Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV και τον Γιάννη Κολλάτο
Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2023
Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV και τον Γιάννη Κολλάτο
Καλωσορίζουμε τον βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Έχουμε καιρό να τα πούμε, τον ευχαριστούμε θερμά που αποδέχθηκε την πρόσκληση. Καλό μεσημέρι κ. Χαρακόπουλε.
Καλό μεσημέρι ευχαριστώ για την πρόσκληση. Καλησπέρα στους τηλεθεατές μας.
Θα ήθελα να ξεκινήσουμε λίγο από κάποια δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο. Ξέρω ότι εξακολουθείτε να είστε από τους παραδοσιακούς και να διαβάζετε τον Αθηναϊκό τύπο και την Κυριακή και γενικά τον τύπο και τον έντυπο, όχι μόνο τον ηλεκτρονικό, που λένε ότι αφού δεν έχει αντιπολίτευση αυτό το διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει χωριστεί σε 2 κομμάτια, υπάρχουν φωνές μέσα στη ΝΔ π.χ. για την συνάντηση με τον Erdoğan -το ξεκίνησε πρώτος ο Αντώνης Σαμαράς ότι είναι λάθος αυτή την περίοδο- ή για τον γάμο των ομοφυλοφίλων που μπορεί να υπάρξουν στη συνέχεια διαφοροποιήσεις. Ήδη, έχει πει και ο κ. Βορίδης ότι άμα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας θα ψηφίσει κατά συνείδηση. Όλα αυτά σας ανησυχούν για την ενότητα του κόμματος;
Το αντίθετο, κ. Κολλάτε. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κατεξοχήν δημοκρατικό κόμμα με εσωκομματικές διαδικασίες, ένα κόμμα που σέβεται την στάση κάθε μέλους της. Σε εμάς το δικαίωμα της ψήφου κατά συνείδηση είναι κατοχυρωμένο. Νομίζω ότι είναι δείγμα υγείας, να υπάρχει διάλογος, ανταλλαγή απόψεων και στο εσωτερικό του κόμματος.
Θέσατε δύο ζητήματα. Νομίζω ότι είναι θεμιτός ο διάλογος, η επίσκεψη του Προέδρου Erdoğan που αναμένεται στις 7 του μηνός στην Αθήνα. Νομίζω είναι μια σημαντική επίσκεψη σε συνέχεια μιας περιόδου εντάσεων στα ελληνοτουρκικά. Δεν ήταν καθόλου ανέφελη περίοδος η προηγούμενη τετραετία. Είχαμε κλιμάκωση εντάσεων, είχαμε ζητήματα που ξεκίνησαν όπως θυμόσαστε με την απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού στον Έβρο κυρίως, αλλά και στα νησιά. Υπήρχε μια κλιμάκωση επιθετικής ρητορικής από πλευράς της Άγκυρας. Νομίζω ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε μια πτώση τον τόνων, αν θέλετε, στην ρητορική της άλλης πλευράς, στα ελληνοτουρκικά. Νομίζω ότι είναι θετικό ότι θα υπάρξει αυτή η συνάντηση. Είναι σημαντικό το ότι συνομιλούμε. Νομίζω είναι αυτονόητο ότι συνομιλούμε από τη στιγμή που ο κ. Erdoğan δέχεται και έρχεται στο τραπέζι του διαλόγου -ουσιαστικά είναι μια υποχώρηση από πλευράς της Τουρκίας. Η Ελλάδα πάντοτε ήταν ανοιχτή σε διάλογο, δεν φοβάται να θέσει τα επιχειρήματα της, πιστεύει στο δίκαιο και την ισχύ των επιχειρημάτων της. Η άλλη πλευρά ήταν η οποία είχε φτάσει θυμόσαστε το προηγούμενο διάστημα να λέει “Μητσοτάκης γιοκ”, “δεν ξανασυζητώ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό”. Λοιπόν, νομίζω είναι θετικό ότι υπάρχει αυτή η διάθεση συνεννόησης.
Άρα ίσως να είναι υπερβολική η αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά κατά την άποψή σας έτσι ότι “δεν συνομιλούμε με πειρατές” και εν πάση περιπτώσει αυτά που ανέφερε σε μια συνέντευξή του πρόσφατα.
Κοιτάξτε, η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι όπως την περιγράψατε και εσείς. Υπήρχε μια κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας το προηγούμενο διάστημα. Από κει και πέρα θεσμικά οφείλουμε να συνομιλούμε με όλους, πόσω δε μάλλον με τους γείτονες με τους οποίους υπάρχουν ζητήματα. Η πλειονότητα εξ αυτών των ζητημάτων είναι ζητήματα ευρωτουρκικά δεν είναι ελληνοτουρκικά -υπάρχουν μόνο τουρκικές διεκδικήσεις. Ανοιχτό ζήτημα προς διευθέτηση, είναι μόνο το ζήτημα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας, όπως ξέρετε, των θαλάσσιων ζωνών. Από εκεί και πέρα είναι θετικό το ότι συζητούμε και μπορούμε να συζητήσουμε και για μια θετική ατζέντα σε ζητήματα οικονομίας. Για τέτοια θέματα να υιοθετήσω την θεωρία που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο Tayyip Erdoğan του “καζάν-καζάν” του κερδισμένοι και οι 2 πλευρές, δηλαδή το “win win” επί το… ελληνικότερον.
Από τη θεωρία παιγνίων, το win win βέβαια το λέγε και ο Γιάνης Βαρουφάκης με το ένα "ν" αλλά μην ανοίξουμε αυτή την ατζέντα. Με την τεκνοθεσία που πάλι υπάρχει αντίδραση εκεί και επίκειται και για τα ομόφυλα ζευγάρια τι γίνεται; Και εκεί υπάρχουν αντιδράσεις βλέπω από αρκετά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτές.
Κοιτάξετε, σε τέτοια ζητήματα πιστεύω ότι οφείλουν όλοι να τοποθετηθούν ευθαρσώς και χωρίς υπεκφυγές. Την άποψή μου την γνωρίζετε, τη διατύπωσα με άρθρο που μου ζητήθηκε από αθηναϊκή εφημερίδα, από τα ΝΕΑ. Πιστεύω ότι δεν είναι πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας αυτό, ούτε και της ευρωπαϊκής, αλλά ζούμε υπό την πίεση μιας ακραίας πολιτικής ορθότητας στον δυτικό κόσμο. Νομίζω τα ζητήματα της σεξουαλικής προτίμησης κάθε ανθρώπου είναι απολύτως σεβαστά. Δεν μιλούμε γι’ αυτό. Τα ζητήματα που έχουν να κάνουνε με νομικής φύσεως θέματα, επίσης για τη σχέση ομόφυλων ζευγαριών έχουν ρυθμιστεί με το λεγόμενο σύμφωνο συμβίωσης. Η συζήτηση περί του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών είναι ουσιαστικά μια συζήτηση περί τεκνοθεσίας. Εγώ θεωρώ ότι αυτοί που επικαλούνται τα δικαιώματα....
Και ενώ έχουμε και το δημογραφικό όπως πολύ σωστά είπατε και στο άρθρο σας, πρέπει να τα βάλουμε κι αυτά τα δυο σε μια ζυγαριά, έτσι δεν είναι;
Ακριβώς, επειδή υπάρχει ένα ζήτημα, αυτοί που μιλούν για τον γάμο και την τεκνοθεσία ουσιαστικά προτάσσουν το ζήτημα δικαιωμάτων των ζευγαριών αυτών να έχουν ίσα δικαιώματα, τα οποία τα έχουν ουσιαστικά με το σύμφωνο συμβίωσης. Όταν μιλούμε, όμως, για δικαιώματα, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας και τα δικαιώματα και της γυναίκας που θα τεκνοποιεί, δεν είναι μια τεκνοποιητική μηχανή, δεν έχουμε κατά παραγγελία παιδιά, επ’ αμοιβή. Και βεβαίως και του περιβάλλοντος που τα ίδια τα παιδιά θα ζήσουν χωρίς να ερωτηθούν ουσιαστικά και το τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στη ζωή τους, τον προσανατολισμό τους αργότερα, το γεγονός ότι θα μεγαλώσουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία οφείλουμε να τα σταθμίσουμε.
Ο βουλευτής εκφράζει το Έθνος και λογοδοτεί απέναντι και στην ιστορία και στις επόμενες γενεές. Και γι αυτό πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να τοποθετηθούν ευθαρσώς και να αποφεύγουν τις υπεκφυγές επ΄ αυτού του ζητήματος κ. Κολλάτε. Μένει να δούμε αν θα έρθει τελικώς και πως θα έρθει η συγκεκριμένη διάταξη και εδώ θα είμαστε να το ξανασυζητήσουμε.
Υπάρχουν μεγάλα ζητήματα, όπως είπα και βιοηθικής. Πώς μπορείς να παραγγέλνεις παιδιά; Η παρένθετη μητέρα καθιερώθηκε, μάλιστα, με νόμο της δικής μας κυβέρνησης, αλλά στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, για να υποβοηθήσει ζευγάρια τα οποία είχαν δυσκολία να τεκνοποιήσουν, δεν είναι επ’ αμοιβή, δεν είναι κατά παραγγελία, δεν μπορεί να καταστρατηγείται, να “περιγράφεται“ ουσιαστικά ο νόμος για να φτάσουμε στο άλλο αποτέλεσμα.
Βέβαια, η κ. Μπακογιαννη πάλι είχε χθες μια παρέμβαση όπου ήταν υπέρ. Εν πάση περιπτώσει δεν θέλω να το σχολιάσουμε αυτό. Πάμε στα δικά μας γιατί ξέρω ότι έχουν και αυτά τη δική τους αξία. Έχουμε μια Λάρισα και μια Θεσσαλία καταστραμμένη από τις δύο θεομηνίες. Είστε ικανοποιημένος από τον ρυθμό ανταπόκρισης της κυβερνητικής μηχανής στα αιτήματα και των αγροτών και των βιοτεχνών, των εμπόρων, των οικογενειών των αστέγων ή θα μπορούσε να έχουν γίνει κάποια πράγματα με ταχύτερο τρόπο, με δικαιότερο τρόπο; Βλέπουμε κάποιες αντιδράσεις, έχουν ξεκινήσει και από αγρότες που αρχίζουν κινητοποιήσεις. Είχαμε, και κάποιες πληρωμές, που ήταν κακές κατά ομολογία και του ίδιου του υπουργού του κ. Αυγενάκη, σε ότι αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Στις αποζημιώσεις πρέπει να περιμένουμε μέχρι τέλος του μήνα, μέχρι τέλος του έτους, για να δούμε τι θα γίνει και με τις δενδρώδεις. Είναι πολλά τα ζητήματα, για πέστε μου;
Είναι πολλά τα θέματα και τα βάλατε όλα μαζί σε μια ερώτηση, κ. Κολλάτε. Κοιτάξτε η φράση κλισέ που συνήθως χρησιμοποιούν οι πολιτικοί σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι “εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”. Θα μπορούσαν να είχαν γίνει πιο γρήγορα και ταχύτερα και οι καταγραφές και οι αποζημιώσεις, αλλά να έχουμε πάντοτε υπόψη μας ότι μιλούμε για μια πρωτόγνωρης έντασης καταστροφή που δεν έχει προηγούμενο στην Θεσσαλία και σε πολλές περιπτώσεις και στην ίδια την Ευρώπη. Θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε κινηθεί και πιο γρήγορα σε κάποιες πλευρές του ο κρατικός μηχανισμός. Ταυτόχρονα, είχαμε, όπως είπατε, την προβληματική πληρωμή από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ που δημιούργησε, επίσης, ζητήματα και τριβές και στο εσωτερικό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ανάμεσα στην ηγεσία του Υπουργείου και την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, του οργανισμού. Βεβαίως, εσείς που παρακολουθείτε χρόνια το ρεπορτάζ και γνωρίζετε καλύτερα από όλους το αγροτικό ρεπορτάζ -θα σας έλεγα είστε ο “Πατριάρχης” του αγροτικού ρεπορτάζ- γνωρίζετε ότι είναι εύκολο να ρίχνει κανείς το λίθο του αναθέματος στην ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, όταν ξέρουμε ότι με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική -ίσως δεν επικοινωνήθηκε τόσο αυτό- είχαμε μετατόπιση πόρων από τις άμεσες ενισχύσεις στον δεύτερο πυλώνα. Από κει και πέρα, βεβαίως το ζητούμενο είναι στο τέλος του μήνα που έχουμε την δεύτερη πληρωμή, την εξόφληση να είναι πολύ καλύτερα τα ανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού, εν προκειμένω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να λάβουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, αλιείς τα ποσά που δικαιούνται…
Αυτό είναι το ιδεατό, αλλά επειδή έχετε θητεύσει σε αυτό το Υπουργείο είναι το ιδεατό, όταν η ηγεσία του υπουργείου επικοινωνεί με την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ με εξώδικα δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι αυτό έτσι!
Θα συμφωνήσω μαζί σας και το είπα μάλιστα και από το βήμα της Βουλής κάποια στιγμή, όταν υπήρξε αυτό το δημόσιο αίτημα υποβολής παραίτησης από την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Είπα ότι δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι όταν υπάρχει τέτοια σύγκρουση κορυφής να είναι εύρυθμη η λειτουργία του Οργανισμού και οι σχέσεις με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τελικά τον λογαριασμό αυτής της κρίσης να μην τον πληρώνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Αυτό είναι το ζητούμενο, να μην πληρώνουν αυτές τις προσωπικές αντιπαραθέσεις και τις κόντρες και την αδυναμία συνεννόησης οι ίδιοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Ας ελπίσουμε ότι έχουν διευκρινιστεί τα ζητήματα αυτά και ότι θα υπάρξει καλή πληρωμή το επόμενο διάστημα. Γιατί δεν φταίνε σε τίποτα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που αναμένουν την ενίσχυση αυτή από τα κονδύλια, τα ευρωπαϊκά, για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες που έχουν, πόσω δε μάλλον μετά τα προβλήματα που υπήρξαν με τις πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο.
Αλλά πέραν των ζημιών που έχουμε από τις πλημμύρες, όπως είπατε κ. Κολλάτε υπάρχουν και ζημιές, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τις πλημμύρες. Ζημιές οι οποίες, όμως, δεν αποζημιώνονται από τον υφιστάμενο κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ, όπως ο περονόσπορος για παράδειγμα στα σταφύλια στην περιοχή του Τυρνάβου και όχι μόνο, όπου οι αγρότες ήδη διαμαρτύρονται. Θα πρέπει να το δούμε και αυτό. Βεβαίως, όλοι θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι και η δυνατότητες του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, έστω και με τη γενναία στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού, δεν είναι απεριόριστες. Τα λέω όλα αυτά, όχι για να μην πω ότι δεν δικαιούνται ενισχύσεις, αλλά να έχουμε μια συνολική εικόνα της πραγματικότητας στην οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα συγκυρία, που είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη μετά τις τεράστιες καταστροφές που έχουν υποστεί από τις πλημμύρες, οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, οι οποίοι εύλογα περιμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις για την επόμενη μέρα. Ουδείς μέχρι σήμερα έχει απαντήσει πότε θα είναι τα χωράφια έτοιμα προς καλλιέργεια. Για τα κτήματα που είναι σήμερα πλημμυρισμένα έχουμε...
Πόσο μάλλον στην Κάρλα, όπου από ότι καταλάβαμε θα μάθουν οι παραγωγοί τί θα γίνει, τέλη Φλεβάρη αρχές Μάρτη. Είναι μεγάλο το διάστημα.
Έχουμε το διάστημα αυτό της αναμονής γιατί περιμένουμε το πόρισμα το τελικό από την ολλανδική αυτή η εταιρεία, που έχει αναλάβει να εκπονήσει μια μελέτη και να υποβάλει τις προτάσεις της προς την κυβέρνηση. Τις προηγούμενες μέρες είχαμε μια ανάλογη εισήγηση από την επιτροπή ειδημόνων, επιστημόνων, εμπειρογνωμόνων, της ακαδημαϊκής κοινότητας της Θεσσαλίας, που έχουν περιβάλει την προσπάθεια του νέου περιφερειάρχη Θεσσαλίας, του κ. Κουρέτα. Από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, από το πρώτο πόρισμα των Ολλανδών σε σχέση με αυτά των επιστημόνων της Θεσσαλίας, βλέπω να υπάρχει μία απόσταση. Μένει να δούμε ποια θα είναι και η τελική προσέγγιση των Ολλανδών. Βεβαίως, ακούμε την επιστημονική κοινότητα. Αυτή έχει τον πρώτο λόγο. Θέλω να πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε κάτι το οποίο θα μπορούνε να συμφωνούν όλοι, κάτι το οποίο θα είναι βιώσιμο. Διότι, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ένα ζήτημα. Αν επαναληφθούν τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα, πού θα διοχετευθεί το νερό; Εάν θα πρέπει να αυξηθεί η έκταση της λίμνης Κάρλα. Αλλά να μη λησμονούμε ότι μιλούμε για χωριά ολόκληρα, 22 νομίζω χωριά πέριξ, της ευρύτερης περιοχής στην Θεσσαλία, στη Λάρισα και τη Μαγνησία. Μιλάμε, δηλαδή, για εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά, τα οποία θα πρέπει να έχουν μια απάντηση για την επόμενη ημέρα. Γιατί μέσα σε λίγες ώρες ουσιαστικά είδαν να ανατρέπονται οι κόποι μιας ζωής και θα πρέπει ενδεχομένως να κληθούν να αναλάβουν αποφάσεις για την επόμενη ημέρα και εκεί χρειάζεται από πλευράς πολιτείας να υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση στήριξης, είτε στη μία περίπτωση είτε στην άλλη.
Αλλά ξέρετε, εύκολοι αφορισμοί για την καλλιέργεια του βαμβακιού για παράδειγμα, έχουν ακουστεί και στο παρελθόν. Θα πρέπει να θυμόμαστε, πρώτα εσείς το ξέρετε πολύ καλά κ. Κολλάτε, ότι από την Συνθήκη ένταξης της χώρας στην ΕΕ υπάρχει ιδιαίτερη μνεία σε συνδεδεμένη ενίσχυση για το βαμβάκι. Θα πρέπει να δούμε, λοιπόν, τι θα συμβεί αν μιλούμε για παύση της καλλιέργειας του βάμβακος -γιατί θεωρούν κάποιοι ότι είναι υδροβόρα καλλιέργεια- χωρίς να έχουμε εναλλακτικές προτάσεις. Θα ακούσουμε εναλλακτικές προτάσεις; Δηλαδή, να μην καλλιεργήσουμε βαμβάκι και τι να καλλιεργήσουμε; Καρπούζια, που είχε πει κάποτε ένας άλλος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και να τα αποθηκεύουμε όπως έλεγε! Όταν μιλούμε για αναδιάρθρωση, καλό είναι όσοι μιλούν να έχουν και εναλλακτικές συγκεκριμένες προτάσεις προς τους αγρότες. Αλλιώς φοβούμαι ότι θα μπούμε πάλι σε μια περιπέτεια εύκολων αφορισμών χωρίς να έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις σε έναν κόσμο ο οποίος βρίσκεται σε “αναμμένα κάρβουνα”, ζει σε ανασφάλεια και θα είναι για ένα μεγάλο διάστημα προφανώς σε μια έκτακτη εμπερίστατη κατάσταση.
Με το νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις αντιδράσεις που υπάρχουν από όλους τους κλάδους και από τους επιστημονικούς φορείς, πιστεύετε ότι υπήρξε άμβλυνση από τα επιπρόσθετα στοιχεία που τα εμπλούτισε την τελευταία στιγμή ο κ. Χατζηδάκης; Εγώ βλέπω ότι συνεχίζονται οι αντιδράσεις, τράβηξαν χειρόφρενο τώρα και οι ταξιτζήδες είδα σήμερα στην Αθήνα. Τι γίνεται ακριβώς;
Επειδή θυμούμαι την τελευταία κουβέντα που είχαμε και την ένταση που την χαρακτήρισε για το ζήτημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, και ξέροντας ότι θα ξαναείμαστε μαζί, νωρίτερα συνάντησα τον υπουργό Οικονομίας, τον κ. Χατζηδάκη και είχαμε μια κουβέντα επ’ αυτού. Κοιτάξτε, πρώτα απ’ όλα να συμφωνήσουμε όλοι ότι υπάρχει ένα ζήτημα φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Όλοι το ομολογούν, όλοι συμφωνούμε επ’ αυτού. Η φοροδιαφυγή αυτή εστιάζεται κυρίως σε εισοδήματα τα οποία δεν μπορούν να αποτυπωθούν, εισοδήματα που είναι στην πραγματική οικονομία, αλλά ουσιαστικά είναι “μαύρα” εισοδήματα και αυτά δεν είναι σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Είναι στον χώρο των ελεύθερων επαγγελμάτων…
Αυτό ποιος το κρίνει αυτό; Ποιος το κρίνει αυτό; Ποιος το κρίνει; Η ΑΑΔΕ; Εγώ ξέρω παραδείγματα μισθωτών και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα που παίρνουν “μαύρα” μεροκάματα το απόγευμα, όπως παίρνουν “μαύρα” και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να κάνουνε δουλειές, ηλεκτρολογικές, υδραυλικές. Αυτοί επειδή παρουσιάζουν ένα εισόδημα ως μισθωτοί είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, είναι στο απυρόβλητο; Θα τους ελέγξει κανένας; Τους καθηγητές του δημοσίου που παίρνουν “μαύρα” ιδιαίτερα; Σας τα λέω όπως μου τα λένε. Τους καθηγητές του δημοσίου που παίρνουν “μαύρα” ιδιαίτερα που ξέρουμε ότι είναι πλέον έτσι, το ξέρει κάθε οικογένεια, θα τους ελέγξει κανένας; Ή θα τους πούμε και αυτούς τεκμαρτά; Κάθε καθηγητής του δημοσίου, εφόσον έχει τη δυνατότητα να κάνει και “μαύρα” και επειδή δεν μπορούμε να τον βρούμε, θα του πούμε ότι σου δίνει το ελληνικό δημόσιο 18.000 εγώ θα το βάλω στα 30 χιλιάρικα και άμα θες κάνε, άμα δεν κάνεις “μαύρα” κάνε. Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω;
Αυτό που θέλετε να πείτε είναι ότι η φοροδιαφυγή δεν περιορίζεται μόνο στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών. Να συμφωνήσουμε αν θέλετε, αλλά υπάρχει φοροδιαφυγή. Άρα, λοιπόν, η κυβέρνηση έχει αμβλύνει τη φορολόγηση σε μεγάλο βαθμό, ακούγοντας και τα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν από τον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών. Ουσιαστικά οι προσδοκίες από τη φορολόγηση αυτών είναι μικρότερες των αρχικών προβλέψεων. Έθεσα νωρίτερα στον αρμόδιο υπουργό το ζήτημα της φορολόγησης των καφενείων στα χωριά κάτω των 500 κατοίκων...
Μεγάλο θέμα.
Όλα τα χωριά είναι αυτής της κατηγορίας. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε θετικές ειδήσεις τις επόμενες ημέρες.
Το αίτημα που καταθέτουν τα επιμελητήρια της Θεσσαλίας για τουλάχιστον ένα πάγωμα του ενός χρόνου για τους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες της Θεσσαλίας, λόγω των έκτακτων αναγκών θα το βλέπατε με καλό μάτι; Γιατί θα σας πω 10 χωριά που μου έρχονται στο μυαλό που είναι πάνω από 500 κατοίκους, όπου επίσης δεν υπάρχει ψυχή στα καφενεία. Τα ξέρετε, δεν χρειάζεται να σας πω για τους Γόνους. Να σας πω για τον Αμπελώνα; Να σας πω για τον Πλατύκαμπο;
Ας περιμένουμε....
Για τη Χάλκη;
Ας περιμένουμε τις ανακοινώσεις του υπουργού. Σας είπα ότι η αίσθησή μου είναι ότι θα έχουμε κι άλλες θετικές ειδήσεις. Η κυβέρνηση συζητά, βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση, δεν είναι αποκομμένη από την κοινωνία -και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το λεγόμενο “κίνημα της γραβάτας” ήταν άλλωστε εξ αυτών που στήριξαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην άνοδό της στην εξουσία. Για 3 χρόνια, όπως ξέρετε σε νέους επαγγελματίες δεν υπάρχει καμία φορολόγηση, στον τέταρτο, είναι στο 33%, στον πέμπτο πάει στο 67%. Και μετά τον έκτο ουσιαστικά θα είναι η φορολόγηση. Με βάση αυτά τα δεδομένα για τα οποία μιλάμε το επόμενο διάστημα, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε κάποια στιγμή τη φορολόγηση με τεκμαρτό τρόπο -που είναι ισοπεδωτικός και άδικος να συμφωνήσω μαζί σας σε αυτό- προχωράει η υποχρεωτικότητα της σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ με τα POS. Επομένως, θα φαίνονται και τα πραγματικά εισοδήματα και η κατανάλωση που υπάρχει μέσο αυτών.
Η κυβέρνηση, εν μέσω όλων αυτών, προχωράει σε μεταρρυθμίσεις. Βλέπετε ότι τις τελευταίες μέρες δρομολογήθηκε η επιστολική ψήφος που θα δώσει, επίσης, μια διαφορετική διάσταση στις εκλογές -είναι μία απάντηση και στη μεγάλη αποχή που καταγράφηκε και στις τελευταίες εκλογές στην περιφέρεια, στην αυτοδιοίκηση πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. Προχωράει η επίσπευση της απονομής της δικαιοσύνης. Μια γάγγραινα για τη χώρα μας, που δεν μας τιμά, δυστυχώς. Και επίσης ξαναβλέπουμε και τα ζητήματα της απονομής δικαιοσύνης, όχι μόνο από την πλευρά των δικαιωματιστών, αλλά και από την πλευρά των θυμάτων. Γίνονται σοβαρά βήματα αυτό το διάστημα, κάποιοι τα αποδίδουν στην απουσία αντιπολίτευσης. Λέγεται ότι τώρα επισπεύδονται μεταρρυθμίσεις και τομές γιατί δεν υπάρχει ουσιαστικά αξιωματική αντιπολίτευση η οποία…
Εντάξει, γίνονται σίγουρα, υπάρχει νομοθετικό έργο. Ναι, τα τιμολόγια στο ρεύμα τώρα ποιο χρώμα να διαλέξουμε το μπλε, το πράσινο ή το κίτρινο; Θα τα δούμε αυτά όταν θα έρθουν έτσι;
Εντάξει, όμως, να αναγνωρίσουμε ότι η κυβέρνηση στηρίζει στη δύσκολη αυτή περίοδο που περνούμε το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, επιδοτώντας ουσιαστικά την ενέργεια. Από κει και πέρα εισπράττω και εγώ αυτό τον προβληματισμό που μου λέτε και νομίζω ότι μεταφέρεται και στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου αυτός ο προβληματισμός.
Δεν έχω άλλο χρόνο, κ. Χαρακόπουλε και θέλω να σας θέσω ένα συγκεκριμένο ερώτημα που τέθηκε από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή προς όλους τους βουλευτές της Λάρισας και ιδιαίτερα τους κυβερνητικούς. Και μάλιστα είχε και τον τίτλο ιστορική ευθύνη. Έχουν ιστορική ευθύνη και στο νέο Δήμαρχο. Φυσικά το θέμα του Δημοτικού Ωδείου. Θα επιδιώξει, θα επιδιώξετε κάποια συνάντηση;
Έχω λάβει το συγκεκριμένο αίτημα από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή. Το Δημοτικό Ωδείο πράγματι προσφέρει υπηρεσία, έχει μια λαμπρή διαδρομή πολλών 10ετιών. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει η αίσθηση ότι υποβαθμίζεται η λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου, ακόμη και αν ενδεχομένως η όποια αλλαγή στο καθεστώς διοίκησης του, δεν θα σήμαινε κάτι τέτοιο. Αλλά και στην πολιτική η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια, αλλά να φαίνεται και τίμια. Υπό αυτήν την έννοια έχω ζητήσει από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών μια συνάντηση, μια επικοινωνία για να θέσω και εγώ το θέμα αυτό που τίθεται από πολλούς συμπολίτες μας στη Λάρισα.
Μάλιστα, θέλω να σε ευχαριστήσω θερμά για την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που είχαμε και σήμερα να είστε καλά καλό μεσημέρι.
- Να είστε καλά, καλή συνέχεια.