Menu
A+ A A-

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Αυγή της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Σαββόπουλο

ΜΑΧΙΜΟΣ

Αθήνα, 23 Απριλίου 2024

Συνέντευξη

Μάξιμου Χαρακόπουλου

στην Αυγή της Κυριακής

και τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Σαββόπουλο

 

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει περισσότερο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, της απληστίας και τις αισχροκέρδειας, παράλληλα με την ανάπτυξη της οικονομίας, στέλνει μέσω της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο βουλευτής Λάρισας αναγνωρίζει ότι ένα τμήμα των ψηφοφόρων της Ν.Δ. θέλει να στείλει ένα σήμα στην κυβέρνηση λόγω των υπαρκτών προβλημάτων της ακρίβειας, της αύξησης της εγκληματικότητας και κάποιων αποφάσεων που «θεωρήθηκαν ότι δεν συνάδουν με τις παραδόσεις της παράταξής μας». Αναφορικά με την τραγωδία των Τεμπών, σημειώνει ότι «από πλευράς κυβερνήσεως υπήρξαν κενά στην επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στις κάθε είδους φήμες». Τέλος, επισημαίνει ότι για τη Θεσσαλία «η λύση δεν είναι οι ξηρικές καλλιέργειες».

Κύριε υπουργέ, η ΝΔ εμφανίζει δημοσκοπική κάμψη. Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί η κυβέρνηση για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών;

Ένα μέρος αυτής της κάμψης θεωρώ ότι είναι φυσιολογικό. Κατ’ αρχάς η κυβέρνηση βρίσκεται στη δεύτερη θητεία της, οπότε κάποια φθορά είναι αναμενόμενη. Επίσης, οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν σε ευρωεκλογές στις οποίες, καλώς-κακώς, επικρατεί η λογική της χαλαρής ψήφου. Δεν τίθεται δηλαδή το διακύβευμα της εξουσίας, της διακυβέρνησης της χώρας. Γιατί εκεί η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχουν αντίπαλο. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που προτάσσεται η σταθερότητα λόγω της διεθνούς ρευστότητας. Σύμφωνα και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, η αντιπολίτευση στο σύνολό της δεν πείθει ως προς την ικανότητά της να κυβερνήσει.

Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει και ένα τμήμα των ψηφοφόρων μας που θεωρούν ότι πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας. Κατά την άποψή μου αυτό οφείλεται, πρωτίστως, στο υπαρκτό πρόβλημα της ακρίβειας που ταλανίζει τα νοικοκυριά, στην αύξηση της εγκληματικότητας, αλλά και σε κάποιες κυβερνητικές αποφάσεις που θεωρήθηκαν ότι δεν συνάδουν με τις παραδόσεις της παράταξής μας. Η κυβέρνηση, νομίζω ότι, πρέπει να σκύψει περισσότερο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού της απληστίας και της αισχροκέρδειας, παράλληλα με την ανάπτυξη της οικονομίας, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την αύξηση του πλούτου. Γιατί από την απόδοσή της σε αυτό το κρίσιμο πεδίο θα κριθεί η επιτυχία της.

Η κυβέρνηση δέχεται πυρά για συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών. Σας προβληματίζει το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας υποστηρίζει ότι δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες;

Είναι απολύτως λογικό η ανείπωτη αυτή τραγωδία, στην οποία χάθηκαν 57 ζωές κυρίως νέων ανθρώπων, να συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία. Και είναι, επίσης, αυτονόητο ότι για να συμβεί το μοιραίο δυστύχημα έγιναν λάθη και υπήρξαν ελλείψεις και παραλείψεις. Ένα δραματικό γεγονός που συμπυκνώνει, εν πολλοίς, παθογένειες δεκαετιών του ελληνικού κράτους. Από το… προπατορικό αμάρτημα των ρουσφετολογικών διορισμών μέχρι την βραδύτητα στον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων. Επίσης, αντιλαμβάνομαι πλήρως τον πόνο των γονιών που έχασαν τα παιδιά τους και τον αγώνα που κάνουν για να λάμψει η πάσα αλήθεια. Αυτό θα έκανε ο κάθε γονιός στη θέση τους. Από εκεί και πέρα, όμως, θεωρώ ότι κάποιες πλευρές του ζητήματος έγιναν αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης, με αρκετά στοιχεία συνωμοσιολογίας και fakenews. Είναι προφανές ότι από πλευράς κυβερνήσεως υπήρξαν κενά στην επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στις κάθε είδους φήμες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι πολίτες ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις για όλα όσα έχουν ακουστεί και προσδοκώ ότι αυτές θα δοθούν στην δίκη που αναμένουμε να ξεκινήσει λίαν συντόμως.

Συμμερίζεστε τον έντονο προβληματισμό του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλίας σχετικά με την πρόταση της ολλανδικής εταιρείας που αφορά το βαμβάκι;

Χρόνια τώρα ακούμε για αναδιάρθρωση καλλιεργειών γιατί το βαμβάκι είναι υδροβόρα καλλιέργεια. Πάντως, η λύση δεν είναι οι ξηρικές καλλιέργειες. Εμείς εδώ λέμε ότι αν ο Κάμπος κιτρινίζει από τα στάχυα (έχουμε μόνο καλλιέργειες δημητριακών που δίδουν χαμηλό εισόδημα), έρχεται φτώχεια. Το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην Θεσσαλία είναι σοβαρό και διαχρονικό, και γι’ αυτό έχουν προταθεί μια σειρά από έργα, όπως η κατασκευή φραγμάτων σαν αυτό στην Σκοπιά Φαρσάλων που βρίσκεται στη φάση ωρίμανσης. Και βεβαίως είναι σημαντικό ότι και οι Ολλανδοί συνιστούν την ολοκλήρωσή του μεγάλου έργου της εκτροπής του Αχελώου, που αποτελεί ταμπού για ένα μέρος της Αριστεράς.

Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν λάθος να στοχοποιήσουμε την βαμβακαλλιέργεια, η οποία για μισό αιώνα συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στο αγροτικό εισόδημα. Οφείλουμε, επίσης, να λάβουμε υπόψη και τον υψηλής αξίας μηχανολογικό εξοπλισμό στον οποίο επένδυσαν οι αγρότες μας για το βαμβάκι. Ασφαλώς, πρέπει να δούμε και νέες καλλιέργειες, που μπορούν να αξιοποιήσουν τον μεγάλο θησαυρό που διαθέτουμε και ονομάζεται Θεσσαλικός Κάμπος, αλλά για την προώθησή τους απαιτείται και η ουσιαστική κρατική αρωγή.

Είστε ικανοποιημένος από τους ρυθμούς αποκατάστασης των ζημιών στην περιοχή; Οι θεσμικοί εκπρόσωποι των αγροτών αναφέρουν ότι «όσο καιρό θα χρειαστεί για να γίνουν τα χωράφια πάλι καλλιεργήσιμα, θα πρέπει να έχουν ένα εισόδημα».

Χωρίς αμφιβολία οι καταστροφές που προκάλεσαν στην Θεσσαλία οι πλημμύρες «Ντάνιελ» και «Ελίας» ήταν πρωτοφανείς. Ωστόσο, η κυβέρνηση κινήθηκε εξαιρετικά γρήγορα για την κάλυψη των πρώτων αναγκών και την καταβολή γενναίων προκαταβολών αποζημιώσεων. Η αποκατάσταση, όμως, είναι μαραθώνιος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που χρειάζονται ειδική προσέγγιση, όπως οι παρακάρλιες περιοχές. Η συσσώρευση των υδάτων στην αποξηραμένη λίμνη της Κάρλας, μετά από τόσες δεκαετίες κάλυψε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Γι’ αυτούς τους παραγωγούς απαιτείται ειδικός σχεδιασμός και αρωγή, γιατί μέχρι να φύγουν τα νερά και να καλλιεργηθεί εκ νέου η γη οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να επιβιώσουν. Ήδη έχει εξαγγελθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης αυτών των αγροτών ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ. Αναμένουμε ότι θα υλοποιηθεί και η εξαγγελία για αντίστοιχο πρόγραμμα στήριξης-πέραν των πλημμυρισμένων της Κάρλας- και όσων δεν θα καλλιεργήσουν τα χωράφια τους γιατί αυτό δεν είναι εφικτό. Και βεβαίως το τελικό ύψος της αποζημίωσης των αγροτών να είναι ανάλογο της γενναίας προκαταβολής.

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο THESSALIA TV και στον δημοσιογράφο Γιάννη Κολλάτο

MAX 1 3

Αθήνα, 17 Απριλίου 2024

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου

στο TVTHESSALIA και

στον δημοσιογράφο Γιάννη Κολλάτο

 

Θα πάμε τώρα στο δεύτερο μέρος της εκπομπής θα πάμε τώρα να καλησπερίσω ζωντανά μέσω Skype τον βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας στον κύριο Μάξιμο Χαρακόπουλο, έχουμε καιρό να τα πούμε. Τον ευχαριστούμε θερμά που αποδέχθηκε την πρόσκληση. Καλό μεσημέρι κύριε Χαρακόπουλε!

Καλό μεσημέρι! Ευχαριστώ εγώ για την πρόσκληση, την καλησπέρα μου σε όλους τους τηλεθεατές μας.

Θέλω να ξεκινήσω και εγώ με το ευρωψηφοδέλτιο γιατί έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε και για την τοπική επικαιρότητα. Η συμπερίληψη του κυρίου Μπελέρη του Δημάρχου που είναι έγκλειστος είναι ένα άνοιγμα και προς το πατριωτικό χώρο που ίσως η Νέα Δημοκρατία να είχε ένα θέμα, γιατί εμφανίζονται αρκετά κόμματα;  Ήταν μια ανάγκη και ένα χρέος τιμής για να μπορέσει ίσως αν εκλεγεί ευρωβουλευτής να τύχει και της πρόνοιας και να αποφυλακιστεί; Έχουμε όλοι καταλάβει τις περιπέτειες που έχει αυτός ο άνθρωπος.

Η ΝΔ νομίζω παρουσίασε μέχρι στιγμής το καλύτερο ψηφοδέλτιο στον ελληνικό λαό με σοβαρές επιλογές. Στους 42 συμπεριλαμβάνονται και 2 + 1 σε Λαρισαίοι, πέραν της Μαρίας Σπυράκη, της νυν ευρωβουλευτή που έλκει καταγωγή από τα μέρη μας, συμμετέχουν και δύο επιφανείς Λαρισαίοι...

Ε, είχε και κάποια ιλουστρασιόν πρόσωπα, είχε και Ελεονώρα Μελέτη είχε και Γιώργο Αυτιά, εν πάση περιπτώσει.

…και αυτό είναι σημαντικό, στους 42 να έχουμε 3 Λαρισαίους, τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου, τον Θεόφιλο Καραχάλιο και βεβαίως τον πρώην αρχηγό ΓΕΑ τον Γιώργο Μπλιούμη. Τα ζητήματα που έχουν υπηρετήσει και υπηρετούν είναι πολύ σημαντικά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωβουλής και ευρωπαϊκών πολιτικών. Το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας, της ενιαίας εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας καθίσταται όλο και πιο σημαντικό ζητούμενο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί μέχρι τώρα βασιζόταν στο στρατιωτικό βραχίονα του ΝΑΤΟ, αλλά πλέον μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις γενικότερες αναταράξεις που έχουμε και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, γίνεται κατανοητό ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσει επιτέλους και ενιαία αμυντική πολιτική, για αυτό είναι σημαντικό στο Ευρωκοινοβούλιο να έχουμε ανθρώπους που γνωρίζουν εκ των έσω, έχοντας υπηρετήσει τις ένοπλες δυνάμεις.

Όπως,επίσης, είναι σημαντική η παρουσία του Θεόφιλου Καραχάλιου στο ψηφοδέλτιο μας, καθώς γνωρίζει όσο λίγοι τα ζητήματα της υγείας. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με την πανδημία τα προηγούμενα χρόνια έγινε κατανοητό ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο σε μια ευρωπαϊκή πολιτική ενίσχυσης της υγείας πανευρωπαϊκά, γιατί όχι να αποκτήσουμε μια κοινή πολιτική και στην υγεία, όπως έχουμε για παράδειγμα στην αγροτική πολιτική. Για αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πάλι να τονίσω ότι η παρουσία του Θεόφιλου Καραχάλιου στο  ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας δείχνει και καταδεικνύει και την βαρύτητα που δίνει η Νέα Δημοκρατία στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Απαντώντας, τώρα, στο ερώτημά σας νομίζω ότι η επιλογή του έγκλειστου Δημάρχου Χειμάρρας του Φρέντι Μπελέρη, σημαίνοντος στελέχους της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, δίνει μια ιδιαίτερη ώθηση στα ζητήματα διεκδίκησης των δικαίων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κύριε Κολλάτε, όπως ξέρετε και στην πρώτη τετραετία έκανε τέτοιες επιλογές. Δεν περιορίστηκε μόνο σε επιλογές που προέρχονται από την Ελλάδα, από το Ελλαδικό κράτος μόνο σε Ελλαδίτες, αλλά επέλεξε και πρόσωπα του μείζονος Ελληνισμού, όπως ο κύριος Στυλιανίδης, ο νυν Υπουργός Ναυτιλίας, πρώην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Κύπρο, και τώρα η επιλογή του Φρέντι Μπελέρη. Νομίζω ότι είναι μια εθνική επιλογή που πρέπει να τύχει προσοχής ιδιαίτερης από όλους τους πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες της 9ης  Ιουνίου, διότι θα δώσει ένα βήμα στον Φρέντι Μπελέρη να υπερασπιστεί ακόμη πιο σθεναρά τα δίκαια των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας που καταπατούνται, δυστυχώς, βάναυσα από το καθεστώς, από την κυβέρνηση Ράμα. Όπως ξέρετε, η Χειμάρρα δεν θεωρείται ότι ανήκει στις μειονοτικές, τις λεγόμενες, ζώνες. Δεν απολαμβάνει των δικαιωμάτων που προβλέπονται στις ελληνοαλβανικές σχέσεις από τις υφιστάμενες Συνθήκες. Το καθεστώς Χότζα δεν την είχε εντάξει στις περιοχές που δικαιούνται οι Έλληνες να έχουν μειονοτική παιδεία, δημόσια μειονοτική παιδεία. Ενοχλούνται γιατί οι πολίτες της Χειμάρρας ψήφισαν κόντρα σε όλο αυτό το μπούλινγκ που ασκήθηκε από την κυβέρνηση Ράμα και εξέλεξαν τον Φρέντι Μπελέρη. Τον έβαλαν στη φυλακή με ένα σαθρό κατηγορητήριο. Ο άνθρωπος βρίσκεται μήνες τώρα υπομένοντας ιώβεια αυτή την δοκιμασία. Νομίζω είναι μια πολύ σωστή επιλογή εθνικής ευθύνης η στάση του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της ΝΔ, του Κυριάκου Μητσοτάκη να εντάξει τον Φρέντι Μπελέρη στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και πιστεύω ότι θα επικυρωθεί από τους πολίτες αυτή η επιλογή, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα και αναδεικνύοντας σε επίπεδο ΕΕ, το ζήτημα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο και του δικαιώματος να ζήσει στις πατρογονικές εστίες που εδώ και αιώνες, χιλιάδες χρόνια ζει και δραστηριοποιείται.

Άλλωστε υπάρχει και το Λεοντάρι της Χειμάρρας. Ο ολυμπιονίκης ο Πύρρος Δήμας που είναι επίσης υποψήφιος έτσι;

Επίσης ο Πύρρος Δήμας, οποίος έχει υπηρετήσει και στο εθνικό κοινοβούλιο και μας έχει κάνει περήφανους κατ’ επανάληψη σε Ολυμπιακούς αγώνες.

Είναι από τις μεταγραφές, ήρθε από το χώρο του ΠΑΣΟΚ που υπάρχουν και μεταγραφές τι να κάνουμε. Πάντα λοιπόν, πάμε σε ένα άλλο θέμα, το οποίο το είδα να το σηκώνετε αυτές τις μέρες και τελικά μάλλον δεν είχε…

Το βασικό,όμως, ζήτημα -επιτρέψτε μου να πω- είναι να προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες, δεν είναι χαλαρή η ψήφος στις ευρωεκλογές. Το λέω γιατί η εμπειρία δείχνει από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ότι έχουμε χαμηλότερη συμμετοχή από ότι στις εθνικές εκλογές. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές έτσι και αλλιώς είχαμε πάλι υψηλά ποσοστά αποχής, όπως και στις ευρωεκλογές. Δεν είναι μήνυμα η αποχή στην κάλπη. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει…

Μήνυμα δυσαρέσκειας, φοβάστε ότι μπορείτε να βρείτε στην κάλπη από ένα μεγάλο μέρος και των ψηφοφόρων σας, λόγω της ακρίβειας;

Κοιτάξτε να δείτε η ακρίβεια είναι μια πραγματικότητα, αλλά δεν είναι ελληνικό προνόμιο η ακρίβεια και δυστυχώς δεν ξέρω αν και πόσο θα επηρεάσουν δυσμενέστερα την κατάσταση που βιώνουμε οι εξελίξεις που των τελευταίων ημερών στη Μέση Ανατολή, είχαμε…

Προηγουμένως τα συζητούσαμε με την κυρία Παπαδοπούλου για τις τιμές των καυσίμων και πόσο αυτές έχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε νέες αυξήσεις, στα φάρμακα και σε βασικά είδη καταναλωτικά.

Είχαμε έτσι κι αλλιώς την αναστάτωση με τις πειρατικές επιδρομές των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» που βρίσκεται σε εξέλιξη.  Αλλά η ευθεία εμπλοκή του Ιράν στο πόλεμο στη Μέση Ανατολή δημιουργεί νέα δεδομένα. Μένει να δούμε τι αντίδραση θα υπάρχει από πλευράς του Ισραήλ, αν θα υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση. Υπάρχει το σπέρμα αυτή τη στιγμή μιας γενίκευσης της κρίσης και αυτό δεν μπορεί να ξέρει κανείς…

Ναι

…τι αντίκτυπο θα έχει στην διεθνή κατάσταση και σίγουρα έχει αντίκτυπο και στην οικονομία. Η οικονομία  είναι μια δύσκολη εξίσωση που επηρεάζεται και από πολλούς παράγοντες…

Ναι, είναι απρόβλεπτο και χαοτικό. Βέβαια, αυτά είναι οι νέες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αλλά ακρίβεια είχαμε και το Γενάρη και το Φλεβάρη και τον Δεκέμβρη έτσι; Δεν ξέρω αν αυτό…

Αλήθεια είναι αυτό που λέτε. Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες, έχει εξαγγείλει σειρά μέτρων ο συντοπίτης μας υπουργός, ο κύριος Σκρέκας, τον οποίο φαντάζομαι φιλοξενείτε και στο φιλόξενο κανάλι σας, για να δώσει και περισσότερες εξηγήσεις επ’ αυτών και διευκρινίσεις για τις προσπάθειες που καταβάλλει και με το καλάθι της νοικοκυράς και με τις μόνιμες μειώσεις προϊόντων σε δεκάδες κωδικούς. Αλλά για να επανέλθω στον πυρήνα του ερωτήματός σας, νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα στους δύο μήνες μέχρι τις κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να εξηγήσουμε την κρισιμότητα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Οι εκλογές δεν προσφέρονται απλά για να στείλουμε μηνύματα, αλλά θα πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα και με άλλες αφορμές έχω εξηγήσει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι.

Ναι, αλλά αν ο πολίτης θεωρεί ότι δεν είναι σε σωστό δρόμο η κυβέρνηση έχει άλλη ευκαιρία να στείλει αυτό το μήνυμα; Έχει τις ευρωεκλογές. Εγώ το κατανοώ αυτό δηλαδή.

Ο πρωθυπουργός….

Εγώ ακούω τον κόσμο να λέει, που ξέρω ότι έχει ψηφίσει Νέα Δημοκρατία, να λέει ότι το σκέφτομαι να το ρίξω κάπου αλλού για να στείλω ένα μήνυμα και για την ακρίβεια και για το πώς χειρίζεται η κυβέρνηση την υπόθεση των Τεμπών. Αυτά τα δυο παίζουν κυρίως.

Ωραία, στο χέρι μας είναι να πείσουμε τους πολίτες αυτούς δυο μήνες που έχουμε μπροστά μας κύριε Κολλάτε.Και εγώ τα εισπράττω αυτά τα μηνύματα, στην κοινωνία ζούμε όλοι. Υπάρχουν αυτά τα ερωτηματικά και οι προβληματισμοί που και εσείς θέσατε. Στο χέρι μας είναι να τους πείσουμε ότι η ΝΔ ήδη έχει λάβει το μήνυμα της κοινής γνώμης. Δεν χρειάζεται να φανεί αυτό με τη ψήφο στην κάλπη των ευρωεκλογών. Ήδη, γίνονται κινήσεις διορθωτικές προς κάθε κατεύθυνση. Ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ το είπε και ο ίδιος, ότι δεν χρειάζεται να πέσει το μήνυμα στην κάλπη, ‘‘το έχω ήδη λάβει’’, και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται. Στους δύο μήνες μέχρι τις εκλογές θα παρουσιάσει και περαιτέρω δράσεις και θα καταστήσει το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ισχυρή παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

Ωραία, πήρε ένας τηλεθεατής που αυτοχαρακτηρίζεται, βέβαια ναι δεν έχω τη δυνατότητα να το τσεκάρω, έτσι μου λέει το κοντρόλ, αυτοχαρακτηρίζεται ψηφοφόρος της ΝΔ, εδώ από την περιοχή μας, τη Θεσσαλία και λέει, γιατί να ψηφίσω ΝΔ; Πώς το είπε ακριβώς ; «Έχω 7 μήνες ενώ είμαι πλημμυροπαθής, δεν έχω λάβει σχεδόν τίποτα από κρατική αρωγή». Αυτό είπε; Ναι.

Κοιτάξτε ο συντοπίτης μας, ο αρμόδιος υφυπουργός ο κύριος Τριαντόπουλος, κάθε εβδομάδα ανακοινώνει τα ποσά τα οποία καταβάλλονται για την πρώτη αρωγή και για τη στήριξη των πλημμυροπαθών. Δυστυχώς, υπάρχουν και περιπτώσεις όπως αυτή του τηλεθεατή μας, οι οποίοι μέχρι τούδε δεν έχουν λάβει την πρώτη αρωγή. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν πλημμελή δικαιολογητικά που κατατέθηκαν, αλλού προφανώς μπορεί να υπήρχαν και λάθη ή αστοχίες. Καλώς το θέτει, μπορεί να αφήσει και τα στοιχεία του στο τέλος και να μου τα μεταφέρετε για να τα μεταφέρω και εγώ αρμοδίως στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Σωστά, πάμε τώρα σε κάτι άλλο το οποίο θέλω να το κουβεντιάσουμε γιατί είδα και μια πρωτοβουλία που πήρατε πριν από κάνα δυο μέρες, να δοθεί μια παράταση στη διαβούλευση για τον ενιαίο φορέα διαχείρισης υδάτων. Τελικά έληξε χθες. Υπήρξε μάλιστα και ένα αιχμηρό σχόλιο σήμερα και του Περιφερειάρχη, δεν ξέρω αν το είδατε, του Δημήτριου Κουρέτα, ότι έληξε με 128 άρθρα μέσα σε 8 μέρες και 566 σχόλια και μάλιστα καταλήγει στο εξής, αν θέλετε να τιμωρήσετε εμένα και τον Περιφερειάρχη της Θεσσαλίας γιατί μπορεί να μην αρεστός, κάντε το. Αλλά τιμωρείτε και τους Θεσσαλούς και είναι πολύ σημαντικό πράγμα, εντός εισαγωγικών, η διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας για να γίνεται μέσα σε fast track και μάλιστα λίγο πριν καν λήξει η διαβούλευση, να έχει κατατεθεί και το νομοσχέδιο. Τι λέτε επ’ αυτού; Εσείς ζητήσατε παράταση από τη θυμάμαι;

Όπως ξέρετε, είχα μια συνάντηση με εκπροσώπους της Επιτροπής Διεκδίκησης Αντιμετώπιση του Υδατικού Προβλήματος της Θεσσαλίας. Και δημόσια τοποθετήθηκαν και εγώ λέγοντας ότι εύλογο είναι...

Της ΕΔΥΘΕ οι γνωστοί άγνωστοι, ο Φάνης ο Γέμτος, ο Τάσος  Μπαρμπούτης. Έτσι να τα λέμε. Έτσι και ο Κώστας ο Γκούμας, ναι.

Και ήταν επίσης και ο Δημήτρης ο Σοφολόγης, ο νυν Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος του πανελλήνιου οργάνου των Γεωπόνων...

Σοφολόγης ναι, του Πανελλήνιου Γεωπονικού Συλλόγου, ναι.

…που συμμετέχει θεσμικά στην ΕΔΥΘΕ. Είπα ότι εύλογο θα είναι να υπάρξει μια παράταση στη διαβούλευση και επικοινώνησα μάλιστα με τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον κύριο Σκυλακάκη. Του μετέφερα το αίτημα. Ο ίδιος μου είπε ότι έχει όλη την καλή διάθεση να ακουστούν όλες οι φωνές και στη Βουλή και αν χρειαστεί και στη συνέχεια να υπάρξουν και διορθώσεις, απλά η άποψη που μετέφερε είναι ότι η χώρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί ενώπιον ενός νέου Ντάνιελ. Άρα θα πρέπει κατά το δυνατόν συντομότερο να μπορέσει να θωρακιστεί και να έχει όλα εκείνα…

Πιέζει ο χρόνος;

…τα εργαλεία που χρειάζονται προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Υπό την έννοια αυτή είναι θετικό ότι θα υπάρξει τοποθέτηση και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας εξ όσων πληροφορούμαι στην ακρόαση των φορέων την Δευτέρα. Θα προτείνουμε και εμείς να ακουστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι φορείς και από τη Θεσσαλία, καθώς στο νομοσχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνεται και η σύσταση αυτού του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας.

Ναι, τη Δευτέρα.

Κοιτάξτε να δείτε, βρεθήκαμε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη καταστροφή. Οι πληγές είναι ακόμη ζωντανές, δεν έχουνε αποζημιωθεί όλοι όσοι θα έπρεπε να αποζημιωθούν, είναι μια διαρκή προσπάθεια.

Είδατε και μια διαμαρτυρία πριν από δύο τρεις μέρες και των δενδροκαλλιεργητών από Τέμπη, από Τύρναβο, την Ελασσόνα που έλεγαν ότι αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ πολύ κάτω από το αναμενόμενο, έτσι ότι τα πορίσματα δεν ήταν εντάξει. Μιλάμε για ζημιές πέραν του Ντάνιελ, έτσι;

Μιλάτε για τους αμυγδαλοπαραγωγούς; Τώρα μιλάτε για τους αμυγδαλοπαραγωγούς της Ελασσόνας.

Και για τους αμυγδαλοπαραγωγούς, αλλά και για τους παραγωγούς. Ναι που είχαμε και στα…

Κοιτάξτε, εκεί υπήρξε το εξής ζήτημα. Ο Οργανισμός έχει πεπερασμένες δυνατότητες και οι εκτιμήσεις που έγιναν ήτανε συλλογικές. Δεν ήταν εξατομικευμένες, εξ όσων πληροφορούμαι, ήταν σε ζώνες. Και αυτό στερεί με βάση τον υφιστάμενο κανονισμό, τη δυνατότητα ενστάσεων και επανεκτιμήσεων. Μεταφέραμε αυτή  τη διαμαρτυρία, την οποία τη θεωρούμε εύλογη και αναμένουμε να υπάρξει μια αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, γιατί πραγματικά είναι ένα ζήτημα το οποίο ευλόγως θέτουν οι παραγωγοί οι οποίοι υπέστησαν ζημιές. Μίλησα με πολλούς Αμυγδαλοπαραγωγούς, ιδιαίτερα από τα χωριά της Ελασσόνας. Δεν μπορεί το ένα χωράφι να έχει ζημία και να είναι τεράστια και χωράφι που συνορεύει δίπλα εμφανίζεται ότι είναι της τάξεως του 10% ή και καθόλου. Έχω προχωρήσει στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου και θέλω να πιστεύω ότι και η ηγεσία του ΕΛΓΑ και η ηγεσία πρωτίστως του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα αντιμετωπίσει με τη δέουσα ευαισθησία το υπαρκτό αυτό πρόβλημα που απασχολεί τους παραγωγούς μας, τους αμυγδαλοπαραγωγούς πρωτίστως στην Ελασσόνα, και όχι μόνο στην Ελασσόνα.

Εάν τελευταίο ερώτημα.Βγήκαν, πριν από μερικές μέρες, κάποια στοιχεία που μας κατατάσσουν στην πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη των 27, ή μάλλον στην πιο φτωχοποιημένη είναι το πιο σωστός όρος, μετά τη Βουλγαρία δηλαδή, με βάση την αγοραστική δύναμη και τις τιμές και μάλιστα υπήρξαν και κάποια σχόλια ότι εν πάση περιπτώσει η Βουλγαρία, η Ρουμανία μας έχουν ξεπεράσει, ήταν από τις λεγόμενες χώρες του ανατολικού μπλοκ που είχαμε συνηθίσει μια άλλη εικόνα. Αν φτάσαμε εκεί να συναγωνιζόμαστε σε αγοραστική δύναμη τους Βούλγαρους είναι άλμα προς τα μπρος; Εντάξει, υπήρξε μια αύξηση στον ιδιωτικό τομέα του κατώτατου μισθού, αλλά προφανέστατα το γνωρίζετε και εσείς ότι δεν φτάνει ούτε για τις πρώτες 10 μέρες έτσι για να καλύψει…

ΚύριεΚολλάτε, όμως, θα πρέπει κάθε φορά να έχουμε συναίσθηση της αφετηρίας από την οποία ξεκινήσαμε. Δυστυχώς, η χώρα πέρασε μια υπερδεκαετή οικονομική κρίση, βρέθηκε στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Δεν τολμούμε να πούμε ότι χρεοκόπησε, όπως δεν τολμούμε να παραδεχθούμε ότι υπήρξε και πόλεμος στην Κύπρο που χάσαμε το 74, αλλά η σκληρή αλήθεια είναι αυτή. Βρέθηκε υπό επιτροπεία με μνημόνια. Μάλιστα, υπήρξε και τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, το οποίο μας κόστισε και αυτό δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Η χώρα μπόρεσε να ορθοποδήσει και να βγει από την περιπέτεια των μνημονίων. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι έχει ρυθμούς ανάπτυξης πολλαπλάσιους από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ότι η Χώρα θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 2% φέτος…

Ναι, αλλά αυτοί αφορούν το σύνολο της χώρας. Εγώ θέλω… σωστά το λέτε, επιτρέψτε μου. Αυτές αφορούν το σύνολο της χώρας.

και 2% και του χρόνου για το ‘25, προσπαθώντας να καλύψει τι μεγάλη απόσταση από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Είναι μια πραγματικότητα, αλλά ξέρω ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και νομίζω και τηλεθεατές που μας ακούν αντιλαμβάνονται ότι απέναντι στη συγκροτημένη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, η οποία δίνει απτά αποτελέσματα, τα οποία βεβαίως μπορούμε να πούμε ότι θα μπορούσαν να ήταν ή θα έπρεπε να ήταν ακόμη μεγαλύτερα και ακόμη πιο γενναιόδωρες οι παροχές, αλλά απέναντι σε αυτή τη συγκροτημένη και υπεύθυνη πρόταση που βήμα βήμα κατακτά έδαφος, δεν βλέπουμε κάποια άλλη πρόταση.

Ωραία εγώ θα σας πω λοιπόν μια άλλη πρόταση, την οποία την ακούω κόμματα ή αν θέλετε μπορεί να είναι και το απαύγασμα της δικής μου σκέψης ακούγοντας τις προτάσεις των άλλων. Αυτό αφορά γενικότερα τη χώρα. Η Θεσσαλία πιστεύω να έχετε καταλάβει ότι έχει υποστεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στο ΑΕΠ της. Εγώ το έχω ανεβάσει με συγκεκριμένη κοστομετρήσεις σε πάνω από 3 δις στο τοπικό ΑΕΠ. Δεν μιλάω για τις ζημιές γενικά σε υποδομές και σε επιχειρήσεις και φέτος είναι πιθανόν από τα δυόμισι εκατομμύρια στρέμματα τουλάχιστον 500.000 αρδευόμενες εκτάσεις να μην μπορέσουν να καλλιεργήσουν, είτε γιατί έχουν ακόμα μπαζωμένα ή έχουν χαραδροειδείς αυλακώσεις και είναι δύσκολο, είτε γιατί τα δίκτυα δεν μπορούν να αποκατασταθούν γιατί χάσαμε 7 μήνες από έναν ήπιο χειμώνα και καθυστερήσαμε να δώσουμε χρήματα στους ΤΟΕΒ να το ξεκινήσουν, συζητώντας αν θα γίνει ο νέος φορέας διαχείρισης και πώς θα γίνει, είτε γιατί είχαν και αυτοί που έχουν Ιδιωτικές γεωτρήσεις είχαν τεράστια προβλήματα από τις πλημμύρες και δεν φτάνουν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, ούτε καν ανταλλακτικά δεν έχουν. Τα γνωρίζετε αυτά, σας τα μεταφέρουν. Και εγώ ρωτώ, άρα λοιπόν έχουμε και μια παρατεταμένη ανομβρία, που ήδη έχει σύμφωνα με γεωπόνους προκαλέσει μια μη αναστρέψιμη βλάβη σε αρκετά μεγάλο μέρος των χειμερινών σιτηρών. Ελπίζουμε ότι οι βροχές που έρχονται από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή Σάββατο…

Στις διαπιστώσεις δεν διαφωνούμε.

…να βοηθήσουν τα υπόλοιπα, που δεν έχουν αυτή την αναστρέψιμη βλάβη, για να μην έχουν ζημιά και στη σοδειά των σιτηρών. Είμαστε ο σιτοβολώνας. Όλα αυτά λοιπόν συνθέτουν ένα παζλ και ρωτώ, είναι βοήθεια το να σου δώσω κάποια, το καταλαβαίνω ότι δεν είναι άπειροι πόροι, να σου δώσω κάποια από τα χρήματα που μπορώ να συγκεντρώσω από την υπόλοιπη Ελλάδα, για να πάρεις το μισό μιας προκαταβολής και να δω αν θα σου δώσω και κάτι άλλο και μια αρωγή 6.000€ ή χρειάζεται μια ώθηση έτσι ώστε να δώσει μια ελπίδα στον κόσμο αυτό που ήδη ξέρετε ότι φεύγει. Αν έχουμε ένα δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα, στη Θεσσαλία θα αρχίσει να γίνεται και το καταλαβαίνετε και εσείς ακόμα μεγαλύτερο. Έτσι έχουν ήδη φύγει άνθρωποι και νέοι άνθρωποι από τα χωριά, από τα παρακάλια και από τον Παλαμά και από άλλες περιοχές. Και πώς θα γίνει αυτό; Να βγει αύριο μεθαύριο ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση και να πει, να ανακατευθυνθεί ένα μεγάλο κονδύλι από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει πάει σε άλλους.Και ακούστηκαν πολλά, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εδώ έρχομαι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε συγκεκριμένους ομίλους, σε ομάδες και λοιπά. Δεν θέλω να μπούμε τώρα σε λεπτομέρειες και να πω ότι προχωράω και τη Συκιά και το Μουζάκι και τον Ενιπέα. Έργα δηλαδή που θα δώσουν μια ελπίδα για να παραμείνει ο κόσμος. Δεν τα έχουμε ακούσει; θα τα ακούσουμε προεκλογικά πριν τις ευρωεκλογές;

Να τα πάρουμε λίγο με τη σειρά. Στις διαπιστώσεις συμφωνώ και προσυπογράφω και υπάρχει ακόμη πιο ορατός ο κίνδυνος, όπως είπατε και εσείς στα χωριά που επλήγησαν να ερημώσουν και να μην επανέλθουν οι κάτοικοί τους, οι αγρότες εκεί.

Έχει συμβεί αυτό σε μεγάλο βαθμό, δυστυχώς.

Διαβάζω, μάλιστα, ότι έχει αυξηθεί και το ενδιαφέρον για μεσαία διαμερίσματα στο κέντρο στην πόλη της Λάρισας από πλημμυροπαθείς, αυτό είναι πραγματικά δυσάρεστο. Από κει και πέρα, ναι κάποια πράγματα έγιναν, κάποια πράγματα πρέπει να τρέξουν πιο γρήγορα και να δούμε τι άλλο μπορούμε πλέον να κάνουμε.

Ο συνάδελφος ο Γκιάστας το έχει αναδείξει ναι. Παίρνουν τηλέφωνο από το Δαμάσι, τρία χρόνια πέρασαν και είμαστε ακόμα στο κοντέινερ, θα έρθουν να πάρουν ψήφο για τις Ευρωεκλογές;  Ερώτημα.

Να απαντήσω σε όλα, αλλά να ολοκληρώσουμε το σκεπτικό που έλεγα. Λοιπόν, σας έλεγα ότι προχθές που είχαμε συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΔΥΘΕ ήταν και ο Δημήτρης ο Σοφολόγης, ο οποίος έχει αναλάβει την εκπόνηση αυτού του προγράμματος για την στήριξη των πλημμυροπαθών της Κάρλας, εξ όσων έγινε γνωστό από την ηγεσία του Υπουργείου, εγκρίθηκε το πρόγραμμα από την ΕΕ. Μιλούμε για 42 εκατομμύρια που θα είναι μια στήριξη για φέτος και του χρόνου...

Ναι 42 εκατομμύρια ευρώ, ναι.

…στους πλημμυροπαθείς της Κάρλας. Υπήρχε μια εξαγγελία αρχικώς ότι θα υπάρχει και ένα ανάλογο πρόγραμμα για τη στήριξη των αγροτών, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν, όπως είπατε και εσείς χιλιάδες στρέμματα, γιατί υπάρχουν φερτά υλικά ή γιατί έχει καταστεί αδύνατη πια η καλλιέργειά τους. Αναμένουμε να το ακούσουμε το επόμενο διάστημα, έπρεπε ήδη να το έχουμε ακούσει, αλλά αναμένουμε να ακούσουμε. Κατανοούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τέτοια...

Ξέρετε καλά κάνετε και δίνονται αυτά τα χρήματα στους πλημμυροπαθείς της Κάρλας, είναι αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Θα πει η Φαλάνη, θα πει το Ευύδριο, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, θα πει ο Παλαμάς, θα πει Φαρκαδόνα, είναι πολλές οι πληγές το ξέρετε;

Μα γι’ αυτό εξ αρχής είχαν εξαγγελθεί 2 προγράμματα, ένα για την Κάρλα και ένα δεύτερο για όσους δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν. Το τρίτο ζήτημα που θέσατε όσον αφορά τους ΤΟΕΒ και τα έργα που έπρεπε, που πρέπει να γίνουν για να μπορέσουν να καταστούν λειτουργικοί οι ΤΟΕΒ. Δηλαδή να μπορέσουνε να έχουν τη δυνατότητα να ποτίσουν όσοι θα βάλουν εαρινές καλλιέργειες που χρειάζονται νερό. Όπως ξέρετε και επ’ αυτού κατ’ επανάληψη και δημόσια με το λόγο μου και μέσα από την εκπομπή σας, αλλά και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχουμε θέσει το ζήτημα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δίδονται 15 εκατομμύρια ευρώ στους ΤΟΕΒ, οι οποίοι έχουν τις προϋποθέσεις…

15,5 για την ακρίβεια.

…15,5, χαίρομαι που με διορθώνετε-είμαστε πιο γαλαντόμοι δηλαδή- και στους Δήμους όπου δεν υπάρχουν ΤΟΕΒ για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές. Προφανώς δεν ξέρω αν αυτά τα χρήματα έχουνε περάσει στους ΤΟΕΒ. Μπορείτε να επικοινωνήσετε...

Δεν έχουν περάσει ακόμα. Προχωράτε λέει και θα σας τα δώσουμε.

Μάλιστα, λοιπόν, σε κάθε περίπτωση θέλω να πω ότι γίνονται πράγματα, κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται πιο γρήγορα. Ο μεγάλος Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε κύριε Κολλάτεότι «στην Ελλάδα δεν αρκεί κανείς να κουρδίζει το ρολόι. Πρέπει και με το δάχτυλο να σπρώχνει καμιά φορά το δείκτη του ρολογιού». Αυτό κάνουμε και με τον δημόσιο λόγο μας και με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στον οποίο είναι υποχρεωμένοι οι υπουργοί να προσέρχονται και να απαντούν.

Ωραία επειδή δεν έχω άλλο χρόνο τινά τι θα πούμε τώρα στους φίλους μας από το Δαμάσι που μας ακούν και έκαναν αυτό το ερώτημα;

Κοιτάξτε να δείτε επ’ αυτού, όπως ξέρετε, είχα συνάντηση προχθές με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τον Κωστή Χατζηδάκη, μετά και από σχετική επιστολή που έλαβα από τον Δήμαρχο Ελασσόνας. Γιατί δόθηκε παράταση απαλλαγής στον ΕΝΦΙΑ στους σεισμόπληκτους της Κρήτης από τον σεισμό του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου του ‘21, ενώ δεν υπήρξε ανάλογη πρόνοια για τους σεισμοπαθείς στην Ελασσόνα και τον Τύρναβο. Η απάντηση που είχα από τον υπουργό, γιατί θεωρώ εύλογη την διαμαρτυρία,είναι ότι την επόμενη εβδομάδα στη διυπουργική επιτροπή θα εξεταστεί το θέμα. Θέλω να πιστεύω ότι θα εξεταστεί θετικά, γιατί και τα στοιχεία που του παραθέσαμε με βάση και το έγγραφο της Ελασσόνας-φαντάζομαι ότι κάτι αντίστοιχο θα υπάρχει και στον Τύρναβο- είναι ότι ήταν πλέον των 250 νομίζω οι αιτήσεις. Εξ αυτών 38 είχαν ολοκληρωθεί. Άρα κάποιοι άνθρωποι δεν έχουνε μετακινηθεί από τα κοντέινερ ή τους οικίσκους, όχι με δική τους ευθύνη, αλλά γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες αδειοδότησης. Εδώ είμαστε, να υπενθυμίζουμε κάθε φορά βάζοντας το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων σε πραγματικά προβλήματα και αυτό που θέσατε είναι από τα πραγματικά προβλήματα.

Σας ευχαριστώ θερμά για την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που είχαμε και σήμερα, να είστε καλά κύριε Χαρακόπουλε.

Εγώ σας ευχαριστώ καλή συνέχεια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/u_U_8XD1PbA?si=2bkWvyI6BCu60HPA

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στα PARAPOLITIKAFΜ 90,1 στην εκπομπή «Εμείς οι Έλληνες» με τον Λάμπρο Καλαρρύτη

ΜΑΧΙΜΟΣ 7

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2024

 

Συνέντευξη

Μάξιμου Χαρακόπουλου

στα PARAPOLITIKAFΜ 90,1

στην εκπομπή «Εμείς οι Έλληνες»

με τον Λάμπρο Καλαρρύτη

 

Πάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα που αφορά στην ουσία όλον τον χριστιανικό κόσμο. Θα καταλάβετε τι εννοώ, αλλά είναι από τα θέματα τα οποία, δυστυχώς, από πλευράς ελληνικής δεν αναδεικνύονται όσο θα έπρεπε. Αντιθέτως, φαίνεται ότι είτε τα αγνοεί, είτε τα κρατά σε χαμηλό επίπεδο για αδιευκρίνιστους λόγους. Πάμε να τα δούμε όμως. Μάξιμος Χαρακόπουλος, βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Λάρισας, καλησπέρα!

Καλησπέρα! Καλησπέρα στους ακροατές μας!

Λοιπόν, σας κάλεσα να μιλήσουμε επειδή ασχολείστε με τα θέματα Ορθοδοξίας, Χριστιανισμού, προστασίας μνημείων και λοιπά. Είδα την συζήτηση που είχατε και τις ανακοινώσεις για το θέμα της καταστροφής και βεβήλωσης εκκλησιών στα κατεχόμενα, μεταξύ άλλων, σωστά;

Πράγματι, βρεθήκαμε στην Κύπρο το προηγούμενο τριήμερο με αφορμή την συζήτηση για τις αλλαγές στον Καταστατικό Χάρτη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, στην οποία έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής. Και εκεί, κατά την παρουσία μας στο νησί είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Κύπρου, τον Μακαριώτατο Γεώργιο, να επισκεφτούμε την Μονή του Κύκκου, να συναντήσουμε την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, την κ. Αννίτα Δημητρίου και βεβαίως να έχουμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση με την Επιτροπή των Κατεχομένων Δήμων της Κύπρου στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι οποίοι μας μετέφεραν και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα κατεχόμενα. Κοιτάξτε να δείτε, δυστυχώς στην κατεχόμενη Κύπρο δεν επιχειρήθηκε μόνο μια δημογραφική αλλοίωση με την εκδίωξη πλέον των 200.000 Ελληνοκυπρίων με την εισβολή του ’74, τον συστηματικό εποικισμό -πλέον, οι έποικοι είναι περισσότεροι και από τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες που έφυγαν και περισσότεροι και από τους γηγενείς Τουρκοκυπρίους-, επιχειρείται μια συστηματική δημογραφική αλλοίωση συνολικά στο νησί, αλλά επιχειρείται ταυτόχρονα και μια πολιτιστική και θρησκευτική αλλοίωση. Θα τολμούσα να πω μια πολιτιστική γενοκτονία στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. Όπως μας ενημέρωσαν οι Δήμαρχοι από τις κατεχόμενες περιοχές, πάνω από 80 εκκλησιές, εξωκλήσια δικά μας έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, κειμήλια καταστρέφονται ή άλλα διακινούνται από αρχαιοκάπηλους σε χώρες του εξωτερικού. Ομοίως και πολλές εικόνες. Ναοί έχουν βεβηλωθεί. Μας έλεγαν για ναό, ο οποίος με εράνους των Ελληνοκυπρίων αποκαταστάθηκε και στη συνέχεια, δυστυχώς, παραδόθηκε ο ναός που αποκαταστάθηκε με δαπάνες πρόσφατα Ελληνοκυπρίων σε κάποιον Τουρκοκύπριο, ο οποίος τον μετέτρεψε σε γυμναστήριο και εκεί που κρέμονταν οι πολυέλαιοι κρέμονται πια οι σάκοι του μποξ. Σε νεκροταφεία Ελληνοκυπρίων έχουμε βανδαλισμούς. Έχουν συληθεί νεκροταφεία, μας είπαν για περιπτώσεις τάφων, οι οποίοι τρεις φορές έχουνε σκαφτεί και έχουν διασκορπιστεί τα οστά των κεκοιμημένων, προς ανεύρεση πολύτιμων, τιμαλφών που μπορεί να είχαν ταφεί μαζί με τους νεκρούς. Μάλιστα, μας ειπώθηκε ότι ακόμη και από γνάθους νεκρών αφαιρέθηκαν χρυσά δόντια. Μιλούμε για τέτοιες βεβηλώσεις και καταστροφές, τις οποίες η διεθνής κοινότητα οφείλει να καταδικάζει. Γιατί το Κυπριακό δεν είναι μόνο ζήτημα εισβολής και κατοχής, αλλά είναι και ένα ζήτημα καταφανούς καταπάτησης θρησκευτικών ελευθεριών. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορεί να λειτουργηθούν στις εκκλησίες τους, που είναι φυσικοί ιδιοκτήτες, που δεν είναι ελεύθερες…

Εδώ μιλάμε, για παράβαση διεθνών κανόνων και διεθνούς δικαίου έτσι; Υπάρχουν συγκεκριμένες πρόνοιες του διεθνούς δικαίου για την προστασία των τόπων λατρείας, θρησκευτικών μνημείων, εννοείται των νεκροταφείων και λοιπά.

Προφανώς.

Άρα εδώ είναι… εντάξει η διεθνής κοινότητα οφείλει να καταδικάσει, αλλά εμείς οφείλουμε να το αναδείξουμε. Η διεθνής κοινότητα δεν θα ασχοληθεί εάν δεν ασχοληθούμε εμείς. Εσείς καλά κάνετε και ασχολείστε. Καλά, κάνετε εσείς…

Ακριβώς κ. Καλαρρύτη και σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των Δήμων των κατεχομένων, θα συνδράμουμε προκειμένου στις Βρυξέλλες, στο Ευρωκοινοβούλιο να πραγματοποιηθεί μια έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων, που δείχνουν τις βεβηλώσεις, τις καταστροφές, την αλλοίωση χρήσης αυτών των θρησκευτικών μνημείων. Δυστυχώς, όλα αυτά συντελούνται με την ενθάρρυνση, αν όχι την καθοδήγηση των Τουρκικών Κατοχικών Αρχών στην κατεχόμενη Κύπρο. Αυτή είναι δυστυχώς η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε.

Προφανώς, όταν δίνεται η άδεια για μετατροπή εκκλησιών σε γυμναστήρια ή σε μπαρ, προφανώς αυτό γίνεται με την καθοδήγηση. Η άδεια δεν…

Σε άλλες περιπτώσεις έχουν γίνει στάβλοι, αποθηκευτικοί χώροι. Πολλά, όπως σας είπα κειμήλια έχουν διακινηθεί λαθραία στο εξωτερικό και μάλιστα στη Μονή Κύκκου που επισκεφθήκαμε, είχαμε την τύχη να δούμε και το εξαιρετικό μουσείο κειμηλίων που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και όπως μας ειπώθηκε, αυτό δημιουργήθηκε σε μεγάλο βαθμό για να μπορούν να επαναπατρίζονται κειμήλια από τα κατεχόμενα τα οποία διακινούνται στο εξωτερικό. Εντοπίζονται πολλά από αυτά, και είτε αγοράζονται ξανά, είτε με νόμιμη οδό επιστρέφουν στην Κύπρο και φυλάσσονται στο μουσείο αυτό, μέχρι να απελευθερωθεί η βόρεια Κύπρος και να μπορέσουν να αποδοθούν στους φυσικούς ιδιοκτήτες των κειμηλίων.

Αυτό θα έπρεπε πάντως… εντάξει, καλά κάνετε εσείς, άριστα κάνετε, καλά κάνουνε οι Δήμοι, πολύ καλά κάνουν, αυτό είναι θέμα, πάντως, των κεντρικών κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου να το αναδείξουν και να προβούν σε καταγγελίες. Η έκθεση που θα κάνετε, πολύ καλά θα κάνετε και να ευαισθητοποιήσετε το Κοινοβούλιο, τους Ευρωπαίους και λοιπά, αλλά εδώ αν δεν υπάρξει πρωτοβουλία κεντρική από τις δύο κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου και προσφυγή, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Νομίζω γίνεται και επισήμως όλα αυτά τα χρόνια και από τις εκάστοτε κυβερνήσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αλλά θα σας έλεγα ότι εδώ χρειάζεται μια αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας. Έχουν παρέλθει πολλά χρόνια, φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο και την κατοχή του 37% του νησιού. Υπάρχει μια ευδαιμονία και στην Κύπρο πολλοί μπορεί να το λησμονούνε το γεγονός. Σε 50 χρόνια είναι πολλοί που γεννήθηκαν πια, παιδιά προσφύγων. Στην Κύπρο υπάρχουν έποικοι οι οποίοι έχουν πια παιδιά και εγγόνια στα κατεχόμενα. Η επίλυση καθίσταται ακόμη πιο δυσχερής. Πολλοί το λησμονούν και έχουμε χρέος να υπενθυμίζουμε ποια είναι η πραγματικότητα στο νησί. Είδατε και χθες νομίζω κάποιες απίστευτα προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ότι “το ’74 μπορούσαμε να είχαμε καταλάβει και όλο το νησί και να είχε λυθεί το πρόβλημα”. Ακόμη επιμένουν να χαρακτηρίζουν την εισβολή του ’74…

Ναι.

…ως επιχείρηση ειρήνης «BarışHareketi». ‎Με τέτοιες αντιλήψεις, πώς μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα καλή διάθεση προσέγγισης και επίλυσης του προβλήματος; Γιατί όσες διακηρύξεις Αθηνών και αν υπογράφουμε κ. Καλαρρύτη, η Τουρκία έχει δείξει ότι δεν σέβεται συνθήκες, πόσο δε μάλλον απλές διακηρύξεις. Εδώ καταπατά τη συνθήκη της Λοζάνης.

Όχι, δεν μπορούμε να ελπίζουμε.

Μας έλεγαν στην Κύπρο, μας θύμιζαν μάλλον στην Κύπρο, πώς οι Τούρκοι φέρθηκαν στον ελληνισμό άλλων 2 νησιών, που με τη Συνθήκη της Λοζάνης πήρανε το ‘23 την Ίμβρο και την Τένεδο. Όπου η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ήταν Ρωμιοί, ήταν Έλληνες. Η Συνθήκη της Λοζάνης προβλέπει ότι θα έπρεπε να έχουν αυτοδιοίκητο, θα έπρεπε να έχουν τοπικές Αρχές, Αστυνομία που να ήταν Ρωμιοί, Έλληνες. Τίποτα από όλα αυτά δεν εφαρμόστηκε. Βεβαίως, το αναφαίρετο δικαίωμα της παιδείας. Και είδαμε ότι το ’64 μετά τις απελάσεις των Ρωμιών από την Κωνσταντινούπολη και στα νησιά έκλεισαν τα σχολεία και αναγκάστηκαν οι άνθρωποι να τα εγκαταλείψουν. Έκαναν τις γνωστές ανοιχτές φυλακές, που φέρανε εγκληματίες από την Ανατολή, τρομοκρατώντας, και έτσι εκδιώχθηκαν οι Ρωμιοί από τα νησιά αυτά.

Λοιπόν εντάξει, αυτά είναι γνωστά. Έχετε δίκιο. Έχετε δίκιο κ. Χαρακόπουλε. Αυτά θα πρέπει να τα σκέπτονται αυτοί που υπογράφουν τις διακηρύξεις και έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα υλοποιηθούν. Η καλή διάθεση δεν λέει τίποτα στις διεθνείς σχέσεις.

Εμείς έχουμε την καλή διάθεση, αλλά θέλω να γνωρίζουμε και ποια είναι και η άλλη πλευρά. Αυτές τις μέρες έχουνε εκλογές, δημοτικές εκλογές και τον ακούσαμε τον Ταγίπ Ερντογάν να λέει στη Σμύρνη, να θυμίζει “πώς ρίξαμε τους Έλληνες”, λέει στη Θάλασσα.

Λοιπόν ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Χαρακόπουλε, η καλή διάθεση δεν λύνει θέματα στις διεθνείς σχέσεις. Η ισχύς τα λύνει και εν πάση περιπτώσει, όταν έχεις το δίκιο με το μέρος έχεις και την ισχύ, αλλιώς το χάνεις. Καλή συνέχεια, καλή δύναμη και να την αναδεικνύετε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Να είστε καλά! Καλή συνέχεια!

Μάξιμος Χαρακόπουλος, τον ευχαριστώ πάρα πολύ.

 

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=HAcDmnmWyyI

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Πρωινή Επισκόπηση του Καναλιού της ΒΟΥΛΗΣ με τους δημοσιογράφους Λάμπρο Πέγκο και Λουκία Γκάτσου

ΜΑΧ 1 3

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2024

 

Συνέντευξη

Μάξιμου Χαρακόπουλου

στην Πρωινή Επισκόπηση του Καναλιού της ΒΟΥΛΗΣ

με τους δημοσιογράφους Λάμπρο Πέγκο και Λουκία Γκάτσου

 

Λ.Γ. Καλημέρα κύριε Χαρακόπουλε καλώς ήρθατε.

Καλημέρα. Καλημέρα στους τηλεθεατές μας.

Λ.Γ. Λοιπόν, να ξεκινήσουμε, να μας πείτε λίγα λόγια για το master plan έτσι όπως το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και για τις αντιδράσεις των αγροτών, γιατί οι πρώτες αντιδράσεις δεν είναι θετικές. Κάνουν λόγο ότι δεν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα και γενικά έχουν παράπονα και μιλούν και για νέες κινητοποιήσεις.

Κοιτάξτε, καταρχήν θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός αδιαμεσολάβητα ακούει τη φωνή των αγροτών. Χθες είχε δυο πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις, η μία ήταν με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Θεσσαλίας, όπου τους παρουσίασε...

Λ.Π. Σας πέρασε όμως ο κ. Κασσελάκης, την ορολογία του, αδιαμεσολάβητα…

Νομίζω είναι θετικό, είναι καλό να μπορεί να ακούει, να αφουγκράζεται, να έχει μια αμφίδρομη επικοινωνία κανείς με την κοινωνία. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει καταφέρει αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό και επιβραβεύεται και από την κοινωνία των πολιτών αυτό, όπως είδαμε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία χρόνια. Γιατί ξέρετε, είναι σημαντικό η κυβέρνηση, οι υπουργοί να επεξεργάζονται προγράμματα, να ενημερώνουν τον πρωθυπουργό, αλλά είναι ακόμη καλύτερα να πιάνει και τον σφυγμό της κοινωνίας ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου που παλεύουν στα χωράφια, που η ζωή τους εξαρτάται από την επίλυση των προβλημάτων στο Θεσσαλικό κάμπο. Λοιπόν, στην πρώτη συνάντηση, ήταν πολύ σημαντικό ότι παρουσιάστηκε αυτή η μελέτη της ολλανδικής εταιρείας. Μια μελέτη η οποία έχει δουλευτεί πολύ από ανθρώπους που έχουν γνώση και εξειδίκευση στα ζητήματα αυτά και δεν περιορίζεται μόνο στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά επεκτείνεται η μελέτη και στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος λειψυδρίας που θα έχει ο θεσσαλικός κάμπος στα επόμενα χρόνια και προχωρά και σε προτάσεις επίσης για την παραγωγική ανασυγκρότηση του Θεσσαλικού Κάμπου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα λειψυδρίας στη Θεσσαλία δεν αντιμετωπίζεται μόνο με έργα στη Θεσσαλία, αλλά χρειάζεται -και είναι πολύ σημαντικό γιατί επισήμως ξαναμπαίνει στο δημόσιο διάλογο- η μεταφορά νερού από τον Αχελώο. Ένα ζήτημα το οποίο μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια. Είχαμε αντιδράσεις από άλλες περιοχές, όπως ξέρετε και διαμερίσματα της χώρας. Επισήμως, πια, μπαίνει αυτό στο τραπέζι, τίθεται και προφανώς και η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει με βάση και αυτό το δεδομένο.

Το άλλο σημαντικό είναι -ήδη έχει ανακοινωθεί- ότι προχωρά η κυβέρνηση σε έναν οργανισμό διαχείρισης των υδάτων του θεσσαλικού κάμπου. Δεν θα είναι διάσπαρτες οι ευθύνες, οι αρμοδιότητες. Είχαμε έναν σωρό οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων, προβληματικούς, στο μεγαλύτερο βαθμό -αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Αυτός ο οργανισμός συνολικά θα βλέπει το ζήτημα και θα λειτουργεί και ως αντιπλημμυρική, όπως είπα, θωράκιση αλλά και ως οργανισμός που θα διαχειρίζεται συνολικά το υδατικό πρόβλημα.

Τώρα, για τη δεύτερη συνάντηση που είπατε με τους αγρότες και εγώ άκουσα κάποιες δηλώσεις των αγροτών μετά τη συνάντηση και σήμερα το πρωί σε διάφορα κανάλια. Κατανοώ την αγωνία των αγροτών, πολλοί από τους συμμετέχοντες ήταν και είναι και φίλοι μου, οπότε έχω και μια αμεσότερη ενημέρωση όσων ελέχθησαν στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Λ.Γ. Έφυγαν ευχαριστημένοι από τη συνάντηση;

Κοιτάξτε να δείτε, υπάρχουν ερωτηματικά στα οποία ακόμη δεν υπήρξαν απαντήσεις. Για παράδειγμα, δεν υπήρξε απάντηση, όπως μου λένε, στο ύψος των αποζημιώσεων. Όπως ξέρετε η κυβέρνηση έδωσε γενναίες προκαταβολές αποζημιώσεων, αλλά αναμένουμε το τελικό ύψος των αποζημιώσεων, το οποίο δεν έχει γίνει γνωστό. Εάν περιοριστούμε σε αυτά που προβλέπει ο υφιστάμενος κανονισμός του Οργανισμού Αγροτικών Ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ υπάρχει ένα ζήτημα. Φαντάζομαι, και η εικόνα που εισπράττω και εγώ είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε και με άλλη αφορμή ότι προσπαθούμε να “ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού” προκειμένου να στηρίξουμε έμπρακτα τους αγρότες μας. Υπάρχει το μεγάλο ερωτηματικό και η αγωνία τι θα γίνει με τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πλέον των 100.000 που είναι πλημμυρισμένα στην περιοχή της Κάρλας. Ξέρετε, προχθές βρέθηκα στο Ομόλιο, σε μια εκδήλωση για την μνήμη του Μαρίνου Αντύπα -τέτοιες μέρες, σκοτώθηκε ο Μαρίνος Αντύπας, ο φλογερός κήρυκας του αγροτικού ξεσηκωμού, και ο τάφος του βρίσκεται στο Ομόλιο- και εκεί υπάρχει ένα πολύ ωραίο λαογραφικό μουσείο που είχε ένα χάρτη του 1905 της Θεσσαλίας με τη λίμνη Κάρλα. Λοιπόν, με την πλημμύρα ξεπέρασε και τα όρια της τότε λίμνης Κάρλας πριν την αποξήρανση της, η οποία αποξηράνθηκε βεβαίως, γιατί ήταν μια εστία προβλημάτων ελονοσίας. Και αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και τώρα γιατί έχουμε σχεδόν στάσιμα νερά με τον ρυθμό που αυτά φεύγουνε από την περιοχή. Υπάρχει, λοιπόν, μια αγωνία τι θα γίνει με τους αγρότες αυτούς που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν φέτος και του χρόνου. Η κυβέρνηση, δια του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης είχε εξαγγείλει δύο προγράμματα, ένα για την στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, που τα χωράφια τους είναι πλημμυρισμένα και ένα δεύτερο για τη στήριξη των αγροτών που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους γιατί έχουν επιχωματώσεις, γιατί ήρθαν φερτά υλικά. Δεν θα υπάρχει δηλαδή δυνατότητα καλλιέργειας για ένα χρόνο τουλάχιστον και σε αυτούς.

Αλλά νομίζω ότι σε γενικές γραμμές η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής, έχει δώσει εξετάσεις. Το ενδιαφέρον της είναι γνήσιο, δόθηκαν όπως είπα γενναία πακέτα στήριξης της Θεσσαλίας, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…

Λ.Π. Πέρα από τη Θεσσαλία, τώρα να πάμε και στη μεγάλη εικόνα.

..και πιστεύω ότι τα συναρμόδια Υπουργεία θα τρέξουν πιο γρήγορα, με βάση και την σαφή βούληση του πρωθυπουργού να στηριχτεί έμπρακτα ο θεσσαλικός κάμπος, να ορθοποδήσει, γιατί η Θεσσαλία είναι ατμομηχανή της πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα μας.

Λ.Π. Εκτός από τη Θεσσαλία, η μεγάλη εικόνα είναι ότι έχουμε πανευρωπαϊκό αγροτικό ξεσηκωμό και αυτός θα φουντώσει εκτιμάτε εσείς περισσότερο ή θα κοπάσει;

Κοίταξε, είναι πολύ σημαντικό το ότι πια οι αντιδράσεις για την ΚΑΠ δεν περιορίζονται στην Ελλάδα ή σε κάποιες περιφερειακές χώρες. Το γεγονός ότι φέτος είχαμε τέτοιο πανευρωπαϊκό αγροτικό ξεσηκωμό, αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη δείχνει -λυπάμαι που το λέω- μια απόσταση που χωρίζει πια τις ευρωπαϊκές ελίτ, πολλές φορές παχυλά αμειβόμενες γραφειοκρατίες των Βρυξελλών, από τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών και εν προκειμένω των αγροτών. Ξέρετε, στα χαρτιά είναι πολύ εύκολο να σχεδιάζουμε “πράσινες μεταβάσεις”, να επιβάλουμε κανόνες, ρήτρες, κανονισμούς, οδηγίες, αλλά στο τέλος της ημέρας κάποιος πληρώνει το λογαριασμό και εν προκειμένω οι αγρότες της ΕΕ καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτο βάρος σε σχέση με όλους τους άλλους αγρότες του υπόλοιπου κόσμου, όπου δεν υπάρχουν ανάλογες πρόνοιες, ανάλογες “πράσινες” ευαισθησίες, κανένας τέτοιος “πράσινος” ζήλος. Και εδώ, επίσης, θα πρέπει να το σταθμίσουν και οι πολίτες που θα κληθούν στην κάλπη, γιατί και εδώ υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που πλειοδοτούν σε μια γρήγορη και πιο περιοριστική πολιτική στο πλαίσιο της “πράσινης” μετάβασης και άλλες που λένε ότι θα πρέπει να γίνει με πιο σταθερά βήματα προκειμένου να μπορέσει να μείνει όρθια και η πρωτογενής παραγωγή σε επίπεδο ΕΕ, γιατί χρειαζόμαστε πρωτογενή σε επίπεδο ΕΕ, ασχέτως αν όλα τα προϊόντα που μπορεί να παράγονται πολύ φθηνότερα στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά δεν ξέρουμε με τι προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας παράγονται. Δηλαδή φυτοφάρμακα που στην ΕΕ απαγορεύονται γιατί θεωρούνται καρκινογόνα, σε τρίτες χώρες ακόμη χρησιμοποιούνται και δεν είναι δυνατόν να εισάγουμε χωρίς κανέναν περιορισμό προϊόντα που παράγονται με τέτοιες καλλιεργητικές μεθόδους, που μπορεί να είναι και επικίνδυνα για την δημόσια υγεία, σε βάρος του ανταγωνισμού, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τους Ευρωπαίους παραγωγούς, Ευρωπαίους αγρότες. Και είπα και αυτό προχθές στο Ομόλιο με αφορμή τη σεμνή εκδήλωση για τη μνήμη του Μαρίνου Αντύπα, ότι μην εκπλαγούμε αν δούμε και δυσάρεστα αποτελέσματα στις επικείμενες ευρωεκλογές που όλοι προδικάζουν ότι θα έχουμε μια αύξηση της αντισυστημικής ψήφου και ακραίων επιλογών σε όλη την Ευρώπη.

Λ.Π. Στην εκδήλωση αυτή ειπώθηκε τίποτα για το ράφι και το χωράφι, που ιδρώνουν οι αγρότες και πουλάνε μπιρ παρά τα προϊόντα τους, αλλά στα ράφια για να τα πάρουμε εμείς τα πληρώνουμε…

Είναι μια αλήθεια.

Λ.Π...και είμαστε δεύτεροι ακριβότεροι στην Ευρώπη.

Αυτό είναι μια αλήθεια. Η απόσταση που χωρίζει τις τιμές από το ράφι στο χωράφι είναι μεγάλη. Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες, τα έχετε ακούσει και από τον αρμόδιο υπουργό. Πρόσφατα και ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε πάλι ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ για να δει αν αποδίδουν τα μέτρα που λαμβάνονται, μέτρα προς δυο κατευθύνσεις βεβαίως. Ένα είναι η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών. Είδατε και τις αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς, τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μέσα στη χρονιά, στα πλαίσια πάντα των δημοσιονομικών δυνατό. Τις πρωτοβουλίες -τώρα θα υπάρχει και το καλάθι της Σαρακοστής- τις μειώσεις σε 4.000 κωδικούς τροφίμων. Αλλά εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής, χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη και νομίζω ότι προς αυτή την κατεύθυνση το μήνυμα είναι σαφές και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Λ.Γ. Κύριε Χαρακόπουλε να πούμε μια κουβέντα, να μας σχολιάσετε. Εχθές έπεσε αυλαία στην εξεταστική των Τεμπών. Εν μέσω κατηγοριών από σύσσωμη την αντιπολίτευση ουσιαστικά, ότι ουσιαστικά η Κυβέρνηση πάει να τσιμεντώσει τις ευθύνες. Από την άλλη, ήτανε ακόμα μια εξεταστική η οποία κατέληξε σε διαφορετικά πορίσματα. Εσείς τι πιστεύετε; Πιστεύετε ότι βγήκε κάτι από αυτή την ιστορία;

Φοβούμαι πως όχι. Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Το φινάλε ειδικά, η αυλαία που έπεσε χθες, ήταν επίσης μια αρνητική εξέλιξη. Δεν νομίζω πως ικανοποίησε κανέναν. Θα σας έλεγα ότι είναι πολύ αρνητικό το γεγονός ότι οι επιτροπές αυτές -ξέρετε είμαι αρκετά χρόνια στη Βουλή- ποτέ δεν καταλήγουν σε ένα ομόφωνο πόρισμα. Ακόμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εγκαλούν την κυβέρνηση το καθένα…

Λ.Γ. Βοηθούν όμως στο να χυθεί φως στα αίτια;

…καταλήγει σε διαφορετικό πόρισμα. Μακάρι όλη αυτή τη συζήτηση, όπως λέτε να βοηθάει κάτι την δικαιοσύνη, στο να διαλευκάνει πλήρως την υπόθεση. Εμείς ξέρετε την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο είχαμε προχωρήσει σε μια ρύθμιση που έδινε την δυνατότητα και στην αντιπολίτευση, την ελάσσονα αντιπολίτευση να έχει τη δυνατότητα κατάθεσης πρότασης για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και με βάση αυτή την πρόταση ουσιαστικά προχωρήσαμε σε αυτές τις αιτήσεις και τη συγκεκριμένη επιτροπή. Αλλά σας λέω ότι εγώ δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος από τον τρόπο που λειτουργούν αυτές οι επιτροπές σε επίπεδο Βουλής τα τελευταία χρόνια που βρίσκομαι στο Κοινοβούλιο…

Λ.Γ. Γιατί;

…και βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την πρόταση που κατέθεσε χθες ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής και πολύ εμπειρότερος εμού, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ότι ίσως οι επιτροπές αυτές θα πρέπει να συγκροτούνται όταν η δικαιοσύνη προσκρούει σε ευθύνες πρώην υπουργών και η δικαιοσύνη ζητά να συγκροτηθεί μια τέτοια επιτροπή στη Βουλή, να διερευνήσει αν προκύπτουν ευθύνες για το πολιτικό πρόσωπο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην δικαιοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, τώρα η δικαιοσύνη να κινηθεί ταχύτερα, γιατί δυστυχώς σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως το Μάτι για παράδειγμα, δεν κινήθηκε με την ίδια ταχύτητα που θα θέλαμε. Νομίζω ότι είναι μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, ιδιαίτερα στη Θεσσαλία που έλαβε χώρα το τραγικό αυτό δυστύχημα…

Λ.Π. Όλη τη χώρα.

…τα πνεύματα είναι πολύ οξυμένα. Καλό είναι, λοιπόν, γρήγορα να κινηθεί η διαδικασία, να διαλευκανθεί η υπόθεση, να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που πραγματικά ευθύνονται για αυτό το δυστύχημα και αυτό θα είναι μια ηθική δικαίωση…

Λ.Π. Να πάμε και στα οξυμένα πνεύματα που έχετε με τον κ. Κασσελάκη; Ο οποίος λέει ότι βλέπετε τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, ότι δεν πάτε καλά και τα βάζετε μαζί του για τις εταιρείες.

Δεν ξέρω πώς διαβάζει τις δημοσκοπήσεις ο κ. Κασσελάκης, αλλά όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δίνει μάχη εάν το κόμμα του θα παραμείνει δεύτερο ή τρίτο. Δηλαδή δεν υπάρχει προηγούμενο κ. Πέγκο, στα χρόνια της μεταπολίτευσης να μην υπάρχει ουσιαστικά αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα. Να έχουμε μια πολυτεμαχισμένη, κατακερματισμένη και αδύναμη αντιπολίτευση. Οκτώ κόμματα στην αντιπολίτευση, στη Βουλή, εγώ δεν θυμάμαι ποτέ. Αυτό, όμως, δεν είναι καλό ξέρετε και για το ίδιο το πολίτευμα, και για την ίδια την κυβέρνηση. Κάθε κυβέρνηση χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση ως κίνητρο για να είναι ακόμη καλύτερη, για να μην υπάρχουν καθόλου περιθώρια εφησυχασμού ενδεχομένως σε κάποιους υπουργούς. Οι δημοσκοπήσεις είναι πάντοτε μια ακτινογραφία της στιγμής. Η ψήφος σίγουρα στις Ευρωεκλογές είναι πάντοτε πιο χαλαρή. Πολλοί θεωρούν ότι είναι μια ευκαιρία να στείλουν και μηνύματα στην εκάστοτε κυβέρνηση και στα κόμματα πολλές φορές. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί. Για μας είναι μια ευκαιρία, επειδή ακριβώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας -χθες είχαμε προσυνέδριο στη Θεσσαλονίκη, αρχές Απριλίου θα έχουμε ένα Επετειακό Συνέδριο στον χώρο του Ζαππείου που είναι συνδεδεμένος με τη νεότερη ιστορία της χώρας και με την κορυφαία επιλογή του Εθνάρχη και ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή  την ένταξη εννοώ της χώρας στην ΕΟΚ- να επικοινωνήσουμε στους πολίτες το μήνυμα ότι είναι μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση και αυτή. Σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας λαμβάνονται πια σε επίπεδο ΕΕ, Βρυξελλών, Ευρωκοινοβουλίου. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει όλο και περισσότερες εξουσίες. Άρα δεν ισχύει το επιχείρημα ότι πάμε πιο χαλαρά ή μπορεί και να απέχουμε ή μπορεί να στείλουμε και ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, γιατί οι επιμέρους πολιτικές μπορεί να μας έχουν ενοχλήσει. Είναι σημαντική η κάλπη και είναι σημαντικό και το διακύβευμα για όλη την Ευρώπη.

Λ.Π. Ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας, για την επισκόπηση και για όσα μας είπατε.

Και εγώ σας ευχαριστώ, Να είστε καλά καλή συνέχεια!

ΜΑΧ 2 3

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/RfIgGA7_KHY?si=KUcnOUIOdIf3XgJL

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ και την δημοσιογράφο Άννα Καραβοκύρη: Δίκαιες και υποδειγματικές οι κινητοποιήσεις των αγροτών

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

MAX 1 11

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2024

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: 

Δίκαιες και υποδειγματικές οι κινητοποιήσεις των αγροτών

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

 

Υποδειγματικές χαρακτηρίζει τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών ο πρώην υπουργός αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος και αναλύει τις προκλήσεις και τις προοπτικές του θεσσαλικού κάμπου.

Παράλληλα, μιλώντας στο «Π», εξηγεί την απόφασή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ δηλώνει πως στη ΝΔ είναι ευπρόσδεκτοι όσοι ενστερνίζονται τις ιδέες της παράταξης και επιθυμούν να συμβάλουν στην ανάταξη της χώρας μας, αλλά όχι όσοι επιθυμούν να αναστηθούν πολιτικά. Επίσης, μιλάει για τις επικείμενες ευρωεκλογές και τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Εκλέγεστε σε έναν αγροτικό αλλά και πολύπαθο Νομό της χώρας. Οπότε γνωρίζετε πολύ καλά τα προβλήματα των αγροτών αλλά και τις ελλείψεις υποδομών της περιοχής. Πώς προχωρούν οι αποζημιώσεις από τις πρόσφατες καταστροφές;

Πράγματι, οι καταστροφές, που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες Ντάνιελ και Ελίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε οικίες, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, γεωργικές, κτηνοτροφικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αλλά και σε υποδομές ήταν άνευ προηγουμένου. Οι πληγές είναι ακόμη μεγάλες, και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στα παρακάρλια χωριά, όπου «χάθηκαν» κάτω από το νερό 180 χιλιάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα, μιλούμε για πλήρη κατάρρευση της παραγωγικής δραστηριότητας. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια στήριξης των πλημμυροπαθών παραγωγών. Οι προκαταβολές αποζημιώσεων που δόθηκαν ήταν γενναίες. Ελήφθησαν, επίσης, μια σειρά από μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, ενώ ανατέθηκε και σε ομάδα Ολλανδών ειδημόνων να βρεθεί λύση σε σχέση με την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής και να δοθεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το αύριο, τον οποίο εναγωνίως αναμένουν οι πληγέντες.

Η Λάρισα, ή «η αρχόντισσα» του Θεσσαλικού κάμπου πότε θα ανακάμψει και θα ξαναφτάσει σε υψηλά επίπεδα παραγωγής;

Η άποψη που εξ αρχής εξέφρασα, μετά τις πλημμύρες, ήταν ότι η διαχείριση της επόμενης ημέρας για τον νομό Λαρίσης αλλά και για ολόκληρη τη Θεσσαλία, απαιτούσε ένα νέο οραματικό σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής. Διότι δεν είναι μόνον τα προβλήματα από τις φυσικές καταστροφές, αλλά και όλα αυτά που ανέφερα προηγουμένως, όπως είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής, που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Πρέπει να δούμε και πάλι τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε, που έχει μικρότερο κόστος και μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Οι δυνατότητες υπάρχουν, και οφείλουμε να τις αξιοποιήσουμε, ειδικά τώρα που η ελληνική οικονομία έχει μπει πιά για τα καλά στην τροχιά της ανάπτυξης.

Ποια είναι η εκτίμηση σας από τους αγρότες της περιοχής, θα συνεχίσουν δυναμικές κινητοποιήσεις ή όχι;

Κατ’ αρχάς να τονίσουμε ότι το δίκιο των αγροτών το αναγνώρισε και η κυβέρνηση αλλά και η ελληνική κοινωνία. Όλοι αντιλαμβάνονται πως κάτι δεν πάει καλά σε σχέση με την τιμή από το χωράφι στο ράφι. Ότι δεν είναι ο αγρότης ή ο κτηνοτρόφος που καρπώνεται αυτό το υπέρογκο κέρδος, που δημιουργεί ο πληθωρισμός, που είναι τελικά σε μεγάλο βαθμό πληθωρισμός της απληστίας. Επιπλέον, είχαμε τις φυσικές καταστροφές, το αντίξοο διεθνές περιβάλλον, αλλά και λανθασμένες αποφάσεις της Ε.Ε., που υποκινήθηκαν από έναν «πράσινο ζήλο». Προωθήθηκαν, δηλαδή, μέτρα που επέβαλαν στους Ευρωπαίους αγρότες μια σειρά από περιορισμούς στο όνομα της «πράσινης μετάβασης». Την ίδια ώρα, που όλος ο υπόλοιπος κόσμος παράγει χωρίς περιορισμούς και στέλνει τα προϊόντα του φθηνότερα στην ευρωπαϊκή αγορά. Ευτυχώς, οι πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις των αγροτών αφύπνισαν τα κέντρα αποφάσεων, και η ΚΑΠ θα αναδιαμορφωθεί εκ νέου. Σε κάθε περίπτωση, οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ελλάδα ήταν υποδειγματικές, πήραν και τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού, και κέρδισαν όχι μόνον τη συμπάθεια αλλά και πολλά από τα αιτήματά τους έγιναν αποδεκτά. Οι ίδιοι βεβαίως θα αποφασίσουν για τη συνέχεια, αλλά θεωρώ ότι μπήκαμε σε έναν δρόμο εποικοδομητικού διαλόγου και εξεύρεσης λύσεων. 

Το ερώτημα που θέτουν οι πολίτες είναι το εξής: Εφόσον η οικονομία πηγαίνει καλά γιατί η κυβέρνηση δεν προχωράει σε στοχευμένες παροχές προς τους αγρότες; Τι απαντάτε;

Ήδη ανακοινώθηκαν στοχευμένα μέτρα, κυρίως για το ενεργειακό κόστος. Βεβαίως χρειάζονται γενναιότητες παρεμβάσεις, αλλά αυτές θα πρέπει να στηρίζονται στις αντοχές της οικονομίας. Κάποτε, στην εποχή των «παχέων αγελάδων» με δανεικά, συμπεριφερόμασταν έτσι, και είδαμε πού φθάσαμε. Η διαχείριση των προβλημάτων χρειάζεται σύνεση. Ασφαλώς, παροχές και ενισχύσεις, αλλά με τρόπο που να βοηθά την ανασυγκρότηση της παραγωγής. Και χωρίς τον κίνδυνο της δημοσιονομικής εκτροπής. Ο πρωθυπουργός, που έχει συνολική εικόνα, είπε ότι «ξύσαμε τον πάτο του βαρελιού». Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθούν το θέμα από κοντά. Η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Θεσσαλία είναι ακριβώς ένα δείγμα αυτής της έγνοιας για την επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου. Παράλληλα, δίνεται και ένας αγώνας σε επίπεδο ΕΕ για να ωφεληθεί η πρωτογενής παραγωγή μας από τις αλλαγές στην ΚΑΠ, και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε και από εκεί καλά νέα.

Να φύγουμε από την εκλογική σας περιφέρεια και να περάσουμε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Στο εσωτερικό της ΝΔ υποβόσκει μια κριτική για το μεγάλο άνοιγμα της παράταξης στο χώρο του κέντρου. Θεωρείται πως η αξιοποίηση αρκετών στελεχών από το ΠΑΣΟΚ έχει αλλοιώσει την φυσιογνωμία της γαλάζιας παράταξης;

Η ΝΔ είναι πάντα η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και εκείνος πριν από 50 χρόνια έφτιαξε ένα κόμμα που δέχθηκε πολιτικούς και από το κέντρο, όπως ήταν ο Θανάσης Κανελλόπουλος ή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού. Στη ΝΔ είναι πάντα ευπρόσδεκτοι όσοι είδαν «το φως το αληθινόν», που αναθεωρούν απόψεις και ενστερνίζονται την ιδεολογία της παράταξης μας, όχι για να «αναστηθούν» πολιτικά αλλά για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην γενικότερη προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε τον κίνδυνο πως το μεγάλο άνοιγμα της ΝΔ προς το κέντρο ελλοχεύει κινδύνους από τα δεξιά. Την άποψη αυτή την συμμερίζονται αρκετά στελέχη. Εσείς;

Ο πρώην πρωθυπουργός με τις καίριες παρεμβάσεις του διατυπώνει πολύ ενδιαφέρουσες αναλύσεις που οφείλουμε να τις λαμβάνουμε υπόψη. Δικαίως, θα μπορούσε να πει κανείς πως μιλά ως η συνείδηση της παράταξης, την οποία υπηρετεί κοινοβουλευτικά από το 1977. Αντιλαμβάνομαι ότι ορισμένες κυβερνητικές αποφάσεις, όπως ήταν ο πρόσφατος νόμος για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, τον οποίο και εγώ καταψήφισα, δεν υποστηρίζεται από μεγάλο μέρος ή μάλλον την πλειοψηφία της βάσης της ΝΔ. Αυτό ενδεχομένως θα μπορούσε να αφήσει χώρο για εκμετάλλευση του θέματος από τα κόμματα δεξιότερα ημών, αν και αυτή τη στιγμή η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κυρίαρχοι στην πολιτική σκηνή.

Δεδομένου ότι οι ευρωεκλογές έχουν έναν χαλαρό χαρακτήρα και αποτελούν για τους πολίτες μια καλή ευκαιρία για να στείλουν μήνυμα προς την κυβέρνηση χωρίς, όμως, να διαταράξουν το εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Φοβάστε μήπως οι πολίτες στείλουν ηχηρό μήνυμα δυσαρέσκειας προς τη ΝΔ;  

Η αλήθεια είναι ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές ήταν πάντα πιο «χαλαρή», και για κάποιους ευκαιρία να στείλουν μηνύματα στην κυβέρνηση ή να εκφράσουν και διαμαρτυρία για επιμέρους πολιτικές. Ωστόσο, με αφορμή και τις αγροτικές κινητοποιήσεις γίνεται κατανοητό ότι όλο και μεγαλύτερη σημασία έχει και το ευρωκοινοβούλιο στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Επομένως, δεν είναι και τόσο… ανώδυνα τα μηνύματα της οποίας ψήφου πικρίας ή διαμαρτυρίας ή και αποχής σε ένδειξη δυσαρέσκειας. Αν παρ’ ελπίδα, υπάρξει, όπως λέτε, ηχηρό μήνυμα δυσαρέσκειας, προφανώς θα αξιολογηθεί και ως αξίωση για διορθωτικές κινήσεις από πλευράς κυβέρνησης. Πιστεύω, όμως, ότι η ΝΔ είναι το κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα και η μόνη σοβαρή πρόταση εξουσία για τη χώρα, και ως τέτοια θα επιβραβευτεί και στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Θεωρείτε πως οι επικείμενες ευρωεκλογές αποτελούν ορόσημο εξελίξεων για το χώρο της Κεντροαριστεράς;

Ο χώρος αυτός βρίσκεται σε μια ανατάραξη και αναδιαμόρφωση. Θα πάρει κάποιο χρόνο να παγιωθούν τα νέα δεδομένα, όποια και αν είναι αυτά. Ίσως οι ευρωεκλογές δείξουν κάποιες τάσεις, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς. Αυτό που εγώ υποστηρίζω είναι ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση με συγκροτημένο λόγο. Αυτό που συμβαίνει τώρα δεν ωφελεί σε τελική ανάλυση ούτε την ίδια την κυβέρνηση.

Πως κρίνετε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ; Θεωρείται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να κρατήσει την δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές ή θα περάσει δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ;

Το σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την παταγώδη αποτυχία του στην άσκηση κυβερνητικής εξουσίας, απογοήτευσε τον κόσμο του που είχε πιστέψει τα «παχιά λόγια» της ηγεσίας του. Αυτή η σταδιακή φυγή των οπαδών και ψηφοφόρων, έχει φέρει τα φαινόμενα διάλυσης, που νομίζω ότι επιτάθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος, που εξελίχθηκε σε οπερέτα! Η επίλυση, ωστόσο, των εσωκομματικών ζητημάτων τους αφορά μόνον του ίδιους.

MAX 2 11

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ΕΡΤ Λάρισας 98 3 fm και τον δημοσιογράφο Άρη Ψύχα

ΜΑΧ 3

Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2024

 

Συνέντευξη

Μάξιμου Χαρακόπουλου

στην ΕΡΤ Λάρισας 98 3 fm

και τον δημοσιογράφο Άρη Ψύχα

 

Καλημέρα κύριε Χαρακόπουλε, ευχαριστώ που είστε σήμερα μαζί μας.

Καλημέρα! Εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Κύριε Χαρακόπουλε, είναι το θέμα της ημέρας βεβαίως η κάθοδος των τρακτέρ. Έχουμε να πούμε πολλά σε σχέση με την επικαιρότητα. Είχαμε και τη συνέντευξη χθες του Πρωθυπουργού, όπου έχουν σταλεί μηνύματα από τον κύριο Μητσοτάκη προς τους αγρότες, αλλά θέλω να ξεκινήσω από κάτι άλλο. Περισσότερο με την ιδιότητα του πολιτικού επιστήμονα και του έμπειρου κοινοβουλευτικού άντρα, πόσο κρίσιμο για να μην χρησιμοποιήσω τη λέξη επικίνδυνο είναι για τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας αυτή η ανυπαρξία της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Το βάζω σε σχέση και μετά τις τελευταίες εξελίξεις βεβαίως στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Πράγματι είναι ένα μεγάλο θέμα, ποτέ άλλοτε στα μεταπολιτευτικά τουλάχιστον χρόνια, που μπορούμε και τα παρακολουθούμε, δεν υπήρχε αυτό το έλλειμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόσο κατακερματισμένη αντιπολίτευση. Δεν θυμούμαι Βουλή με 8 κόμματα αντιπολίτευσης εντός του Κοινοβουλίου, με τέτοια πολυδιάσπαση, με τέτοιο κατακερματισμό, τόσο αδύναμη αντιπολίτευση. Αυτό δεν είναι καλό αναμφίβολα, δεν υπάρχει ισορροπία στο πολιτικό σύστημα. Κάθε κυβέρνηση χρειάζεται ισχυρή αντιπολίτευση, να την ελέγχει προκειμένου να είναι και η κυβέρνηση καλύτερη. Διότι άλλως υπάρχουν περιθώρια και για εφησυχασμό και για ολιγωρίες, για αλαζονικές συμπεριφορές, και αυτά δεν βοηθούν τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Μπορεί να βγει έτσι τετραετία εννοώ, εντάξει, προφανώς για τη Νέα Δημοκρατία δεν το συζητάω, θα ήθελε να υπάρχει μια δυνατή αντιπολίτευση. Είναι κατανοητό, αλλά, βγαίνει έτσι τετραετία;

Σας είπα ότι και τη Νέα Δημοκρατία δεν την βοηθά να μην υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση. Νομίζω και για κάθε κυβέρνηση είναι καλό να υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση, γιατί λειτουργεί ανταγωνιστικά και την κάνει να είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση, να είναι καλύτερη, να υπολογίζει κάθε της πράξη. Έτσι, νομίζω, είναι προς το συμφέρον αφενός του δημοκρατικού πολιτεύματος, της κοινωνίας, αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης, να έχει ισχυρή αντιπολίτευση, να νιώθει την ανάσα της αντιπολίτευσης. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα, δηλαδή είναι το απόλυτο χάος μετά τον Μητσοτάκη. Είδατε, έγινε και μια ενδιαφέρουσα ημερίδα, εκδήλωση, η οποία προκάλεσε τριγμούς και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή και εκπροσώπου της Νέας Αριστεράς με το ερώτημα «Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;». Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος, βέβαια, που μπορεί αυτή τη στιγμή να σταθεί απέναντι στον Μητσοτάκη, είναι το απόλυτο χάος.

Πολλοί εκτιμούν ότι ίσως δρομολογηθούν στον χώρο αυτό, τέλος πάντων, διαδικασίες μετά τις ευρωεκλογές, αλλά αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα το δούμε, εάν βεβαίως επιβεβαιωθούν.

Εγώ θα το έλεγα μακάρι για την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Είχαμε την περασμένη εβδομάδα την ψήφιση του νομοσχεδίου. Επανέρχομαι στα γνωστά θέματα, είστε από τους βουλευτές που εξαρχής είχατε τοποθετηθεί, εμείνατε,  παραμείνατε σε αυτή τη θέση. Η εκτίμησή μου, ασχέτως τώρα, πόσο κάθε πολίτης στέκεται στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αναγνωρίζει μια σταθερότητα. Αλήθεια, τώρα που είμαστε μια εβδομάδα περίπου μετά, πώς εισπράττετε από τον κόσμο αυτή η στάση;

Κοιτάξτε, ο κόσμος αντιμετώπισε θετικά τη δική μου στάση, αν κρίνω από τα μηνύματα, τα τηλεφωνήματα -έχουν σπάσει τα τηλέφωνα στο γραφείο-  τα μηνύματα στο κινητό, τους πολίτες που συνάντησα το σαββατοκύριακο που είχαμε και πολλές εκδηλώσεις. Αλλά, εντάξει, το ζήτημα αυτό, όπως ξέρετε, διαπέρασε όλα τα κόμματα τελικά. Ήταν ένα θέμα που ήλπιζε η αντιπολίτευση, ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι δημιουργεί εσωτερικά ζητήματα μόνον στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, στη λειτουργία της κυβέρνησης. Γιατί είχαμε και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και Υφυπουργούς, οι οποίοι διαχώρισαν τη στάση τους έναντι του νομοσχεδίου. Είδατε ότι εν τέλει το 1/3 της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ απείχε, άρα διαφώνησε με τη στάση του κόμματος έναντι του νομοσχεδίου, ενώ είχαμε επιμέρους ζητήματα ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα θέμα το οποίο προκάλεσε έντονη συζήτηση, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις. Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, όπως καταγράφηκε στις έρευνες κοινής γνώμης, στις δημοσκοπήσεις, ήταν αντίθετη στον γάμο, πόσω δε μάλλον στην τεκνοθεσία. Αναπτύχθηκαν επιχειρήματα, νομίζω ότι η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έθεσε το πλαίσιο του όλου ζητήματος σε σωστή βάση. Δεν υπήρξε ούτε κάποια υποχρέωση της χώρας έναντι οδηγίας, κανονισμού της Ε.Ε., ούτε υπήρξε κάποια καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ούτε θεωρείται δικαίωμα η επιθυμία των ομόφυλων ζευγαριών να συνάπτουν πολιτικό γάμο ή να έχουν τη δυνατότητα τεκνοθεσίας σήμερα, και αύριο μάλιστα και με παρένθετη μητέρα, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι από τη στιγμή που κάποιος θα προσφύγει -αν και δεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο- στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σίγουρα θα δικαιωθεί. Η χώρα θα καταδικαστεί και θα αναγκαστεί να φέρει διορθώσεις στη νομοθεσία…

Πολιτικά κλείνει εδώ το θέμα πιστεύετε για τη Νέα Δημοκρατία; Γιατί σας άκουσα προχθές σε μια κομματική εκδήλωση στα Φάρσαλα νομίζω να λέτε μια προτροπή να μην εκφράζεται πικρία.

Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, υπάρχει ενόχληση στη βάση της Νέας Δημοκρατίας αυτή την ώρα. Αν αύριο στήνονταν οι κάλπες, δεν έχω αμφιβολία ότι αυτή η πικρία θα καταγραφόταν. Έχουμε μπροστά μας, όμως, πάνω από 90 ημέρες. Θα επιμείνουμε να καταδείξουμε στους πολίτες πόσο σημαντική είναι αυτή η εκλογική αναμέτρηση που έχουμε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αντιμετωπίζεται, συνήθως, αυτή η εκλογή για το Ευρωκοινοβούλιο πολύ χαλαρά. Πολλοί θεωρούν ότι είναι μια ευκαιρία να στείλουν μηνύματα. Ξέρετε ότι καταγράφεται μεγάλη αποχή σε αυτές τις εκλογές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο στην Ελλάδα. Αλλά νομίζω ότι με αφορμή και τις αγροτικές κινητοποιήσεις, κύριε Ψύχα, κατανοούμε πια ότι σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα,  τη ζωή μας, λαμβάνονται στις Βρυξέλλες. Άρα καλό θα είναι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ισχυρή φωνή, πιο ισχυρή παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να επηρεάζουμε τις αποφάσεις που λαμβάνονται εκεί. Δείτε, δηλαδή, τι έγινε με την ΚΑΠ, που τώρα ήρθε στο προσκήνιο με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Βεβαίως, τώρα ανοίγει ένα θέμα με τον τρόπο συγκρότησης των ψηφοδελτίων, ενώ εντάξει, πάμε να ψηφίσουμε, ποιους στέλνουμε; Διαβλέπω ότι πάλι θα έχουμε ένα μείγμα.

Αυτή η συζήτηση δεν είναι καινούργια, και παλαιότερα ξέρετε…

Δεν είναι καινούργια, προφανώς.

Παλαιότερα ξέρετε ότι η εκλογή για το Ευρωκοινοβούλιο γινόταν χωρίς σταυρό, γινόταν με λίστα. Μάλιστα, θεωρήθηκε ότι η δυνατότητα να επιλέγει ο πολίτης τον ευρωβουλευτή που επιθυμεί θα δημιουργήσει μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές και τέλος πάντων δεν μπορεί ο αρχηγός ή ένα κονκλάβιο να αποφασίζει για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου. Όμως είδαμε στην πορεία ότι και η δεύτερη άποψη, η επιλογή, δηλαδή, με σταυρό προτίμησης σε μια ενιαία περιφέρεια -όπως είναι η χώρα- και αυτό πολλές φορές έχει αρνητικές όψεις, υπό την έννοια ότι οι celebrities, οι άνθρωποι του θεάματος, του ποδοσφαίρου, μπορεί να είναι πιο δημοφιλείς, πιο γνωστοί...

Ναι, ναι.

Και να επιλέγονται αυτοί και όχι οι άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία και τις δεξιότητες να προσφέρουν περισσότερα, με γνώση του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει η απόλυτη αλήθεια, ούτε στη μία, ούτε στην άλλη εκδοχή της εκλογής. Καλό θα είναι, λοιπόν, από τη στιγμή που καταλήξαμε στην άποψη ότι οι πολίτες με σταυρό θα επιλεγούν -και εγώ γέρνω περισσότερο προς αυτή την άποψη- όμως, είναι σημαντικό τα κόμματα...

Και κάπου εκεί άνοιξε και η συζήτηση.

Να είναι πολύ πιο προσεκτικά στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, να μην ενδίδουν στον πειρασμό βάζοντας πρόσωπα που απλά είναι γνωστά, που έχουν μια αναγνωρισιμότητα γιατί προέρχονται από τον χώρο των media ή του θεάματος γενικότερα, γιατί αυτό το πληρώνουμε. Δεν θέλω να μπω σε ονοματολογία, αλλά η σύνθεση η  προηγούμενη εξέθεσε τη χώρα…

Και κάπου εκεί…

Είχαμε ανθρώπους οι οποίοι παραπέμφθηκαν, ζητήθηκε η άρση των ασυλιών των, εξέθεσαν τη χώρα. Δεν ήταν η καλύτερη σύνθεση και αυτό δεν βοηθάει την πρόοδο των εθνικών μας ζητημάτων και το διεκδικητικό πλαίσιο που η χώρα μπορεί να βάζει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι είναι. Το ψήφισμα, στο Ευρωκοινοβούλιο μια και ήρθε η κουβέντα πάντως, εκθέτει και αυτό τη χώρα.

Κοιτάξτε, αναμφίβολα δεν ήταν μια θετική εξέλιξη. Αρνητική εξέλιξη είναι. Το ζητούμενο είναι ότι έρχεται παραμονές ευρωεκλογών. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι το ισχυρότερο εντός του Ευρωκοινοβουλίου. Η Νέα Δημοκρατία είναι από τα ισχυρότερα, αν όχι το ισχυρότερο κόμμα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του ΕΛΚ, και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για του λόγου του αληθές μαζί με τον επικεφαλής του αδελφού κόμματος στην Πολωνία που προΐσταται ο κύριος Τουσκ, είναι αυτοί που προτείνουν ξανά την κυρία φον ντερ Λάεν για τη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για αυτό και σας λέω ότι είναι πολύ πιθανό, υπό την επήρεια αυτού του κλίματος, του προεκλογικού, να στοχοποιήθηκε η χώρα. Αδικείται αναμφίβολα η εικόνα της Ελλάδος, δεν μπορεί να δημιουργείται η αίσθηση ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ελευθερία του τύπου…

Να υπάρχουν ζητήματα στο κράτος δικαίου…

Ναι, ότι υπάρχει ζήτημα με το κράτος δικαίου. Άλλωστε, είναι πολύ νωπή η κατάταξη του Economist που δείχνει ότι αναβαθμίζεται η θέση της χώρας όσον αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας. Ενώ το σημαντικότερο σε όσον αφορά την Ε.Ε. και τα όργανά της είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναμένεται, και πιστεύω ότι θα δείχνει μία βελτίωση και πάλι όσον αφορά το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Ξέρετε, κάνω μια παρένθεση τώρα, επειδή την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο υπηρέτησα ως Πρόεδρος της Επιτροπής παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υπάρχει μια τέτοια επιτροπή στη Βουλή, η οποία στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επί προεδρίας της κυρίας Κωνσταντοπούλου στο Κοινοβούλιο κυρίως, ήταν εν υπνώσει. Αυτή η επιτροπή λοιπόν, όταν ανέλαβα Πρόεδρος επιχείρησα και την επαναδραστηριοποίησα. Και προκειμένου να μη γίνεται μια φιλολογική συζήτηση απλά στις συνεδριάσεις, κάλεσα τον τότε πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τον κύριο Χαλκιά, και του είπα ότι όλοι συμφωνούμε, ότι η εικόνα της Χώρας αδικείται με τόσες καταδίκες και τόσες προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που να φιγουράρει μαζί με την Ουγγαρία, τη Ρωσία ή την Τουρκία και ότι κάτι πρέπει να κάνουμε. Και αφού συμφωνούμε όλοι να μην μείνουμε σε διαπιστώσεις. Ζητήσαμε, λοιπόν, τότε από τον κύριο Χαλκιά, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, να προχωρήσει με βάση τις συζητήσεις και τις παρατηρήσεις που κάναμε, στην εκπόνηση μιας πρότασης νόμου. Η πρόταση νόμου καταρτίσθηκε από τον κύριο Χαλκιά και τους συνεργάτες του στο ΝΣΚ, και υπογράφτηκε, με πρώτη τη δική μου υπογραφή, από τους βουλευτές που μετείχαν στην επιτροπή. Από την Νέα Δημοκρατία ήταν τότε ο κύριος Ρουσόπουλος, που είναι σήμερα Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η κυρία Μπακογιάννη, ο κύριος Στυλιανίδης, ο κύριος Καιρίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν θυμάμαι ο κύριος Κατρούγκαλος και άλλοι. Από το ΠΑΣΟΚ ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, βουλευτές από το ΜΕΡΑ 25. Επιφύλαξη είχε διατυπώσει η κυρία Κανέλλη από το ΚΚΕ και δεν το είχε υπογράψει η Ελληνική Λύση. Έγινε μετά φανών και λαμπάδων η υποδοχή της πρότασης νόμου με εγκωμιαστικά σχόλια. Ήταν η πρώτη στα χρόνια ουσιαστικά της μεταπολίτευσης πρόταση νόμου που θα γινόταν δεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής. Δυστυχώς, δεν εισήχθη ποτέ προς συζήτηση. Θυμούμαι ένα άρθρο του Στέφανου Μάνου στην Καθημερινή της Κυριακής με επαινετικούς λόγους για την πρωτοβουλία μου. Όπως σας είπα, όμως, δεν εισήχθη ποτέ. Επιμέρους ρυθμίσεις υπήρξανε τελικά από κάποια υπουργεία, κυρίως όσον αφορά στο «ένδικο βοήθημα», δηλαδή τη δυνατότητα που έχει ένας έγκλειστος, είτε σε σωφρονιστικό κατάστημα, είτε σε κρατητήριο για τις συνθήκες κράτησης να μπορεί να προσφεύγει σε κάποια Ελληνική Αρχή διαμαρτυρόμενος. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα και υπήρχαν καταδίκες. Αλλά η ουσία της υπόθεσης είναι, επειδή μιλούμε τώρα και για αναθεώρηση του ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας και αυστηροποίηση των ποινών, οι φυλακές είναι συγκεκριμένες κύριε Ψύχα. Το να δίνουμε και τη δυνατότητα του ενδίκου βοηθήματος της διαμαρτυρίας αυτής…

Άλλο μεγάλο θέμα.

…ναι αποφεύγουμε κάποιες προσφυγές, έναντι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και κάποιες καταδίκες της χώρας, αλλά σε δεύτερο βαθμό πάλι θα έχουμε προσφυγές και καταδίκες, γιατί θα κατατίθεται το ένδικο βοήθημα, αλλά δεν θα έχουμε σωφρονιστικά καταστήματα, τόσα που να έχουνε τη δυνατότητα να φιλοξενούν πολύ περισσότερους κρατούμενους από τη στιγμή που αυστηροποιούνται και οι ποινές.

Μια και το θέτετε, να πω ότι με όσους δικηγόρους μάχιμους έχω συζητήσει, όλοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και προβληματισμένοι για την εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα. Οφείλω να το μεταφέρω. Είμαι σίγουρος ότι το ξέρετε.

Κοιτάξτε, τα ακούω όλα αυτά. Εγώ πιστεύω ότι οι ποινές πρέπει να εφαρμόζονται, να εκτίονται. Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε ποινές για ειδεχθή εγκλήματα, που στο τέλος είναι χάδι. Αλλά για να εφαρμόζονται και να υλοποιούνται, χρειαζόμαστε και σύγχρονα σωφρονιστικά καταστήματα. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να επενδύσουμε και σε αυτό. Ακούω το επιχείρημα από την εποχή του Πατροκοσμά να κάνουμε σχολεία και όχι φυλακές. Δυστυχώς, έχουμε μια έξαρση της εγκληματικότητας στη χώρα. Η Ελλάδα δεν είναι η Ελλάδα της δεκαετίας του ‘80 και του ‘70. Από τη στιγμή που άνοιξαν τα σύνορα, έχουμε και πάρα πολλούς μετανάστες και πολλά παραβατικά στοιχεία, δυστυχώς, μεταξύ αυτών. Δεν θέλω να ακουστεί κάπως, ξέρετε, ο λόγος αυτός, αλλά αν δείτε τα στοιχεία ποιοι είναι φιλοξενούμενοι, τρόφιμοι στα σωφρονιστικά καταστήματα, θα δείτε ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Είναι μετανάστες οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα, έχουν παραβατική συμπεριφορά. Προφανώς, η χώρα χρειάζεται και μετανάστες, ιδιαίτερα στον χώρο της εστίασης, χρειαζόμαστε εργάτες γης, χρειαζόμαστε και μετανάστες, αλλά θα πρέπει να έρχονται με την νόμιμη οδό, να ξέρουμε ποιοι είναι. Ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες, αλλά αυτό είναι ένα ευρύτερο ζήτημα συνολικότερα για την Ε.Ε.

Μεγάλο ευρωπαϊκό θέμα δεν είναι ούτε ευρωπαϊκό, είναι διεθνές, εντάξει.

Δεν θα σταματήσουν ποτέ οι ροές εξ Ανατολών προς τη Δύση, από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρχαν αυτές οι ροές.

Έτσι, η ιστορία της ανθρωπότητας είναι και η ιστορία των μεταναστεύσεων. Κάπως έτσι εξελίσσονται τα πράγματα. Και μια και πιάσαμε την κουβέντα περί Ευρωπαϊκών να πω ότι η κυρία Μέτσολα έρχεται σήμερα στην Αθήνα. Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αυτή είναι μια ευτυχής συγκυρία θα έλεγα. Στις 12:00 η ώρα θα είναι η κυρία Μετσόλα , θα μιλήσει στην αίθουσα της Ολομέλειας, γιατί είναι μια κοινή συνεδρίαση πολλών επιτροπών. Θα είμαι εκεί πρώτα ο Θεός και είναι ευτυχής συγκυρία γιατί την ίδια ώρα έχουμε τους αγρότες όλης της χώρας, οι οποίοι κατεβαίνουν στην πρωτεύουσα και νομίζω ότι είναι πολύ χρήσιμο για να ακουστεί το μήνυμα κυρίως στις Βρυξέλλες.

Το λέτε αυτό, εδώ κι ένα εικοσιτετράωρο αυτή η γραμμή ακούγεται ότι οι κάθοδος των αγροτών των τρακτέρ στην Αθήνα, δίνει επιχειρήματα στην φαρέτρα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού προς την Ευρώπη.

Έτσι είναι, γιατί ο πρωθυπουργός συνάντησε τους εκπροσώπους των αγροτών που βρίσκονται στους δρόμους στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξήγγειλε κάποια μέτρα επιπλέον στήριξης και ανακούφισης του κόστους παραγωγής. Προφανώς δεν είναι αρκετά…

Συμπληρώνοντας ότι «μέχρι εδώ», συμπληρώνοντας ότι «μέχρι εδώ» δεν μπορώ  αλλά λόγω δημοσιονομικών.

Το επανέλαβε και χθες στη συνέντευξη που έδωσε στην κυρία Ζαχαρέα στο STAR ότι έξυσε τον πάτο του βαρελιού και περισσότερο από τις δυνατότητες που είχε. Από κει και πέρα, όμως, είναι πολύ χρήσιμο ότι γίνεται αυτή η διαμαρτυρία σήμερα των αγροτών στην πλατεία Συντάγματος, την ώρα που θα συνεδριάζει και η Βουλή με την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Χρειαζόμαστε να ακούγεται όσο περισσότερο η φωνή αυτή και στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, όπως το Ευρωκοινοβούλιο. Χρειαζόμαστε συμμάχους και κυρίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, στο οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να είναι επισπεύδουσα, να είναι πρωτοστατούσα, θέτοντας τα ζητήματα αυτά. Εμείς στον ευρωπαϊκό Νότο, έχουμε ακόμη πιο έντονα ζητήματα που αφορούν τους αγρότες μας, αλλά είδατε το πρόβλημα πια είναι πανευρωπαϊκό. Δεν είχαμε συνηθίσει τέτοιες εικόνες ευρωπαϊκού ξεσηκωμού, να βλέπουμε τρακτέρ στην πύλη του Βρανδεμβούργου, στο Παρίσι, στην Ιταλία, στην Ισπανία. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν υπήρχε κινητοποίηση των αγροτών και καταδεικνύει το ζήτημα που υπάρχει, που έχει να κάνει με το κόστος της λεγόμενης πράσινης μετάβασης. Προφανώς, όλοι κατανοούμε την ανάγκη να υπάρχουν πιο φιλοπεριβαλλοντικές καλλιεργητικές μέθοδοι, λιγότερα φυτοφάρμακα, λιγότερα εφόδια, άλλες καλλιέργειες. Αλλά το φιλοπεριβαλλοντικό αποτύπωμα δεν μπορεί να το μετρούμε μόνο σε επίπεδο γηραιάς ηπείρου και ιδιαίτερα σε επίπεδο κρατών μελών της Ε.Ε. Ο υπόλοιπος κόσμος, κύριε Ψύχα, δε λαμβάνει καμία πρόνοια. Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Κίνα, ούτε η Ινδία, ούτε στην Αφρική. Επομένως δεν μπορεί από τη μια εμείς να βάζουμε τόσο αυστηρές προδιαγραφές, χωρίς να δίνουμε αντισταθμιστικά την ενίσχυση που πρέπει στους Ευρωπαίους παραγωγούς για την απώλεια εισοδήματος που έχουν. Και να θέλουμε να είναι και ανταγωνιστικοί έναντι παραγωγών τρίτων χωρών, που παράγουν με άλλες μεθόδους, και αυτά τα προϊόντα να μπορούμε να εισάγουμε και στην Ε.Ε. χωρίς δασμούς. Δεν γίνεται.

Μου θυμίζετε τη συζήτηση για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η οποία εξελισσόταν, προέκυψαν οι εξελίξεις στην Ρωσία, Ουκρανία. Ξαναγυρίσαμε. Μεγάλη κουβέντα όντως.

Αναμφίβολα, μεγάλη κουβέντα.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Δεν ξέρω και τι θα γίνει και στην Αμερική. Αν έχουμε αλλαγή ηγεσίας και επανέλθει ο Τραμπ, όλες αυτές τις συζητήσεις, οι πράσινες συμφωνίες θα πάνε στις καλένδες.

Περιόδους αβεβαιότητας έντονης. Να είστε καλά. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνομιλία και Χαρακόπουλε. Να είστε καλά.

Σας ευχαριστώ, καλημέρα.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/NCYlHzhlBXY?si=dbD-3BijxNRQgAZh

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στη THESSALIA TV στην εκπομπή «Το Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας» με τον δημοσιογράφο Γιάννη Κολλάτο

MAX 1 7

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2024 

Συνέντευξη

Μάξιμου Χαρακόπουλου

στη THESSALIA TV

στην εκπομπή «Το Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας»

με τον δημοσιογράφο Γιάννη Κολλάτο

 

Να καλωσορίσουμε τον βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, τον κύριο Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος το ’πε και το ‘κανε. Έτσι τίμησε αυτό που είχε πει το προηγούμενο διάστημα, ότι θα καταψηφίσει τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, εν αντιθέσει με άλλους συναδέλφους του, που τελικά φαίνεται ότι επείσθησαν; Θα μας τα πει ο ίδιος αν γνωρίζει κάτι που φέρονταν ότι τελικά δεν θα ψήφισαν ή απείχαν ή τελικά υπερψήφισαν αυτό το νόμο. Κύριε Χαρακόπουλε, δεν σας έπεισε, έτσι ξεκινάω λίγο επιθετικά αλλά ξέρω ότι πάντα είστε καλός στην άμυνα, οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού ότι αυτός ο νόμος στηρίζεται στον πυρήνα της φιλοσοφίας, της φιλελεύθερης παράταξης της Νέας Δημοκρατίας; Γιατί βέβαια αυτό το αντέκρουσε στην συνέχεια ο κύριος Σαμαράς, αλλά δεν ξέρω τι επικράτησε στον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται.

Κύριε Κολλάτε, νομίζω ότι τα επιχειρήματα υπέρ και κατά του νομοσχεδίου αναπτύχθηκαν καθ’ όλη την διάρκεια του διαλόγου που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα και προ της καταθέσεως του νομοσχεδίου και στις αρμόδιες επιτροπές και κατά τη συζήτηση στην νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Οπότε τα επιχειρήματα κάθε πλευράς νομίζω διατυπώθηκαν. Από κει και πέρα η άποψή μου, όπως είπατε…

Μάλλον δεν είστε καλός στο “φροντιστήριο”, γιατί αυτό είπε ο Σαμαράς, έγιναν “φροντιστήρια”. Μάλλον πήρατε κάτω από τη βάση...

Αν θυμόσαστε, μετά από αυτό που αποκαλείτε “φροντιστήριο”, τη συνάντηση που έγινε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, όπου παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο από τους συντάκτες, τις κυρίες καθηγήτριες του πανεπιστημίου που φέρονται ως συντάκτριες του νομοσχεδίου, τοποθετήθηκα δημόσια και είπα ότι η άποψή μου είναι αυτή και δεν αλλάζω απόψεις με την ευκολία που κάποιοι αλλάζουν πουκάμισα! Από κει και πέρα νομίζω ότι για αυτούς τους συναδέλφους που λέτε ότι άλλα έλεγαν και άλλα έκαναν, καλό είναι να ρωτήσετε τους ίδιους να τοποθετηθούν για τους λόγους για τους οποίους άλλαξαν συμπεριφορά την ώρα της ψηφοφορίας, την ώρα της κάλπης. Ξέρετε ότι δεν είμαι από αυτούς που είναι ευεπίφοροι σε πιέσεις. Η άποψή μου διατυπώθηκε δημόσια. Θεωρώ ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση αυτό το νομοσχέδιο, που πια είναι νόμος του κράτους.

Ναι, ψηφίσατε με βάση αυτό που λέει και η συνταγματική επιταγή, κατά συνείδηση.

Και νομίζω είναι προς τιμή και του πρωθυπουργού το γεγονός ότι έδωσε αυτή τη δυνατότητα όχι μόνο στους βουλευτές, αλλά και σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου και υπήρξαν και 4 κοινοβουλευτικοί που είναι και μέλη της κυβέρνησης…

Ένας μάλιστα είναι και στο Υπουργείο Γεωργίας έτσι;

….ένας υπουργός και 3 υφυπουργοί, οι οποίοι βεβαίως δεν καταψήφισαν, αλλά επέλεξαν την οδό της αποχής, η οποία βεβαίως εκφράζει και αυτή τη διαφωνία με το νομοσχέδιο. Το γεγονός ότι κάποιος δεν το υπερψηφίζει και, έστω, απέχει δεικνύει την αντίθεσή του με το σχέδιο νόμου. Είναι μια εξέλιξη…

Φοβάστε μήπως αυτή η χθεσινή ψηφοφορία δημιουργήσει πλήγμα στην ενότητα του κόμματος; Γιατί η αλήθεια είναι ότι αρκετοί είπαν ότι καλά τα είπε ο Σαμαράς, ίσως θα πρέπει να ακολουθήσουμε, δεν ξέρω ποια είναι η δική μας η αίσθηση;

Κοιτάξτε, είναι ένα σοβαρό ζήτημα, είναι ένα αξιακό ταυτοτικό θέμα για το οποίο η ΝΔ, όπως σας είπα, έδωσε τη δυνατότητα της ψήφου κατά συνείδηση. Και είδατε ότι το ζήτημα αυτό διαπερνά οριζόντια όλα τα κόμματα και στο ΠΑΣΟΚ είχαμε το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας, το οποίο διαφοροποιήθηκε...

Και στο ΠΑΣΟΚ είχαμε αποχές, ναι. Και στον ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης δεν ψήφισε.

Αλλά είδατε ότι ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ, που υποτίθεται είχε σαφή θέση υπέρ του νομοσχεδίου, πλειοδοτώντας μάλιστα στην άποψη την κυβερνητική, υπήρξαν κι εκεί αποχές και διαφοροποιήσεις και μέσα στην κάλπη. Επομένως, τι να σας πω; Βεβαίως, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε μια συγκροτημένη πρόταση αντικρούοντας το νομοσχέδιο, αναφέρθηκε στο πώς οδηγηθήκαμε εδώ και…

Ότι όσοι το καταψηφίσατε δεν είστε οπισθοδρομικοί, γιατί υπήρξε και αυτή η άποψη το τελευταίο διάστημα σε αρκετά media, ότι όσοι το καταψηφίσουν ότι είναι με το “παπαδαριό”, έτσι αυτές ήταν οι εκφράσεις, ότι μας γυρίζουν πίσω. Αλλά εγώ θα τα βάλω σε αντιδιαστολή με ένα δημοσίευμα χθες στους New York Times -δεν ξέρω αν το είδατε- ότι τελικά η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα ορθόδοξη που το ψηφίζει.

Αυτό είναι μια αλήθεια, ναι. Στον χάρτη που είχε δείξει στα λεγόμενα “φροντιστήρια”, ο κ. Σκέρτσος, υπήρχε μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις χώρες που έχουν ψηφίσει, που έχουν θεσμοθετήσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την υιοθεσία, και σε εκείνες που αντιστέκονται. Είχαμε κάποιες, λίγες, χώρες στη Δυτική Ευρώπη που έχουν ισχυρή Καθολική Εκκλησία, όπως είναι η Ιταλία, που δεν έχει θεσπίσει κάτι τέτοιο. Και οι υπόλοιπες στην πλειονότητά τους ήταν χώρες του λεγόμενου ορθόδοξου κόσμου. Και η Ελλάδα από χθες είναι η πρώτη ορθόδοξη χώρα που έχει υπερψηφίσει, που έχει θεσμοθετήσει τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Είναι μια εξέλιξη την οποία επέλεξε η Βουλή των Ελλήνων, η πλειοψηφία των βουλευτών, με ψήφο κατά συνείδηση. Δεν υπήρξε κομματική πειθαρχία στα κόμματα. Επομένως, κάθε βουλευτής ήταν απέναντι στη συνείδησή του, στον αξιακό του κόσμο, στα πιστεύω του, και φαντάζομαι ότι με βάση μόνο αυτά έκανε την επιλογή την ώρα της κάλπης.

Εντάξει, βέβαια, και ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε και θέματα ισότητας και άκουσα χθες τον κύριο Κασσελάκη να λέει ότι υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια Ελλήνων ομογενών στο εξωτερικό που αδυνατούν να επιστρέψουν στη χώρα, γιατί φοβόντουσαν την κατακραυγή, ότι υπήρχε και μια κοινωνική περιθωριοποίηση. Αυτό είναι κάτι;

Κύριε Κολλάτε, αν μπείτε στον κόπο να δείτε ή να διαβάσετε την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, απαντά συγκροτημένα σε όλα αυτά τα ζητήματα και νομίζω και το προηγούμενο διάστημα απαντήθηκαν αυτά τα ερωτήματα, ότι και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ή και ρυθμίσεις επιμέρους, θα μπορούσαν όλα αυτά τα ζητήματα να αντιμετωπιστούν...

Με τα σύμφωνα συμβίωσης λέτε εσείς. Ναι, σωστά.

Χωρίς να υπάρξει η θεσμοθέτηση γάμου και τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, που δημιουργεί μια σειρά ζητημάτων, τα οποία επίσης τα αναλύσαμε το προηγούμενο διάστημα, επικεντρώνοντας κυρίως στο δικαίωμα των παιδιών να μεγαλώνουν με πρότυπα του Πατέρα και της Μητέρας. Ο νόμος αυτός θα επιφέρει μια σειρά από αλυσιδωτές πια εξελίξεις. Εάν θα πρέπει στα βιβλία να αναγράφεται ο πατέρας και η μητέρα…

Φοβάστε ότι θα φτάσουμε στο σημείο στη χώρα μας να λέμε γονέας 1 και γονέας 2.

Με μαθηματική ακρίβεια, όπως αναλύθηκε χθες και στη Βουλή, θα οδηγηθούμε σε αυτό. Όπως, επίσης, και η παρένθετη μητρότητα είναι παρεπόμενο, το οποίο μετά από την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και δεδομένη την καταδίκη θα ακολουθήσει και αυτό το αμέσως επόμενο διάστημα. Ήδη, βλέπετε ότι ακόμη και σε χώρες που το έχουν ψηφίσει, αναπτύσσονται ερωτηματικά ακόμη και για το πρωτόκολλο πως θα προσφωνεί κανείς σε μια εκδήλωση, θα πρέπει να λέει κυρίες και κύριοι ή θα πρέπει να καταφεύγουμε σε ουδέτερες προσφωνήσεις;

Ναι, αυτό μου το έχουν πει από το εξωτερικό, από αγγλοσαξονικές χώρες και από τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν λένε “he or she” , αυτός ή αυτή, λένε the, λένε αυτό.

Θα καταφεύγουμε σε ουδέτερες προσφωνήσεις.

Πώς λένε αυτός, αυτή, είναι αυτό; Ναι, ναι, το Μάξιμος Χαρακόπουλος. Το Μαρία, ξέρω ‘γω…

Πρέπει να αλλάξουν, επίσης, και τα πρωτόκολλα σας λέω στο δημόσιο, στους δήμους, στις προσφωνήσεις που θα κάνουμε σε εκδήλωση. Μια σειρά από παραλειπόμενα, τα οποία, θα δούμε πόσο θα αφομοιωθούν από την ελληνική κοινωνία.

Ναι, θα πάμε σε κάτι ουδέτερο, δεν θα υπάρχει πια αρσενικό και το θηλυκό, αυτό καταλαβαίνω. Όλες οι προσφωνήσεις θα είναι με ουδέτερο, δεν θα είναι με αρσενικό ή θηλυκό. Εντάξει, αυτό το βάζουμε ως σκέψη και προβληματισμό. Γιατί για να καταλάβουμε ποια είναι η επόμενη μέρα. Λοιπόν, πάμε σε κάτι άλλο. Πριν από λίγη ώρα συναντήθηκαν εκπρόσωποι των αγροτών των μπλόκων όλης της χώρας, ήταν και δύο από τη Θεσσαλία, τους ξέρετε καλά και τους δύο και ο Σωτήρης ο Γιαννακός από την Καρδίτσα και ο Ρίζος ο Μαρούδας, με το Μιχάλη τον Χρυσοχοΐδη τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στη Θεσσαλονίκη και τους απαγόρευσε την κάθοδο των τρακτέρ. Και με το δίκιο τους, προηγουμένως είχα τον Γιάννη τον Κουκούτση επίσης φίλο σας -τον ξέρετε- λέει, καλά βλέπουμε εικόνες από τρακτέρ στην πύλη του Βρανδεμβούργου, βλέπουμε εικόνες στη Μαδρίτη, στο Παρίσι, παντού, στις Βρυξέλλες. Εδώ στη χώρα μας είναι τόσο… κάνει τζιζ το να κατέβουν τρακτέρ στην Αθήνα. Δεν το θέλει αυτό η κυβέρνηση; Ειρηνικά λέει θα γινότανε.

Δεν γνωρίζω τι διημείφθη μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Προστασίας του Πολίτη και των εκπροσώπων των αγροτών που διαμαρτύρονται. Και στο παρελθόν είδαμε, πάντως, να υπάρχει ειρηνική διαμαρτυρία αγροτών στην πρωτεύουσα και αν θυμούμαι καλά -και θυμάμαι- μια αντιπροσωπεία αγροτών με κάποια λίγα τρακτέρ είχανε κατεβεί και οι υπόλοιποι ήτανε με φυσική παρουσία διαμαρτυρόμενοι. Ενδεχομένως, θα μπορούσε να βρεθεί μια χρυσή τομή. Το ζητούμενο είναι να ακουστεί το μήνυμα των αγροτών. Νομίζω ακούστηκε. Και το μήνυμα ήταν εκκωφαντικό, γιατί ταυτόχρονα ακούστηκε σε όλη την Ευρώπη και είχαμε την ευκαιρία και από τον δικό σας δίαυλο τις προηγούμενες μέρες να επισημάνουμε τις δύο διαστάσεις που έχει το αγροτικό ζήτημα. Και προς τις δύο κατευθύνσεις φαίνεται ότι έχουν δρομολογηθεί πρωτοβουλίες. Σε επίπεδο εθνικό μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου με τον πρωθυπουργό ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα προς τη σωστή, προς τη θετική κατεύθυνση. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση “έξυσε τον πάτο του βαρελιού” όπως και οι αγρότες ζητούσαν και είχαν θέσει…

Στο πετρέλαιο θα μπορούσαν λίγο ακόμα, εντάξει; Έμεινε, παρέμεινε στα 82 εκατομμύρια, έτσι;

Όμως, καταγράφεται επίσης κάτι θετικό, το οποίο, επειδή πολλές φορές μένουμε στα νούμερα κ. Κολλάτε, είχα την ευκαιρία όλο το προηγούμενο διάστημα, υπενθυμίζοντας τι γινόταν στο παρελθόν και εσείς αναφερθήκατε στα χρήματα που δίνονται ως επιστροφή στους αγρότες την περίοδο που και της δικής μου υπουργικής θητείας στο Αγροτικής Ανάπτυξης…

Ναι είχανε φτάσει μέχρι και τα 190 εκατομμύρια κάποια στιγμή. Ναι. Με πετρέλαιο 1,10 όχι 1,80 ναι.

Ναι, αλλά αυτό το πόσο ήτανε καθορισμένο και καθιερωμένη η επιστροφή στον προϋπολογισμό. Δεν ήτανε κάτι έκτακτο που κρίναμε αν πρέπει να δοθεί ή όχι. Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι θετικό το γεγονός ότι ειπώθηκε πως τον Σεπτέμβριο θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα των δημοσιονομικών πραγμάτων, για να δούμε αν υπάρχουν άλλα περιθώρια και κυρίως η δέσμευση ότι από του χρόνου θα καθιερωθεί η επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου και με διαδικασίες που δεν θα επιδέχονται αμφισβήτηση και με ορθότερη κατανομή σε αυτούς που…

Πάντως, ξέρετε κάτι, κύριε Χαρακόπουλε, επειδή ήσασταν παρών και εσείς και εγώ ήμουν αυτήκοος μάρτυρας σε μια προεκλογική του ομιλία στην πλατεία Ταχυδρομείου ο σημερινός πρωθυπουργός και τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θυμίζω ήτανε καλοκαίρι του ‘19, είχαμε μπροστά μας Ευρωεκλογές, δεν είχαν έρθει ακόμα εθνικές, είχε πει ότι είναι λάθος να μην δίνεται αφορολόγητο ή εν πάση περιπτώσει, μειωμένο αγροτικό πετρέλαιο. Έκτοτε -και συγγνώμη για την ένταση- αναλαμβάνει ο κύριος Βορίδης, του λένε ότι είναι πρωθυπουργική δέσμευση γιατί κέρδισε εκλογές η Νέα Δημοκρατία και λέει δεν υπάρχει τέτοια δήλωση του πρωθυπουργού…

Εγώ εκείνο που ξέρω είναι ότι το αγροτικό πετρέλαιο…

Είχατε ακούσει και εσείς; Ότι το είχε πει στην πλατεία Ταχυδρομείου;

…το οποίο καταργήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επανήλθε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και έχουμε πια και τη δέσμευση ότι θα καθιερωθεί πια…

Ναι, όχι όλο το ποσό του 50% του παρακρατηθέντος από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, γιατί το ποσό του συνολικού θα πρέπει να είναι πάνω από 160 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό λέω.

Ωραία, νομίζω όμως ότι και αυτό η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το αντιλαμβάνεται. Εγώ σημειώνω τα θετικά βήματα που γίνονται και ο δημόσιος διάλογος και η συζήτηση και οι κινητοποιήσεις των αγροτών βοηθούν στη συνειδητοποίηση του μεγέθους του προβλήματος και στη δρομολόγηση της επίλυσής τους. Υπ’ αυτήν την έννοια θεωρώ παραγωγική κάθε φορά την ευκαιρία που έχουμε να συνομιλούμε μαζί. Γιατί μην έχετε αμφιβολία ότι όλα καταγράφονται κ. Κολλάτε. Λοιπόν, και από τον δικό σας τον δίαυλο είχα τονίσει την ανάγκη να καθιερωθεί πια, και να μην μιλούμε για τις δυνατότητες, τις δημοσιονομικές και τα υπόλοιπα που έχει ο προϋπολογισμός για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου. Άρα είναι ένα πολύ θετικό. Όπως, επίσης, από την τελευταία μας συνάντηση στο φιλόξενο κανάλι σας, κρατώ ότι η έκκλησή μας να υπάρξουν άμεσα αντανακλαστικά για την ενίσχυση των ΤΟΕΒ προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στα αρδευτικά δίκτυα και στις εγκαταστάσεις και αυτό εισακούστηκε. Έχω ασκήσει και κοινοβουλευτικό έλεγχο επ’ αυτού.

Ναι, και θα έχουμε στη συνέχεια τον Θανάση τον Μαρκινό, έστω και με λίγο καθυστέρηση βέβαια, γιατί η αλήθεια είναι ότι χάσαμε πολύτιμο χρόνο, αλλά εν πάση περιπτώσει, κάλλιο αργά παρά ποτέ ίσως να προλάβουμε.

Ωραία, αυτό είναι μια αλήθεια. Δεν πρέπει σε όλα να έρχεται ο πρωθυπουργός, και να χρειάζεται η παρέμβαση του πρωθυπουργού, όπως έγινε για το ζήτημα της ρύθμισης για το αγροτικό ρεύμα, με την τροπολογία που κατατέθηκε με καθυστέρηση. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι θετικό σας λέω, ότι τουλάχιστον υπήρξε αυτή η συνάντηση των εμπλεκόμενων υπουργών με τους εκπροσώπους των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Και η δέσμευση ότι θα υπάρχει μια επιχορήγηση νομίζω της τάξεως των 15 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να αποκατασταθούν τα δίκτυα, προκειμένου να είναι σε θέση οι αγρότες του κάμπου να μπορέσουν να καλλιεργήσουν.

Ένα τελευταίο γιατί ξέρω ότι και ο δικός σας χρόνος είναι πολύτιμος, θα σας τσιγκλήσω λίγο.

 Πριν από μερικές μέρες...

Μέχρι τώρα τι κάνετε;

Εντάξει, τώρα ακόμα περισσότερο, γιατί ξέρω ότι είναι θέμα ευαίσθητο για σας. Πριν από μερικές μέρες είχε γράψει και σε μία ανάρτηση του ο περιφερειάρχης ότι βγαίνει εκτός το 2024 από το Ταμείο Ανάκαμψης το φράγμα της Σκοπιάς στον Ενιπέα και στη θέση του μπαίνει ένα Mall στη Γλυφάδα, ένα εμπορικό κέντρο. Το είπε και δια ζώσης και στο Συνέδριο που έγινε εδώ του ΣΥΡΙΖΑ, το αναπτυξιακό. Σήμερα διαβάζω στο ypodomes.gr ότι δημοπρατείται πλέον, προχώρησε στο τελικό στάδιο, ένα αντίστοιχο έργο 170 εκατομμυρίων ευρώ στο Ρέθυμνο. Έτυχε, πέτυχε, είναι πιο καλή η Κρήτη ως Ελλάδα, είναι λίγο πιο πίσω η Θεσσαλία, εγώ γι’ αυτό λέω θα σας τσιγκλήσω.

Κοιτάξτε, δεν ξέρω. Πρώτα απ’ όλα ο περιφερειάρχης, ο οποίος είχε τη δυνατότητα στη συνάντηση που έγινε με τον πρωθυπουργό δεν ξέρω αν έθεσε το ζήτημα και τι απάντηση έλαβε για το συγκεκριμένο.

Το έθεσε, το έθεσε και μάλιστα είπε ότι θα βρείτε απέναντί σας τους Θεσσαλούς. Πώς μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό; Αυτό είπε και στο Συνέδριο, το έθεσε στον Πρωθυπουργό ότι στη θέση ενός έργου τόσο σημαντικού…

Ναι, τι απάντηση έλαβε; Σημασία έχει η πράξη.

Κύριε Κολλάτε επειδή είμαστε χρόνια στο μετερίζι από διαφορετική πλευρά ο καθένας, αλλά τις τον ίδιο στόχο και τις και εγώ, επιδιώκοντας να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα, λοιπόν, το ζητούμενο αυτή την ώρα -ο περιφερειάρχης κέρδισε τις εκλογές έχει μπροστά του 5 χρόνια- είναι να βρίσκουμε λύσεις, όχι απλά να χρησιμοποιούμε τα ζητήματα επικοινωνιακά. Και πιστεύω ότι δεν είναι σε αυτή την κατηγορία ο Περιφερειάρχης και γι’ αυτό το λέω. Άρα το ζητούμενο είναι τι απάντηση έλαβε, εάν έγινε κατανοητό πλήρως το μέγεθος του προβλήματος…

Εντάξει εγώ τώρα μπορώ να σας εξηγήσω τεχνικά ότι έχει μια σκοπιμότητα αυτό, γιατί δεν είναι έτοιμο το έργο; Ναι.

…και της αξίας του έργου. Αυτό λέω λοιπόν, δεν χρειάζεται να μου εξηγήσετε και να πείσετε εσείς εμένα, ούτε να πείσουμε τους τηλεθεατές μας. Όλοι είμαστε πεπεισμένοι για την ανάγκη υλοποίησης αυτού του έργου. Την 01/02/21 είχα συναντήσει τον πρωθυπουργό και τότε ξεκίνησε η προσπάθεια όλη το ξέρετε. Στην πορεία εμφανίστηκαν πολλοί “πατέρες” του έργου. Μακάρι να γίνει και ας είναι πολλοί οι “πατέρες” του έργου, αλλά σας λέω ότι συγκεκριμένα αναμένουμε να λάβουμε απαντήσεις από την πολιτεία.

Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι το έθεσαν και οι αγρότες στη συνάντηση που έγινε στο Μαξίμου προχθές και πήραν την απάντηση ότι ίσως ναι, ότι ίσως αυτά να δρομολογηθούν μετά το Master Plan των Ολλανδών που αναμένουμε τέλη Φλεβάρη αρχές Μάρτη για να ‘μαστε ακριβοδίκαιοι.

Κοίταξε μην μπερδεύουμε το φράγμα της Σκοπιάς που βρίσκεται σε μια φάση που έχει ξεκινήσει η δημοπράτησή του, η αξιολόγηση φακέλων, έχει μια διαδικασία. Τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου ενημέρωση που έχω από το Υπουργείο Υποδομών. Δεν είναι υπό αίρεση αν θα γίνει ή δεν θα γίνει…

Όχι απλώς πάει πιο πίσω αυτό λέμε Ναι.

… με βάση το τι θα πει το πόρισμα των Ολλανδών, το οποίο το έχουμε αναγάγει στις πλάκες του Μωυσέως, στις 10 εντολές. Ας το δούμε. Βεβαίως, είναι σημαντικό ότι άνθρωποι οι οποίοι έχουν μια εμπειρία από τέτοια ζητήματα, σημαντική, από χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, θα καταθέσουν την εισήγησή τους. Αλλά στο τέλος της ημέρας δεν αποφασίζουν οι τεχνοκράτες. Η πολιτεία θα αποφασίσει σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, αλλά είναι σημαντικό να το δούμε. Σε κάθε περίπτωση το πόρισμα των Ολλανδών δεν μπορεί να είναι άμεσα σχετιζόμενο με το συγκεκριμένο έργο, το οποίο βρίσκεται στη φάση της δημοπράτησης. Αν θα γίνουν ταυτόχρονα άλλα τεχνικά, υδραυλικά έργα στην περιοχή, βεβαίως, μπορεί να εξαρτάται αυτό από το πόρισμα των Ολλανδών, το οποίο αναμένουμε με ιδιαίτερη προσμονή.

Εντάξει εγώ για να είμαι πάντα ακριβοδίκαιος επειδή το συζήτησα και με τον Κώστα τον Γκούμα προχθές και δημόσια, μας είπε ότι η αλήθεια είναι ότι δεν είναι τόσο ώριμο το έργο, γιατί υπάρχει μια διαδικασία. Ενώ αυτό το έργο του Ρεθύμνου…

Να τον ακούτε τον Γκούμα.

Ναι τον ακούω, ενώ το έργο του Ρεθύμνου ήταν λίγο πιο μπροστά. Τώρα ήταν πιο μπροστά και τι έγινε και ωρίμασε αυτό και δεν ωρίμασε εκείνο, είναι μια άλλη κουβέντα. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά κύριε Χαρακόπουλε για την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που είχαμε και σήμερα να είστε καλά.

Εγώ σας ευχαριστώ καλή συνέχεια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/Om-V1ujcCgI?si=OQWJ6BGEuDxmLhEB

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου Στον Ρ/Σ Parapolitika.gr 90,1 FM και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους Σωτήρη Ξενάκη & Βασίλη Σκουρή

PARAPOLITIKA

ΜΑΧ 1

Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2024

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου

Στον Ρ/Σ Parapolitika.gr 90,1 FM

και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί»

με τους Σωτήρη Ξενάκη & Βασίλη Σκουρή

Σωτήρης Ξενάκης: Σας είχαμε προαναγγείλει ότι θα μιλήσουμε με ένα βουλευτή ο οποίος εκλέγεται και είναι από την Λάρισα. Μάλιστα έχει περάσει και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επί της διακυβέρνησης Σαμαρά ως Αναπληρωτής Υπουργός και έχει και άποψη για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών.

Βασίλης Σκουρής: Και δεν έχει ανάγκη το ‘‘υπουργιλίκι’’ για να βγαίνει βουλευτής. Λοιπόν, να τα λέμε όλα.

Σ.Ξ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, καλή σας μέρα.

Καλημέρα, καλημέρα και στους ακροατές μας.

Σ.Ξ. Πάμε λίγο με τους αγρότες. Έχετε πολύ καλή εικόνα και του θέματος και το πώς σκέφτονται και τι σκέφτονται οι αγρότες της περιοχής. Ήθελα να ακούσω λοιπόν αν εσείς είστε αισιόδοξος.

Και αν είχαμε ακουστεί πριν τις γιορτές, δεν θα είχαμε φτάσει και εδώ πέρα, αλλά…

Σ.Ξ. Αν είχαν ακουστεί από την κυβέρνηση φαντάζομαι έτσι; Ναι, ναι.

Κοιτάξτε να δείτε. Το πρόβλημα, κύριε Ξενάκη, ξεκίνησε με τις κακές πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ των κοινοτικών ενισχύσεων. Με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ είχαμε λιγότερους πόρους, όχι γιατί η χώρα έλαβε λιγότερους πόρους -χάρη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η χώρα διατήρησε τους ίδιους πόρους από την ΚΑΠ, ενώ σε άλλες χώρες μειώθηκαν. Όμως, άλλαξε ο τρόπος καταβολής τους. Δυστυχώς, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν προετοίμασε εγκαίρως τους αγρότες. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν προετοίμασαν εγκαίρως τους αγρότες, γιατί η ΚΑΠ θέτει πια μια σειρά από διάφορες προδιαγραφές. Υπάρχουν τα λεγόμενα οικολογικά σχήματα, τα οποία, επίσης, επιδοτούνται. Δηλαδή, ο αγρότης οφείλει να χρησιμοποιεί μια σειρά από διαφορετικές καλλιεργητικές μεθόδους ή άλλες καλλιέργειες εναλλακτικές ή αγρανάπαυση, προκειμένου να λάβει το σύνολο των επιδοτήσεων που λάμβανε το προηγούμενο διάστημα. Η χώρα δεν ήταν έτοιμη γι’ αυτό και μετακινήθηκαν οι πληρωμές, και αναμένουμε το Μάρτιο, πρώτα ο Θεούς, να υπάρχει αυτή η συμπληρωματική πληρωμή των ενισχύσεων που δεν έλαβαν τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο, αφότου και ξεκίνησε το βασικό πρόβλημα. Δηλαδή είχαμε λάθη, καθυστερήσεις, τολμώ να πω είχαμε και ατυχείς συμπεριφορές έναντι των αγροτών σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά όλα αυτά τα παραγράφω…

Β.Σ. Από ποιους, κύριε Χαρακόπουλε;

Αυτά όλα να τα παραγράψουμε. Το ζήτημα είναι τώρα, εδώ που βρισκόμαστε, πώς μπορεί να βρεθεί η λύση. Και η λύση νομίζω είναι προς δύο κατευθύνσεις. Μία σε εθνικό επίπεδο, ως κράτος-μέλος, κάθε χώρα της Ε.Ε. τι μπορεί να κάνει για να αμβλύνει το κόστος παραγωγής, γιατί το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής κρίσης, λόγω της πανδημίας, λόγω του πολέμου κυρίως και της εκτίναξης της ενέργειας. Άρα, λοιπόν, εκεί χρειάζονται παρεμβάσεις, πιο γενναίες παρεμβάσεις. Δεν ξέρω αν έχουμε ξύσει τον πάτο του βαρελιού…

Σ.Ξ. Αυτό, αυτό. Εσείς από αυτά που ακούτε από την κυβέρνηση αυτά που ακούμε, ακούτε, εσείς κάτι παραπάνω θα μαθαίνετε και από αυτά που θέλουν οι αγρότες. Πιστεύετε ότι την Τρίτη μπορεί να έρθει το Μαξίμου και να φύγουν τα τρακτέρ μαζί τους από τους δρόμους;

Κοιτάξτε να δείτε κύριε Ξενάκη εκείνο που ξέρω εγώ είναι ότι και στο παρελθόν προσπαθούσαμε να συνδράμουμε τους αγρότες για το κόστος παραγωγής. Σε όλο τον κόσμο συνδράμουν τους παραγωγούς, τους αγρότες για το ενεργειακό κόστος. Εγώ θυμούμαι ότι όταν ήμουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μια και μνημονεύσατε την περίοδο εκείνη, θήτευσα εκεί ως Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με την κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου, δίναμε επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης ύψους 160 εκατομμυρίων ετησίως. Στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ αυτό καταργήθηκε και επανήλθε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο ήμισυ γύρω στα 75. Φέτος θα δώσουμε 82 εκατομμύρια. Προφανώς δεν είναι αρκετά και, προφανώς, πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο καταβάλλεται το αγροτικό πετρέλαιο. Υπάρχει πια η δυνατότητα με τα στοιχεία που έχει…

Σ.Ξ. Δεν μου απαντάτε όμως αν είστε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση με τα δεδομένα που έχετε ναι.

Από τον διάλογο, πάντοτε μπορεί να αναμένει κανείς να προκύψουν λύσεις. Δεν έχω τα οικονομικά δεδομένα μπροστά μου. Η πρόθεση της κυβέρνησης, είναι να κάνει διάλογο για να βρεθούν λύσεις.

Σ.Ξ. Έχουν δίκιο οι αγρότες που είναι έξω στους δρόμους όπως είναι ως τώρα;

Νομίζω το δίκιο τους το αναγνωρίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός συνομίλησε με αγρότες που βρεθήκαν στα μπλόκα. Αλλά για να ολοκληρώσω τη σκέψη μου, το ένα σκέλος κύριε Σκουρή είναι τι κάνουμε σε εθνικό επίπεδο και προφανώς μπορούμε να δούμε κάποια πράγματα για το κόστος παραγωγής και την ενημέρωση, επίσης, των παραγωγών. Πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι οι ίδιοι οι αγρότες. Και ένα δεύτερο έχει να κάνει με το τι κάνουμε σε επίπεδο ΕΕ. Η ΚΑΠ είναι η παλαιότερη κοινή ευρωπαϊκή πολιτική…

Σ.Ξ. Κύριε Χαρακόπουλε είστε χειμαρρώδης, αλλά αφήστε μας να κάνουμε καμιά ερώτηση. Είστε χειμαρρώδης.

Παρακαλώ. Απλά θέλω να ολοκληρώσω τον προβληματισμό για το εξής, εκεί λοιπόν, υπήρξε μια πίεση από τα σοσιαλιστικά, αριστερά κόμματα, των Πρασίνων, να μπουν αυστηρότερες προϋποθέσεις για τις καλλιέργειες, πιο φιλοπεριβαλλοντικές μέθοδοι και αυτό οδηγεί σε εκτίναξη του κόστους παραγωγής. Θα έλεγα υπάρχει ένας αθέμιτος ανταγωνισμός τώρα, όταν οι τρίτες χώρες παράγουν προϊόντα, χωρίς να έχουν αυστηρές προδιαγραφές…

Σ.Ξ. Κύριε Χαρακόπουλε, αφήστε μας όμως να…. δεν γίνεται έτσι.

Ναι, παρακαλώ.

Β.Σ. Για τις ατυχείς συμπεριφορές που είπατε πριν, δεν το προσπέρασα το κράτησα. Φανταζόμαστε του αρμόδιου υπουργού.

Κοιτάξτε να δείτε. Σας είπα ότι υπήρξαν λάθη και καθυστερήσεις. Όταν ανακοινώνουμε χρονοδιαγράμματα και δεν τηρούνται. Όταν οι ίδιοι οι αγρότες μιλούν για συμπεριφορές που τους ενοχλούν, για να μη χρησιμοποιήσω άλλο χαρακτηρισμό. Δεν έχει νόημα, αλλά σας είπα ότι όλα αυτά συνέδραμαν αν θέλετε, στο να φτάσουμε εκεί που φτάσαμε. Το ζήτημα τώρα είναι ότι κάνουμε αναλύσεις για τον αγροτικό ξεσηκωμό, για τις κινητοποιήσεις των αγροτών με εργαλεία του χθες, κύριε Σκουρή, λέγοντας ότι είναι υποκινούμενες ή ότι είναι εθιμικού χαρακτήρα, γιατί γίνονταν και τα τελευταία χρόνια και δεν συνειδητοποιούμε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πρώτα απ’ όλα, σε επίπεδο ΚΑΠ, με τις προδιαγραφές που βάζει η Ε.Ε., και βλέπετε να έχουν βγει αγρότες στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, να απειλούν να μπουν στο Παρίσι, στην Ολλανδία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στη γειτονιά μας στη Βουλγαρία. Όταν όλοι οι αγρότες όλης της Ευρώπης είναι στο πόδι και εμείς, με εργαλεία του χθες, αναλύουμε το σήμερα κάτι δεν πάει καλά.  Άρα, λοιπόν, το πρώτο είναι να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και μετά να το λύσουμε. Άμα δεν αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα πώς θα το λύσουμε;

Β.Σ. Λοιπόν σωστά τα είπατε όλα, ναι.

Σ.Ξ. Πάμε να κάνουμε μια ερώτηση.  Επειδή είστε από τους βουλευτές που θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο του ομόφυλα ζευγάρια. Θέλω να σας ρωτήσω κάτι δημοσίως και ευθαρσώς. Θέλω να σας ρωτήσω αυτό το 28% που είδαμε στη δημοσκόπηση χθες της ALCO, που είναι πρώτη φορά που η Νέα Δημοκρατία πέφτει κάτω από 30% σε πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές στην περίπτωση, είναι ένα καμπανάκι και μπορεί να αφορά και το κομμάτι αυτό της κοινωνίας που έχει μια σοβαρή αντίδραση.

Δεν έχω δει τα ποιοτικά δεδομένα της δημοσκόπησης, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αν υπάρχουν και ερωτήματα επ’ αυτού, κύριε Ξενάκη. Εκείνο που ξέρω είναι ότι τουλάχιστον ο κόσμος με τον οποίο εγώ μιλώ και είναι ο κόσμος της βάσης και ευρύτερα της Νέας Δημοκρατίας είναι αρνητικός. Δεν έχω ακούσει πολίτες να με προτρέπουν να το ψηφίσω. Αντιθέτως, ακούω πολίτες οι οποίοι μου ζητούν να το καταψηφίσω. Και εδώ θα πρέπει να πούμε ότι είναι προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έδωσε το δικαίωμα της ψήφου κατά συνείδηση. Που αναγνώρισε, μάλλον, το δικαίωμα της ψήφου κατά συνείδησης, που το ίδιο το Σύνταγμα δίνει στο βουλευτή για τέτοια ζητήματα, αξιακά, ταυτοτικά. Δεν είναι λόχος η Νέα Δημοκρατία, όπως θέλει να κάνει ο κύριος Κασσελάκης τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ αυτό το δικαίωμα κύριε Σκουρή το αναγνωρίζει ο αρχηγός της ΝΔ στους βουλευτές του κόμματος και  στους υπουργούς τους ίδιους που μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο, βλέπουμε διάφορους συναδέλφους σας, διάφορες γραφίδες, να ασκούν μπούλινγκ ουσιαστικά στους βουλευτές ότι αυτό δεν γίνεται γιατί το πιστεύουν. Μας στερούν το δικαίωμα να έχουμε άλλη άποψη, αλλά ότι το κάνουμε φοβούμενοι το πολιτικό κόστος…

Σ.Ξ. Το είπε προχθές στη Βουλή ο κύριος Σταμάτης, συνάδελφος βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Είπε ότι υπάρχουν, δεν σας κατονόμασε, αλλά είπε βουλευτές που πάνε για την ψήφο, συμπεριφέρονται έτσι. Δεν το είπαν μόνο τα Μέσα που λέτε.

Λοιπόν ας εκλεγεί… τέλος πάντων, δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω.

Β.Σ. Ε, όχι. Ας εκλεγεί και με ψήφο, το είπατε;

Διατηρώ το δικαίωμα να ψηφίζω κατά συνείδηση με βάση τα πιστεύω μου και στη διαδρομή μου νομίζω έχω αποδείξει ότι αυτά είναι και η συνείδησή μου που καθορίζουν τις επιλογές. Από κει και πέρα δεν μπορεί να ασκείται τέτοιο μπούλινγκ από μερίδα συναδέλφων σας που γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως, στερώντας το δικαίωμα της επιλογής από τον βουλευτή…

Σ.Ξ. Να το πείτε και στους συναδέλφους σας βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα σας απαντήσω εγώ πάντως. Εκτός από τους…  Να είστε καλά, καλημέρα κύριε Χαρακόπουλε, ευχαριστούμε πολύ, γεια σας.

Ευχαριστώ για την παραίνεση. Καλή σας μέρα!

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/0caCzRAxibY

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στον Ρ/Σ 93,6 FM ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΛΑΡΙΣΑΣ και στη δημοσιογράφο Δέσποινα Θεοδώρου

MAXIMOS

Λάρισα, 7 Φεβρουαρίου 2024

 

Συνέντευξη

Μάξιμου Χαρακόπουλου

στον Ρ/Σ 93,6 FM ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

και στη δημοσιογράφο Δέσποινα Θεοδώρου

Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, τον κύριο Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος όλες αυτές τις ημέρες έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ των αγροτών και των αιτημάτων τους. Δεν ξέρω αν κάνω λάθος, κύριε Χαρακόπουλε. Τι κάνετε; Καλημέρα.

Καλημέρα, καλημέρα στους ακροατές μας.

Και πώς θα μπορούσατε; Έχουμε δει συγχωριανούς σας στα μπλόκα…

Νομίζω ότι ο αγροτικός ξεσηκωμός που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν είναι ζήτημα μόνο της Ελλάδος. Δεν είναι οι κινητοποιήσεις με επίκεντρο μόνο την Θεσσαλία, η οποία έχει επιβαρυνθεί και από τις ζημιές, από τις πρωτόγνωρες καταστροφές λόγω των πλημμυρών, όπου και είναι δικαιολογημένη αν θέλετε περισσότερο η ένταση μεταξύ των αγροτών. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και αυτό πρέπει να προβληματίσει όλους και όσους κάνανε ανάγνωση της πραγματικότητας με εργαλεία του χθες, λέγοντας ότι μπορεί να είναι και υποκινούμενες οι κινητοποιήσεις, ότι οι κινητοποιήσεις μπορεί να έχουν τον γνωστό εθιμικό χαρακτήρα τέτοια εποχή, καθώς κάθε χρόνο έχουμε κάποια τρακτέρ στους δρόμους. Δεν είναι έτσι, και δεν είναι έτσι, διότι έχουμε μια εκτίναξη του κόστους παραγωγής τα τελευταία χρόνια. Έχουμε ένα ζήτημα με τη νέα ΚΑΠ, η οποία δέχεται συνεχώς πιέσεις για περιστολή των κονδυλίων στον αγροτικό τομέα. Παλαιότερα, ο προϋπολογισμός για την  ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική ήταν μεγαλύτερος. Υπάρχει μια πίεση περιστολής των κονδυλίων, αλλά κυρίως υπάρχει ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τη λεγόμενη ‘‘πράσινη μετάβαση’’, με το γεγονός ότι οι αγρότες θα πρέπει να καλλιεργούν με πρακτικές περισσότερο φιλοπεριβαλλοντικές, που έχει ένα κόστος για τον Ευρωπαίο παραγωγό, τη στιγμή που γίνονται εισαγωγές από άλλες χώρες, οι οποίες δεν τηρούν καμία προδιαγραφή.

Βεβαίως, η κλιματική αλλαγή, η κλιματική κρίση είναι υπαρκτή. Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα. Αλλά καταλαβαίνετε ότι αν μόνο η Ευρώπη λαμβάνει μέτρα και όλες οι άλλες χώρες οι οποίες παράγουν αγροτικά προϊόντα, τα οποία φτάνουν και στις ευρωπαϊκές αγορές, παράγονται χωρίς προδιαγραφές που έχουν κόστος για τον παραγωγό, άρα με πολύ χαμηλότερο κόστος, αυτό δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και γι’ αυτό διαμαρτύρονται. Επομένως, τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν δεν είναι μόνο σε επίπεδο κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ, θα πρέπει συνολικά η ΕΕ να δει την αγροτική πολιτική και πάλι. Και αυτό νομίζω το μήνυμα ελήφθη από τη στιγμή που τα τρακτέρ έφτασαν στην πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, τις προηγούμενες μέρες απείλησαν με είσοδο στο Παρίσι. Έχουμε αγροτικό ξεσηκωμό στην Ιταλία, στην Ισπανία, σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, την Ολλανδία, μέχρι τη Γενεύη άκουσα ότι βγήκανε τρακτέρ. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι συνολικότερα υπάρχει ένα ζήτημα που επιβάλλει εκ των πραγμάτων τη λήψη αποφάσεων υπό το βάρος των νέων δεδομένων. Ήδη, εχθές η κυρία φον ντερ Λάεν ανακοίνωσε ότι εισηγείται το πάγωμα της πρότασης για περιορισμό κατά 50% της χρήσης φυτοφαρμάκων μέχρι το 2030 από τους Ευρωπαίους αγρότες.

Μιλήσατε, επίσης, γιατί σας έχω παρακολουθήσει το τελευταίο διάστημα σε διάφορες συνεντεύξεις που έχετε δώσει, κύριε Χαρακόπουλε για τη δημιουργία “εύφλεκτης ύλης” στον θεσσαλικό κάμπο και φυσικά μπορούμε να το καταλάβουμε, γιατί μετά τις πλημμύρες ο κάμπος δεν είναι όπως ήταν και όπως τον γνωρίζαμε και δεν ξέρουμε και πότε θα γίνει αυτός που ήταν.

Ναι, νομίζω και αυτό που λέτε είναι στοιχείο της εύφλεκτης ύλης, διότι έχουμε 180.000 στρέμματα πλημμυρισμένα, έχουμε χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι βιώνουν  την ανασφάλεια για την επόμενη μέρα. Δεν έχουμε σαφείς απαντήσεις. Πότε θα φύγει το νερό; Πότε θα μπορέσουν να ξανακαλλιεργηθούν τα χωράφια αυτά; Πότε θα είναι παραγωγικά; Πώς θα αναπληρωθεί το εισόδημα για όλες αυτές τις χρονιές που θα είναι τα νερά και θα είναι ακαλλιέργητα τα χωράφια ή δεν θα είναι τόσο παραγωγικά όσο θα θέλαμε; Ευελπιστούμε να υπάρχουν απαντήσεις στο τέλος του μήνα που περιμένουμε το περιβόητο πόρισμα της ολλανδικής εταιρείας, στην οποία έχει ανατεθεί η μελέτη του προβλήματος και η πρόταση για επίλυσή του. Το προηγούμενο διάστημα στον δημόσιο διάλογο πέσανε διάφορες προτάσεις για μια σήραγγα η οποία θα βοηθούσε στην αποστράγγιση των νερών…

Αυτό ήταν και ένα θέμα που θα συζητούσαμε κάτι δεν πήγε καλά με τον κοσμήτορα τον κύριο Δαναλάτο σχετικά με τις προτάσεις ναι…

Θα είχε ενδιαφέρον να την κάνετε αυτή την κουβέντα, γιατί ξέρετε στα καφενεία των χωριών συζητάνε πολύ…

Ναι, ευτυχώς θα γίνει αύριο ναι.

Φοβούμαι ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν για να φύγουν τα νερά άμεσα. Το έθεσα αυτό κυρία Θεοδώρου και στη σύσκεψη που έγινε με το κλιμάκιο όταν επισκέφθηκε την Καρδίτσα, παρουσία των υπουργών που βρίσκονταν εκεί, των εκπροσώπων των αγροτών, συναδέλφων βουλευτών, αυτοδιοικητικών και του Περιφερειάρχη. Διότι είχε γραφτεί εκείνες τις μέρες ότι με 50 εκατομμύρια ευρώ μπορούσε να γίνει μια τέτοια σήραγγα 10 χλμ με διάμετρο 10 μ. Κάτι το οποίο προφανώς δεν είναι εφικτό. Δεν ξέρω δηλαδή και σε πόσο χρόνο μπορεί να είναι κάτι τέτοιο εφικτό, αλλά τις επόμενες μέρες είδα αντιδράσεις και πολλούς από αυτούς που εμφανίζονταν ότι ήταν αυτής της άποψης να παίρνουν αποστάσεις. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε υπεύθυνες φωνές τέτοιες ώρες. Είναι λάθος κάποιοι να επενδύουν επάνω στην απόγνωση των αγροτών, να χαϊδεύουμε αυτιά. Νομίζω ότι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα πρέπει να τοποθετούνται όλοι, διότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και δεν υπάρχουν δυστυχώς εύκολες λύσεις. Μακάρι να υπήρχαν. Εκείνο που χρειάζεται, όμως, είναι όλοι να σκύψουμε από πάνω και να δούμε τις καλύτερες, τις βέλτιστες εφικτές λύσεις. Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα στο κόστος παραγωγής, τι περαιτέρω παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν και κυρίως μακροπρόθεσμα, τι ελπίδα μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο αυτόν, για να συνεχίσει να ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα. Καμία χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς να έχει μια στοιχειώδη αγροτική παραγωγή, μια στοιχειώδη αυτάρκεια και αυτό έγινε ακόμη πιο έντονα κατανοητό και σε επίπεδο ΕΕ μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, όταν υπήρχαν ερωτηματικά εάν θα υπάρχει επισιτιστική ασφάλεια. Θυμόσαστε ότι στα χρόνια της πανδημίας η Ρουμανία σταμάτησε κάποια στιγμή να κάνει εξαγωγές δημητριακών...

Ναι, ναι.

Με την εισβολή στην Ουκρανία, επίσης, ήταν πολύ δύσκολη η μεταφορά δημητριακών από μια χώρα που παράγει επίσης πολλά δημητριακά. Φτάσαμε στο σημείο να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα στην ΚΑΠ και στο εσωτερικό μέτωπο, επιδοτώντας για παράδειγμα το μαλακό σιτάρι από το οποίο παράγεται το ψωμί. Δίναμε επιδοτήσεις όλα αυτά τα χρόνια στο σκληρό σιτάρι από το οποίο παράγονται τα ζυμαρικά, που τα εξάγουμε κυρίως στην Ιταλία και αλλού.

Ναι, ναι.

Αλλά στο μαλακό σιτάρι ήμασταν ελλειμματικοί, όπως ελλειμματικοί είμαστε και σε ζωοτροφές και για αυτό προσθέσαμε και τις ζωοτροφές στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, αλλά νομίζω ότι πολλά πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση, όπως σας είπα, της αναθεώρησης της ΚΑΠ. Κατανοώ της ευαισθησίες όσων βάζουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα υψηλά. Όλοι θα θέλαμε να υπάρχουν πιο φιλοπεριβαλλοντικές καλλιεργητικές μέθοδοι, αλλά θα πρέπει να βλέπουμε και με ρεαλισμό κάποια πράγματα. Δεν μπορεί μονομερώς η Ευρώπη μόνο να σώσει όλο τον κόσμο. Θα πρέπει σε συνεννόηση και με τον υπόλοιπο κόσμο να λαμβάνονται παραλλήλως κοινές πρόνοιες, έτσι ώστε να μπορεί να είναι βιώσιμο και του εισόδημα του Ευρωπαίου παραγωγού.

Ναι, πάντως και ένα άλλο κομμάτι που συνδέεται άμεσα, κύριε Χαρακόπουλε, είναι και αυτό της ακρίβειας, δηλαδή έβλεπα τις προάλλες έναν παραγωγό ο οποίος έδωσε ένα παράδειγμα απλό της καθημερινότητάς του και κατανοητό προς όλους μας. Πόσο φεύγει ο αρακάς από το χωράφι του και πόσο αυτός τον συναντά στο ράφι.

Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Η ακρίβεια είναι μια πραγματικότητα. Δεν θέλω να εξωραϊζω τα πράγματα. Πράγματι υπάρχει ζήτημα και το παράδειγμα που χρησιμοποιείτε είναι εύστοχο. Γιατί ο αγρότης που ξέρει και ο ίδιος πόσο δίνει το  προϊόν του στο χωράφι και πόσο φτάνει στο ράφι, βλέπει τη μεγάλη διαφορά και εξοργίζεται ακόμα περαιτέρω. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει διαπιστώσεις, η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση της αύξησης των ελεγκτικών μηχανισμών και της επιβολής προστίμων. Ακούσαμε για μεγάλα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε ομίλους και εταιρείες το προηγούμενο διάστημα. Προφανώς, αυτά δεν φαίνεται ότι έχουν μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα που θα θέλαμε, άρα θα πρέπει να ενταθούν περαιτέρω οι έλεγχοι και βεβαίως το βασικό είναι να υπάρχει μια μόνιμη, αν θέλετε αύξηση και του εισοδήματος των πολιτών. Προς αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι αποδίδει η δημοσιονομική πολιτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση την προηγούμενη τετραετία και μπορέσαμε έτσι και δώσαμε και αυξήσεις και στον κατώτατο μισθό και γενικότερα στους μισθούς και των δημοσίων υπαλλήλων, το προηγούμενο διάστημα. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, είναι πανευρωπαϊκό λόγω κυρίως εξωγενών κρίσεων -του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης, νωρίτερα της πανδημίας- αλλά κοντά σε αυτό βρίσκουν ευκαιρία και λειτουργούν κερδοσκοπικά κάποιοι που ενεργοποιούνται επιχειρηματικά στον χώρο των τροφίμων.

Γιατί ενώ βλέπετε ότι ο πληθωρισμός, που είναι επίσης ένα απότοκο του εξωγενών παραγόντων, του πολέμου πρωτίστως, φαίνεται κάπως να τιθασεύεται. Υπάρχει ένας πληθωρισμός υψηλότερος στον χώρο των τροφίμων, ο λεγόμενος “πληθωρισμός απληστίας”, όπως εύστοχα έχει χαρακτηριστεί πανευρωπαϊκά. Φυσικά εκεί θα πρέπει να επιμείνουμε παραπάνω και με παραδειγματικά πρόστιμα και με ελέγχους, γιατί η ακρίβεια είναι ένας βραχνάς για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό.

Τώρα κύριε Χαρακόπουλε να σας ρωτήσω κάτι πραγματικά που το σκέφτομαι. Εάν κατέβουν τα τρακτέρ και έρθουν στην Αθήνα θα κατεβείτε πλάι τους θα είστε μαζί τους;

Το ζητούμενο δεν είναι τώρα αν θα είμαι εγώ πλάι στους αγρότες. Πλάι στους αγρότες είμαστε με την πολιτική που ασκούμε, με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκούμε, με τον δημόσιο λόγο που αρθρώνουμε, με τις προτάσεις που καταθέτουμε. Πλάι στους αγρότες, δεν είναι αυτός που πάει απλά να βγάλει μια φωτογραφία σε  ένα τρακτέρ...

Εντάξει, δεν έχετε άδικο. Ναι, πώς παίρνει μπρος;

Από χωριό προερχόμαστε, έχουμε οργώσει, έχουμε σπείρει, έχουμε δουλέψει στα χωράφια. Ξέρουμε λοιπόν. Εντάξει, τώρα, κατανοώ ότι υπάρχει αυτή η μάχη της εικόνας, σε αυτή ζούμε πια, και δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος των πολιτών επηρεάζεται και ψηφίζει με αυτά τα κριτήρια με τις selfie, με τι θα δείξουν τα πρωινάδικα και λίγοι, δυστυχώς, εμβαθύνουν στο τι λέει καθένας από εμάς, πώς πολιτεύεται, πώς αρθρώνει δημόσιο λόγο, αν οι προτάσεις του έχουν είναι τεκμηριωμένες ή όχι.

Ε, ναι.

Κοιτάξτε να δείτε, όπως σας είπα, οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι δικαιολογημένες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουν δίκιο οι αγρότες. Το πρόβλημα είναι δομικό, ευρωπαϊκό, πρέπει να ξαναοικοδομηθεί σε πιο στέρεες βάσεις η ΚΑΠ. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική ήταν η πρώτη κοινή ευρωπαϊκή πολιτική,, ξέρετε, από τη σύσταση της ΕΕ, τότε ΕΟΚ.

Ναι.

Πάντοτε υπήρχε αυτή η πίεση, όπως σας είπα, να περισταλούν τα κονδύλια. Θυμάμαι ο Τόνι Μπλερ, ως πρωθυπουργός της Αγγλίας, έλεγε ότι δεν είναι δυνατόν σχεδόν ο μισός  ευρωπαϊκός προϋπολογισμός να πηγαίνει στο 5% των Ευρωπαίων πολιτών που είναι οι αγρότες. Η Μεγάλη Βρετανία ήταν από τις χώρες που κατέβαλαν περισσότερα, μια χώρα με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο τότε και κατέβαλε περισσότερα χρήματα στον κοινό κορβανά της ΕΕ και αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που πίεζε η Μεγάλη Βρετανία και επί Θάτσερ, όπως θυμόσαστε. Και, τελικώς, οδηγήθηκε στο Brexit, αλλά αυτό έχει αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία της Μεγάλης Βρετανίας και σήμερα.

Για τον βρετανικό λαό.

Άρα, λοιπόν, είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει και πολυεθνικές διαστάσεις στο αγροτικό. Κυρίως όμως έχει ευρωπαϊκή διάσταση. Διότι καμία χώρα μόνη της δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα το οποίο έχει πανευρωπαϊκές διαστάσεις. Ακριβώς γιατί έχει παγκόσμιες διαστάσεις, είμαστε ένα παγκόσμιο χωριό πια. Όταν εισάγουμε, λοιπόν, τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα που παράγονται χωρίς τις προδιαγραφές που θέτουμε εμείς στους Ευρωπαίους πολίτες και έρχονται αυτά στην Ευρώπη ελεύθερα χωρίς δασμούς, καταλαβαίνετε ότι αυτό λειτουργεί εις βάρος των Ευρωπαίων παραγωγών. Άρα ή θα πρέπει να επιδοτούμε περαιτέρω τους αγρότες της ΕΕ ή θα πρέπει να αξιώσουμε και αυτοί που παράγουν εκτός ΕΕ να έχουν τις προδιαγραφές της Ευρώπης αν θέλουμε να εισάγουμε τα προϊόντα τους, άλλη λύση δεν υπάρχει.

Ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, σωστά. Πριν σας ευχαριστήσω θα ήθελα ένα μικρό σχόλιο για αυτό που τέλος πάντων μάθαμε χθες και νομίζω ότι μας στεναχώρησε αρκετά και αναφέρομαι στην ανακοίνωση να γίνει τζαμί και η Μονή της Χώρας.

Ναι, δυστυχώς για όσους καλλιεργούσαν προσδοκίες, οι οποίες απεδείχθησαν ψευδείς ότι θα υπήρχε αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας μετά την ελληνοτουρκική προσέγγιση και την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών. Φαίνεται ότι το αφήγημα στο οποίο έχει επενδύσει ο πρόεδρος της Τουρκίας, o Ερντογάν, συνεχίζεται, υλοποιείται αυτή η πολιτική και λυπούμαι πάρα πολύ. Γιατί η Μονή της Χώρας είναι, επίσης, ένα μνημείο αναγνωρισμένο ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχει μοναδικές αγιογραφίες. Είχαν συντηρηθεί εδώ και 75 χρόνια και πλέον λειτουργούσε ως μουσείο. Την έχω επισκεφθεί ως μουσείο την Μονή της Χώρας. Ήταν από τα ζητήματα που ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας είχαμε θέσει και στην ηγεσία της ΟΥΝΕΣΚΟ όταν την επισκεφτήκαμε στο Παρίσι πέρυσι. Μαζί με την απόφαση για την Αγία Σοφία θέσαμε και την απόφαση για την Μονή της Χώρας. Στην ίδια λογική έχει μετατραπεί σε τζαμί και η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, όπου γινόταν η στέψη των Βασιλέων της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντος. Στην ίδια λογική έχει μετατραπεί και η Αγία Σοφία στη Νίκαια, όπου έχει πραγματοποιηθεί και Οικουμενική Σύνοδος, όπως επίσης και η Αγία Σοφία στη Βιζύη, στον Αίνο, στην Ανατολική Θράκη. Είναι εξαιρετικά λυπηρό να βλέπει κανείς την εργαλειοποίηση της θρησκείας για πολιτικούς λόγους. Αυτό συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία.

Εντάξει, είναι θλιβερό ναι. Ο λόγος αυτών; Πλησιάζουν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οπότε ναι...

Υπάρχουν αναρίθμητα τζαμιά στην Κωνσταντινούπολη και σε όλη την Μικρά Ασία. Με το να μετατρέπουν βυζαντινούς ναούς σε τζαμιά απλά δείχνουν, θέλουν να τονίζουν την αίσθηση της “κατάκτησης”, την οποία την παρουσιάζουν μάλιστα και ως μέγα επίτευγμα, ως αρετή. Ένας λαός ας καμαρώνει για τα δικά του έργα, όχι για αυτά που κατάκτησε και επιχειρεί να αλλοιώνει την χρήση τους. Η Μονή της Χώρας, η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, όλα αυτά τα χριστιανικά μνημεία, τα ρωμαίικα μνημεία, δεν είναι απλά χριστιανικά και ρωμαίικα. Είναι μνημεία της παγκόσμιας, της οικουμενικής κληρονομιάς. Σήμερα τα διαχειρίζεται η Τουρκία, τους προηγούμενους αιώνες κάποιοι άλλοι. Το ζήτημα είναι ότι αυτά θα πρέπει να μείνουν εις τον αιώνα και για τις επόμενες γενεές και να είναι προσβάσιμα  σε όλους τους πολίτες αυτού του κόσμου, ως οικουμενικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό πρέπει να κατανοήσει η Τουρκία εάν πραγματικά θέλει να λογίζεται ως μέρος της Δύσης, εάν πραγματικά επιδιώκει την ένταξή της στην ΕΕ και αυτό πρέπει να προβληματίσει κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως του θρησκεύματός του, ανεξαρτήτως του τι πιστεύει. Κάθε ελεύθερος πολίτης του κόσμου νομίζω ότι θα πρέπει να είναι απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, έναντι των μνημείων.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε, κύριε Χαρακόπουλε να είστε καλά, καλημέρα.

Εγώ σας ευχαριστώ, καλή σας μέρα. Να είστε καλά. Γεια σας.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/Yer6njidPQw

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Ο πρωθυπουργός σέβεται και στηρίζει τους αγρότες

politikal

ΜΑΧ 1

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2024

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ POLITICAL: 

«Ο πρωθυπουργός σέβεται και στηρίζει τους αγρότες»

Συνέντευξη στον Μίλτο Σακελλάρη

Ο πρώην υπουργός αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συνέντευξή του στην «Political» ξεκαθαρίζει πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στέκεται με πράξεις στο πλευρό των αγροτών και τους αντιμετωπίζει με τον «δέοντα σεβασμό». Παράλληλα, αναφέρεται στην ακρίβεια αλλά και στη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ που προωθεί η κυβέρνηση.

Οι αγρότες δήλωσαν πως θέλουν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και προανήγγειλαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Είναι αρκετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν; Γιατί όπως φαίνεται δεν πείθονται να κάνουν ένα βήμα πίσω...

Ο πρωθυπουργός, σε αντιδιαστολή με τις θεωρίες για υποκινούμενες αγροτικές  κινητοποιήσεις, αναγνώρισε από την πρώτη στιγμή ότι οι αγρότες έχουν δίκιο και τους αντιμετωπίζει με τον δέοντα σεβασμό. Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων υπέρ των αγροτών, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Οι αγρότες δεν βγαίνουν σήμερα στους δρόμους χάριν μιας “παράδοσης”. Είναι αντιμέτωποι με ανυπέρβλητες δυσκολίες, που προκαλούν εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες. Εξαιτίας των πολέμων και των συνεπειών τους στην παγκόσμια αγορά, το ενεργειακό κόστος, τα αγροτικά εφόδια, τα λιπάσματα, οι ζωοτροφές, όλα έχουν πάρει την ανιούσα. Παράλληλα, στην Ευρώπη έχει επικρατήσει μια λογική που προκαλεί σοκ στην πρωτογενή παραγωγή, καθώς προτάσσεται το εσπευσμένο πέρασμα στην “πράσινη ανάπτυξη”. Αυτό συνεπάγεται περιορισμούς στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), ενώ ταυτοχρόνως οδηγούμαστε στην εκτόξευση των εισαγωγών τροφίμων από τρίτες χώρες, οι οποίες βεβαίως καλλιεργούν χωρίς “πράσινες” προδιαγραφές και άρα μπορούν και πουλούν φθηνότερα από τον Ευρωπαίο παραγωγό. Τέλος, ως “κερασάκι στην τούρτα” ήρθαν και οι ανυπολόγιστες καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο, που είναι η καρδιά της αγροτικής παραγωγής της χώρας. Ως εκ τούτου, ναι, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι καλοδεχούμενα, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, επιβεβαιώνουν τη βούληση της κυβέρνησης για στήριξη του αγροτικού κόσμου. Αλλά, όπως οι ίδιοι οι αγρότες υπογραμμίζουν, δεν φθάνουν. Δεν ξέρω αν έχουμε “ξύσει τον πάτο του βαρελιού”, αλλά πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να στηρίξουμε ουσιαστικά και με μακροχρόνιο ορίζοντα τον πρωτογενή τομέα μας. Πριν και οι τελευταίοι νέοι αγρότες εγκαταλείψουν τα χωράφια και τις στάνες. Και τότε θα είναι πολύ αργά για δάκρυα.

Η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα όχι μόνο των αγροτών αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Η αντιπολίτευση σας ασκεί κριτική κατηγορώντας σας πως δεν «κάνετε αρκετά». Υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα;

Το φαινόμενο της ακρίβειας ταλανίζει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό. Και αυτό καταγράφεται, άλλωστε, σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Στους αγρότες είναι πιο χτυπητό το πρόβλημα γιατί βλέπουν το άνοιγμα στις τιμές από το ράφι στο χωράφι. Πράγματι, όπως επισημαίνει και το αρμόδιο υπουργείο, το ζήτημα είναι σύνθετο και επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. Οι πόλεμοι στην Ουκρανία αρχικώς, και στη συνέχεια στην Μέση Ανατολή εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Ταυτόχρονα, όμως, υπεισέρχεται και ο παράγων της κερδοσκοπίας, με την μορφή του λεγόμενου “πληθωρισμού της απληστίας”. Όλο αυτό το ντόμινο που παρακολουθούμε στα σούπερ μάρκετ, πιέζει τους καταναλωτές. Η κυβέρνηση δεν στρουθοκαμηλίζει, έχει αναγνωρίσει από την πρώτη στιγμή το πρόβλημα και λαμβάνει διαρκώς μέτρα για τον περιορισμό του. Βασικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή είναι τα μεγάλα πρόστιμα που επιβάλλονται στις εταιρείες και τους ομίλους που αποδεδειγμένα προβαίνουν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις. Χρειάζεται, όμως, ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια και ένταση των ελέγχων για να τιθασευτεί η ακρίβεια. Κάποια ισορροπία, ωστόσο, επιφέρουν οι αυξήσεις που δίνονται σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, απότοκο και των καλών δεικτών της ελληνικής οικονομίας. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα ο επίμονος πληθωρισμός στην Ευρώπη θα υποχωρήσει και θα εκλείψουν οι συνθήκες που προκαλούν αυτές τις αναταράξεις στις τιμές των αγαθών και ιδιαίτερα των τροφίμων.

Πρόσφατα εντάχθηκε και η κ. Χριστοφιλοπούλου που προέρχεται από τη «δεξαμενή» του ΠΑΣΟΚ. Θεωρείτε πως υπάρχει κίνδυνος η ΝΔ να χάσει την εκλογική της βάση από τη διεύρυνση που επιχειρείται στο κόμμα.

Κάθε αντικειμενικός παρατηρητής αναγνωρίζει ότι στην παρούσα συγκυρία η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι του πολιτικού παιχνιδιού. Και αυτό δεν έγινε τυχαία. Ιδιαίτερα μετά την επικίνδυνη περιπέτεια που πέρασε η χώρα την προηγούμενη δεκαετία, με την δομική κρίση και την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η κοινωνία αντιλήφθηκε ότι η πρόταση της ΝΔ ήταν αυτή που θα επανέφερε την κανονικότητα. Στο μεγάλο έργο που καλούμαστε να υλοποιήσουμε απαιτείται η μέγιστη δυνατή διεύρυνση -της οποίας πρώτος διδάξας, άλλωστε, είναι ο ίδιος ο ιδρυτής της παράταξής μας. Ως εκ τούτου είναι θετικό πολιτικοί, που αντιλήφθηκαν πλέον ότι είναι η ΝΔ αυτή που εκφράζει τα νέα τους πιστεύω και ενστερνίζονται το όραμά μας για το αύριο της χώρας, να εντάσσονται στην μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη. Γι’ αυτό, όχι, δεν ανησυχώ για την εκλογική μας βάση. Όσο εμείς είμαστε σταθεροί στις αρχές του κόμματος που ίδρυσε πριν από μισό αιώνα ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής και ταυτοχρόνως δίνουμε λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας, είμαι βέβαιος ότι θα γινόμαστε όλο και πιο ισχυροί.

Στο θέμα της Παιδείας και του επερχόμενου νομοσχεδίου το οποίο προωθείται από την κυβέρνηση οι φοιτητές αντιδρούν έντονα με καταλήψεις και η αντιπολίτευση σας κατηγορεί πως επιχειρείτε να υποβαθμίσετε τη δημόσια Παιδεία. Πώς απαντάτε;

Νομίζω ότι το φαινόμενο των καταλήψεων οφείλεται στις αντιδράσεις ενός περιθωριακού τμήματος των φοιτητών. Όσο για τις φωνές που μιλούν για υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, συνήθως είναι οι πρώτες που ανέχονται την μπαχαλοποίηση των ΑΕΙ.

Το μείζον, λοιπόν, εδώ είναι να συγχρονιστούμε με την εποχή μας. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, που για δεκαετίες στέλνει χιλιάδες παιδιά της να σπουδάζουν στον εξωτερικό, να παραμένει η μόνη χώρα με κρατικό μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων θα προσφέρει αντιθέτως τη δυνατότητα στα Ελληνόπουλα να σπουδάζουν στον τόπο τους, αλλά και θα προσελκύσει φοιτητές και από κάθε γωνιά του πλανήτη. Την ίδια ώρα εξυπακούεται ότι η Πολιτεία θα συνεχίζει να στηρίζει την δημόσια παιδεία σε όλες της τις βαθμίδες.

Read more...