Menu
A+ A A-

Μάξιμος στη Βουλή: Αποτελεσματικό κράτος με fast-track αποζημιώσεις στα Φάρσαλα - Τηλεοπτικό σήμα σε 8 χωριά “λευκών περιοχών” Ελασσόνας και Αγιάς

Μάξιμος Ολομέλεια 22.09.20

Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ:

Αποτελεσματικό κράτος με fast-track αποζημιώσεις στα Φάρσαλα

• Τηλεοπτικό σήμα σε 8 χωριά “λευκών περιοχών” Ελασσόνας και Αγιάς

«Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της χώρας στοχεύει στην πάταξη της γραφειοκρατίας, τη διευκόλυνση της ζωής των πολιτών, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και εν τέλει την αποτελεσματικότητα του κράτους. Την ανάγκη ειδικά αυτής της αποτελεσματικότητας, τόσο για τη διάσωση των πολιτών, όσο για την αποκατάσταση των ζημιών και την ενίσχυση των νοικοκυριών που επλήγησαν, την είδαμε και στις βιβλικές καταστροφές που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας “Ιανός”». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «από τον φονικό κυκλώνα δεν γλύτωσε και η επαρχία Φαρσάλων που μετρά τις πληγές της από τις σοβαρότερες ζημιές που έχει υποστεί σε καιρό ειρήνης. Σπίτια και επιχειρήσεις καταστράφηκαν, έργα υποδομών κατέρρευσαν, το οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία αχρηστεύθηκε, οι σοδειές λίγο πριν την συγκομιδή βούλιαξαν στη λάσπη, οδηγώντας σε απόγνωση τους παραγωγούς.
Ήδη, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε την περιοχή ανακοίνωσε άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, που είδαν κυριολεκτικά τον χάρο με τα μάτια τους. Το στοίχημα, όμως, είναι η ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης να γίνει τάχιστα -με διαδικασίες fast track- πράξη. Γι’ αυτό είναι ακόμη πιο επίκαιρο το νομοσχέδιο που συζητούμε, γιατί ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός υπηρετεί πρωτίστως την αποτελεσματικότητα του κράτους, και εν τέλει υπηρετεί τον πολίτη».

Τίτλοι τέλους στο φαξ...
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «δυστυχώς, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του κράτους, έχει καθυστερήσει υπερβολικά. Παρά τις όποιες απόπειρες έγιναν στο παρελθόν για να νικηθεί το τέρας της γραφειοκρατίας, μερικές απ’ αυτές ομολογουμένως ιδιαίτερα επιτυχείς, η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται ουραγός στην αφομοίωση των τεχνολογικών εφαρμογών στις σχέσεις κράτους-πολίτη». Χαρακτήρισε «μικρή επανάσταση» το νομοσχέδιο «που περιορίζει την πολυνομία και την αλληλοεπικάλυψη διατάξεων που συνιστούν τροχοπέδη για τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Όπως τροχοπέδη αποτελεί και ο χείμαρρος εγγράφων μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών, που οδηγεί σε τεράστιες απώλειες εργατοωρών. Με τον συγκεκριμένο νόμο πέφτουν τίτλοι τέλους και τυπικά στη χρήση φαξ στο δημόσιο. Η ληξιαρχική πράξη θανάτου του φαξ σηματοδοτεί και τη μετάβαση στη νέα εποχή».

Διαφάνεια στις συναλλαγές
Ο κυβερνητικός βουλευτής υποστήριξε ότι «αναμφίβολα, οι διατάξεις του νομοσχεδίου συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του κράτους και διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Ιδιαίτερα, η πρόνοια για τον προσωπικό αριθμό, που θα μας ακολουθεί δια βίου, αντικαθιστώντας την πληθώρα των αριθμών που μας συνοδεύουν στις συναλλαγές μας, θα απλουστεύσει όλες τις διαδικασίες, και μαζί με τις ψηφιακές θυρίδες, θα απαλλάξει τον πολίτη από το άγχος της σχέσης του με τη διοίκηση, και τη διοίκηση από τη σύγχυση στη συνεργασία των υπηρεσιών της. Θετικό επακόλουθο όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι η ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές των πολιτών με τους φορείς του δημοσίου».

Τηλεοπτικό σήμα σε 8 χωριά της Λάρισας
Ο Λαρισαίος βουλευτής χαιρέτισε «την πρόβλεψη για την τηλεοπτική κάλυψη των λεγόμενων “λευκών περιοχών”, που επί το πλείστον είναι ορεινά και απομακρυσμένα χωριά, με ηλικιωμένους κατοίκους. Για τους ανθρώπους αυτούς, αλλά ίσως και για όσους θα ήθελαν να κάνουν το μεγάλο βήμα και να δημιουργήσουν τις επιχειρήσεις τους σε τέτοιες περιοχές, η πρόσβαση στην πληροφόρηση, και εν γένει στις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, αποκτά άλλη διάσταση. Και το λέω αυτό έχοντας το παράδειγμα 8 χωριών στον νομό της Λάρισας και συγκεκριμένα στο Λιβάδι, τη Δολίχη και την Άκρη Ελασσόνας, και το Μεταξοχώρι, την Καρίτσα, το Ομόλιο, τον Παλαιόπυργο και το Στόμιο της Αγιάς, για τα οποία κατ’ επανάληψη είχαμε ζητήσει να υπάρξει πλήρης τηλεοπτική κάλυψη. Έτσι, κάθε νοικοκυριό των “λευκών περιοχών” θα λάβει εφάπαξ επιχορήγηση 150 ευρώ για τις υπηρεσίες πρόσβασης των δικαιούχων σε προγράμματα τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας και για την εγγύηση του χορηγούμενου εξοπλισμού καθ’ όλη την 8ετή διάρκεια της πρόσβασης».

Ευέλικτο κράτος
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι «μπορεί για ιδεολογικούς λόγους να διαφωνούμε για το μέγεθος του κράτους. Όποιο κι αν είναι, όμως, το μέγεθος του κράτους, αν θα είναι το “κράτος πατερούλης” που ρυθμίζει τα πάντα ή ένα μικρότερο και πιο ευέλικτο κράτος που εμείς υποστηρίζουμε, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να είναι αποτελεσματικό, γρήγορο και διαφανές στις συναλλαγές του με τον πολίτη. Γιατί μόνο έτσι έχει λόγο ύπαρξης».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/GZUlJ_h-suk

Read more...

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Ασήκωτο ένα νέο lockdown - Η Τουρκία πήρε ανεπιστρεπτί επικίνδυνο μονοπάτι

Μαξιμος σπιτι

Λάρισα, 22Σεπτεμβρίου 2020

Συνέντευξη στο Pressing.gr

Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ:

Ασήκωτο ένα νέο lockdown - Η Τουρκία πήρε ανεπιστρεπτί επικίνδυνο μονοπάτι

 

Αλήθεια είναι πως όταν του έκανα την πρόταση για τη συνέντευξη δεν πίστευα πως θα βρει το χρόνο να ανταποκριθεί, μεσούσης μάλιστα της διαδικασίας εκλογής του στην κεφαλή της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, την οποία δικαίως θεωρεί ξεχωριστή τιμή.

Τα κατάφερε όμως, όπως κατάφερε έναν χρόνο τώρα με την ενεργητικότητά του, να αναδειχθεί σε έναν απ' τους πλέον δραστήριους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, καθώς ο αριθμός των ερωτήσεων που έχει υποβάλει στην Βουλή για λογαριασμό των συμπολιτών του, ξεπερνάει κατά πολύ την αντίστοιχη δραστηριότητα πολλών βουλευτών των αντιπολιτευτικών κομμάτων.
Μόλις βρήκε λοιπόν λίγο ελεύθερο χρόνο για διαμονή στην άνεση του σπιτιού του, δεν χάσαμε την ευκαιρία να κάνουμε ερωτήσεις και να πάρουμε απαντήσεις για μια σειρά θεμάτων που αναδεικνύουν αν μη τι άλλο το προσωπικό του στίγμα και τον τρόπο που εκείνος προσεγγίζει αυτή την περιπετειώδη εποχή για τη χώρα αλλά και διεθνώς.

Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΟΥΜΑΡΗ

- Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω δίνοντάς σας συγχαρητήρια για την εκλογή σας στη θέση του Γ.Γ. της Δ.Σ.Ο. και να σας ζητήσω ένα σχόλιο γι’ αυτή την ξεχωριστή στιγμή στην πολιτική σας διαδρομή…

Σας ευχαριστώ θερμά. Αναμφίβολα πρόκειται για μια ξεχωριστή τιμή να αναλαμβάνεις αυτή τη υπεύθυνη θέση ενός διεθνούς θεσμού, όπως η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, στον οποίο συμμετέχουν βουλευτές ορθόδοξοι από 25 χώρες. Στόχος πλέον της προσπάθειάς μας είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της ΔΣΟ, με την επέκταση των διεθνών επαφών και συνεργασιών, με διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις και κοινοβούλια για την προώθηση κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν τους Ορθοδόξους και όχι μόνον.

"Ευτύχημα η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο θρόνο"

- Πώς προσεγγίζετε λοιπόν και με τη νέα σας ιδιότητα, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και πως χαρακτηρίζεται τη στάση του Οικουμενικού Πατριάρχη στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς σχολιάστηκε πολύ και από πολλές πλευρές;

Την πρόθεση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος την είχα στηλιτεύσει εδώ και χρόνια, αναδεικνύοντας τις ανάλογες αποφάσεις για τους βυζαντινούς ναούς, αφιερωμένους επίσης στην Αγία του Θεού Σοφία, στην Τραπεζούντα, στην Νίκαια της Βιθυνίας και στην Αδριανούπολη. Ήταν φανερό ότι όλες αυτές οι κινήσεις ήταν προοίμιο της τελικής επίθεσης στην βυζαντινή κληρονομιά, με την απόφαση για μετατροπή της ΑγιάςΣοφιάς και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά. Η τουρκική βαρβαρότητα, που εδράζεται σε μια διεστραμμένη και μεσαιωνική αντίληψη περί του «δικαίου της κατάκτησης», καταδικάστηκε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο εκ μέρους μας. Δυστυχώς, όμως, δεν έγινε το ίδιο από τις κυβερνήσεις χριστιανικών, και δη ορθοδόξων, χωρών, καθώς επικράτησαν τα στενά γεωστρατηγικά συμφέροντα έναντι των ηθικών αξιών και της υπεράσπισης του δικαίου. Όσον αφορά τον Οικουμενικό Πατριάρχη όλοι αντιλαμβανόμαστε τις συνθήκες που είναι υποχρεωμένος να εργάζεται, και τα περιθώρια που διαθέτει να αντιδράσει. Νομίζω είναι ευτύχημα η παρουσία του στον οικουμενικό θρόνο.Η Τουρκία, δυστυχώς, έχει πάρει ανεπιστρεπτί νομίζω ένα επικίνδυνο μονοπάτι του αναθεωρητισμού και του μεγαλοϊδεατικού νέο-οθωμανισμού, που αν δεν αναχαιτισθεί καταλλήλως, θα ζήσουμε εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα.

- Επιστρέφοντας στην κάθε άλλο παρά δευτερεύουσα καθημερινότητα, είναι προφανές ότι ερχόμαστε όλο και πιο κοντά σ’ ένα δεύτερο lockdown. Δεδομένου ότι υπήρξαν διφορούμενα μηνύματα από κυβερνητικά στελέχη και λοιμωξιολόγους, μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε αν είναι ή όχι ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Η απόφαση αυτή εναπόκειται στους ειδικούς, δηλαδή στους λοιμοξιολόγους και στους έχοντες την αρμοδιότητα, δηλαδή στην κυβέρνηση. Θα ήταν ανεύθυνο να μιλήσω μη έχοντας υπ’ όψιν μου τη συνολική εικόνα. Το βέβαιο είναι ότι δυστυχώς η κατάσταση με την πανδημία δεν είναι καλή, και δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Ήταν ένα ενδεχόμενο που γνωρίζαμε ότι θα μπορούσε να συμβεί, καθώς έπρεπε να κινήσουμε την οικονομία. Αναμφίβολα, όμως, για την εξάπλωση των κρουσμάτων υπάρχει και η ευθύνη όσων από τους πολίτες συμπεριφέρθηκαν με άγνοια κινδύνου, χωρίς να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα. Μάλιστα, κάποιοι το έχουν αναγάγει και σε ιδεολογία, καταφερόμενοι κατά της μάσκας, ενώ είναι βεβαιωμένο πιά ότι η μάσκα προστατεύει και εμάς και τους γύρω μας από την έκθεση στον κίνδυνο του κορονοϊού. Ελπίζω ότι όλοι θα γίνουμε πιο υπεύθυνοι και θα αντιστρέψουμε την κατάσταση.

Μαξιμος σπιτι2

"Το lockdown τη στιγμή που έγινε μας κατέστησε πρότυπο στην Ευρώπη"

- Με 15,2% ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και τουλάχιστον 8% στο τέλος της χρονιάς, αντέχει η οικονομία μια δεύτερη καθολική παύση ή δέσμες μέτρων που περιορίζουν αισθητά την δραστηριότητα; Τελικά, το lockdown Μαρτίου-Απριλίου, ήταν όντως η ενδεδειγμένη λύση;

Η πανδημία έχει πλήξει με πρωτοφανή τρόπο την παγκόσμια οικονομία και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Όταν ήλθε και σε εμάς η λαίλαπα του κορονοϊού η κυβέρνηση είχε να επιλέξει ανάμεσα στην πολιτική της Σουηδίας, των ΗΠΑ ή, αρχικώς, της Μ. Βρετανίας, που στόχευαν στην «ανοσία της αγέλης» και σε μια αυστηρή πολιτική περιορισμού, για να προστατευθεί η υγεία των πολιτών. Κι αυτό εκτιμήθηκε εκείνους τους μήνες. Η χώρα μας, μάλιστα, κατέστη πρότυπο στην Ευρώπη. Τώρα, λόγω του δεύτερου κύματος και των οικονομικών συνεπειών, κάποιοι κάνουν κριτική σε εκείνες τις αποφάσεις. Έχω την υποψίαμόμως,ότι οι ίδιοι που σήμερα γκρινιάζουν για το lockdownθα θαήταν στα κάγκελα αν τότε δεν είχαμε πάρει μέτρα και μετρούσαμε μερικές χιλιάδες νεκρούς, όπως συνέβη στις προαναφερόμενες χώρες, γιατί δεν προστατεύθηκαν ο ανθρώπινες ζωές. Πάντως, θεωρώ ότι ένα καθολικόlockdownείναι πολύ δύσκολο να επιβληθεί, γιατίόντως οι οικονομικές συνέπειες θα ήταν ασήκωτες.

- Πολλοί είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για διατήρηση της πραγματικής οικονομίας σε ανεκτά επίπεδα, στον καλοκαιρινό τουρισμό και την εστίαση, που επηρεάζουν άμεσατους δείκτες ανεργίας και της διάθεσης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Είστε ευχαριστημένος απ’ την διαχείριση της κατάστασης και τι είναι αυτό που ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, ώστε να υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα;

Ασφαλώς κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιομορφίες. Η δική μας για παράδειγμα εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τον τουρισμό. Άμεσα και έμμεσα ο τουριστικός τομέας συνεισφέρει πάνω από 25% στο ΑΕΠ. Σε μια εποχή που ουσιαστικά η τουριστική αγορά σχεδόν πάγωσε, οι συνέπειες ήτα αναμενόμενο πως θα ήταν πολύ αρνητικές. Αυτό είναι και ένα μάθημα για τον επαναπροσανατολισμό της παραγωγικής μας δομής. Σε κάθε περίπτωση, υπ’ αυτές τις συνθήκες η διαχείριση του τομέα αυτού ενείχε σοβαρές δυσκολίες, που είχαν να κάνουν με την μουδιασμένη στάση των τουριστών από παραδοσιακές για εμάς αγορές, την απροθυμία συμμόρφωσης στους κανόνες προστασίας από τους νεανικής ηλικίας τουρίστες, το ασύμφορο της λειτουργίας των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων με χαμηλή και αμφίβολη πληρότητα, την επιβολή καραντίνας από κάποιες χώρες σε όσους πολίτες τους επέστρεφαν από την Ελλάδα, την έξαρση της πανδημίας, που δεν είχε γίνει αρχικώς γνωστή, στις βαλκανικές χώρες, απ’ όπου εισέρχονταν οδικώς στην Ελλάδα. Υπ’ αυτές τις συνθήκες έπρεπε να συγκρατήσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά και να διατηρήσουμε ανοικτό τον τουριστικό κλάδο. Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωσηέλαβε σειρά μέτρων ενίσχυσης όσων ασχολούνται στον τομέα αυτόν, μειώνοντας τον απαιτούμενο ελάχιστον χρόνο εργασίας από 100 σε 50 μέρες για την λήψη ανεργιακού επιδόματος, διανεμήθηκαν χιλιάδες βάουτσερ σε δικαιούχους συμπολίτες μας, ενισχύθηκαν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις εστίασης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και οπωσδήποτε η ενίσχυση του κλάδου θα συνεχιστεί και καθ’ όλο το διάστημα της κρίσης, που ελπίζουμε να λήξει σύντομα.

- Που αποδίδετε την διαρκώς αυξανόμενη δυσπιστία του κόσμου απέναντι στα περιοριστικά μέτρα, που σαφώς και δυσκολεύει σ’ αυτή τη φάση την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους στην αντιμετώπιση της πανδημίας;

Θεωρώ ότι βασικό ρόλο παίζει η κόπωση. Η πανδημία κρατά μήνες, τα μέτρα απέδωσαν και δεν είχαμε τους χιλιάδες νεκρούς, ώστε να υπάρξει άμεση εμπειρία των συνεπειών του κορονοϊού. Σε αυτά να προσθέσουμε και τα fakenews και την άκρατη συνωμοσιολογία που προωθεί το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που ενισχύουν τη σύγχυση. Το φαινόμενο είναι σίγουρα ανησυχητικό, και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε δίνοντας καθαρές απαντήσεις σε όσους ποντάρουν στην στρέβλωση της αλήθειας.

Μαξιμος σπιτι1

"Αναπόφευκτες οι κυρώσεις στην Τουρκία αν συνεχίσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο"

- Στο δύσκολο αυτό διάστημα υπήρξε και αυξημένη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεδομένων των κλιμακούμενωνπροκλήσεων από την πλευρά του Ερντογάν και της παρουσίας του περιβόητου OrucReis στο Αιγαίο. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η εξέλιξη του ζητήματος, καθώς επί του παρόντος δεν υπήρξαν κι απ’ το διεθνές περιβάλλον οι κυρώσεις που θα επιθυμούσαμε σε βάρος των Τούρκων;

Η Ελλάδα απέναντι στην εκδήλωση της επιθετικής πολιτικής της Άγκυρας επέδειξε έντονη διπλωματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με αταλάντευτη αποφασιστικότητα. Το αποτέλεσμα ήταν ο σχεδιασμός Ερντογάν για δημιουργία τετελεσμένων να αποτύχει παταγωδώς. Να θυμίσουμε ότι η οργανωμένη εισβολή μεταναστών στον Έβρο αναχαιτίστηκε επιτυχώς. Το τουρκολιβυκό σύμφωνο ακυρώθηκε από την συμφωνία Ελλάδος Αιγύπτου για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών -ενώ ανάλογο υπογράφηκε με την Ιταλία, που εξαναγκάζει και την Αλβανία να καθίσει και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το ίδιο θέμα. Στο Αιγαίο ο στόλος μας δεν επέτρεψε τα παιχνίδια πολέμου των Τούρκων, και επιπλέον η Ελλάδα κέρδισε την αποφασιστική συμμαχία της Γαλλίας, που μαζί με την Κύπρο, δημιουργούμε ένα θαλάσσιο τείχος στον τουρκικό αναθεωρητισμό. Στην Ευρώπη, παρά τις παλινωδίες στο ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αυτές έχουν τεθεί ως υπαρκτή απάντηση προς την Άγκυρα. Απόδειξη η αποχώρηση του ΟρούτςΡείς από το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε καθαρά ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου, όμως, διάλογο χωρίς την απειλή των κανονιοφόρων, χωρίς προκλήσεις με ερευνητικά σκάφη και με μοναδικό θέμα την χάραξη των θαλασσίων ζωνών. Η Τουρκία προφανώς θέλει ανοιχτή ατζέντα, με παράνομες και παράλογες απαιτήσεις, που η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ. Μένει, λοιπόν, στον Ερντογάν να αποφασίσει για τη συνέχεια. Αν επιλέξει τη συνέχιση των προκλήσεων τότε οι κυρώσεις θα είναι αναπόφευκτες, κι αυτό θα είναι συντριπτικό κτύπημα για την κλονιζόμενη οικονομία του.

- Ο απλός κόσμος αναρωτιέται πως είναι δυνατόν να αναμένουμε σοβαρές κυρώσεις κατά του Ερντογάν από την Ευρώπη, την ίδια στιγμή που οι σύμμαχοί μας εκμεταλλεύονται τις διαρκείς απειλές των Τούρκων και προμηθεύουν τη χώρα μας με αεροπλάνα, φρεγάτες κι όλα όσα χρειάζονται για να είναι η άμυνά μας επαρκής;

Εννοείτε δηλαδή ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να υπάρχει αντιπαράθεση Ελλάδος- Τουρκίας για να πουλάνε τα όπλα τους. Αυτή είναι μια παλιά θεωρία που τείνει να υποτιμά την τουρκική απειλή, ενώ αποφεύγει να δει και το πραγματικόδιακύβευμα για τη συνοχή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το επιχείρημα δεν στέκει και από την άποψη ότι αν ισχύουν οι πληροφορίες που θέλουν την Γερμανία να είναι πιο διστακτική στις κυρώσεις και τη Γαλλία να επιθυμεί τις αυστηρότερες, είναι από τη δεύτερη που θα αγοράσουμε πολεμικά αεροσκάφη και ενδιαφερόμαστε και για φρεγάτες.

"Ο Ζάεφ είπε πως ο Μητσοτάκης έδωσε μάχες για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του"

- Μένοντας στις διεθνείς σχέσεις, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε ακόμα και μεταξύ ψηφοφόρων της ΝΔ η αναφορά του κ.Ζάεφ, σύμφωνα με την οποία ο κ.Μητσοτάκης δεν ήταν απλά συναινετικός σε μια δεδομένη συμφωνία με τη Β.Μακεδονία, αλλά «έδωσε μάχες»! Θα ήθελα το σχόλιό σας…

Συγγνώμη, αλλά ο Ζάεφ δεν είπε αυτό που αναφέρετε. Δεν είπε ότι ο Μητσοτάκης ήταν συναινετικός στην συμφωνία των Πρεσπών. Είπε ότι «έδωσε μάχες» για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αυτής. Είναι διαφορετικά πράγματα αυτά. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσαν μάχη για να μην υπογραφεί η συμφωνία των Πρεσπών από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν διασφάλιζε τα ελληνικά συμφέροντα και άφηνε τεράστια ζητήματα ανοιχτά για το μέλλον, σχετικά με τη «μακεδονική ταυτότητα», τη μακεδονική γλώσσα, τους αλυτρωτισμούς, την ιστορία από τους ελληνιστικούς χρόνους μέχρι και τον 20ό αιώνα. Αφ’ ης στιγμής, όμως, η συμφωνία υπεγράφη, η κυβέρνηση, η κάθε ελληνική κυβέρνηση, είναι δεσμευμένη να την σεβαστεί. Κι αυτό το είχαμε ξεκαθαρίσει, και δεν πρέπει να θολώνουμε την πραγματικότητα. Μια διεθνής συνθήκη δεν καταργείται μονομερώς, κατά βούληση. Αυτό που μπορεί η Ελλάδα να κάνει είναι να απαιτήσει την εφαρμογή τουλάχιστον των όσων συμφωνήθηκαν, γιατί ακόμη είναι εκκρεμή πολλά θέματα, όπως η αλλαγή των σκοπιανών βιβλίων που βρίθουν από ανιστόρητες αλυτρωτικές αναφορές. Η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας συμβάλει στην σταθερότητά της, στη μη διολίσθηση σε εσωτερικές εθνοτικές έριδες και στη μείωση της τουρκικής επιρροής. Όλ’ αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και τα συμφωνηθέντα με την Ελλάδα.

- Παρότι υπήρξαν κάποια σοβαρά στραβοπατήματα της κυβέρνησης σε διαχειριστικά ζητήματα (voucher επιστημόνων, άνοιγμα σχολείων, προμήθεια μασκών κτλ.), η δημοφιλία της στις δημοσκοπήσεις παραμένει ψηλά. Αυτό όμως οφείλεται μόνο στο έργο που κατά τ’ άλλα παρουσιάζει ή και σε αδυναμία της αντιπολίτευσης να εμπνεύσει τους Έλληνες πολίτες;

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρά το γεγονός ότι ήλθε αντιμέτωπη με μείζονες κρίσεις, όπως αυτή της πανδημίας, της τουρκικής επιθετικότητας, της παγκόσμιας ύφεσης αλλά και του μεταναστευτικού, έχει ως σήμερα δείξει ότι μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή της. Η ελληνική κοινωνία πιο έμπειρη τώρα μετά την «βασιλεία» του άκρατου λαϊκισμού της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απαιτεί σοβαρότητα, σχεδιασμό και απτό όραμα για την χώρα. Κι αυτό μόνον η ΝΔ μπορεί να το εγγυηθεί. Οι αστοχίες που αναφέρατε είναι υπαρκτές, αλλά δεν είναι αυτές που χαρακτηρίζουν το κυβερνητικό έργο.

- Μέσα σ’ έναν μόλις χρόνο διακυβέρνησης από τον κ.Μητσοτάκη, συνέβησαν τόσα πολλά, που υπάρχει η αίσθηση ότι έχει περάσει πολύ περισσότερος χρόνος από την εκλογή του. Θεωρείτε πως τα όποια λάθη, ακόμη και σε επικοινωνιακό επίπεδο μεταξύ υπουργών, προδίδουν και κάποια κόπωση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σαφή μετασχηματισμό ή αρκεί το λίφτινγκ που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι;

Το σχήμα της κυβέρνησης είναι προνόμιο αποκλειστικά του πρωθυπουργού. Αυτός γνωρίζει τις επιδόσεις του κάθε υπουργού και υφυπουργού. Αυτός θα αποφασίσει αν και πότε χρειάζεται ανασχηματισμός και ποιοι θα εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα. Σε κάθε περίπτωση τον Αύγουστο δεν υπήρξε κάποιος ανασχηματισμός, αλλά έγιναν κάποιες αναγκαίες τοποθετήσεις, κυρίως για την πληρέστερη εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος στις παρούσες έκτακτες συνθήκες.

Read more...

Μάξιμος στη Βουλή για μεταναστευτικό: Τέλος η πρακτική του “μπάτε σκύλοι αλέστε”

Μ. Χαρακοπουλος Επιτροπη 1

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ:

Τέλος η πρακτική του “μπάτε σκύλοι αλέστε”

• Φύλαξη συνόρων, έλεγχος ΜΚΟ, αλληλεγγύη από ΕΕ

Το μεταναστευτικό «είναι από αυτά τα ζητήματα που δεν μπορεί κάποιος να τα βάλει κάτω από το χαλί και να συμπεριφέρεται σαν μην υπάρχει, θεωρώντας ότι ίσως θα λυθεί δια μαγείας -γιατί μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη συνεδρίαση της εν λόγω επιτροπής την οποία ενημέρωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκη για θέματα της αρμοδιότητάς του.
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε στην παρέμβασή του ότι «η εμπειρία της διαχείρισης του προβλήματος τα τελευταία χρόνια μπορεί να μας οδηγήσει σε έναν ελάχιστο κοινό παρανομαστή παραδοχών:
• Πρώτον, είναι επιβεβλημένη η αυστηρή φύλαξη των συνόρων. Αν οι δουλέμποροι καταλάβουν ότι τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας είναι αδιάτρητα, τότε αναγκαστικά θα μειωθούν και οι ροές. Θα δοθεί το μήνυμα σε όσους πιστεύουν ότι η χώρα μας είναι μια εύκολη επιλογή για το πέρασμα στην Ευρώπη πως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Και νομίζω ότι σ’ αυτόν τον τομέα έχει επιτευχθεί τεράστια πρόοδος μετά την αποτροπή τον περασμένο Φεβρουάριο της, οργανωμένης και υποβοηθούμενης από τις τουρκικές αρχές, εισβολής μεταναστών από τον Έβρο. Προς αυτή την κατεύθυνση ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει και η επέκταση του φράκτη στον Έβρο που έτυχε ευρύτερης πλειοψηφίας σε σχέση με το αρχικό κομμάτι του φράκτη το 2012. Χρειάζεται, βεβαίως, διαρκής εγρήγορση, όπως δείχνουν και οι ροές που μαθαίνουμε ότι υπάρχουν ακόμη στον Έβρο, από τυφλά σημεία.
• Δεύτερον, τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας θα πρέπει να αποκτήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Να μην υπάρξουν ποτέ ξανά νέες Μόριες, όπου η ανθρώπινη ζωή είχε ευτελιστεί, σε έναν χώρο που επικρατούσε ο νόμος της ζούγκλας, με βιασμούς, κλοπές και μαχαιρώματα. Η τάξη εντός των κέντρων να εξασφαλισθεί με την επιβολή συγκεκριμένων κανόνων λειτουργίας και να πάψει η πρακτική του “μπάτε σκύλοι αλέστε”. Το κράτος φαίνεται να λειτούργησε έγκαιρα στη δημιουργία του Καρά Τεπέ, και η πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο που βρίσκονταν στους δρόμους της Λέσβου, έχουν εγκατασταθεί εκεί. Ωστόσο, τα συμβάντα και εκεί και στη Σάμο και στη Χίο δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.
• Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται αναμφίβολα και η διαχείριση των διαφόρων ΜΚΟ, που εκμεταλλεύονται την έκτακτη κατάσταση για αλλότριους σκοπούς και βλέπουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως μέσο αύξησης των εσόδων τους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι το κράτος παρακολουθεί τη δράση τους χωρίς να παρεμβαίνει αποφασιστικά, επαναφέροντας στην τάξη όσους θεωρούν ότι μπορούν να ασκούν ακόμη και κυριαρχία επί ελληνικού εδάφους. Είναι θετικό ότι υπήρξε ένα “ξεσκαρτάρισμα” των ΜΚΟ που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η πολιτεία.
• Τέλος, το πρόβλημα παραμένει και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Βεβαίως δεν έχουν δημιουργηθεί νέες δομές, ωστόσο υπάρχει ερωτηματικό τι γίνεται με όσους λαμβάνουν το καθεστώς του ασυλούχου.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής ολοκλήρωσε την εισήγησή του λέγοντας ότι «αναμένουμε από την ΕΕ να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις, δείχνοντας την ουσιαστική αλληλεγγύη της προς τις χώρες της πρώτης υποδοχής, αλλάζοντας τον “κανονισμό του Δουβλίνου” και αυξάνοντας τον αριθμό των προσφύγων που θα κατανεμηθούν αναλογικά».

Μ. Χαρακοπουλος Επιτροπη 2

Μ. Χαρακοπουλος Επιτροπη 3

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/vbPmRF6VWGw 

Read more...

Μάξιμος για Βαγγέλη Μπούτα: «Αποχαιρετισμός στα όπλα…»

MAXIMOS NEW

Αθήνα, 21Σεπτεμβρίου 2020

 

Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΒΑΓΓΈΛΗ ΜΠΟΥΤΑ:

“Αποχαιρετισμός στα όπλα…”

Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος αποχαιρετά τον εκλιπόντα εμβληματικό αγροτοσυνδικαλιστή και πρώην βουλευτή του ΚΚΕ, ΒαγγέληΜπούτα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ανάρτησή του σημειώνει τα εξής:
«Αποχαιρετισμός στα όπλα... Μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του αγροτικού κινήματος, που στο διάβα του άφησε έντονο το χνάρι του. Ανήκε στη γενιά του κάμπου που με τα “μπλόκα της αγροτιάς” έκαναν το “κράτος των Αθηνών“ να ακούσει τη φωνή του αγρότη. Ο άλλος μεγάλος πρωταγωνιστής αποτραβήχτηκε εδώ και χρόνια. Ο Βαγγέλης με το μαλλιότο, την κάπα στους ώμους επέμενε μέχρι τα στερνά στα μπλόκα, που πλέον συγκινούσαν όλο και λιγότερους αγρότες, ενώ από καιρό έπαψαν να προκαλούν δέος στους ένοικους του Μαξίμου.
Στο διάστημα που βρέθηκα στο υπουργείο και τυπικά είμασταν απέναντι, στις αγροτικές κινητοποιήσεις του χειμώνα του’13 και του’14, ήξερα ότι είχα έναν έντιμο συνομιλητή. Ίσως βοηθούσε ότι μιλούσαμε την ίδια γλώσσα του κάμπου με κοινά ακούσματα και βιώματα κάτω από τον καυτό ήλιο της Θεσσαλίας. Όσο κι αν διαφωνούσε κανείς με τα πιστεύω του Μπούτα δεν μπορούσε παρά να αναγνωρίσει την ανιδιοτέλεια και τη θυμοσοφία του και κυρίως τη ντομπροσύνη του, που δυστυχώς δεν περισσεύει στις μέρες μας...
Καλό ταξίδι Βαγγέλη!
Οι αγρότες, ανεξαρτήτως χρώματος, θα σε θυμούνται με αγαθή ανάμνηση».

Read more...

Μάξιμος: "Από τη Γενοκτονία των Μικρασιατών στην αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας!"

Μάξιμος ποντιοι 3

Λάρισα, 20 Σεπτεμβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ:

Από τη Γενοκτονία των Μικρασιατών στην αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας!

«Οι απειλές που εκτοξεύει η Άγκυρα με στόχο εθνικά μας εδάφη, όπως είναι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, επιβεβαιώνουν την αδήριτη ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μας μνήμης για γεγονότα όπως η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Οι απόπειρες να αμβλυνθεί η ιστορική αλήθεια προς όφελος υποτίθεται την ειρήνης, καταλήγουν, δυστυχώς, στο αντίθετο αποτέλεσμα, στην αποθράσυνση του κράτους-θύτη. Γι’ αυτό και πρέπει η εκστρατεία για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αλλά και όλων των χριστιανών, Αρμενίων και Ασσυρίων, να συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής υπογράμμισε ότι «η Γενοκτονία του ελληνισμού της Ανατολής, αποτελεί κομβικό γεγονός στην ιστορία όλης της ανατολικής Μεσογείου. Διακόπηκε βίαια μια αδιάλειπτη πολιτισμική παρουσία 3.000 ετών, στο όνομα της εθνικής και θρησκευτικής καθαρότητας του νέου τουρκικού κράτους. Το έγκλημα αυτό παρέμεινε ατιμώρητο, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις προτίμησαν να προτάξουν τα ιδιοτελή τους συμφέροντα από την υπεράσπιση του δικαίου και των ανθρωπιστικών αξιών. Το χειρότερο, ωστόσο, όλων είναι ότι αυτή η στάση της ανοχής απέναντι σε βάρβαρες πρακτικές συνεχίζεται σε έναν βαθμό ακόμη και σήμερα. Διότι η Τουρκία εξακολουθεί να διαπράττει τις ίδιες πρακτικές σε περιοχές που κατέχει στρατιωτικά, όπως στην κατεχόμενη Κύπρο ή στη βόρεια Συρία. Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό, η τουρκική ηγεσία διεξάγει μια εκστρατεία γενοκτονίας της μνήμης, μετατρέποντας ορθόδοξα μνημεία που μαρτυρούν τη δόξα του Βυζαντίου σε τζαμιά. Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν η μετατροπή του περικαλλούς ναού και φάρου της οικουμενικής Ορθοδοξίας, της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, όπως και της Μονής της Χώρας, με τις απαράμιλλης ωραιότητας τοιχογραφίες. Δεν διστάζει, μάλιστα, να απειλεί με κατάκτηση ελληνικές νήσους στο Αιγαίο, με το αστείο επιχείρημα ότι είναι κοντά στην Τουρκία! Η συμπεριφορά της γείτονος θα ήταν σίγουρα διαφορετική αν η παγκόσμια κοινότητα είχε καταδικάσει ως Γενοκτονία την εξολόθρευση του χριστιανικού πληθυσμού της Μικράς Ασίας πριν έναν αιώνα, εξαναγκάζοντας τον ένοχο να παραδεχθεί το έγκλημά του».

Μάξιμος ποντιοι 1

Μάξιμος ποντιοι 2

Μάξιμος ποντιοι 4

Μάξιμος ποντιοι 5

Read more...

Μάξιμος στα Φάρσαλα: "Βιβλική καταστροφή, αλλά άμεσα τα κυβερνητικά αντανακλαστικά!"

Μάξιμος Φάρσαλα 1

Λάρισα, 20 Σεπτεμβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ:

Βιβλική καταστροφή, αλλά άμεσα τα κυβερνητικά αντανακλαστικά!

«Η καταστροφή πραγματικά είναι πρωτόγνωρη, δεν έχει προηγούμενο, δικαίως μπορεί να πει κανείς ότι έχει βιβλικές διαστάσεις. Είχατε την ευκαιρία να δείτε από το ελικόπτερο το μέγεθος της ζημιάς. Δυστυχώς, θρηνούμε και θύμα από αυτήν, μια άτυχη ηλικιωμένη στο Βασιλί. Μακάρι να σας υποδεχόμασταν υπό διαφορετικές συνθήκες. Αναμφίβολα, όμως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -με εντολή του οποίου βρίσκεστε στα Φάρσαλα- έδειξε άμεσα αντανακλαστικά. Το στοίχημα είναι οι δεσμεύσεις να γίνουν γρήγορα πράξεις». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ Μάξιμος Χαρακόπουλος στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Φαρσάλων με το κυβερνητικό κλιμάκιο που έσπευσε στην περιοχή που επλήγη σφόδρα από τον μεσογειακό κυκλώνα “Ιανό”. Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούσαν οι υφυπουργοί Εσωτερικών κ. Θόδωρος Λιβάνιος και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατ’ αρχάς εξήρε «την παρουσία των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Φαρσάλων, που ήταν παρόντες από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το φαινόμενο, με στόχο πάνω από όλα να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές. Είναι θετικά τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως επίσης θετικό πρόσημο έχουν και οι εξαγγελίες για αποζημιώσεις της αγροτικής παραγωγής που βρίσκονταν λίγο πριν τη συγκομιδή από τον ΕΛΓΑ, αλλά και τα έργα αποκατάστασης οδικών δικτύων. Άμεσα θα υπάρχει οικονομική ενίσχυση για την οικοσκευή των νοικοκυριών και απαλλαγή τους για κάθε φορολογική υποχρέωση για το επόμενο εξάμηνο». Για τις ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες ο κυβερνητικός βουλευτής είχε επικοινωνία το μεσημέρι με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο - που βρίσκονταν στη Φθιώτιδα ενώ την Τρίτη θα επισκεφθεί τη Λάρισα- ο οποίος των ενημέρωσε ότι με εντολή του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν από έκτακτη ενίσχυση του Οργανισμού από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού.
Για δε την εξαγγελία για άμεση οικονομική ενίσχυση κάθε δήμου που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με 1 εκατομμύριο ευρώ, απευθυνόμενος προς τον Γραμματέα Υποδομών είπε ότι «ο δήμος Φαρσάλων με 54 χωριά έχει ένα οδικό και αγροτικό δίκτυο από τα μεγαλύτερα στη χώρα. Άρα θα πρέπει αν υπάρχει και ανάλογη χρηματοδότηση. Επιπλέον, επειδή η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα, όπως σας είπε και ο δήμαρχος Μάκης Εσκίογλου, θα πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, αλλιώς θα κληθούμε και πάλι στο μέλλον να θρηνήσουμε θύματα».
Τέλος, Θεσσαλός πολιτικός απευθυνόμενος στο κυβερνητικό κλιμάκιο ζήτησε σε σύντομο διάστημα να επισκεφθούν με άνεση χρόνου την περιοχή, προκειμένου να αποκομίσουν συνολικότερη εικόνα και υπογράμμισε ότι «ως κυβερνητικός βουλευτής οφείλει να παρακολουθεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων με γρήγορους ρυθμούς και αν χρειαστεί δεν θα διστάσει θα ασκήσει έλεγχο στους αρμόδιους υπουργούς».

Μάξιμος Φάρσαλα 2

Μάξιμος Φάρσαλα 3

Μάξιμος Φάρσαλα 4

Μάξιμος Φάρσαλα 5

Read more...

Μάξιμος με Πρόεδρο ΕΛΓΑ: Πικρές αλήθειες για αποζημιώσεις, ΠΣΕΑ ‘17 και Κανονισμό ΕΛΓΑ

Μάξιμος Πρόεδρος ΕΛΓΑ 1

Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ:

Πικρές αλήθειες για αποζημιώσεις, ΠΣΕΑ ‘17 και Κανονισμό ΕΛΓΑ

• Τι είπαν για ζημιές από αγριογούρουνα και ΕΛΓΑ Λάρισας

«Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο πρόεδρο του ΕΛΓΑ για την ενημέρωση. Αναμφίβολα, οι αλήθειες είναι “πικρές”, αλλά με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, είναι εμφανές ότι η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να “σπεκουλάρει” πολιτικά και με τα περί “αναλογιστικής μελέτης”, που δήθεν εκπονούνταν επί των ημερών του, και με τα κροκοδείλια δάκρυα για τις ζημιές του ’17 που θυμήθηκε να εντάξει στα ΠΣΕΑ παραμονές εκλογών του ’19. Ωστόσο, τα προβλήματα είναι εκεί, και οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για την επίλυσή τους. Θέλω να πιστεύω ότι, όπως για πρώτη φορά υπήρξε ενίσχυση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό με 35 εκατομμύρια ευρώ, καταργώντας στην πράξη την προκαταβολή του 65%, έτσι θα δρομολογηθούν ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις για τον Οργανισμό επ’ ωφελεία αγροτών και κτηνοτρόφων». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη μακρά συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, από την οποία προέκυψαν ενδιαφέρουσες ειδήσεις για τον αγροτικό κόσμο, αλλά και «αλήθειες που πονάνε».
Ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε το σύνολο των ζητημάτων που ταλαιπωρούν αγρότες και κτηνοτρόφους, από τον χρόνο εξόφλησης των ΠΣΕΑ του 2017 και την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ μέχρι την επίσπευση των αποζημιώσεων των αγροτών και την αντιμετώπιση των ζημιών από τα αγριογούρουνα.

Καθυστερήσεις από υποκατάστημα ΕΛΓΑ Λάρισας…
Για τις καθυστερήσεις στην αποζημίωση μέσω ΠΣΕΑ των ζημιών σε αμύγδαλα και ελιές της Λάρισας το 2017 -ζήτημα που ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έχει θέσει κατ’ επανάληψη στον αρμόδιο υπουργό κ. Μαυρουδή Βορίδη - ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ σημείωσε ότι «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την εξόφλησή τους πριν το τέλος του έτους». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «διαπιστώνονται καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση φακέλων από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας». Επιπλέον, διευκρίνισε ότι «υπήρξε υπέρβαση δεσμεύσεων άνω των 16 εκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπονται από το “Μεσοπρόθεσμο”, που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την πενταετία 2017-22, συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ». Επιβεβαίωσε ότι «έχει διατυπωθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αίτημα αναπροσαρμογής του προϋπολογισμού στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη. Όμως, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να ασκεί κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για τα ΠΣΕΑ όταν δέσμευσε τη χώρα με το “Μεσοπρόθεσμο” και θυμήθηκε να εντάξει τις ζημιές του ‘17 παραμονές των εκλογών του ’19, που ήξερε ότι οδηγούνταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης».

Με τάμπλετ στο χωράφι
Για την επίσπευση των αποζημιώσεων, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος ενημέρωσε ότι προχωρά ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ, η υλοποίηση του οποίου θα επιταχύνει και τους χρόνους καταβολής των αποζημιώσεων. Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ το συνολικό κόστος λογισμικού και εξοπλισμού ανέρχεται σε 1,830 εκατομμύρια ευρώ και θα περιλαμβάνει και την προμήθεια τάμπλετ σε 300 εκτιμητές, ενώ η εκτίμηση θα συνοδεύεται πλέον υποχρεωτικά από φωτογραφικό υλικό.

Επιδότηση ασφαλίστρου
Όσον αφορά στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ ο διοικητής διάψευσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι υπήρχε σε εξέλιξη αναλογιστική μελέτη από την προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ για την προσθήκη επιπλέον κινδύνων για την αγροτική παραγωγή. Όπως είπε «η μόνη μελέτη που εκπονείται είναι για τη διασφάλιση της οικονομικής αυτάρκειας του Οργανισμού, που αναμένεται τέλος Οκτωβρίου. Αλλαγή του Κανονισμού θα σημάνει είτε αύξηση των ασφαλίστρων, είτε νέους πόρους από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα». Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπενθύμισε ότι στη διάρκεια της παρουσίας του στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ «είχε δρομολογηθεί η επιδότηση ασφαλίστρου μέσω του ΠΑΑ, κάτι που δυστυχώς κατήργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατευθύνοντας τα χρήματα αυτά σε άλλες δράσεις. Θεωρώ θετική εξέλιξη τη δημόσια δέσμευση του υπουργού -σε απάντηση που μου έδωσε από το βήμα της βουλής- ότι θα υπάρχει πρόνοια για επιδότηση ασφαλίστρου στο νέο ΠΑΑ».

Σύστημα απώθησης αγριόχοιρων
Για τις αυξανόμενες ζημιές σε καλλιέργειες από την εκτόξευση του αριθμού των αγριογούρουνων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησε να εξεταστεί η αποζημίωσή τους αλλά και η επιδότηση εγκατάστασης συστημάτων απώθησης των αγριόχοιρων, κατά το πρότυπο της επιδότησης αντιχαλαζικών δικτύων, πρόταση που ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Τέλος, ο κυβερνητικός βουλευτής έθεσε το ζήτημα των υψηλών ασφαλίστρων που καταβάλλουν οι κτηνοτρόφοι, με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο να αναγνωρίζει ότι «έχουν δίκαιο να ζητούν μείωση της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, καθώς πληρώνουν υπερβολικά σε σχέση με τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν».

Μάξιμος Πρόεδρος ΕΛΓΑ 2

 Μάξιμος Πρόεδρος ΕΛΓΑ 3

Read more...

Μάξιμος: Προτεραιότητα νέα πτέρυγα και αναβάθμιση υποδομών του ΓΝΛ

Μάξιμο ΓΝΛ 1

Λάρισα, 18 Σεπτεμβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ:

Προτεραιότητα νέα πτέρυγα και αναβάθμιση υποδομών του ΓΝΛ

«Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας είναι ένα μετωπικό νοσοκομείο που έχει προσφέρει πολλά. Η πόλη, άλλα και όλος ο νομός χρειάζονται τις υπηρεσίες του, γι αυτό και είναι αναγκαία η νέα πτέρυγα. Η ενεργειακή αναβάθμιση είναι θετική, άλλα χρειάζεται συνολική αναβάθμιση των υποδομών συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής ανακαίνισης, όπως και στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό, που θέτουν οι εργαζόμενοι, αφού οι ελλείψεις είναι ο λόγος που αντιδρούν στις φήμες για αλλαγή των εφημεριών. Όσον αφορά στα βαρέα-ανθυγιεινά, δημόσια έχω υποστηρίξει ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία τα δικαιούνται. Άλλωστε, μετά την επέλαση του κορονοϊού όλο και περισσότεροι το αντιλαμβάνονται». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τις συναντήσεις που είχε με διοίκηση και εργαζομένους του ιδρύματος.
Τα προβλήματα του ΓΝΛ, οι μελλοντικοί σχεδιασμοί και η ανταπόκρισή του στην αυξημένη ετοιμότητα που απαιτείται λόγω κορονοϊού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο Θεσσαλός πολιτικός με τον διοικητή κ. Γρηγόρη Βλαχάκη, τον αντιπρόεδρο κ. Χάρη Τσιλιάκο, το μέλος του ΔΣ κ. Κώστα Πάνο και τον διευθυντή ιατρικών υπηρεσιών κ. Απόστολο Κομνό.

Μάξιμο ΓΝΛ 2

Άνοιξη ’21 σκαλωσιές για ενεργειακή αναβάθμιση
Ο διοικητής του νοσοκομείου διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των περιστατικών του Covid. Αναφερόμενος στον σχεδιασμό αναβάθμισης του νοσοκομείου, απέδωσε τα εύσημα στις διοικητικές, τεχνικές και ιατρικές υπηρεσίες του νοσοκομείου διότι διεκπεραίωσαν δουλειά μηνών σε ελάχιστο χρόνο, προκειμένου να υποβληθούν έγκαιρα οι προτάσεις για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Θεσσαλίας για την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε προϋπολογισμό ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου στη Θεσσαλία ύψους 5,5 εκατ. ευρώ με την οποία θα εξοικονομηθεί ενέργεια, ενώ θα αλλάξει άρδην η εξωτερική όψη του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό την άνοιξη του 2021 θα μπουν οι σκαλωσιές.
Όσον αφορά στο έργο της νέας πτέρυγας, αυτή θα αναγερθεί με χρηματοδότηση που ανακοίνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και βάσει σχεδιασμού θα περιλαμβάνει τις χειρουργικές κλινικές, καρδιολογική και γαστρεντερολογική μονάδα, εφημερία ιατρών, εξωτερικά ιατρεία και την ΜΕΘ Παίδων. Αναμένεται να ξεκινήσει κατόπιν της απόφασης του Υπουργείου για την εγκατάσταση της ΜΕΘ Παίδων, ενώ υπάρχει και εναλλακτική πρόταση για εγκατάστασή της σε χώρο εντός του νοσοκομείου, με την αξιοποίηση και υπάρχουσας δωρεάς.
Ο διευθυντής των ιατρικών υπηρεσιών κ. Απόστολος Κομνός, αφού ευχαρίστησε τον βουλευτή για την συμβολή του στην επανίδρυση της γαστρεντερολογικής κλινικής, διευκρίνισε ότι το νοσοκομείο διαθέτει 16 κλίνες ΜΕΘ, οι 8 από τις οποίες διατίθενται για τα περιστατικά κορονοϊού, με δυνατότητα χρήσης επιπλέον κλινών. Τόνισε δε ότι, με την ενεργειακή αναβάθμιση και τη νέα πτέρυγα το νοσοκομείο “θα ανασάνει”, ενώ επιχειρηματολόγησε υπέρ της αναγκαιότητας δημιουργίας ΜΕΘ Παίδων στη Λάρισα και ειδικά στη νέα υποδομή που προβλέπει η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου.

Μάξιμο ΓΝΛ 3

Casus belli για εργαζόμενους η αλλαγή εφημεριών
Νωρίτερα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε συνάντηση με τον Σύλλογο Εργαζομένων στο ΓΝΛ. Η πρόεδρος κ. Έφη Χύτα, ο αντιπρόεδρος κ. Χρήστος Μπιτούλας και ο ταμίας κ. Νίκος Καρκατσέλας, έθεσαν στον βουλευτή ως σημαντικότερα προβλήματα την έλλειψη προσωπικού, την εκκρεμότητα που υπάρχει για την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τις εφημερίες των νοσοκομείων. Επισήμαναν ιδιαιτέρως τη μεγάλη αναστάτωση που έχει προκαλέσει η φημολογία περί αλλαγής του υπάρχοντος καθεστώτος εφημεριών στα δύο νοσοκομεία της πόλης και εξέφρασαν τις έντονες αντιρρήσεις τους. Όπως εξήγησαν, η σοβαρή έλλειψη προσωπικού άλλα και οι ελλιπείς υποδομές, καθιστούν την εφαρμογή ενός τέτοιου εγχειρήματος ανεδαφική και απορριπτέα από το σύνολο των εργαζόμενων στο νοσοκομείο.

 

Read more...

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος νέος Γενικός Γραμματέας Δ.Σ.Ο. • Τάχθηκε υπέρ αλληλοκατανόησης λαών και διαθρησκειακού διαλόγου

Μάξιμος ΓΓ ΔΣΟ 1

Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΣΤΗΝ 27Η Γ.Σ. ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ:

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος νέος Γενικός Γραμματέας Δ.Σ.Ο.

• Τάχθηκε υπέρ αλληλοκατανόησης λαών και διαθρησκειακού διαλόγου

«Σας είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπό μου. Θέλω να ξέρετε ότι αντιλαμβάνομαι την εκλογή μου στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) ως μεγάλη τιμή και ευθύνη. Γνωρίζω ότι αναλαμβάνω τα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Οργάνωσης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα, αστάθεια και αναταράξεις σε όλο τον κόσμο. Ελπίζω, όμως, ότι με την συνδρομή όλων, με μεθοδικότητα, στοχοπροσήλωση και επιμονή θα μπορέσουμε με τις πρωτοβουλίες και τη δράση μας να προσθέσουμε κύρος στη ΔΣΟ όχι μόνο σε επίπεδο κυβερνήσεων και κοινοβουλίων των κρατών με σημαντική ορθόδοξη μαρτυρία, αλλά ευρύτερα στον μεταβαλλόμενο κόσμο». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ομόφωνη εκλογή του στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας –στην οποία συμμετέχουν ορθόδοξοι βουλευτές από 25 χώρες- κατά τη διάρκεια της 27ης Γενικής Συνέλευσής της, η οποία λόγω της πανδημίας διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «η παρούσα κατάσταση είναι ιδιόμορφη με πολλαπλές σοβαρές προκλήσεις, όπως η υποχώρηση των χριστιανικών αξιών από τον προηγμένο κόσμο, την άλλοτε καλουμένη “χριστιανική δύση”, ο κίνδυνος εξαφάνισης της χριστιανικής παρουσίας στο λίκνο του χριστιανισμού, τη Μέση Ανατολή, η βεβήλωση του οικουμενικού συμβόλου της Ορθοδοξίας, της Αγίας Σοφίας, με τη μετατροπή της σε ισλαμικό τέμενος, αλλά και τα κατά καιρούς ζητήματα που ανακύπτουν μεταξύ των επιμέρους εκκλησιών. Σε όλα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι αν θέλουμε να είμαστε ένας ζωντανός οργανισμός να έχουμε ενεργή παρέμβαση και εποικοδομητικό λόγο».

Είμαστε παιδιά και εγγόνια της Ρωμανίας...
Ο Θεσσαλός πολιτικός ανέφερε ότι «η ΔΣΟ τα τελευταία χρόνια κατόρθωσε να κατοχυρωθεί στον παγκόσμιο χάρτη ως διεθνής θεσμός και να έχει μικρή αλλά διακριτή παρουσία με το δικό της στίγμα στα διεθνή δρώμενα. Με σκαμπανεβάσματα, άλλοτε με αδρανοποίηση κάποιων μελών και άλλοτε με την ένταξη νέων, η ΔΣΟ με τις παρεμβάσεις της σε καίρια ζητήματα, όπως είναι ο διαπολιτισμικός-διαθρησκειακός διάλογος και οι διώξεις των χριστιανών της Μέσης Ανατολής, άφησε το δικό της αποτύπωμα, ως φόρουμ που ευνοεί την αλληλοκατανόηση λαών, τον σεβασμό του άλλου και την καταλλαγή. Θεωρώ ότι αυτά τα οποία έχουμε πετύχει συνιστούν το εφαλτήριο μιας νέας περιόδου στην δράση της Οργάνωσής μας. Στόχος μας θα πρέπει να είναι τόσο η θεσμική μας ενίσχυση όσο και η ευρύτητα και αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών μας. Κι αυτό, αναμφίβολα είναι ένα καθήκον που βαραίνει όλους μας, όσοι πιστεύουμε στο κοινό μας εγχείρημα, στο κοινό μας όραμα. Γιατί, αν και είμαστε πολιτικοί παράγοντες που προέρχονται από διαφορετικές χώρες και πολιτικές παρατάξεις, έχουμε ως κοινό εφόδιο την κοινή μας πίστη στον Τριαδικό Θεό και την Ορθοδοξία. Μοιραζόμαστε κοινή πολιτισμική κληρονομιά ως παιδιά και εγγόνια της υπερχιλιόχρονης ελληνορθόδοξης βυζαντινής αυτοκρατορίας, της Ρωμανίας. Άλλωστε, επί τη βάση αυτής της κοινής ορθόδοξης πίστης και κληρονομιάς, κατορθώσαμε να κερδίσουμε όλ’ αυτά τα χρόνια την αναγκαία αλληλοεκτίμηση και εμπιστοσύνη, παρά τις όποιες φυσιολογικές διαφωνίες που μπορεί να προέκυψαν σε επί μέρους ζητήματα».
Ο νέος Γ.Γ. της ΔΣΟ επισήμανε ότι «θεωρούμε την Ευρώπη, πρωτίστως, ως πολιτισμικό χώρο που συγκροτήθηκε βάσει συγκεκριμένων πυλώνων, ένας από τους οποίους είναι ο χριστιανισμός, και αντιλαμβανόμαστε ως καθήκον μας την υπεράσπιση των βασικών ευρωπαϊκών αξιών και την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος για ολόκληρη την Ευρώπη από τον Ατλαντικό μέχρι το Βλαδιβοστόκ». Ενώ με αφορμή τα όσα συνέβησαν με την Αγία Σοφία υιοθέτησε την πρόταση του Ρώσου βουλευτή κ. Ιβάν Σούχαρεφ αναφορικά με το θέμα «της ανάδειξης της ιστορικής σχέσης των Ορθοδόξων με τους ναούς της Αγίας Σοφίας, τη δοξολογική μας σχέση με τη Σοφία του Θεού αλλά και των ναών προς τιμή της» με την έκδοση σχετικού τόμου.

Ελληνική Επανάσταση και Άγιο Όρος
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χαρακόπουλος στη συμπλήρωση 200 ετών από το 1821 σημειώνοντας ότι «την σκλαβιά αυτήν δεν την ένοιωσαν μόνο οι Έλληνες αλλά και πολλοί άλλοι ορθόδοξοι λαοί από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή. Την έζησε και το Άγιον Όρος και οι ορθόδοξοι μοναχοί απ’ όλον τον κόσμο που εγκαταβιούν στο Περιβόλι της Παναγίας. Προτείνω, λοιπόν, να αναθέσουμε τη μελέτη και την έκδοση ανάλογου τόμου με θέμα: Η διορθόδοξη παρουσία του Αγίου Όρους στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας (1430-1912). Ο τόμος αυτός, εμπλουτισμένος με πολλά φωτογραφικά τεκμήρια, θα μπορούσε να παρουσιαστεί σε πολύγλωσση έκδοση σε όλον τον κόσμο».
Στη θέση του προέδρου της Γ.Σ. της ΔΣΟ επανεξελέγη ο κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, ενώ από την ελληνική αντιπροσωπεία ο κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης εξελέγη αναπληρωτής γραμματέας, ο κ. Σταύρος Καλαφάτης ταμίας, ο κ. Θανάσης Δαβάκης επικεφαλής της επιτροπής συνεργασίας με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο και ο κ. Γιάννης Σαρακιώτης επικεφαλής της Επιτροπής του Παρατηρητηρίου Θρησκευτικών Διώξεων.
Μηνύματα στη Γ.Σ. της ΔΣΟ απέστειλαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας Θεόδωρος Β΄ και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.

Μαξιμος ΓΓ ΔΣΟ 2

Μαξιμος ΓΓ ΔΣΟ 3

Μαξιμος ΓΓ ΔΣΟ 4

Μαξιμος ΓΓ ΔΣΟ 5

Μαξιμος ΓΓ ΔΣΟ 6

Μαξιμος ΓΓ ΔΣΟ 7

Μαξιμος ΓΓ ΔΣΟ 8

Μαξιμος ΓΓ ΔΣΟ 9

Read more...

Μάξιμος: Να αρθεί ο “σκόπελος” των δασικών χαρτών για την αποζημίωση των εργαζομένων της ΕΑΣ Λάρισας

Μάξιμος Εργαζόμενοι πρώην ΕΑΣ Λάρισας 1

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:

Να αρθεί ο “σκόπελος” των δασικών χαρτών για την αποζημίωση των εργαζομένων της ΕΑΣ Λάρισας

Επικοινωνία με τις δασικές αρχές μετά την ενημέρωση που είχε από τον εκκαθαριστή της ΕΑΣ Λάρισας για την “εμπλοκή” στην κατανομή των χρημάτων από την πώληση του εργοστασίου επεξεργασίας ελιάς της πρώην ΕΑΣ, λόγω “σκοπέλου” με τους δασικούς χάρτες, είχε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Ο Θεσσαλός πολιτικός είχε συνάντηση με εκπροσώπους των πρώην εργαζόμενων της ΕΑΣ, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για το έμπρακτο αποτέλεσμα που είχε η συνεργασία του με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, που οδήγησε στην τροπολογία για την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος τους. Υπενθυμίζεται ότι με την αλλαγή της νομοθεσίας το 2016, επί ΣΥΡΙΖΑ, η κατά προτεραιότητα εξόφληση τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων και λοιπών από το προϊόν εκκαθάρισης δεν άφηνε περιθώρια για την εξόφληση των εργαζόμενων. Με τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης της ΝΔ οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΑΣ μπορούν να διεκδικήσουν τα χρήματα που τους οφείλονται από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΑΣ, ενώ δόθηκαν διευκρινήσεις για τις ενέργειες που πρέπει να λάβουν χώρα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να εισπράξουν τα χρήματα που τους αναλογούν.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χαρακόπουλος επικοινώνησε με τον εκκαθαριστή της πρώην ΕΑΣ κ. Βασίλη Κούτα, ο οποίος ανέφερε ως “σκόπελο“ στη διαδικασία εκκαθάρισης την αδυναμία σύνταξης πίνακα κατάταξης για τους δικαιούχους από την πώληση του εργοστασίου επεξεργασίας ελιάς της πρώην ΕΑΣ, λόγω ένταξης της εν λόγω έκτασης στους δασικούς χάρτες, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε αποχαρακτηριστεί με απόφαση υπουργού Γεωργίας για την ανέγερση βιομηχανίας.
Κατόπιν τούτων, ο κυβερνητικός βουλευτής, επικοινώνησε με τον δασάρχη Λάρισας κ. Αστέριο Γκάτσικο, ζητώντας την επίσπευση των ενδεδειγμένων ενεργειών από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες ώστε να πληρωθούν οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΑΣ.
Σε δήλωσή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «σε συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης, που από την πρώτη στιγμή έδειξε κατανόηση, δώσαμε λύση στο πρόβλημα των πρώην εργαζομένων σε υπό εκκαθάριση επιχειρήσεις. Οι επόμενες ενέργειες πρέπει να είναι στοχευμένες, ώστε να λήξει αίσια η περιπέτεια για τους πρώην εργαζόμενους της ΕΑΣ Λάρισας αλλά και των άλλων συνεταιριστικών σχημάτων του νομού, όπως της ΕΑΣ Φαρσάλων. Παρακολουθώ το θέμα και όπου χρειάζεται θα συνδράμω για την άρση τυχών γραφειοκρατικών εμποδίων».

Μάξιμος Εργαζόμενοι πρώην ΕΑΣ Λάρισας 2

Read more...