Menu
A+ A A-

Μ. Χαρακόπουλος στη Σιμωνόπετρα: Η Ευρώπη αποχρωματίζεται θρησκευτικά και απομακρύνεται από τις χριστιανικές αξίες • Συνάντηση με π. Βασίλειο Γοντικάκη στην Ι.Μ. Ιβήρων • Επίσκεψη σε Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, Ιβήρων, Δοχειαρίου και Σκήτη Τιμίου Προδρόμου

ΜΑΧ 1 1

Καρυές, 28 Νοεμβρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ:

Η Ευρώπη αποχρωματίζεται θρησκευτικά και απομακρύνεται από τις χριστιανικές αξίες

• Συνάντηση με τον γέροντα Βασίλειο Γοντικάκη στην Ι.Μ. Ιβήρων

• Επίσκεψη στις Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, Ιβήρων, Δοχειαρίου και τη Σκήτη Προφήτη Ηλία

Με σημαντικές μορφές του αγιορείτικου μοναχισμού, όπως ο Προηγούμενος της Ι.Μ. Ιβήρων γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος και η αντιπροσωπεία των Ορθοδόξων βουλευτών που πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος. Κατά την παραμονή της στην Αθωνική Πολιτεία η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ είχε συναντήσεις με τους Ηγουμένους της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας γέροντα Ελισαίο και της Ι.Μ. Δοχειαρίου γέροντα Αμφιλόχιο, καθώς επίσης και με τον Δικαίο της Ι. Σκήτης Τιμίου Προδρόμου γέροντα Φιλήμωνα, ενώ ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά από προτροπή του καθηγουμένου της Σιμωνόπετρας, απευθύνθηκε στην αδελφότητα της μονής κατά την μοναστηριακή τράπεζα που ακολούθησε την αγρυπνία.

Το Άγιο Όρος οικουμενική πολιτεία
«Είναι ακόμη πιο επίκαιρη η επίσκεψη και το προσκύνημα μας αυτές τις μέρες που ο πόλεμος, δυστυχώς, βρίσκεται σε εξέλιξη, για να αντλήσουμε δύναμη από το Όρος, από το Περιβόλι της Παναγίας. Γιατί το Αγιώνυμο Όρος τι είναι; Είναι μία υπερεθνική οικουμενική πολιτεία, μία μαρτυρία ορθοδοξίας σε όλον τον κόσμο. Είναι ένα παράδειγμα ενότητας στο ορθόδοξο κόσμο, γιατί εδώ μονάζουν ορθόδοξοι μοναχοί από όλη την οικουμένη, όχι απλά από τις ορθόδοξες χώρες». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της ΔΣΟ κατά την προσφώνησή του στην μοναστηριακή τράπεζα στη Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος βρέθηκε στην Σιμωνόπετρα στο πλαίσιο προσκυνηματικής επίσκεψης στο Άγιο Όρος, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΔΣΟ, στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής Γ.Γ. κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο ταμίας κ. Σταύρος Κελέτσης, οι βουλευτές της Κύπρου κ. Πανίκος Λεωνίδου, της Πολωνίας κ. Evgenij Chikwin, της Ρουμανίας κ. Ioan Vulpesku, της Βόρειας Μακεδονίας κ. Mile Taleski και ο Σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης.
Την αντιπροσωπείας της ΔΣΟ, την παραμονή της γιορτής του Αγίου Χρυσοστόμου (με το παλαιό ημερολόγιο που ακολουθείται στο Άγιο Όρος) υποδέχθηκε στην είσοδο της Μονής, με αγιορείτικη λαμπρότητα ο Καθηγούμενος, γέροντας Ελισσαίος. Αργότερα, η αντιπροσωπεία συμμετείχε στην αγρυπνία που τελέσθηκε στο Καθολικό της Μονής. Μετά το τέλος της αγρυπνίας, ακολούθησε μοναστηριακή τράπεζα, όπου ο Γ.Γ. εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Σιμωνοπετρίτη Καθηγούμενο, για τη γόνιμη συνεργασία της Μονής με την ΔΣΟ από την ίδρυσή της στην Ορμύλια το 1993 έως σήμερα.

Ανάδειξη των χριστιανικών αξιών
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την προσφώνησή του σημείωσε ότι «στους στόχους μας είναι η στενότερη συνεργασία με τους ορθοδόξους με τους οποίους μοιραζόμαστε την κοινή πίστη και την κοινή κληρονομιά του Βυζαντινού πολιτισμού. Είναι επίσης η ανάδειξη των χριστιανικών, των ορθοδόξων αξιών στην ευρωπαϊκή οικογένεια που δεν είμαστε πλέον μόνο η Ελλάδα, είμαστε περισσότερες ορθόδοξες χώρες. Είναι η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, υπάρχουν ορθόδοξοι στην Πολωνία και σε άλλες χώρες -ως μειονότητες βέβαια. Και φιλοδοξούν κι άλλες χώρες υπό ένταξη να ενωθούν σ’ αυτήν την μεγάλη οικογένεια. Ο στόχος μας είναι η ανάδειξη των χριστιανικών αξιών και βεβαίως η ανάδειξη της ειρηνικής συνύπαρξης και της καταλλαγής.
Θα μου πείτε γέροντα, τα έχετε πετύχει αυτά; Θα μπορούσα να μνημονεύσω κάποιες δράσεις, παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει αυτές τις τρεις δεκαετίες. Φοβούμαι, όμως, ότι όλα αυτά επισκιάζονται, διότι δύο ιδρυτικά μέλη της ΔΣΟ, η Ρωσία και η Ουκρανία, δύο λαοί ορθόδοξοι, ομόδοξοι, βρίσκονται σε πόλεμο. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, τις συνέπειες αυτών των πολέμων τις βιώνουμε όλοι».

Η Εκκλησία κιβωτός σωτηρίας για τους Ρωμιούς
Ο Έλληνας βουλευτής συνέχισε λέγοντας ότι «το Άγιο Όρος ήταν σημείο αναφοράς για τον ορθόδοξο κόσμο και ιδιαίτερα στα χρόνια της τουρκοκρατίας για όλους τους Ορθόδοξους λαούς των Βαλκανίων. Και η Ορθοδοξία ήτανε και σημείο στήριξης της εθνικής ταυτότητας, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά όλων των Βαλκανίων που βίωσαν την οθωμανική δουλεία. Και καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, αυτό το εθνικό τραύμα, και εδώ στο μοναστήρι σας μόνασαν Μικρασιάτες που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα, επιτρέπετε μου να πω λίγα λόγια. Η Ορθοδοξία, η Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο μπόρεσαν και έγιναν κιβωτός σωτηρίας για τους Ρωμιούς της Μικράς Ασίας, και ιδιαίτερα αυτούς που ήτανε στην μικρασιατική ενδοχώρα, στην Καππαδοκία, στην Κιλικία, στην Πισιδία. Αν άκουσα σωστά τον αναγνώστη, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος εξορίστηκε κάποια στιγμή στην Αραβησσό, στα βάθη της Μικράς Ασίας. Από τη μάχη του Μαντζικέρτ το 1071, όπου ο Ρωμανός ο Δ’ ο Διογένης ηττήθηκε από τις δυνάμεις του Αρπασλάν και οι ορδές των Τούρκων εισήλθαν στην Μικρά Ασία, μέχρι το καλοκαίρι του 1921, που ελληνικός στρατός προέλαυνε προς την Άγκυρα, είχαν περάσει 850 χρόνια. Στο διάβα οκτώμισι αιώνων είχαμε βίαιους εξισλαμισμούς, αλλά και εκούσιους εξισλαμισμούς. Γιατί οι μη μουσουλμάνοι ένιωθαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, και, δυστυχώς, υπήρχαν και χριστιανοί, οι οποίοι εκουσίως κάποια στιγμή για να αποκτήσουν προνόμια δέχτηκαν να γίνουν μουσουλμάνοι, όπως υπήρχαν πολλοί που αντιστάθηκαν. Αλλά στο διάβα τόσων αιώνων κάποιοι έχασαν την ελληνική γλώσσα, την ελληνική λαλιά και τουρκοφώνησαν. Βλέπω απέναντί μου, τον Αλέξιο “τον άνθρωπο του Θεού”. Στη διδακτορική μου διατριβή για τους Ρωμιούς της Καππαδοκίας εντόπισα ένα ποίημα των 250 στίχων στα καραμανλήδικα, δηλαδή στην τουρκική γλώσσα με ελληνικά γράμματα. Και εκεί ιστορείται ο βίος του Αγίου που ήτανε από τα αγαπημένα αναγνώσματα τον Μικρασιατών, και μάλιστα όπως ψάλλουμε τα εγκώμια της Παναγίας στον ίδιο ήχο το έψελναν στις βραδινές συντροφιές. Με την καραμανλήδικη γραφή, που τους έδωσε τη δυνατότητα να λειτουργούνται να έχουνε πρόσβαση στα θρησκευτικά κείμενα, στα θρησκευτικά βιβλία μπόρεσαν και διατήρησαν τις χριστιανικές τους ρίζες και την χριστιανική τους πίστη, και δι’ αυτής την εθνική τους συνείδηση. Χάρη, λοιπόν, στην Ορθοδοξία, μπόρεσαν και παρέμεναν Ρωμιοί μέχρι και την ανταλλαγή των πληθυσμών, μέχρι την έξοδό τους μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την συνθήκη της Λωζάνης που επέβαλε την αναγκαστική ανταλλαγή των πληθυσμών».

Εκκλησίες τεκμήρια της χριστιανικής παράδοσης
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «αυτές τις χριστιανικές ρίζες θέλουμε να αναδείξουμε και στην Ευρώπη. Η χριστιανική παράδοση η χριστιανική θρησκεία με όλα τα δόγματα Ορθόδοξοι, καθολικοί, προτεστάντες, αγγλικανοί, είναι ένας από τους πυλώνες της Ευρώπης μαζί με την αρχαιοελληνική γραμματεία και το ρωμαϊκό δίκαιο. Και αυτό είναι το “συναμφότερον” που επιδιώκουμε να υπενθυμίσουμε με όλη αυτή την εκστρατεία που έχουμε αναλάβει για την αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας για το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως σε τζαμί. Όπως ξέρετε έχουμε εκδώσει έναν περικαλλή Τόμο σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στον οποίον έχουμε εντοπίσει 37 ιστορικούς εμβληματικούς ναούς από τη Σκωτία μέχρι το Χαρμπίν της Κίνας. Οι ναοί αυτή στην γηραιά ήπειρο τι μαρτυρούν; Είναι αυτό ακριβώς, τεκμήριο της χριστιανικής παράδοσης, το πόσο πολύ επηρέασε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα η χριστιανική πίστη.
Θα μου πείτε είστε αισιόδοξος; Δεν πρέπει να χάνουμε ποτέ την ελπίδα μας. Αλλά η αλήθεια είναι γέροντα και σεβαστοί πατέρες ότι η Ευρώπη απομακρύνεται από τις χριστιανικές αξίες. Στο όνομα της πολυπολιτισμικότητας αποχρωματίζεται θρησκευτικά. Αυτό δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει, αντιθέτως θα πρέπει να μας χαλυβδώσει ακόμη περισσότερο για να αγωνιζόμαστε για την ανάδειξη των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο.
Με αυτές τις σκέψεις -φοβούμαι μακρηγόρησα- θέλω να σας ευχαριστήσω για την στήριξη που παρέχετε στο έργο που κάνουμε στην ΔΣΟ. Είστε ένα απ’ τα πρωτοπόρα μοναστήρια, στο άνοιγμα του μοναχισμού στην κοινωνία των πολιτών. Να εύχεστε και να προσεύχεστε να ξεπεράσουμε κι εμείς την περιπέτεια αυτή. Να επικρατήσει ειρήνη και ειρήνευση στον πόλεμο ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές που έχει αναστατώσει όλο τον κόσμο. Και με αυτές τις λίγες σκέψεις και εγώ να ευχηθώ υγεία και μακροημέρευση σε σας, να συνεχίσετε με την εκλεκτή αδελφότητα που έχετε στην μονή αυτή, στην υψηλοβάμονα μόνη της Σιμωνόπετρας, να ακτινοβολείτε το Φως της Ορθοδοξίας ως το μήνυμα της αγάπης που είναι το μήνυμα του Ευαγγελίου. Χρόνια πολλά!».

Σε Πορταΐτισσα και Γοργοϋπήκοο
Δεύτερος σταθμός της προσκυνηματικής επίσκεψης του επικεφαλής και της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ ήταν η Ιερά Μονή των Ιβήρων. Ο Γ.Γ. έτυχε θερμής υποδοχής από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, γέροντα Ναθαναήλ και τον Προηγούμενο, γέροντα Βασίλειο Γοντικάκη, που ευχήθηκε στον Γ.Γ. να έχει καλύκαρπη διακονία στα καθήκοντά του. Στην συνέχεια η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ προσκύνησε την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας στο παρεκκλήσι της Ιεράς Μονής και συμμετείχε στην αγρυπνία.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας οι Ορθόδοξοι βουλευτές κατευθύνθηκαν στην Παντοκρατορινή Σκήτη του Προφήτη Ηλία, όπου τους καλωσόρισε ο Δικαίος, γέροντας Φιλήμων, και τους ξενάγησε στο καθολικό, τονίζοντας ότι η Σκήτη αυτή είναι σημαντική μαρτυρία για την παρουσία των Σλάβων και Ρουμάνων μοναχών στο Άγιο Όρος.
Το προσκυνηματικό ταξίδι της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου, στην οποία βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου. Μετά την ενημέρωση στο επιβλητικό καθολικό της μονής -που θεωρείται το υψηλότερο και πιο επίμηκες από τις 20 μόνες του Αγίου Όρους- στο συνοδικό της Μονής υπήρξε θερμή υποδοχή εκ μέρους του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής, γέροντα Αμφιλόχιου.

Μπορείτε να δείτε την προσφώνηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην τράπεζα της Σιμωνόπετρας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtube.com/watch?v=Fj46I4QfCXM&feature=share

ΜΑΧ 2 1

ΜΑΧ 3 1

ΜΑΧ 4 1

ΜΑΧ 5 1

ΜΑΧ 6 1

ΜΑΧ 7 1

ΜΑΧ 8 1

ΜΑΧ 9 1

ΜΑΧ 10 1

ΜΑΧ 11 1

ΜΑΧ 12 1

ΜΑΧ 13

ΜΑΧ 14

ΜΑΧ 15

ΜΑΧ 16

ΜΑΧ 17

ΜΑΧ 18

ΜΑΧ 19

ΜΑΧ 20

ΜΑΧ 21

ΜΑΧ 22

ΜΑΧ 23

Φωτ. 1-5. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και η αντιπροσωπεία των Ορθοδόξων βουλευτών στη Σιμωνόπετρα.

Φωτ. 6-9. Στην Ι.Μ. Ιβήρων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με την αντιπροσωπεία της ΔΣΟ είχαν την ευλογία να συνομιλήσουν με τον Προηγούμενο, γέροντα Βασίλειο Γοντικάκη, και να ακούσουν τις παραινέσεις του.

Φωτ. 10-18. Στην Ι.Μ. Δοχειαρίου όπου βρίσκεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου.

Φωτ. 19-23. Στην Ιερά Σκήτη του Προφήτη Ηλία η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ έγινε δεκτή από τον Δικαίο, γέροντα Φιλήμονα.

 

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στην Ιερά Επιστασία Αγίου Όρους με αντιπροσωπεία ΔΣΟ: Το Άγιο Όρος μαρτυρία ενότητας των Ορθοδόξων • Επισκέψεις στις Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας και Φιλοθέου, στη Σκήτη Τιμίου Προδρόμου και στο κονάκι της Ι.Μ. Εσφιγμένου (φωτό και βίντεο)

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 1

Καρυές, 27 Νοεμβρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ:

Το Άγιο Όρος μαρτυρία ενότητας των Ορθοδόξων

• Επισκέψεις στις Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας, και Φιλοθέου, στη Σκήτη Τιμίου Προδρόμου και στο κονάκι της Ι.Μ. Εσφιγμένου

«Το Άγιο Όρος έχει μια ιδιαίτερη, συμβολική αξία, καθώς είναι ένας τόπος ενότητας των Ορθοδόξων. Είναι μια ορθόδοξη μαρτυρία Οικουμενικής Ενότητας, καθώς εδώ μονάζουν μοναχοί από όλον τον ορθόδοξο κόσμο. Άλλοι σε Μονές, άλλοι σε Σκήτες, άλλοι σε Κελιά». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την αντιφώνησή του στην Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους, όπου πραγματοποιεί προσκυνηματική επίσκεψη αντιπροσωπεία της ΔΣΟ.
Στην επίσημη αντιπροσωπεία του θεσμού εκτός του Γενικού της Γραμματέα συμμετέχουν ακόμη ο αναπληρωτής Γ.Γ. κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο ταμίας, κ. Σταύρος Κελέτσης, ο βουλευτής κ. Γιάννης Σαρακιώτης, ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην ΔΣΟ κ. Πανίκος Λεωνίδου, ο βουλευτής του Κοινοβουλίου της Πολωνίας κ. Evgenij Chikwin, ο βουλευτής του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας κ. Ioan Vulpesku, ο βουλευτής του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας κ. Mile Taleski και ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης.
Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ συνοδευόμενη από τον αναπληρωτή διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αρίστο Κασμίρογλου επισκέφτηκε τις Καρυές, την πρωτεύουσα της Μοναχικής Πολιτείας του Αγίου Όρους, όπου ξεναγήθηκε στον Ναό του Πρωτάτου, ενώ οι βουλευτές προσκύνησαν την θαυματουργική Εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστίν».
Στη συνέχεια ακολουθούσε το παραδοσιακό κέρασμα στην Ιερά Κοινότητα και θερμή υποδοχή και προσφώνηση του Πρωτεπιστάτη της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους, Γέροντα π. Χριστοφόρου Ιβηρίτη. Η Ιερά Επιστασία αποτελείται από τους Επιστάτες: Μονή Παντοκράτορος, Ιερομόναχος π. Θεόφιλος, Μονή Φιλοθέου, Γέρων π. Νικηφόρος, Μονή Σίμωνος Πέτρας, Ιερομόναχος π. Ιερώνυμος.
Στην αντιφώνησή του στην Ιερά Επιστασία ο επικεφαλής της ΔΣΟ ανέφερε «Άγιε Πρώτε, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε κι εσάς, και τους Αγίους Συνεπιστάτες, για την θερμή υποδοχή που μας επιφυλάξατε εδώ στην έδρα του Αγίου Όρους στις Καρυές, στο Πρωτάτο, στην Ιερά Επιστασία. Με ιδιαίτερη χαρά, θα έλεγα και με συγκίνηση και με δέος, προσερχόμαστε τα μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στο περιβόλι της Παναγίας, σε αυτόν το μοναδικό τόπο, που εδώ και πάνω από 1000 χρόνια υπάρχει η ορθόδοξη μαρτυρία. Εδώ που έχουνε μονάσει χιλιάδες μονάχοι και με τον οσιακό τρόπο ζωής τους αποτελούν φωτεινά παραδείγματα ταπεινοφροσύνης. Ως ταπεινοί προσκυνητές ερχόμαστε κι εμείς, -απεκδυθήκαμε κάθε κοσμική εξουσία, κάθε εγκόσμια δόξα πριν μπούμε στο περιβόλι της Παναγιάς- εκζητούντες κι εμείς από την προστάτιδα του Αγίου Όρους, την Κυρία Θεοτόκο, την μεσιτεία της για να υπάρξει ειρήνη σε όλο τον κόσμο και κυρίως ειρήνευση στην γηραιά ήπειρο, εδώ στην ευρύτερη γειτονιά μας, καθώς ένας αιματηρός πόλεμος μαίνεται, δυστυχώς, ανάμεσα σε δύο ορθόδοξος λαούς, σε δύο χώρες που είναι και μέλη της ΔΣΟ, τη Ρωσία και την Ουκρανία»

Ορθοδοξία και εθνική ταυτότητα των Βαλκάνιων λαών
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνέχισε εκφράζοντας τη χαρά του «γιατί το Άγιο Όρος στην υπερχιλιετή διαδρομή του, με την Ορθοδοξία της οποίας είναι σημείο αναφοράς, συνέβαλε καθοριστικά στην διατήρηση της εθνικής ταυτότητας των Βαλκάνιων Ορθοδόξων, κατά τους πολλούς αιώνες της μακράς οθωμανικής δουλείας. Γι’ αυτό, με αφορμή πέρυσι τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, έχουμε αναλάβει μία πρωτοβουλία και θα εκδώσουμε έναν αφιερωματικό τόμο για το Άγιο Όρος και την ακτινοβολία του κατά τα χρόνια του οθωμανικού ζυγού μέχρι την απελευθέρωσή του το 1912. Το Άγιο Όρος, είναι στην ελληνική επικράτεια, είναι εδώ και ο αναπληρωτής διοικητής, ο κ. Κασμίρογλου, και υπό την πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Αλλά, δεν λησμονούμε, όμως, ότι είναι αυτοδιοίκητο, το οποίο το σεβόμαστε και ως ελληνική πολιτεία, και το σέβεται βεβαίως και η υπερεθνική ένωση στην οποία ανήκουμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτούς τους λόγους και πάλι να σας ευχαριστήσουμε για τη θερμή υποδοχή. Να προσεύχεστε και για τα έργα τα δικά μας και να μου επιτρέψετε να σας προσφέρω εκ μέρους όλων των συναδέλφων βουλευτών τον τόμο αυτόν για την Αγία Σοφία, που περιλαμβάνει 37 εμβληματικούς ναούς αφιερωμένους στην Σοφία του Θεού από την Κίνα μέχρι τη Σκωτία».
Στις Καρυές, ο Γενικός Γραμματέας και οι βουλευτές της ΔΣΟ επισκέφτηκαν το αντιπροσωπείο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, όπου τους υποδέχτηκε ο αντιπρόσωπός τους στην Ιερά Επιστασία, π. Γαβριήλ.
Επίσης, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Μέγιστης Λαύρας, όπου έγιναν δεκτοί από τον ηγούμενο, Γέροντα π. Πρόδρομο και προσκύνησαν στον τάφο του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, κτήτορα της μονής.
Ακολούθως, μετέβησαν στην Ιερά Σκήτη Τιμίου Προδρόμου, στην οποία μονάζουν Ρουμάνοι μοναχοί, όπου τους υποδέχθηκε στο συνοδικό ο δικαίος π. Αθανάσιος.
Τέλος, η αντιπροσωπεία των Ορθοδόξων βουλευτών έγινε δεκτή στην Ιερά Μονή Φιλοθέου από τον ηγούμενο, Γέροντα π. Νικόδημο και ενημερώθηκε για την ιστορία της μονής.

Δείτε την προσφώνηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους: https://youtube.com/watch?v=AmNdbO4CdcQ&feature=share

ΜΑΞΙΜΟΣ 2

ΜΑΞΙΜΟΣ 3

ΜΑΞΙΜΟΣ 4

ΜΑΞΙΜΟΣ 5

ΜΑΞΙΜΟΣ 6

ΜΑΞΙΜΟΣ 7

ΜΑΞΙΜΟΣ 8

ΜΑΞΙΜΟΣ 9

ΜΑΞΙΜΟΣ 10

ΜΑΞΙΜΟΣ 11

ΜΑΞΙΜΟΣ 12

ΜΑΞΙΜΟΣ 13

ΜΑΞΙΜΟΣ 14

ΜΑΞΙΜΟΣ 15

ΜΑΞΙΜΟΣ 16

ΜΑΞΙΜΟΣ 17

ΜΑΞΙΜΟΣ 18

ΜΑΞΙΜΟΣ 19

ΜΑΞΙΜΟΣ 20

ΜΑΞΙΜΟΣ 21

ΜΑΞΙΜΟΣ 22

ΜΑΞΙΜΟΣ 23

ΜΑΞΙΜΟΣ 24

ΜΑΞΙΜΟΣ 25

ΜΑΞΙΜΟΣ 26

ΜΑΞΙΜΟΣ 27

ΜΑΞΙΜΟΣ 28

ΜΑΞΙΜΟΣ 29

ΜΑΞΙΜΟΣ 30

ΜΑΞΙΜΟΣ 31

ΜΑΞΙΜΟΣ 32

ΜΑΞΙΜΟΣ 33

ΜΑΞΙΜΟΣ 34

ΜΑΞΙΜΟΣ 35

 ΜΑΞΙΜΟΣ 36

Φωτ. 1-15 Επίσκεψη αντιπροσωπείας Δ.Σ.Ο. στην Ιερά Επιστασία.
Φωτ. 16-19 Η αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο. στο αντιπροσωπείο της Ι.Μ. Εσφιγμένου στις Καρυές.
Φωτ. 20-30 Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ στην Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας, όπου και ο τάφος του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη.
Φωτ 31 Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος προσφέρει τον τόμο για την Αγία Σοφία στον ηγούμενο της Ι.Μ. Φιλοθέου, γέροντα Νικόδημο.
Φωτ 32-36 Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ στην Ιερά Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου (ρουμάνικο).

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ για ζημιές από αγριογούρουνα • Στύλιος: Θα εξεταστεί στην αναμόρφωση του Κανονισμού

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ βουλη new

Λάρισα, 26 Νοεμβρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΥΛΙΟΥ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ:

Αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ για ζημιές από αγριογούρουνα

Στύλιος: Θα εξεταστεί στην αναμόρφωση του Κανονισμού

«Δυστυχώς οι ζημιές στις καλλιέργειες από τα αγριογούρουνα πολλαπλασιάζονται και πλέον, το πρόβλημα που βιώνουν έντονα οι κάτοικοι των ημιορεινών περιοχών, εξαπλώνεται και στις πεδινές περιοχές. Θεωρώ επιβεβλημένη την άμεση λήψη δραστικών μέτρων, αλλά και την επίσπευση της αναμόρφωσης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται σε όλη την επικράτεια οι ζημιές απο αγριογούρουνα και όχι μόνο στις περιοχές που προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργου Στύλιου σε ερώτησή του για τις ζημιές από αγριογούρουνα σε καλλιέργειες στον νομό της Λάρισας.
Ο Θεσσαλός πολιτικός με την κοινοβουλευτική παρέμβασή του, ενημέρωνε ότι οι ζημιές που προκαλούν πολυπληθείς αγέλες αγριογούρουνων σε καλλιέργειες, κυρίως αραβόσιτου άλλα και σιτηρών, αμπελιών, αμυγδάλων, καρπουζιών και οπωροφόρων στις περιοχές που γειτνιάζουν με τα φυσικά τους ενδιαιτήματα, τα ημιορεινά του Ολύμπου και του Κισσάβου, είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Ως πρόσφατα παραδείγματα ανέφερε τον αφανισμό καλλιεργειών αραβόσιτου στα Αμπέλια Βερδικούσιας και επιπρόσθετα επεσήμανε το γεγονός του τραυματισμού αγρότη από επίθεση αγέλης στο Σαραντάπορο Ελασσόνας. Η παράταση της κυνηγετικής περιόδου, όπως έχει αποδειχθεί, δεν επαρκεί ως μέτρο για την μείωση των πληθυσμών.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος υφυπουργός αναφέρει ότι «σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου, ο ΕΛΓΑ καλύπτει ασφαλιστικά και αποζημιώνει την απώλεια ζωικού κεφαλαίου από άγρια θερμόαιμα σαρκοβόρα ζώα.
Σε ό,τι αφορά τους αγριόχοιρους, στον υπ’ αριθ. 3877/15.9.2010 (ΦΕΚ 160/Α ́/20.9.2010) Νόμο “Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας”, βάσει του οποίου έχει εκδοθεί ο Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής για τον ΕΛΓΑ, (ΦΕΚ 1668/Β/27-7-2011), όπως ισχύει σήμερα, προβλέπονται οι φυσικοί κίνδυνοι και οι ζημιές που καλύπτονται ασφαλιστικά, μεταξύ των οποίων και οι ζημιές από αγριογούρουνα στις περιοχές όπου προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR.
Η Π.Ε. Λάρισας δεν προστατεύεται από τη συνθήκη RAMSAR, οπότε ζημιές προκληθείσες από επιδρομές αγριόχοιρων δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Πέραν αυτών, αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης η αναμόρφωση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος, ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες των παραγωγών και κτηνοτρόφων, όπως αυτές διαμορφώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής και των νεότερων συνθηκών, και οι σχετικές διαδικασίες είναι σε εξέλιξη.
Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο μας τελεί σε γνώση του προβλήματος και βρίσκεται διαρκώς σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τις Αρμόδιες Υπηρεσίες και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την λήψη των κατάλληλων μέτρων, ενώ παράλληλα μελετά τη δυνατότητα εφαρμογής άλλων δράσεων στο πλαίσιο της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπισή του».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος με Ένωση Πυροσβεστών Θεσσαλίας: Ενίσχυση των πυροσβεστικών υπηρεσιών Λάρισας με προσωπικό και μέσα

MAJIMOS 1

Λάρισα, 25 Νοεμβρίου 2022

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΕΝΩΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ:

Ενίσχυση των πυροσβεστικών υπηρεσιών Λάρισας με προσωπικό και μέσα

«Η προσφορά των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ανεκτίμητη, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία καλείται κάθε χρόνο να αντιμετωπίσει χιλιάδες πυρκαγιές, αλλά και άλλες φυσικές καταστροφές, που δυστυχώς επιδεινώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, όμως, ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σοβαρά βήματα προόδου προς την κατεύθυνση καλύτερου συντονισμού του έργου των Πυροσβεστών. Σε αυτή την βελτίωση ρόλο έπαιξε και η ίδρυση και λειτουργία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Ασφαλώς, μένει να γίνουν ακόμη πολλά, τόσο σε προμήθεια του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού, από αεροσκάφη μέχρι οχήματα, όπως και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Και αυτό είναι κάτι που είμαι βέβαιος ότι θα γίνει, καθώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι και θέλει και μπορεί να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ενώ όπως είπε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ευκαιρία του τέλους της αντιπυρικής περιόδου, υπάρχει η βούληση να διορθωθούν όλες οι αστοχίες». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι πυροσβέστες επεσήμαναν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην άσκηση των καθηκόντων τους και ζήτησαν παρεμβάσεις ώστε να υπάρξει βελτίωση στην υπηρεσιακή τους κατάσταση. Ως κομβικούς παράγοντες έθεσαν τις προσλήψεις προσωπικού, τις αναβαθμίσεις των τοπικών υπηρεσιών και την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου στόλου.
Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξαν απαιτείται αύξηση των οργανικών θέσεων πυρονόμων, αρχιπυροσβεστών και πυροσβεστών για τον νομό Λάρισας, ώστε να καταστεί δυνατή η έλευση νέου, απαραίτητου προσωπικού. Η επάρκεια προσωπικού είναι κρίσιμη παράμετρος για την ανταπόκριση στην σύγχρονη, πολυσχιδή δράση των πυροσβεστικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και δεν πρόκειται να γίνει γρήγορα εφικτή αν δεν δοθεί προτεραιότητα στην άμεση ενίσχυση με προσωπικό σε όλες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες και πυροσβεστικά κλιμάκια του νομού Λάρισας με μεταθέσεις και νέες προσλήψεις με εποχικούς πυροσβέστες. Κατ’ αντιστοιχία, πρότειναν να αναβαθμιστούν και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες, δηλαδή ο 1ος Π.Σ. Λάρισας σε Σταθμό Α΄ τάξεως, ο 2ος και ο 3ος Π.Σ. Λάρισας σε Σταθμούς Β΄ τάξεως, η Π.Υ. Ελασσόνας σε Γ΄ τάξεως, τα κλιμάκια Αγιάς, Φαρσάλων και Πυργετού σε υπηρεσίες Δ΄ τάξεως, ενώ παράλληλα επιχειρηματολόγησαν υπέρ της δημιουργίας πυροσβεστικού κλιμάκιου στον Δήμο Τυρνάβου. Σχετικά με τις υποδομές, ζήτησαν την εξεύρεση οριστικών λύσεων στα προβλήματα των εγκαταστάσεων για τα πυροσβεστικά κλιμάκια Αγιάς και Φαρσάλων. Τέλος, επισημαίνοντας ότι ο στόλος των οχημάτων με τον οποίο επιχειρούν είναι από τους πιο παλιούς στη χώρα, χαρακτήρισαν ως ιδιαιτέρως σημαντική αναγκαιότητα την αντικατάστασή του.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος άκουσε τις παρατηρήσεις των πυροσβεστών για τις παραμέτρους που μπορούν να βελτιωθούν και έτσι να συμβάλουν στην διευκόλυνση του έργου τους και ανέφερε ότι θα προβεί στις δέουσες ενέργειες για την ενημέρωση του αρμόδιου υπουργείου.
Παρόντες στη συνάντηση από πλευράς της Ένωσης ήταν ο πρόεδρος κ. Νίκος Τάψας, ο αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Τέγος, ο γενικός γραμματέας κ. Παναγιώτης Μπέης, καθώς και ο πυροσβέστης κ. Γιάννης Κυπαρρίσης.

MAJIMOS 2

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος προς υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας: Αποκατάσταση δικαιοσύνης για επιτυχόντες εκπαιδευτικούς ΑΣΕΠ 2008

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ βουλη new

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:

Αποκατάσταση δικαιοσύνης για επιτυχόντες εκπαιδευτικούς ΑΣΕΠ 2008

«Προτίθεστε να διορθώσετε την αδικία της παράληψης του διορισμού των επιτυχόντων εκπαιδευτικών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008, που για οποιονδήποτε λόγο δεν προσέφυγαν στην δικαιοσύνη, βάση της απόφασης του ΣτΕ 527/2015, όπως συνέβη με τους επίσης επιτυχόντες, οι οποίοι διορίσθηκαν, ακόμη και αν είχαν χαμηλότερη βαθμολογία στις εξετάσεις, αλλά είχαν προσφύγει στην Δικαιοσύνη;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στους υπουργούς Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στη νέα κοινοβουλευτική του παρέμβαση υπογραμμίζει ότι «πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η πρόσκληση / προκήρυξη 2Γ/2022 του ΑΣΕΠ για τη διαδικασία κατάταξης υποψηφίων με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης. Αναμφίβολα, πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς στην 28χρονη ιστορία της Ανεξάρτητης Αρχής, που θα καλύψει υπαρκτά κενά στον δημόσιο τομέα, με απόλυτη διαφάνεια στις προσλήψεις.
Ωστόσο, θα ήθελα με την παρούσα ερώτηση να επανέλθω σε ένα ζήτημα το οποίο συνιστά μέγιστη αδικία και χρήζει αποκατάστασης. Αναφέρομαι στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την μη πρόσληψη των επιτυχόντων εκπαιδευτικών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008, οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο δεν προσέφυγαν στην δικαιοσύνη, βάση της απόφασης του ΣτΕ 527/2015.
Υπενθυμίζω ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδότησε ότι θα έπρεπε να διορίζεται το 100% από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και όχι το 60% από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και το 40% από την προϋπηρεσία όπως ίσχυε παλαιότερα, αλλά και παράλληλα ότι κάθε άλλος διορισμός, πλην του ΑΣΕΠ, είναι αναξιοκρατικός και αντισυνταγματικός. Επιπλέον, αντισυνταγματικό κρίθηκε και το ότι πολλοί εκπαιδευτικοί, χωρίς επιτυχία σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, εργάστηκαν ως αναπληρωτές, αλλά και διορίστηκαν στη θέση άλλων, που είχαν επιτυχία σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Με βάση αυτή την απόφαση εκπαιδευτικοί του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 2008 ζήτησαν από το Υπουργείο Παιδείας τον αναδρομικό διορισμό τους και προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο όπου δικαιώθηκαν.
Ωστόσο, με τροπολογία στον Νόμο 4589/2019, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στον μόνιμο διορισμό μόνο για τους συγκεκριμένους, δηλαδή 57 εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 361 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Συνέβη, δηλαδή, το εντελώς παράλογο, επιτυχόντες με υψηλότερη βαθμολογία να μείνουν εκτός διορισμού, παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ τους είχε δικαιώσει, γιατί δεν είχαν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, και αντιθέτως διορίστηκαν όσοι κινήθηκαν δικαστικά, αλλά είχαν χαμηλότερη βαθμολογία. Είναι προφανές ότι η εν λόγω απόφαση του Υπουργείου Παιδείας καταστρατηγεί τους κανόνες ενός Κράτους Δικαίου, επιχειρώντας να διορθώσει, λόγω δικαστικής απόφασης, μια αδικία, διαπράττοντας μια νέα».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπενθυμίζει ότι «για το συγκεκριμένο ζήτημα, και συνηγορώντας στο σχετικό αίτημα του Συντονιστικού της Επιτροπής Επιτυχόντων ΑΣΕΠ 2008, είχα καταθέσει ερώτηση στις 8 Μαΐου 2019, προς τον τότε υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, δίχως να λάβω απάντηση, ανάλογη Αναφορά στις 9 Οκτωβρίου 2019, στην οποία μου απήντησε η τότε υφυπουργός κ. Σοφία Ζαχαράκη (10.12.2019 Αρ. Πρωτ. 195885) και εκ νέου ερώτηση (19.07.2021), για την οποία έλαβα απάντηση από την υφυπουργό κ. Ζέττα Μακρή (30.08.2021, Αρ. Πρωτ. 105204), χωρίς, δυστυχώς, να δίνεται η δέουσα λύση στο πρόβλημα».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος για τη βία κατά γυναικών· Άκρως ανησυχητικό φαινόμενο η αυξανόμενη ενδοοικογενειακή βία

MAX 1

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:

Άκρως ανησυχητικό φαινόμενο η αυξανόμενη ενδοοικογενειακή βία

«Η γυναίκα στην ελληνική κοινωνία, παρά την τεράστια πρόοδο που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες για την κατάκτηση της ισότητας και της χειραφέτησής της, συνεχίζει σε πολλές περιπτώσεις να αντιμετωπίζεται με τρόπο απαράδεκτο και απεχθή». Τα παραπάνω τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την εκδήλωση του Δήμου Τυρνάβου με θέμα: «Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών».

Ο πέλεκυς του νόμου
Ο Θεσσαλός πολιτικός στο μήνυμά του προς τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δήμου Τυρνάβου κ. Ανδρέα Γιαννόπουλο, αφού εκφράζει την λύπη του διότι, λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων, δεν μπορεί να παραβρεθεί στην εκδήλωση, συγχαίρει τη Δημοτική Αρχή για την πρωτοβουλία της, καθώς, όπως επισημαίνει, «το ζήτημα αυτό έχει, δυστυχώς, εξαιρετική επικαιρότητα. Το τελευταίο μακρύ διάστημα κατακλυζόμαστε κυριολεκτικά από συμβάντα κακοποίησης γυναικών, ακόμη και γυναικοκτονιών. Ιδιαίτερα από το κίνημα metoo, πληροφορηθήκαμε για πολλές περιπτώσεις άσκησης βίας, βιασμών και κακοποιητικών συμπεριφορών σε γυναίκες. Πρόκειται, ασφαλώς, για ένα άκρως ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο καταδεικνύει εν πρώτοις ότι η βία, ενδοοικογενειακή και ευρύτερη, εξακολουθεί να εκδηλώνεται με μεγάλη ένταση.
Προφανώς, ο πέλεκυς του νόμου στις περιπτώσεις που ασκείται βία κατά γυναικών πρέπει να είναι βαρύτατος. Όμως, αυτό δεν αρκεί. Απαιτείται, πρωτίστως, ριζική αλλαγή στην κουλτούρα της κοινωνίας, απάλειψη στερεοτύπων και αναχρονιστικών αντιλήψεων. Ο σεβασμός στον άλλο άνθρωπο, στην προσωπικότητα και στην ελευθερία του είναι προϋποθέσεις μιας κοινωνίας που φιλοδοξεί να χαρακτηρίζεται αναπτυγμένη. Η εργασία αυτή, που θα οδηγήσει στην παντελή εξάλειψη των περιστατικών βίας κατά των γυναικών, όπως βεβαίως και κατά οποιουδήποτε ανθρώπου, ξεκινά από το σπίτι, από την οικογένεια, και συνεχίζεται στο σχολείο, που οφείλει να καλλιεργεί τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των μαθητών και μαθητριών».

Γραφείο ενδοοικογενειακής βίας στη Λάρισα
Καταλήγοντας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «ως πολίτες πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω τα ανακλαστικά αντίδρασης σε όσα σχετικά φαινόμενα εμπίπτουν στην αντίληψή μας. Να μη διστάζουμε να καταγγέλλουμε τα περιστατικά που γνωρίζουμε και να στεκόμαστε δίπλα στις γυναίκες θύματα βίας. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα σημαντική η ίδρυση στην Ελληνική Αστυνομία σε όλη την επικράτεια 18 γραφείων ενδοοικογενειακής βίας, ένα εκ των οποίων στεγάζεται στην Λάρισα».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος σε υπουργούς Παιδείας και Εξωτερικών: Να γίνουν αποσπάσεις εκπαιδευτικών στην Λατινική Αμερική • Επανεκκίνηση προγραμμάτων φιλοξενίας παιδιών ομογενών για εκμάθηση ελληνικής γλώσσας

MAJIMOS

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ:

Να γίνουν αποσπάσεις εκπαιδευτικών στην Λατινική Αμερική

• Επανεκκίνηση προγραμμάτων φιλοξενίας παιδιών ομογενών για εκμάθηση ελληνικής γλώσσας

Να γίνουν αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ώστε να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των εκεί ομογενών μας, και να ενεργοποιηθούν εκ νέου τα προγράμματα φιλοξενίας παιδιών ομογενών στην Ελλάδα τους θερινούς μήνες για την ταχύρρυθμη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ζητά ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τους υπουργούς Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια και Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.
Στην ερώτηση, που συνυπογράφουν και οι βουλευτές Κοζάνης κ. Στάθης Κωνσταντινίδης και Ιωαννίνων κα Μαρία Κεφάλα, οι οποίοι πρόσφατα συμμετείχαν στις εργασίες της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Μητροπόλεως Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, επισημαίνεται ότι «εκτός συνόρων υπάρχει μια δεύτερη ακμάζουσα Ελλάδα, αυτή των ομογενών μας, που είναι διεσπαρμένοι στις πέντε ηπείρους. Αν και με κάθε επόμενη γενιά οι δεσμοί με την εθνική καταγωγή αδυνατίζουν, εντούτοις ακόμη εξακολουθεί να υφίσταται ισχυρός ο νόστος και η αγάπη για την πατρίδα. Όμως, αυτή η θετική προδιάθεση να διατηρηθούν οι δεσμοί με την ελληνικότητα, πρέπει να ενισχύεται και από το ελληνικό κράτος με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως είναι η απόσπαση εκπαιδευτικών από την Ελλάδα για τη διδασκαλία των ελληνικών. Αυτό, άλλωστε, είναι και αίτημα όλων των φορέων της ελληνικής διασποράς, όπου γης, και ένα παράπονο συνάμα, γιατί συχνά δεν εισακούονται.
Αποδέκτες αυτού του παραπόνου των ομογενών της Λατινικής Αμερικής γίναμε τα μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που συμμετείχαμε στις εργασίες της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Ιεράς Μητροπόλεως Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, που έλαβε χώρα στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης. Διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι τον πόθο τους για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και ενημερωθήκαμε για τη συμβολή στην ελληνομάθεια του Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος”, του εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκου.
Όλοι επέμειναν ότι για να υπάρξει ολοκληρωμένη παροχή εκπαιδευτικής διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας πρέπει να αποσπαστούν δάσκαλοι από την Ελλάδα. Την ίδια επιθυμία διατύπωσαν οι εκπρόσωποι και των άλλων ελληνικών κοινοτήτων, και ιδιαίτερα αυτοί από τη Βραζιλία και τη Χιλή. Όπως, επίσης, τόνισαν τα ευεργετικά αποτελέσματα που είχαν στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας τα προγράμματα επισκέψεων παιδιών της ομογένειας στην Ελλάδα για ταχύρρυθμα μαθήματα, τα οποία ατόνησαν τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Αν συμφωνούμε ότι η γνώση της γλώσσας συνιστά ισχυρό συνδετικό στοιχείο με την εθνική συνείδηση, και ότι επιθυμούμε οι ομογενείς μας να αποτελούν τους πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού στις χώρες που ζουν, οφείλουμε να στηρίξουμε κάθε ανάλογη εκπαιδευτική δραστηριότητα, με όποιο κόστος. Πολλώ δε μάλλον, όταν εκδηλώνεται ένα ειλικρινές και ευρύ ενδιαφέρον προς αυτήν την κατεύθυνση από τους ίδιους τους ομογενείς».
Καταλήγοντας οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ρωτούν του αρμόδιους υπουργούς:
1.Προτίθεστε να προβείτε στην απόσπαση εκπαιδευτικών στην Ουρουγουάη, τη Βραζιλία, τη Χιλή και όποια άλλη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, ώστε να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των εκεί ομογενών μας;
2. Θα ενεργοποιηθούν εκ νέου τα προγράμματα φιλοξενίας παιδιών ομογενών στην Ελλάδα τους θερινούς μήνες για την ταχύρρυθμη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας; Αν ναι, πότε προβλέπεται να γίνει αυτό;

Φωτ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον μητροπολίτη Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής κ. Ιωσήφ.

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος για ΝΣΚ: 140 χρόνια προσφοράς στην υπεράσπιση των συμφερόντων του δημοσίου

ΜΑΧΙΜΟΣ 1

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ:

140 χρόνια προσφοράς στην υπεράσπιση των συμφερόντων του δημοσίου

«Σε μια εποχή που η τεχνολογία δεν γνωρίζει γεωγραφικά ούτε επιστημονικά σύνορα, καθώς διαρκώς εξελίσσεται, και οι εφαρμογές της πολλαπλασιάζονται και γίνονται πιο σύνθετες, ένας θεσμός όπως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) πρέπει να προσαρμόζεται αναλόγως. Να αδράξει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, αλλά και να χρησιμοποιήσει τα μέσα που παρέχονται για να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στην αποστολή του». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την εισηγητική του παρέμβαση στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στην οποία προεδρεύει, όπου παρουσιάστηκε η Ετήσια Έκθεση 2021 του ΝΣΚ. Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσε η Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κ. Ευγενία Βελώνη.

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος ΝΣΚ
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Επιτροπής, καλωσόρισε την «πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία του κορυφαίου αυτού θεσμού για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Ενός θεσμού, ο οποίος φέτος κλείνει αισίως 140 χρόνια λειτουργίας, καθώς συνεστήθη το 1882, με αποστολή την υπεράσπιση των συμφερόντων του δημοσίου. Η προσφορά του ΝΣΚ, σ’ αυτήν την υπεραιωνόβια διαδρομή και δράση του, είναι αναμφίβολα ανεκτίμητη. Γι’ αυτό και η πολιτεία διαχρονικά περιβάλλει τον θεσμό με απόλυτη εμπιστοσύνη, παρέχοντάς του επιπλέον εργαλεία και μέσα για να διεκπεραιώνει με τρόπο αποτελεσματικότερο τον κομβικό ρόλο του. Ως τέτοιο συγκαταλέγω και τη θέσπιση του νέου Οργανισμού του με τον Ν. 4831 του 2021, στον οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις για την αναμόρφωση της δομής και της λειτουργίας του και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του».

Πολλαπλή η συμβολή του ΝΣΚ
Ο πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής μιλώντας για το έργο του ΝΣΚ, στάθηκε σε κάποιες από τις αρμοδιότητές του, που χαρακτήρισε «ουσιώδους αξίας:
Πρώτον, στη συμβολή του στα ζητήματα των επενδυτικών και αναπτυξιακών νόμων και συμβάσεων. Σε μια περίοδο που ζητούμενο είναι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων, η αξιοπιστία που προσφέρει το ΝΣΚ είναι αναντικατάστατη.
Δεύτερον, στην υπέρβαση του μεγάλου προβλήματος της γραφειοκρατίας που ταλανίζει επί δεκαετίες την ελληνική κοινωνία, σε συνδυασμό, βεβαίως, με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, την ψηφιακή επανάσταση ορθότερα, που λαμβάνει χώρα τα τρία τελευταία χρόνια.
Ιδίως στην περίπτωση των διασαφήσεων του κτηματολογίου, η προσφορά του ΝΣΚ είναι καίρια. Αλλά και ειδικότερα στον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, όπου ακόμα μένουν να γίνουν πολλά, παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εισαχθεί τα τελευταία χρόνια. Το ΝΣΚ συμβάλλει στον απεγκλωβισμό αυτής της τεράστιας συσσώρευσης υποθέσεων, και την επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων, κάτι που εντέλει ενισχύει το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Κράτος Δικαίου.
Τρίτον, στην θετική παρουσία του ΝΣΚ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ, καθώς εκεί πραγματοποιείται ουσιαστική πρόοδος, στην αντιμετώπιση των καταγγελιών και των εκκρεμοτήτων κατά της Ελλάδος. Κι εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά, στο πρόσωπο της προέδρου, το ΝΣΚ για τη συνεργασία που είχαμε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Παρακολούθησης των Αποφάσεων του ΕΔΔΑ, για το ζήτημα της θέσπισης του εθνικού ένδικου βοηθήματος για τις συνθήκες κράτησης. Η συνεργασία αυτή οδήγησε, μετά και από σχεδόν ομόφωνα διακομματικό αίτημα των βουλευτών -που διατυπώθηκε μάλιστα με πρόταση νόμου- στη συμπερίληψη της πρόβλεψης αυτής στον νόμο για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του Σωφρονιστικού Κώδικα, που ψηφίστηκε πρόσφατα και ελπίζουμε να αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας στο ΕΔΔΑ».

Φωτ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με την πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευγενία Βελώνη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/i-_Qa7lUATE

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος προς "ΠΟΑΞΙΑ": Αναγνώριση της προσφοράς της ΕΛΑΣ • Έθεσε θέμα αύξησης αποδοχών στον υπουργό ΠΡΟΠΟ

ΜΑΧ 2

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ Π.Ο.ΑΞΙ.Α:

Αναγνώριση της προσφοράς της ΕΛΑΣ

• Έθεσε θέμα αύξησης αποδοχών στον υπουργό ΠΡΟΠΟ

«Για την πληρέστερη επιτέλεση της αποστολής σας, χρειάζεστε την αρωγή της Πολιτείας, τόσο ως προς τα υλικά μέσα με τα οποία μπορείτε ευχερέστερα να εκτελέσετε το καθήκον σας, όσο και προς τις απολαβές που πρέπει να λαμβάνετε για να ζείτε αξιοπρεπώς οι ίδιοι και οι οικογένειές σας». Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.), με αφορμή την έναρξη του 32ου Ετησίου Τακτικού Συνεδρίου της, που πραγματοποιείται στο Βόλο.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων δε μπόρεσε να παραστεί, συγχαίρει «όλους εσάς, τα στελέχη της ΕΛΑΣ, για την σημαντικότατη προσφορά σας στη διατήρηση της ασφάλειας στην κοινωνία μας. Η συνεισφορά σας είναι ακόμη πιο ουσιαστική στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε. Η παγκοσμιοποίηση της εγκληματικής δράσης, οι νέες μορφές του ηλεκτρονικού εγκλήματος, η έξαρση της βίας και της εν γένει παραβατικότητας, είναι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά η ΕΛΑΣ.
Οι συνεχείς επιτυχίες σας στην εξιχνίαση εγκλημάτων και την αποκάλυψη των δραστών αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο κατάρτισης, επαγγελματισμού αλλά και αισθήματος ευθύνης που σας διακρίνει στην εκτέλεση του έργου σας. Γιατί οι λίγοι που συνιστούν λυπηρές εξαιρέσεις δεν μπορούν να αμαυρώνουν την εικόνα της ΕΛΑΣ.
Είναι αυτονόητο, όμως, ότι για την πληρέστερη επιτέλεση της αποστολής σας, χρειάζεστε την αρωγή της Πολιτείας, τόσο ως προς τα υλικά μέσα με τα οποία μπορείτε ευχερέστερα να εκτελέσετε το καθήκον σας, όσο και προς τις απολαβές που πρέπει να λαμβάνετε για να ζείτε αξιοπρεπώς οι ίδιοι και οι οικογένειές σας.
Θεωρώ ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει δείξει πραγματικό ενδιαφέρον και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία. Οπωσδήποτε πρέπει να γίνουν ακόμη πολύ περισσότερα, τα οποία είμαι βέβαιος ότι μπορεί να πραγματοποιηθούν στο βαθμό που αυξάνονται και οι δημοσιονομικές δυνατότητες, ζήτημα που και πρόσφατα έθεσα στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας».
Καταλήγοντας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος διαβεβαιώνει: «παραμένω πάντοτε αρωγός και συμπαραστάτης στα δίκαια αιτήματά σας, καθώς πιστεύω ότι η αναγνώριση της προσφοράς σας, είναι ο ισχυρότερός σύμμαχός σας στη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλεται για την αναβάθμιση του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στην 1η Στρατιά: Τείχος απροσπέλαστο ο στρατός της Ελλάδος φρουρός! • Η Τουρκία στα όρια παροξυσμού… (φωτό)

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 3

Λάρισα, 21 Νοεμβρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ 1η ΣΤΡΑΤΙΑ:

Τείχος απροσπέλαστο ο στρατός της Ελλάδος φρουρός!

«Γιορτάζει σήμερα “ο στρατός της Ελλάδος φρουρός”, που αποτελεί τείχος απροσπέλαστο και ανίκητο σε κάθε επίδοξο επιβολέα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι η ασπίδα προστασίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Απέναντι σε κάθε πρόκληση που προέρχεται από αναχρονιστικές αναθεωρητικές δυνάμεις, που λειτουργούν υπονομευτικά στη διεθνή τάξη, ο ελληνικός στρατός αποτελεί διαχρονική και ασφαλή εγγύηση αποτροπής. Το έμψυχο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων με υψηλή κατάρτιση, αίσθηση του καθήκοντος και ακμαίο ηθικό υπηρετεί στο ακέραιο την πατριωτική του αποστολή. Ιδιαίτερα με τα πρόσφατα προγράμματα εκσυγχρονισμού των οπλικών συστημάτων και για τα τρία όπλα, μετά από μια μακρά περίοδο παγώματος στον τομέα αυτό, δημιουργούν νέες ισορροπίες, που αναδεικνύουν την Ελλάδα σε πρωταγωνιστή όχι μόνον στο Αιγαίο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ως απλοί πολίτες αυτήν την ημέρα δηλώνουμε την ευγνωμοσύνη μας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για το σπουδαίο έργο το οποίο επιτελούν». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη Δοξολογία για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων που τέλεσε ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην 1η Στρατιά, που εδρεύει στη Λάρισα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων, ξεναγήθηκε στην έκθεση ιστορικών στρατιωτικών οχημάτων και ενημερώθηκε από τον διοικητή της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη για τα σύγχρονα ψηφιακά συστήματα εκπαίδευσης (εξομοιωτές), που εκτίθενται στον χώρο έμπροσθεν του Στρατηγείου.

Η Τουρκία στα όρια παροξυσμού…
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη δήλωσή του υπογράμμισε ότι «καθημερινά διαπιστώνουμε την αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας. Η ρητορική εναντίον της Ελλάδος εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας βρίσκεται στα όρια του παροξυσμού. Είναι φανερό ότι αυτές οι συμπεριφορές εκπορεύονται από τα παρωχημένα νεοοθωμανικά οράματα, που συμπλέκονται με τον ακραίο ισλαμισμό και εθνικισμό της γείτονος. Ο αναθεωρητισμός στον οποίο έχει επιδοθεί επιζητά την επιβολή της τουρκικής επιρροής επί των γειτονικών της κρατών. Κι γι’ αυτό χρησιμοποιεί κάθε μέσο, όπως αποδεικνύουν και οι βομβαρδισμοί που έχει εξαπολύσει αυτές τις ημέρες κατά στόχων εντός της Συρίας. Απέναντι σε αυτήν την ανοικτή απειλή η Ελλάδα αντιπαραθέτει την πραγματική της ισχύ, που είναι οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και το πατριωτικό φρόνημα των Ελλήνων. Η χώρα μας έχει αποδείξει διαχρονικά ότι είναι υπέρ της ειρήνης και ότι επιθυμεί μια αρχιτεκτονική ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή χωρίς αποκλεισμούς. Όμως, όσοι θα συμμετάσχουν σε αυτήν θα σέβονται πρωτίστως το διεθνές δίκαιο και δεν θα συμπεριφέρονται ως ταραξίες εκτοξεύοντας απειλές. Σε αυτές τις προϋποθέσεις δεν κάνουμε καμία υποχώρηση. Και αυτό είναι πλέον καιρός να το αντιληφθεί η ίδια η Άγκυρα.
Χρόνια Πολλά στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και στους αποστράτους και τους βετεράνους που υπηρέτησαν με αυταπάρνηση την πατρίδα!».

ΜΑΞΙΜΟΣ 2 3

ΜΑΞΙΜΟΣ 3 3

ΜΑΞΙΜΟΣ 4 3

ΜΑΞΙΜΟΣ 5 3

ΜΑΞΙΜΟΣ 6 3

ΜΑΞΙΜΟΣ 7 3

ΜΑΞΙΜΟΣ 8 2

ΜΑΞΙΜΟΣ 9 1

ΜΑΞΙΜΟΣ 10 1

ΜΑΞΙΜΟΣ 11 1

Read more...