Menu
A+ A A-

Πρακτικά της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης του Μάξιμου Χαρακόπουλου με τον υφυπουργό Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη για το Πρότυπο Σχολείο Λάρισας

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2024

MAXIMOS 1

 

Πρακτικά της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης

του Μάξιμου Χαρακόπουλου

με τον υφυπουργό Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη

για το Πρότυπο Σχολείο Λάρισας

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Συνεχίζουμε με την πρώτη με αριθμό 1377/11-9-2024 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Λάρισας της Κ.Ο. «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» κ. Μάξιμου  Χαρακόπουλου προς τον Υπουργό Εσωτερικών με θέμα: «Κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος για Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο Λάρισας». Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης.

Κύριε Χαρακόπουλε, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα χαιρετίσω καταρχήν τα άμεσα ανακλαστικά της Κυβέρνησης με την εδώ παρουσία του αρμόδιου Υφυπουργού και ευελπιστώ, κύριε Σπανάκη, να δρομολογήσει άμεσα την επίλυση του κτηριολογικού προβλήματος στο νέο Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο που ιδρύθηκε στη Λάρισα από φέτος.

Κύριε Πρόεδρε, όπως ξέρετε, η επαναθέσπιση των Προτύπων Σχολείων ήταν μια από τις βασικές μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη της πρώτης τετραετίας, διότι εμείς πιστεύουμε ότι η αριστεία δεν είναι ρετσινιά, όπως ευαγγελίζονταν η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντιθέτως είναι μοχλός κοινωνικής κινητικότητας, μοχλός προόδου για την κοινωνία μας.

Δυστυχώς, η ίδρυση και η λειτουργία Προτύπου Σχολείου στη Λάρισα καθυστέρησε για ακατανόητους προς εμέ, κύριε Υφυπουργέ, λόγους για τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Σε αυτόν τον μοναχικό «μαραθώνιο» πολλές φορές χρειάστηκε να παρέμβω προς την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας και να φτάσω μέχρι και στον Πρωθυπουργό, προκειμένου να αρθούν οι ακατανόητοι λόγοι και να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει από φέτος το Σεπτέμβριο Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο στη Λάρισα, γιατί δυστυχώς πολλοί κατέφυγαν στην ασφάλεια της σιωπής, προκειμένου να μην γίνουν δυσάρεστοι σε όσους αντιτάσσονται στη λογική της αξιολόγησης στην εκπαίδευση. Αλλά πιστεύω ότι στην πολιτική είμαστε για να είμαστε χρήσιμοι στο κοινωνικό σύνολο και όχι απλά ευχάριστοι σε κάποιους λίγους.

Κύριε Πρόεδρε, όπως ξέρετε, χτύπησε το πρώτο κουδούνι, τα Πρότυπα Σχολεία, γυμνάσιο και λύκειο, λειτουργούν στη Λάρισα, πλην όμως συστεγάζονται, κύριε Υφυπουργέ, με το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο. Και ευλόγως γονείς και εκπαιδευτικοί -οι εκπρόσωποί τους με επισκέφθηκαν- θέτουν το ζήτημα της έλλειψης χώρων στην πλήρη λειτουργία των Προτύπων όταν θα έχουν και τις τρεις τάξεις και στο γυμνάσιο και στο λύκειο.

Του λόγου το αληθές μαρτυρά και έγγραφο της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, η οποία λέει ότι είναι προσωρινή αυτή η λύση και καλεί τον Δήμο να βρει μια μόνιμη και επαρκή λύση για τη στέγαση του Πρότυπου Γυμνασίου και Λυκείου.

Επικοινώνησα και βρίσκομαι, άλλωστε, σε διαρκή συνεργασία όλο αυτό το διάστημα με τη νέα δημοτική αρχή, με τον νέο Δήμαρχο, τον Θανάση Μαμάκο. Η δημοτική αρχή αυτή, σε αντίθεση με την προηγούμενη, έκανε όλα όσα πρέπει προκειμένου να ιδρυθεί και να λειτουργήσει Πρότυπο Σχολείο. Ο δήμος έχει βρει και έχει παραχωρήσει οικόπεδο στην οδό Σαρίμβεη, προκειμένου να ανεγερθεί ένα νέο σύγχρονο διδακτήριο. Ελέγχθηκε από την επιτροπή καταλληλότητας και κρίθηκε ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις και προδιαγραφές για να χτιστεί εκεί το νέο διδακτήριο. Όλα τα σχετικά έγγραφα έχουν διαβιβαστεί στο Υπουργείο Παιδείας και αναμένεται η εκπόνηση και έκδοση του κτηριολογικού προγράμματος. Κι αυτό που πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής, κύριε Υφυπουργέ, είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη μελέτη και την κατασκευή του νέου διδακτηρίου. Άλλωστε, έχουν γίνει επαφές και με την ΚΤΥΠ προκειμένου να υπάρξει τεχνο-οικονομική υποστήριξη.

Γι’ αυτό βρισκόμαστε, κύριε Πρόεδρε, σήμερα εδώ, αναμένοντας από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να δρομολογήσει εκείνες τις διαδικασίες για την οικονομική στήριξη του Δήμου Λαρισαίων, ώστε η πόλη της Λάρισας να αποκτήσει ένα σύγχρονο διδακτήριο που θα στεγάσει το Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο της πόλης.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Σπανάκη, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΠΕΤΡΟΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Κύριε συνάδελφε, είστε έμπειρος στα κοινοβουλευτικά θέματα πολλά χρόνια στο Κοινοβούλιο και έχετε διατυπώσει πολλές γραπτές και επίκαιρες ερωτήσεις για τον νομό σας και για ζητήματα τα οποία αφορούν το μέλλον του νομού σας.

Με πολλή προσοχή διάβασα την ερώτησή σας. Δεν σας κρύβω ότι με κάθε λεπτομέρεια επικοινώνησα με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Όταν λέμε με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ακόμη και με υπηρεσίες που δεν έχω αρμοδιότητα ως Υφυπουργός Εσωτερικών. Θα ήθελα, όμως, να απαντήσω επί της ουσίας στο ερώτημά σας και μετά θα δούμε λίγο και τη μεγάλη εικόνα για τον Δήμο Λαρισαίων.

Ρωτάτε, λοιπόν, αν έχουμε την πρόθεση να ενισχύσουμε οικονομικά τον Δήμο Λαρισαίων για την κατασκευή σύγχρονων κτηριακών εγκαταστάσεων για τα Πρότυπα Σχολεία της Λάρισας.

Tο είπατε εσείς ο ίδιος, ότι μία από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι τα Πρότυπα Σχολεία σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Η απάντηση, λοιπόν, είναι ξεκάθαρη: Ναι, θα ενισχύσουμε οικονομικά τον Δήμο Λαρισαίων για να κατασκευαστεί αυτό το σχολείο και αναλαμβάνω προσωπικά, μαζί με τον Υπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο τον συντονισμό όλων εκείνων των υπηρεσιών, των Υπουργείων και φυσικά του Δήμου και της Περιφέρειας, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Θέλω, όμως, να είμαι πολύ συγκεκριμένος απέναντί σας. Με έγγραφο που έχει τεθεί στη διάθεσή μου από τον Δήμο Λαρισαίων με ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου -πρόσφατο- ο Δήμος, όπως είπατε και εσείς, διαθέτει οικόπεδο -προσέξτε- ιδιοκτησίας του κατάλληλο, με εμβαδό που ικανοποιεί τις ανάγκες διδασκαλίας μαθησιακού δυναμικού επτακοσίων πενήντα μαθητών, έκτασης πέντε χιλιάδων εκατόν τριάντα πέντε τετραγωνικών μέτρων. Ολόκληρο έχει έκταση περίπου έξι χιλιάδων, περίπου, τετραγωνικών μέτρων, όπως λέει η αρμόδια διεύθυνση πολεοδομίας.

Η επιτροπή καταλληλόλητας έχει ήδη γνωμοδοτήσει υπέρ της καταλληλόλητας του συγκεκριμένου οικοπέδου και το ενδεικτικό κτηριολογικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στην αρμόδια Υφυπουργό Παιδείας και αναμένεται να εγκριθεί εντός των προσεχών ημερών.

Σας απαντώ ότι υπάρχει μία επικοινωνία του Δήμου Λαρισαίων με το αρμόδιο Υπουργείο και προσωπικά με τη Ζέττα Μακρή, την αρμόδια Υφυπουργό και εντός των επόμενων εβδομάδων θα εγκριθεί το κτηριολογικό πρόγραμμα. Μετά θα έχουμε ανάλυση του κόστους για την κατασκευή αυτού του σχολείου και μετά θα δοθεί μια συγκεκριμένη εξήγηση από πού θα χρηματοδοτηθεί.

Σε επικοινωνία που είχα προσωπικά με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κουρέτα μου είπε ότι «εγώ μπορώ να χρηματοδοτήσω αυτό το σχολείο», όμως εγώ δεν βιάζομαι να σας απαντήσω. Σας απαντώ ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα αναλάβει τον συντονισμό και αυτό το σχολείο θα γίνει στη Λάρισα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης):  Ορίστε, κύριε Χαρακόπουλε, έχετε τον λόγο.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, να ευχαριστήσω για την ξεκάθαρη δέσμευση και τη βούληση της Κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε από τον αρμόδιο Υφυπουργό Εσωτερικών, ότι θα γίνει ένα νέο, σύγχρονο διδακτήριο που θα στεγάσει το Πρότυπο Γυμνάσιο και το Λύκειο στη Λάρισα.

Κύριε Πρόεδρε, ξέρετε ότι είμαι επίμονος πολιτικός και αυτό ενίοτε δεν θεωρείται προσόν για να κάνει καριέρα κανείς στην πολιτική, αλλά τουλάχιστον κοιμόμαστε ήσυχοι με τη συνείδησή μας. Θέλω, κύριε Υφυπουργέ, επειδή και εσείς είστε επίμονος πολιτικός, να πω ότι με ικανοποίηση άκουσα τα λεγόμενά σας. Όμως, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα παρακολουθώ επισταμένως και στενά την εξέλιξη της υπόθεσης της ανέγερσης του νέου διδακτηρίου για το Πρότυπο Σχολείο στη Λάρισα. Φαντάζομαι ότι ο στόχος είναι του χρόνου τον Σεπτέμβριο να υπάρχει ένα τέτοιο σύγχρονο διδακτήριο για να μπορέσει να φιλοξενήσει τα παιδιά, γιατί -όπως είπα- στην πλήρη ανάπτυξή του το Πρότυπο Σχολείο με τρεις τάξεις είναι αδύνατο να συστεγαστεί με το Δεύτερο Γυμνάσιο και Λύκειο της Λάρισας.

Θέλω να πιστεύω, λοιπόν, ότι δεν θα χρειαστούν άλλα τέσσερα χρόνια, προκειμένου να χτιστεί το νέο διδακτήριο ούτε θα χρειαστεί να καταφύγω ξανά στο Μαξίμου, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού, προκειμένου να χτιστεί ένα νέο διδακτήριο στη Λάρισα, όπως με παρέμβαση του Πρωθυπουργού -ξέρετε πολύ καλά- σε χρόνο ρεκόρ, σε έξι μήνες χτίστηκε το νέο Σχολείο Δαμασίου, κύριε Πρόεδρε, μετά τους σεισμούς που είχαμε πριν τρία χρόνια.

Και πάλι σας ευχαριστώ, για την ξεκάθαρη βούληση και εδώ θα είμαστε να παρακολουθούμε την υλοποίηση της καθαρής δέσμευσης και βούλησης της Κυβέρνησης.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Να πω μόνο κι εγώ λόγω εντοπιότητας, κύριε Χαρακόπουλε, ότι εκκρεμεί και η Φαλάνη από τον σεισμό ακόμα, η οποία Φαλάνη και με ερωτήσεις έχει παραπεμφθεί στις καλένδες. Αυτό είναι άλλο θέμα. Δεν κάνω εγώ επίκαιρη ερώτηση. Είμαι Προεδρεύων σε επίκαιρες ερωτήσεις.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το προσυπογράφω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Το ότι το προσυπογράφετε, δεν σημαίνει ότι και το Πρότυπο θα γίνει του χρόνου. Δεν κατάλαβα κάτι τέτοιο από τον Υπουργό. Ας μας απαντήσει ο Υπουργός.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΠΕΤΡΟΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Ξέρετε τα θέματα τα εκπαιδευτικά και οι καταστάσεις των σχολείων με ενδιαφέρουν από τότε που πήγα στην Α΄ Γυμνασίου και ήμουν όλα τα χρόνια πρόεδρος στο πενταμελές και πάντα στο δεκαπενταμελές συμβούλιο.

Όμως θέλω να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Και ποια είναι η μεγάλη εικόνα; Στο Νομό Λάρισας έχουμε στην πρωτοβάθμια πενήντα και πλέον νέους διορισμούς εκπαιδευτικών, νέες καλύψεις θέσεων. Στη δευτεροβάθμια έχουμε πάνω από εβδομήντα νέες καλύψεις θέσεων. Αυτά είναι στοιχεία τα οποία είναι στη διάθεσή μου από το Υπουργείο Παιδείας.

Όμως, αναφερθήκατε στα οικονομικά και θέλω να μην αδικώ την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Από την ημέρα που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη διακυβέρνηση της χώρας, ειδικά και συγκεκριμένα για τον Δήμο Λαρισαίων, η χρηματοδότηση για σχολεία, για κάλυψη δαπανών, για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτηρίων, για προγράμματα επιχορήγησης των δήμων, για προγράμματα πυροπροστασίας των δήμων, για κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής, για αξιοποίηση κτηριακών εγκαταστάσεων, προσεγγίζει η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τον δήμο Λαρισαίων τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Και επειδή μας παρακολουθούν από την Λάρισα και οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι στις απαντήσεις μας, θέλω να σας πω ότι όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε έναν συνολικό προγραμματισμό που έχει εξαγγείλει από το βήμα της Έκθεσης της Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός για αναβάθμιση και όχι μερεμέτια που λένε κάποιοι. Αν διαφωνούν με τα μερεμέτια να μας το πούνε. Αλλά εδώ είναι αναβάθμιση των σχολικών μας αυλών και άλλων χώρων, όπου κριθεί και εδώ ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι κρίσιμος και σημαντικός, διότι θα γίνει μια προτεραιοποίηση των αναγκών και μάλιστα, μαζί με ταυτόχρονη ιδιωτική χρηματοδότηση. Και εδώ ο ρόλος των δήμων είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Άρα, λοιπόν, έχουμε τρία διαφορετικά πράγματα: Έχουμε τη λειτουργία των Προτύπων και την κατασκευή που χρειάζεται. Σήμερα έχουμε δύο τάξεις, του χρόνου θα έχουμε τέσσερις και σιγά σιγά θα μεγαλώνει. Άρα, λοιπόν, καταλαβαίνουμε ότι τα επόμενα χρόνια ο προγραμματισμός θα είναι συγκεκριμένος. Όμως, απαντήσεις θα δώσουμε όταν θα ξέρουμε ακριβώς το κόστος κατασκευής. Το ξεκαθαρίζω σε αυτήν την Αίθουσα.

Από τη μία έχουμε κάλυψη σημαντικών κενών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και από την άλλη έχουμε ένα νέο πρόγραμμα που και στον Νομό Λάρισας, όπως και σε κάθε γωνιά της χώρας, θα γίνουν σημαντικές βελτιώσεις καθ’ υπόδειξη και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, με την τοπική αυτοδιοίκηση, με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, με τα μαθητικά μας συμβούλια. Διότι αυτή η Κυβέρνηση κάνει έργο στην πράξη. Και το ξέρετε πάρα πολύ καλά αυτό, κύριε συνάδελφε, διότι έχετε διατελέσει σε προηγούμενες κυβερνήσεις και σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Πάντως, κύριε Χαρακόπουλε, άνθρακας ο θησαυρός -δεν το λέω υποτιμητικά ή ειρωνικά- με την έννοια του σοβαρού ερωτήματος της ερώτησής σας, του θέματος που άπτεται η ερώτηση και χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον που εσείς ο ίδιος ενδεχομένως θα θέλατε, όπως και εγώ προφανώς, από το Σεπτέμβρη να έχουμε ένα τέτοιο σχολείο, αλλά δεν άκουσα κάτι από τον Υπουργό, ώστε να δεσμεύεται γι’ αυτό.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ το βλέπω μισογεμάτο το ποτήρι, εσείς το βλέπετε μισοάδειο. Ο Υπουργός ανέλαβε μια δέσμευση. Εδώ θα είμαι να του ασκήσω και πάλι κοινοβουλευτικό έλεγχο αν δεν τηρηθούν τα δεσμευόμενα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Αν υπάρχει πολιτική βούληση σε ένα πεντάμηνο γίνεται σχολείο, σε ένα εξάμηνο, σε ένα επτάμηνο. Και η τεχνογνωσία υπάρχει, είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ας ξεκινήσουμε με την καλή διάθεση και την πρόθεση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Θα το αναμένουμε.

Read more...

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

MAX 1 8

Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2024

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα:

«Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ζήτησα τον λόγο για να υποστηρίξω την προσπάθεια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την θωράκιση της πιστοποίησης των αγροκτηνοτοφικών μας προϊόντων, και με την ευκαιρία να θέσω και τρία επίκαιρα ζητήματα που χρήζουν απαντήσεων.

Πιστεύω ότι όλοι μας συμφωνούμε πώς το μεγάλο στοίχημα για την πρωτογενή παραγωγή της χώρας είναι η υψηλή ποιότητα με στόχο την εξωστρέφεια, τις διεθνείς αγορές που θα επιστρέφουν προστιθέμενη αξία σε όλη την αλυσίδα παραγωγής. 

Τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ) είναι η αιχμή του δόρατος σε αυτή την προσπάθεια και οφείλουμε να διασφαλίσουμε θεσμικά αλλά και πρακτικά την ποιότητά τους.

Το νομοσχέδιο συμβάλει στη θεσμική θωράκισή τους, με διατάξεις που ενισχύουν το “πλέγμα προστασίας” της ποιότητάς τους, πέρα από την εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία, καθώς μπαίνουν κανόνες και γίνονται πιο συγκεκριμένα τα βήματα για την πιστοποίηση των προϊόντων.

Επιπλέον, σημαντικός είναι ο ελεγκτικός ρόλος του ΕΛΓΟ, αφού η γάγγραινα των ελληνοποιήσεων, όπως είδαμε στο παρελθόν, μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στο όλο εγχείρημα των ΠΟΠ.

Η πάταξή αυτής της γάγγραινας είναι πάγιο αίτημα των ανθρώπων της υπαίθρου, που αγωνίζονται νυχθημερόν για να παράξουν προϊόντα με ποιότητα και να κερδίσουν από την προστιθέμενη αξία που μπορεί αυτή να φέρει.

Γι αυτό, θεωρώ ως απαραίτητο συμπληρωματικό μέτρο, την ενδυνάμωση των ελεγκτικών αρχών του ΕΛΓΟ με προσωπικό, αλλά και κατάλληλα μέσα για να μπορεί να επιτελεί αποτελεσματικά το έργο του.

Δεν έχει, όμως, νόημα να προσπαθούμε να παράγουμε ποιότητα αν δεν μπορούμε να καρπωθούμε την υπεραξία της. Νομίζω είμαστε πρωταθλητές σε αναγνωρίσεις ΠΟΠ στην ΕΕ. Αρκεί, όμως, μόνο η αναγνώριση ενός προϊόντος ως ΠΟΠ για να κερδίσει ο παραγωγός;

Αναγνωρίσαμε εδώ και χρόνια το αρνάκι και κατσικάκι Ελασσόνας ως ΠΟΠ. Είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τον παραγωγό;

Όσο καλά, όσο ποιοτικά και αν είναι τα προϊόντα μας, αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική προώθησης των πιστοποιημένων προϊόντων, τότε η πιστοποίηση είναι δώρο άδωρο.

Κύριε υπουργέ,

Επειδή ήχησαν άσχημα στα  αυτιά πολλών πολιτών οι επώνυμες καταγγελίες του πρώην προέδρου του ΕΛΓΟ για τον προκάτοχό σας, ευελπιστούμε όλοι η υπόθεση αυτή να τύχει της ενδεδειγμένης διερεύνησης, ώστε “αν υπάρχει φωτιά εκτός από καπνό”, να γίνουν τα δέοντα, άλλως να φύγουν οι σκιές, κι ο Οργανισμός να κάνει μια νέα αρχή. 

Όπως, επίσης, πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις στην καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας στον ιστότοπο in.gr με τίτλο “Οσμή σκανδάλου στο ΥΠΑΑΤ εις βάρος ελαιοπαραγωγών”, που κάνει λόγο για 10,3 εκατομμύρια ευρώ που “έχουν χαθεί μέσω περίεργων χειρισμών του υπουργείου” –όχι επί των ημερών σας- εις βάρος ελαιοπαραγωγών, ενώ βρίσκονται συνολικά άλλα 14,5 εκατομμύρια ευρώ στον “αέρα” από κοινοτικές ενισχύσεις εξαιτίας, όπως σημειώνεται, “της προκλητικής ολιγωρίας ορισμένων υψηλά ιστάμενων” στο υπουργείο σας.

Δεν ξέρω αν έχει ήδη επιληφθεί της υπόθεσης η δικαιοσύνη, αλλά νομίζω οι αγρότες που αγωνιούν αν θα λάβουν έγκαιρα τις κοινοτικές ενισχύσεις τον Οκτώβριο, δικαιούνται μιας απάντησης. (Καταθέτω στα πρακτικά το σχετικό δημοσίευμα της 12ης Σεπτεμβρίου).

Το δεύτερο ζήτημα κ. υπουργέ, που θα ήθελα να θέσω αφορά τα φωτοβολταϊκά -αν και δεν είναι μόνο δικής σας αρμοδιότητας. Υπάρχει, όμως, ένα ζήτημα με την τοποθέτησή τους σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι στο πλαίσιο της λεγόμενης πράσινης μετάβασης είναι επιβεβλημένη η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ωστόσο, με δεδομένη την ανάγκη στοιχειώδους αυτάρκειας σε τρόφιμα θεσπίστηκε ως ανώτατο όριο τοποθέτησης ΑΠΕ σε γη υψηλής παραγωγικότητας το 1%.

Στη Θεσσαλία, όπου έχουμε και έντονες διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων για συρρίκνωση των βοσκοτόπων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον Περιφερειάρχη κ. Δημήτρη Κουρέτα -που ζητά κοινό μέτωπο για τα φωτοβολταϊκά- καλύφθηκε το επιτρεπόμενο όριο. (Καταθέτω το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στα πρακτικά).

Συγκεκριμένα έχει δοθεί άδεια σε 374 χιλιάδες στρέμματα που αποτελούν το 8,4% της καλλιεργήσιμης γης στον κάμπο. Το 1% της καλλιεργήσιμης γης της Θεσσαλίας αντιστοιχεί σε 44 χιλιάδες στρέμματα και ήδη έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά σε 40 χιλιάδες στρέμματα, έχει δηλαδή σχεδόν εξαντληθεί το επιτρεπόμενο όριο.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τα υπόλοιπα 334 χιλιάδες στρέμματα βρίσκονται σε καλλιεργήσιμη γη; Αν ναι θα επιληφθεί εισαγγελέας για το “μεγαλύτερο σκάνδαλο στη Θεσσαλία” σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Larissapress; (Καταθέτω το δημοσίευμα στα πρακτικά).

Και ολοκληρώνω κύριε υπουργέ με μια αναφορά στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε αγρότες και κτηνοτρόφοι να μπορούν να αποζημιώνονται για ζημιές που σήμερα δεν ασφαλίζονται.

Όλοι οι προκάτοχοί σας, από τον κ. Βορίδη μέχρι τον αποπεμφθέντα κ. Αυγενάκη, εξήγγειλαν την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, μετακινώντας κάθε φορά την ημερομηνία κατάθεσης του αναθεωρημένου κανονισμού.

Πέντε χρόνια μετά, οι υπουργοί που επαγγέλλονται την αλλαγή του κανονισμού αλλάζουν, αλλά ο ΕΛΓΑ παραμένει ο ίδιος και απαράλλαχτος.

Τι τελικά συμβαίνει; Υπάρχει αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΕΛΓΑ με νέους ασφαλιζόμενους κινδύνους; Θα είναι προαιρετική ή υποχρεωτική η ασφάλιση για το σύνολο των ασφαλιστικών κινδύνων; Θα είναι δυσβάσταχτα τα ασφάλιστρα για τους αγρότες ακόμη και αν υπάρχει επιδότηση του ασφαλίστρου από ευρωπαϊκά προγράμματα;

Πέντε χρόνια μετά οι αγρότες δικαιούνται καθαρές απαντήσεις. Αν υπάρχει υπαναχώρηση στις αρχικές εξαγγελίες είναι έντιμο να εκτεθούν στους αγρότες οι λόγοι. Άλλως να έρθει επιτέλους στη βουλή η πολυεξαγγελθήσα αλλαγή του κανονισμού.

Σας ευχαριστώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=v4ib2Rl1SIU

Read more...

Προσφώνηση Γενικού Γραμματέα Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην εορτή της Παναγίας στα Αγρίδια Ίμβρου

MAX 2 14

Ίμβρος, Δεκαπενταύγουστος 2024

 

Προσφώνηση Γενικού Γραμματέα Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην εορτή της Παναγίας στα Αγρίδια Ίμβρου

Παναγιώτατε πάτερ και δέσποτα,

Αυθέντη του Γένους των Ρωμιών Ορθοδόξων Χριστιανών και Οικουμενικέ Πατριάρχα,

Απερίγραπτη χαρά και βαθιά συγκίνηση μάς καταλαμβάνει έχοντας την τιμή, με την ιδιότητα του επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, να ευρισκόμεθα σήμερα εδώ, ως ευλαβείς ταπεινοί προσκυνητές, χάρις στην ευγενική πρόσκληση και καλοσύνη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλου -τον οποίο και θερμώς ευχαριστώ- για να συνεορτάσουμε την μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Την εορτή που συνεγείρει την ψυχή κάθε ορθοδόξου, που αποζητά την σκέπη προστασίας από την Παναγιά, την οποία επικαλείται σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής του. Για τούτο οι ναοί που είναι αφιερωμένοι στην Θεοτόκο βρίσκονται παντού όπου υπάρχουν χριστιανοί. Ιδιαίτερα στο κατάσπαρτο από νησιά Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, οι εκκλησιές της Παναγίας συναντώνται παντού, καταδεικνύοντας την λατρεία των νησιωτών προς την προστάτιδά τους επί δύο χιλιετίες.

Παναγιώτατε,

Η χαρά μας είναι διπλή διότι ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου πραγματοποιείται στο ιστορικό και πολύπαθο νησί της Ίμβρου.

Η επίσκεψή μας, μας έδωσε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι την αχνή αχτίδα αναγέννησης της ρωμαίικης παρουσίας στη νήσο, η οποία έχει αδιαμφισβητήτως τη δική σας ανεξίτηλη σφραγίδα.

Χάρη στον δικό σας άοκνο και διαρκή αγώνα και το ένθερμο ενδιαφέρον που δείχνετε στη γενέτειρά σας, στον τόπο που είδατε για πρώτη φορά το φως και μάθατε τα πρώτα γράμματα, η ρωμαίικη Ίμβρος έχει ξεφύγει από τη στασιμότητα και την παρακμή που την καταδίκασαν τα γνωστά δραματικά γεγονότα των δεκαετιών του 1950 και 1960.

Ασφαλώς, δεν υπάρχει σύγκριση με την χρυσή εποχή των αρχών του προηγούμενου αιώνα, με τους χιλιάδες Ρωμιούς και τους εκατοντάδες μαθητές. Μια ακμάζουσα Ρωμιοσύνη που μέχρι και το 1964 μέτραγε πάνω από 7.500 ομογενείς.

Όμως, πλέον βλέπουμε ότι, χάρη στο όραμά σας, πολλοί ναοί επισκευάστηκαν και ανακαινίστηκαν. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι λειτουργούν, πλέον, Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο στους Αγίους Θεοδώρους, αλλά και Γυμνάσιο και Λύκειο στα Αγρίδια. Κι αυτό επέτρεψε την επιστροφή πολλών ομογενών στις πατρογονικές τους εστίες. Ένα ρεύμα παλιννόστησης που ελπίζουμε να έχει συνέχεια και βιωσιμότητα.

Και χαιρόμαστε ιδιαιτέρως για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του μεγάλου πανιμβρικού συνεδρίου με θέμα «Ίμβρος και Τένεδος: Νόστος και Προοπτική», που διενεργείται υπό την αιγίδα σας, τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα, με τη συμμετοχή ομογενών από Αμερική και Αυστραλία, και φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν σταθμό για την περαιτέρω ενίσχυση του ρωμαίικου στοιχείου και της ορθόδοξης κληρονομιάς στην Ίμβρο και στην Τένεδο.

Παναγιώτατε,

Η υπερτριακονταετή παρουσία σας στον θρόνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα γραφτεί αναμφιβόλως με χρυσά γράμματα στις δέλτους της Ιστορίας. Η προσφορά του Ίμβριου Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Οικουμενική Ορθοδοξία είναι ανεκτίμητη.

Είναι δύσκολο να αναφερθεί κανείς έστω και λακωνικώς στο πολυσχιδές έργο σας κατά τα έτη της ποιμαντορία σας. Σημειώνω, μόνον:

  • · την πρόοδο που υπήρξε στην επαναλειτουργία ή στη διάσωση ορθοδόξων ναών και χριστιανικών μνημείων, αλλά και την επανίδρυση μητροπόλεων και ενοριών στην αγιοτόκο Μικρά Ασία,
  • · τις προσπάθειές σας για την πραγματική ενότητα της Ορθοδοξίας, παρά τις πολλαπλές αντιξοότητες,
  • · τον αγώνα σας για την ισορροπία φύσεως και ανθρώπου πολύ πριν η κλιματική κρίση καταστεί οδυνηρά παρούσα στη ζωή μας, και
  • · την συμβολή σας στην ανάδειξη της Ορθοδοξίας και του Οικουμενικού θρόνου σε βασικό παράγοντα του συστήματος των διεθνών σχέσεων.

Απόδειξη, άλλωστε, του αυξημένου κύρους που απολαμβάνεται παγκοσμίως, Σεις ως θρησκευτικός ηγέτης, αλλά και το Φανάρι ως πρωτόθρονη εκκλησία στον Ορθόδοξο κόσμο, υπήρξε η συμμετοχή σας στην πρόσφατη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία που διεξήχθη στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.

Παναγιώτατε,

Θέλω να γνωρίζετε ότι το έργο, ο λόγος και η εν γένει παρουσία σας δίνει ελπίδα σε όλους τους Ορθοδόξους, σε καιρούς ταραγμένους. Διότι, εκτός από την βαρβαρότητα του πολέμου, που προκαλεί χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες και υλικές καταστροφές, βιώνουμε και μια ανεξήγητη επίθεση κατά των χριστιανικών αλλά και, εν γένει θα έλεγα, των ανθρωπιστικών αξιών.

Το θέαμα που παρουσιάστηκε κατά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, με την βέβηλη παρωδία του Μυστικού Δείπνου, μας προβλημάτισε όλους, και εγείρει ερωτηματικά, όπως ευθαρσώς και δημοσίως δηλώσατε, για το πού πηγαίνει ο σύγχρονος πολιτισμός.

Γι’ αυτό, Παναγιώτατε ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο Θεός να σας έχει γερό για να συνεχίσετε για πολλά χρόνια ακόμη την φωτεινή ποιμαντορία σας, ως φάρος αλήθειας και ελπίδας, γιατί σας χρειαζόμαστε κι εμείς και η Οικουμενική Ορθοδοξία.

Δικαίως, η Ίμβρος καμαρώνει που προσέφερε αυτού του ηγετικού αναστήματος και αυτού του πνευματικού  διαμετρήματος πατριάρχη του Γένους. Κι όλοι εμείς είμαστε ευγνώμονες στο πονεμένο και αδικημένο αυτό αιγαιοπελαγίτικο νησί, που Σας γαλούχησε και Σας ανέδειξε, ευχόμενοι να έρθουν ακόμη καλύτερες μέρες για τους Ρωμιούς, σε συνθήκες ειρήνης και προόδου και για τους δυο λαούς του Αιγαίου.

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες και Ορθοδόξους απανταχού της γης! Η Παναγία βοήθειά μας!

MAX 4 15

Read more...

Εισήγηση δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου «Η διάσταση της πολιτιστικής διπλωματίας στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας» στο Συνέδριο Δελφών: «Επιστημονική και Πολιτιστική διπλωματία της Ελλάδας από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τις μέρες μας»

ΜΑΧ 1 22

Δελφοί, 23 Ιουλίου 2024

 

Εισήγηση

δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου

«Η διάσταση της πολιτιστικής διπλωματίας στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας»

στο Συνέδριο Δελφών:

 «Επιστημονική και Πολιτιστική διπλωματία της Ελλάδας από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τις μέρες μας»

Χαίρομαι ιδιαίτερα που συμμετέχω σε ένα τόσο ενδιαφέρον συνέδριο με εκλεκτούς συνομιλητές. Η πολιτισμική επιρροή του ελληνισμού, αναμφίβολα,είναι πολύ ευρύτερη από την πολιτικήεπιρροή του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Κι αυτό οφείλεται ασφαλώς στα διαχρονικά επιτεύγματα του ελληνικού πνεύματος.

Γιατί, εκτός της αρχαίας αίγλης, είναι και ο βυζαντινός κόσμος, που μέσω της Ορθοδοξίας εξακτίνωσε τον ελληνικό πολιτισμό στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, αφήνοντας ανεξίτηλα τα ίχνη του έως σήμερα.

Όπως γράφειο Ρώσος βυζαντινολόγος ΝτιμίτριΟμπολένσκι «η βυζαντινή κληρονομιά των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης ήταν αρκετά σημαντικό στοιχείο της μεσαιωνικής παράδοσής τους ώστε να δικαιολογεί τον ισχυρισμό ότι, από ορισμένες απόψεις, σχημάτιζαν μια ενιαία διεθνή κοινότητα».[1]

Αλλά και ο Ρουμάνος πολιτικός και ιστορικός ΝικολάεΓιόργκα μίλησε για το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο, πάλι με την ίδια οπτική.[2]Μεγάλη, ωστόσο, είναι η αποδοχή αυτής της ελληνοβυζαντινής παράδοσης αλλά και εν γένει του ελληνισμούκαι στον χώρο της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.

Για τη σύγχρονη Ελλάδααυτή η κληρονομιά είναι πολύ βαριά, και δύσκολα διαχειρίσιμη. Όπως γράφει ο Γιώργος Σεφέρης «Ξύπνησα με το μαρμάρινο τούτο κεφάλι στα χέρια, που μου εξαντλεί τους αγκώνες και δεν ξέρω πού να τ' ακουμπήσω».[3]

Όμως, έχοντας τα πρωτοτόκια του βυζαντινού κόσμου, οφείλουμε αυτόν τον ανεκτίμητο πνευματικό πλούτο και τους άυλους, αλλά ζωντανούς δεσμούς, που έχει δημιουργήσει σε ευρείες γεωπολιτικές ενότητες να τα αξιοποιήσουμε, προς χάρη της ειρήνης, της συνεργασίας και της ευημερίας, αλλά και για να ενισχύσουμε τη θέση της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο.

Αυτή η αναγκαιότητα και συγχρόνως η δυνατότητα έγινε αντιληπτή στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από κάποιους οξυδερκείς πολιτικούς. Τότε που η πτώση των σοσιαλιστικών καθεστώτων έφερνε στην επιφάνεια μια νέα πραγματικότητα για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Ξάφνου, η Ορθοδοξία αποκτούσε και πάλι ένα τρομακτικό βάθος που ένωνε τον βαλκανικό χώρο με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Γινόταν δηλαδή εν δυνάμει μια ισχυρή συνιστώσα για τη συνδιαμόρφωση της νέας Ευρώπης.

Και η Ελλάδα, ως η μοναδική ορθόδοξη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλάμβανε μια συντονιστική πρωτοβουλία, η οποία στόχευε στην ενότητα των Ορθοδόξωνκαι την προώθηση των αρχών της δημοκρατίας και του δικαίου, σε μια εποχή εκρηκτικής ανάδυσης των πάσης φύσεως εθνικισμών.

Έτσι, το 1993, στην Ορμύλια της Χαλκιδικής η τότε Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θρησκευμάτων και Ορθοδοξίας της Βουλής των Ελλήνων, σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, διοργανώνουν συνέδριο, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 16 χώρες της Νοτίου και της Ανατολικής Ευρώπης, με στόχο τη σύσταση ενός οργανισμού των Ορθοδόξων κοινοβουλευτικών.[4]

Η πρωτοβουλία καταλήγειστην ίδρυση της «Ευρωπαϊκής Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας», γνωστής πλέον ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ).

Ως έδρα της Οργάνωσης ορίζεται η Βουλή των Ελλήνων.Τη θέση του επικεφαλής Γενικού Γραμματέα της ΔΣΟ την καταλαμβάνει ο εκάστοτε επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης προτείνεται και εκλέγεται για πολλά χρόνια, λόγω του ειδικού βάρους της Ρωσίας, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείαςτης Ρωσικής Δούμα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέτρεψε την εθιμική αυτή παράδοση.Μετά τη ρωσική εισβολή πρόεδρος εκλέχθηκε βουλευτής από την Πολωνία, ενώ αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος είναι Ρουμάνος.

Με βάση την ιδρυτική διακήρυξη της ΔΣΟ η Ελλάδα όφειλε, ως το μόνο, τότε, μέλος της τότε ΕΟΚ «να προωθήσει όλες τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα του προοδευτικού ρόλου της Ορθοδόξου παραδόσεως στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Παράλληλα, καλούνταν η Ρωσική Ομοσπονδία, ως το μόνο ορθόδοξο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «να υπερασπίζεται στο Συμβούλιο τα κοινά συμφέροντα των ορθοδόξων λαών και να μην επιτρέπει διακρίσεις εις βάρος τους».[5]

Στον θεσμό,δυνατότητα συμμετοχής έχουν κοινοβούλια κρατών που διαθέτουν ορθόδοξους, κατά το θρήσκευμα, βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων,επίσης,όσων ανήκουν στιςΠροχαλκηδόνιες Εκκλησίες.Σήμερα, στην ΔΣΟ συμμετέχουν κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες ή μεμονωμένοι βουλευτές από 25 χώρες.

Η ΔΣΟ από την ίδρυσή της έχει αναπτύξει μια πολυσχιδή και πολυεπίπεδηδραστηριότητα, ενισχύοντας το κύρος της ανάμεσα στους διεθνείς οργανισμούς και αποκτώνταςαναγνωρισιμότητα και εμπιστοσύνη από πολιτικούς, εκκλησιαστικούς και ακαδημαϊκούς παράγοντες της διεθνούς κοινότητας.

Επιτυχία που οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη στήριξη του Ελληνικού Κοινοβουλίου που αγκάλιασε την πρωτοβουλία ως εκδήλωση ενεργούς πολιτικο-θρησκευτικής διπλωματίας και ενισχύοντάς την παντί τρόπω.

Επιπλέον, όλες αυτές τις δεκαετίες, οι Έλληνες βουλευτές συνεργάστηκαν αρμονικά με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, σεβόμενοι τις ενδοεκκλησιαστικές διαφορές.Πρωτίστως βρέθηκαν σε εγγύτητα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο στήριξαν διαχρονικά, ενώ προέβαλαν μέσα από τις δράσεις της ΔΣΟ την Ορθόδοξη παράδοση.

Συνολικά, στο διάστημα από το 1993, πραγματοποιήθηκαν 31 Γενικές Συνελεύσεις, η πλέον πρόσφατη στο Παλέρμο της Σικελίας[6], οι οποίες μετετράπησαν σε φόρουμ ανταλλαγής θέσεων και απόψεων σε διαφορετικές κάθε φορά θεματικές, και πάνω από 40 συνέδρια και σεμινάρια.

Αναμφίβολα, το έργο της ΔΣΟ ενίσχυσε τους διακοινοβουλευτικούς δεσμούς και δημιούργησε μια δυναμική πλατφόρμα συνεργασίας σε ένα ευρύ πεδίο όχι μόνον θεμάτων αλλά και γεωγραφικών ενοτήτων.

Ανάμεσα στις πολυπληθείς πρωτοβουλίες αυτών των 31 ετών λειτουργίας της ΔΣΟ, που εντάσσονται στην θρησκευτικο-πολιτική διπλωματία της Οργάνωσης, αναφέρω επιγραμματικά:

Α. Τις παρεμβάσεις για την προστασία των χριστιανικών μνημείων που βρίσκονται εν κινδύνω:

Σε πολλές περιοχές παρατηρείται το φαινόμενο καταστροφής ή βεβήλωσης των χριστιανικών μνημείων. Τέτοιες περιοχές είναι, μεταξύ άλλων, στη Συρία, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο Κοσσυφοπέδιο, στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Η τακτική αυτή παρατηρείται και στην Τουρκία, η οποία, κινούμενη από νεοοθωμανικές ιδεοληψίες, έχει μετατρέψει αυθαιρέτως σε μουσουλμανικά τεμένη Ναούς της Αγίας Σοφίας,με σημαντικότερο αυτόν στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και την Μονή της Χώρας.

Η ΔΣΟ θεωρώντας ότι η απόφαση,ιδίως,-για την μετατροπή το 2020 του συμβόλου της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, που συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ- καταπατά κάθε ηθικό κανόνα και θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα του Ναού, ανέλαβε μια εκστρατεία αφύπνισης της διεθνούς κοινής γνώμης.

Για τον σκοπό αυτό σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εξέδωσε τονΤόμο με τίτλο «Αγία Σοφία - Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο».

Πρόκειται για επιστημονική μελέτη πολυεθνικής ομάδας ειδημόνων που παρουσιάζει 37 ιστορικούς ναούς αφιερωμένους στη Σοφία του Θεού και εκτείνονται από τις Βρετανικές ακτές ως τα βάθη της Κίνας.

Ο Τόμος αυτός κυκλοφορεί ήδη σε 15 γλώσσες, έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 20 πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ έχει επιδοθεί σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η ΟΥΝΕΣΚΟ[7], ο ΟΗΕ[8], η ΚΟΜΙΣΙΟΝ[9], και προσωπικά σε δεκάδες προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και εκκλησιαστικού χώρου, μεταξύ άλλων, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον πάπα Ρώμης Φραγκίσκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τόμος βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2023.[10]

Εκτός αυτού, η ΔΣΟ καταγγέλλει ανελλιπώς με δημόσιες ανακοινώσεις της ανάλογα φαινόμενα, όπως πρόσφατα για το Ναγκόρνο Καραμπάχ[11], τη Λωρίδα της Γάζας[12] και την Μονή της Χώρας[13].

Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε συνεννόηση με την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων στην Κύπρο, για την διοργάνωση στις Βρυξέλλες φωτογραφικής έκθεσης με τις καταστροφές και βεβηλώσεις των χριστιανικών μνημείων στα κατεχόμενα.[14]

Β.Τις σημαντικές παρεμβάσεις στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, με στόχο την προστασία των χριστιανών, «δισέγγονων» του Βυζαντίου, που βρίσκονται υπό διωγμό από τις πατρογονικές τους εστίες. Παράλληλα, προωθείται και ο διάλογος με το Ισλάμ, με σκοπό την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, καταγράφεται:

  • Η επίσκεψη της ηγεσίας της ΔΣΟ στην Τεχεράνη και η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ένωσης των κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (Κ.Ε.Ι.Σ.) (24-27.09 2018).[15]
  • Η συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ στο Κάιροκαι συναντήσεις με τον Ορθόδοξο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τον Πατριάρχη των Κοπτών, με σκοπό την έκφραση της στήριξης της ΔΣΟ προς τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής (15-18.11.2018).[16]
  • Ησυνδιοργάνωση στη Βηρυτό στις 02-05.05.2018 με το Κοινοβούλιο του Λιβάνου διεθνούς συνεδρίου κοινοβουλευτικού διαλόγου με θέμα: «Ενότητα στην πολυμορφία και βασικές αρχές ελευθερίας για τους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους στην Μέση Ανατολή», με τη συμμετοχή εκπροσώπων 9 Οργανισμών, 17θρησκευτικών ηγετώνκαι 17 κοινοβουλίων.Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε έκθεση με εικόνες της Παναγίας από το Άγιο Όρος στο Μουσείο «BeitBeirut». Η ΔΣΟ εξέδωσε τα πρακτικά του Συνεδρίου σε διάφορες γλώσσες.[17]
  • Η διαδικασία σύστασης παρατηρητηρίου θρησκευτικών διώξεων των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής.[18]
  • Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας (MWL), Σεΐχη Al Issa, στην Ελλάδα (11-14.05.2024), και η υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με την ΔΣΟ. Μάλιστα, οΣεΐχης κατά την παραμονή του στην Αθήνα έγινε δεκτός και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.[19]
  • Η συμμετοχή της ΔΣΟ στο διεθνές συνέδριο, που συνδιοργανώθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Βοσνίας–Ερζεγοβίνης και την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα, με θέμα: «Κοινοβουλευτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες για την συνύπαρξη και την ειρήνη», Σεράγεβο, (13.2 2024).[20]

Γ.Τον συντονισμό με άλλες οργανώσεις για την ανάδειξη των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του Διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης.

Για τον σκοπό αυτό η ΔΣΟ διοργάνωσεπρόσφατα, με αφορμή την διεξαγωγή των Ευρωπαϊκών Εκλογών,διεθνέςσυνέδριο στην Θεσσαλονίκη (15-17.05.2024), με θέμα: «Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα».

Εκτός από τον πλούσιο διάλογο που αναπτύχθηκε στις ημέρες του Συνεδρίου υπεγράφη και κοινή έκκληση προς τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς για τις χριστιανικές αξίες από τους επικεφαλής της ΔΣΟ, της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), της Επιτροπής των Επισκοπικών Διασκέψεων της Καθολικής Εκκλησίας στην ΕΕ (COMECE), και της Οργάνωσης Together for Europe.[21] Τα πρακτικά του Συνεδρίου αναμένεται να εκδοθούν το επόμενο διάστημα.

Δ.Η ΔΣΟ στο πλαίσιο της διεθνούς δράσεώς της έχει υπογράψει Σύμφωνα Συνεργασίας με:

  • Το ΠαναφρικανικόΚοινοβούλιο, στην έδρα του, στο Γιοχάνεσμπουργκ,(19.05.2011).
  • Την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης Ρωσίας-Λευκορωσίας και τη Διακοινοβουλευτική συνέλευση της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας, (08.112011).
  • Την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου και
  • την Κοινοβουλευτική Συνέλευση Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Κ.Σ. ΟΣΕΠ).

Επίσης, η Δ.Σ.Ο. έχει αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή:

  • Στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Κ.Σ.ΟΣΕΠ) και
  • στη Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU).

Ενώ, ανάμεσα στις συμμετοχές της ΔΣΟ σε εκδηλώσεις διεθνών οργανισμών, αναφέρω ενδεικτικά τις πιο πρόσφατες:

  • στην 14η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), στην Αθήνα,(14.07.2023),
  • στην 18η Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ένωσης των κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (PUIC), στο Αμπιτζάν,(2-5.03.2024) και
  • στη Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Δικτύου των Καθολικών Νομοθετών,(27.08.2022).

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει σοβαρότατα προβλήματα στους κόλπους του Ορθοδόξου κόσμου. Αρχικώς μετις ενδοεκκλησιαστικές διαφορές με αφορμή την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο των Ορθοδόξων, το 2016, στην Κρήτη.

Ακολούθως, με την απονομή αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας και στη συνέχεια με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ιδιαίτερα το γεγονός αυτό, κατά το οποίο δύο ομόδοξοι λαοί αλληλοεξοντώνονται, πλήττει και το δικό μας έργο.

Η ΔΣΟ, βεβαίως, καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και κάλεσε σε άμεση επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στην οδό της διπλωματίας, ώστε να εξευρεθεί δίκαιη λύση βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Σε κάθε περίπτωση, η ΔΣΟ εισερχόμενη στην τέταρτη δεκαετία του βίου της, παρά τα όποια σοβαρά συγκυριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει, βρίσκεται σε μια δυναμική ανάπτυξης. Κι αυτό χάρη,πρωτίστως,στην αμέριστη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων.

Ο θεσμός με την συσσωρευμένη πείρα των 31 ετών λειτουργίας του, την καθολική αποδοχή του από τα συμμετέχοντα κοινοβούλια και την σταθερότητά του σε αρχές και αξίες, μπορεί και πρέπει να συνεχίσει το έργο του, προς όφελος της Οικουμενικής Ορθοδοξίας,που έχει σφραγιστεί ανεξίτηλα από τον ελληνοβυζαντινό πολιτισμό.

 

[1]ΝτιμίτριΟμπολένσκι, Η Βυζαντινή Κοινοπολιτεία. Η Ανατολική Ευρώπη 500-1453, Αντιγόνη Φιλιπποπούλου (εκδοτική επιμ.), Ευάγγελος Κ. Χρυσός (Εισαγωγή), Βαρβάρα Σπυροπούλου (μτφρ), 2022, σελ. 23.

[2]ΝικολάεΓιόργκα, Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο, GUTENBERG, 1989, πρόλογος Νίκος Σβορώνος.

[3] Γιώργος Σεφέρης, [1972] 1985. Ποιήματα. 15η έκδ. Αθήνα: Ίκαρος, Ποίημα Γ΄ Ξύπνησα.

[4]https://orthodoxia.info/news/ta-30-chronia-tis-diakoinovoyleytikis-sy/

[5]https://eiao.org/katastatika-keimena/

[6]https://eiao.org/31i-olomeleia-palermo-italia-27-iouniou-1-iouliou-2024/

[7]https://www.cnn.gr/politiki/story/335239/xarakopoulos-stin-unesco-na-kiryxthei-i-agia-sofia-mnimeio-en-kindyno

[8]https://www.parapolitika.gr/politiki/article/1311679/harakopoulos-sti-n-uorki-ston-oie-gia-agia-sofia-kai-hristianous-mesis-anatolis-eikones/

[9]https://www.capital.gr/politiki/3772240/m-xarakopoulos-apo-bruxelles-stin-kardia-tis-europis-i-ekstrateia-gia-tin-agia-sofia/

[10]https://hub.uoa.gr/agia-sofia-award-academy-of-athens/

[11]https://www.capital.gr/epikairotita/3533802/m-xarakopoulos-na-prostateuthoun-ta-xristianika-mnimeia-sto-nagkorno-karampax/

[12]https://www.iefimerida.gr/ellada/harakopoylos-me-presbi-palaistinis-gia-gaza

[13]https://www.orthodoxianewsagency.gr/epikairotita/xarakopoulos-gia-moni-xoras-den-tha-yposteiloume-ti-simaia-gia-ti-diasosi-ton-oikoumenikon-mnimeion/

[14]https://www.amna.gr/home/article/804904/M-Charakopoulos-To-kupriako-kai-zitima-katapatisis-thriskeutikon-eleutherion

[15]https://chiosnews.com/sto-iran-o-andreas-michailidis-os-gg-diakoinovoyleytikis-syneleysis-orthodoxias/

[16]https://www.youtube.com/watch?v=CKSBeO61toE

[17]https://eiao.org/wp-content/uploads/2021/08/GREEK_PRAKTIKA_BHRYTOS_.pdf

[18]https://www.larissanet.gr/2017/10/24/na-dimiourgithei-paratiritirio-anthropinon-dikaiomaton-ton-orthodoxon/

[19]https://www.maximos.gr/index.php/deltia-typou/item/7520-m-xarakopoulos-me-seixi-ston-prothypourgo-mnimonio-synergasias-orthodokson-kai-mousoulmanon

[20]https://www.euro2day.gr/news/politics/article/2231521/harakopoylos-apo-to-seragevo-kamia-thrhskeia-den-p.html

[21]https://fosfanariou.gr/index.php/2024/05/18/diethnes-synedrio-dso-stin-thessaloniki/

Read more...

Ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου στις εκδηλώσεις για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού του Ποντιακού Συλλόγου Κατερίνης Παναγία Σουμελά, με θέμα «Είναι η προσφυγιά ευλογία;».

 MAX 1 8

Κατερίνη, 20 Μαΐου 2024

Ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου

στις εκδηλώσεις για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

του Ποντιακού Συλλόγου Κατερίνης Παναγία Σουμελά,

με θέμα «Είναι η προσφυγιά ευλογία;».

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Φίλες και φίλοι, Χριστός Ανέστη!

Ασμένως αποδέχθηκα την πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατερίνης Παναγία Σουμελά για να μιλήσω σήμερα στην Κατερίνη για την προσφορά των προσφύγων της Μικράς Ασίας στην ανάπτυξη της Ελλάδας.

 Πρόκειται για ένα θέμα που οπωσδήποτε καθυστέρησε να αναδειχθεί στην ελληνική βιβλιογραφία. Αντιθέτως, αυτή η αλήθεια υπήρξε για πολλές δεκαετίες ένα κοινό μυστικό. Αυτό ίσως οφείλεται και στο ότι η επισήμανση αυτή θύμιζε μοιραία οικεία κακά, για το πώς φτάσαμε στην μεγαλύτερη εθνική καταστροφή που βίωσε ο ελληνισμός.

Στον 20ο αιώνα η αναφορά στην προσφυγιά συνεπαγόταν αυτόματα την τραγωδία της μικρασιατικής εκστρατείας, τους χιλιάδες νεκρούς, τους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους και πρόσφυγες, τις πατρογονικές εστίες που εγκαταλείφθηκαν,

τις εκκλησίες που ερήμωσαν, τον πολιτισμό που σταμάτησε ξαφνικά, την μαύρη εκείνη περίοδο που ακολούθησε την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου.

Θύμιζε ακόμη, την απόγνωση του κόσμου που ήρθε να εγκατασταθεί στο ελεύθερο ελληνικό κράτος, αλλά και την καχυποψία, ακόμη και την εχθρότητα που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους.

Διωγμένοι από τα σπίτια τους, αναγκασμένοι να ξεκινήσουν από το μηδέν, είχαν και τη ρετσινιά του τουρκόσπορου, του τουρκομερίτη. Για κάποιους δε που είχαν τουρκοφωνήσει, μετά από 8,5 αιώνες τουρκικής κατοχής από τη μάχη του Ματζικέρτ, όπως οι παππούδες μου από την Καππαδοκία, η κατάσταση ήταν ακόμη δυσκολότερη.

Σήμερα, όμως, είμαστε πολύ πιο ώριμοι να μιλήσουμε για όλα αυτά. Να μιλήσουμε με στοιχεία, με αριθμούς, με αποτελέσματα.

Να δούμε τα πώς και τα γιατί με νηφαλιότητα, λόγω της απόστασης που μας δίνει ο πανδαμάτωρ χρόνος.

Και να δούμε ότι τελικά η ενσωμάτωση αυτού του τεράστιου αριθμού προσφύγων από την ελληνική κοινωνία, που αποτελούσε πάνω από το ένα πέμπτο του συνόλου, υπήρξε στην πραγματικότητα ένα ανεπανάληπτο έπος. Η σημαντικότερη επιτυχία της εσωτερικής πολιτικής από τις απαρχές της ίδρυσης του ελλαδικού κράτους.

Ένα επίτευγμα για το οποίο εργάστηκαν όλοι. Και κυρίως οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Που ρίζωσαν στη γη που τους δόθηκε, και ξεπέρασαν τα αφάνταστα εμπόδια και τις δυσκολίες των πρώτων χρόνων, για να προοδεύσουν οι ίδιοι, αλλά και να συμβάλουν στην πρόοδο όλης της χώρας.

Φίλες και φίλοι

Η ομιλία μου γίνεται μια ημέρα μετά από την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού. Θα ήταν βέβαια ευχής έργον, κάποια στιγμή, να έχουμε μια μόνον Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία όλων των Χριστιανών της Ανατολής: Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, όπως με πρόταση νόμου είχαμε εισηγηθεί μια δράκα βουλευτών.

Η χθεσινή ημερομηνία, πάντως, συνδέεται με την εκκίνηση των διώξεων, των δολοφονιών και των μαρτυρίων των Ελλήνων Ποντίων, που για τρεις χιλιάδες χρόνια κράτησαν στις ακτές του Ευξείνου Πόντου ακτινοβόλο το φως του ελληνισμού, μεταλαμπαδεύοντας σε όλη την μεγάλη αυτή περιφέρεια που περιλαμβάνει την Υπερκαυκασία, τον Καύκασο, τις βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας, τα νάματα του ελληνικού πολιτισμού.

Ωστόσο, αυτό το νήμα της μακραίωνης ιστορικής διαδρομής κόπηκε απότομα με μια οργανωμένη επιχείρηση που εκ των προτέρων στόχευε στην εξαφάνιση του χριστιανικού στοιχείου. Άλλωστε, οι απαρχές αυτής της στόχευσης ανιχνεύονται τουλάχιστον από το 1914.

Και δυστυχώς, στο έγκλημα συνένοχες ήταν και οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις -αρχικώς η Γερμανία και εν συνεχεία η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία του Λένιν- που κινήθηκαν με βάση τα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντά τους και όχι την ηθική και το δίκαιο.

Ένα έγκλημα που συντελείται «τη ενόχω συνεργία των μεγάλων χριστιανικών δυνάμεων της Δύσεως», όπως θα γράψει ο μητροπολίτης Τραπεζούντος Χρύσανθος στο μνημειώδες έργο του «Η Εκκλησία Τραπεζούντος».

Επιπλέον, η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται στα 100 χρόνια από την εγκατάσταση των τελευταίων ανταλλάξιμων προσφύγων, σε εφαρμογή της υποχρεωτικής ανταλλαγής των πληθυσμών, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, που επέβαλε η συνθήκη της Λωζάνης.

Αυτή ήταν η τελευταία πράξη του τραγικού τέλους της μικρασιατικής εκστρατείας, με την οποία κατέβαζε αυλαία το μεγάλο όραμα της Μεγάλης Ιδέας, που φάνηκε για λίγο, μετά τη συνθήκη των Σεβρών, ότι θα γινόταν επιτέλους πραγματικότητα.

Από τον Σεπτέμβριο, λοιπόν, του 1922 μια νέα ζοφερή πραγματικότητα ήρθε να διαμορφωθεί στην Ελλάδα. Μια πραγματικότητα πικρή και βαριά, που προκάλεσε η ατιμωτική ήττα στην Μικρά Ασία και η καταστροφή της Σμύρνης. Πλήθη προσφύγων συρρέουν στην πάμπτωχη και ηττημένη Ελλάδα, στο σώμα της οποίας ήταν ακόμη νωπές οι πληγές του εθνικού διχασμού.

Οι αριθμοί από μόνοι τους είναι αποκαλυπτικοί: Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 1928 οι προσφυγικής καταγωγής κάτοικοι της Ελλάδα ανέρχονταν σε 1.221.849. Η συντριπτική πλειοψηφία, πλέον των 900.000, κατέφυγαν στην Ελλάδα αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, πριν την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών, για να γλιτώσουν από τη σφαγή.

Όσοι ήρθαν ως ανταλλάξιμοι μετά τη Λωζάνη, ουσιαστικά είναι οι Ρωμιοί της μικρασιατικής ενδοχώρας, κυρίως της Καππαδοκίας, όπου δεν έφτασε ο ελληνικός στρατός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την απογραφή του ίδιου έτους, ο γηγενής πληθυσμός της Ελλάδος ήταν 4.982.835. Δηλαδή, οι πρόσφυγες αποτελούσαν το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού. Αριθμός ασφαλώς δυσθεώρητος, αναλογιζόμενοι τα μεγέθη αλλά και τις δυνατότητες της χώρας εκείνη την περίοδο.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι ένας άγνωστος αριθμός προσφύγων της Μικράς Ασίας κατέφυγε σε άλλες χώρες της Ευρώπης ή στις ΗΠΑ, ενώ στην Ελλάδα ήρθαν και 45.000 Αρμένιοι.

Επιπλέον, να έχουμε υπόψη μας ότι στο διάστημα από την άφιξη των προσφύγων μέχρι την απογραφή σημειώθηκαν χιλιάδες θάνατοι, λόγω των κακουχιών και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης στην Ελλάδα. Συνηθισμένοι σε άλλες κλιματολογικές συνθήκες πολλοί πρόσφυγες δεν άντεξαν.

Η ελονοσία, η φυματίωση οι εντερικές παθήσεις και τα κρυολογήματα έσπερναν τον θάνατο στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Στοιχεία τη Κοινωνίας των Εθνών του 1926 κάνουν λόγο για απώλεια του 20% των προσφύγων τον πρώτο χρόνο της εγκατάστασης.

Άρα, βάσιμα μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο αριθμός των προσφύγων που ήρθε στην Ελλάδα άγγιζε το 1,5 εκατομμύριο ψυχές.  

Το πρόβλημα εντεινόταν, καθώς η πλειοψηφία όσων είχαν χάσει τη ζωή τους στην Μικρά Ασία ήταν άνδρες, οπότε χιλιάδες ήταν οι οικογένειες που έμειναν χωρίς «προστάτη». Σε πολλούς καταυλισμούς τα γυναικόπαιδα έφθαναν το 60-70%. Η απογραφή, επίσης δείχνει ότι 135.581 προσφυγόπουλα ήταν μέχρι και 6 ετών, γεννήθηκαν δηλαδή, μετά το 1922.

Οι πρόσφυγες δεν ήταν ένα ομοιογενές σώμα, καθώς μεταξύ τους υπήρχαν πολλές διαφοροποιήσεις. Να σημειωθεί ότι σχεδόν 10% σύμφωνα με την απογραφή του 1928ήταν τουρκόφωνοι, κυρίως από την περιοχή της Καππαδοκίας, της Πισιδίας, της Κιλικίας, αλλά και της Μπάφρας του Πόντου. Και σε αυτές τις περιοχές υπήρχαν ελληνικές διάλεκτοι, όπως η ποντιακή, τα μισθιώτικα ή τα φαρασιώτικα. Όπως, επίσης, και διαφορετικές πολιτισμικές συνήθειες.

Όμως, στοιχείο συνεκτικό όλων πέραν της εθνικής τους συνείδησης ήταν η Ορθοδοξία, καθώς η Εκκλησία και η πίστη ήταν θεμελιακός παράγων της ταυτότητας όλων των Ρωμιών. Άλλωστε, αυτό διατήρησε και την διακριτότητά τους στους πολλούς αιώνες που πέρασαν από την επικράτηση του Ισλάμ στην Μικρά Ασία.

Αντιστοίχως, από την Ελλάδα πήραν το δρόμο της προσφυγιάς προς στην Τουρκία περί τις 400.000 μουσουλμάνοι. Ο πληθυσμός αυτός προερχόταν κυρίως από την περιοχή της Μακεδονίας.

Ως γνωστόν, η συνθήκη της Λωζάνης εξαίρεσε τις περιοχές της Ξάνθης και της Κομοτηνής, όπου ο μουσουλμανικός πληθυσμός μπόρεσε να παραμείνει στις εστίες του. Το ίδιο προβλέφθηκε και για τον ελληνισμό της Πόλης και των νησιών Ίμβρου και Τενέδου. Βεβαίως, 101 χρόνια μετά, όλοι μπορούμε να κάνουμε τις συγκρίσεις. Ο ελληνισμός της Πόλης είναι αποδεκατισμένος, αριθμεί λίγες εκατοντάδες Ρωμιούς, έπειτα από το πογκρόμ του 55 και τις διώξεις της δεκαετίας του 1960, ενώ και τα νησιά, με κατάφωρη παραβίαση των προνομίων της συνθήκης της Λωζάνης έχασαν σχεδόν εντελώς τον ρωμαίικο πληθυσμό τους.

Αντιθέτως, οι συμπατριώτες μας μουσουλμάνοι της Θράκης ευημερούν και αυξάνονται σε συνθήκες ελευθερίας και δημοκρατίας. Και αυτή είναι μια αλήθεια που δεν μπορεί να διαστρεβλώσει η Άγκυρα, όσο και να προσπαθεί μετά μανίας να το πράξει.

Από το σύνολο των προσφύγων, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έγιναν τότε, το 53% είχε αστική προέλευση και το 47% αγροτική. Αυτό αποτέλεσε και το βασικό κριτήριο στην εγκατάστασή τους.

Έτσι, 579.000 εγκαταστάθηκαν στην ύπαιθρο και 653.000 σε αστικά κέντρα. Ιδιαίτερα, στη Μακεδονία, συνολικά εγκαταστάθηκαν 638.253, από τους οποίους οι 446.094 σε αγροτικές περιοχές, ενώ στη δυτική Θράκη 107.607, στα νησιά του Αιγαίου 56.613, στην Κρήτη 33.900, ενώ στην λεγόμενη «Παλαιά Ελλάδα» 377.297, από τους οποίους 343.721 σε αστικά κέντρα.

Συνολικά περίπου 90% του συνόλου των αγροτών προσφύγων εγκαταστάθηκε στη Μακεδονία και στη Θράκη. Γύρω από την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη εγκαταστάθηκε το 60% των «αστών» προσφύγων. Αυτή η διαδικασία υπήρξε επίπονη και μακρόχρονη.

Αν και κατασκευάζονται δεκάδες χιλιάδες νέες κατοικίες, δεκάδες χιλιάδες θα είναι και οι οικογένειες που θα μένουν σε παράγκες και σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης.  Ακόμη και το 1952 υπήρχαν 14.241 οικογένειες που ζούσαν σε τέτοιες παραγκουπόλεις.

Ωστόσο, η εγκατάσταση των αγροτών προσφύγων έγινε ταχύτερα και είχε μεγαλύτερη επιτυχία. Πρόκειται για μια τιτάνια προσπάθεια, με μακροχρόνιο σχεδιασμό, που δεν έχουμε συνηθίσει ως ελληνικό κράτος να φέρνουμε σε πέρας.

Αρκεί να συγκρίνουμε τι συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όπου η ελληνική πολιτεία απέτυχε στην οργάνωση και υλοποίηση ενός σχεδίου αποκατάστασης μερικών μόνον δεκάδων χιλιάδων ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Τότε, όμως, οι βενιζελικές κυρίως κυβερνήσεις μετέτρεψαν την αδυναμία σε δύναμη καθώς την αντιμετώπισαν ως πρόκληση ταχείας ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την έλευση των προσφύγων, αν και η χώρα είναι κατεξοχήν αγροτική, αδυνατούσε να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού σε σιτηρά.

Για να επιτευχθεί, λοιπόν, η πραγματοποίηση αυτού του φιλόδοξου οράματος συνάφθηκε δάνειο το 1924 με ονομαστικό κεφάλαιο 12.300.000 λιρών Αγγλίας, με υψηλό επιτόκιο, και μη ευνοϊκούς όρους. Ωστόσο, δεν υπήρχε άλλη διέξοδος για να μπορέσει να προχωρήσει η αποκατάσταση των προσφύγων.

Το δάνειο το διαχειρίστηκε ένας αυτόνομος οργανισμός, η Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων (Ε.Α.Π.). Τη διοίκηση της Ε.Α.Π., ανέλαβαν δύο ξένοι, διορισμένοι από την Κοινωνία Των Εθνών –τον πρόδρομο Οργανισμό του ΟΗΕ- από τους οποίους ο ένας ήταν πάντοτε Αμερικανός, και δύο Έλληνες. Πρώτος πρόεδρος της ΕΑΠ, ανέλαβε ο Αμερικανός Henry Morgenthau.

Είναι αλήθεια ότι ο Βενιζέλος πίστευε στην αγροτική αποκατάσταση των προσφύγων και στη δημιουργία μιας νέας μεγάλης τάξης αγροτών μικροϊδιοκτητών, καθώς έτσι θα εξαφανίζονταν ο κίνδυνος να ξεσπάσει στην Ελλάδα ένα ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα.

Σκοπός της ελληνικής πολιτείας ήταν η μονιμοποίηση της προσφυγικής εγκατάστασης. Μετά την αρχική τακτοποίηση των προσφύγων, το επόμενο λογικό βήμα ήταν η παροχή δυνατοτήτων αυτοσυντήρησης. Με την αγροτική αποκατάσταση επιδιώχθηκε η εξασφάλιση των βασικότερων όρων μόνιμης και οριστικής διαβίωσης στους προσωρινούς οικισμούς της αρχικής εγκατάστασης.

Βασικότερος όρος όλων ήταν η ένταξη των προσφύγων στην παραγωγική διαδικασία που θα τους επέτρεπε την απόκτηση οικονομικών πόρων, αλλά και μέσων διαβίωσης, έτσι ώστε να μπορούν μόνοι τους πλέον να αντιμετωπίζουν τις βιοτικές τους ανάγκες.

Έτσι, αν στους αστούς πρόσφυγες χορηγήθηκε μόνο στέγη, σε όσους πρόσφυγες δήλωσαν αγρότες πριν εγκαταλείψουν την πατρίδα τους παραχωρήθηκε και κλήρος, γεωργικός εξοπλισμός και καλλιεργητικά δάνεια.

Επίσης, στόχος της Διεύθυνσης Εποικισμού του Υπουργείου Γεωργίας ήταν η αποκατάσταση των αγροτών προσφύγων να γίνει σε νέο ενιαίο οικισμό, αμιγώς προσφυγικό, που θα εξασφαλίζει κατά το δυνατόν συνθήκες παρόμοιες μ’ εκείνες της χαμένης πατρίδας τους.

Έτσι θα ξανασμίξουν οικογένειες και ευρισκόμενοι μαζί άνθρωποι που συνδέονται τις περισσότερες φορές με συγγενικούς ή φιλικούς δεσμούς, θα αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη επιτυχία τις δυσκολίες της προσαρμογής τους στην ελλαδική πραγματικότητα.

Καθώς ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν στην ηπειρωτική Ελλάδα μετά την ανταλλαγή ήταν τριπλάσιος των μουσουλμάνων που εγκατέλειψαν τη χώρα, το πρόβλημα της αγροτικής αποκατάστασης των Μικρασιατών στη νέα πατρίδα ήταν δυσεπίλυτο.

Τα τσιφλίκια που άφησαν πίσω τους φεύγοντας οι μουσουλμάνοι δεν επαρκούσαν, ενώ έντονες ήταν οι πιέσεις για αποκατάσταση και των γηγενών ακτημόνων καλλιεργητών, που ανέμεναν να επωφεληθούν από τις εγκαταλειφθήσες περιουσίες.

Το μείζον αυτό αγροτικό πρόβλημα λύθηκε τελικά με ευρείες απαλλοτριώσεις μεγάλων εκτάσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Τελικώς, το Ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε εκτάσεις 5 εκατομμυρίων στρεμμάτων, αξίας 13εκατομμυρίων λιρών από δημόσιες γαίες, από ιδιοκτησίες των μουσουλμάνων που εγκαταστάθηκαν στην Τουρκία και απόαπαλλοτριώσεις και επιτάξεις ιδιωτικών γαιών.

Να σημειωθεί ότι τα 2/3 από τα χρήματα της Ε.Α.Π. δαπανήθηκαν στη Μακεδονία κι αυτό οδήγησε σε μια μεγάλη ανάπτυξη της περιοχής.

Το μέγεθος του κλήρου που δόθηκε στους αγρότες πρόσφυγες διαφέρει κατά γεωγραφικό διαμέρισμα. Στη Θράκη και τη Μακεδονία ο κλήρος κυμαίνονταν από 20-60 στρέμματα με εξαίρεση τα καπνοχώρια όπου ο κλήρος περιορίζονταν στα 9-20 στρέμματα. Στην παλαιά Ελλάδα υπήρχαν διακυμάνσεις από 10-120 στρέμματα με μέσο όρο τα 30 στρέμματα.

Η παροχή κλήρου μετέτρεψε σε μικρό χρονικό διάστημα τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες σε αυτάρκεις οικονομικές μονάδες που όχι μόνο δεν αποτελούσαν πλέον πρόβλημα για την πολιτεία αλλά συνέβαλαν ενεργά στην οικονομική ανάπτυξη.

Η έλευση των προσφύγων σηματοδότησε και την αντικατάσταση της εκτεταμένης από την εντατική καλλιέργεια. Ο μικρός κλήρος επέβαλε εκ των πραγμάτων την εντατικοποίηση της καλλιεργειών.

Οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις δεν αποθάρρυναν τους πρόσφυγες που παρέμειναν προσηλωμένοι στην οικογενειακή τους ιδιοκτησία και εκμετάλλευση. Παρά τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσης των πρώτων χρόνων η δημιουργικότητα των Μικρασιατών δεν κάμφθηκε.  Με την επιμονή τους ρίζωσαν και πρόκοψαν.

Χαρακτηριστικό του προσφυγικού πληθυσμού ήταν η εργατικότητα. Από την δουλειά δεν έλειπε κανείς. Ούτε οι γυναίκες, ούτε τα παιδιά. Και ότι οι πρόσφυγες αντιμετώπιζαν τις δυσκολίες με αλληλεγγύη και συλλογικότητα. Κι αυτό ήταν μια από τις επιτυχίες του σχεδιασμού οι πρόσφυγες να μένουν στον ίδιο τόπο.

Δυστυχώς, πρέπει να επισημανθεί ότι συχνά η ζωή των προσφύγων γινόταν δυσκολότερη από τις συχνές προστριβές με τους ντόπιους αγροκτηνοτρόφους. Κι αυτό συνέβαινε διότι οι τελευταίοι ανέμεναν να διανεμηθούν σε αυτούς τα τσιφλίκια που άφησαν φεύγοντας οι Τούρκοι αλλά και η δημόσια γη που έμενε ακαλλιέργητη. Έτσι, προκαλούνταν σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ των δύο ομάδων.

Αυτές οι κτηματικές διαφορές ήταν ουσιαστικά και η βασική αιτία του χάσματος που αναπτύχθηκε τα πρώτα χρόνια της συγκατοίκησης στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, προσφύγων και ντόπιων.

Αυτό το κλίμα της κακοπιστίας μεταξύ των προσφύγων και των ντόπιων με τα χρόνια μειώθηκε. Σε αυτό συνετέλεσε η πολύχρονη συμβίωση, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των προσφύγων, αλλά και οι εθνικές περιπέτειες, που αντιμετωπίστηκαν από κοινού, όπως ο πόλεμος στην Αλβανία, η εθνική αντίσταση, αλλά και ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε.

Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν οι αποστάσεις και να πάψει να έχει αρνητική χροιά η λέξη «πρόσφυγας». Ταυτοχρόνως, οι Μικρασιάτες σταδιακά έπαψαν να αντιμετωπίζονται από το επίσημο κράτος ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Συμπερασματικά, μπορούμε να διαπιστώσουμε τη συμβολή του προσφυγικού πληθυσμού στο ελλαδικό κράτος σε μια σειρά από πεδία:

Α. Στην ομογενοποίηση του πληθυσμού της χώρας, η οποία έως το 1924 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών είχε πολλές περιοχές με πληθυσμούς που δεν ήταν ορθόδοξοι ή δεν αισθάνονταν Έλληνες. Αυτό αφορά κυρίως τις περιοχές της Μακεδονίας και της δυτικής Θράκης. Το στοιχείο αυτό συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που επέφερε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και η τριπλή κατοχή της χώρας.

Β. Στην κατοίκηση περιοχών που ήταν αραιοκατηκημένες και με χαμηλό επίπεδο καλλιέργειας. Με την πολιτική που είχε ήδη ξεκινήσει από τις προηγούμενες δεκαετίες, έγινε διαμοιρασμός των γαιών, και καθ’ αυτόν τον τρόπο αναπτύχθηκε γρήγορα η αγροτική παραγωγή.

Παράλληλα, σε αντίθεση με άλλες χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης, στην Ελλάδα είχαμε ευρεία αγροτική μικροϊδιοκτησία, κάτι που με τη σειρά του επηρέασε τις κοινωνικές, πολιτικές και ιδεολογικές διεργασίες.

Γ. Το άφθονο και φθηνό συνάμα εργατικό δυναμικό τροφοδότησε την αναιμική έως τότε βιομηχανική παραγωγή, η οποία την περίοδο του μεσοπολέμου πραγματοποίησε άλματα.

Δ. Η επιχειρηματικότητα, η εργατικότητα και η ευφυία των προσφύγων κινητοποίησαν συνολικά την ελληνική οικονομία, η οποία μέσα σε δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε ο πόλεμος και στη συνέχεια το παγκόσμιο οικονομικό κραχ, μπόρεσε να σταθεί όρθια και να ετοιμαστεί για την αντιμετώπιση της εισβολής των δυνάμεων του άξονα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με εργασία που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό του Ινστιτούτου Εργατικής Οικονομίας τον Νοέμβριο του 2019, αποδείχθηκε ότι οι τοποθεσίες που δέχθηκαν περισσότερους πρόσφυγες το 1923 εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα ευημερίας και εκβιομηχάνισης το 1971 και το 1991.

Ε. Τεράστια υπήρξε η συμβολή των Μικρασιατών στα γράμματα, στις τέχνες και εν γένει στην ανάπτυξη του πνευματικού πολιτισμού της Ελλάδας.

Ποιόν να πρωτοθυμηθούμε; Αναφέρω μερικά ονόματα με τον κίνδυνο να αφήσω πολλούς σημαντικούς εκτός: Τον Ηλία Βενέζη από το Αϊβάλί, τον νομπελίστα ποιητή Γεώργιο Σεφέρη, από τα Βουρλά, τον φιλόσοφο Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο από τη Σμύρνη και τον αδερφό του ιστορικό Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο, τον σπουδαίο αρχαιολόγο Μανώλη Ανδρόνικο από την Προύσα,

τον συγγραφέα και ζωγράφο από το Αϊβαλί Φώτη Κόντογλου, τον ανανεωτή του ελληνικού θεάτρου Κάρολο Κουν από την Προύσα, τον φιλόσοφο Κορνήλιο Καστοριάδη από την Κωνσταντινούπολη, τον ανεπανάληπτο χρονογράφο και θεατρικό συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά από την Τραπεζούντα, το συγγραφέα και ακαδημαϊκό Τάσο Αθανασιάδη από το Σαλιχλί, τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη Ελία Καζάν από την Καισάρεια. Και τόσους άλλους.

Όπως επίσης, διαπρεπείς ιατροί, νομικοί, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, αλλά και επιχειρηματίες, που αναδείχθηκαν όχι μόνον σε ελληνικό αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. όπως ο γεννημένος στον Πόρο της Νίγδης Καππαδοκίας Πρόδρομος Μποδοσάκης - Αθανασιάδης, ή ο Σμυρνιός Αριστοτέλης Ωνάσης.

Γι’ αυτό και ο Ελευθέριος Βενιζέλος έγραψε το 1934 «δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς σήμερον που μπορεί να αρνηθεί ότι μετά την επελθούσαν Μικρασιατικήν Καταστροφήν η άφιξης επί του ελληνικού εδάφους των εκατόν είκοσι μυριάδων προσφύγων, υπήρξεν ευλογία δια το Ελληνικόν Κράτος. Είναι τούτο τόσον αληθές, ώστε όταν τον Οκτώβριον του 1930 συνήψαμεν εις την Άγκυραν το σύμφωνον της Ελληνοτουρκικής φιλίας έλεγα μιαν ημέραν εις τον Ισμέτ Ινονού: Δεν βλέπω παρά μία ακόμη αφορμή η οποία δύναται να ανατρέψει την φιλία μας. Ποία; Εάν ποτέ επιχειρούσατε να παραπείσετε τους πρόσφυγας να επανέλθουν εις τας παλαιάς εστίας των».

Βεβαίως, τότε, ο Βενιζέλος είχε τόσο ενθουσιαστεί με την ελληνοτουρκική φιλία που έφτασε στο σημείο να προτείνει τον Κενέλ για Νόμπελ ειρήνης!

Κυρίες και κύριοι,

Ολοκληρώνοντας αυτή την εισήγηση, θα ήθελα να αναφερθώ στο σήμερα και στην ανάγκη να εμβαθύνουμε και να αναδείξουμε το πρόσφατο ιστορικό μας παρελθόν. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ανάγκη αυτή εκπορεύεται από δύο λόγους.

Ο ένας είναι η εθνική μας αυτοσυνειδησία. Ένας λαός για να μπορεί να υπάρχει, πρέπει να γνωρίζει ποιος είναι, από πού προέρχεται, γιατί έφθασε εδώ που έφθασε. Αν απωλέσειαυτή τη συνείδηση της συνέχειάς του, τότε είναι έρμαιο των παγκόσμιων ρευμάτων και μοιραία θα εξαφανιστεί από το ιστορικό προσκήνιο.

Και αυτό σήμερα, την εποχή της προσπάθειας επικράτησης προτύπων που μεταφέρει η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση είναι μια πολύ πιθανή εξέλιξη. Ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψη και την πληθυσμιακή μας συρρίκνωση, που είναι και το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημά μας.

Ο δεύτερος λόγος που οφείλουμε να ασχολούμαστε με το παρελθόν μας είναι γιατί πρέπει να υπάρξει αναγνώριση της ευθύνης από τους θύτες. Και σε αυτή την περίπτωση μιλούμε για την Τουρκία, η οποία όχι μόνον δεν αναγνωρίζει την Γενοκτονία που έχει συμβεί απέναντι σε όλους τους χριστιανούς της Ανατολής: Έλληνες, Αρμένιους και Ασσύριους, αλλά δικαιολογεί τις φρικαλέες πράξεις της, οι οποίες είχαν ξεκινήσει ήδη από το 1914.

Και φθάνει, μάλιστα, στο σημείο να κατηγορεί τα θύματα της Γενοκτονίας για την τραγική τους κατάληξη.

Και δεν σταματάει εδώ, στη θριαμβολογία για τις σφαγές εκείνης της περιόδου, αλλά και τις κατοπινές πράξεις κατά του ελληνισμού, όπως είναι το πογκρόμ στη Πόλη του 1955, ή η εκδίωξη στην πραγματικότητα του ελληνισμού από την Ίμβρο και την Τένεδο, αλλά και η εισβολή και κατοχή της μισής σχεδόν Κύπρου.

Η Τουρκία σήμερα οραματίζεται μια αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης, η οποία ρυθμίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επιδιώκει να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα. Στο Αιγαίο και στην Θράκη.

Οι σχεδιασμοί της τουρκικής ηγεσίας είναι πραφανέστατα αναθεωρητικοί, ενταγμένοι σε μια νεοοθωμανική οπτική, η οποία βλέπει την ανεξαρτησία και κυριαρχία της Ελλάδας, ως εμπόδιο στην ανάδειξη της Τουρκίας σε μεγάλη περιφερειακή ή ακόμη και παγκόσμια δύναμη.

Γι’ αυτό και προτάσσει το ιδεολόγημα της Γαλάζιας Πατρίδας, για να δηλώσει ιστορικά δικαιώματα σε μια θάλασσα που ο ελληνισμός έχει διαρκή και αδιάλειπτη παρουσία 4 χιλιάδων ετών. Ακόμη και στους αιώνες της τουρκοκρατίας. Και αυτή η παρουσία διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην επικράτηση της επανάστασης του 1821.

Αυτό το ιδεολόγημα οι Τούρκοι αποφάσισαν πριν λίγες ημέρες να το περάσουν και στα σχολικά τους βιβλία. Για να διαποτίσουν με μια ψευδή εικόνα τις νεώτερες γενιές. Για να νομιμοποιήσουν τον αυθαίρετο αναθεωρητισμό τους.

Με την γνωστή ανατολίτικη τακτική, του πες πες κάτι θα μείνει. Και στο τέλος θα μετατραπεί σε πρόβλημα και σε αίτημα στο τραπέζι των διμερών διαπραγματεύσεων, όπου θα ζητηθεί από την Ελλάδα να υποχωρήσει ή να συμβιβαστεί χάρη δήθεν της ειρήνης.

Η χώρα μας έχει αποδείξει επανειλημμένως στο παρελθόν ότι πράγματι επιθυμεί την ειρηνική συνύπαρξη, την καλή γειτονία, τη συνεργασία και την αλληλοκατανόηση.

Και το δείχνουμε και αυτό το διάστημα. Με συγκεκριμένες πράξεις, όπως η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία. Παρά τις τουρκικές προκλήσεις, όπως η Γαλάζια Πατρίδα, η αντίδραση στα θαλάσσια περιβαλλοντικά πάρκα και το ανοσιούργημα της εκ νέου μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί, σε συνέχεια της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Όμως, ποτέ δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε θέματα που άπτονται της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Γι’ αυτό παράλληλα με τη διπλωματία διατηρούμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, με κόστος βέβαια μεγάλο, που αφαιρείται από την κοινωνική πολιτική.

Αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Αυτή είναι η μοίρα της γεωγραφίας μας. Ευχόμαστε κάποια στιγμή όλα αυτά να αλλάξουν. Αλλά μέχρι τότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Σας ευχαριστώ.

Read more...

Ομιλία Γ.Γ. ΔΣΟ δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου στην παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας στο Παλέρμο

ΜΑΧ 2 22

Παλέρμο, 29 Ιουνίου 2024

 

Ομιλία Γ.Γ. ΔΣΟ δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου

στην παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας στο Παλέρμο

 

Σεβασμιώτατε,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που μας δίδεται σήμερα η δυνατότητα, εδώ στην ιστορική πόλη του Παλέρμο, να παρουσιάσουμε τον τόμο για τους ανά τον κόσμο ναούς της Αγίας Σοφίας, στο πλαίσιο της εκστρατείας αφύπνισης της διεθνούς κοινότητας για την σωτηρία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη,. Η συγκίνηση μας είναι ιδιαίτερη, καθώς η παρουσίαση λαμβάνει χώρα στο τοπικό Κοινοβούλιο της Σικελίας, σε ένα από τα αρχαιότερα -με τη σύγχρονη έννοια του όρου- Κοινοβούλια του Κόσμου.

Η Σικελία ήταν για αιώνες σταυροδρόμι πολιτισμών, όπου η ελληνική παρουσία ήταν έντονη από τα χρόνια του Ομήρου, και πολύ περισσότερο στους κατοπινούς αιώνες.

Σημαντικό, όμως, είναι το αποτύπωμα και του Βυζαντινού πολιτισμού. Εκκλησίες, ψηφιδωτά, εικόνες, τοιχογραφίες, χειρόγραφα συνθέτουν την εικόνα της βυζαντινής Σικελίας. Το Βυζάντιο επιζεί στη Σικελία μέσα από πολλά τοπωνύμια, αλλά και στη ζωντανή τοπική διάλεκτο. Αυτό εξηγεί και τον λόγο της ίδρυσης του σπουδαίου Σικελικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και της λειτουργίας έδρας Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Παλέρμο.

Είναι αλήθεια ότι η παρουσία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) στην ιταλική χερσόνησο έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης της πραγματοποίησης της 24ης Γενικής μας Συνέλευσής στην Ρώμη, το 2016. Επιδιώκουμε να εδραιώσουμε τακτική επαφή με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, για την ανάδειξη των κοινών αξίων του χριστιανικού πολιτισμού και της χριστιανικής παράδοσης, που είναι χρήσιμες έννοιες για το Μέλλον την Ευρώπης και του κόσμου.

Κάθε μας επίσκεψη στην Ιταλία μας υπενθυμίζει ότι τα θεμέλια του μωσαϊκού της σύγχρονης Ευρώπης συντίθενται από τον ρωμαϊκό πολιτισμό και το ρωμαϊκό δίκαιο, την αρχαία ελληνική γραμματεία και την χριστιανική παράδοση. Θεωρούμε ότι αυτά είναι εξαιρετικά κρίσιμο να τα υπενθυμίζουμε σήμερα, καθώς η Ευρώπη φαίνεται να αντιμετωπίζει κρίση ταυτότητας, την ώρα μάλιστα που διεξάγονται μεγάλοι πόλεμοι, με άδηλη την έκβασή τους.

Στο πλαίσιο των πολυσχιδών δράσεων που αναπτύσσουμε, εντάσσεται και η εκστρατεία για τη διάσωση ιστορικών χριστιανικών μνημείων που απειλούνται λόγω αυθαίρετων πολιτικών παρεμβάσεων. Δυστυχώς, τέτοιες παρεμβάσεις συναντούμε σε πολλά γεωγραφικά σημεία. Αναφέρω για παράδειγμα τις καταστροφές και βεβηλώσεις Ναών, Μονών, ακόμη και χριστιανικών νεκροταφείων στην Συρία, από τους τζιχαντιστές, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο Κόσσοβο, στην κατεχόμενη από τον τουρκικό στρατό Κύπρο, και στην ίδια την Τουρκία.

Ειδικά στην τελευταία, εδώ και αρκετά χρόνια, με την εργαλειοποίηση της θρησκείας και την προσπάθεια ανατροπής της κεμαλικής κληρονομιάς του κοσμικού κράτους, η τουρκική ηγεσία μετατρέπει συστηματικά ναούς της βυζαντινής περιόδου σε μουσουλμανικά τεμένη. Σε αυτή την επιχείρηση ιδιαίτερη προτίμηση φαίνεται ότι έχουν οι Ναοί που είναι αφιερωμένοι στην Αγία του Θεού Σοφία. Έτσι, έγιναν τζαμιά οι Ναοί της Αγίας Σοφίας στην Νίκαια της Βιθυνίας, στην Αδριανούπολη, στην Τραπεζούντα, και βεβαίως, η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο τελικός στόχος. Μια επικοινωνιακού χαρακτήρα απόφαση, που παραπέμπει στον Μωάμεθ τον Πορθητή και την Άλωση της Πόλης, το 1453. Γιατί δυστυχώς, στην παρούσα τουρκική ηγεσία είναι πολύ ισχυρό το λεγόμενο νεοοθωμανικό δόγμα, που υπηρετεί και τους σύγχρονους αναθεωρητικούς σκοπούς της Άγκυρας.

Η απόφαση αυτή, ωστόσο, πέρα από τον ανιστόρητο, αυθαίρετο και βέβηλο ηθικά χαρακτήρα της, έχει και τραγικές πρακτικές συνέπειες, καθώς εκθέτει τον Ναό στην φθορά που προκαλείται από την αθρόα προσέλευση του πλήθους των πιστών μουσουλμάνων.

Ήδη έχουν καταγραφεί πολλές ζημιές και Τούρκοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το μνημείο αυτό, αγλάισμα του οικουμενικού πολιτισμού, της εποχής του μέγα Ιουστινιανού, μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη.

Γι’ αυτό και ως ΔΣΟ θεωρήσαμε καθήκον μας να μιλήσουμε ανοικτά στη ευρωπαϊκή και διεθνή κοινή γνώμη, ώστε από κοινού να πιέσουμε την τουρκική ηγεσία να αλλάξει την καταστροφική απόφασή της.

Στο πλαίσιο αυτό, εκδώσαμε τον περικαλλή Τόμο «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο», τον οποίο και παρουσιάζουμε σήμερα στο όμορφο Παλέρμο. Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη μελέτη μιας πολυεθνικής ομάδας επιστημόνων για 37 ιστορικούς ναούς που έχουν αφιερωθεί στη Σοφία του Θεού και εκτείνονται από τις Βρετανικές ακτές ως τα βάθη της Κίνας. Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών των ναών έχουν ανεγερθεί στην ιταλική επικράτεια, στη Βενετία, στην Καλαβρία, στο Μπενεβέντο και στην Πάδοβα.

Ο Τόμος κυκλοφορεί ήδη σε 15 γλώσσες και έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 20 πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ανάμεσα στις προσωπικότητες που είχαμε τη τύχη να το παραδώσουμε είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αλλά και ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο Πάπας της Ρώμης Φραγκίσκος.

Ελπίζω ότι η προσπάθειά μας θα βρει πολλούς συναντιλήπτορες, καθώς ο στόχος μας είναι η αποκατάσταση του δικαίου και των ανθρωπιστικών αρχών, έναντι της απόπειρας να επιβληθεί η ωμή ισχύς. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη διολίσθηση σε πρακτικές που η ανθρωπότητα έχει, με πολλές θυσίες, αφήσει στο παρελθόν.  

Με αυτά τα λόγια, θα ήθελα να ολοκληρώσω τον χαιρετισμό μου και να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στους ομιλητές της σημερινής μας εκδήλωσης, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιταλίας κ. Πολύκαρπο, το μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Σικελίας, κυρία Δέσποινα Καρνιαδάκη, την Πρόεδρο του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Σικελίας, Καθηγήτρια κ. Ρενάτα Λαβινίνι, και τον συγγραφέα και δημοσιογράφο κ. Αλμπέρτο Σαμόνα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Σύνδεσμο της Οργάνωσής μας με τους Καθολικούς φορείς, κ. Virgilio Avato, οι άοκνες προσπάθειες του οποίου συνεισέφεραν τα μέγιστα στην επιτυχή διοργάνωση των εκδηλώσεών μας στην Σικελία.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε, επίσης, και στον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Σικελίας «Τρινακρία», κ. Χαράλαμπο Τσολάκη και τους συνεργάτες του, για τη φιλοξενία και την καθοριστική συμβολή τους στη διοργάνωση της σημερινής παρουσίασης.

Και βεβαίως, να ευχαριστήσω και όλους εσάς για την παρουσία σας σήμερα στην εκδήλωση μας.

Read more...

Εισήγηση ΓΓ ΔΣΟ δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου στην αξιολόγηση των Συμπερασμάτων του Διεθνούς Πολιτικού Συνεδρίου «Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα»

MAX 1 13

Παλέρμο, 29 Ιουνίου 2024

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΣΟ ΣΤΟ ΠΑΛΕΡΜΟ:

Η απεμπόληση των χριστιανικών αξιών υπονομεύει την ευρωπαϊκή ενότητα

 • Με πρόταση Χαρακόπουλου εξελέγη πρόεδρος της Γ.Σ. ΔΣΟ ο Ρουμάνος Ιοάν Βουλπέσκου

«Η συζήτηση για τις χριστιανικές αξίες στην Ευρώπη μόλις ξεκίνησε. Αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα κλείσει σύντομα. Και σίγουρα δεν θα κλείσει με τον τρόπο που θα επιθυμούσαν όσοι αποσιώπησαν και απέκλεισαν την χριστιανική συνισταμένη της Ευρώπης από τον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης. Εξάλλου, οι πρόσφατες ευρωεκλογές απέδειξαν ότι και τα ζητήματα ταυτότητας, με την ευρεία έννοια, που συμπεριλαμβάνουν διαχρονικές αξίες, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιλογή πολλών ψηφοφόρων». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ, που πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο της Σικελίας, όπου εκτός από τον Απολογισμό-Προγραμματισμό της Οργάνωσης έγινε και αξιολόγηση των συμπερασμάτων του Διεθνούς Συνεδρίου που οργάνωσε η ΔΣΟ τον Μάιο στην Θεσσαλονίκη για τον ρόλο των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη και τον Κόσμο.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ υπογράμμισε ότι «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε εδώ και αρκετό καιρό, καθώς πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή ενότητα πρέπει να σφυρηλατείται και μέσα από τις σταθερές αξίες που διαμόρφωσαν τον Ευρωπαίο άνθρωπο. Χωρίς αυτή την ψυχική ενότητα των Ευρωπαίων, που θεμελιακό της συστατικό είναι η χριστιανική παράδοση και οι χριστιανικές αξίες, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μπορεί να διαρραγεί. Και αυτό θα ήταν μια ανεπανάληπτη ιστορική τραγωδία, λαμβάνοντας υπόψη το ρευστό και απειλητικό διεθνές περιβάλλον. Εν τέλει, η απεμπόληση των χριστιανικών αξιών υπονομεύει την ευρωπαϊκή ενότητα».

Υψηλές παρουσίες

Στη Γενική Συνέλευση χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Θανάσης Μπούρας, ο Μητροπολίτης Ιταλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Πολύκαρπος, ο Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης, που διάβασε μήνυμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ένωσης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας κ. Mohammadi Sijani, ο πρόεδρος του κινήματος Policy for Unity δρ Μάριο Μπρούνο και ο πρώην Γ.Γ. της ΔΣΟ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης. Διαβάστηκε, επίσης, μήνυμα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Στις εργασίες της ΔΣΟ παρενέβησαν οι βουλευτές από την Ελλάδα κ.κ. Θανάσης Δαβάκης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Γιάννης Σαρακιώτης και Απόστολος Πάνας, την Κύπρο οι κ.κ. Πανίκος Λεωνίδου, Ηλίας Μυριάνθους και Μαρίνος Μουσιούττας, την Αίγυπτο η κ. Manal Helal και ο δρ Ehab Ramzy, την Αλβανία η κ. Σορίνα Κότι, την Αρμενία οι κ.κ. Sisak Gabrielyan, Hrachya Hakobyan Haik Tsirunian και η κ. Tsonivar Vardanyan, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη η κ. Ljubica Miljanovic και ο κ. Trajan Stojanovic, από το Ιράν οι κ.κ. Ara Shaverdian και Geghard Mansuryan, από τη Σερβία ο κ. Alexandr Cotric, από την Ρουμανία οι κ.κ. Ioan Vulpesku, Omut Valeriu Atanasiu και Ilie-Alin Colesa και από την Πολωνία ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας κ. Michal Kaminski και ο, έως τώρα, πρόεδρος της Γ.Σ. κ. Eugeniusz Czykwin. Στις εργασίες παρενέβη κι ο σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης, ενώ συμμετείχε, επίσης, ο σύνδεσμος της ΔΣΟ με Καθολικούς Φορείς κ. Virgilio Avato. 

Τροποποίηση καταστατικού της ΔΣΟ

Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης εγκρίθηκαν και οι προτεινόμενες αλλαγές του Καταστατικού της Οργάνωσης, τις οποίες παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής τροποποίησης του Καταστατικού κ. Πανίκος Λεωνίδου. Ενώ κατόπιν πρότασης του επικεφαλής Γ.Γ. της ΔΣΟ, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, η Γενική Συνέλευση εξέλεξε νέο πρόεδρος της, τον βουλευτή του Ρουμανικού κοινοβουλίου κ. Ioan Vulpesku, καθώς ο έως τώρα πρόεδρός της, κ. Eugeniusz Czykwin, δεν επανεξελέγη βουλευτής του πολωνικού κοινοβουλίου.

Πολυσχιδείς δράσεις

Στη μακρά συνεδρίαση ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις της οργάνωσης το προηγούμενο διάστημα, στις οποίες, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται οι παρουσιάσεις του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο», που πραγματοποιήθηκαν:

  • • στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι,
  • • στις ΗΠΑ, στο Μουσείο της Βίβλου της Ουάσιγκτον, ενώ στην Νέα Υόρκη έγιναν συναντήσεις με αξιωματούχους του ΟΗΕ, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλων οργανώσεων,
  • • στο Μόναχο της Γερμανίας, στο πολιτιστικό κέντρο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος»,
  • • στη Σόφια της Βουλγαρίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Σλαβοβυζαντινών Σπουδών «Καθ. Ιβάν Ντούιτσεβ»,
  • • στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και το Δίκτυο Ελλήνων της ΕΕ «ΑΡΓΩ»,
  • • στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη του Μαυροβουνίου, «Ράντοσαβ Λιούμοβιτς».

Επίσης, η ΔΣΟ συμμετείχε:

  • • στην εκδήλωση της Οργάνωσης Together for Europe, στην Τιμισοάρα, της Ρουμανίας,
  • • στο 26ο Ευρωπαϊκό Πρόγευμα Προσευχής, στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αυστριακού Ευρωβουλευτή κ. Lukas Mandl,
  • • στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Κοινοβουλευτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες για την συνύπαρξη και την ειρήνη», στο Σεράγεβο που συνδιοργανώθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Βοσνίας–Ερζεγοβίνης και την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα (MWL),
  • • στην 14η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), στην Αθήνα,
  • • στην 18η Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ένωσης των κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (PUIC), στο Αμπιτζάν,
  • • στην 148η Συνέλευση της Δια-Κοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), στην Γενεύη.

Αναφορά έγινε, ακόμη:

  • • στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Επιτροπής Τροποποίησης της Ιδρυτικής Πράξης, με τον Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων,
  • • στη σημαντική επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας Σεΐχη Al Issa, στην Αθήνα, και στην υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης, δια του οποίου εδραιώνεται η συνεργασία με την ΔΣΟ.

Τέλος, ο επικεφαλής Γ.Γ. της ΔΣΟ επισήμανε την ύψιστη αναγνώριση που συνιστά για το έργο της Οργάνωσης η βράβευση της έκδοσης για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας από την Ακαδημία Αθηνών.

Read more...

Ομιλία του Γ.Γ. ΔΣΟ δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου στην παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας στη Μεσσήνη της Σικελίας

ΜΑΧ 1 20

Μεσσήνη Σικελίας, 26 Ιουνίου 2024

Ομιλία του Γ.Γ. ΔΣΟ δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου

στην παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας

στη Μεσσήνη της Σικελίας

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε σήμερα στην ιστορική πόλη της Μεσσήνης. Εδώ, όπως και σε ολόκληρη τη Σικελία, αποπνέεται ακόμη έντονος ο αέρας της αρχαίας Ελλάδας. Στα τοπωνύμια, στα μνημεία, γιατί όχι ακόμη και στους ανθρώπους.

Η σχέση του ελληνισμού με το νησί της Σικελίας ξεκινά ήδη από την β΄ χιλιετία π.Χ., καθώς σύμφωνα με τις ιστορικές εκτιμήσεις ο Οδυσσέας στο νησί της Σικελίας συνάντησε τους Κύκλωπες και τους Λαιστρυγόνες, και πέρασε με επιτυχία ακριβώς από εδώ, από το στενό της Μεσσήνης, από τα φοβερά τέρατα της Σκύλας και της Χάρυβδης.

Στα πρώτα χρόνια του δεύτερου ελληνικού αποικισμού, τον 8ο αιώνα π.Χ., ιδρύονται ελληνικές αποικίες, όπως η πόλη σας, από κατοίκους της Χαλκίδας. Η ελληνική παρουσία ήταν συνεχής σε όλους τους κατοπινούς αιώνες, και σημαντική η επιρροή της στη διαμόρφωση του ρωμαϊκού πολιτισμού.

Αλλά ακόμη και στην πρωτοβυζαντινή περίοδο, για τρεις αιώνες, μέχρι το 843 μΧ που καταλήφθηκε από τους Άραβες, η περιοχή υπήρξε τμήμα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, την γνωστή σήμερα ως Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Τα αναφέρω αυτά, που είναι γνωστά σε όλους σας, όχι για να αναδείξω το ιδιαίτερο παρελθόν της Σικελίας και της Μεσσήνης, που συνδέεται και με την δική μου εθνική προέλευση. Αλλά, πρωτίστως, διότι θέλω να καταδείξω πως η Σικελία είναι ένας χώρος που κατεξοχήν επέδρασαν και οι τρεις συνιστώσες δυνάμεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού: η αρχαία ελληνική σκέψη, το ρωμαϊκό δικαιικό σύστημα και η χριστιανική παράδοση. Υπήρξε δηλαδή ένα εργαστήρι ώσμωσης αυτών των μεγάλων ρευμάτων που διαμόρφωσαν αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως Ευρώπη.

Δυστυχώς, στις ημέρες μας φαίνεται ότι υπάρχει μια ισχυρή τάση αυτό το παρελθόν να αποσιωπάται ή ακόμη και να διαστρεβλώνεται. Να επιδιώκεται να οικοδομηθεί το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον χωρίς το κοινό ιστορικό μας βάθος. Όμως, αυτό το βάθος, αυτές οι σχέσεις που οικοδομήθηκαν ανά τους αιώνες, σφυρηλάτησαν την κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση, η οποία δεν έρχεται σε αντίθεση με την εθνική συνείδηση του κάθε λαού.

Γι’ αυτό και μπορούμε να αισθανόμαστε το ίδιο οικεία όταν διαβάζουμε Όμηρο, Δάντη, Σαίξπηρ, Γκαίτε, Θερβάντες ή Ντοστογιέφσκι. Η κοινή πνευματική κληρονομιά μας είναι η σημαντικότερη πνευματική περιουσία μας. Όταν αυτή τεμαχίζεται ή απεμπολείται, υπονομεύεται η ευρωπαϊκή ενότητα. Ενότητα εξωτερική, οικονομική, νομισματική, αμυντική, χωρίς ενότητα ψυχική, συνειδησιακή δεν μπορεί να αντέξει.

Μέρος αυτής της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς είναι και η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης και το οικουμενικό μήνυμα που εκπέμπει για τον σεβασμό των χριστιανικών αξιών που συνδιαμόρφωσαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.   

Ως ΔΣΟ, μια οργάνωση που στους κόλπους της δραστηριοποιούνται εκπρόσωποι από 25 κοινοβούλια, επιδιώκουμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες να αναδείξουμε αυτή την ευρωπαϊκή ενότητα, και κυρίως να προβάλουμε την ανάγκη συμπερίληψης της κοινής χριστιανικής παράδοσης στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

Παράλληλα, στοχεύουμε και στην προστασία των χριστιανικών μνημείων που απειλούνται όχι μόνον από την φθορά του χρόνου, αλλά και από την ανθρώπινη αμετροέπεια. Όταν πολιτικές αποφάσεις θέτουν εν κινδύνω ναούς οικουμενικά ορόσημα, όπως είναι η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Ένα οικοδόμημα πρότυπο αρχιτεκτονικής, που από τον 6ο αιώνα στέκεται ως σύμβολο της αίγλης του χριστιανισμού στο σταυροδρόμι της Δύσης με την Ανατολή, στην λεγόμενη Νέα Ρώμη.  

Στο πλαίσιο αυτό εκδώσαμε τον Τόμο «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο», τον οποίον έχουμε την τιμή να παρουσιάσουμε σήμερα ενώπιόν σας. Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη μελέτη που συγκεντρώνει συμβολές πολυεθνικής ομάδας επιστημόνων για τους 37 ιστορικούς ναούς που έχουν αφιερωθεί στη Σοφία του Θεού και εκτείνονται από τις Βρετανικές ακτές ως τα βάθη της Κίνας. Ο Τόμος κυκλοφορεί ήδη σε 15 γλώσσες και τον έχουμε παρουσιάσει σε περισσότερες από 20 πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ

Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι ορισμένοι εξ αυτών των ναών έχουν ανεγερθεί στην ιταλική χερσόνησο και δη στην Βενετία -όπου διοργανώσαμε ανάλογη παρουσίαση- στην Καλαβρία, στο Μπενεβέντο και στην Πάδοβα. Ο Τόμος –που θα έχετε τη δυνατότητα να παραλάβετε- περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για το ιστορικό υπόβαθρο, τη ναοδομία και τα στοιχεία εσωτερικής και εξωτερικής διακόσμησης των Ναών της του Θεού Σοφίας.

Η παρουσίαση της εν λόγω έκδοσης -την οποία είχα την τιμή να εγχειρίσω ο ίδιος στον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τον Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο- πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης που έχει αναλάβει η ΔΣΟ αναφορικά με την ανιστόρητη και προκλητική απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει, τον Ιούλιο του 2020,τον Ναό της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε ισλαμικό τέμενος.

Μια απόφαση που αποπειράται να χαλκεύσει την ιστορία και να επιβάλει μια εκδοχή που αντίκειται στην αλήθεια, προτάσσοντας την ισχύ έναντι του δικαίου. Το σημαντικότερο, όμως, όλων είναι ότι ο Ναός απειλείται πραγματικά από την αθρόα προσέλευση μουσουλμάνων πιστών. Ήδη έχουν διαπιστωθεί αρκετές φθορές, ενώ και διακεκριμένοι Τούρκοι επιστήμονες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας πριν να είναι πλέον αργά.

Δυστυχώς, οι προσπάθειές μας έως σήμερα δεν είχαν το αποτέλεσμα που περιμέναμε, ίσως και γιατί η διεθνής κοινότητα, όπως και η UNESCO, δεν πιέζουν στον βαθμό που θα έπρεπε την τουρκική ηγεσία ώστε να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Αντιθέτως, γίναμε μάρτυρες λίαν προσφάτως μιας ακόμη ενέργειας πολιτιστικής βεβήλωσης χριστιανικών βυζαντινών μνημείων με την μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας, με τα απαράμιλλου κάλλους ψηφιδωτά και τις υπέροχες αγιογραφίες.

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν την ανάγκη να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την προσπάθειά μας να αφυπνίσουμε τα διεθνή κέντρα ισχύος και επιρροής, τους πολιτικούς και θρησκευτικούς παράγοντες, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι οι εκπτώσεις σε ζητήματα οικουμενικών αξιών, χάριν γεωπολιτικών υπολογισμών, συμβάλλουν στην επικράτηση του αυταρχισμού και του αναθεωρητισμού.

Με αυτά τα λόγια, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους ομιλητές της σημερινής παρουσίασης, την Ερευνήτρια Ιστορίας της Μεσαιωνικής Βυζαντινής Τέχνης του Πανεπιστημίου της Μεσσίνας, κα Αλεξάνδρα Τριφόνοβα και τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Στενού, κ. Ιωσήφ Καρμπόνε.

Ειδική μνεία οφείλω στον Σύνδεσμο της ΔΣΟ με τους Καθολικούς φορείς κ. Virgilio Avato για την συμβολή του στην επιτυχή διοργάνωση της επίσκεψής μας στην Σικελία και τη σημερινή παρουσίαση.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και προς τον Δήμαρχο του Δήμου Μεσσίνας, κ. Μπασίλε Φεντερίκο, και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Στενού, κ. Δανιήλ Μακρή για τη φιλοξενία και την διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.

Και βεβαίως να ευχαριστήσω και όλους εσάς για την παρουσία σας σήμερα στην εκδήλωσή μας.

Read more...

Εισήγηση Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Διεθνές Πολιτικό Συνέδριο: «Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα» και στην Στρογγυλή Τράπεζα V με θέμα: Χριστιανικές αξίες και πολιτική καθημερινότητα. Αλήθειες, Εμπόδια

ΜΑΧ 1 11

Θεσσαλονίκη, 17 Μαΐου 2024

 

Εισήγηση Μάξιμου Χαρακόπουλου

στο Διεθνές Πολιτικό Συνέδριο:

«Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα»

και στην Στρογγυλή Τράπεζα V με θέμα: Χριστιανικές αξίες και πολιτική καθημερινότητα. Αλήθειες, Εμπόδια, Εξαρτήσεις

 

Αγαπητοί συμμετέχοντες,

Σας καλωσορίζουμε στην 5η Ενότητα του Συνεδρίου μας, το οποίο με χαρά και ικανοποίηση διαπιστώνω ότι διακρίνεται από έναν εποικοδομητικό διάλογο, ενώ έχουν ήδη εξαχθεί γόνιμα συμπεράσματα, τα οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε.

Η παρούσα ενότητα, που έχω τη τιμή με «συγκυρηναίο» τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Χρυσόστομο Σταμούλη, να συντονίσω, αφιερώνεται στη θέση που κατέχουν, αν κατέχουν, οι χριστιανικές αξίες στην τρέχουσα πολιτική πρακτική.

Κοντολογίς, καλείσθε να ανιχνεύσετε και να παρουσιάσετε ποιο είναι το αξιακό φορτίο της χριστιανικής μας ταυτότητας που αντανακλάται στην πολιτική δράση και σκέψη, και με ποιο τρόπο γίνεται αυτό.

Ασφαλώς, η έννοια της πολιτικής είναι γέννημα της πόλης, της αρχαίας πόλης-κράτους, που ήκμασε στην αρχαία Ελλάδα. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η προέλευση της λέξεως πολιτική.

Αν και η τέχνη της διακυβέρνησης προϋπάρχει, από την ίδρυση οργανωμένων κοινοτήτων και στη συνέχεια των κρατών, όμως, στην αρχαία Ελλάδα οι έννοιες αυτές απέκτησαν μια ολοκληρωμένη μορφή, καθώς αναδείχθηκε ως πρότυπο ο καλός και αγαθός πολίτης.

Αυτός που ενεργά συμμετέχει στο έργο της ευημερίας, αρμονίας και ασφάλειας της πόλης. Σε αντίθεση με τον ιδιώτη, σύμφωνα και με τον ορισμό του Περικλέους στον Επιτάφιο που μας άφησε κληροδότημα ο Θουκυδίδης.

Σύντομα, όμως, επέρχεται η παρακμή της πόλεως κράτους, που αντικαθίσταται από τα ελληνιστικά βασίλεια και την ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Η πολιτική αλλάζει περιεχόμενο, και η ιδιώτευση γίνεται καθεστώς.

Οι άνθρωποι αυτής της μακράς περιόδου, αναζητούν μια υψηλότερη αλήθεια. Κάτι που μαρτυρά την άνθηση διαφόρων φιλοσοφικών ρευμάτων, των στωικών, των επικούρειων, των νεοπλατωνικών.

Τότε διαδίδεται και το μήνυμα της Σωτηρίας που δίδαξε με τον λόγο, τον βίο και την Ανάστασή του ο Ιησούς. Το αποστολικό έργο θα είναι τιτάνιο, και οι χριστιανοί θα αντέξουν τα μαρτύρια γιατί η πίστη τους θα είναι ανώτερη από την πολιτική καταπίεση.

Από τον Κωνσταντίνο τον Μέγα, όμως, ο χριστιανισμός αρχίζει να καθίσταται κρατική θρησκεία. Εύλογα θα επηρεάσει την πολιτική ιδεολογία και πρακτική του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους. Και το ίδιο θα γίνει σε ολόκληρο τον χώρο που θα απλωθεί η επιρροή του χριστιανισμού.

Ειδικότερα στην Ευρώπη, θα βάλει τη σφραγίδα του σε κάθε έκφανση του πολιτισμού της, και μοιραία και των πολιτικών της μορφοποιήσεων, που συχνά είχαν θρησκευτική έκφραση.

Από την εποχή του διαφωτισμού, και ιδιαίτερα μετά τη γαλλική επανάσταση, οι χριστιανικές ιδέες, θα στοχοποιηθούν. Το νέο μοντέλο που θα αναδειχθεί θα είναι αυτό της εκκοσμίκευσης και ο διαχωρισμός της εκκλησίας από την πολιτική.

Νέα ρεύματα αμφισβήτησης θα απλωθούν στον ευρωπαϊκό χώρο, που θα επιδιώξουν να κόψουν τις ρίζες με τις χριστιανικές παραδόσεις. Στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ιδιαίτερα, θα φθάσουμε μέχρι του σημείου να κηρυχθεί ο χριστιανισμός σχεδόν παράνομος. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα κυριολεκτικά εκτός νόμου.

Ωστόσο, τα καθεστώτα αυτά κατέρρευσαν και όλοι ελπίσαμε ότι οι χριστιανικές αξίες, που ποτέ δεν χάθηκαν σε αυτούς τους λαούς, θα αναγεννηθούν συνολικά στην ταλαιπωρημένη μας ήπειρο.

Πιστέψαμε ότι βασικές αρχές της κοινής ευρωπαϊκής χριστιανικής παράδοσης θα μπορούσαν να αποτελέσουν γόνιμα στοιχεία της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιδεολογίας. Έτσι ώστε να ισορροπηθεί η μονομέρεια ενός οικονομίστικου, υλιστικού μοντέλου που προωθείτο.

Αυτή νομίζω ήταν και η προσδοκία των ιδρυτών της ΔΣΟ. Να προσδώσει ο ορθόδοξος κόσμος και τα δικά του πνευματικά χαρακτηριστικά, επηρεασμένα από την χριστιανική του παράδοση, στο νέο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Άλλωστε, μη λησμονούμε ότι το εγχείρημα της ΕΕ θεμελιώθηκε πρωτίστως από τους ηγέτες των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων της Δυτικής Ευρώπης, που εμφορούνταν από χριστιανικές αξίες.

Ωστόσο, οι εξελίξεις μας διέψευσαν σε μεγάλο βαθμό. Η τάση που θέλει την θρησκευτική πίστη να περιορίζεται αυστηρά στον ιδιωτικό χώρο πλέον είναι κυρίαρχη.

Στην πολιτική, τουλάχιστον σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν υπάρχει χώρος ούτε καν για συζήτηση για χριστιανικές αξίες. Σε εθνικό επίπεδο, όμως, αυτό το θέμα εξακολουθεί να απασχολεί. Λιγότερο ή περισσότερο. Αναλόγως και των παραδόσεων της κάθε χώρας.

Όπως πρόσφατα στην Ελλάδα, για το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων. Το θέμα των χριστιανικών αρχών για τη φύση και τον ρόλο της πυρηνικής οικογένειας αποτέλεσε το κύριο θέμα των συζητήσεων, μεταξύ πολιτικών και πολιτών.

Επιπλέον, συχνά από τους πολέμιους των χριστιανικών αξιών, ακούγεται ο αφορισμός ότι αυτές οι αξίες είναι σκοταδισμός, αντίδραση, μεσαίωνας. Και ως εκ τούτου εκ προοιμίου καταδικαστέες.

Αλλά και όποιος πολιτικός υπερασπίζεται χριστιανικές αξίες χαρακτηρίζεται οπισθοδρομικός, ή δέχεται τη μομφή ότι η στάση του εκπορεύεται από την επιθυμία του να έχει τη στήριξη της Εκκλησίας ή του ποιμνίου. Του αμφισβητείται δηλαδή το δικαίωμα να πιστεύει πράγματι τα όσα υποστηρίζει.  

Όλοι κατανοούμε, λοιπόν, ότι έχει έρθει η στιγμή να διασαφηνιστούν κάποια πράγματα.  Να δούμε και πάλι τις σχέσεις χριστιανικών αξιών και πολιτικής, που κατ’ επέκτασιν είναι και σχέσεις ηθικής και πολιτικών, εντός μιας δημοκρατικής και ισχυρής ενωμένης Ευρώπης.

Είμαι βέβαιος ότι η ενότητα αυτή του Συνεδρίου μας θα διαφωτίσει πολλές από τις πλευρές του ζητήματος, καθώς περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικούς ομιλητές που είναι καλοί γνώστες του θέματος.

Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω τους ομιλητές μας: Καλωσορίζω το μέλος της ΔΣΟ και υποψήφιο Ευρωβουλευτή, κ. Ηλία Μυριάνθους, τον Καθηγητή και πρώην Ευρωβουλευτή κ. Κωνσταντίνο Χρυσόγονο, τον Πρόεδρο του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Νίκο Μαγγιώρο, τον Αιδεσιμώτατο Τόμας Βιπφ, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Θρησκευτικών Ηγετών της Οργάνωσης Θρησκείες για την Ειρήνης, την Ευρωβουλευτή κ. Μαρία Σπυράκη και τον κ. Σπύρο Παππά, νομικό, π. Γενικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό το εκλεκτό τραπέζι πλαισιώνεται, όπως είπα ήδη είπα, επίσης από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Χρυσόστομο Σταμούλη, με τον οποίο έχω την χαρά και την τιμή να μοιράζομαι τον ρόλο του Συντονιστή.

Read more...

Ομιλία ΓΓ της ΔΣΟ δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου στην τελετή έναρξης του Διεθνούς Συνεδρίου « Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα»

MAX 11

Θεσσαλονίκη, 15 Μαΐου 2024

Ομιλία

ΓΓ της ΔΣΟ δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου

στην τελετή έναρξης του Διεθνούς Συνεδρίου « Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα»

Παναγιώτατε,

Εκλεκτοί συμμετέχοντες του Διεθνούς Συνεδρίου,

Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή για τη σημερινή συνάντησή μας στο Συνέδριο με θέμα «Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα».

Πρόκειται για μια διεθνή πρωτοβουλία, που αναλάβαμε από κοινού η ΔΣΟ με κοινοβουλευτικούς, εκκλησιαστικούς και ακαδημαϊκούς φορείς. Μια συνεργασία για την οποία θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες για την πολύτιμη συμβολή τους.

Όχι τυχαία, το Συνέδριο διοργανώνεται σε μια πόλη με έντονο και ανεξίτηλο το χριστιανικό αποτύπωμα. Μια πόλη που ιδρύθηκε στους ελληνιστικούς χρόνους, αλλά έλαμψε στον υπερχιλιετή βίο της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, γνωστής ως Βυζαντινή αυτοκρατορία.

Εδώ, απ’ όπου ξεκίνησαν οι Έλληνες φωτιστές των Σλάβων Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, για να μεταφέρουν το μήνυμα της Ορθοδοξίας, αλλά δημιουργώντας και γραφή για αυτούς τους λαούς.

Σφραγίζοντας έτσι με τη δράση τους τον πολιτισμικό χάρτη των Βαλκανίων, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Σε μια πόλη που γειτνιάζει και επηρεάζεται από το Άγιο Όρος, την κιβωτό της Ορθοδοξίας, που εξακολουθεί να εκπέμπει το φως της ελπίδας έως και σήμερα. Την πόλη του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά και των ησυχαστών, ενός γνήσια ορθόδοξου πνευματικού κινήματος.

Στην Θεσσαλονίκη που δεν έπαψε ποτέ στους νεώτερους χρόνους να έχει επαφή με την Ευρώπη, Δυτική και Ανατολική, και να είναι πάντα ανοιχτή στα πνευματικά ρεύματα που έρχονταν μέσω των οδών συνάντησης.

Επιπλέον, επιλέξαμε το Συνέδριο αυτό να διεξαχθεί λίγο πριν την διεξαγωγή των ευρωπαϊκών εκλογών, ώστε η παρέμβασή μας να ενταχθεί στον εν γένει προβληματισμό για το αύριο της Ευρώπης.

Γιατί μπορεί η προεκλογική συζήτηση πολλές φορές να εστιάζεται σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής ή κομματικών αντιπαραθέσεων, ωστόσο, το μεγάλο διακύβευμα είναι ποια θα είναι η Ευρώπη του μέλλοντός μας; Ποιες θα είναι οι αρχές και οι αξίες που θα την διέπουν; Ποιο το όραμα που πρέπει να αναδειχθεί και θα συνεπάρει και πάλι τους λαούς μας;

Γιατί, δυστυχώς, βλέπουμε πως αυτό που εμφανίζεται σήμερα ως ευρωπαϊκό όραμα έχει ξεθωριάσει. Και γι’ αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι. Όπως η έλλειψη κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, η απουσία ουσιαστικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών σε καταστάσεις κρίσεων, ο στενός οικονομισμός στους στόχους και η αίσθηση ότι πολλές αποφάσεις παίρνονται από μια απόμακρη και όλο και πιο απόμακρη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Η απόφασή μας, λοιπόν, να συζητήσουμε σε αυτή τη συγκυρία το θέμα «η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα», προέκυψε από μια πικρή διαπίστωση. Το ότι σταδιακά, εδώ και αρκετά χρόνια, η χριστιανική παράδοση και οι χριστιανικές αξίες παραμερίζονται ή και αγνοούνται από τον ευρωπαϊκό δημόσιο λόγο και τα ευρωπαϊκά κείμενα, όπως είναι ο λεγόμενος Διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης.

Μια πρακτική η οποία ενέχει, πέραν της ανιστορικότητάς της, και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα, καθώς δεν αποτελεί το προϊόν μιας συλλογικά και δημοκρατικά θεσμοθετημένης ή ψηφισμένης άποψης.

Μια πρακτική, η οποία επιδεικτικά αγνοεί την πλειοψηφία του πληθυσμού των κρατών μελών της ΕΕ, που συνεχίζουν να θρησκεύονται.

Το στοιχείο αυτό, ωστόσο, παρά το γεγονός ότι επισημάνθηκε με παρεμβάσεις στις οποίες έχουμε προβεί όλοι οι φορείς που βρισκόμαστε εδώ, προς τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, δεν απαντήθηκε ποτέ. Και αυτό γεννά περαιτέρω απορίες για τα αίτια αυτής της στάσης.

Ποιο είναι το ιδεολογικό υπόβαθρο της σημερινής ΕΕ, και ποια ιδεολογικά ρεύματα είναι αυτά τα οποία επηρεάζουν τις κεντρικές αποφάσεις της;

Όλοι παρακολουθούμε, αρκετά αμήχανα θα έλεγα, αυτήν την επέλαση της λεγόμενης woke κουλτούρας, που ισοπεδώνει όλη την ευρωπαϊκή πνευματική κληρονομιά. Από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους έως βέβαια και τις χριστιανικές παραδόσεις. Στο όνομα ενός στρεβλού δικαιωματισμού, που καταλήγει να γίνεται αφόρητος ολοκληρωτισμός. Και αυτό συνιστά έναν μείζονα κίνδυνο για την ευρωπαϊκή συνοχή.

Ταυτόχρονα, όμως, στόχος του Συνεδρίου είναι να εξετάσουμε ποια μπορεί να είναι η δική μας συμβολή στην αναδιάταξη των ευρωπαϊκών αξιών.

Πώς θα προτείνουμε μια δημιουργική σύνθεση ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον. Πώς οι χριστιανικές αρχές θα προσαρμοστούν στο σήμερα και στις προκλήσεις που αυτό φέρνει μαζί του.

Ασφαλώς, τα συγκεκριμένα ερωτήματα δεν έχουν εύκολες απαντήσεις. Ζούμε σε έναν σύνθετο κόσμο, που αλλάζει ραγδαία. Η παγκοσμιοποίηση, η οποία επιφέρει την ομογενοποίηση στα ήθη και στις αντιλήψεις, ιδιαίτερα στις νέες γενιές, τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα, τα οποία αλλάζουν τη σύνθεση των πληθυσμών, τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, είναι καταστάσεις που μεταμορφώνουν ριζικά τις κοινωνίες μας και τα ανθρωπολογικά πρότυπα.

Ταυτόχρονα, έχουμε τις προκλήσεις του αναθεωρητισμού και της απειλής της γενίκευσης του πολέμου, που αλλάζουν το πεδίο των διεθνών σχέσεων όπως το γνωρίζαμε, αλλά και την κλιματική κρίση, που απαιτεί άμεσα μια άλλη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

 Σε όλα τα παραπάνω η Ευρώπη πρέπει να δώσει τις δικές της πειστικές απαντήσεις. Το ζήτημα, όμως, είναι αν αυτές οι απαντήσεις θα είναι εξοπλισμένες από το βαρύ αξιακό φορτίο της μακράς ευρωπαϊκής πνευματικής κληρονομιάς, όπως είναι η χριστιανική της παράδοση, ή αν η Ευρώπη θα τα διαχειριστεί μόνον με νεότευκτα εργαλεία άγνωστης προέλευσης και αποτελεσματικότητας.

 Ως ΔΣΟ, αντιλαμβανόμαστε την μεγάλη ευθύνη μας να συμβάλουμε στην ανάδειξη αυτού του προβληματισμού. Το έχουμε κάνει, άλλωστε, από την ίδρυση της Οργάνωσής μας. Θυμίζω  ότι επί προεδρίας Ντελόρ, το 1993, στην ιδρυτική προσπάθεια της ΔΣΟ συμμετείχε η τότε πρώτη αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Λαφοντέν, όπως και εκπρόσωπος της Επιτροπής.

 Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, αναλαμβάνουμε και τον συντονισμό όλων των οργανώσεων, που διακατέχονται από τον ίδιο προβληματισμό, την ίδια αγωνία, ώστε να καταλήξουμε σε κάποια κοινά συμπεράσματα και έναν προγραμματισμό δράσεων για το μέλλον.

 Γιατί κοινός μας πόθος είναι μια ενωμένη, ευημερούσα Ευρώπη, μια Ευρώπη των υψηλών αξιών, φάρος ελπίδας και οδηγός για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

 Είμαι βέβαιος ότι το Συνέδριό μας, με τη συμμετοχή τόσο σημαντικών προσωπικοτήτων και εκπροσώπων φορέων με πλούσια δράση και υψηλή αναγνώριση, θα πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί και θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μια ακόμη πιο δημιουργική και καρποφόρα συνεργασία.

Σας ευχαριστώ.

Read more...