Menu
A+ A A-

Μάξιμος στη Βουλή: "“Μαθήματα” εκλογικού συστήματος σε μαθητές Γυμνασίου Ράπτη"

Μάξιμος 1 1
Λάρισα, 22 Ιανουαρίου 2020
 
Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:
 
“Μαθήματα” εκλογικού συστήματος σε μαθητές Γυμνασίου Ράπτη
 
Στον ρόλο που διαδραματίζουν οι 6 Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής αναφέρθηκε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, καλωσορίζοντας μαθήτριες και μαθητές της Γ´ τάξης του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μ. Ν. Ράπτη, που επισκέφθηκαν τη Βουλή των Ελλήνων. Ο Θεσσαλός πολιτικός, λίγη ώρα μετά την β´ ανάγνωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την «εκλογή βουλευτών» στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στην οποία προεδρεύει, εξήγησε ότι η επεξεργασία των νομοσχεδίων γίνεται στις 6 Διαρκείς Επιτροπές, στην καθεμία εκ των οποίων συμμετέχει το 1/6 των βουλευτών, δηλαδή 50 βουλευτές. Κάθε Επιτροπή έχει στην αρμοδιότητά της μια δέσμη υπουργείων. Η Επιτροπή που έχω την τιμή να προεδρεύω έχει στην ευθύνη της τα υπουργεία Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δικαιοσύνης και Επικρατείας της κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο που επεξεργαζόμαστε είναι από τα πιο σημαντικά, καθώς καθορίζει τον τρόπο ανάδειξης της κυβέρνησης και της εκλογής των βουλευτών».
Όπως είπε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος «τα εκλογικά συστήματα είναι τριών κατευθύνσεων:
α) Η απλή αναλογική, σύμφωνα με την οποία υπάρχει απόλυτη αντιστοιχία της ψήφου των πολιτών με την εκπροσώπησή τους στη Βουλή.
β) Το πλειοψηφικό, όπου το πρώτο κόμμα, έστω και με μια ψήφο διαφορά, κερδίζει όλες τις έδρες της εκλογικής περιφέρειας.
γ) Η ενισχυμένη αναλογική, όπου εκπροσωπούνται τα κόμματα που περνούν ένα κατώφλι εισόδου, δηλαδή ένα ελάχιστο ποσοστό, και ταυτόχρονα το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με ένα μπόνους εδρών.
Στην Ελλάδα το κατώφλι εισόδου είναι το 3%. Σε άλλες χώρες είναι υψηλότερο, όπως στη Γερμανία που ανέρχεται στο 5%, ενώ στην Τουρκία το όριο είναι δυσθεώρητο, στο 10% για να είναι απαγορευτική η είσοδος στη Βουλή κόμματος της κουρδικής μειονότητας.
Τα επιχειρήματα που επιστρατεύει κάθε κόμμα δεν είναι μόνο ιδεολογικού περιεχομένου, αλλά συνήθως σχετίζονται και με τη δύναμή τους. Όσοι υποστηρίζουν την απλή αναλογική αναδεικνύουν την αναλογικότητα της ψήφου που πρέπει να έχει την ίδια βαρύτητα για όλους τους βουλευτές. Στον αντίποδα, όσοι υποστηρίζουν το πλειοψηφικό εστιάζουν στην αρχή της κυβερνησιμότητας, στην ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης. Ενδιαμέσως, μια εκδοχή ενισχυμένης αναλογικής προσπαθεί να “παντρέψει” την αναλογικότητα με την κυβερνησιμότητα».
Ο κυβερνητικός βουλευτής προέτρεψε τα παιδιά, που συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί κ. Ιωάννης Κουρμπής, Γυμνασιάρχης, κα Ελένη Σάρρου, φιλολογος και Χαρίλαος Χριστοφορίδης, βιολόγος, να ενδιαφέρονται για ό,τι συμβαίνει γύρω τους και να γίνουν ενεργοί πολίτες.
 
Μάξιμος 2 1
Μάξιμος 3 1
Read more...

Μ. Χαρακόπουλος για νέα ΠτΔ: "Μήνυμα ενότητας η ευρεία συναίνεση εκλογής της"

MAXIMOS NEW

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2020

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ:

Μήνυμα ενότητας η ευρεία συναίνεση εκλογής της

Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά το πέρας της ψηφοφορίας στη Βουλή που εξέλεξε την κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως νέα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι ιδιαίτερα θετικό για το πολιτικό μας σύστημα και τη δημοκρατία εν γένει ότι η εκλογή του προσώπου που θα αναλάβει το ύπατο αξίωμα της χώρας πραγματοποιείται με ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων. Αποτελεί πολύτιμο μήνυμα στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε, με την αύξηση των εξωτερικών προκλήσεων, απέναντι στις οποίες χρειαζόμαστε εθνική ενότητα.
Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει τα καθήκοντά της σε μια κρίσιμη στιγμή, κυρίως για τα εθνικά θέματα, και είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί επάξια σε αυτά, συνεχίζοντας την παράδοση των προκατόχων της.
Αναμφίβολα, υψηλής σημασίας είναι και ο συμβολισμός ότι Πρόεδρος Δημοκρατίας εκλέγεται μια γυναίκα -έμπρακτη απόδειξη της ισότητας των δύο φύλων που αποτελεί κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας.
Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο της».

Read more...

Μάξιμος προς υπ. Παιδείας: "Δώστε παράταση στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ 2ΓΕ/2019"

MAXIMOS NEW
 
Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:
 
Δώστε παράταση στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ 2ΓΕ/2019
 
• Κινδυνεύουν με αποκλεισμό 2.000 σπουδαστές της ΕΠΠΑΙΚ-ΑΣΠΑΙΤΕ
 
Να μην αποκλειστούν οι σπουδαστές ΕΠΠΑΙΚ-ΑΣΠΑΙΤΕ 2019-2020 από την προκήρυξη 2ΓΕ/2019 ζητά με Αναφορά του προς την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως ο βουλευτής Λαρίσης και πρώην τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην Αναφορά του προς την υπουργό επισυνάπτει επιστολή με θέμα «Αποκλεισμός σπουδαστών ΕΠΠΑΙΚ-ΑΣΠΑΙΤΕ 2019-2020 από την προκήρυξη 2ΓΈ/2019», με την οποία «οι 2.000 περίπου σπουδαστές που εισήχθησαν στο ΕΠΠΑΙΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ διαμαρτύρονται, διότι ενώ προβλέπεται να αποκτήσουν το τυπικό προσόν της πιστοποιημένης παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας στις 30.04.2020, η υποβολή αιτήσεων στην τρέχουσα προκήρυξη 2ΓΕ/2019 για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση λήγει στις 24.02.2020».
Το αποτέλεσμα είναι να στερούνται το δικαίωμα συμμετοχής, διότι αποκλείονται από την δυνατότητα εγγραφής τους με το πιστοποιητικό της παιδαγωγικής επάρκειας προκειμένου να ενταχθούν στους κύριους αξιολογικούς πίνακες κατάταξης, και μάλιστα «καταδικάζονται» σε αναμονή άλλων 3 χρόνων μέχρι την επόμενη αντίστοιχη προκήρυξη.
«Για τον λόγο αυτό», σημειώνει ο κ. Χαρακόπουλος, «ζητούν είτε να μετατεθεί η ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων και των δικαιολογητικών της προκήρυξης 2ΓΕ/2019 κατά τρεις μήνες (30.05.2020), είτε να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση με την οποία να δίνεται η δυνατότητα και σε αυτούς να καταθέσουν την τρέχουσα βεβαίωση φοίτησής τους στην ΑΣΠΑΙΤΕ αντί για το πιστοποιητικό εκπαιδευτικής επάρκειας». Και καταλήγει ζητώντας από την αρμόδια υπουργό να αξιολογήσει και να ικανοποιήσει το αίτημα των Σπουδαστών ΕΠΠΑΙΚ-ΑΣΠΑΙΤΕ.
 
 
Read more...

Γιορτάζει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

Max proedros
 
Λάρισα, 20 Ιανουαρίου 2020
 

Γιορτάζει ο Μάξιμος

Όπως κάθε χρόνο, με τους πολιτικούς του φίλους θα γιορτάσει την ονομαστική του εορτή ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο εορτάζων βουλευτής θα δέχεται ευχές την Τρίτη 21 Ιανουαρίου (Μαξίμου του Ομολογητού) στο πολιτικό του γραφείο στην Λάρισα, Ανθίμου Γαζή 25, 1ος όροφος, από τις 18:00 το απόγευμα έως και τις 22:00 το βράδυ, διότι πρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα για την εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας το πρωί της επόμενης.
Read more...

Μ.Χαρακόπουλος με τον Ρώσο Υφ. Εξωτερικών: "Το ψευδομνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας!"

ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΟΣΧΑ 4 1
 
Μόσχα, 19 Ιανουαρίου 2020
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΡΩΣΙΑΣ:
 
Το ψευδομνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας!
 
«Στην Ελλάδα είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας, ο Ιωάννης Καποδίστριας, υπήρξε υπουργός Εξωτερικών της τσαρικής Ρωσίας πριν την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, τα 200 χρόνια από την έναρξη της οποίας θα γιορτάσουμε του χρόνου». Με αυτά τα λόγια ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος εξέφρασε τη χαρά του για τη θερμή υποδοχή στον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Αλεξάντρ Γκρουσκό. Την ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν, επίσης, ο Γ.Γ. της ΔΣΟ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης, συνόδευσε στην έδρα του ΥΠΕΞ της Ρωσίας ο επικεφαλής της ρωσικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ και πρόεδρος της Γ.Σ. κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στις δράσεις της ΔΣΟ, την οποία «απαρτίζουν βουλευτές από 25 χώρες με ορθόδοξη παράδοση». Όπως είπε «μας απασχολεί ιδιαίτερα:
• η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των λαών που μοιραζόμαστε την ορθόδοξη κληρονομιά,
• η ανάδειξη των χριστιανικών αρχών σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης στον σύγχρονο κόσμο και
• η προστασία των διωκόμενων χριστιανών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, όπου απειλούνται με εξαφάνιση».
 
Εξτρεμισμός και μετανάστευση
Ο Θεσσαλός πολιτικός καυτηρίασε «τη μισαλλοδοξία, τον εξτρεμισμό, την τρομοκρατία και τον θρησκευτικό φανατισμό που τροφοδοτούν τις μεταναστευτικές ροές, τις συνέπειες των οποίων υφίσταται η Ελλάδα, που σηκώνει δυσβάσταχτο βάρος».
Με αφορμή αναφορές στις τρέχουσες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, τόνισε ότι «η Τουρκία λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας, που δεν κρύβει τον αναθεωρητισμό της και τα όνειρα αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας με τη θεωρία Νταβούτογλου περί στρατηγικού βάθους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ψευδομνημόνιο της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης με το οποίο επιχειρεί να οριοθετήσει ΑΟΖ με τη Λιβύη καταπατώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Αλλά και στη Συρία, με την εγκατάσταση προσφύγων στα βόρεια της χώρας, όπου επί αιώνες ζουν Κούρδοι, επιδιώκει την αλλοίωση του πληθυσμού, έτσι ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο δημιουργία κρατικής κουρδικής οντότητας που θα συνορεύει με τις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας».
 
Ελληνορωσική φιλία
Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, αναφέρθηκε στα «αμοιβαία αισθήματα φιλίας του ελληνικού και του ρωσικού λαού, που έχουν ως βάση την κοινή πολιτισμική και πνευματική ρίζα της ορθόδοξης παράδοσης». Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος που προσέφερε στον Ρώσο υφυπουργό αντίγραφο εικόνας της Αναστάσεως που βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό της ΔΣΟ, τον ευχαρίστησε «για την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η ΔΣΟ σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο και για τη στήριξη που παρέχει η Ρωσία σε αυτήν».
Η ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε στη Μόσχα σε συνάντηση εργασίας της ΔΣΟ, ενόψει της εαρινής συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας στο Μιλάνο και της 27ης Γενικής Συνέλευσης και του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Κοινοβουλευτισμός και Θρησκευτική Πίστη» που θα διεξαχθούν στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο.
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΟΣΧΑ 1 1
ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΟΣΧΑ 2 1
ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΟΣΧΑ 3 1
Read more...

Ζητά ο Μάξιμος Χαρακόπουλος: "Internet μέσω σταθερής τηλεφωνίας στη Συκιά Ελασσόνας"

Max proedros
Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2020

ΖΗΤΑ Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

Internet μέσω σταθερής τηλεφωνίας στη Συκιά Ελασσόνας
 
Τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της Συκέας Ελασσόνας, που «είναι το μοναδικό χωριό της ευρύτερης περιοχής στο οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω της σταθερής τηλεφωνικής γραμμής» αναδεικνύει με ερώτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει στους συναρμόδιους υπουργούς, Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, ότι «παρότι μεγάλο μέρος από τις  απαραίτητες εργασίες, που έπρεπε να γίνουν από τον ΟΤΕ, έχουν πραγματοποιηθεί, η σύνδεση με το κεντρικό δίκτυο των οπτικών ινών που περνάει σε κοντινή απόσταση έξω από το χωριό δεν έχει ολοκληρωθεί. Το γεγονός ότι η κατάσταση παραμένει στάσιμη εδώ και μήνες, παρά τα ερωτήματα των τοπικών αρχών προς τον ΟΤΕ, έχει προκαλέσει τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των κατοίκων, ενώ, παράλληλα, εκφράζονται παράπονα για το ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης των εργασιών που απαιτούνται μέχρι να γίνει εφικτή η σύνδεση με το διαδίκτυο.
Αίτημα, λοιπόν, των κατοίκων του χωριού είναι να υπάρξουν οι δέουσες πρωτοβουλίες ώστε να διευθετηθεί το πρόβλημα και να μπορέσουν να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του διαδικτύου, χρήσιμες για να τους διευκολύνουν στην επικοινωνία και στην καθημερινότητά τους. Ας μην ξεχνάμε ότι για να μπορέσουμε να τονώσουμε τα χωριά μας που φθίνουν δημογραφικά, θα πρέπει να ενισχύσουμε τις υποδομές που διευκολύνουν την επικοινωνία και ενδυναμώνουν την επαγγελματική δραστηριότητα σε αυτά –αγροτοκτηνοτροφική και όχι μόνο. Επιπλέον, αποτελούν αυτονόητη προϋπόθεση για την παραμονή και διαβίωση νέων ανθρώπων που μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους».
Read more...

Μάξιμος προς υπουργό Υγείας: "Κάλυψη αναγκών σε γ-σφαιρίνη όλων των ασθενών"

Μαξιμος βουλη
Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΌ ΥΓΕΙΑΣ:
 
Κάλυψη αναγκών σε γ-σφαιρίνη όλων των ασθενών
 
«Σοβαρότατο πρόβλημα με τους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με γ-σφαιρίνη, έχει προκύψει, το τελευταίο διάστημα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (ΠΝΛ), εξαιτίας της έλλειψης του συγκεκριμένου φαρμάκου» επισημαίνει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.
Ο Θεσσαλός πολιτικός επικαλούμενος δημοσιεύματα του τοπικού τύπου (εφημερίδα Ελευθερία, 09.01.2020) αναφέρεται «σε διαμαρτυρίες ασθενών, που μεταβαίνουν στο ΠΝΛ για να λάβουν την απαραίτητη θεραπεία με ενδοφλέβια γ-σφαιρίνη (IVIG) -η οποία χρησιμοποιείται στην αναπλήρωση αντισωμάτων σε ασθενείς με διαταραχές ανοσοανεπάρκειας ή ως ανοσοκατασταλτικό- ότι υποχρεώνονται σε μακρά αναμονή για τη λήψη της συγκεκριμένης θεραπείας. Λόγω της έλλειψης του φαρμάκου, το Νοσοκομείο δίνει προτεραιότητα στους ασθενείς που νοσηλεύονται και σε όσους κινδυνεύουν, κι αυτό έχει ως συνέπεια οι ασθενείς που λαμβάνουν τη θεραπεία ανά μήνα, και που αποσκοπεί στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των ασθενειών τους, να βρίσκονται σε αναμονή από το Σεπτέμβριο του 2019, με κίνδυνο για την υγεία τους.
Να σημειωθεί ότι οι ποσότητες του φαρμάκου που διατίθενται στο ΠΝΛ (2.300-2.500 γραμμάρια γ-σφαιρίνης μηνιαίως) καλύπτουν μόλις το 60% της ζήτησης (3.500 έως και 4.000 γραμμάρια), που αυξάνεται λόγω και της ανάλογης έλλειψης στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Οι ασθενείς που δεν λαμβάνουν πλέον την απαιτούμενη θεραπεία έχουν ευλόγως ανησυχήσει για πιθανή επιδείνωση της υγείας τους και, ως εκ τούτου, η πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει εγκαίρως το πρόβλημα, λαμβάνοντας τα ενδεικνυόμενα μέτρα».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα με την έλλειψη γ-σφαιρίνης (IVIG), ώστε να καλύπτει όλους τους ασθενείς που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη θεραπεία».
 
 
Read more...

Μάξιμος Χαρακόπουλος στην σύσκεψη υπό Γεραπετρίτη: "Επιτέλους ο Αχελώος στη βουλή!"

ΜΑΞΙΜΟΣ ΑΧΕΛΩΟΣ 1 1
Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ:
 
Επιτέλους ο Αχελώος στη βουλή!
 
«Θέλω να σας ευχαριστήσω κ. υπουργέ για την άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημα των φορέων της Θεσσαλίας για την υλοποίηση αυτής της σύσκεψης, η οποία μπορεί να καταστεί ιστορική όχι μόνο γιατί για πρώτη φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Θεσσαλίας. Θα είναι ιστορική αν δρομολογήσει την απεμπλοκή των έργων του Αχελώου που δυο γενιές αναμένουν την ολοκλήρωση τους». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά από σχετική ενημέρωση από τον Θεσσαλό πολιτικό, με τη συμμετοχή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, των υφυπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα και Περιβάλλοντος κ. Γεράσιμου Θωμά, των βουλευτών και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, των δημάρχων, εκπροσώπων των  γεωτεχνικών, του ΤΕΕ και των αγροτών. 
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «όπως σας είπα και κατ’ ιδίαν στο Μαξίμου, όταν σας μετέφερα την πρόταση της σύσκεψης που έγινε στο ΓΕΩΤΕΕ Θεσσαλίας, το βασικό πρόβλημα του Αχελώου είναι το ιδεολογικό φορτίο με το οποίο επιβαρύνθηκε. Το έργο της ήπιας μεταφοράς νερού από τη δυτική Ελλάδα, που έχει υδατικό πλεόνασμα, στη Θεσσαλία που απειλείται με ερημοποίηση, κατασυκοφαντήθηκε ως φαραωνικό. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι πρόκειται για κατεξοχήν περιβαλλοντικό έργο, καθώς ο θεσσαλικός κάμπος δεν έχει το καλοκαίρι υδάτινη φλέβα, ενώ το νερό στις γεωτρήσεις που φτάνουν στα 400 μέτρα είναι πια υφάλμυρο. Το έργο, επίσης, με τα δυο υδροηλεκτρικά της Μεσοχώρας και της Συκιάς θα παράγει πράσινη, φιλική στο περιβάλλον ενεργεία.
 
Διαφωνείτε με τη Συκιά; 
Επιπλέον, όσοι επιμένουν σε ξεπερασμένες ιδεοληψίες οφείλουν και μια απάντηση. Δαπανήθηκαν πάνω από 600 εκατομμύρια και χρειάζονται αλλά 150 για να ολοκληρωθεί το έργο. Διαφωνείτε με το υδροηλεκτρικό της Συκιάς; Τι προτείνετε όσοι διαφωνείτε με τον Αχελώο για τα ημιτελή έργα; Θα δαπανήσουμε δεκάδες εκατομμύρια για την αποκατάσταση του τοπίου; Βεβαίως, θα πρέπει να γίνουν παράλληλα έργα, όπως το φράγμα στη Σκοπιά Φαρσάλων και οι ταμιευτήρες στο Κιλελέρ. Χωρίς τον Αχελώο, όμως, δεν λύνεται το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας.
Όσον αφορά στα κανονιστικά εμπόδια, όπως ειπώθηκε, αυτά ενίοτε προκαλούνται από την εκτελεστική εξουσία, όπως για παράδειγμα τα Σχέδια Λεκάνης Απορροής που κατά παραγγελία έγιναν χωρίς τον Αχελώο. Για δε τις αποφάσεις του ΣτΕ να δούμε τι συμμορφώσεις μπορεί να υπάρξουν -η ΕΘΕΜ μπορεί να σας δώσει πολύτιμες τεχνικές συμβουλές- και βεβαίως η Βουλή, όπου χρειάζεται, μπορεί να δώσει λύσεις. Χαίρομαι διότι άκουσα ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έρθει το ζήτημα στη Βουλή. Επιτέλους είναι καιρός να υπάρξει ένας οδικός χάρτης με συνέργειες των συναρμόδιων υπουργείων για την απεμπλοκή του Αχελώου».
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΑΧΕΛΩΟΣ 2 1
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΑΧΕΛΩΟΣ 3 1
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΑΧΕΛΩΟΣ 4 1
 
Read more...

Μ.Χαρακόπουλος με Πρόεδρο Τσεχικής Βουλής: "Επιβάλλεται ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό!"

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΑΓΑ 1 1

Πράγα, 15 Ιανουαρίου 2020

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΣΕΧΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:

Επιβάλλεται ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό!

«Τα ασυνόδευτα παιδιά είναι η πιο τραγική πτυχή του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος. Και γίνεται ακόμη τραγικότερη από την απροθυμία των ευρωπαϊκών χωρών να δεχθούν κάποια από τα πλέον των 5.500 παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην άμβλυνση του τεράστιου αυτού ανθρωπιστικού προβλήματος. Η υλοποίηση της πρόθεσης της Τσεχίας να δεχθεί έστω 40 παιδιά, βεβαίως, δεν λύνει το πρόβλημα, ωστόσο στέλνει ένα θετικό μήνυμα και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αρκεί να μη μείνει στο στάδιο των προθέσεων». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τσεχικής Βουλής κ. Radek Vondricek.
Ο Θεσσαλός πολιτικός κατά τις συναντήσεις του τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Πράγα, προσκεκλημένος του τσεχικού κοινοβουλίου, υποστήριξε ότι «είναι επιβεβλημένη στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης η δίκαιη και ισομερή κατανομή των προσφυγικών πληθυσμών μεταξύ των κρατών μελών, χωρίς αυτοεξαιρέσεις και αστερίσκους. Δεν είναι δυνατόν οι χώρες της πρώτης ζώνης εισόδου να λυγίζουν αβοήθητες από το βάρος των μεταναστευτικών ροών από την Ασία και την Αφρική, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική και πολιτισμική τους συνοχή, αλλά και τις οικονομικές αρνητικές συνέπειες».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καυτηρίασε τη συμπεριφορά της Άγκυρας, καθώς, παρά το ότι υφίσταται η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία χρηματοδοτείται αδρά για να διαχειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα, όντας υποχρεωμένη να λαμβάνει μέτρα για την μη μετάβαση αυτών που βρίσκονται στο έδαφός της στην Ευρώπη, αυτό στην πράξη δεν τηρείται. Αντιθέτως, η τουρκική ηγεσία χρησιμοποιεί εκβιαστικά το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα, επιδιώκοντας τόσο την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία όσο και την ευρωπαϊκή έγκριση και χρηματοδότηση στην μεταφορά Σύριων προσφύγων σε μια υποτιθέμενη ζώνη ασφαλείας εντός του συριακού εδάφους, με στόχο την πληθυσμιακή αλλοίωση στις κουρδικές περιοχές».

Χωρίς θεωρήσεις!
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «το μεταναστευτικό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό και επιβάλλεται ευρωπαϊκή λύση». Ταυτόχρονα επισήμανε ότι «ενδεικτική της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία είναι η δυνατότητα που δίνει να εισέρχονται στο τουρκικό έδαφος χωρίς θεωρήσεις πολίτες χωρών της Αφρικής, κυρίως από την περιοχή του Μαγκρέμπ, πολλοί εκ των οποίων έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την μετανάστευσή τους στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδος».
Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, που συνοδεύεται από τον γραμματέα της Επιτροπής, βουλευτή Κοζάνης της ΝΔ κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις και την δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινής γνώμης όσον αφορά τη στάση των χωρών του Βίσεγκραντ τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της τσεχικής βουλής κ. Orxjrej Benesik, τους Αντιπροέδρους κ. Premysl Malts, κ. Jiri Kobza και κ. Frantisek Kopriva, καθώς και το μέλος κ. Jan Farsky, ενώ παρατέθηκε γεύμα εργασίας από την Πρόεδρο της Επιτροπής Αιτήσεων της τσεχικής Βουλής κα. Helena Valkova με συμμετοχή της Αντιπροέδρου κας Monika Jarosova και των μελών κ. Jan Cizinsky, κας Eva Matyasova και κ. Leo Luzar.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΑΓΑ 2 1

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΑΓΑ 3 1

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΑΓΑ 4 1

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΑΓΑ 5 1

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΑΓΑ 6 1

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΑΓΑ 7 1

Φωτό 1,2. Με τον πρόεδρο της Τσεχικής Βουλής
Φωτό 3,4. Με τον πρόεδρο και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
Φωτό 5. Με την Επιτροπή Αναφορών του τσεχικού κοινοβουλίου
Φωτό 6, 7. Γεύμα προς τιμή της ελληνικής αποστολής.

 

Read more...

Μ.Χαρακόπουλος από Πράγα: "Έμπρακτη αλληλεγγύη με επιμερισμό μεταναστών στην Ευρώπη!"

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΑΓΑ 4

Πράγα, 14 Ιανουαρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΠΡΑΓΑ:

Έμπρακτη αλληλεγγύη με επιμερισμό μεταναστών στην Ευρώπη!

«Η Ελλάδα σηκώνει δυσβάσταχτο βάρος που δεν της αναλογεί, καθώς το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αυτοί που ρισκάρουν τη ζωή τους στο Αιγαίο δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά να φτάσουν στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Εύλογα, λοιπόν, η κοινή γνώμη δυσανασχετεί με την στάση των χωρών της ΕΕ και την απροθυμία τους να επιμεριστεί το πρόβλημα και να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στις συναντήσεις που είχε την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην πρωτεύουσα της Τσεχίας.
Ο κυβερνητικός βουλευτής, που παρέθεσε δείπνο εργασίας στον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα κ. κ. Ales Chmelar, αναφέρθηκε στην ανάγκη κατάργησης της συμφωνίας του “Δουβλίνου 2’’ που εγκλωβίζει τους μετανάστες και πρόσφυγες στις χώρες πρώτης υποδοχής. Όπως είπε «επιβάλλεται η επίσπευση του κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού απονομής ασύλου, όπως επίσης και ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών με ένα σύστημα επιβράβευσης αλλά και ποινών στις χώρες προέλευσης ανάλογα με τη διάθεση συνεργασίας τους».

Μειονότητα στην Αλβανία
Υποστήριξε ότι «η Τουρκία χρησιμοποιεί ως εργαλείο πίεσης τους μετανάστες», ενώ καυτηρίασε τη συμπεριφορά της «με τις κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειές της στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, μετά και τη σύναψη ψευδομνημονίου οριοθέτησης ΑΟΖ με την κυβέρνηση της Τρίπολης και την απειλή αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τάχθηκε υπέρ της ενταξιακής πορείας των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, της Σερβίας και του Μαυροβούνιου, αλλά και της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, για τις οποίες ωστόσο τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξουν εκπτώσεις στο ευρωπαϊκό κεκτημένο». Ιδιαίτερα για την Αλβανία, πέραν των ζητημάτων καταπολέμησης της διαφθοράς, σημείωσε ότι «για την Ελλάδα προέχει η προάσπιση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Όπως εξήγησε «υφίσταται καταπάτηση των δικαιωμάτων της μειονότητας -περιουσιακών, εκπαιδευτικών- όπως και στέρηση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού έκτων των μειονοτικών ζωνών, που αυθαιρέτως στερούν ολόκληρες περιοχές, όπως η Χειμάρρα, όπου ζουν επί χιλιετίες συμπαγείς Ελληνικοί πληθυσμοί». Για δε τη Βόρεια Μακεδονία, επισήμανε ότι «το ελάχιστο είναι η τήρηση μέχρι κεραίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία άλλωστε η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης θεωρεί ετεροβαρή εις βάρος της πατρίδας μας».

Κονδύλια νέας ΚΑΠ
Ο εκπρόσωπος της ελληνικής βουλής τάχθηκε υπέρ της διατήρησης στα έως σήμερα επίπεδα των κονδυλίων για την ΚΑΠ και τα διαρθρωτικά ταμεία στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο κατά την προγραμματική περίοδο 2020-27. Όπως είπε «η Ελλάδα στη δεκαετία της κρίσης απώλεσε το 25% του ΑΕΠ και εύλογα προσβλέπει στην πολιτική συνοχής και στη διατήρηση των κονδυλίων για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και στην επόμενη περίοδο».
Εκτός του Τσέχου υφυπουργού, στον οποίο επέδωσε ως αναμνηστικό δώρο γκραβούρες της ελληνικής βουλής, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον γραμματέα της Επιτροπής, βουλευτή Κοζάνης της ΝΔ, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, ενημέρωσαν για τις ελληνικές θέσεις και αντάλλαξαν απόψεις στο τσέχικο κοινοβούλιο με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Βουλής κ. Ivan Bartos και τους Αντιπροέδρους της Επιτροπής κ. Jiri Dolejs και κ. Adam Kalous, ενώ παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε o Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γερουσίας κ. Vaclav Hampl με συμμετοχή των Αντιπροέδρων της Επιτροπής κ. Petr Orel και κ. Mikulas Bek, καθώς και των μελών της Επιτροπής κ. Jaroslav Doubrava και κ. Miloslav Nenutil.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΑΓΑ 1

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΑΓΑ 2

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΑΓΑ 3

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΑΓΑ 5

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΑΓΑ 6

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΑΓΑ 7

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΑΓΑ 8

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΑΓΑ 9

Read more...