Menu
A+ A A-

Αποκατάσταση της δικαιοσύνης με τους επιτυχόντες εκπαιδευτικούς του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση της δικαιοσύνης με τους επιτυχόντες εκπαιδευτικούς του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η πρόσκληση / προκήρυξη 2Γ/2022 του ΑΣΕΠ για τη διαδικασία κατάταξης υποψηφίων με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης. Αναμφίβολα, πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς στην 28χρονη ιστορία της Ανεξάρτητης Αρχής, που θα καλύψει υπαρκτά κενά στον δημόσιο τομέα, με απόλυτη διαφάνεια στις προσλήψεις.
Ωστόσο, θα ήθελα με την παρούσα ερώτηση να επανέλθω σε ένα ζήτημα το οποίο συνιστά μέγιστη αδικία και χρήζει αποκατάστασης. Αναφέρομαι στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την μη πρόσληψη των επιτυχόντων εκπαιδευτικών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008, οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο δεν προσέφυγαν στην δικαιοσύνη, βάση της απόφασης του ΣτΕ 527/2015.
Υπενθυμίζω ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδότησε ότι θα έπρεπε να διορίζεται το 100% από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και όχι το 60% από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και το 40% από την προϋπηρεσία όπως ίσχυε παλαιότερα, αλλά και παράλληλα ότι κάθε άλλος διορισμός, πλην του ΑΣΕΠ, είναι αναξιοκρατικός και αντισυνταγματικός. Επιπλέον, αντισυνταγματικό κρίθηκε και το ότι πολλοί εκπαιδευτικοί, χωρίς επιτυχία σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, εργάστηκαν ως αναπληρωτές, αλλά και διορίστηκαν στη θέση άλλων, που είχαν επιτυχία σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Με βάση αυτή την απόφαση εκπαιδευτικοί του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 2008 ζήτησαν από το Υπουργείο Παιδείας τον αναδρομικό διορισμό τους και προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο όπου δικαιώθηκαν.
Ωστόσο, με τροπολογία στον Νόμο 4589/2019, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στον μόνιμο διορισμό μόνο για τους συγκεκριμένους, δηλαδή 57 εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 361 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Συνέβη, δηλαδή, το εντελώς παράλογο, επιτυχόντες με υψηλότερη βαθμολογία να μείνουν εκτός διορισμού, παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ τους είχε δικαιώσει, γιατί δεν είχαν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, και αντιθέτως διορίστηκαν όσοι κινήθηκαν δικαστικά, αλλά είχαν χαμηλότερη βαθμολογία. Είναι προφανές ότι η εν λόγω απόφαση του Υπουργείου Παιδείας καταστρατηγεί τους κανόνες ενός Κράτους Δικαίου, επιχειρώντας να διορθώσει, λόγω δικαστικής απόφασης, μια αδικία, διαπράττοντας μια νέα.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα, και συνηγορώντας στο σχετικό αίτημα του Συντονιστικού της Επιτροπής Επιτυχόντων ΑΣΕΠ 2008, είχα καταθέσει ερώτησή στις 8 Μαΐου 2019, προς τον τότε υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, δίχως να λάβω απάντηση, ανάλογη Αναφορά στις 9 Οκτωβρίου 2019, στην οποία μου απήντησε η τότε υφυπουργός κ. Σοφία Ζαχαράκη (10.12.2019 Αρ. Πρωτ. 195885) και εκ νέου ερώτηση (19.07.2021), για την οποία έλαβα απάντηση από την υφυπουργό κ. Ζέττα Μακρή (30.08.2021, Αρ. Πρωτ. 105204), χωρίς, δυστυχώς, να δίνεται η δέουσα λύση στο πρόβλημα.
Κατόπιν τούτων, και εν όψει του νέου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Προτίθεστε να διορθώσετε την αδικία της παράληψης του διορισμού των επιτυχόντων εκπαιδευτικών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008, που για οποιονδήποτε λόγο δεν προσέφυγαν στην δικαιοσύνη, βάση της απόφασης του ΣτΕ 527/2015, όπως συνέβη με τους επίσης επιτυχόντες, οι οποίοι διορίσθηκαν, ακόμη και αν είχαν χαμηλότερη βαθμολογία στις εξετάσεις, αλλά είχαν προσφύγει στην Δικαιοσύνη;

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

 

Read more...

Κατά προτεραιότητα εγκατάσταση και σύνδεση ΑΠΕ Συνεταιρισμών στο δίκτυο

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Κατά προτεραιότητα εγκατάσταση και σύνδεση ΑΠΕ Συνεταιρισμών στο δίκτυο

Η πρωτογενής παραγωγή, λόγω της ενεργειακής κρίσης δέχεται πλήγματα, τα οποία συνιστούν τροχοπέδη για την ανάπτυξή της, παρά τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Για να μπορέσουν οι αγρότες να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος και να πετύχουν ενεργειακή αυτάρκεια είναι επιβεβλημένη η διευκόλυνση απόκτησης και εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) -ιδιαίτερα για τα συνεργατικά σχήματα.
Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πυργετού, η επιτυχημένη δραστηριοποίηση της Ομάδας Παραγωγών Ακτινιδίου είχε ως επιστέγασμα την κατασκευή εγκαταστάσεων ψύξης και συσκευασίας-τυποποίησης ακτινιδίων, κατόπιν υπαγωγής στο Πρόγραμμα Μεταποίησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Με την αποπεράτωση των εγκαταστάσεων, ο Συνεταιρισμός αιτήθηκε την κατασκευή φωτοβολταϊκών στη στέγη τους, ισχύος 349,92 KW, ως αυτοπαραγωγός με ενεργειακό συμψηφισμό (Net Metering), προκειμένου να αντιμετωπίσει το αυξημένο ενεργειακό κόστος, άλλα και να ελαχιστοποιήσει το ενεργειακό αποτύπωμα της λειτουργίας τους. Ωστόσο, με βάση την έγγραφη απάντηση που έλαβε από τον ΔΕΔΔΗΕ, η σύνδεση δεν είναι εφικτή λόγω της δέσμευσης ισχύος (6.288 MW) από προγενέστερα αιτήματα για ΑΠΕ στο δίκτυο της περιοχής. Ο Συνεταιρισμός, σεβόμενος τη διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία, και κατόπιν παροχής της δυνατότητας για διατήρηση της αίτησής του ως ενεργή για 5 έτη, υπέβαλλε το ανάλογο αίτημα, εμπρόθεσμα.
Η λειτουργία των εγκαταστάσεων και, κυρίως, η συντήρηση των φρούτων στα ψυγεία, χωρίς την συνδρομή των ΑΠΕ, ειδικά αυτή την περίοδο, στοιχίζει ακριβά, οδηγεί στην αύξηση τους κόστους τυποποίησης του προϊόντος και συμπιέζει τη βιωσιμότητα των παραγωγών. Δεδομένων των κλυδωνισμών στις αγορές λόγω την κρίσης, θα είναι κρίμα το όλο εγχείρημα του Συνεταιρισμού να τεθεί σε κίνδυνο, πριν καν ξεκινήσει.
Επειδή μια εκ των προϋποθέσεων για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων είναι η ενδυνάμωση της διακίνησή τους μέσω συνεταιρισμών, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε, μεταξύ άλλων, γενναία φορολογικά κίνητρα. Σύμφωνα, όμως, με τους παραγωγούς στην παρούσα συγκυρία το ουσιαστικότερο κίνητρο είναι η κατά προτεραιότητα έγκριση τοποθέτησης ΑΠΕ σε εγκαταστάσεις συνεταιριστικών σχημάτων.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Προτίθεστε να θεσμοθετήσετε την κατά προτεραιότητα εγκατάσταση ΑΠΕ σε μονάδες συνεργατικών σχημάτων και τη σύνδεσή τους στο δίκτυο με στόχο τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους;
2. Τι συγκεκριμένα θα πράξετε για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους στη νέα μονάδα ψύξης, συσκευασίας-τυποποίησης ακτινιδίων του ΑΣ Πυργετού;

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Δυσχέρειες στις επενδύσεις στην πρωτογενή παραγωγή μέσω αναπτυξιακού νόμου

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: Δυσχέρειες στις επενδύσεις στην πρωτογενή παραγωγή μέσω αναπτυξιακού νόμου

Κλειδί για την ανάπτυξη της περιφέρειας της χώρας είναι η τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής. Συνεπώς, τα χρηματοδοτικά εργαλεία της πολιτείας που αφορούν στην ενίσχυσή της, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητές της και να προσαρμόζονται στις συνθήκες που ευνοούν την απορρόφηση των κονδυλίων που διατίθενται.
Ωστόσο, σύμφωνα με διαμαρτυρίες μελετητών και αγροτών η υποβολή προτάσεων στον νέο αναπτυξιακό νόμο 4887/2022 για επενδύσεις στην Αγροδιατροφή, Πρωτογενή Παραγωγή & Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων δεν ευνοείται, διότι, επιμέρους διατάξεις του νόμου περιορίζουν τις δαπάνες σε αγροτικό εξοπλισμό.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση την προκήρυξη του νόμου 4887/2022 (ΦΕΚ Β/5130/1.10.2022, άρθρο 6Α) για τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν στην αγροτική παραγωγή, δεν δύναται να ενισχυθούν δαπάνες για αγροτικό εξοπλισμό, δηλαδή γεωργικούς ελκυστήρες και παρελκόμενα μηχανήματα, πάνω από το 30% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους των.
Το γεγονός αυτό, όπως υποστηρίζουν, αποτρέπει σημαντική μερίδα αγροτών επενδυτών από το να καταθέσουν προτάσεις υπαγωγής και ενίσχυσης, καθώς το κύριο ενδιαφέρον τους αφορά στην απόκτηση σύγχρονων αγροτικών μηχανημάτων και εξειδικευμένων παρελκόμενων. Αυτά, λόγω των πλεονεκτημάτων που διαθέτουν, όπως η μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και η αποτελεσματικότερη στρεμματική απόδοση, συμβάλουν στην μείωση του κόστους παραγωγής και κατά συνέπεια στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Οι δύο αυτοί παράγοντες αποτελούν τόσο στόχο των επενδύσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου, άλλα και ζητούμενο ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης οδηγούν σε δυσθεώρητη αύξηση του κόστους παραγωγής.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που επιβάλουν τους περιορισμούς στις επενδύσεις σε αγροτικό εξοπλισμό;
2. Αν όχι προτίθεσθε να εξετάσετε τους ανωτέρω ισχυρισμούς και να προβείτε σε διορθωτικές κινήσεις;

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2022


Ο ερωτών Βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Προγράμματα αναδιάρθρωσης για τη δενδροκομία

 ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Προγράμματα αναδιάρθρωσης για τη δενδροκομία

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί φρούτων στη διάθεση των προϊόντων τους και η συνακόλουθη κατάρρευση των τιμών, σε μια περίοδο που εξωγενείς παράγοντες προκάλεσαν αύξηση του κόστους παραγωγής σε όλη την Ευρώπη, έχουν προκαλέσει έντονους προβληματισμούς στους δενδροκαλλιεργητές, οι οποίοι ζητούν την αρωγή της πολιτείας για εξεύρεση νέων αγορών, αλλά και αναδιάρθωση με πιο ανθεκτικές σε παγετούς και πιο εμπορεύσιμες ποικιλίες δένδρων.
Στον νομό Λάρισας, στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, οι αγρότες που καλλιεργούν μήλα στην Αγιά άλλα και επιτραπέζια αχλάδια “Κρυστάλια” στον Τύρναβο, καλλιέργειες “σήμα κατατεθέν” στις εν λόγω περιοχές, αντιμετωπίζουν σκόπελους στην διάθεση των προϊόντων τους. Όπως επισημαίνουν, η παραγωγή τους δεν απορροφήθηκε ομαλά από το εγχώριο εμπόριο και υπήρξαν προβλήματα με τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα σημαντικές ποσότητες φρούτων να μείνουν στα δένδρα, ασυγκόμιστες. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε κατρακύλα των τιμών πώλησης των φρούτων τους, φέρνοντάς τους σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση.
Στα βιομηχανικά ροδάκινα υπήρξαν, επίσης, ζητήματα ομαλότητας στην απορρόφησή τους από την βιομηχανία σε συγκεκριμένες ποικιλίες, με αποτέλεσμα την απώλεια τμήματος της παραγωγής για τους αγρότες και κατ’ επέκταση μείωση του εισοδήματός τους.
Προβλήματα, τέλος, ενσκήπτουν και στα αμύγδαλα, ένα προϊόν που παρότι ευνοείται από την δυνατότητα αποθήκευσης, αντιμετωπίζει συχνά σκαμπανεβάσματα στην παραγωγή, λόγω των εκτεταμένων ζημιών από φαινόμενα παγετού. Εκτός από φέτος, που η παραγωγή είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, τα προηγούμενα χρόνια ήταν καταστροφικά για την αμυγδαλοκαλλιέργεια, λόγω συνεχόμενων παγετών.
Οι ανωτέρω δενδροκαλλιέργειες μπορεί να αποφέρουν υψηλότερη στρεμματική απόδοση, ωστόσο, απαιτούν υψηλότερες εισροές, δηλαδή μεγαλύτερα έξοδα, όπως και συνεχή φροντίδα προκειμένου να παραμείνουν παραγωγικές. Οι αντιξοότητες στη διάθεση των προϊόντων προκαλούν μειωμένα έσοδα και δεδομένου ότι η φύση των πολυετών καλλιεργειών καθιστά δύσκολη και ασύμφορη την αντικατάστασή τους, οι αγρότες προσβλέπουν στην βοήθεια της πολιτείας προκειμένου να προβούν σε αναδιάρθρωση των δενδροκαλλιεργειών τους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεστε να εξετάσετε την υλοποίηση γενναιότερων προγραμμάτων αναδιάρθρωσης στο ΠΑΑ, τα οποία θα επιτρέψουν την χρηματοδοτούμενη αλλαγή καλλιεργειών ή ποικιλιών;

Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Ανανέωση συμβάσεων για 4.000 εργαζόμενους στην Υγεία

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Ανανέωση συμβάσεων για 4.000 εργαζόμενους στην Υγεία

Το δημόσιο σύστημα υγείας, παρότι δοκιμάστηκε σφόδρα τα τελευταία χρόνια από την επέλαση του COVID 19 κατόρθωσε να ανταποκριθεί με επιτυχία σε αυτή την πρωτοφανή πρόκληση χάρη και στις προσπάθειες του προσωπικού που το στελεχώνει.
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, το ιατρικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, οι διοικητικοί άλλα και όλοι όσοι εργάζονται για την εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων, επέδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης και κατόρθωσαν να καλύψουν τις πρωτοφανείς ανάγκες που παρουσιάστηκαν λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, πέραν του μόνιμου προσωπικού, το οποίο συνεχίζει να αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά των δημόσιων ιδρυμάτων υγείας, σημαντική είναι και η συνεισφορά των εργαζόμενων που υπηρετούν με ειδικά προγράμματα απασχόλησης και πλέον αποτελούν δομικό κομμάτι των υπηρεσιών υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή 4.000 εργαζόμενοι απασχολούνται σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας με ετήσιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες λόγω των έκτακτων καταστάσεων και των αυξημένων αναγκών τα τελευταία χρόνια ανανεώνονται μετά τη λήξη τους. Οι εν λόγω εργαζόμενοι προσελήφθησαν κατόπιν διαδικασιών που προβλέπονται σε προκηρύξεις του ΟΑΕΔ για την καταπολέμηση της ανεργίας -δημόσιες προσκλήσεις 13/2016 και 10/2017 που αφορούσαν μακροχρόνια άνεργους.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, οι τρέχουσες συμβάσεις τους πλησιάζουν στη λήξη τους και οι διαδικασίες που απαιτούνται για την ανανέωση είναι χρονοβόρες. Δεδομένου ότι οι ανάγκες σε προσωπικό στη δημόσια υγεία εξακολουθούν να είναι υψηλές και η εμπειρία που έχουν αποκτήσει αδιαμφισβήτητο όπλο στη διάθεση της πολιτείας, ζητούν την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα επιτρέψουν την ανανέωση των συμβάσεών τους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεστε να εξετάσετε το αίτημα των 4.000 εργαζομένων -με προκηρύξεις του ΟΑΕΔ- στις δομές υγείας της χώρας, που αφορά στην ανανέωση των ετήσιων συμβάσεων εργασίας τους;

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΑΓΡΟΓΟΥΡΟΥΝΑ

Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΘΕΜΑ: ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΑΓΡΟΓΟΥΡΟΥΝΑ

Οι ζημιές από τις επελάσεις αγριογούρουνων σε αγροτικές καλλιέργειες είναι πλέον πολύ συχνές και οι αγρότες που υφίστανται τις συνέπειες ζητούν εύλογα τη συνδρομή της πολιτείας προκειμένου να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν αγρότες άλλα και κάτοικοι στα χωριά του κάμπου οι ζημιές στις καλλιέργειες είναι ιδιαίτερα μεγάλες από τα τέλη της άνοιξης και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κυρίως οι καλλιέργειες του αραβόσιτου πλήττονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα από αγέλες αγριογούρουνων με αποτέλεσμα τον αφανισμό της παραγωγής, αλλά το πρόβλημα είναι έντονο και σε άλλες καλλιέργειες όπως τα σιτηρά, τα αμπέλια, τα αμύγδαλα, τα καρπούζια και τα οπωροφόρα.
Ωστόσο, ακόμα πιο δραστικές λύσεις απαιτεί η αντιμετώπιση του προβλήματος στις ημιορεινές περιοχές, οι οποίες γειτνιάζουν με τα φυσικά ενδιαιτήματα των αγριογούρουνων. Σε περιοχές των Φαρσάλων, των χωριών εκατέρωθεν του Πηνειού ποταμού και της Αγιάς, που γειτνιάζουν με τους ορεινούς όγκους του Ολύμπου και του Κισσάβου, άλλα και της Ελασσόνας στους πρόποδες του Ολύμπου, τα περιστατικά με ζημιές από αγριογούρουνα είναι αλλεπάλληλα.
Πρόσφατα, καλλιέργειες αραβοσίτου στα Αμπέλια Βερδικούσιας στην Ελασσόνα, θεμελιώδους σημασίας για την ανεπτυγμένη κτηνοτροφία της περιοχής, αφανίστηκαν από αγέλες αγριογούρουνων, ενώ στο Σαραντάπορο, παραλίγο να υπάρξει τραυματισμός αγρότη από την επίθεση που δέχθηκε στο χωράφι του από αγέλη, γεγονός που πήρε διαστάσεις στην τοπική κοινωνία άλλα και στον τύπο (Ελευθερία, 08.09.22). Σε αναζήτηση λύσης κάτοικοι και αγρότες-κτηνοτρόφοι καταφεύγουν σε καταγγελίες στις τοπικές αρχές ενώ συχνά, όπως αναφέρουν, αναγκάζονται να περιφρουρούν τις καλλιέργειές τους ακόμα και τη νύχτα, με συνέπεια να πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος ατυχημάτων.
Όπως υποστηρίζουν οι πληγέντες, η παράταση της κυνηγετικής περιόδου για να ελεγχθούν οι πληθυσμοί των αγριογούρουνων αν και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν επαρκεί. Γι’ αυτό ζητούν να υπάρχει πρόνοια από την πολιτεία με την δυνατότητα ασφάλισης στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκαλούν τα αγριογούρουνα.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Τι επιπλέον μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα των καταστροφών στις αγροτικές καλλιέργειες από τις επιθέσεις αγριογούρουνων;

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΦΡΟΥΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΦΡΟΥΤΑ

Κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο που πλησιάζει στη λήξη της, οι αγρότες, που καλλιεργούν οπωροφόρα στο νομό Λάρισας, κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο που έχει στην επιβίωσή τους η προβληματική διάθεση και οι χαμηλές τιμές των προϊόντων τους.
Η διαθεσιμότητα των μήλων, τα οποία αποτελούν την κύρια καλλιέργεια στην περιοχή της Αγιάς, είναι προβληματική και οι παραγωγοί διαμαρτύρονται έντονα, καθώς η παραγωγή τους δεν μπορεί να απορροφηθεί από το εγχώριο εμπόριο και, όταν απορροφάται, οι τιμές στον παραγωγό είναι χαμηλές, ενώ ζέον είναι το πρόβλημα που έχει ενσκήψει με την αδυναμία εξαγωγών στην Αίγυπτο, ξεκινώντας από την ποικιλία Gala. Η ανησυχία των μηλοπαραγωγών για επέκταση του προβλήματος και στις υπόλοιπες ποικιλίες είναι έντονη και συνεπώς ζητούν την αρωγή της πολιτείας.
Για το αχλάδι, ο κύριος όγκος παραγωγής του οποίου εστιάζεται στο δήμο Τυρνάβου με βασική την ποικιλία Κρυστάλλι, επίσης υπήρξαν εμπόδια στην απορρόφησή του από το εμπόριο. Όπως επισημαίνουν οι αγρότες αχλαδοπαραγωγοί, υπάρχουν κτήματα που σημαντικό τμήμα της παραγωγής τους έμεινε ασυγκόμιστο στα δένδρα με αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους, ενώ, παράλληλα, φέτος, κυριάρχησε η πώληση με «ανοιχτή τιμή». Υπογραμμίζουν την αδυναμία τους να αντισταθμίσουν αυτή την κατάσταση και ταυτόχρονα εκφράζουν φόβους ότι, αν αυτή υιοθετηθεί και στο μέλλον, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην καλλιέργεια και στην οικονομική τους κατάσταση.
Τέλος, οι ροδακινοπαραγωγοί θέτουν ως ζήτημα την προβληματική απορρόφηση στο βιομηχανικό ροδάκινο καθώς οι παραδόσεις του προϊόντος στα σημεία συγκέντρωσης δεν ήταν ομαλές. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα τμήμα της παραγωγής να καταστεί ακατάλληλο για παράδοση, παραμένοντας στα δένδρα, και κατά συνέπεια οι αγρότες μιλούν για απώλεια εσόδων, χωρίς δική τους ευθύνη τους.
Εν κατακλείδι, οι εν λόγω αγρότες αναφέρουν ότι ο συνδυασμός αύξησης των εξόδων –λόγω των επιπτώσεων της εξωγενούς ενεργειακής κρίσης- και μείωσης των εσόδων, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την οικονομική τους επιβίωση. Η ευπάθεια των προϊόντων τους στις διακυμάνσεις της αγοράς αλλά και η εγγενής αδυναμία τους να προβούν γρήγορα σε αλλαγές στις μόνιμες καλλιέργειές τους, αποτελούν παράγοντες τους οποίους το κράτος με τις υπηρεσίες του θα πρέπει να αναγνωρίσει και όταν οι συνθήκες, όπως εφέτος, το επιβάλλουν, να προβεί σε ενέργειες που θα αποτρέψουν την οικονομική τους καταστροφή.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεστε να εξετάσετε τα ζητήματα που θέτουν οι παραγωγοί φρούτων και να διερευνήσετε τις δυνατότητες για ενέργειες που θα ανακουφίσουν την οικονομική τους δυστοκία για το τρέχον έτος;

Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Καταγγελίες για νοθεία στα καύσιμα

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Καταγγελίες για νοθεία στα καύσιμα

Οι αλματώδεις αυξήσεις στο κόστος των καυσίμων, λόγω της ενεργειακής κρίσης, που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν ως μοιραία συνέπειά τους την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών. Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων στήριξης της κοινωνίας για την υπέρβαση της παρούσας δοκιμασίας, έχει προωθήσει δράσεις όπως το fuelpass. Δυστυχώς, όμως, το φως της δημοσιότητας βλέπουν καταγγελίες οι οποίες αναφέρουν πως στα καύσιμα υφίσταται εκτεταμένη νοθεία. Το αποτέλεσμα, είναι εκτός των άλλων, η μεγάλη απώλεια εσόδων, τα οποία, διαφορετικά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των πολιτών, σε μια κρίσιμη για την οικονομία συγκυρία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επώνυμη καταγγελία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ) κ. Θέμη Κιουρτζή (huffingtonpost.gr, από 27.7.2022), η νοθεία στα καύσιμα εντοπίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, και στοιχίζει στο κράτος την απώλεια εσόδων της τάξης των 700 εκατ. έως 1 δις ευρώ, εξαιτίας της διαφυγής φόρων.
Ο πρόεδρος των πρατηριούχων καταγγέλλει ότι η νοθεία γίνεται με προσθήκη διαλυτών στα καύσιμα που δεν ανιχνεύονται, και με διακίνηση λαθραίου καυσίμου που αντί να εξαχθεί, δεν περνά τα σύνορα, επιστρέφει σε εγχώριες δεξαμενές και πωλείται κανονικά, με αποτέλεσμα τα υπερκέρδη από την απουσία φορολόγησης.
Ως λόγοι που το πρόβλημα της νοθείας γιγαντώνεται αναφέρονται:
• οι παράνομες παρεμβάσεις στα συστήματα εισροών-εκροών, απόρροια των 35 περίπου διαφορετικών τύπων που απαντώνται σε όλη την επικράτεια, αντί για ένα ενιαίο που θα μπορούσε να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα,
• η αδυναμία παρακολούθησης σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας και
• οι ελλιπείς έλεγχοι.
Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι υπάρχουν πρατήρια που πωλούν καύσιμα σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που τα προμηθεύονται από τα διυλιστήρια, τη στιγμή που το μέσο περιθώριο κέρδους των νόμιμων επιχειρήσεων έχει περιοριστεί στο 3% με 4%.
Τέλος, ειδική μνεία γίνεται για κίνητρα σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο προμήθειας καυσίμων από γειτονικές χώρες, το οποίο επίσης στερεί έσοδα στο κράτος λόγω μειωμένης κατανάλωσης.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται ο αρμόδιοι υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να παταχθούν τα φαινόμενα νοθείας που διατυπώνονται λεπτομερώς στις καταγγελίες του προέδρου του κλαδικού Πανελλήνιου οργάνου των Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, που είδαν το φως της δημοσιότητας;

Αθήνα, 10 Αυγούστου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙΡΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙΡΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Δυστυχώς, οι εκτιμήσεις των αγροτών την Άνοιξη για μια καλή χρονιά φέτος, λόγω της απουσίας των έντονων παγετών, δεν επιβεβαιώνονται αφού τις προηγούμενες ημέρες μέχρι και σήμερα έντονα καιρικά φαινόμενα, που καταλήγουν σε ισχυρές τοπικές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις, πλήττουν την σοδειά τους.
Προχθές αγροτικές εκτάσεις στα Βούναινα του Δήμου Κιλελέρ και σε χωριά της Ελασσόνας, κυρίως στην Κοκκινόγη, την Γεράνεια, το Λυκούδι, την Άζωρο, την Καλλιθέα, το Λόφο την Ολυμπιάδα και μέχρι τον Δρυμό, τον Ευαγγελισμό και το Παλαιόκαστρο, δέχθηκαν δυνατή βροχή και ισχυρή χαλαζόπτωση για αρκετή ώρα. Επίσης, χθες χτυπήθηκαν ο Αετόλοφος, το Ελευθέριο, η Δήμητρα και παρακάρλια χωριά του δήμου Αγιάς καθώς και η Μελία, η Νίκαια και το Κιλελέρ, του Δήμου Κιλελέρ. Καθημερινά ο κατάλογος των ζημιών μεγαλώνει και οι ζημιωθείσες εκτάσεις πολλαπλασιάζονται εκθετικά. Οι ζημιές αφορούν σε δενδροκαλλιέργειες, όπως φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια, μήλα, αμπέλια, ροδάκινα άλλα και σε καλλιέργειες βαμβακιού, καπνού, σιταριού, βρώμης, μηδικής και άλλων σανοδοτικών φυτών που χρησιμοποιούνται για την κτηνοτροφία. Στα χωριά της Ελασσόνας προκλήθηκαν ζημιές σε κτηνοτροφικές μονάδες, άλλα και στην αγροτική οδοποιία, η οποία κατά τόπους διαλύθηκε λόγω της ισχυρής και απότομης βροχής, της κλίσης του εδάφους άλλα και της επίδρασης των ρεμάτων που φούσκωσαν επικίνδυνα.
Οι πληγέντες των ανωτέρω περιοχών βρέθηκαν στο έλεος των καιρικών φαινομένων και ειδικά όσοι ήταν στο επίκεντρο της χαλαζόπτωσης μιλούν για ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές. Στην Ελασσόνα, η περιοχή ζει και αναπνέει κυρίως από την συνέργεια φυτικής παραγωγής και κτηνοτροφίας. Συνεπώς, οι ζημιές σε εκτεταμένες εκτάσεις σιτηρών και σανοδοτικών φυτών, λίγο πριν τη συγκομιδή, ζημιώνει όλο τον κύκλο της τοπικής οικονομίας και διογκώνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, αφού μεγάλο τμήμα της τοπικής παραγωγής δεν θα είναι πια διαθέσιμο.
Οι ζημιές από καιρικά φαινόμενα αυτή την περίοδο, που στην ουσία ξεκινά η περίοδος της συγκομιδής για τα σιτηρά και τα σανοδοτικά, δημιουργούν απογοήτευση στους αγρότες καθώς έχουν κάνει τα απαραίτητα έξοδα άλλα τελικά δεν εσοδεύουν. Για τους δενδροκαλλιεργητές, η ζημιά μπορεί να μην είναι στο τελικό στάδιο της παραγωγής αλλά δεν επανορθώνεται και τα έξοδα για την διατήρηση των δένδρων συνεχίζονται μέχρι το φθινόπωρο, είτε εσοδέψουν είτε όχι ενώ για τα βαμβάκια και τα καπνά, που βρίσκονται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης ζημιά προκαλεί εκτός από το χαλάζι και το υπερβολικό ύψος της βροχής.
Σε κάθε περίπτωση, σε μια χρονιά που εξωγενείς παράγοντες έχουν επιφέρει σοβαρές ανατιμήσεις και αύξηση των καλλιεργητικών εξόδων, οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή δυσκολεύουν περισσότερο την κατάσταση και εύλογα, οι πληγέντες, αναζητούν αυξημένα αντανακλαστικά από την Πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες της.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

 Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την εκτίμηση των ζημιών και την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων;

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Αύξηση δόσεων στην εξόφληση οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Θέμα: Αύξηση δόσεων στην εξόφληση οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών

Πολλοί ασφαλισμένοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξόφληση των ασφαλιστικών τους οφειλών, ζητούν την μέριμνα της Πολιτείας ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να μπορέσουν να τις εξοφλήσουν σε περισσότερες δόσεις. Γι’ αυτό τους το αίτημα θέτουν ως παράδειγμα την απόφαση για τον διπλασιασμό των δόσεων στην φετινή εξόφληση του ΕΝΦΙΑ.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν συμπολίτες μας, κυρίως αγρότες και επαγγελματίες, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν έγκαιρα και εξ ολοκλήρου τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς τον ΕΦΚΑ τα τελευταία χρόνια. Η επέλαση της πανδημίας δημιούργησε απρόοπτες καταστάσεις και κλυδωνισμούς που επέφεραν ανατροπές στην οικονομική κατάσταση πολλών επαγγελματιών και, κατά συνέπεια, προκάλεσαν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, οι οποίες έχουν βεβαιωθεί προς είσπραξη στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών).
Ωστόσο, η βέλτιστη δυνατότητα που παρέχεται από το ΚΕΑΟ για την αποπληρωμή των οφειλών είναι σε 12 δόσεις. Σύμφωνα με τους οφειλέτες, τα ποσά που προκύπτουν από τον μηνιαίο επιμερισμό των οφειλών τους σε 12 δόσεις, συν τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές, δεν είναι δυνατό να καλυφθούν σε μια περίοδο που η εισαγόμενη ακρίβεια στην ενέργεια έχει προκαλέσει ντόμινο ανατιμήσεων και δοκιμάζει τις οικονομικές αντοχές της μέσης οικογένειας. Σημειώνεται ότι, στους οφειλέτες ανήκουν και συμπολίτες μας που οδεύουν προς το τέλος του εργασιακού τους βίου, οι οποίοι εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους διότι αν δεν μπορέσουν να κρατήσουν υπό έλεγχο τις οφειλές τους, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην επικείμενη συνταξιοδότησή τους.
Συνεπώς, ζητούν από την Πολιτεία να προχωρήσει σε διευκολύνσεις και να δώσει τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τις οφειλές τους σε περισσότερες δόσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα του ΕΝΦΙΑ, καθώς αυτό είναι προς όφελος και των ιδίων άλλα και του κράτους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεστε να εξετάσετε την δυνατότητα να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των βεβαιωμένων ασφαλιστικών οφειλών στο ΚΕΑΟ;

Αθήνα, 8 Ιουνίου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...