Menu
A+ A A-

ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΕ ΚΙΛΕΛΕΡ, ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΕ ΚΙΛΕΛΕΡ, ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟ

Έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν το Σαββατοκύριακο (5 και 6/7ου) καλλιέργειες και αγροτικές υποδομές σε χωριά των δήμων Κιλελέρ, Ελασσόνας και Τυρνάβου.
Σε μια ευρεία έκταση που περιλαμβάνει τον Κραννώνα, τον Κάμπο, τους Αγίους Αναργύρους, το Μαυροβούνι και τα Βούναινα, επικράτησαν πολύ ισχυροί άνεμοι και έντονη βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να πληγούν βαμβάκια, βιομηχανικές ντομάτες, καλαμπόκια άλλα και δενδροκομικές καλλιέργειες, ενώ μεγάλες ήταν οι ζημιές σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και υποδομές εντός των οικισμών.
Παρόμοια κατάσταση έζησαν και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ελασσόνας στην περιοχή της Ποταμιάς, καθώς και στον Τύρναβο, τα Πλατανούλια, τα Δένδρα, το Δαμάσι και το Αργυροπούλι. Σημειώθηκαν ζημιές σε υποδομές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις από τους ιδιαίτερα ισχυρούς ανέμους, ενώ τοπικά ξεριζώθηκαν δένδρα, ακόμα και υποστηριζόμενες καλλιέργειες αχλαδιών (παλμέτες). Τα φαινόμενα, όμως, αυτά συνοδεύτηκαν και από χαλαζόπτωση, η οποία τοπικά στο Πραιτώρι έπληξε καπνοκαλλιέργειες λίγο πριν την έναρξη της συγκομιδής των καπνόφυλλων και στα Πλατανούλια προκάλεσε ζημιές σε κτήματα με αχλάδια και άλλες δενδροκαλλιέργειες.
Τα χτυπήματα από την αστάθεια του καιρού ανησυχούν αγρότες και κτηνοτρόφους και συνεπώς τα αιτήματά τους για αποτύπωση των ζημιών με ταχύτητα και δικαιοσύνη, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα, είναι εύλογα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Σε ποιές ενέργειες θα προβείτε άμεσα, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληγέντες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα αγρότες και κτηνοτρόφοι του Κιλελέρ, της Ελασσόνας και του Τυρνάβου;

Αθήνα, 7 Ιουλίου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Δυνατότητα συμμετοχής στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού για όλους τους αγρότες που εξόφλησαν τις ασφαλιστικές εισφορές του 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Δυνατότητα συμμετοχής στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού για όλους τους αγρότες που εξόφλησαν τις ασφαλιστικές εισφορές του 2019

Τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας προσφέρουν στον αγροτικό κόσμο ευκαιρίες ξεκούρασης αλλά και πολιτιστικής επιμόρφωσης. Ιδιαίτερα κατά τη φετινή χρονιά, που ο τουριστικός κλάδος βιώνει μια πρωτοφανή κρίση λόγω της πανδημίας, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού αποκτούν διττή σημασία, καθώς συμβάλουν στον περιορισμό των μεγάλων απωλειών.
Ωστόσο, κατά την εκκίνηση της διαδικασίας των αιτήσεων συμμετοχής στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας -κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού, εκδρομών, δωρεάν παροχής βιβλίων και εισιτηρίων θεάτρου, παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες, συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ)- παρουσιάστηκαν δυσλειτουργίες που αδικούν ορισμένους δικαιούχους.
Εν πρώτοις, κάποιοι από τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην διαδικασία, διότι δεν φαίνονται ασφαλιστικά ενήμεροι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2019, παρότι έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που αρκετοί δικαιούχοι για διάφορους λόγους τακτοποίησαν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες για το 2019 πρόσφατα, αλλά πάντως πριν την έναρξη της περιόδου αιτήσεων συμμετοχής στα ΚΕΠ της χώρας. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι επικαλούνται για την καθυστερημένη εξόφληση λόγους οικονομικής δυσπραγίας, καθώς ως ενεργοί αγρότες, των οποίων το εισόδημα επλήγη από τις επιπτώσεις των μέτρων κατά της πανδημίας, αδυνατούσαν να ανταποκριθούν νωρίτερα στην κάλυψη των υπολοίπων των ασφαλιστικών εισφορών για το 2019. Έτσι, η τακτοποίηση των οφειλών τους έγινε μόλις είχαν έσοδα από την πώληση της φετινής τους παραγωγής.
Τέλος, εκτός του προγράμματος παροχής χρηματικών βοηθημάτων βρέθηκαν τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες, ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ (π. ΟΓΑ), λόγω καθυστερημένης τακτοποίησης των οφειλών τους για το 2019, επίσης για λόγους οικονομικής αδυναμίας.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να λησμονείται ότι το επάγγελμα του αγρότη έχει μια εποχικότητα ως προς τα έσοδά του, κι αυτό αντανακλάται στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών του. Η αναντίρρητη αυτή πραγματικότητα επιβάλλει εκ μέρους της πολιτείας μια ευέλικτη προσέγγιση σε ζητήματα όπως η συμμετοχή στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας, ιδιαίτερα κατά τη φετινή δύσκολη οικονομικά χρονιά για όλους.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Προτίθεσθε να δώσετε τη δυνατότητα σε όλους τους αγρότες που έχουν αποδεδειγμένα εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές για το 2019, να συμμετάσχουν στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας;


Αθήνα, 27 Ιουνίου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Άμεση λύση στο θέμα με τους κωδικούς 037 και 038 για το αφορολόγητο των αγροτών

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Άμεση λύση στο θέμα με τους κωδικούς 037 και 038 για το αφορολόγητο των αγροτών

Ανησυχία και αναστάτωση έχει προκαλέσει σε πολλούς κατά κύριο επάγγελμα αγρότες το γεγονός ότι οι κωδικοί 037 και 038 στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν είναι προσυμπληρωμένοι.
Όπως αναφέρουν, κατά την προσέλευσή τους στα λογιστικά γραφεία για την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων, διαπίστωσαν το ανωτέρω πρόβλημα παρότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Εκφράζουν δε την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να χάσουν το αφορολόγητο των 1.900 ως 2.100 ευρώ που δικαιούνται, ανάλογα με τον αριθμό των ανήλικων τέκνων. Επιπρόσθετα, διατυπώνουν έντονους φόβους ότι θα αναγκαστούν να εμπλακούν σε μια χρονοβόρα διαδικασία απόδειξης της επαγγελματικής τους ιδιότητας, η οποία, όμως, πριν διεκπεραιωθεί, θα τους επιβαρύνει φορολογικά και θα τους δημιουργήσει σειρά προβλημάτων οικονομικής και διοικητικής φύσης.
Οι λόγοι για τους οποίους έχει συμβεί αυτό δεν είναι γνωστοί επακριβώς, ενώ και οι ίδιοι οι αγρότες αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν αν έπρεπε να προβούν σε ενέργειες πριν δημιουργηθεί το πρόβλημα. Επισημαίνουν ακόμη ότι, δεν έχουν μέχρι στιγμής υπόψη τους καμία επίσημη ενημέρωση που να ξεδιαλύνει την κατάσταση και να δίνει σαφείς οδηγίες. Έτσι αναγκάζονται να αναλώνονται σε ερωτήσεις στους λογιστές, στους φορείς που υποβάλλουν τις δηλώσεις καλλιέργειας, καθώς και στα κατά τόπους ΚΕΠΠΥΕΛ για να μπορέσουν να βρουν την αρχή του νήματος και να προβούν έγκαιρα στις αναγκαίες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Πού οφείλεται το πρόβλημα που ανέκυψε φέτος με το αφορολόγητο πολλών κατά κύριο επάγγελμα αγροτών;
2. Θα προβείτε άμεσα στις ενδεδειγμένες ενέργειες, ώστε να αποσοβηθούν επιπλοκές στο θέμα του αφορολόγητου των αγροτών ή παρενέργειες οικονομικής και διοικητικής φύσης;
3. Θα μεριμνήσετε προκειμένου να ανακοινωθούν τα απαραίτητα βήματα, ώστε να γνωρίζει ο κάθε ενδιαφερόμενος αγρότης λεπτομερώς τις υποχρεώσεις του, δηλαδή τι πρέπει να κάνει και πότε;

Αθήνα, 26 Ιουνίου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΤΑΞΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΘΕΜΑ: ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΤΑΞΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ

Η κλιματική αλλαγή και οι αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, επιβάλλουν πολιτικές που θα επιτρέψουν στον πλανήτη εντέλει την επιβίωσή του, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιώσουν τον τρόπο ζωής εκατομμυρίων πολιτών. Η χώρα μας, μέχρι πρόσφατα, ήταν ουραγός σε φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές και πλέον καλείται να καλύψει το χαμένο έδαφος. Η εξαγγελία από τον ίδιο τον πρωθυπουργό των κινήτρων για την ηλεκτροκίνηση, τόσο για τα Ι.Χ. όσο και για τα ταξί, συνιστά ένα σημαντικό βήμα για μια νέα περιβαλλοντική πολιτική.
Ωστόσο, όσον αφορά τα ταξί της επαρχίας, όπως τουλάχιστον διατείνονται ιδιοκτήτες τους, υπάρχουν ιδιαιτερότητες που θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή μεταβατική περίοδος.
Σύμφωνα με επαγγελματίες ταξί της επαρχίας, η τεχνική υποστήριξη στα ηλεκτροκίνητα οχήματα δεν είναι ακόμα άρτια, ενώ υφίστανται περιορισμοί στην εμβέλειά τους -πρόβλημα που θα είναι έντονο ιδιαίτερα σε μεγάλους σε έκταση νομούς, όπως της Λάρισας- εξαιτίας της μειωμένης ενεργειακής τους αυτάρκειας. Οι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) για την τοποθέτηση και λειτουργία επαρκούς αριθμού δημοσίως προσβάσιμων υποδομών φόρτισης στους ΟΤΑ, βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της μελέτης. Γι’ αυτό και ζητούν για τα ταξί της επαρχίας να υπάρχει η εναλλακτική δυνατότητα επιδοτούμενου προγράμματος αντικατάστασης του στόλου με νέα ή μεταχειρισμένα έως 5 ετών οχήματα ανεξαρτήτως κινητήρα (πετρελαιοκίνητα, φυσικό αέριο).
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που υπήρξαν κίνητρα για την αντικατάσταση του στόλου των ταξί στη χώρα ήταν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα το 2004.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οιαρμόδιοι υπουργοί:

Προτίθεστε να εξετάσετε τη δυνατότητα εναλλακτικής αντικατάστασης των ταξί της επαρχίας, εκτός από ηλεκτροκίνητα, και με καινούρια ή ελαφρώς μεταχειρισμένα πετρελαιοκίνητα ή με φυσικό αέριο οχήματα, σύμφωνα και με τις προτάσεις των επαγγελματιών ταξί;

Αθήνα, 24 Ιουνίου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ

Στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου η αμπελουργία και η οινοπαραγωγή αποτελούν παραδοσιακά δυναμικό κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής, υφίστανται έντονες διεργασίες για την ενίσχυση αυτών των κλάδων, καθώς η οικονομική τους κατάρρευση υπό το βάρος του περιορισμού της κατανάλωσης είναι ένα σενάριο που πρέπει να αποφευχθεί. Στη χώρα μας έχουν δημιουργηθεί παρόμοια προβλήματα και πλέον είναι καιρός να μπουν σε εφαρμογή μέτρα για την αμπελουργία και την οινοπαραγωγή.
Η ανησυχία των οινοποιών, και ειδικά των μικρών που δραστηριοποιούνται στην επαρχία και ουσιαστικά αποτελούν εξελιγμένες αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις που καθετοποίησαν την παραγωγή τους, αποτυπώνεται στη δεύτερη επιστολή που απέστειλαν στα αρμόδια υπουργεία και στον πρωθυπουργό. Σε αυτήν εμφατικά αναφέρουν ότι απαιτούνται επιπλέον ενέργειες για την ενίσχυσή τους. Επισημαίνουν το γεγονός ότι δεν συμπεριελήφθησαν στις πληττόμενες επιχειρήσεις, καθότι διαθέτουν αγροτικό ΚΑΔ και αναδεικνύουν την αναγκαιότητα για ρευστότητα μέσω του τραπεζικού συστήματος, τη μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό και την άμεση ενεργοποίηση μέτρων όπως η απόσταξη κρίσης.
Επιπροσθέτως, ανησυχητικά είναι και τα «μαντάτα» από την ερμηνεία των στατιστικών δεδομένων για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές κρασιού. Σύμφωνα με δημοσίευμα (Καθημερινή, 5.6.2020), η κακή κατάσταση του οινοποιητικού κλάδου λόγω της πανδημίας, απειλείται περαιτέρω από την αύξουσα πορεία των εισαγωγών κρασιού την τελευταία δεκαετία. Η αύξηση των εισαγωγών κατά 94% από το 2010 και αναφορές για εισροές φθηνού κρασιού, το οποίο καταναλώνεται χύμα χωρίς την απαραίτητη διευκρίνιση για την προέλευσή του, αναδεικνύει την αναγκαιότητα για εγρήγορση της πολιτείας.
Επιπροσθέτως, η αμπελουργία, ως αγροτική ενασχόληση έχει βαθιές ρίζες στον τόπο και συνεχίζει να αποτελεί κύρια δραστηριότητα για τους αγρότες σε πολλές περιοχές στη χώρα. Ωστόσο, κάθε αρνητική επίδραση στον οινοποιητικό κλάδο μεταφέρεται άμεσα στους αγρότες με πτώση της τιμής των οινοποιήσιμων σταφυλιών, γεγονός που επιβαρύνει περισσότερο την άσχημη οικονομική στην οποία βρίσκονται οι τελευταίοι.
Εν κατακλείδι, η απειλούμενη βιωσιμότητα των ελληνικών οινοποιητικών επιχειρήσεων, οι κίνδυνοι για την υγεία των καταναλωτών και οι επιπτώσεις που μετακυλίονται στους αγρότες αμπελουργούς, είναι πεδία στα οποία η πολιτεία οφείλει να δείξει τα αντανακλαστικά της και να λάβει άμεσα ανασταλτικά μέτρα, προς όφελος του τόπου.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1) Προτίθεστε να εξετάσετε τη δυνατότητα να μην ζητηθεί η προκαταβολή του φόρου για το έτος 2020 με βάση τα κέρδη του 2019;
2) Προτίθεσθε να ανοίξετε απόσταξη κρίσης, όπως συμβαίνει ήδη σε άλλες χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1493/1999 του Συμβουλίου, που ενεργοποιείται σε περίπτωση εξαιρετικής διαταραχής της αγοράς που οφείλεται σε σημαντικά πλεονάσματα, όπως συμβαίνει στην παρούσα συγκυρία;
3) Προτίθεσθε να προχωρήσετε σε μια προσωρινή μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), που θα βοηθήσει ώστε να ενισχυθούν τα λειτουργικά έσοδα ειδικά των τουριστικών επιχειρήσεων;
4) Καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οι τράπεζες ουσιαστικά να αρνούνται να δανείσουν τους οινοποιούς με κεφάλαια κίνησης που εγγυάται το κράτος κατά 80%, ζητώντας παράλογες και υπέρογκες εγγυήσεις για το υπόλοιπο 20%, προτίθεσθε να παρέμβετε προς τις Τράπεζες ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη πρακτική;
5) .Προτίθεσθε να διευθετήσετε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για τις μικρές οινοποιητικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν μόνιμο υπάλληλο παρά μόνον εργάτες γης για την καλλιέργεια των αμπελώνων τους, να εντάσσονται και αυτές στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής;
6) Καθώς οι μικροί οινοποιοί που έχουν αγροτικό ΚΑΔ τελικώς δεν λαμβάνουν την οποιαδήποτε οικονομική στήριξη, προτίθεσθε να επανεξετάσετε το μέτρο της εξατομίκευσης, δηλαδή της ένταξης επιχειρήσεων με μειωμένο τζίρο στις πληττόμενες, ακόμα και αν ο ΚΑΔ τους δεν είναι ενταγμένος, όπως ήταν η αρχική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών τον περασμένο Μάρτιο;

Αθήνα, 13 Μαΐου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ένας από τους παράγοντες που δυσχεραίνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας είναι το κόστος παραγωγής, μεγάλο μέρος του οποίου οφείλεται στη χρήση ενέργειας (καύσιμα, ρεύμα). Παρά το γεγονός ότι η γεωγραφική θέση της χώρας ευνοεί την παραγωγή φθηνότερης και φιλικότερης προς το περιβάλλον ενέργειας, η ισχυρή εξάρτηση της ελληνικής γεωργίας απο εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην μείωση του κόστους παραγωγής. Ωστόσο, οι τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων ετών παρέχουν φθηνότερους και πιο προσιτούς τρόπους παραγωγής ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες κλπ), με αποτέλεσμα να αυξάνεται αισθητά η ζήτηση για εγκατάσταση αυτών των συστημάτων στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Επιπροσθέτως, τα στοιχεία και οι μελέτες φανερώνουν ότι το δημογραφικό αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη απειλή για τον τόπο μας και η πολιτεία θα πρέπει με αποφασιστικότητα να στοχεύει στην ενίσχυση των γεννήσεων άλλα και των μέτρων στήριξης για τις πολύτεκνες οικογένειες.
Υπό αυτό το πρίσμα, πρωτοβουλίες που δεν προκαλούν δημοσιονομικό κόστος και προωθούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων από πολύτεκνες αγροτικές οικογένειες, οι οποίες έχουν και μεγαλύτερες ανάγκες, θα αποτελούσαν μια έμπρακτη απόδειξη της μέριμνας της πολιτείας.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Προτίθεστε να εξετάσετε τη δυνατότητα ώστε να δίνεται προτεραιότητα στην εξέταση των δικαιολογητικών των πολυτέκνων επαγγελματιών αγροτών στις αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων;
2. Εξετάζετε το ενδεχόμενο να μπορούν να εγκαταστήσουν πολύτεκνοι επαγγελματίες αγρότες περισσότερα του ενός φωτοβολταϊκά συστήματα δυναμικότητας 500kw;
3. Προτίθεσθε να μεριμνήσετε για την ύπαρξη ευνοϊκών ρυθμίσεων στη δανειοδότηση και τη φορολογία στις περιπτώσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από πολύτεκνους επαγγελματίες αγρότες;

Αθήνα, 11 Μαΐου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Ζημιές από χαλαζόπτωση στο Κιλελέρ, διαμαρτυρίες για σοβαρότατη μείωση παραγωγής στα μπιζέλια στη Χάλκη

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
 

ΘΕΜΑ: Ζημιές από χαλαζόπτωση στο Κιλελέρ, διαμαρτυρίες για σοβαρότατη μείωση παραγωγής στα μπιζέλια στη Χάλκη  

Η ζημιά που προκάλεσε η απογευματινή χαλαζόπτωση στις 21 Μαΐου 2020 στο Κιλελέρ εξανέμισε τις ελπίδες των αγροτών της περιοχής για μια παραγωγική και κερδοφόρα χρονιά, ενώ έντονες είναι και οι διαμαρτυρίες αγροτών για ζημιές στην καλλιέργεια μπιζελιών από παγετό στη Χάλκη.  Σε ακτίνα περίπου ενός χιλιομέτρου πέριξ του Κιλελέρ, στις Κοκκίνες και εκατέρωθεν του δρόμου μέχρι και το Νέο Περιβόλι, η χαλαζόπτωση ζημίωσε σημαντικά τις καλλιέργειες, σπέρνοντας απογοήτευση στους αγρότες. Βαμβάκια, βιομηχανικές ντομάτες, σιτάρια, κριθάρια, ρεβύθια, ρίγανη και δενδροκομικές καλλιέργειες, που βρέθηκαν στο διάβα της χαλαζόπτωσης δέχθηκαν και μεγάλο όγκο νερού λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αρκετά στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και να υπάρξουν και ζημιές στην αγροτική οδοποιία. Αδυνατώντας να αντιδράσουν στα έντονα αυτά καιρικά φαινόμενα, οι αγρότες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και σε δίκαιες αποζημιώσεις, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες στο εισόδημά τους.  Επιπροσθέτως, στη Χάλκη, οι αγρότες που έσπειραν φέτος αρακά με συμβόλαια παράδοσης στη βιομηχανία τροφίμων, εκφράζουν έντονες διαμαρτυρίες για την πρωτοφανή μείωση στην παραγωγή τους. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, οι χαμηλές θερμοκρασίες στα μέσα Μαρτίου και στις 2 Απριλίου στην περιοχή, καθώς και οι ασυνήθιστες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας, επέδρασαν αρνητικά στη φερόμενη παραγωγή της καλλιέργειας. Ο τελικός απολογισμός, με τη συλλογή του καρπού του αρακά, επιβεβαίωσε τις μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή και οι διαμαρτυρίες των αγροτών εστιάζουν στην ισχνή ανταπόκριση του ΕΛΓΑ στα αιτήματά τους για αναγνώριση της ζημιάς και αποζημιώσεις.    Φέτος, λόγω και του κορονοϊού η χρονιά ξεκίνησε με άσχημες προϋποθέσεις και για τους αγρότες. Στη βεβαρυμμένη οικονομική τους κατάσταση, η πολιτεία και ο αρμόδιος οργανισμός, ο ΕΛΓΑ, θα πρέπει να συνδράμουν με τον καλύτερο τρόπο για να κρατηθεί ζωντανή και ακμαία η αγροτική παραγωγή, που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της οικονομίας στην επαρχία.
 
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
 
1) Ποιες οι ενέργειές σας για την ανταπόκριση στις ζημιές από τη χαλαζόπτωση στο Κιλελέρ; 

2) Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διερευνηθεί ενδελεχώς η σοβαρή απώλεια παραγωγής στις καλλιέργειες αρακά στη Χάλκη και να προβείτε σε διαδικασίες αποζημιώσεων, όπως ζητούν οι αγρότες της περιοχής; 
 
 

Αθήνα, 24 Μαΐου 2020
 

Ο ερωτών βουλευτής:
 
Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Η ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ   

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
 

ΘΕΜΑ: Η ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ 

Ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα που προκύπτουν από το σύγχρονο φαινόμενο των μαζικών διαζυγίων είναι αυτό της επιμέλειας των παιδιών. Για το θέμα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι τάσεις του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομολογίας κινούνται προς την κατεύθυνση της συνεπιμέλειας, γεγονός που δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους στην Ελλάδα. Μάλιστα, η κοινή επιμέλεια των γονέων καθίσταται υποχρεωτική σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Σουηδία και τη Δανία. Σχετική απόφαση που εισηγείται την αρχή της εναλλασσόμενης κατοικίας έχει εκδώσει και το Συμβούλιο της Ευρώπης (2079/02.10.2015 για την “κοινή ανατροφή των παιδιών”) και προτρέπει τα κράτη μέλη να την εισαγάγουν στη νομοθεσία τους. Στη χώρα μας, σύμφωνα με το Οικογενειακό Δίκαιο στον Αστικό Κώδικα, προβλέπεται η κοινή γονική μέριμνα, και όχι η κοινή επιμέλεια, άρα και η εναλλασσόμενη κατοικία. Έτσι, σύμφωνα με την κυρίαρχη νοοτροπία στα ελληνικά δικαστήρια, η επιμέλεια, πλην εξαιρέσεων, δίδεται αυτομάτως στη μητέρα. Τούτο, όμως, αφαιρεί το δικαίωμα από το παιδί να διατηρεί σταθερή σχέση και με τους δύο γονείς, και αδικεί την πλευρά του πατέρα, εγείροντας ζήτημα γονικής ισότητας, στις περιπτώσεις διάσπασης του έγγαμου βίου.  

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:  

Προτίθεσθε να εξετάσετε την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Οικογενειακού Δικαίου, ώστε να νομοθετηθεί και στην Ελλάδα η συνεπιμέλεια των παιδιών και από τους δυο γονείς, στην περίπτωση που έχει διασπαστεί ο έγγαμος βίος τους;   

Αθήνα, 20 Μαΐου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:  
 
Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Αναμονή για πληρωμές στο τρέχον και ανησυχία για ακύρωση του νέου Προγράμματος Δάσωσης Αγροτικών Γαιών

ΕΡΩΤΗΣΗ   

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ  ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ  

Θέμα: Αναμονή για πληρωμές στο τρέχον και ανησυχία για ακύρωση του νέου Προγράμματος Δάσωσης Αγροτικών Γαιών  
 
Σε αναμονή για τις πληρωμές του έτους 2019 βρίσκονται οι δικαιούχοι του τρέχοντος προγράμματος δάσωσης αγροτικών γαιών, ενώ ταυτόχρονα εκφράζονται ανησυχίες για τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την ακύρωση των νέων δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για τη δάσωση.  Οι καλλιεργητές που δικαιούνται τις ενισχύσεις του προγράμματος δάσωσης αναμένουν εναγωνίως την επίσπευση των πληρωμών για το 2019, οι οποίες θα μπορέσουν να ανακουφίσουν τη βεβαρημένη οικονομική τους κατάσταση, λόγω και των έκτακτων, και οπωσδήποτε επιβεβλημένων, μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.  Οι δικαιούχοι ελπίζουν ότι εφέτος δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο των μεγάλων καθυστερήσεων, που διαπιστώθηκε τα προηγούμενα έτη, και ότι οι εκκρεμείς πληρωμές για το 2019 θα πληρωθούν εγκαίρως. Όπως επισημαίνουν ο ηλεκτρονικός τρόπος με τον οποίο διεκπεραιώνονται πλέον οι διαδικασίες και, κυρίως, ο περιορισμός των αιτήσεων λόγω της ολοκλήρωσης της εικοσαετούς διάρκειας του προγράμματος για αρκετούς δικαιούχους, διευκολύνουν την ταχύτερη ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών για τις έγκαιρες πληρωμές.  Όσον αφορά στις νέες δράσεις που αφορούν τη δάσωση και συμπεριλαμβάνονται στο υφιστάμενο ΠΑΑ, υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι που ανέμεναν την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έκδοση των ανάλογων προκηρύξεων. Ωστόσο, δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο (Agronews, 01.05.20) κάνουν λόγο για ακύρωση των προκηρύξεων, παρά την προεργασία που είχε γίνει. Η πληροφορία αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία και διαμαρτυρίες, ειδικά απ’ όσους είχαν προβεί σε σχετικούς σχεδιασμούς σε περιοχές με άγονα χωράφια. 
 
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
 
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να συντομευθούν οι πληρωμές του 2019 για τους δικαιούχους του τρέχοντος προγράμματος δάσωσης; 

2) Ευσταθεί η πληροφορία ότι θα ακυρωθούν οι προκηρύξεις για ανάλογες δράσεις στο ΠΑΑ, και αν ναι για ποιο λόγο;   
 
 
 

Αθήνα, 15 Μαΐου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:
  
Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Υπερβολικό το κόστος ίντερνετ και κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα

ΕΡΩΤΗΣΗ   

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ  ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 
 

ΘΕΜΑ: Υπερβολικό το κόστος ίντερνετ και κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα 
 
Η πανδημία και η καραντίνα, που επιβλήθηκε εξ αιτίας της, ανέδειξαν τη ζωτική για την διατήρηση της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής χρήση του διαδικτύου. Τα βήματα που έγιναν το τελευταίο διάστημα σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η τηλεκπαίδευση, αλλά και οι σχέσεις των πολιτών με το δημόσιο ήταν τεράστια. Παράλληλα, η προσπάθεια της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό στις 06.12.2019, ήταν σε συνεννόηση με τις εταιρείες να υπάρξει μείωση  χρεώσεων στη χρήση δεδομένων. Ωστόσο, δυστυχώς, το κόστος για τα νοικοκυριά συνεχίζει να είναι υψηλό, μιας και οι μειώσεις των εταιρειών ήταν παροδικές, γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, ενώ δημιουργεί και θέματα ανισότητας.  Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώθηκε πρόσφατα και στην μελέτη που διενήργησε η εταιρεία Rewheel, κατόπιν σχετικής παραγγελίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σε αυτήν καταδεικνύεται ότι οι εγχώριες τιμές στην κινητή τηλεφωνία και στο παρεχόμενο ίντερνετ είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη αλλά και στις χώρες του ΟΟΣΑ.   Συγκεκριμένα, η Ελλάδα:   Εξακολουθεί να κατατάσσεται ως η λιγότερο ανταγωνιστική χώρα στα μέγιστα gigabyte δεδομένων που δύναται ο καταναλωτής να αγοράσει με 30 ευρώ, από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.   Είναι η μόνη χώρα της ΕΕ και του ΟΟΣΑ όπου οι καταναλωτές δεν μπορούν να αγοράσουν gigabytes δεδομένων σε προγράμματα 4G κινητής που περιλάμβαναν τουλάχιστον 1.000 λεπτά ομιλίας εντός Ελλάδας με προϋπολογισμό έως και 30 ευρώ το μήνα.  Κατατάχθηκε ως η χώρα με τα λιγότερα gigabytes δεδομένων που θα μπορούσαν να αγοραστούν με 60 ευρώ.   Είναι μακράν η πιο ακριβή αγορά στη μέση μηνιαία τιμή των προγραμμάτων κινητής που περιλάμβαναν τουλάχιστον 1.000 λεπτά ομιλίας, με πάνω από 70 ευρώ το μήνα.    

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:  

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να υπάρξει πραγματική μείωση στο κόστος χρήσης κινητής τηλεφωνίας και παροχής ίντερνετ προκειμένου να πάψει η Ελλάδα να αποτελεί την ακριβότερη χώρα στον ΟΟΣΑ και στην ΕΕ; 
 

Αθήνα, 13 Μαΐου 2020  

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...