβο, 13 Φεβρουαρίου 2024: Στο συνέδριο που συνδιοργανώθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Βοσνίας–Ερζεγοβίνης και την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα (MWL), συμμετείχαμε μαζί με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κ. ΠανίκοΛεωνίδου και τον Σύμβουλο της ΔΣΟ δρα Κώστα Μυγδάλη.

Οι θεματικές του συνεδρίου αφορούσαν την προαγωγή της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης μέσω συναντήσεων κοινοβουλευτικών και θρησκευτικών ηγετών, την ανάδειξη του εργαλείου του διαθρησκειακού διαλόγου για την οικοδόμηση ειρήνης σε πολυθρησκευτικές κοινότητες, και τον ρόλο των κοινοβουλευτικών στην οικοδόμηση συνεκτικών κοινωνιών.

Στο συνέδριο συμμετείχαν βουλευτές από διάφορες χώρες, εκπρόσωποι των μονοθεϊστικών θρησκειών, αξιωματούχοι Διεθνών Οργανισμών και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου, είχαμε την ευκαιρία συνάντησης με τον Πρόεδρο της Βοσνιακής Βουλής κ. Ντένις Ζβίζντιτς, καθώς και με την επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη ΔΣΟ κ. ΣνιεζάναΝοβάκοβιτςΜπούρσατς, και τα μέλη της αντιπροσωπείας, την κ. ΛιούμπιτσαΜιλάνοβιτς και τον κ. ΤσέντομιρΣτογιάνοβιτς.

Οι Σερβοβόσνιοι βουλευτές μας ενημέρωσαν για την κατάσταση στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την ενεργότερη συμμετοχή του Βοσνιακού Κοινοβουλίου στη ΔΣΟ, ενώ συζητήσαμε την προοπτική διοργάνωσης της φθινοπωρινής συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ του 2024 στο Σεράγεβο.

Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν και η συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τον Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας, που συνδιοργάνωσε το διεθνές συνέδριο, Σεΐχη Αλ Ίσσα, με τον οποίο συζητήσαμε για τη σημασία της από κοινού ανάδειξης του εργαλείου διαθρησκειακού διαλόγου. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήσαμε και για τη δυνατότητα της από κοινού διοργάνωσης forum για την ειρηνική συνύπαρξη και την αλληλοκατανόηση λαών με διαφορετική πίστη.

Κατά την παραμονή μας στο Σεράγεβο, συναντηθήκαμε με τον ΜητροπολίτηΝτάμπρο-Βοσνίας κ. Χρυσόστομο, ο οποίος μας ευχαρίστησε για την παρουσία και την ηθική στήριξη προς τους Ορθοδόξους Σέρβους.

Επισκεφτήκαμε τον ναό των Αρχαγγέλων, το παλαιότερο θρησκευτικό μνημείο στην πόλη του Σεράγεβο. Μάλιστα, μας καλωσόρισε ο εφημέριος π. ΒέλιμιρΝτιβλάνιοβιτς, ενώ ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Σεράγεβο, π. ΒλάντισλαβΤοπάλοβιτς, μας ενημέρωσε για τη σημερινή κατάσταση της ορθόδοξης κοινότητας στο Σεράγεβο, που έχει δραματικά συρρικνωθεί.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ξενάγηση στο μουσείο εκκλησιαστικών κειμηλίων, όπου εκτίθενται και μοναδικά έργα τέχνης της κρητικής σχολής από τον κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Σεράγεβο, δραΒλάντανΜπάρτουλα.

Τέλος, γίναμε δεκτοί από τον Δήμαρχο του Ανατολικού Σεράγεβο, κ. ΛιούμπισαΚόσιτς, και τονΔήμαρχο του δήμου Σοκόλατς, κ. ΜίλοβανΜπιέλιτσα, ενώ επισκεφθήκαμε το μοναστήρι της ΡάβναΡομάνιγια, που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, όπου και αναγράφονται τα ονόματα 4 χιλιάδων νεκρών Σέρβων στον πόλεμο που διαδέχθηκε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της του Θεού Σοφίας στις Βρυξέλλες, 14 Φεβρουαρίου 2024: Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και το Δίκτυο Ελλήνων της ΕΕ «ΑΡΓΩ», διοργανώσαμε την παρουσίαση της γαλλικής έκδοσης του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» στο OrthodoxCenterAmbiorix των Βρυξελλών.

Είναι κρίσιμο το γεγονός ότι μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε παρουσίαση του Τόμου στην καρδιά της Ευρώπης, στην πόλη όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για το Μέλλον της Ευρώπης.

Για τον Τόμο μίλησαν ο ομότιμος καθηγητής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών, μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του Βελγίου κ. Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης, και ο επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ και Μέλος της Διεθνούς Γραμματείας, κ. ΠανίκοςΛεωνίδου.

Επρόκειτο για μια σημαντική εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου, Έξαρχος Κάτω χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, ενώ την παρουσίαση συντόνισε ο Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων της ΕΕ «ΑΡΓΩ», κ. Σπύρος Παππάς.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βούλγαρος Ευρωβουλευτής, κ. AndrejKovachev.

Συμμετοχή στην 18η Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ένωσης των κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (PUIC), Αμπιτζάν, 2-5 Μαρτίου 2024:Θέλω να υπογραμμίσω ότι είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που οι διαθεσμικές επαφές μας με τον διακοινοβουλευτικό οργανισμό του Μουσουλμανικού Κόσμου έχουν βελτιωθεί.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, λάβαμε πρόσκληση από το Γενικό Γραμματέα της PUIC, κ. Μοχάμεντ Κουραϊτσι Νιάς να συμμετέχουμε με το καθεστώς παρατηρητή στην Ολομέλεια τους, που πραγματοποιήθηκε στην Εθνοσυνέλευση της Ακτής Ελεφαντοστού.

Επισημαίνεται ότι η πρόσκληση για τη συμμετοχή της ΔΣΟ στη σύνοδο ολομέλειας του μουσουλμανικού διακοινοβουλευτικού θεσμού, απεστάλη στον απόηχο της αλληλογραφίας μας με τον ομόλογό μου Γενικό Γραμματέα της PUIC, κ. MouhamedKhouraichiNiass, τον περασμένο Αύγουστο αναφορικά με την από κοινού συνδιοργάνωση συνεδρίου για τη διαθρησκειακή κατανόηση.

Η Οργάνωσή μας εκπροσωπήθηκε επάξια από τονφίλο βουλευτή του Κοινοβουλίου της Ουγκάντας, κ. ΘόδωροΣεκικούμπο, ο οποίος είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της PUIC, καθώς και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της PUIC, κ. Αλί ΑσγκάρΜοχαμαντίΣιτζανί.

Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο κ. Σεκικούμποενημέρωσε τους επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας της PUIC για το Διεθνές Πολιτικό Συνέδριο της Θεσσαλονίκης και τους απηύθυνε σχετική πρόσκληση

Πρώτη Συνεδρίαση της Επιτροπής Τροποποίησης της Ιδρυτικής Πράξης της ΔΣΟ, Λεμεσός, 14 Μαρτίου 2024: Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τροποποίησης της Ιδρυτικής Πράξης της Οργάνωσης μας, επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπείας και εκλεκτός φίλος ΠανίκοςΛεωνίδου, ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη φιλοξενία της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής που θα επεξεργαστεί τις αναγκαίες τροποποιήσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθεί η Ιδρυτική μας Πράξη.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, κ. ΠανίκοςΛεωνίδου, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος της επιτροπής τροποποίησης της Ιδρυτικής Πράξης, ο βουλευτής της Γεωργίας κ. IrakliKadagishvili, το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, κ. Ηλίας Μυριάνθους, ο Σύμβουλος της ΔΣΟδρ. Κώστας Μυγδάλης και ομάδα τεχνοκρατών, που βοήθησε στην επεξεργασία των προτάσεων επεξεργασίας του καταστατικού.

Επιπλέον, δύο μέλη της Επιτροπής, οι κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης από τη Βουλή των Ελλήνων και κ. MileTalevski από το Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, που λόγω ανωτέρας βίας δεν μπόρεσαν τελικά να παραστούν, με σχετική τους επιστολή, ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής για τη στήριξή τους στις κατατιθέμενες εισηγήσεις για την τροποποίηση της Ιδρυτικής Πράξης της ΔΣΟ.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης της Επιτροπής Τροποποίησης της Ιδρυτικής Πράξης, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ έγινε δεκτή από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο, τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο και τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμόθεο. Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ είχαμε την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και ευχαριστιών για τη στήριξή της στο έργο της ΔΣΟ με την πρόεδρο της Βουλής κα Αννίτα Δημητρίου στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Άγιος Κύκκου.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να δώσω το λόγο στον ίδιο τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τροποποίησης για να αναφερθεί στα πορίσματα των εργασιών της Λεμεσού και το περιεχόμενο των προτεινόμενων τροποποιήσεων.

(Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας ανέγνωσε την έκθεση με τα πορίσματα των εργασιών της Επιτροπής για την τροποποίηση του καταστατικού της ΔΣΟ)

Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Πρόεδρε, συνεχίζουμε με τον Απολογισμό των δράσεων μας.

Παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της του Θεού Σοφίας στο Μαυροβούνιο, Ποντγκόριτσα, 26-29 Μαρτίου 2024: Πρόκειται για μια σημαντική εκδήλωση που έγινε στο Μαυροβούνιο για την προβολή του Τόμου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη του Μαυροβουνίου, «ΡάντοσαβΛιούμοβιτς». Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, ο συνάδελφος βουλευτής από την Κύπρο, κ. Ηλίας Μυριάνθους, και ο Σύμβουλός μας, οδρ Κώστας Μυγδάλης.

Για τον Τόμο της Αγίας Σοφίας μίλησε ο υφυπουργός Παιδείας του Μαυροβουνίου, κ. ΝτράγκανΜπόγιοβιτς, ο καθηγητής της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ, κ. ΝτάρκοΡίστοβΝτόγκο, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μαυροβουνίου, κ. ΜπόριςΜπράγιοβιτς και ο ερευνητής του Ινστιτούτου Εθνογραφίας της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, κ. ΜικόνιαΚνέζεβιτς.

Στο περιθώριο της παρουσίασης του Τόμου σε αυτή τη μικρή αλλά σημαντική χώρα των Δυτικών Βαλκανίων, με έντονο το ορθόδοξο αποτύπωμα, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, κ. ΑντρίγιαΜαντιτς.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενημερωτική εκστρατεία της ΔΣΟ για την αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης για την Αγία Σοφία. Επιπλέον, συζητήθηκε η δυνατότητα ορισμού επίσημης αντιπροσωπείας Μαυροβούνιων βουλευτών που θα συμμετέχει με το καθεστώς του πλήρους μέλους στη ΔΣΟ, με δεδομένο ότι οι ορθόδοξοι αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας.

Μάλιστα, προσκαλέσαμε τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου να απευθύνει χαιρετισμό στην επόμενη Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης μας το προσεχές καλοκαίρι.Συμμετείχαμε επίσης σε αφιερωματικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με κατάθεση στεφανιού στην προτομή του ΒάσουΜαυροβουνιώτη-Μπράγιοβιτς, Μαυροβούνιου Οπλαρχηγού, που πολέμησε στο πλευρό της επαναστατημένης Ελλάδας.

Τέλος, η αντιπροσωπεία μας έτυχε εγκάρδιας υποδοχής από την πρόεδρο του Δημαρχιακού Συμβουλίου της Ποντγκόριτσα, κ. ΓελέναΜπόγιοβιτς, την οποία ενημερώσαμε για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει για την ανάδειξη της καθοριστικής συμβολής των χριστιανικών αξιών στη διαμόρφωση της Ευρώπης.

Συμμετοχή στην 148η Συνέλευση της Δια-Κοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), 24-27 Μαρτίου 2024: Η Οργάνωση μας προσεκλήθη να συμμετάσχει με το καθεστώς παρατηρητή στις εργασίες της Ολομέλειας της IPU, που έλαβαν χώρα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Γενεύης, με θέμα «Κοινοβουλευτική Διπλωματία: Οικοδομώντας γέφυρες για την ειρήνη και την κατανόηση».

Λόγω της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, δεν κατέστη δυνατή η παρουσία κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας μας στη Γενεύη και σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΣΟ εκπροσωπήθηκε από τον συνεργάτη μας, κ. Ευάγγελο Παρρά.

Μάλιστα, για πρώτη φορά η Οργάνωσή μας συμμετείχε ενεργά στο Ειδικό Τμήμα Λογοδοσίας της Γενικής Συζήτησης της φετινής Συνέλευσης. Πρόκειται για ένα σημαντικό τμήμα της Συνέλευσης, στο οποίο τα Κοινοβούλια μέλη και τα συνδεδεμένα μέλη της IPU λαμβάνουν τον λόγο για να αναφερθούν σε δραστηριότητες που λαμβάνουν για την εφαρμογή των αποφάσεων και των ψηφισμάτων της IPU.

Σημειώνεται ότι η παρουσίαση της ΔΣΟ σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένας διεθνής κοινοβουλευτικός θεσμός με καθεστώς παρατηρητή συμμετέχει στην εν λόγω διαδικασία. Στην παρέμβαση μας, περιγράψαμε τις δράσεις που έχει αναλάβει η ΔΣΟ για την προώθηση και την προβολή του Ανακοινωθέντος του Μαρακές, που υιοθέτησε η IPU στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τονΔιαθρησκειακό Διάλογο, στις 15 Ιουνίου 2023.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπός μας συμμετείχε στην ειδική θεματική συνεδρία της IPU με θέμα «Οικοδομώντας γέφυρες μέσω του διαθρησκειακού διαλόγου για πιο ειρηνικές και συμπεριληπτικές κοινωνίες».

Τέλος, στο περιθώριο της Συνέλευσης, ο συνεργάτης της ΔΣΟ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα της IPU κ. Μάρτιν Τσουγκόνγκ, καθώς και την Διευθύντρια για τα Κοινοβούλια-Μέλη και τις Εξωτερικές Σχέσεις της IPU, κα Άντα Φίλιπ και να τους ενημερώσει για τις προσεχείς πρωτοβουλίες της ΔΣΟ στο πλαίσιο των 30+1 χρόνων δράσης της.

Ανακοίνωση για την βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, 26 Μαρτίου 2024: Είμαι βέβαιος ότι όλους μας συγκλόνισε η βάρβαρη και απεχθής τρομοκρατική επίθεση στο συναυλιακό χώρο CrocusCityHall στη Μόσχα.

Στον απόηχο αυτής της αιματηρής τρομοκρατικής ενέργειας, απέστειλα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ρωσικής Κράτικής Δούμα, κ. ΒιάτσεσλαβΒολόντιν, καταδικάζοντας «το τυφλό μίσος απέναντι στην ανθρώπινη ζωή» και την επίκληση «θρησκευτικών κινήτρων». Εκφράσαμε παράλληλα την συμπαράστασή μας προς τον ρωσικό λαό.

Όπως γνωρίζετε εδώ και τριάντα ολόκληρα χρόνια, όλες και όλοι οι κοινοβουλευτικοί που συμμετέχουμε στην ΔΣΟ, με βάση την κοινή μας Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση παρέχουμε προς τους λαούς της γης μαρτυρία ειρήνης και σεβασμού του Άλλου.

Παράλληλα καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για συνεργασία με τον μουσουλμανικό κόσμο και με όλους όσοι δια της θρησκευτικής πίστης και ταυτότητας, εργάζονται και υπηρετούν τις παγκόσμιες αξίες της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνύπαρξης.

Έκκληση προς τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, τις Πολιτικές Παρατάξεις και τους Υποψήφιους Ευρωβουλευτές: Περί τα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους, καταλήξαμε στο κείμενο Έκκλησης προς τα όργανα και τις πολιτικές παρατάξεις της ΕΕ και τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές.

Το κείμενο αυτό, που μπορείτε να βρείτε και στους φακέλους σας, πρόκειται να υπογράψουν οι επικεφαλής της Οργάνωσης μας, της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), της Επιτροπής Επισκοπικών Διασκέψεων της ΕΕ (COMECE) και της Οργάνωσης TogetherforEurope στην τελετή υπογραφής, κατά την έναρξη του Διεθνούς Πολιτικού Συνεδρίου.

Επιθυμώ να επισημάνω ότι το κείμενο της έκκλησης αποτελεί προϊόν πολύμηνων διαβουλεύσεων που είχαμε με τους υπόλοιπους φορείς με πρωτοβουλία του Συμβούλου μας, δρα Μυγδάλη.

Η έναρξη της όλης πρωτοβουλίας ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, όπου η Οργάνωσή μας με την COMECE και την CEC διοργάνωσαν τη «Συνάντηση Εργασίας για τις Χριστιανικές Αξίες», στην έδρα της COMECE στις Βρυξέλλες.

Στόχος της Συνάντησης ήταν να συζητηθούν οι τρόποι για καλύτερη δυνατή ανάδειξη του ζητήματος των χριστιανικών αξιών στο πλαίσιο των προεκλογικών εκστρατειών των Πολιτικών Κομμάτων και των υποψηφίων Ευρωβουλευτών και να διαμορφωθεί μια κοινή στρατηγική ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών ενόψει της προεκλογικής περιόδου των Ευρωεκλογών του 2024.

Εκεί παρευρέθηκαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Κοινοβουλευτικής Έρευνας, του Γραφείου της κινήματος Sant’ Egidio στην ΕΕ, του Κινήματος των Focolare, καθώς και πληθώρα Ευρωβουλευτών από διάφορες χώρες.

Η πρωτοβουλία συνεχίστηκε, και τον Φεβρουάριο 2024,επαναλάβαμε τη συνάντηση εργασίας στις Βρυξέλλες, αυτή τη φορά με στόχο την υιοθέτηση Διακήρυξης για τις Χριστιανικές Αξίες στην Ευρώπη, ενόψει των Ευρωεκλογών του 2024, με συμμετοχή εκπροσώπων εκκλησιών, κοινωνικών κινημάτων, ευρωβουλευτών και στελεχών της ΕΕ.

Όλο το περασμένο διάστημα μέχρι και τα μέσα Μαρτίου, ο δρΜυγδάλης μαζί με εκπροσώπους της COMECE και της CEC βρίσκονταν σε καθημερινή επικοινωνία για την οριστικοποίηση της τελικής μορφής του κειμένου έκκλησης. Τελικά, αποφασίστηκε το κείμενο της έκκλησης να υπογραφεί από τους επικεφαλής των οργανώσεων, όπως ήδη σας είπα, κατά την τελετή έναρξης του Διεθνούς Πολιτικού Συνεδρίου μας.

Οι υπογράφοντες θεωρούν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποκλείουν εξ’ αρχής, από κάθε είδους διάλογο που αφορά τα ευρωπαϊκά πράγματα, τους πολλούς Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι συζητούν, σχεδιάζουν και οραματίζονται ένα μέλλον, όχι με βάση την θρησκευτική τους ταυτότητα, αλλά τις χριστιανικές αξίες, που αποτελούν πολιτισμική και κοινωνική κατάκτηση της οικουμένης και της Ευρώπης.

Αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες των μηχανισμών της ΕΕ να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών για το ευρωπαϊκό μέλλον, διαπιστώνουν ότι φοβικά σύνδρομα που κυριαρχούν σε μεγάλες μερίδες πολιτών, τους οδηγούν σε εργαλειοποιημένες εκδοχές των εννοιών “της παράδοσης, της πατρίδας και της θρησκείας”.

Ταυτόχρονα, η «αγιοποίηση» αμφίβολων ιστορικών προσωπικοτήτων συμβάλει σε ένα κλίμα αβεβαιότητας μέσα στο οποίο “οι πολιτικές παρατάξεις, καλούνται να επαναδιαμορφώσουν το δικό τους αφήγημα, βασισμένο στην ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέσα από τις δικές της διαχρονικές σταθερές”.

Επικαλούμενοι μάλιστα το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλούν τις ευρωπαϊκές παρατάξεις να αναγνωρίσουν τις χριστιανικές αξίες ως θεμέλιο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και να αντιπαρατεθούν σε όσους χρησιμοποιούν τις χριστιανικές αξίες ως βάση εθνοφυλετικών αφηγημάτων.

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι πρόκειται ίσως για τη σημαντικότερη συμβολή μας στην εν εξελίξει διαδικασία του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης με συγκεκριμένες συστάσεις προς τους κομματικούς μηχανισμούς και τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές ενόψει των φετινών Ευρωεκλογών.

Συναντήσεις με κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες: Το περασμένο διάστημα, είχα την χαρά να συναντηθώ στην έδρα της ΔΣΟ με τα μέλη του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, την κα ManalHelal και τον κ. IhabRamzi. Ως ΔΣΟ προσβλέπουμε στην εμβάθυνση των σχέσεων και στη στενότερη συνεργασία με το κοινοβούλιο της Αιγύπτου, και ήδη εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

Θέλω να γνωρίζετε ότι, έχουμε μεταφράσει στην αραβική τον Τόμο για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο και προγραμματίζουμε, όταν λήξουν οι πολεμικές συγκρούσεις στη Γάζα, να τον παρουσιάσουμε στην φημισμένη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Επιπλέον, πληροφόρησα τους κόπτες βουλευτές ότι στην επικείμενη τροποποίηση της Ιδρυτικής Πράξης της ΔΣΟ προτείνεται να συμπεριληφθεί και η αραβική ως μία από τις τέσσερις βασικές γλώσσες εργασίας στην Οργάνωσή μας.

Τέλος, συζητήσαμε τη δυνατότητα το κοινοβούλιο της χώρας τους να ορίσει επίσημη αντιπροσωπεία βουλευτών στη ΔΣΟ, συμμετέχοντας ως πλήρη μέλη της Οργάνωσης.

Στις αρχές Απριλίου, μαζί με τον κ. Μυγδάλη συναντήσαμε στη Βουλή των Ελλήνων αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου της Μολδαβίας, αποτελούμενη από την Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ένταξης, κ. Ίνα Κοζέρου, την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Μολδαβίας-Ελλάδας, κ. Λαρίσα Νόβακ και τον Πρέσβη της Μολδαβίας στην Αθήνα, κ. Αντρέι Ποπόφ.

Στη συνάντηση, εξέφρασα την ελπίδα η συνεργασία αυτή να αποτελέσει την αφετηρία για αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ της ΔΣΟ και του Κοινοβουλίου της Μολδαβίας, το οποίο αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Οργάνωσης.

Τέλος, συζητήσαμε την προοπτική ενδυνάμωσης της συνεργασίας με το Κισινάου, ενδεχομένως και μέσω διοργάνωσης συνεδρίου ή συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ στη Μολδαβία, προωθώντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, και ένα μήνυμα στήριξης σε μία χώρα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλέσαμε το Κοινοβούλιο της Μολδαβίας, να ορίσει κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που θα λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση, το προσεχές καλοκαίρι.

Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας και Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης, Αθήνα, 11-13 Μαΐου 2024:

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι μόλις χτες υπογράψαμε με τη Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα Μνημόνιο Κατανόησης, δια του οποίου εδραιώνεται η συνεργασία μας.

Η ευτυχής αυτή κατάληξη μακρών διεργασιών, έγινε κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας, Σεΐχη AlIssa στην Αθήνα.

Από πλευράς της MWL το Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας υπέγραψε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας κ. Alshehri, ενώ από την ΔΣΟ ο Σύμβουλός μας δρ Κώστας Μυγδάλης.

Όπως είπα το εγχείρημα που προωθούμε με τον μουσουλμανικό κόσμο έχει ήδη παρελθόν τριών ετών. Σε αυτό το διάστημα, κλιμάκιο της Λίγκας είχε επισκεφτεί την έδρα της Οργάνωσης μας, ενώ προσκληθήκαμε και εμείς στην έδρα της Λίγκας στο Ριαντ. Η ανταλλαγή των επισκέψεων οδήγησε στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με αποτέλεσμα να καταλήξουμε σε ένα κοινώς συμφωνημένο κείμενο που συντονίζει τις κοινές μας δράσεις στο πεδίο της προαγωγής του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, της ειρήνης, της βιώσιμης ανάπτυξης, του κοινού αξιακού υποβάθρου των δυο αβραμιαίων θρησκειών.

Για όσους δεν γνωρίζετε, η Λίγκα είναι μια διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση με μέλη από όλες τις Ισλαμικές χώρες, που ιδρύθηκε το 1962 και εδρεύει στη Μέκκα. Ο Γενικός Γραμματέας της MWL είναι μια διακεκριμένη προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, που έχει βραβευτεί για την προαγωγή του μετριοπαθούς Ισλάμ και την ανθρωπιστική του δράση από πληθώρα διεθνών οργανισμών και αρχηγούς κρατών.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι η επίσκεψη του Σεΐχη στην Αθήνα περιβλήθηκε με τη δέουσα προσοχή και πραγματοποιήθηκαν υψηλού επιπέδου επίσημες συναντήσεις με την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Ελλάδας. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε αναμφίβολα η συνάντηση που είχαν ο Σείχης και η ηγεσία της ΔΣΟμε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επαίνεσε την πρωτοβουλία μας και τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία του διαθρησκευτικού και διαπολιτισμικού διαλόγου και της συνεργασίας, που η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά και ενεργά.

Η συνάντηση κορυφώθηκε με την συνομολόγηση του Μνημονίου Συνεργασίας, που θέτει τις θεσμικές και ουσιαστικές βάσεις για την ευόδωση αμοιβαίων στόχων μέσω κοινών πρωτοβουλιών.Μια από αυτές θα είναι η διοργάνωση ενός φόρουμ υψηλών προσωπικοτήτων από τον ορθόδοξο και μουσουλμανικό κόσμο στην Αθήνα.

Το Μνημόνιο προβλέπει τη σύσταση ομάδας εργασίας, η οποία θα εργαστεί προκειμένου στο μέλλον να εκδοθεί μια παγκόσμια διακήρυξη για τις κοινές αξίες των δυο μονοθεϊστικών θρησκειών. Στο εν λόγω Μνημόνιο διατρανώνεται η ανάγκη της από κοινού αντιμετώπισης των διακρίσεων που βασίζονται σε θρησκευτικούς λόγους και των φαινομένων του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του θρησκευτικού εξτρεμισμού μέσα από την διασφάλιση του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου.

Η χθεσινή υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης «επουλώνει» σταδιακά το τραύμα που έχει δημιουργήσει η αδυναμία/απροθυμία της Κοινοβουλευτικής Οργάνωσης του Μουσουλμανικού Κόσμου να συνυπογράψει το Σύμφωνο Συνεργασίας του 2005. Φιλοδοξούμε η συνεργασία με την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα να μας ανοίξει την πόρτα και σε άλλους φορείς του Μουσουλμανικού Κόσμου στο άμεσο μέλλον.

Σε αυτό το σημείο, ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του απολογιστικού έργου της ΔΣΟ από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα. Τώρα, τον λόγο έχει ο Σύμβουλος μας ο δρ Κώστας Μυγδάλης, για ορισμένες αναλυτικές αναφορές ως προς τον απολογισμό των δραστηριοτήτων της Οργάνωσής μας.

(Παρέμβαση του Συμβούλου της ΔΣΟδρ Κώστα Μυγδάλη, καθώς επίσης μελών της Διεθνούς Γραμματείας της Οργάνωσης και ενημέρωση από τον ταμία της ΔΣΟ κ. Θανάση Δαβάκη)

Ευχαριστώ θερμά για τις παρεμβάσεις σας.

Θα περάσουμε ευθύς αμέσως στην παρουσίαση του προγραμματισμού της 31ης Γενικής μας Συνέλευσης. Ο δρΜυγδάλης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο μας με τις Καθολικές Οργανώσεις, κ. VirgilioAvato πραγματοποιούν καθημερινές επαφές προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Γενική μας Συνέλευση στο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, τη Σικελία.

Μάλιστα, προγραμματίζουμε να φιλοξενηθεί η Γενική Συνέλευσησε ένα από τα αρχαιότερα -με τη σύγχρονη του όρου έννοια- Κοινοβούλια του Κόσμου, ήτοι το Κοινοβούλιο της Σικελίας, που εδρεύει στην πόλη του Παλέρμο.

Οι ημερομηνίες της διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης προβλέπεται ότι θα είναι 27 Ιουνίου με 2 Ιουλίου και σε αυτό το διάστημα θα πραγματοποιήσουμε και παρουσίαση της ιταλικής εκδοχής του Τόμου για τις Αγίες Σοφίες. Το θέμα της φετινής Γενικής Συνέλευσης προτείνουμε να είναι: «Αξιολόγηση των Συμπερασμάτων του Διεθνούς Πολιτικού Συνεδρίου για τις Χριστιανικές Αξίες. Η ΔΣΟ μπροστά σε νέα δεδομένα».

Σε αυτό το σημείο ολοκληρώθηκε και ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων της ΔΣΟ και θα δώσω το λόγο σε εσάς για να μας πείτε τις απόψεις σας.

Read more...

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ΕνέργειαΕνέργειας: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής»

MAJIMOS

Αθήνα, 25 Απριλίου 2024

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου στη συζήτηση

του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

«Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το μάθημα από τις κρίσεις των τελευταίων χρόνων είναι ότι οφείλουμε να εκσυγχρονίζουμε συνεχώς το θεσμικό πλαίσιο ώστε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικότερα τις επιπτώσεις τους.

Η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη γειτονιά μας δυναμιτίζει την σταθερότητα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και προκαλεί απρόβλεπτες παρενέργειες στο ενεργειακό κόστος.

Ταυτόχρονα, η κλιματική κρίση προκαλεί μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες και μας υπενθυμίζει ότι αν δεν θωρακιστούμε έγκαιρα και επαρκώς, οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες.

Το παρόν νομοσχέδιο εμπεριέχει σειρά διατάξεων που επιφέρουν τομές τόσο στην αντιπλημμυρική θωράκιση και τη διαχείριση των υδάτων της λαβωμένης θεσσαλικής γης όσο και στην ενεργειακή ανεξαρτησία των πολιτών.

Στη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες υφίσταται το διττό πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας και ταυτόχρονα της αντιμετώπισης της λειψυδρίας. 

Δυστυχώς, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας και απαιτείται άμεσα συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών, με στόχους και χρονοδιαγράμματα.

Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, να αντιμετωπίσουμε μακροχρόνιες εκκρεμότητες, όπως η μεταφορά νερού από τον Αχελώο, και να υλοποιήσουμε μικρά και μεγάλα έργα με πολλαπλό -όπου είναι εφικτό- χαρακτήρα, αντιπλημμυρικό, αρδευτικό, υδρευτικό αλλά και ενεργειακό για την παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ τομή την πρόβλεψη για τη δημιουργία ενός ενιαίου Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας για να αντιμετωπίσουμε χρόνιες παθογένειες που αναδείχθηκαν με τον Ιανό και τον Daniel.

Θέλω να ευχαριστήσω κι από αυτό το βήμα τον υπουργό Περιβάλλοντος γιατί εισάκουσε την αγωνία των εργαζομένων που μετακινούνται στον νέο Οργανισμό και διασφαλίζει την εργασιακή τους ασφάλεια και ισοτιμία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο ΟΔΥΘ ως διάδοχος των ΤΟΕΒ, θα πρέπει από τη στιγμή της λειτουργίας του να μπορεί να ανταποκριθεί στις αρδευτικές ανάγκες των Θεσσαλών αγροτών. Αυτό προϋποθέτει να έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα λειτουργίας του.

Ωστόσο, πολλοί από τους ΤΟΕΒ που θα απορροφηθούν δεν είναι βέβαιο ότι θα διεκπεραιώσουν τις επιδιορθώσεις των ζημιών από τον Daniel μέσα σε ένα χρόνο.

Σε σημαντική έκταση του τομέα ευθύνης του ΤΟΕΒ Πηνειού, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι δεν θα έχουν στραγγίσει τα νερά από τις πλημμύρες.

Συνεπώς, ίσως θα ήταν ασφαλέστερο για την επιτυχή λειτουργία του νέου φορέα και την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών να μην είναι τόσο αυστηρή η πρόβλεψη του ενός έτους για την πλήρη απορρόφηση των ΤΟΕΒ.

Βεβαίως, προβλέπεται η ολοκλήρωση των εγγειοβελτιωτικών έργων  που έχουν δημοπρατηθεί ή συμβασιοποιηθεί πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νομοσχεδίου.

Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη μέριμνα και για τα έργα στη Θεσσαλία που αν και έχουν ολοκληρωθεί παραμένουν “ορφανά”. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θυρόφραγμα Γυρτώνης, που συγκρατεί πολύτιμο νερό και για τους αρδευτές των παρακάρλιων περιοχών.

Είναι ένα έργο “ορφανό” δεν ανήκει σε κανέναν και για να επιτελέσει έναν από τους ρόλους του, την παροχή αρδευτικού νερού, πρέπει κάθε χρόνο στην έναρξη της αρδευτικής περιόδου να αποκαθίστανται οι ζημιές λόγω κλοπών ή έλλειψης συντήρησης.

Το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει για αυτές; Ο ΤΟΕΒ Πηνειού που χρειάζεται το νερό αλλά δεν έχει την αρμοδιότητα διαχείρισής του, η περιφέρεια Θεσσαλίας ή το υπουργείο Υποδομών που το κατασκεύασε;

Παρόμοια προβλήματα στην διαχείριση και επιπτώσεις στην ανταποδοτικότητά τους έχουν και άλλα έργα. Συνεπώς, θεωρώ ζωτικής σημασίας να υπάρξει πρόβλεψη σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία και για την παράδοση των “ορφανών” έργων της Θεσσαλίας στον ΟΔΥΘ.

Τέλος, ένα άλλο ζήτημα είναι η αξιοποίηση από τον ΟΔΥΘ υπαρχουσών μελετών για διάφορες περιοχές, όπως το Δέλτα Πηνειού, που βίωσε την καταστροφή υποδομών από τις πλημμύρες και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα καταλληλότητας του αρδευτικού νερού, λόγω υφαλμύρωσης των υπόγειων υδάτων.

Σύμφωνα με φορείς και αγρότες της περιοχής, και τη μαρτυρία του τέως δημάρχου του πρώην δήμου Ευρυμενών, κ. Δημήτρη Τσιτσέ, υφίσταται πλήρης μελέτη από το 2008 για την κατασκευή μικρών φραγμάτων στην περιοχή.

Συνεπώς, ο ΟΔΥΘ ως φορέας με αυξημένες αρμοδιότητες πρέπει να εξετάσει κι αν η επικαιροποίηση πρόσφατων μελετών μπορεί να χρησιμεύσει για ουσιαστικά έργα σε συγκεκριμένες περιοχές. Εκτός κι αν πληρώνουμε μελέτες για να καταλήγουν σε ράφια!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όπως προανέφερα, τα τελευταία χρόνια το ενεργειακό κόστος αποτελεί βραχνά για πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δυστυχώς οι διεθνείς συνθήκες δεν ευνοούν την σταθερότητα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Το πρόγραμμα “Απόλλων” που προβλέπεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο φιλοδοξεί να δώσει ανάσα σε ευάλωτους πολίτες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των λογαριασμών τους, καθώς από την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, θα προκύπτει συμψηφισμός με την καταναλωθείσα ενέργεια, αρκεί να συμμετάσχουν στην συσταθείσα ενεργειακή κοινότητα.

Είναι μια καινοτομία που θα μειώσει το ενεργειακό κόστος σε πολλά επίπεδα, αφού δεν απευθύνεται μόνο στους πολίτες αλλά και σε φορείς όπως οι ΟΤΑ, οι οποίοι και αυτοί χρειάζονται την έμμεση αυτή συνδρομή για να μπορούν να μειώσουν τα τιμολόγια τους προς τους δημότες  τους. 

Ειδικά για τη Θεσσαλία, όπου το κόστος άρδευσης είναι υψηλό, το πρόγραμμα αυτό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, αφού συμμετέχοντες μπορούν να είναι και οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, με προφανή οφέλη στους αρδευτές μέλη τους. 

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω για ακόμα μια φορά ότι αυτό το νομοσχέδιο επιφέρει τομές, τόσο στα θέματα της ενέργειας όσο και στα ουσιώδη ζητήματα υδάτων της Θεσσαλίας.

Προβλήματα πάντα προκύπτουν, αλλά όσο πιο μελετημένες και ξεκάθαρες οι αποφάσεις που παίρνουμε, τόσο πιο αποτελεσματικά τα αντιμετωπίζουμε.

Σας ευχαριστώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/j1dAbzNagmw

Read more...

Παρέμβαση Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ο ελληνισμός της Ουκρανίας: παρελθόν, παρόν, μέλλον»

ΜΑΧ 1 6

Αθήνα, 16 Απριλίου 2024

Παρέμβαση Μάξιμου Χαρακόπουλου

στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής,

με θέμα ημερήσιας διάταξης:

«Ο ελληνισμός της Ουκρανίας: παρελθόν, παρόν, μέλλον»

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Επιτρέψτε μου στην αρχή μια παρατήρηση για να μη δημιουργούνται λανθασμένες ιστορικές εντυπώσεις. Οι μουσουλμάνοι της δυτικής Θράκης, της Ροδόπης και της Ξάνθης, εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή των πληθυσμών με βάση τη συνθήκη της Λωζάνης. Επειδή ήταν ατυχές το παράδειγμα, το μνημονεύω.

Να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία, κύριε Πρόεδρε, της σημερινής συνεδρίασης και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους διπλωμάτες και κυρίως τους εκπροσώπους της ομογένειας για την ενημέρωσή τους, την ενημέρωση που παρέχουν στην Επιτροπή μας. Ιδιαιτέρως να καλωσορίσω στην Επιτροπή και να την ευχαριστήσω για τους αγώνες της για πολλές δεκαετίες για τον Ελληνισμό της Ουκρανίας, την εμβληματική Πρόεδρο των Ελλήνων της Ουκρανίας, την Αλεξάνδρα Προτσένκο.

Είναι πολύ χρήσιμη η σημερινή συνεδρίαση γιατί μας υπενθυμίζει τους ισχυρούς δεσμούς του ελληνισμού με την Ουκρανία, αλλά και το χρέος που έχουμε σήμερα να σταθούμε με κάθε τρόπο στο πολύπαθο αυτό κομμάτι του ελληνισμού. Γιατί, όπως και εσείς είπατε εισαγωγικά, κύριε Πρόεδρε, ο ελληνισμός της Ουκρανίας έχει ένα μακρύ και πλούσιο ιστορικό παρελθόν. Οι αποικίες των αρχαίων Ελλήνων, στις βόρειες ακτές του Εύξεινου Πόντου και ιδιαίτερα στην Κριμαϊκή χερσόνησο, διαδραμάτιζαν πάντοτε τον ρόλο του κόμβου των σχέσεων του ελληνικού κόσμου με τους λαούς της βόρειας ενδοχώρας.

Αυτό συνετέλεσε μέσα στους αιώνες όχι μόνο στη δημιουργία δρόμων οικονομικής συνεργασίας, αλλά και ουσιαστικής πολιτιστικής και πνευματικής επιρροής. Τούτο διατηρήθηκε και ενισχύθηκε ιδιαίτερα στα χρόνια του Βυζαντίου. Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε η βάφτιση του πρίγκιπα Βλαδίμηρου του Κιέβου στη Χερσώνα, πόλη προπύργιο του ελληνικού πολιτισμού ανά τους αιώνες. Ούτε βεβαίως ότι, η τελευταία ελεύθερη ελληνική κρατική οντότητα υπήρξε το, σε πολλούς από εμάς άγνωστο, πριγκιπάτο της Θεοδωρούς και  Παραθαλάσσιας στη χερσόνησο της Κριμαίας που κατελήφθη από τους Τούρκους το 1475, λίγα χρόνια μετά την πτώση της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας με την οποία είχε ιδιαίτερους δεσμούς.

 Η ελληνική παρουσία στην Ουκρανία συνεχίστηκε αδιάλειπτη και κατά την περίοδο που ακολούθησε την πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας, ιδιαιτέρως μέσω του οικουμενικού  μας πατριαρχείου αλλά και άλλων πρεσβυγενών  πατριαρχείων.  Όπως, επίσης και με την εγκατάσταση πολλών Ελλήνων στις περιοχές της Ουκρανίας ιδιαίτερα κατά τον 19ο αιώνα, όταν πόλεις όπως η Οδησσός καθίστανται κέντρα του παροικιακού ελληνισμού και εστίες της προεπαναστατικής δράσης του υπόδουλου ελληνισμού. Μια παρουσία που συνεχίστηκε και στα κατοπινά χρόνια όπως αποδεικνύουν πολλοί επιφανείς Έλληνες της Ουκρανίας. Αναφέρω για παράδειγμα τον, επί πολλά χρόνια δήμαρχο Οδησσού, Γρηγόριο Μαρασλή.

 Ωστόσο, ο Ελληνισμός  στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης υπέστη απηνείς  διώξεις και αυτό δεν πρέπει να το λησμονούμε. Ιδιαιτέρως, υπέφερε ο Ελληνισμός της Αζοφικής ο οποίος υπήρξε όπως ειπώθηκε, το αποτέλεσμα της μεταφοράς των Ελλήνων της Κριμαίας κατά τα τέλη του 18ου αιώνα. Οι διώξεις αυτές είχαν ως στόχο την απώλεια της ελληνικής εθνικής συνείδησης, η οποία είχε διατηρηθεί αλώβητη ανά τους αιώνες, αν και οι άνθρωποι αυτοί ήταν μακριά από το ελληνικό εθνικό κέντρο και παρά το ότι, μεγάλο μέρος τους μιλούσε την ταταρική γλώσσα. Ωστόσο, η ορθόδοξη πίστη και εκεί, όπως και στα μέρη των παππούδων μου στην Καππαδοκία, είχε κάνει το θαύμα της.

Η μετασοβιετική περίοδος μας γέμισε με αισιοδοξία ότι αυτό το ξεχασμένο τμήμα του Ελληνισμού θα έβρισκε τον δρόμο για την ανάπτυξη. Ωστόσο, τα γεγονότα που ακολούθησαν διέψευσαν αυτές τις προσδοκίες. Τα χρόνια εκείνα έγινε δυνατή η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, η μελέτη των παραδόσεων και της ιστορίας των Μαριουπολιτών, η έλευση πολλών νέων από την περιοχή στην Ελλάδα για σπουδές.

Οι προοπτικές φάνταζαν ευοίωνες έπειτα από πολλές δεκαετίες. Δυστυχώς, όμως, τα δεινά επανέκαμψαν με τη μορφή του πολέμου, ήδη, από το 2014, με την προσάρτηση της Κριμαίας και με την ευθεία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Ο Ελληνισμός της Αζοφικής βρέθηκε, ακριβώς, στο μάτι του κυκλώνα. Υπέστη τις φρικτές συνέπειες των βομβαρδισμών, της καταστροφής και των εκκαθαρίσεων. Χωρίς αμφιβολία σήμερα βρίσκεται ίσως στην πιο κρίσιμη στιγμή της μακραίωνης ιστορίας του. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο θα είναι το μέλλον του, τουλάχιστον, στα ιστορικά του εδάφη, στη Μαριούπολη και σε πολλά χωριά βορείως της Αζοφικής, καθώς οι περιοχές αυτές βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή. Η μοίρα του είναι οπωσδήποτε συνυφασμένη με την εξέλιξη του πολέμου από την προοπτική της Ουκρανίας, να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη της, να αποκαταστήσει το διεθνές δίκαιο.

Άκουσα, ομολογώ, με θλίψη την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων, τον κ. Μαχσμά, για τη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού της Μαριούπολης, τον εποικισμό με πληθυσμούς από τη ρωσική ενδοχώρα και την εξώθηση των Ελλήνων εκτός αυτής, όπως επίσης και τη συστηματική αλλοίωση των τοπωνυμίων, με αλλαγές των ονομασιών που παρέπεμπαν στην Ελλάδα και στο ελληνικό παρελθόν, με ονομασίες που επαναφέρουν σοβιετικές μνήμες.

Χρέος μας ως Ελλάδα είναι αυτές τις δύσκολες στιγμές, να σταθούμε δίπλα στους συμπατριώτες μας, με κάθε τρόπο, με κάθε αρωγή που μπορούμε να προσφέρουμε. Όσο περνάει από το χέρι μας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μιλούμε σε λίγα χρόνια για άλλη μια αλησμόνητη πατρίδα.

Γι’ αυτό και πιστεύω και κατακλείω με αυτή την παρατήρηση την τοποθέτησή μου, ότι ως Ελληνική πολιτεία θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα μετά τον πόλεμο, για να στηρίξουμε την ανασυγκρότηση των ελληνικών κοινοτήτων, αλλά και την ελληνομάθεια στην περιοχή, την αξία, της οποίας όλοι αντιλαμβανόμαστε.

Νομίζω ότι το συμπέρασμα μέχρι τούδε της συνεδρίασής μας το είπε στην αρχή της τοποθέτησής της η Πρόεδρος των Ελλήνων της Ουκρανίας, κυρία Αλεξάνδρα Προτσένκο – Πιτσατζή, η οποία, είπε «Χρέος μας είναι να κάνουμε τη ζωή καλύτερη εδώ στην Ουκρανία και όχι να έρθουν όλοι οι Έλληνες της Ουκρανίας στην Ελλάδα». Αυτό, νομίζω είναι το συμπέρασμα μέχρι τούδε, τουλάχιστον, όπως εγώ το εκλαμβάνω, της ιδιαίτερα χρήσιμης σημερινής συνεδρίασης.

Σας ευχαριστώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/uiyVVhXfbfc

Read more...

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, Μέλους της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου, στην τελετή έναρξης του προγράμματος του ΚΕΔΙΒΙΜ του ΑΠΘ: «Θρησκεία, Κοινωνία και Τεχνητή Νοημοσύνη»

MAXIMOS

Αθήνα, 1 Απριλίου 2024

 

Χαιρετισμός

Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας,

Μέλους της Βουλής των Ελλήνων,

δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου,

στην τελετή έναρξης του προγράμματος του ΚΕΔΙΒΙΜ του ΑΠΘ:

«Θρησκεία, Κοινωνία και Τεχνητή Νοημοσύνη»

 

Αυτοσαρκαζόμενος θα έλεγα ότι τέτοια μέρα, πρωταπριλιά, οι πολιτικοί καλό είναι να αποφεύγουμε τις τοποθετήσεις, καθώς έτσι κι αλλιώς τα ακούμε ότι λέμε ψέματα, κάποιες φορές όχι αδίκως, μια και μερικοί μπορεί άλλα να λένε το πρωί κι άλλα να ψηφίζουν το βράδυ.

Είμαι, όμως, εδώ με την ιδιότητα του επικεφαλής Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και με χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του καθηγητή Κωνσταντίνου Κωτσιόπουλου να πω λίγα λόγια, για το ενδιαφέρον αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα 

Είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μια εποχή που η τεχνολογική πρόοδος έχει σχεδόν πλήρως αυτονομηθεί από οποιαδήποτε πνευματική και ηθική αξία, να μιλούμε για την ανάγκη επανασύνδεσης αυτών των επιπέδων.

Αυτός νομίζω ότι είναι και ο κύριος σκοπός του εξαιρετικού εκπαιδευτικού προγράμματος με τον εύγλωττο τίτλο “ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ”, που διοργανώνει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος τον αεικίνητο καθηγητή Κωνσταντίνο Κωτσιόπουλο.

Αναμφίβολα, τα ανθρώπινα επιτεύγματα στο τεχνολογικό πεδίο δίδουν τη δυνατότητα ενός υψηλότερου βιοτικού επιπέδου, απελευθέρωσης του ανθρώπινου χρόνου από κοπιώδεις χειρονακτικές ή άνευ ενδιαφέροντος εργασίες, επιτάχυνσης απεριόριστα του χρόνου υλοποίησης των ιδεών, άμεσης πρόσβασηςστη γνώση, ελάττωσηςτων αποστάσεων στον χώρο, επιμήκυνσης της ανθρώπινης ζωής και ίασης ασθενειών.

Σήμερα βιώνουμε την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, τις εφαρμογές της οποίας μόλις οσμιζόμαστε. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα είναι η ανθρωπότητα στα τέλη του 21ου αιώνα, που μάλλον θα ομοιάζει σε κάποιες ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Ταυτόχρονα, όμως, η νέα αυτή πραγματικότητα εγκυμονεί νέους κινδύνους, όπως κάθε τι νέο στον κόσμο αυτόν. Για παράδειγμα, η τεχνολογία από μέσο κινδυνεύει να γίνει αυτοσκοπός, ή ακόμη χειρότερα να επιβληθεί στον άνθρωπο, να είναι αυτή που θα τον εξαναγκάζει στις επιλογές του. Ως εκ τούτου, τίθεται ζήτημαελευθερίας του ανθρώπου.

Όπως επίσης –και κυρίως- εγείρεται και ζήτημα ηθικής. Διότι η χρήση της τεχνολογίας δεν είναι μια ουδέτερη πράξη, αλλά μεταδίδει μηνύματα, οδηγεί σε συγκεκριμένες συμπεριφορές. Επιπλέον, καιροφυλακτεί ο κίνδυνος τα πλέον εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα να βρεθούν στα χέρια λίγων, και η ανθρωπότητα να βρίσκεται στο έλεός τους. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει με όσους πιθανώς κατέχουν πυρηνικά ή βιολογικά όπλα.

Παράλληλα, μέγα ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τα εκατομμύρια των θέσεων εργασίας που θα χαθούν από την τεχνητή νοημοσύνη.

Είμαι βέβαιος ότι αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα τεθούν και θα επιχειρηθεί να απαντηθούν σε αυτό το πρόγραμμα που θα παρακολουθήσετε. Και παράλληλα ένα κρίσιμο ερώτημα είναι ποια πρέπει να είναι η στάση του θρησκευόμενου ανθρώπου μπροστά σε αυτές τις κατακλυσμιαίες αλλαγές.

Αυτό που εγώ μπορώ να πω ως επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας είναι ότι η ανθρωπότητα και ειδικά η Ευρώπη δεν πρέπει να χάσει την “καρδιά” της, δηλαδή τις χριστιανικές αξίες οι οποίες συγκρότησαν και τροφοδότησαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό επί δυο χιλιάδες χρόνια, μαζί με τις υψηλές ιδέες του ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού.

Για την αξία σήμερα των Χριστιανικών Αξιών στην πολιτική και την καθημερινότητα συνδιοργανώνουμε με το ΑΠΘ και άλλους φορείς ένα διεθνές συνέδριο στα μέσα Μαΐου, στη συμβασιλεύουσα, την Θεσσαλονίκη.  

Κάποιοι κύκλοι απεργάζονται, δυστυχώς, το σχέδιο μιας Ευρώπης που θα έχει παραμερίσει το παρελθόν της, για να δεχθεί υποτίθεται πιο εύκολα αυτό το μέλλον που έρχεται γεμάτο, μεταξύ άλλων, υποσχέσεις από τις τεχνολογικές επινοήσεις.

Ωστόσο, για την ώρα, παρά τις μεγάλες τεχνολογικές καινοτομίες, δεν βλέπουμε τον κόσμο μας να γίνεται καλύτερος, ούτε ασφαλέστερος. Αντιθέτως, αυξάνεται η βία, διακρατική και ατομική. Αυξάνονται οι πόλεμοι αλλά και το μπούλιγκ σε κάθε έκφανση της ζωής, όπως και η αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων και οι ψυχικές ασθένειες.

Αν μη τι άλλο αυτά τα φαινόμενα θα έπρεπε να μας κάνουν τουλάχιστον πιο συγκρατημένους για τον νέο -και πολλά υποσχόμενο- κόσμο που ανατέλλει. Να δούμε και την άλλη όψη του νομίσματος, και το τίμημά του. Και το πρόγραμμά σας θα βάλει νομίζω μια ψηφίδα σε αυτήν την προσπάθεια κατανόησης αυτού που έρχεται και άμυνας στις αρνητικές όψεις που μπορεί να το συνοδεύουν.

Καλή επιτυχία, λοιπόν, στο πρόγραμμά σας, και ελπίζουμε, θα έλεγα είμαι βέβαιος κ. καθηγητά, κ. Κωτσιόπουλε, και σε ανάλογη συνέχεια!

Σας ευχαριστώ.

Read more...

Ομιλία του Γ.Γ. ΔΣΟ, δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Παρουσίαση του Τόμου για την Αγία Σοφία στο Μαυροβούνιο

MAX 1

Ποντγκόριτσα, 28 Μαρτίου 2024

Ομιλία του Γ.Γ. ΔΣΟ, δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη Παρουσίαση του Τόμου για την Αγία Σοφία στο Μαυροβούνιο

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Φίλες και φίλοι,

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας διότι μας δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσουμε στην όμορφη πόλη της Ποντγκόριτσα, τον βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών περικαλλή Τόμο που εξέδωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) με τίτλο “Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο”.
Θεωρούμε την σημερινή εκδήλωση ιδιαιτέρως σημαντική, τόσο γιατί έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε και εδώ την διεθνή εκστρατεία της ΔΣΟ για την προστασία της Αγίας Σοφίας, όπως και κάθε θρησκευτικού μνημείου που απειλείται ή κινδυνεύει από τον θρησκευτικό φανατισμό και τον ριζοσπαστικό εξτρεμισμό.
Αλλά και διότι είναι από τις σπάνιες εκδηλώσεις που η Οργάνωσή μας πραγματοποιεί στην επικράτεια του Μαυροβουνίου.
Η παρουσία μας εδώ αναμφισβήτητα ενδυναμώνει τις σχέσεις μας με τη φίλη χώρα σας, μια χώρα των Δυτικών Βαλκανίων, την οποία θεωρούμε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της, καθώς πιστεύουμε ότι θα εμπεδώσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην πολύπαθη βαλκανική.
Κι αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο σε μια περίοδο που ο πόλεμος έχει επιστρέψει στην Ευρώπη, για πρώτη φορά σε τέτοια οδυνηρή διάσταση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως διεξάγεται για τρίτο χρόνο στην Ουκρανία.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, σύμβολο της οικουμενικού χριστιανισμού, είναι μνημείο αναφοράς όχι μόνο για τον Ορθόδοξο Κόσμο, αλλά για τον Παγκόσμιο Πολιτισμό.
Η Αγία Σοφία λειτούργησε ως καθέδρα της Ορθοδοξίας για χίλια χρόνια, ενώ μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Οθωμανούς, το 1453, μετατράπηκε σε τζαμί.
Το 1934, η τότε τουρκική ηγεσία υπό τον ΚεμάλΑτατούρκ, στο πλαίσιο της εκκοσμίκευσης του κράτους, την έκανε Μουσείο. Η απόφαση εκείνη ήταν σωστική για το μνημείο, καθώς αποκαλύφθηκαν μοναδικά ψηφιδωτά, ενώ αποκαταστάθηκαν φθορές και ζημιές που προκάλεσαν οι άνθρωποι και ο χρόνος.
Δυστυχώς, όμως, όλα αυτά άλλαξαν άρδην, όταν το 2020 η παρούσα τουρκική ηγεσία αποφάσισε μονομερώς να αλλοιώσει τη χρήση της Αγίας Σοφίας, μετατρέποντάς την, εκ νέου, σε τζαμί. Πρόκειται, αναμφίβολα, για πολιτισμική υποχώρηση, για μια ενέργεια που επαναφέρει πρότυπα ασυμβίβαστα με τον σημερινό πολιτισμό.
Δηλαδή, την κατίσχυση του δικαιώματος του κατακτητή επί ενός μνημείου, που έχει κατασκευαστεί από άλλους και για άλλον σκοπό. Για εμάς τους Ορθοδόξους ο σεβασμός στην επιθυμία του κτήτορα είναι ιερός και τον μνημονεύουμε κάθε Κυριακή στη λειτουργία που τελούμε στις εκκλησίες μας.
Αντιθέτως, η Άγκυρα δείχνει απόλυτη αδιαφορία και περιφρόνηση για τις αρχές και αξίες που πρεσβεύει η διεθνής κοινότητα για τα πολιτιστικά μνημεία.
Δεν είναι τυχαίο ότι εντός του Ναού της Αγίας Σοφίας που συμπεριλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, γίνεται και επίδειξη πολεμικών συμβόλων από θρησκευτικούς λειτουργούς με ανάλογες απειλές κατά “εχθρών” και “απίστων”.
Οι εξελίξεις έκτοτε, μετά το 2020, δυστυχώς, επιβεβαίωσαν πλήρως τους φόβους μας για την τύχη του μνημείου-συμβόλου της οικουμενικής ορθοδοξίας. Η αθρόα καθημερινή προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών-πιστών, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας έχει προκαλέσει ποικίλες φθορές στο μνημείο.
Εξέχουσες προσωπικότητες, ακόμη και εντός της Τουρκίας, όπως ο διακεκριμένος Τούρκος ιστορικός και ακαδημαϊκός ΙλμπέρΟρτάιλι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αναφορικά με την ανθεκτικότητα αλλά και την ίδια την επιβίωση του μνημείου, εφόσον συνεχιστεί η ίδια χρήση του.
Ο Τόμος, που σε λίγο θα έχετε στα χέρια σας, είναι μια εμπεριστατωμένη μελέτη, καρπός της συνεργασίας της ΔΣΟ και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεντρώνει δοκίμια πολυεθνικής ομάδας επιστημόνων και ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων για τους 37 ιστορικούς εμβληματικούς ναούς που έχουν αφιερωθεί στη Σοφία του Θεού, από τις Βρετανικές ακτές έως τα βάθη της Κίνας.
Στον περικαλλή αυτό Τόμο -που έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες- περιλαμβάνονται στοιχεία για το ιστορικό υπόβαθρο, τα χαρακτηριστικά της ναοδομίας και αρχιτεκτονικής, τον εσωτερικό διακόσμο των εν λόγω Ναών, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας αναφέρω ότι ανάλογες καταστροφικές συμπεριφορές ως προς τα θρησκευτικά μνημεία διαπιστώνουμε και σε άλλες περιοχές, όπως την Κύπρο, όπου βρεθήκαμε πρόσφατα και πληροφορηθήκαμε από τους εκτοπισμένους νόμιμους Δημάρχους των κατεχομένων από τον τουρκικό στρατό Δήμων της Κύπρου, πως από το 1974 συντελείται συστηματικά καταστροφή, βεβήλωση και σύληση Ναών, Μονών ακόμη και νεκροταφείων, ενώ ανθίζει η αρχαιοκαπηλία και το παράνομο εμπόριο εικόνων και κειμηλίων.
Μια κατάσταση καθ’ όλα απαράδεκτη για την οποία, επίσης, θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενημέρωσης της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και των κέντρων αποφάσεων.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να απευθύνω θερμές ευχαριστίες στον αξιότιμο Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, κ. ΑντρίγιαΜάντιτς, για την πρόσκληση που απηύθυνε στην Οργάνωσή μας για να πραγματοποιήσουμε επίσημη επίσκεψη στη χώρα και για την αβραμιαία φιλοξενία που επεφύλαξε στην αντιπροσωπεία μας.
Επίσης, επιθυμούμε να εκφράσουμε τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας:
 στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, κ. ΝτράγκανΜπόζοβιτς,
 τον καταξιωμένο καθηγητή της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ, κ. ΝτάρκοΡίστοβΝτόγκο,
 τον έγκριτο Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μαυροβουνίου, κ. Μπόρις Μπράζοβιτς,
 και τον Ερευνητή του Ινστιτούτου Εθνογραφίας της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, κ. ΜικόνιαΚνέζεβιτς, για την τιμή που μας έκαναν να είναι εισηγητές στην σημερινή εκδήλωση.
Εγκάρδιες ευχαριστίες οφείλουμε και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ποντγκόριτσας που αντλεί το όνομα της από τον Αγωνιστή Επαναστάτη και Ποιητή ΡάντοσαβΛιούμοβιτς, για τη συνδιοργάνωση της σημερινής υψηλού επιπέδου εκδήλωσης. Και βεβαίως, να ευχαριστήσω και όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας.

Σας ευχαριστώ!

Read more...

Ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων»

ΜΑΧ 2

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2024

Ομιλία
του Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
«Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων»

 

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η δημοκρατία μας συμπληρώνει αισίως φέτος μισό αιώνα ζωής και όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι, παρά τις κατά καιρούς αναταράξεις, με πιο εμβληματική αυτή στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, τα θεσμικά θεμέλια άντεξαν. Αυτό αναμφίβολα μας εξοπλίζει με μια αυτοπεποίθηση για το μέλλον, στοιχείο κρίσιμο σε ένα διεθνές περιβάλλον που δεν προοιωνίζεται καθόλου ευοίωνο. Ωστόσο, αυτή τη μακρά περίοδο δημοκρατικού βίου δεν καταφέραμε να λύσουμε ζητήματα που ουσιαστικά ανήκουν στη σφαίρα του αυτονόητου. Ένα από αυτά είναι η σύσταση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Σήμερα, λοιπόν, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε εκ νέου κάτι το οποίο σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, ακόμη και στις πιο αυταρχικές, στις πιο κλειστές κοινωνίες, έχει θεσμοθετηθεί από καιρό. Σε όλη αυτή τη φρενίτιδα της παγκοσμιοποίησης της εκπαίδευσης, της διαρκούς μετακίνησης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψήφιων διδακτόρων, επιστημονικών ερευνητών και καθηγητών, εμείς έχουμε υψώσει μια δήθεν σημαία αντίστασης, αλλά κατά βάθος αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από μια βαθιά υποκρισία και αυτό διότι πολλοί από τους κατηγόρους των μη κρατικών πανεπιστημίων στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού και, ακόμη χειρότερα, στη χορεία των αντιδρώντων συμμετέχουν και καθηγητές οι οποίοι δίδαξαν ή ακόμη διδάσκουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία εδώ και δεκαετίες προσπαθεί να καταργήσει το κρατικό μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ως Βουλευτής έζησα δύο προσπάθειες για να ανοίξει ο δρόμος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Η πρώτη το 2007 με την απόπειρα αναθεώρησης του άρθρου 16 από την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή με Υπουργό Παιδείας την αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου, που δυστυχώς ναυάγησε από την υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο και σήμερα αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά κατώτερο των περιστάσεων. Η δεύτερη το 2014 με τη συμπερίληψη του άρθρου 16 στις προτάσεις του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι εξελίξεις είναι γνωστές. Δεν επέτρεψαν την ευόδωση και εκείνης της προσπάθειας. Επικράτησε ο λαϊκισμός, πλευρές του οποίου καταδίκασε εσχάτως ο πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, δυστυχώς κατόπιν εορτής, με το «mea culpa» στο συνέδριο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.
Στα περί αντισυνταγματικότητας και εμπορευματοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που και σήμερα ακούστηκαν για τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, νομίζω την πιο εύστοχη απάντηση δίνει η επιστημονική τεκμηρίωση των Βενιζέλου – Σκουρή ότι το σχέδιο νόμου επιβάλλει τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των νομικών προσώπων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που ιδρύονται από πανεπιστήμια άλλων κρατών. Σήμερα που η κοινωνία είναι πολύ πιο ώριμη, στην Αντιπολίτευση εξακολουθούν να υποδύονται τους επαναστάτες, ενώ στην πραγματικότητα συμπεριφέρονται ως στρουθοκάμηλοι που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα. Η επιμονή σε ιδέες και σε στερεότυπα που έχουν παγκοσμίως καταρρεύσει δεν είναι άσχετη και με την ανισορροπία που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα, με την Κυβέρνηση ουσιαστικά να μην έχει Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι φεύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν. Αυτό σημαίνει οικονομική αιμορραγία στις οικογένειες των ξενιτεμένων φοιτητών, σημαίνει ότι πολλοί από τους φοιτητές μας δεν επιστρέφουν πίσω, κάτι που επιτάθηκε εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Γιατί, λοιπόν, να μην κρατήσουμε αυτά τα παιδιά εδώ ή τουλάχιστον ένα μέρος τους με σαφώς χαμηλότερο κόστος σπουδών για τις οικογένειές τους;
Επιπλέον, είναι ηλίου φαεινότερον ότι η σύσταση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων που προβλέπει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο -και αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, που ταυτίζει το όνομά του με αυτή τη μεταρρύθμιση και στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας- θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας.
Ένα ακόμη πλεονέκτημα από τη σύσταση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι η προσέλκυση πλήθους ξένων φοιτητών και ερευνητών, οι οποίοι αφενός θα αποτελούν πηγή ενίσχυσης της οικονομίας αφετέρου θα καταστούν πρεσβευτές της Ελλάδος στις χώρες τους. Και αναμφίβολα η σύσταση παραρτημάτων από εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού θα ενισχύσει συνολικά το επίπεδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ωφελώντας και τα δημόσια ΑΕΙ.
Και επειδή ο προβληματισμός που ακούγεται αναφέρεται κυρίως στη δημόσια εκπαίδευση και τους κινδύνους από τη σύσταση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, θεωρώ ότι η κινδυνολογία αυτή είναι μια επίθεση σε ανεμόμυλους. Τα δημόσια ΑΕΙ παραμένουν ο κεντρικός άξονας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η πολιτεία συνεχίζει να τα ενισχύει παντοιοτρόπως οικονομικά και θεσμικά για να συνεχίσουν να λειτουργούν με τον αρτιότερο τρόπο. Είμαστε υπερήφανοι για την πλειοψηφία των πανεπιστημιακών σχολών μας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι απόφοιτοί μας απορροφώνται με τέτοια ευκολία από τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου.
Όλα αυτά, όμως, δεν αναιρούν την ανάγκη παράλληλης σύστασης και λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Δεν πρόκειται για μια σχέση ανταγωνιστική, αλλά συμπληρωματική και εντέλει γόνιμη.
Κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώνοντας θέλω να επαινέσω για έναν ακόμη λόγο τους συντάκτες του νομοσχεδίου, διότι με τις διατάξεις του αναβαθμίζεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποκτώντας την τρίτη θέση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Είναι μια απόφαση που αναβαθμίζει ολόκληρη την ακριτική Θράκη και αυτό έχει τη σημασία του.
Τέλος, να απευθύνω μια ύστατη έκκληση στην Αντιπολίτευση να ξανασκεφτεί τη στάση της. Είναι οξύμωρο η Αξιωματική Αντιπολίτευση να έχει αρχηγό που σπούδασε σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Αμερικής και στην Ελλάδα να αρνείται τη σύσταση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ το οποίο εν μία νυκτί άλλαξε θέση υποκύπτοντας στις σειρήνες του λαϊκισμού. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους μας.

Σας ευχαριστώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/Uog1pxUZsmw

Read more...

Χαιρετισμός Μάξιμου Χαρακόπουλου στην κοπή βασιλόπιτας της ΔΗΜ.Τ.Ο. Φαρσάλων ΝΔ παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου

ΜΑΧ 5 24

Λάρισα, 18 Φεβρουαρίου 2024

Χαιρετισμός
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην κοπή βασιλόπιτας της ΔΗΜ.Τ.Ο. Φαρσάλων ΝΔ
παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου

Φίλες και φίλοι,

Καλωσορίζω και εγώ σε αυτή την οικογενειακή, όμορφη συνάντηση που έχουμε σήμερα, εδώ, στα Φάρσαλα, τον καλό φίλο, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Έναν Θεσσαλό υφυπουργό σε ένα Υπουργείο που ουσιαστικά η αρμοδιότητά του ξεκίνησε μετά την καταστροφή που βρήκε τη Θεσσαλία με τον Ιανό και, δυστυχώς, συνεχίστηκε με τον Ντάνιελ και τον Ελίας.

Αγαπητέ Χρήστο η παρουσία σου στα Φάρσαλα γίνεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία -τριπλή θα έλεγα συγκυρία. Η πρώτη είναι, νωπή ακόμη, η υπερψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας. Να το πω με κομψό τρόπο, πίκρανε, ενόχλησε την πλειοψηφία της βάσης της ΝΔ αν κρίνω από τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα που δέχομαι όλες αυτές τις ημέρες. Επ’ ουδενί, όμως, αγαπητές φίλες και φίλοι αυτή η ενόχληση δεν πρέπει να εκφραστεί ως ψήφος διαμαρτυρίας, ως ψήφος αποχής, ως ψήφος πικρίας, στις ευρωεκλογές, γιατί οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Δεν είναι χαλαρή ψήφος. Αναλογιστείτε μόνο το ψήφισμα, το επαίσχυντο, καταδίκης της Ελλάδας για το κράτος δικαίου από το Ευρωκοινοβούλιο. Πώς φτάσαμε σε αυτό; Εάν είχαμε ισχυρότερη, σοβαρότερη και πιο υπεύθυνη παρουσία στις Βρυξέλλες, δεν θα φτάναμε σε αυτή την εξέλιξη. Αλλά για την κρισιμότητα των ευρωεκλογών θα αναφερθώ με αφορμή και τα αγροτικά στην συνέχεια.

Η δεύτερη συγκυρία της παρουσίας του καλού μας φίλου υφυπουργού στα Φάρσαλα είναι οι αγροτικές κινητοποιήσεις που γίνονται σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα. Που καταδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής σε όλους τους Ευρωπαίους παραγωγούς. Και χρειαζόμαστε διπλή παρέμβαση. Μία σε εθνικό επίπεδο και μία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα χρήματα που έδωσε την προηγούμενη τετραετία για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα η κυβέρνηση ΝΔ ξέρετε ότι δεν έχουν προηγούμενο στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Πρέπει, όμως, να γίνουν ακόμη περισσότερα και γενναιότερα βήματα. Ήδη, ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι τον Σεπτέμβριο που θα έχουμε καλύτερη εικόνα των δημοσιονομικών μπορεί να ξαναδούμε συνολικότερα το ζήτημα του αγροτικού πετρελαίου ως προς το ύψος της επιστροφής του φόρου που δίνουμε στους αγρότες μας και κυρίως να καθιερωθεί μονίμως στον κρατικό προϋπολογισμό, όπως γινόταν και την περίοδο που θήτευσα και εγώ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανακοινώθηκαν παρεμβάσεις που αφορούν το αγροτικό ρεύμα, επίσης, γενναίες παρεμβάσεις και όσο τα δημοσιονομικά βελτιώνονται, η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέδειξε ότι στηρίζει έμπρακτα γενναιότερα τους αγρότες.

Όμως, είναι σημαντικό να έχουμε ισχυρή φωνή στην Ευρώπη γιατί εκεί λαμβάνονται οι αποφάσεις που αφορούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ο Ευρωπαίος παραγωγός σήμερα καλείται να πληρώσει το κόστος της λεγόμενης πράσινης μετάβασης. Να έχει, δηλαδή, υψηλότερο κόστος παραγωγής, αγρανάπαυση, νέες καλλιεργητικές μεθόδους, τα λεγόμενα οικολογικά σχήματα που χάσαμε τον μπούσουλα, όταν οι άλλοι παραγωγοί του υπόλοιπου κόσμου δεν λαμβάνουν καμία τέτοια πρόνοια. Άρα, λοιπόν, ή θα πρέπει να είναι πιο σταδιακή και ομαλή αυτή η μετάβαση ή θα πρέπει να στηριχθούν γενναιότερα οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι συνολικότερα αγρότες που τηρούν τις προδιαγραφές αυτές τις πράσινης μετάβασης.

Ακούω ότι ετοιμάζεται μετάβαση αγροτών με τρακτέρ στην Αθήνα. Καλό είναι να υπάρχει ένα μέτρο στις διαμαρτυρίες των αγροτών. Πάντοτε ξέρετε ότι είμαι με την πλευρά των αγροτών -από αγροτική οικογένεια προέρχομαι, όπως και όλοι μας εδώ μέσα. Αλλά να μη χάσουν το δίκιο τους οι αγρότες με ακραίες κινητοποιήσεις, με ακραίες μορφές κινητοποιήσεων. Μέχρι σήμερα, το γεγονός ότι η κοινωνία είναι με τους αγρότες, ενίσχυσε τη φωνή των αγροτών και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Και η τρίτη συγκυρία, αγαπητέ υφυπουργέ, για να μην μακρηγορώ -αναφέρθηκαν και οι προλαλήσαντες ομιλητές- αφορά τις ζημιές που υπέστημεν στη Θεσσαλία. Βλέπω απέναντί μου τον Πρόεδρο του συνεταιρισμού “Ενιπέας” από το Ευύδριο. Το επισκεφθήκαμε πρόσφατα με το κυβερνητικό κλιμάκιο με τους δύο υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, τους φίλους, τον Σταυρό Κελέτση και τον Διονύση Σταμενίτη και μας είπε ότι έχουμε, δυστυχώς, ακόμη απλήρωτους δικαιούχους της κρατικής αρωγής από τον Ιανό. Μιλήσαμε και μου είπατε ότι το πρόβλημα είναι από λάθη της Περιφέρειας. Ο πολίτης, όμως, βλέπει απέναντι το κράτος ως ενιαίο. Εάν οι Περιφέρειες δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, όπως πήραμε τώρα τα μεγάλα έργα για την αποκατάσταση του Ντανιέλ και του Ελίας, μπορούμε να βρούμε και εκεί τη χρυσή τομή. Μια λύση περιμένουν και αυτοί που, 3 χρόνια μετά, δεν έχουν αποζημιωθεί από τον Ιανό και το ακούμε ως παράδοξο και προκλητικό. Να βρούνε και αυτοί το δίκιο τους και να λάβουν την αποζημίωσή τους.

Τα αντανακλαστικά της πολιτείας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν γρήγορα. Με εντολή του πρωθυπουργού, το κυβερνητικό κλιμάκιο ήρθε από την πρώτη στιγμή. Οι ζημιές είναι πρωτόγνωρες, το κατανοούμε όλοι, αλλά χρειαζόμαστε και εδώ να σηκώσουμε ακόμα περισσότερο τα μανίκια για να τρέξουν τα πράγματα πιο γρήγορα. Αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Φαρσάλων την προηγούμενη φορά που βρεθήκαμε με το κυβερνητικό κλιμάκιο στην Καρδίτσα, στο πρόβλημα της σύνδεσης όλης της Δυτικής Θεσσαλίας με τη Μαγνησία, μετά την πτώση της γέφυρας στην Αμπελιά, την οποία όλοι την έχουμε επισκεφθεί. Είχα θέσει, και ο Δήμαρχος μαζί, σε προηγούμενη σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το ζήτημα στον αρμόδιο υφυπουργό, τον συνάδελφό σας, τον κ. Ταχιάο, ζητώντας μια απάντηση αν μπορεί να υπάρξει μια πρόχειρη λύση, μία στρατιωτικού τύπου γέφυρα. Τελικώς, στην Καρδίτσα μάθαμε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Ο υπουργός Υποδομών, ο Χρήστος Σταϊκούρας, που τον είδα πριν λίγες μέρες, μου είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα εκπονηθεί η μελέτη και το έργο της καινούργιας γέφυρας θα γίνει τα επόμενα δυο χρόνια. Αλλά για δύο χρόνια θα υφίσταται ολόκληρη περιοχή μια ταλαιπωρία στις μετακινήσεις και στις μεταβάσεις.

Το άλλο εμβληματικό έργο για την περιφέρειά μας είναι το φράγμα στον Ενιπέα, στη Σκοπιά. Ο Δημήτρης Γιακοβής το ξέρει πολύ καλά, χρόνια το παρακολουθεί πολύ στενά. Όσοι από τους παρευρισκόμενους είστε πιο επιμελείς και προσέχετε και τις λεπτομέρειες, θα θυμόσαστε ότι πριν ο Πρωθυπουργός έρθει στα Φάρσαλα και το ανακοινώσει τον Σεπτέμβρη του 2021, την 1η Φεβρουαρίου του ‘21 τον συνάντησα στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά από παραίνεσή του γνωστοποίησα και με δημόσια δήλωσή μου ότι το έργο θα γίνει ως ΣΔΙΤ, Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Άρα, λοιπόν, όλη αυτή η παραφιλολογία, ότι δεν εντάχθηκε δήθεν σε κάποιο ταμείο ανάκαμψης, δεν έχουνε δεσμευτεί πόροι, είναι μια συζήτηση άνευ αντικειμένου. Όταν λέμε ότι ένα έργο -θα μας τα εξηγήσει αναλυτικά ο κ. υφυπουργός- θα γίνει ως Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, σημαίνει ότι μια κοινοπραξία -και τώρα βρισκόμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης της δημοπράτησης του έργου, ελέγχονται οι φάκελοι- θα πάρει το έργο για 30 χρόνια. Τέσσερα χρόνια είναι η κατασκευή του και άλλα 26 χρόνια θα είναι η διαχείριση του έργου. Η κοινοπραξία θα καταβάλει το απαιτούμενο ποσό που ξεπερνά αν θυμάμαι καλά τα 200 εκατομμύρια και το κράτος σταδιακά θα αποπληρώσει. Άρα δεν μιλούμε για δέσμευση πόρων σήμερα. Αυτό γιατί στην Ελλάδα ομιλούμε πολύ και ομιλούμε συχνά χωρίς να γνωρίσουμε τα θέματα σε βάθος και αυτό είναι ένα από τα ζητήματα της ποιότητας της δημοκρατίας μας. Περισσεύει ο λαϊκισμός, όλοι θέλουν να χαϊδεύουν αυτιά, να εισπράττουμε εύκολο χειροκρότημα, αλλά αυτό είναι μια από τις πληγές, επίσης, του πολιτεύματός μας και πρέπει και ως πολίτες να το προσέχουμε την ώρα που κάνουμε τις επιλογές μας.

Λοιπόν και πάλι να σε καλωσορίσω αγαπητέ υφυπουργέ. Αντίπαλος του Μητσοτάκη δεν υπάρχει. Προχθές κάνανε μεγάλη εκδήλωση ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά με στελέχη τους και το ερώτημα: “Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;” Ο κανένας! Δεν υπάρχει αντίπαλος! Αντίπαλος είναι τα προβλήματα. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να δημιουργεί ούτε εφησυχασμό σε εμάς, ούτε πολύ περισσότερο ολιγωρίες. Δηλαδή, να χρειάζεται ο Πρωθυπουργός να παρέμβει για να υπάρχει ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα που εξαγγείλαμε όταν έγιναν ζημιές. Θα πρέπει με εντολή του πρωθυπουργού να γίνεται η τροπολογία; Χρειάζεται να έχουμε πιο γρήγορα αντανακλαστικά όλες και όλοι. Γιατί όπως είπα αντίπαλός μας δεν είναι κανείς άλλος. Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα και γι’ αυτό εν όψει των ευρωεκλογών χρειάζεται εγρήγορση όλων. Οι μεγάλες αποφάσεις, όπως είπα, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική λαμβάνονται εκεί, στις Βρυξέλλες, και εκεί η Ελλάδα πρέπει να έχει ισχυρή φωνή με περισσότερους βουλευτές της ΝΔ με ακόμη σοβαρότερη, υπευθυνότερη και ενεργότερη παρουσία στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Και πάλι καλώς όρισες υφυπουργέ, προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία μέχρι να επουλωθούν οι πληγές.

Καλή Χρόνια!

Μπορείτε να δείτε τον χαιρετισμό του Μ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:https://www.youtube.com/watch?v=o2UFFfCfq2Y

Read more...

Παρέμβαση του Μάξιμου Χαρακόπουλου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με θέμα «οι πολιτικές του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής - Παρουσίαση του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτους 2024»

max 2 3

Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2024

 

Παρέμβαση του Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με θέμα «οι πολιτικές του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής - Παρουσίαση του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτους 2024»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Να καλωσορίσω τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουλή των Ελλήνων. Η επίσκεψή σας πραγματοποιείται εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μπορεί το χαρτοφυλάκιο σας για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής να μην άπτεται άμεσα των αγροτικών προβλημάτων, αλλά οι αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους θέλουν να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό επίπεδο διαβίωσης, που κατέκτησαν μετά την είσοδο της χώρας μας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην τότε ΕΟΚ, την ΕΕ.
Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους είναι επιβεβλημένο να υπάρξει αναθεώρηση της πρόνοιας για την “πράσινη μετάβαση” στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ ο κ. Μεϊμαράκης και άλλοι συνάδελφοι, τουλάχιστον για μια τριετία.

Κύριε πρόεδρε,
Κινδυνεύουμε να χαρακτηρισθούμε ευρωσκεπτικιστές, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ιστορικά κομβικό σημείο, όπου κρίνεται η ίδια η μορφή της και το μέλλον της.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο ευρωπαϊκός χώρος είναι πολλαπλές και κρίσιμες, όπως είναι η ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, η ενίσχυση ακραίων πολιτικών σχηματισμών, η έλλειψη εμπιστοσύνης σε θεσμούς και πολιτική, οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές, η δυσκολία προσαρμογής στις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία και ιδιαίτερα η τεχνητή νοημοσύνη.
Αναφέρω αρχικώς τα θέματα ασφάλειας, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή, που σε λίγες ημέρες κλείνει δύο χρόνια. Ένας πόλεμος που ανέτρεψε βιαίως βεβαιότητες δεκαετιών για τη διαρκή ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι ήχοι των βομβαρδισμών είναι πλέον δίπλα μας και οι πρόσφυγες του πολέμου κατακλύζουν τις ευρωπαϊκές χώρες.
Την ίδια ώρα, διεξάγεται ένας άλλος αιματηρός πόλεμος στην Μέση Ανατολή, η οποία βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με την Ευρώπη -ας αναλογιστούμε μόνον πόσο κοντά βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία κράτος μέλος της Ε.Ε. στην Γάζα. Ένας πόλεμος που απειλεί να πάρει διαστάσεις, και ήδη έχουμε τις επιθέσεις των Χούθι που υπονομεύουν άμεσα το εμπόριο από και προς την Ευρώπη.
Και μέσα σε αυτό το εκρηκτικό περιβάλλον, μια σειρά από κράτη, με αυταρχικά καθεστώτα, απειλούν ευθέως την δημοκρατία και τις ελευθερίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Όλα τα παραπάνω επιτάσσουν αναμφισβήτητα μια νέα στρατηγική της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πρωτίστως της πολιτικής Άμυνας. Το χάσμα που αφήσαμε και δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια με τις ανταγωνίστριες δυνάμεις στο παγκόσμιο σύστημα πρέπει να καλυφθεί ταχέως. Η “αμυντική Ευρώπη”, στην οποία αναφερθήκατε, θα πρέπει να πάρει σάρκα και οστά.
Παράλληλα, η ήπειρός μας αντιμετωπίζει οξύ δημογραφικό πρόβλημα για την αντιμετώπιση του οποίου, δυστυχώς, δεν υπάρχει συγκροτημένη κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Την ίδια ώρα η Ευρώπη υπόκειται σε κατακλυσμιαίες αλλαγές στην πληθυσμιακή της σύνθεση λόγω των αλλεπάλληλων μεταναστευτικών ροών. Πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει.
Για πολλά χρόνια επικράτησε απέναντι στο φαινόμενο μια ιδιόμορφη ανοχή, που προερχόταν από την εμπιστοσύνη στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και στις ευρωπαϊκές αξίες, ότι θα μπορούσαν να αφομοιώσουν τους νεοεισερχόμενους.
Τελικά, όμως, τι συνέβη; Είμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με εκρηκτικές καταστάσεις, που περιλαμβάνουν ακόμη και απόπειρες επιβολής προτύπων ξένων προς την ευρωπαϊκή παράδοση του διαφωτισμού, της ανεκτικότητας και της ισότητας.
Αναφέρω για παράδειγμα δύο πρόσφατα γεγονότα που προκάλεσαν ανησυχία και προβληματισμό:
Στην Γερμανία αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι νεαροί μουσουλμάνοι ενεργούσαν ως “αστυνομία της Σαρία”, του ιερού ισλαμικού νόμου, και ήθελαν να επιβάλλουν ως τιμωρία τον λιθοβολισμό σε σχολείο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Στη Σουηδία, τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση της χώρας, προτίθετο να εμπλέξει τον στρατό για την καταπολέμηση της βίας των συμμοριών μεταναστών που δρουν στη χώρα.
Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι κάτι δεν πήγε καλά με τις πολιτικές προσαρμογής στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, αλλά ούτε και με το πολυπολιτισμικό μοντέλο που προωθήθηκε κάποια στιγμή ως το πλέον ιδανικό.
Και κοντά σε αυτά μαθαίνουμε για τη σύσταση ενός ισλαμικού κόμματος στην Γερμανία, με την ονομασία “DAVA”, που στα τούρκικα ακούγεται ως δίκη ή αγώνας, το οποίο κάποια ΜΜΕ αποκαλούν “κόμμα Ερντογάν”, που θυμίζει τον ισλαμικό όρο “Da’wa”, που όπως διαβάζουμε αναφέρεται στη διδασκαλία μη μουσουλμάνων για το Ισλάμ, με την έννοια του προσηλυτισμού.
Από την άλλη πλευρά, οι πρόσφατες μετρήσεις κοινής γνώμης καταγράφουν τη ραγδαία άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, ιδίως σε Γερμανία και Γαλλία, στις επερχόμενες εκλογές. Και είδαμε στην Γερμανία τις τεράστιες διαδηλώσεις των δημοκρατικών πολιτών ενάντια σε αυτήν την εξέλιξη.
Όμως όλα αυτά κάτι δείχνουν που θα έπρεπε να μας βάλει σε σκέψεις. Κατά πόσον για παράδειγμα είναι προς όφελος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής η απαλοιφή από τα επίσημα έγγραφα της Ε.Ε. της αξίας των χριστιανικών παραδόσεων και αξιών, που ήταν αυτές που σφυρηλάτησαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, με τα θετικά και τα αρνητικά του;
Αυτή η μεταμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, οδηγεί σε ισχυρότερη Ευρώπη, ή τελικώς αφαιρεί από τον μέσο Ευρωπαίο την βαθύτερη σύνδεσή του με την ευρωπαϊκή οικογένεια;

Σας ευχαριστώ.

 max 1 3

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/TNKHP3nxYSk?si=xQaNqNRP5zuDr0gb

Read more...