Menu
A+ A A-

Μ. Χαρακόπουλος στα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας: "Στη Μεγάλη Ελλάδα ακούγονται ακόμη τα γραικάνικα!"

Καλαβρία 1

Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2019

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΒΡΙΑΣ:

Στη Μεγάλη Ελλάδα ακούγονται ακόμη τα γραικάνικα!

«Είναι συγκλονιστικό το συναίσθημα να βιώνεις την εμπειρία της επαφής με αυτό που κάποτε λεγόταν Μεγάλη Ελλάδα. Στα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας συνειδητοποιεί κανείς το ιστορικό βάθος του ελληνισμού και την διαχρονική πολιτισμική του λάμψη. Η ελληνικότητα είναι ακόμη ζωντανή πρωτίστως μέσα από τη στέρεη συνείδηση των κατοίκων για την ελληνική καταγωγή τους και την προσπάθεια για τη διατήρηση των γραικάνικων, της ελληνικής διαλέκτου της Κάτω Ιταλίας. Αυτούς τους ανθρώπους που συνεχίζουν να διατηρούν αναλλοίωτη την ταυτότητά τους οφείλουμε να τους μην τους ξεχνούμε, αλλά να τους έχουμε και ως παράδειγμα. Σε μια εποχή που η εθνική ταυτότητα βάλλεται και υπονομεύεται από διάφορες πλευρές, ενώ από συγκεκριμένους ιδεοληπτικούς κύκλους τίθεται εν αμφιβόλω ακόμη και η ιστορική μας συνέχεια, ο μείζων ελληνισμός, όπως οι Έλληνες της Κάτω Ιταλίας, συνιστούν την καλύτερη απάντηση, για το πώς κάτω και από τις πιο αντίξοες συνθήκες κράτησε την ιδιαιτερότητά του». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τις συναντήσεις που είχε με παράγοντες ελληνόφωνων χωριών της Καλαβρίας, στη νότιο Ιταλία.
Ο κ. Χαρακόπουλος μαζί με τον κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ και Γ.Γ. της ΔΣΟ, τον μητροπολίτη Ζάμπια κ. Ιωάννη και τον σύμβουλο της ΔΣΟ δρα Κωνσταντίνο Μυγδάλη, επισκέφθηκαν ελληνόφωνα χωριά της περιοχής Reggio (Ρήγιο) της Καλαβρίας. Η ελληνική παρουσία στην περιοχή ανάγεται στον 8ο αιώνα π.Χ. (εντυπωσιακά αρχαιοελληνικά αγάλματα εκτίθενται στο τοπικό μουσείο), ενώ τον επισκέπτη εισάγει στο ελληνικό-βυζαντινό παρελθόν της περιοχής η επιγραφή στην ελληνική πάνω από την είσοδο του επιβλητικού καθεδρικού ναού του Ρηγίου με το απόσπασμα από τις Πράξεις των Αποστόλων «Περιελθόντες κατηντήσαμεν (καταλήξαμε) εις Ρήγιον».
Στο ορεινό χωριό Galliciano ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψη στη μικρή ορθόδοξη εκκλησία όπου από το βήμα του ναού τους καλωσόρισε ο Δήμαρχος του Contofuri κ. Tomasso Laria, τον οποίο ο κ. Χαρακόπουλος ευχαρίστησε «διότι σέβεται και αναδεικνύει την ιδιαίτερη πολιτισμική κληρονομιά των ελληνόφωνων δημοτών του». Δυστυχώς, λόγω της φτώχιας στον ιταλικό νότο και της αστυφιλίας, το χωριό δημογραφικά αιμορραγεί και κατοικείται πλέον από μερικές δεκάδες ηλικιωμένους. Στα γραφικά σοκάκια οι επιγραφές είναι και στην ελληνική, ενώ σε πολλά μπαλκόνια κυματίζει η γαλανόλευκη.
Στην κωμόπολη Bova ο ελληνόφωνος Δήμαρχος κ. Santo Cassile, επεφύλαξε στο δημαρχείο επίσημη υποδοχή στην ελληνική αντιπροσωπεία της ΔΣΟ ενώ μίλησε με θέρμη για τους ελληνόφωνους της Magna Grecia και τους δεσμούς Ελλάδας και Ιταλίας. Το θερμό χειροκρότημα κέρδισε ένας ελληνόφωνος που καλωσόρισε τα «αδέρφια από την Ελλάδα» τραγουδώντας στα γκρίκο. Η αποστολή επισκέφθηκε και το Μουσείο της ελληνικής γλώσσας της Καλαβρίας "Gerard Rohlfs" όπου και ξεναγήθηκε από τον δραστήριο Πρόεδρο του ελληνόφωνου συλλόγου "JaLo' tu Vua" κ. Tito Squillaci.
Τέλος, πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στον Ορθόδοξο Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην πόλη Reggio, -την πρώτη Ορθόδοξη εκκλησία που χτίστηκε μετά από χίλια χρόνια, όπως είπε ο εφημέριος π. Ηλίας Ιαρίας, και προσέφεραν στην ενορία έναν αντίγραφο δίσκου από τη Μικρά Ασία.
Ακολούθως είχαν συνάντηση με την πρόεδρο κ. Μαρία Χαπαλόγλου, τον αντιπρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Τέλιο και μέλη της ελληνικής κοινότητας Ρηγίου, που ζήτησαν βιβλία για την εκμάθηση της νέας ελληνικής. Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η ενημέρωση από τον καταξιωμένο ιστορικό κ. Domenico Minuto -εκ των ιδρυτών του κινήματος για την ανάδειξη της ελληνικότητας της Καλαβρίας. Οι Έλληνες βουλευτές ευχαρίστησαν τον υπερήλικα καθηγητή για το έργο του και σε ένδειξη αναγνώρισης τού προσέφεραν μια βυζαντινή εικόνα της Αναστάσεως.

Καλαβρία 2

Καλαβρία 3

Καλαβρία 4

Καλαβρία 5

Καλαβρία 6

Καλαβρία 7

Φωτ. 1. Η επιγραφή στα ελληνικά στην είσοδο του καθεδρικού ναού στο Ρήγιο.

Φωτ. 2. Η ελληνική αντιπροσωπεία με τον ιστορικό Domenico Minuto του κινήματος για την ανάδειξη της ελληνικότητας της Καλαβρίας.

Φωτ. 3. Τα μέλη της ΔΣΟ στον πρώτο Ορθόδοξο ναό που χτίστηκε μετά από 1000 χρόνια στην Ιταλία.

Φωτ. 4. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον πρόεδρο του ελληνόφωνου συλλόγου "JaLo' tu Vua" Tito Squillaci.

Φωτ. 5. Με τον δήμαρχο του Contofuri, Tomasso Laria, και ελληνόφωνους στο χωριό Galliciano.

Φωτ. 6. Θερμή υποδοχή στους Έλληνες βουλευτές από τον ελληνόφωνο δήμαρχο της Bova, Santo Cassile.

Φωτ.7. Με τον μητροπολίτη Ζάμπια Ιωάννη και φόντο την ελληνική σημαία και το… καζάνι που βράζει στο μπαλκόνι.

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: «Δεν είναι δυνατόν να παραμένει στη Δικαιοσύνη η βαριά σκιά του ‘Ρασπούτιν’»

Μάξιμος Χαρακοπουλος new

Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2019

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

«Δεν είναι δυνατόν να παραμένει στη Δικαιοσύνη η βαριά σκιά του ‘Ρασπούτιν’»

Συνέντευξη του προέδρου Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μαξιμου Χαρακόπουλου στην εφημερίδα «Μπαμ» και την δημοσιογράφο Άννα Καραβοκύρη

«Δεν είναι δυνατόν να παραμένει στη Δικαιοσύνη η βαριά σκιά του ‘Ρασπούτιν’», δηλώνει ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχετικά με την υπόθεση Novartis τονίζοντας πως οι πολίτες θα πρέπει να μάθουν ποιοι κίνησαν τα νήματα στο παρασκήνιο. Σχετικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ξεκαθαρίζει πως ο πρωθυπουργός δεν παρακαλεί τους ευρωπαίους για να μας μειώσουν τα υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα που κληρονομήσαμε από την «υπερήφανη» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προωθεί μεταρρυθμίσεις για να τους πείσει για τη δυναμική της οικονομίας.

Κατά τη γνώμη σας ποια είναι τα διαπραγματευτικά όπλα που διαθέτει η κυβέρνηση για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και πότε κρίνετε πως πρέπει να ανοίξει αυτή η συζήτηση;

Το κυριότερο όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η αναπτυξιακή δυναμική που αναμένεται να αποκτήσει η χώρα το επόμενο διάστημα. Δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πάει παρακαλώντας για να μας μειώσουν τα υπέρογκα πλεονάσματα που μας κληρονόμησε ως θηλιά στο λαιμό η «υπερήφανη» διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, προωθεί με πρωτοφανή ταχύτητα ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα αλλάξει άρδην το οικονομικό κλίμα. Και είναι θετικό το γεγονός ότι πλέον το αίτημα της Αθήνας, σε γενικές γραμμές, το ενστερνίζονται και εκπρόσωποι των θεσμών, όπως η κα Λαγκάρντ ή ο κ. Ρέγκλινγκ. Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των πλεονασμάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και την άσκηση σοβαρής κοινωνικής πολιτικής.

Πως είδατε την συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ

Μου θύμισε αυτό που λένε “ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε, μήτε την κεφαλή του”. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κανένα συμπέρασμα δεν έβγαλαν από την ήττα που υπέστησαν στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να υποστηρίζει ότι όλα τα έκανε τέλεια. Καμία αυτοκριτική για τα τεράστια λάθη, ειδικά του πρώτου εξαμήνου, που στοίχησαν στη χώρα δεκάδες δισεκατομμύρια. Επιπλέον, επανέρχεται στις αυταπάτες του μιλώντας για «καταπιστευτικό λογαριασμό», που δήθεν θα μειώσει τα πλεονάσματα. Και ακόμη, αντί για ανάπτυξη που θα αυξήσει τους μισθούς ζητά να αυξήσουμε άμεσα τους μισθούς -άραγε από πού- για να έχουμε ανάπτυξη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει από χίλια κύματα μέχρι να βρει προσανατολισμό και ταυτότητα, κινούμενος μεταξύ αριστερισμού και σοσιαλδημοκρατίας. Έως τότε απλώς θα ρίχνει πυροτεχνήματα για να αποδείξει ότι ακόμη υπάρχει.

Εκτιμάται ότι ενδεχόμενη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis μπορεί να συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ή όχι;

Το ζητούμενο δεν είναι τι θα προκύψει στον ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία της έρευνας για την υπόθεση NOVARTIS, αλλά να μάθουμε την αλήθεια για το ποιοι και γιατί κίνησαν τα νήματα στο παρασκήνιο. Δεν είναι δυνατόν να παραμένει η δικαιοσύνη στη βαριά σκιά του Ρασπούτιν. Οφείλουμε σύντομα να αποκαταστήσουμε το τραυματισμένο κύρος των θεσμών και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη δικαιοσύνη.

Πώς κρίνετε την κλιμακούμενη ένταση από την τουρκική πλευρά στο Αιγαίο και τις απειλές της γείτονος χώρα για να ανοίξει την στρόφιγγα των προσφυγικών ροών;

Η κατάσταση στις σχέσεις μας με την Τουρκία οδεύει επιδεινούμενη, με αποκλειστική ευθύνη της Άγκυρας. Ο Ερντογάν, ωθούμενος και από τον νεο-οθωμανικό του μεγαλοϊδεατισμό, έχει ξεδιπλώσει όλο το πλαίσιο των τουρκικών διεκδικήσεων απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο. Καθημερινώς στο Αιγαίο έχουμε παραβάσεις, παραβιάσεις, υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά και αερομαχίες με την πολεμική αεροπορία. Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε μπροστά από έναν χάρτη της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», όπου το μισό Αιγαίο ανατολικά του 25ού μεσημβρινού είναι τουρκικό, συμπεριλαμβανομένων και των νησιών μας. Ως μοχλό πίεσης τόσο προς την Ευρώπη, για να πετύχει τους στόχους όσο και προς την Ελλάδα και την νέα κυβέρνηση, χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό χαρτί. Απειλεί ότι θα μας στείλει εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες, γνωρίζοντας το χάος που θα προκληθεί. Απέναντι σε αυτόν τον απαράδεκτο τουρκικό εκβιασμό απαιτείται αποφασιστική στάση εκ μέρους μας, αλλά και ουσιαστική επίδειξη αλληλεγγύης από την ΕΕ. Η Ελλάδα δεν θα γίνει ζώνη αποθήκευσης ψυχών, για την Ευρώπη, έστω και με το αζημίωτο. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ πιθανή η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας το επόμενο διάστημα και γι’ αυτό χρειάζεται ετοιμότητα, αποφασιστικότητα και κινητοποίηση όλων των συμμαχικών ερεισμάτων μας.

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην Ελλάδα και στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών, η κρίση στον Περσικό;

Οι εξελίξεις στον Περσικό κόλπο και στην αραβική χερσόνησο συνιστούν τεράστια απειλή για την ειρήνη αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις τιμές του πετρελαίου, αν συνεχιστεί το ράλι που παρατηρούμε, θα δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες, που θα πλήξουν κι εμάς. Για την Ελλάδα το τελευταίο που θα επιθυμούσαμε αυτήν την περίοδο που προσπαθούμε να μπούμε στο δρόμο της πραγματικής ανάπτυξης θα είναι μια ενεργειακή κρίση, που θα καταβυθίσει τις επενδύσεις. Ας ευχηθούμε η φωτιά που έχει ανάψει στην πάντοτε επικίνδυνη ζώνη της Μέσης Ανατολής να σβήσει σύντομα.

Read more...

Μάξιμος με Οικουμενικό Πατριάρχη στην Καλαβρία: "Οι Αρβανίτες της Καλαβρίας δεν λησμονούν ότι είναι Ρωμιοί"

Μάξιμος Καλαβρία 1

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2019

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΒΡΙΑ:

Οι Αρβανίτες της Καλαβρίας δεν λησμονούν ότι είναι Ρωμιοί

«Οι διώκτες των Χριστιανών δεν ενδιαφέρονται αν αυτοί είναι Ορθόδοξοι, Καθολικοί ή προτεστάντες. Θα πρέπει, λοιπόν, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προστατεύσουμε τους χριστιανικούς πληθυσμούς, που τελούν υπό διωγμό στη Μέση Ανατολή κι όπου αλλού υφίστανται διώξεις, αλλά και να συμβάλουμε στην ασφαλή επιστροφή και εγκατάσταση στις εστίες τους όσων χριστιανών οδηγήθηκαν στην προσφυγιά λόγω του πολέμου και του φόβου. Ο λόγος μας αυτός αποκτά μεγαλύτερη αξία εδώ στα χωριά της Καλαβρίας, όπου οι Αρβανίτες κάτοικοί τους, δεν λησμονούν ότι είναι Ρωμιοί που αναγκάστηκαν στα μαύρα χρόνια της τουρκοκρατίας να μεταναστεύσουν από την Κορώνη του Μωριά για να γλυτώσουν από το μαχαίρι του Οθωμανού κατακτητή. Διατηρούν, όμως, ασβέστη τη νοσταλγία για την πατρίδα από την οποία αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν και αντιστάθηκαν με σθένος -ακόμη και με ιερείς που μαρτύρησαν στο διάβα των αιώνων- στη βίαιη εκλατινοποίησή τους». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την επίσκεψή του στον Άγιο Δημήτριο της Κορώνης στην Καλαβρία της Ιταλίας.
Ο κ. Χαρακόπουλος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία της ΔΣΟ -με τον βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, Γ.Γ. της ΔΣΟ, τον Αλβανό βουλευτή κ. Genc Pollo και τον σύμβουλο δρ. Κώστα Μυγδάλη- η οποία συνόδευσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην πρώτη επίσκεψή του στα ελληνόρυθμα χωριά της Καλαβρίας.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ακόμη ότι «σε μια εποχή που αμφισβητείται από συγκεκριμένους κύκλους, ακόμη και η χριστιανική ταυτότητα της Ευρώπης, εδώ στην Καλαβρία βλέπει κανείς το έντονο αποτύπωμα του χριστιανισμού».
Η ελληνική αντιπροσωπεία της ΔΣΟ ξενάγησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην έκθεση εικόνων με θέμα την «Ανάσταση του Χριστού», ενώ ο κ. Βαρθολομαίος φύτεψε μια κορωναίικη ελιά σε ένδειξη φιλίας, αλλά και σύνδεσης των κατοίκων της περιοχής με τις ρίζες τους από την Κορώνη της Πελοποννήσου.
Στη διάρκεια των εκδηλώσεων οι κάτοικοι τραγούδησαν έναν θρήνο για την Κορώνη, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν λόγω της άλωσης του Μωριά από τους Τούρκους.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επέδωσε αντίγραφο εικόνας της Αναστάσεως, η οποία είχε βραβευθεί σε διαγωνισμό της ΔΣΟ, στον δήμαρχο του Αγίου Δημητρίου Κορώνης της Καλαβρίας Salvatore Lamirata.
Τέλος είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος τον συνεχάρη θερμά για την τοποθέτησή του ως επικεφαλής εκ μέρους του ελληνικού κοινοβουλίου της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

Μάξιμος Καλαβρία 2

Μάξιμος Καλαβρία 3

Μάξιμος Καλαβρία 4

Μάξιμος Καλαβρία 5

Φωτ. 1. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επιδίδει εικόνα της Αναστάσεως στον δήμαρχο Αγίου Δημητρίου Κορώνης Salvatore Lamirata.

Φωτ. 2. Στον ιστορικό ναό του Αγίου Δημητρίου Κορώνης όπου εκτίθενται οι εικόνες της Αναστάσεως της ΔΣΟ.

Φωτ. 3. Τα μέλη της ΔΣΟ με τον Οικουμενικό πατριάρχη, τον δήμαρχο της Κορώνης και τον ελληνόρυθμο ρωμαιοκαθολικό επίσκοπο Λούγκρο.

Φωτ.4. Στην έκθεση αγιογραφίας με θέμα την «Ανάσταση του Ιησού».

Φωτ. 5. Μια κορωναίικη ελιά φύτεψε ο πατριάρχης σε ανάμνηση της επίσκεψής του στην Καλαβρία.

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος προς υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: "Οι αμυγδαλοπαραγωγοί εκπέμπουν SOS!"

MΑΞΙΜΟΣ

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2019

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:

Οι αμυγδαλοπαραγωγοί εκπέμπουν SOS

Να αποζημιωθούν οι αμυγδαλοπαραγωγοί που έχασαν τη φετινή τους παραγωγή ζητά ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη σημειώνει τα εξής: «Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τεμπών, κέντρο αναφοράς για την αμυγδαλοκαλλιέργεια και πέραν των ορίων του νομού Λάρισας, η φετινή παραγωγή είναι σχεδόν μηδενική ενώ σοβαρότατη μείωση έχει παρατηρηθεί και σε περιοχές του Δήμου Ελασσόνας, όπως το Δομένικο και τα χωριά του πρώην δήμου Ποταμιάς.
Η δυσφορία των αμυγδαλοπαραγωγών είναι έντονη, καθώς θεωρούν ότι η πολιτεία δεν στέκεται στο πλευρό τους και δεν μερίμνησε επαρκώς για την αναζήτηση των αιτίων που προκάλεσαν όχι απλά μια ζημιά αλλά την ολοκληρωτική απώλεια της παραγωγή τους. Όπως αναφέρουν, το πρόβλημα επισημάνθηκε στον ΕΛΓΑ εξ αρχής με σκοπό την εκκίνηση της διαδικασίας αποζημιώσεων. Ωστόσο, τίποτα δεν προχώρησε λόγω των ισχυρισμών του ΕΛΓΑ περί απουσίας ξεκάθαρων ζημιογόνων αιτίων που προβλέπονται στον ισχύοντα κανονισμό του για να χαρακτηριστεί η ζημιά άμεση και να καλυφθεί. Σε συναντήσεις με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ, οι παραγωγοί κατέθεσαν στοιχεία, μετεωρολογική έκθεση και επιστημονικές εισηγήσεις που δείχνουν ζημιογόνα αίτια, ενώ υπάρχουν και αιτήματα από τους Δήμους Τεμπών και Ελασσόνας για το μέγεθος της ζημιάς και την αναγκαιότητα αποζημιώσεων.
Εύλογο αίτημα των αμυγδαλοπαραγωγών είναι να υπάρξει η απαραίτητη πρόνοια για αποζημιώσεις τη στιγμή που υπέστησαν καθολική ζημιά στη φετινή παραγωγή τους, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι θεωρούν ως πιο δίκαιη και αντιπροσωπευτική την αποζημίωσή τους μέσω του ΕΛΓΑ και όχι μέσω ΠΣΕΑ ή de minimis».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
1. Προτίθεστε να προβείτε στις δέουσες ενέργειες προκειμένου να αποζημιωθούν οι αμυγδαλοπαραγωγοί που έχασαν όλη τη φετινή τους παραγωγή;
2. Σύμφωνα με τους αμυγδαλοπαραγωγούς, υπήρξαν προφορικές διαβεβαιώσεις από τον ΕΛΓΑ ότι αρμόδιοι επιστήμονές του θα εξετάσουν την μετεωρολογική έκθεση που κατατέθηκε και θα απαντήσουν. Για ποιο λόγο δεν υπήρξε απάντηση μέχρι στιγμής;
3. Πόσοι και πού είναι εγκαταστημένοι οι μετεωρολογικοί σταθμοί από τους οποίους ο ΕΛΓΑ λαμβάνει δεδομένα στις εν λόγω περιοχές; Είναι πιστοποιημένοι για την ακρίβεια των οργάνων τους;
4. Επειδή οι διαμαρτυρίες του αγροτικού κόσμου πληθαίνουν διαρκώς για ζημιές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής αναλογιστικές μελέτες που θα προβλέπουν νέες ασφαλιστικές καλύψεις στον ισχύοντα κανονισμό;

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: "Η πολιτεία να μεριμνήσει για τα προβλήματα των στρατιωτικών!"

maximos ΕΣΠΕΛ

Λάρισα, 19 Σεπτεμβρίου 2019

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΕ ΕΝΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ:

Η πολιτεία να μεριμνήσει για τα προβλήματα των στρατιωτικών

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τον κλάδο των στρατιωτικών τον ταλανίζουν πολλά προβλήματα που επιτάθηκαν κατά τα χρόνια της κρίσης. Η πολιτεία, ωστόσο, οφείλει, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τον κρίσιμο ρόλο που επιτελούν οι στρατιωτικοί στις δεδομένες συνθήκες να μεριμνήσει για την επίλυση όσων ζητημάτων κρίνονται ως επείγοντα στο πλαίσιο βεβαίως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις λειτουργούν ως ασπίδα αποτροπής σε κάθε επιβουλή στην δύσκολη γειτονιά που ζούμε. Πέραν των εξοπλισμών, όμως, το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων έχει να κάνει και με το ηθικό των στρατιωτικών που υπηρετούν σε αυτές. Παράλληλα, θεωρώ ότι το θέμα που οι ίδιοι οι στρατιωτικοί θέτουν, αυτό της ενιαίας εκπροσώπησής τους, μπορεί να δρομολογηθεί άμεσα». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (ΕΣΠΕΛ) για να συζητηθούν θέματα που τους απασχολούν.
Στο πλαίσιο της συνάντησης οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών αναφέρθηκαν στα ουσιαστικότερα θεσμικά και οικογενειακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Όπως τόνισαν, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει για την προώθηση των απαραίτητων νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα άρουν τον διχασμό στην εκπροσώπησή τους, που προέκυψε από το νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, πριν τις εκλογές. Επιπλέον, επεσήμαναν ότι, με γνώμονα το όφελος όλων των συναδέλφων στρατιωτικών, η εκπροσώπησή τους θα πρέπει να είναι ενιαία και υπό την «ομπρέλα» της ΠΟΜΕΝΣ, της Ομοσπονδίας που ανέδειξε τελεσίδικα η Ελληνική Δικαιοσύνη ως μοναδική.
Παρόντες στη συνάντηση εκ μέρους της ΕΣΠΕΛ ήταν ο Πρόεδρός της κ. Θωμάς Ντιντιός, ο Γεν. Γραμματέας κ. Αλέξανδρος Πράπας, ο Αν. Γραμματέας κ. Ιωάννης Ξανθόπουλος και το μέλος κ. Απόστολος Βλαστουδάκης.

Read more...

Μάξιμος προς Βορίδη: "Τροπολογία αναστολής δημοπρασιών στις υπό εκκαθάριση Ενώσεις"

Μάξιμος president

Λάρισα, 18 Σεπτεμβρίου 2019

 

ΖΗΤΑ Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:

Τροπολογία αναστολής δημοπρασιών στις υπό εκκαθάριση Ενώσεις

Την άμεση κατάθεση υπουργικής τροπολογίας με την οποία θα αναστέλλονται οι δημοπρασίες περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση Συνεταιρισμών ή Ενώσεων μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου περί Συνεταιρισμών που θα έχει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την αξιοποίησή τους από ενεργούς Συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών ζητά ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογραμμίζει ότι «η αξιοποίηση της περιουσίας των Συνεταιρισμών και των Ενώσεων Συνεταιρισμών που έχουν πάψει να λειτουργούν ή βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης είναι αξίωση των αγροτών. Σε όλη την ελληνική επικράτεια απαντώνται εγκαταστάσεις, αποθήκες κτλ., που άλλοτε έσφυζαν από δραστηριότητα και σήμερα παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό ανεκμετάλλευτες να ρημάζουν. Φωτεινές εξαιρέσεις αποτελούν κάποιες εγκαταστάσεις που συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται με ενοικίαση είτε από ιδιώτες είτε από δραστήριες Ομάδες Παραγωγών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ομάδα Παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς στο Πουρνάρι της Λάρισας, η οποία συγκεντρώνει την παραγωγή της σε ενοικιαζόμενες εγκαταστάσεις -περιουσία της πρώην ΕΑΣ Λάρισας, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος που είχε για το θέμα ενημέρωση από τον αντιπρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών ελιάς Πουρναρίου κ. Γιώργο Μακρή και τον ταμία κ. Δημήτρη Νταναβάρα σημειώνει ότι «η δραστήρια αυτή Ομάδα, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της αξιοποιώντας την οικονομία κλίμακος που επιτυγχάνεται με τη συγκέντρωση και πώληση της παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς της περιοχής.
Ωστόσο, πρόσφατα (05.09.19) επιδόθηκε στους παραγωγούς έγγραφο δικαστικού επιμελητή που τους γνωστοποιεί ότι επίκειται δημοπρασία των εγκαταστάσεων στις 23 Οκτωβρίου 2019 και ορίζει την αξία τους. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες τους τόσο για το υψηλό τίμημα που έχει οριστεί, όσο και για τον λίγο χρόνο που διαθέτουν μέχρι τη δημοπρασία. Όπως υπογραμμίζουν, διαφωνούν με την κοστολόγηση των εγκαταστάσεων, ενώ λόγω των περιορισμένων οικονομικών πόρων της ομάδας αδυνατούν να συμμετάσχουν με αξιώσεις στη διαδικασία. Επιπροσθέτως, τονίζουν ότι ο χρόνος μέχρι τη δημοπρασία είναι εξαιρετικά σύντομος, εκμηδενίζοντας κάθε πιθανότητα αναζήτησης επιπρόσθετων οικονομικών πόρων ή έστω δανεισμού και διαμαρτύρονται ότι βρίσκονται προ τετελεσμένων γεγονότων, με το μέλλον της Ομάδας, πλέον, αβέβαιο».
Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής καλεί τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει αν εν όψει της κατάθεσης νέου νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς και με βάση τις προεκλογικές δεσμεύσεις για ευνοϊκότερες προϋποθέσεις διεκδίκησης από ενεργά παραγωγικά σχήματα της περιουσίας συνεταιριστικών σχημάτων υπό εκκαθάριση, προτίθεται να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία με την κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα αναστέλλεται η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών και Ενώσεων συνεταιρισμών μέχρι την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου των συνεταιρισμών.

 

Read more...

Μάξιμος: "Σε αναμμένα κάρβουνα οι αμυγδαλοπαραγωγοί για αποζημιώσεις!"

Μάξιμος αμυγδαλοπαραγωγοί

Λάρισα, 17 Σεπτεμβρίου 2019

ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΣΚΕΨΗ:

Σε αναμμένα κάρβουνα οι αμυγδαλοπαραγωγοί για αποζημιώσεις

«Οι αμυγδαλοπαραγωγοί δικαίως βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα και αναμένουν εναγωνίως από την πολιτεία απαντήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν και κυρίως την έμπρακτη στήριξή τους. Η φετινή παραγωγή είναι μηδαμινή! Τα αίτια της ζημιάς μπορεί να μην είναι ξεκάθαρα, όμως, η μείωση στην παραγωγή είναι αδιαμφισβήτητα σοβαρότατη στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Τεμπών αλλά και στο Δομένικο του δήμου Ελασσόνας. Δεδομένου ότι παρόμοιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή συμβαίνουν πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα για την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και την επανεξέταση της δυνατότητας αποζημίωσης των πληγέντων. Έχει, όμως, ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να αποζημιωθούν οι αμυγδαλοπαραγωγοί που δοκιμάζονται και εύλογα ζητούν τη στήριξη της πολιτείας». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των αμυγδαλοπαραγωγών και της αυτοδιοίκησης των περιοχών που ζημιώθηκαν.
Όπως τόνισαν οι καλλιεργητές, όταν χάνεται η παραγωγή χωρίς δική τους υπαιτιότητα, δουλειά της πολιτείας και των οργάνων της είναι να αναζητά τα αίτια, να αξιολογεί τα δεδομένα και να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για αποζημιώσεις. Στις συναντήσεις που είχαν με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ κατέθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία που βοηθούν στην τεκμηρίωση των ζημιογόνων αιτίων, καθώς και αιτήματα από τους Δήμους Τεμπών και Ελασσόνας για αναγγελίες ζημιάς. Εντούτοις, όπως επισήμαναν, μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει καμία απάντηση. Τέλος, τόνισαν ότι ο δικαιότερος τρόπος για την αποζημίωσή τους θα ήταν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις και οι αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ και όχι η παραπομπή σε ΠΣΕΑ ή ενισχύσεις ήσσονος σημασίας de minimis.
Παρόντες στη συνάντηση, εκ μέρους των αυτοδιοικητικών, που επιχειρηματολόγησαν υπέρ των παραγωγών, ήταν ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μητσογιάννης και ο πρόεδρος του Δομένικου Ελασσόνας κ. Στάθης Ψωμιάδης. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Συλλόγου Αμυγδαλοπαραγωγών Όσσας κ. Αντώνη Ζέλφου, συμμετείχε και ο αμυγδαλοπαραγωγός και μετεωρολόγος κ. Θεόδωρος Καρανίκας, που προέβη σε τεκμηρίωση της ζημιάς λόγω παγετού.

Read more...

Μάξιμος: "Οι χριστιανικές αξίες διαμόρφωσαν την Ευρώπη"

Μάξιμος ΣΤΑΥΡΟΣ 1

Λάρισα, 16 Σεπτεμβρίου 2019

ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΤΟ 12ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΔΕΜΕΡΛΙΩΤΩΝ:

Οι χριστιανικές αξίες διαμόρφωσαν την Ευρώπη

«Ο Σταυρός, εκτός από θρησκευτικό σύμβολο, για εμάς τους Έλληνες είναι και εθνικό σύμβολο. Ο Σταυρός είναι στη γαλανόλευκη και αποτελεί το εθνόσημό μας. Ας μην το λησμονούν αυτό όσοι στο όνομα μιας δήθεν ανεξιθρησκείας μιλούν απερίσκεπτα για αποκαθήλωση θρησκευτικών συμβόλων σε σχολεία, δικαστήρια κ.α. Πέρυσι στη Βαυαρία ψηφίστηκε η “διάταξη του Εσταυρωμένου” που επιβάλει στην είσοδο όλων των δημοσίων κτηρίων να υπάρχει ο Σταυρός για να υπενθυμίζει σε όλους ότι η Ευρώπη έχει διαμορφωθεί με βάση τις χριστιανικές αξίες, που νιώθουν ότι απειλούνται από την ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών με εντελώς ξένο πολιτισμικό-αξιακό φορτίο!». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος χαιρετίζοντας τις εορταστικές εκδηλώσεις στην κατάμεστη πλατεία του Σταυρού Φαρσάλων μετά τον πανηγυρικό εσπερινό που τέλεσε ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος.

Το ελληνικό καλοκαίρι καλά κρατεί...
Ο Θεσσαλός πολιτικός με αφορμή το 12ο Αντάμωμα Δεμερλιωτών που οργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος Σταυρού τους συνεχάρη για τη δράση τους «που συμβάλει στη διατήρηση ηθών και εθίμων του τόπου και εντέλει στην εθνική μας αυτογνωσία! Τι κι αν είμαστε στα μέσα του Σεπτέμβρη, το ελληνικό καλοκαίρι καλά κρατεί, και μαζί με αυτό τα ανταμώματα στων Ελλήνων τις κοινότητες. Είναι αναμφίβολα ευκαιρία για διασκέδαση, αλλά και για ανανέωση των δεσμών μας με τους απόδημους».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είπε ότι το πανηγύρι της Παναγίας της Δεμερλιώτισσας τον ενέπνευσε «για τη συγγραφή ενός διηγήματος που πρωτοκυκλοφόρησε ως ένθετο καλοκαιρινό ανάγνωσμα στην εφημερίδα “Ελευθερία” με ακούσματα των παιδικών μου χρόνων. Αγνοούσα, όμως, ότι κάποτε ο Σταυρός είχε δυο σινεμά, όπως πληροφορήθηκα απόψε, που μαρτυρά ότι ήταν ένα από τα πιο ζωντανά κεφαλοχώρια του νομού. Αλλά και σήμερα ο Σταυρός, το Δεμερλί, “αντιστέκεται” σε σχέση με τα περισσότερα χωριά που δυστυχώς έχουν ερημώσει».

Μάξιμος ΣΤΑΥΡΟΣ 3

Μάξιμος ΣΤΑΥΡΟΣ 4

Μάξιμος ΣΤΑΥΡΟΣ 2

 Μάξιμος ΣΤΑΥΡΟΣ 5

Read more...

Μάξιμος για μνημείο στη Γίαννουλη: "Μνημείο έναυσμα για μελέτη της τοπικής ιστορίας!"

Μάξιμος γιανουλη 1

Λάρισα, 15 Σεπτεμβρίου 2019

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ:

Μνημείο έναυσμα για μελέτη της τοπικής ιστορίας

«Ο αγώνας της εθνικής αντίστασης 1941-44, που ακολούθησε το έπος του 1940 στα βουνά της Αλβανίας με το Όχι στο φασισμό, είναι μια από τις λαμπρές σελίδες στην ιστορία του σύγχρονου ελληνισμού. Δυστυχώς, την εθνική αντίσταση ακολούθησε ο αιμοβόρος εμφύλιος πόλεμος 1944-49, τις συνέπειες του οποίου πληρώσαμε ακριβά ως έθνος». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επιμνημόσυνη δέηση για τους 4 πατριώτες της Γιάννουλης, που σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές στη διάρκεια της κατοχής.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του προέδρου της Γιάννουλης κ. Γιάννη Δαβλέρη, εξέφρασε την ικανοποίησή του «διότι φέτος μετά από την υιοθέτηση της πρότασής μου από τη δημοτική αρχή ανεγέρθη μνημείο στην πλατεία Θρακών, κάτι που ήταν καθολικό αίτημα των κατοίκων της Γιάννουλης, όπου και έγινε η κατάθεση των στεφάνων -και όχι στους τάφους των εκτελεσθέντων στο κοιμητήριο της κωμόπολης.
Θέλω να ελπίζω ότι το μνημείο αυτό θα φέρει πιο κοντά στα νέα παιδιά την τοπική μας ιστορία και θα αποτελέσει έναυσμα για την μελέτη της. Τώρα που σιγά σιγά φεύγει η γενιά της εθνικής αντίστασης έχουμε χρέος να διατηρήσουμε ασβέστη την ιστορική μνήμη γιατί ούτε η ελευθερία, ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, ήταν πάντα δεδομένα και αυτονόητα».

Μάξιμος γιανουλη 2

Μάξιμος γιανουλη 3

Μάξιμος γιανουλη 4

Μάξιμος γιανουλη 5

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: "Στις 17 Σεπτεμβρίου η μελέτη για τα αρδευτικά Σμοκόβου"

MAXIMOS NEW

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2019

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΕ ΜΑΞΙΜΟ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ:

Στις 17 Σεπτεμβρίου η μελέτη για τα αρδευτικά Σμοκόβου

Στις 17 Σεπτεμβρίου θα γίνει η αποσφράγιση των προσφορών για την ανάθεση σύμβασης για την μελέτη των αρδευτικών δικτύων της περιοχής Σμοκόβου με τα απαιτούμενα τεχνικά έργα, όπως προκύπτει από την απάντηση στον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος που έδωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που είχε αποδέκτης παραπόνων κατοίκων του Σταύρου για τη μη ολοκλήρωση του έργου που θα δώσει λύση στο αρδευτικό πρόβλημα του χωριού με νερό από το Σμόκοβο, αλλά και για την απουσία υπεύθυνης ενημέρωσης, με ερώτησή του ζήτησε να πληροφορηθεί για τις ενέργειες που έχουν γίνει προκειμένου να υπάρξει κλειστό κύκλωμα υπόγειων αγωγών από το Ν. Ικόνιο Καρδίτσας στον Σταυρό Φαρσάλων, που θα επιτρέψει την άρδευση με νερό από το φράγμα Σμοκόβου.
Στην απάντησή του ο κ. Καραμανλής σημειώνει ότι το έργο «ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΜΟΚΟΒΟΥ» έχει χαρακτηριστεί «ως έργο Εθνικού Επιπέδου, Ειδικό και Σημαντικό» και «εγκρίθηκε η ένταξή του στον προγραμματικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών», ενώ «εγκρίθηκε δέσμευση προϋπολογισμού ποσού 3.000.000,00 ευρώ για την σύναψη δημόσιας σύμβασης εκπόνησης της μελέτης “ΜΕΛΕΤΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΜΟΚΟΒΟΥ”».
Επίσης γνωστοποιεί ότι με Απόφαση του Υπουργού στις 31-05-2019:
• Εγκρίθηκε η προσφυγή στην Ανοικτή Διαδικασία του άρθρου 27 του Ν. 4412/2016 για την σύναψη δημόσιας σύμβασης μελέτης άνω των ορίων του Ν. 4412/2016, με τον τίτλο: «ΜΕΛΕΤΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΜΟΚΟΒΟΥ», με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.
• Εγκρίθηκε η Διακήρυξη και τα λοιπά Τεύχη Δημοπράτησης για την ανάθεση της εν λόγω σύμβασης μελέτης.
• Ορίστηκε ως Αναθέτουσα Αρχή της σύμβασης εκπόνησης της μελέτης «ΜΕΛΕΤΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΜΟΚΟΒΟΥ» η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών & Εγγειοβελτιωτικών Έργων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
3. Αντικείμενο της προς ανάθεση σύμβασης είναι η μελέτη των αρδευτικών δικτύων της περιοχής Σμοκόβου, με τα απαιτούμενα τεχνικά έργα, καθώς και οι κτηματολογικές μελέτες, η εκπόνηση τευχών δημοπράτησης και οι οικονομοτεχνικές μελέτες, ώστε να υπάρχει πληρότητα φακέλου δημοπράτησης.
Αναλυτικότερα, η προς δημοπράτηση μελέτη θα περιλαμβάνει:
• Υδρολογική διερεύνηση των δυνατοτήτων του ταμιευτήρα Σμοκόβου - διαχείριση υδατικού δυναμικού.
• Έργα ενίσχυσης του υδατικού δυναμικού του ταμιευτήρα Σμοκόβου από γειτονικές λεκάνες.
• Επικαιροποίηση της προμελέτης και της οριστικής μελέτης των αρδευτικών δικτύων των ζωνών ΣΙ έως Σ8 και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
• Μελέτη των έργων υδροληψίας-ρύθμισης, για την τροφοδότηση όλων των δικτύων των ζωνών ΣΙ έως Σ8.
4. Ο διαγωνισμός θα γίνει μέσω του ΕΣΗΔΗΣ με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών την 11.09.2019 και ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών την 17.09.2019».

Read more...