Menu
A+ A A-

Ομιλία Μάξιμου στη Βουλή: Ανοίγει ο δρόμος για lift στον Κίσσαβο - Ρυθμίσεις για εκτός σχεδίου δόμηση

Μαξιμος Βουλη 2

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2020

ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:

Ανοίγει ο δρόμος για lift στον Κίσσαβο!

Ρυθμίσεις για Εκτός Σχεδίου Δόμηση,
“Μπόνους” συντελεστή δόμησης για ενεργειακά κτίρια και προσβασιμότητα ΑμεΑ,
Ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών

«Τελευταία, αλλά όχι ήσσονος σημασίας για τη Λάρισα, είναι η ρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο για την επανατοποθέτηση και λειτουργία του συρόμενου lift (σχοινοσιδηρόδρομου) στον Κίσσαβο. Χαίρομαι που υιοθετήθηκε η πρότασή μας, που είχα καταθέσει και εν είδη νομοτεχνικής βελτίωσης στις 5 Μαΐου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Είναι κάτι που ζήταγε χρόνια τώρα ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λάρισας για τους μικρούς αθλητές και αθλήτριες μέλη του συλλόγου, αλλά και ο δήμος Τεμπών. Αυτό αποτελεί μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη ότι το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση της ήπιας ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, και γι αυτό το υπερψηφίζω». Με αυτά τα λόγια, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατέληξε την ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας».

Εκτός σχεδίου δόμηση
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «η ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον είναι διακηρυγμένος στόχος πολλών, ωστόσο, στην πράξη, αυτή η ισορροπία αποδεικνύεται ότι είναι δύσκολη. Στην Ελλάδα από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους η σχέση αυτή είναι ετεροβαρής –εξυπακούεται- εις βάρος του περιβάλλοντος. Προφανώς, πολλές δικαιολογίες, συχνά βάσιμες, μπορεί να επιστρατεύσει κανείς για το έγκλημα της αντιπαροχής μετά τον εμφύλιο, την εκτός σχεδίου δόμηση ή τις γενιές των αυθαιρέτων, που η μια διαδέχεται την άλλη. Συχνά η πολιτική καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στο ιδεατό και το δέον γενέσθαι, την πίεση διάφορων κοινωνικών ομάδων ή και αντικειμενικών δεδομένων. Το είπε, σχεδόν ευθέως, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, ο καθηγητής κ. Οικονόμου, για την εκτός σχεδίου δόμηση, που αποτελεί μια ακόμη ελληνική πρωτοτυπία, από αυτές για τις οποίες δεν μπορεί να είναι κανείς υπερήφανος».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο «παρά τις σε υψηλούς τόνους επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτό αναγνωρίστηκε σε μια σειρά από ρυθμίσεις ακόμη και από τις κατά κανόνα αυστηρές περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αναμφίβολα είναι θετικό, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, ότι περιορίζεται η άναρχη εκτός σχεδίου δόμηση. Περιορίζεται, δεν καταργείται. Μειώνεται κατά 10% ο συντελεστής δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές και κυρίως αλλάζει το καθεστώς των παρεκκλίσεων για τα κάτω των 4 στρεμμάτων οικόπεδα. Στους ιδιοκτήτες αυτών δίνεται η δυνατότητα να χτίσουν μέσα στην επόμενη εξαετία.
Ακούω την κριτική ότι κάποιοι που δεν θα μπορέσουν να χτίσουν εντός της εξαετίας θα δουν την αξία της περιουσίας τους να απομειώνεται. Ωστόσο, και όσοι δεν θα κάνουν χρήση της μεταβατικής διάταξης θα μπορούν να χτίσουν με βάσει τα τοπικά ή ειδικά πολεοδομικά σχέδια που θα εκπονηθούν. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα επιταχύνει τον χωροταξικό σχεδιασμό σε όλη τη χώρα, περιορίζοντας τον χρόνο εκπόνησης των πολεοδομικών μελετών στα 2,5 χρόνια από 12 έως 15 χρόνια που είναι σήμερα. Αλλά είναι υποκριτικό, η αριστερά, που στα λόγια είναι κατά της εκτός σχεδίου δόμησης, να ασκεί κριτική γιατί επιχειρείται από μια φιλελεύθερη κυβέρνηση ο περιορισμός της».

“Μπόνους” συντελεστή δόμησης
Ο κυβερνητικός βουλευτής υποστήριξε ότι «το “πράσινο αποτύπωμα” του νομοσχεδίου είναι εμφανές και στην απόδοση μεγαλύτερου συντελεστή δόμησης στα κτίρια που χτίζονται με υψηλές ενεργειακές προδιαγραφές. Η μεγάλη απήχηση του προγράμματος “Εξοικονομώ”, το τεράστιο ενδιαφέρον για ένταξη σε αυτό, δείχνει την αξία της ενεργειακής εξοικονόμησης, την οποία επιβραβεύει έμπρακτα η πολιτεία.
Όπως, επίσης, σαφές φιλοπεριβαλλοντικό χρώμα έχει η ρύθμιση με τα κίνητρα για την “απόσυρση” κτιρίων, αλλά και την απαλλοτρίωση ορόφων με αποζημίωση, όπως έπραξε η κυβέρνηση με το “κούρεμα” του ξενοδοχείου που εμπόδιζε τη θέα της Ακρόπολης.
Θέλω, ακόμη, να εξάρω την παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των κτιρίων από άτομα με αναπηρίες -με προσθήκες είτε ανελκυστήρων είτε ειδικών κατασκευών που δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει γρήγορα να εναρμονιστεί το ίδιο το κράτος με τα δημόσια κτίρια. Θυμούμαι πριν ένα-δυο χρόνια τις πρόχειρες κατασκευές που έγιναν στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να μπορέσει να συμμετέχει σε εκδήλωση στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου με το αμαξίδιό του ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στον δημόσιο χώρο είναι εν τέλει ζήτημα δημοκρατίας».

Ηλεκτρονικές άδειες
Τέλος, επισήμανε ότι «τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του δημοσίου, την αξία του οποίου συνειδητοποιήσαμε ακόμη περισσότερο στον καιρό της πανδημίας, υπηρετεί και η ηλεκτρονική έκδοση του συνόλου των οικοδομικών αδειών. Εκτός της ταλαιπωρίας που αποφεύγεται, καθώς δεν χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη στις υπηρεσίες, επιτυγχάνεται η ταχύτερη έκδοση των οικοδομικών αδειών. Επιπλέον είναι ένα σημαντικό βήμα διαφάνειας».

 

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Προσοχή για "μοναχικούς λύκους" και πυρήνες τζιχαντιστών!

Μάξιμος Γερουσία

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗ:

Προσοχή για “μοναχικούς λύκους’’ και πυρήνες τζιχαντιστών...

«Η παρουσία τζιχαντιστών στην Ελλάδα είναι, δυστυχώς, μια πραγματικότητα, όπως αποδεικνύεται και από τη νέα σύλληψη ισλαμιστή στον Ελαιώνα, μετά από αυτόν στην Τρίπολη. Επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποκαλυφθούν τόσο οι “μοναχικοί λύκοι” όσο και πιθανοί εν υπνώσει πυρήνες τζιχαντιστών στη χώρα μας. Το ζήτημα, αναμφίβολα, είναι πολύ σοβαρό, άπτεται της εθνικής ασφάλειας και χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες και συνεργασία με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υπηρεσίες ασφαλείας για την επιτυχή αντιμετώπισή του». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρη Οικονόμου, σε σχετική του ερώτηση.

Διαρκής επαγρύπνηση
Ο αρμόδιος υφυπουργός, για τη θωράκιση της χώρας έναντι του κινδύνου της εξάπλωσης των ισλαμιστών τρομοκρατών/τζιχαντιστών, καθώς και της διεθνούς τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «οι αρμόδιες Υπηρεσίες μας παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις και λαμβάνουν τα απαραίτητα προληπτικά και αποτρεπτικά μέτρα, εντάσσοντας στο σχεδιασμό τους την επαρκή προετοιμασία τους για επιχειρησιακή δράση κατασταλτικού χαρακτήρα. Ειδικότερα, οι Ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για τυχόν εντοπισμό ύποπτων εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων, αναλύουν και αξιολογούν οποιαδήποτε πληροφορία περιέλθει σε γνώση τους σχετική με τη δράση των εξτρεμιστών-ισλαμιστών και διεξάγουν επισταμένους ελέγχους στα άτομα που διέρχονται από τις ζώνες ευθύνης τους.
Σημειώνεται δε, ότι κατά τους διενεργούμενους αστυνομικούς ελέγχους, πέραν του ελέγχου των ταξιδιωτικών εγγράφων και της αξιοποίησης τόσο των Εθνικών και Ευρωπαϊκών Βάσεων Δεδομένων, όσο και της Βάσης Δεδομένων της Interpol, λαμβάνονται υπόψη οι υφιστάμενοι επικαιροποιημένοι “Δείκτες Κινδύνου” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) και της Ελληνικής Αστυνομίας, σε σχέση με ύποπτα άτομα, με στόχο το διεξοδικότερο έλεγχο συγκεκριμένων προσώπων ή ομάδων ατόμων που τους πληρούν. Παρέπεται να λεχθεί ότι, σε κάθε περίπτωση, δίνονται οδηγίες και κατευθύνσεις στους αστυνομικούς των περιφερειακών Υπηρεσιών και ειδικότερα αυτών της “πρώτης γραμμής” για τη διενέργεια μεθοδικών ελέγχων, τη συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας τους με τις, κατά περίπτωση, αρμόδιες Υπηρεσίες του εσωτερικού και του εξωτερικού, μέσω των θεσμοθετημένων διαύλων επικοινωνίας (Europol, Interpol κ.λπ.), ενεργώντας πάντοτε με σεβασμό στη νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες. Επιπλέον, πραγματοποιούνται σχετικές εκπαιδεύσεις του αστυνομικού προσωπικού και ιδίως σε θέματα ριζοσπαστικοποίησης, που ενδεχομένως να οδηγήσουν στο βίαιο εξτρεμισμό και την τρομοκρατία, με απώτερο σκοπό την πρόληψη και τον έγκαιρο εντοπισμό ύποπτων ατόμων και δραστηριοτήτων».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την Αγία Σοφία

Μαξιμος zoom 1

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:

Ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την Αγία Σοφία

«Δυστυχώς, η αντίδραση, έως σήμερα, διεθνών οργανισμών, αλλά και χωρών με ορθόδοξη παρουσία ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Τούτο μας λυπεί, αλλά δεν μας αποθαρρύνει. Η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης, όχι μόνο των χριστιανών, αλλά κάθε πολιτισμένου ανθρώπου, μπορεί να είναι μοχλός πίεσης στα κοινοβούλια και στις κυβερνήσεις». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στα εγκαίνια της Διαδικτυακής Έκθεσης: “Το αρχιτεκτονικό θαύμα της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως ως έκφραση της Οικουμενικής Ρωμιοσύνης”.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνεχάρη την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών για τη διοργάνωση της Έκθεσης και τον καθηγητή κ. Ιωάννη Κτιστάκη για τον δικαστικό αγώνα που ξεκίνησε στα τουρκικά δικαστήρια, για την ακύρωση της απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ επισήμανε ότι «οφείλουμε όλοι μας, από την θέση που υπηρετεί ο καθένας, να παρεμβαίνουμε ώστε αυτό που συνέβη το καλοκαίρι του 2020 με τη βάρβαρη και αυθαίρετη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας, να μην θεωρηθεί κάτι τετελεσμένο. Γιατί τετελεσμένο υπάρχει μόνον όταν οι άνθρωποι το αντιλαμβάνονται ως τέτοιο. Όταν δηλαδή παραιτούνται από την διεκδίκηση της επικράτησης της αλήθειας και του δικαίου. Αλλά τότε θα έπρεπε να αποδεχθούμε ότι η Ιστορία γράφεται μόνο με τη βία και την ισχύ».
Για τον ναό-σύμβολο της οικουμενικής ορθοδοξίας, στην οικοδόμηση του οποίου χρησιμοποιήθηκε και ο ξακουστός θεσσαλικός πράσινος λίθος από τη Χασάμπαλη της Λάρισας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε να διαλαλούμε την αλήθεια. Ότι η Αγία Σοφία οικοδομήθηκε ως χριστιανικός ναός, στην πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, που οι Φράγκοι επέβαλαν να ονομάζουμε Βυζάντιο. Ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, ήδη από τις 14 Ιουλίου με κοινό μας ψήφισμα καταδικάσαμε αυτήν την τουρκική αυθαιρεσία και ζητήσαμε την άμεση ανάκληση της απόφασης. Θέλω να υπογραμμίσω τη δέσμευσή μας ότι οι πρωτοβουλίες μας δεν θα σταματήσουν εδώ. Το ζήτημα θα συνεχίσουμε να το θέτουμε σε όλες τις διεθνείς μας επαφές, επιδιώκοντας τη διεθνή καταδίκη των τουρκικών ενεργειών, ενώ θα στηρίζουμε κάθε δραστηριότητα που θα υπηρετεί την ιερή υπόθεση της διαφύλαξης της υπόστασης του Ναού της Αγίας Σοφίας και των υψηλών συμβολισμών που αυτός συμπυκνώνει για εμάς τους Έλληνες, τους ορθοδόξους, αλλά και κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο». Τέλος ανακοίνωσε την έκδοση τόμου για την «ανάδειξη της ιστορικής σχέσης των Ορθοδόξων με τους ναούς της Αγίας Σοφίας» και «τη δοξολογική μας σχέση με τη Σοφία του Θεού».
Εκτός του κ. Χαρακόπουλου χαιρετισμό στην εκδήλωση, που συντόνισε ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών κ. Νικόλαος Ουζούνογλου απεύθυνε ο Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ενώ εισηγήσεις ανέπτυξαν ο ιατρός και συγγραφέα κ. Χριστόφορος Σωφρονίου με θέμα «Ο αρχιτεκτονικός και εικαστικός θησαυρός της Αγίας Σοφίας, Ανεκτίμητη κληρονομία της Ρωμιοσύνης» και ο καθηγητή του ΔΠΘ κ. Ιωάννης Κτιστάκις με θέμα «Αγία Σοφία: ένας προδιαγεγραμμένος “εξισλαμισμός”».

Μαξιμος zoom 2

Μάξιμος zoom 3

Η Έκθεση θα είναι διαθέσιμη στα Ελληνικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά στην Ιστοσελίδα: www.hagiasofiaexh.com μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021.

 

Read more...

Μάξιμος: Ποιο το μέλλον του Αχελώου μετά την απόφαση του ΣτΕ;

ΒΟΥΛΗ καλή αν 2

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

Ποιο το μέλλον του Αχελώου μετά την απόφαση του ΣτΕ;

Να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις για “επιχειρηματικές πιέσεις”

«Μετά την αρνητική εξέλιξη που συνιστά η απόφαση του ΣτΕ για το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας και δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης για την υλοποίηση του έργου της ήπιας εκτροπής του Αχελώου, σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου οι εξαγγελίες να γίνουν πράξεις;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στους υπουργούς Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, Υποδομών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή και Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, ζητά να υπάρξει «καθαρός οδικός χάρτης» με βάση τα νέα δεδομένα για να διασκεδαστούν και οι εντυπώσεις που δημιουργούνται από ερωτηματικά για «πιέσεις επιχειρηματικών συμφερόντων» που αντιτίθενται στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας γιατί επενδύουν στην παραγωγή από αιολικά-φωτοβολταϊκά πάρκα.
Ο κυβερνητικός βουλευτής στην ερώτησή του σημειώνει ότι «το έργο του Αχελώου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά δημόσια έργα των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ένα έργο πνοής, με ξεκάθαρη φιλοπεριβαλλοντική στόχευση, με άμεσα υδρευτικά, αρδευτικά και ενεργειακά οφέλη. Ταυτόχρονα, όμως, τα συνοδά έργα που το πλαισιώνουν, μπορούν να συνεισφέρουν και στην αντιπλημμυρική θωράκιση από τα, όλο και συχνότερα λόγω κλιματικής αλλαγής, ακραία καιρικά φαινόμενα, που προκαλούν εκτεταμένες καταστροφές.
Δυστυχώς, παρότι έως σήμερα έχουν δαπανηθεί από την πολιτεία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του, παραμένει ημιτελές χωρίς να μπορεί να αποδώσει ουσιαστικά κανένα από τα οφέλη που προβλέπει η ολοκλήρωσή του, ενώ εδώ και χρόνια αποτελεί πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων, τοπικιστικών αντεγκλήσεων και αιτία προσφυγής στα ανώτατα δικαστικά όργανα.
Η κυβέρνηση έχει εκφράσει την πολιτική της βούληση να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του έργου. Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που ουσιαστικά ακυρώνει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας (ΥΗΕ Μεσοχώρας), δημιουργεί νέα δεδομένα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη, προκειμένου οι προθέσεις για την υλοποίηση του έργου να μετατραπούν σε πράξεις.
Με δεδομένο ότι διατυπώνονται -πλέον και δημόσια- ερωτηματικά για “πιέσεις επιχειρηματικών συμφερόντων που ζητούν περισσότερο χώρο για επενδύσεις αιολικών – φωτοβολταϊκών που έρχονται σε αντίθεση με την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας” (άρθρο Κώστα Γκούμα, πρ. προέδρου ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ και Τάσου Μπαρμπούτη, μέλους ΔΣ ΕΘΕΜ, πρ. γεν. γραμματέα ΤΕΕ/ΚΔΘ) θα πρέπει να υπάρξει ένας καθαρός οδικός χάρτης ενεργειών για την άρση του αδιεξόδου».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός απειλεί ελευθερίες του δυτικού πολιτισμού

Μαξιμος ΔΣΟ 1

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός απειλεί ελευθερίες του δυτικού πολιτισμού

«Το φαινόμενο της μετατροπής της θρησκευτικής πίστης σε πολιτική ιδεολογία διογκώνεται με ορμή στους κόλπους του Ισλάμ, απειλώντας ακόμη και αυτές τις θεμελιώδεις αρχές και ελευθερίες του δυτικού πολιτισμού». Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε άρθρο-παρέμβαση στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ επισημαίνει «τα άκρως ανησυχητικά συμπτώματα που πρέπει να μας αφυπνίσουν:
Το πρώτο είναι ότι ο ιός του φονταμενταλισμού, οι ισλαμιστικές ιδέες βρίσκουν, δυστυχώς, εύκολα ευήκοα ώτα και μάλιστα μεταξύ των νέων. Υποτίθεται ότι η παγκοσμιοποίηση και η εξάπλωση κοινών πολιτισμικών προτύπων θα εξάλειφε τέτοιες συμπεριφορές.
Το δεύτερο επικίνδυνο σύμπτωμα είναι η απροθυμία των μουσουλμάνων που έχουν εγκατασταθεί στην Ευρώπη, τόσο παλαιότερα όσο κυρίως πρόσφατα, να διαχωρίσουν την θρησκευτική τους ταυτότητα από τις υποχρεώσεις που οφείλουν να τηρούν ως πολίτες των κρατών που διαμένουν.
Το τρίτο αρνητικό σύμπτωμα είναι η προσπάθεια που γίνεται από χώρες, όπως η Τουρκία, να εργαλειοποιήσουν τη θρησκεία για τις δικές τους πολιτικές επιδιώξεις. Η τουρκική ηγεσία, καταρρίπτοντας τις δυτικές ψευδαισθήσεις ότι η χώρα ήταν πρότυπο φιλελεύθερης ισλαμικής δημοκρατίας, κάτι αντίστοιχο της ευρωπαϊκής Χριστιανοδημοκρατίας, ξέθαψε παλαιά ιδεολογήματα από την ιστορία της για να δικαιολογήσει την επιθετικότητά της προς κάθε κατεύθυνση. Εκτός, από τον νέο-οθωμανισμό και τον παντουρκισμό προβάλλει τώρα και τον πανισλαμισμό, με προφανή στόχο να κερδίσει τους σουνίτες, όπου γης».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστηρίζει ότι «απέναντι σε αυτήν την ιδιαίτερα κρίσιμη πραγματικότητα οφείλουμε να έχουμε ξεκάθαρη στάση. Η πολιτική της παροχής του καρότου και της συνεχούς αναβολής του μαστιγίου έχει αποτύχει. Και όσο αποτυγχάνει τόσο αποθρασύνονται όσοι ποντάρουν στη μετατροπή της θρησκείας σε κεντρική ιδεολογία, και των πιστών σε δικό τους στρατό ή πέμπτη φάλαγγα». Και καταλήγει τονίζοντας ότι «ο αντίπαλος δεν είναι το ίδιο το Ισλάμ. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα της θεωρίας του Χάντινγκτον. Γιατί και οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι πέφτουν θύματα της καταπίεσης και των διακρίσεων από τους ακραίους. Ο αγώνας κατά του θρησκευτικού φανατισμού και της μισαλλοδοξίας είναι στην ουσία ένας αγώνας για ελευθερία όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων».

Το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε

Ο ιός του ισλαμικού φονταμενταλισμού στην Ευρώπη

Read more...

Μάξιμος προς Βορίδη: Γιατί ενισχύσεις μόνο στις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών;

Μάξιμος Βορίδης βουλή

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΟΣ ΒΟΡΙΔΗ:

Γιατί ενισχύσεις μόνο στις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών;

«Προτίθεστε να ενισχύσετε το σύνολο των ελαιοπαραγωγών επιτραπέζιας ελιάς -ανεξαρτήτως ποικιλίας- που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, με αφορμή διαμαρτυρίες ελαιοπαραγωγών γιατί εξαιρούνται των ενισχύσεων που έχουν ανακοινωθεί για την ελαιοπαραγωγή.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «η πρωτογενής παραγωγή δεν διήλθε αλώβητη από τις επιπτώσεις του κορονοϊού και η πολιτεία ενισχύει στοχευμένα, σε συνεννόηση με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων που επλήγησαν από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Ωστόσο, για τα μέτρα ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών που ανακοινώθηκαν υφίστανται αντιδράσεις, καθώς, πλην της ποικιλίας Καλαμών, καμία άλλη ποικιλία επιτραπέζιας ελιάς δεν τυγχάνει στήριξης.
Πιο συγκεκριμένα, ελαιοπαραγωγοί της Λάρισας αδυνατούν να κατανοήσουν την απόφαση της πολιτείας για την ενίσχυση της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμών και όχι των υπόλοιπων ποικιλιών, όπως Αμφίσσης και Χαλκιδικής, οι οποίες καλλιεργούνται κυρίως στον νομό Λάρισας. Όπως επισημαίνουν, κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων για ενίσχυση ενημερώθηκαν ότι δεν ήταν δυνατό να υποβάλλουν αιτήσεις όσοι καλλιεργούν επιτραπέζιες ελιές των ανωτέρω ποικιλιών. Μάλιστα, δύο μέρες πριν τη λήξη των αιτήσεων, διαπίστωσαν ότι για τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης, βάση των ανακοινώσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ (ανακοίνωση 25.11.2020).
Αντιδρώντας στην παραπάνω εξέλιξη, τονίζουν ότι ο διαχωρισμός αυτός είναι άδικος και ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελαιοπαραγωγή δεν διακρίνεται σε ποικιλίες, άλλα αφορούν όλο τον κλάδο της ελαιοπαραγωγής. Η επιτραπέζια ελιά, λόγω της πτώσης στην κατανάλωση αποτελεί κλάδο που επλήγη σφόδρα από τα περιοριστικά μέτρα υπέρ της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, αφού τα τελευταία προκάλεσαν σημαντική πτώση στην κατανάλωση και βύθιση των τιμών.
Προς τούτο ζητούν από την πολιτεία να αφουγκραστεί το αίτημά τους και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις αίροντας τους περιορισμούς στην επιτραπέζια ελιά με βάση την ποικιλία, και δείχνοντας με αυτό τον τρόπο το ενδιαφέρον της για τις επιπτώσεις της πανδημίας στο σύνολο της πληττόμενης ελαιοπαραγωγής».

Read more...

Μάξιμος: “Ουραγός” η Ελλάδα στη διδασκαλία Κοινωνικών Επιστημών!

Μάξιμος Κεραμέως

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ:

“Ουραγός” η Ελλάδα στη διδασκαλία Κοινωνικών Επιστημών!

Να αναστραφεί η ραγδαία συρρίκνωση των ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, καθώς «αυτά συμβάλουν στη διάπλαση ενεργών και υπεύθυνων πολιτών». Ο Θεσσαλός πολιτικός κατέθεσε στη Βουλή Αναφορά προς την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, συνηγορώντας στο Υπόμνημα του υπό σύσταση «Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών Γενικής Εκπαίδευσης -ΣΕΚΕΓΕ ΠΕ78» με θέμα «Προβληματισμοί για τον εξοβελισμό των κοινωνικών επιστημών από το ωρολόγιο πρόγραμμα – σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ήδη στην αγόρευσή του στην Ολομέλεια της βουλής (10.06.20) κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την «Αναβάθμιση της εκπαίδευσης» με αφορμή την επαναφορά των Λατινικών, ως πανελληνίως εξεταζόμενο μάθημα και την κατάργηση της Κοινωνιολογίας είχε ζητήσει από την υπουργό Παιδείας να εισακούσει την πρόταση της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών: «Όπως στο 2ο πεδίο οι μαθητές που επιλέγουν τις Πολυτεχνικές Σχολές, μπορούν να εξεταστούν στο τέταρτο μάθημα στα Μαθηματικά και αυτοί που επιλέγουν τις Ιατρικές Σχολές, να εξεταστούν στη Βιολογία, ομοίως και εδώ θα μπορούσαν όσοι ακολουθούν τις Φιλοσοφικές σχολές, την αρχαιολογία, να εξετάζονται στα Λατινικά και όσοι ακολουθούν τις Κοινωνικές Επιστήμες να εξετάζονται στην Κοινωνιολογία. Το ζητούν και τα ίδια τα πανεπιστήμια. Αφού ομνύουμε όλοι στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, ας το δεχθούμε».
Στο υπόμνημα προτείνεται:
• Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών στο Γυμνάσιο, καθώς η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις πανευρωπαϊκά στη συγκριτική μελέτη του δικτύου «Ευρυδίκη» (29η θέση επί 35 χωρών για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία).
• Η δημιουργία δύο διακριτών επιστημονικών πεδίων εντός της ομάδας προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών: α) Κοινωνικών Επιστημών β) Ανθρωπιστικών Επιστημών, με ένα πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα να προέρχονται απ’ το πεδίο των Κοινωνικών Επιστημών.
• Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας των υποχρεωτικών/κοινών μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών στο Λύκειο, με την επιστροφή στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Β΄ Λυκείου των μαθημάτων «Σύγχρονος κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» και «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών».

Read more...

Μάξιμος: Ενισχύσεις και στη φθινοπωρινή πατάτα λόγω κορονοϊού

Μάξιμος Βορίδης

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2020

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΟΣ ΒΟΡΙΔΗ:

Ενισχύσεις και στη φθινοπωρινή πατάτα λόγω κορονοϊού

«Θα προβείτε σε έκτακτη ενίσχυση των πατατοπαραγωγών που υφίστανται απώλεια εισοδήματος, εξαιτίας της προβληματικής διάθεσης της φθινοπωρινής πατάτας λόγω του δεύτερου κύματος έξαρσης του κορονοϊού, όπως πράξατε για άλλες παραγωγές;». Το παραπάνω ερώτημα διατυπώνει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδή Βορίδη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έγινε αποδέκτης παραπόνων από παραγωγούς ορεινών περιοχών που καλλιεργούν πατάτες, στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας που υφίσταται τις συνέπειες της πανδημίας. Ήδη, από την άνοιξη που δεχθήκαμε το πρώτο κύμα του κορωνοϊού, το οποίο ανάγκασε την πολιτεία να λάβει περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της μετάδοσής του, ανακοινώθηκαν ενισχύσεις με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης σε αγροτικά προϊόντα που έχουν πληγεί από την επέλαση της πανδημίας. Ωστόσο, το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που οδήγησε σε νέο lockdown, έχει πλήξει αγροτικά προϊόντα, τα οποία δεν μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά και να καταναλωθούν, οδηγώντας τους παραγωγούς τους σε απόγνωση.
Σύμφωνα με αναφορές των αγροτών που καλλιεργούν φθινοπωρινές πατάτες, η επίδραση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην απορρόφηση της παραγωγής τους από την αγορά είναι ιδιαίτερα δυσχερής και μεγάλες ποσότητες μένουν αδιάθετες. Η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης έχει προκαλέσει αλυσιδωτά, τον περιορισμό των ποσοτήτων φθινοπωρινής πατάτας που απορροφήθηκαν από το εμπόριο, άλλα και πτώση της τιμής πώλησης. Συνεπώς, οι παραγωγοί φθινοπωρινής πατάτας αυτή τη στιγμή αδυνατούν να πουλήσουν το σύνολο της παραγωγής τους, ενώ επιπρόσθετα βλέπουν σημαντική πτώση στην τιμή πώλησης λόγω χαμηλής απορρόφησης».

Θα σαπίσουν στις αποθήκες;
Τέλος ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «σε ορεινά χωριά του νομού Λάρισας, όπως για παράδειγμα η γραφική Καλλιπεύκη, η αποθήκευση των μεγάλων ποσοτήτων φθινοπωρινής πατάτας που δεν έχουν διατεθεί στην αγορά είναι δυσχερής λόγω και των χαμηλών θερμοκρασιών, που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Οι παραγωγοί εκφράζουν έντονα τις ανησυχίες τους για την απορρόφηση της παραγωγής τους και την πτώση των τιμών και φοβούνται ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους θα παραμείνει αδιάθετο στις αποθήκες, θα σαπίσει και θα χαθεί».

Read more...

Μ.Χαρακόπουλος: Προσβλέπουμε στη συνεργασία των Ελληνοαμερικανών βουλευτών με τη ΔΣΟ για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Μαξιμος ΔΣΟ 2 1

Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

Προσβλέπουμε στη συνεργασία των Ελληνοαμερικανών βουλευτών με τη ΔΣΟ για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

«Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, όπου κυριαρχεί η γεωπολιτική αστάθεια, ενώ αναθεωρητικές δυνάμεις έχουν επιδοθεί σε μια άκρως επιθετική εξωτερική πολιτική, οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο». Τα παραπάνω δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τις συγχαρητήριες επιστολές που απέστειλε στους εκλεγέντες Ελληνοαμερικανούς βουλευτές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στη δήλωσή του υπογραμμίζει ότι «στο πλαίσιο αυτό προσδοκούμε και από τους πολλούς Ελληνοαμερικανούς βουλευτές, παλαιότερους και νεοεκλεγέντες, πως θα συμβάλλουν και με τη νέα αμερικανική διοίκηση του Τζο Μπάιντεν -που έχει δημόσια τοποθετηθεί για τα δικαιώματα των Ορθοδόξων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου- στην υποστήριξη των θέσεων μας για σταθερότητα με ειρηνική επίλυση των διαφορών στη βάση του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να υπάρξουν πολλά σημεία επαφής και συνεργασίας της ΔΣΟ με τους Αμερικανούς βουλευτές, ιδίως στο πεδίο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εξάλειψης της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και της υπεράσπισης των απειλούμενων Χριστιανών στην πολύπαθη Μέση Ανατολή».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στις επιστολές του, αφού συγχαίρει του βουλευτές για την εκλογή τους, υπογραμμίζει ότι η ΔΣΟ είναι πολιτική οργάνωση που μετρά ήδη 27 χρόνια δράσης και συμπεριλαμβάνει στους κόλπους της Κοινοβούλια, ομάδες βουλευτών και μεμονωμένες προσωπικότητες από 25 χώρες με παρουσία Ορθοδόξων, και επισημαίνει ότι «με χαρά αναμένουμε τη συνεργασία μαζί σας και την συμβολή σας στις δραστηριότητες της ΔΣΟ».
Αποδέκτες των επιστολών του Γενικού Γραμματέα της ΔΣΟ είναι οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές στo Κογκρέσο: κ. John Sarbanes, Μέριλαντ, κ. Gus Bilirakis, Φλόριντα, κ. Charlie Crist, Φλόριντα, κα Dina Titus, Νεβάδα, κ. Chris Pappas, Νιού Χαμσάιρ, κα Nicole Malliotakis, Νέα Υόρκη.

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος για απάντηση ΥπΕξ: Η δικαιοσύνη για Κατσίφα προϋπόθεση για ενταξιακή πορεία Αλβανίας σε ΕΕ

Μάξιμος Δένδιας 1 1

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2020

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ:

Η δικαιοσύνη για Κατσίφα προϋπόθεση για ενταξιακή πορεία Αλβανίας σε ΕΕ

«Οι αλβανικές αρχές οφείλουν να παύσουν να κωλυσιεργούν και να διαλευκάνουν τις συνθήκες δολοφονίας του ομογενούς Κατσίφα. Δεν είναι δυνατόν μια χώρα που επιδιώκει να εισέλθει στην ευρωπαϊκή οικογένεια να μην τηρεί βασικές αρχές του κράτους δικαίου. Πρέπει τα Τίρανα να εννοήσουν ότι η ενταξιακή τους πορεία στην ΕΕ δεν είναι αυτονόητη, αλλά προϋποθέτει τη συμμόρφωση με τους κανόνες απόλυτου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και του σεβασμού των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, κάτι που καθιστά ξεκάθαρο η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια σε ερώτησή του για τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου, στις 28 Οκτωβρίου 2018, και την πορεία των ερευνών από τις αρμόδιες αλβανικές αρχές.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ
Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός επισημαίνει ότι «η διαλεύκανση των συνθηκών, υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο ομογενής και Έλληνας πολίτης Κωνσταντίνος Κατσίφας, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο από τον Οκτώβριο 2018 παρακολουθεί στενά το θέμα και το εγείρει και προς τους διεθνείς μας εταίρους.
Είναι προφανές, ότι οι αλβανικές Αρχές έχουν καθυστερήσει σημαντικά να ολοκληρώσουν την εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση αυτή. Και τούτο επισημαίνεται προς την αλβανική πλευρά με κάθε ευκαιρία.
Σε όλες τις σχετικές επαφές μας, τονίζουμε ότι η διαδικασία διερεύνησης του θανάσιμου τραυματισμού του Έλληνα ομογενούς, πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και να αποτυπώσει με σαφήνεια τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης. Τούτο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκατασταθεί το κλονισμένο, μετά και το συγκεκριμένο περιστατικό, αίσθημα ασφάλειας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ενώ θα συμβάλει και στη βελτίωση του κλίματος στις διμερείς μας σχέσεις με τα Τίρανα.
Βεβαίως, δεν παραλείπουμε να επισημαίνουμε ότι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής συναρτάται άμεσα με την αποτελεσματική λειτουργία του Κράτους Δικαίου στη γειτονική χώρα, που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας».

Read more...