Menu
A+ A A-

Μαξιμος προς Σταϊκούρα-Χατζηδάκη: Να αποζημιωθούν λόγω COVID και οι djs

Maximos presid

Λάρισα, 21 Ιανουαρίου 2021

ΖΗΤΑ Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΙΣΚΟΘΕΤΕΣ:

Να αποζημιωθούν λόγω COVID και οι djs

«Αναμφίβολα οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης και της ψυχαγωγίας ανήκουν στους άμεσα οικονομικά θιγόμενους συμπολίτες μας από την επέλαση του Covid. Τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία για τον έλεγχο της πανδημίας έχουν σκοπό να προστατέψουν τη δημόσια υγεία και ορθώς στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα οι εργαζόμενοι πλήττονται οικονομικά, δρομολογούνται αποζημιώσεις. Θεωρώ, λοιπόν, εύλογο το αίτημα για αποζημίωση των επαγγελματιών δισκοθετών και πιστεύω ότι θα πρέπει να τύχει της ανάλογης προσοχής, καθώς η συσχέτισή τους με τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές λόγω των μέτρων, είναι στενή, και επηρεάζει την απασχόλησή τους».
Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την κατάθεση σχετικής Αναφοράς στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός με την Αναφορά του συνηγορεί στο αίτημα που του κοινοποιήθηκε με σχετική επιστολή από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Δισκοθετών Λάρισας (Σ.Ε.Δι.Λ) για αποζημιώσεις στους εργαζόμενους του κλάδου που έχουν ένσημα επαγγελματία δισκοθέτη (dj)/μουσικού – καλλιτέχνη, λόγω του περιορισμού της απασχόλησής τους από την εφαρμογή των μέτρων για τον κορονοϊό στον νομό Λάρισας, κατά την περίοδο του Οκτωβρίου του 2021 και του Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου του 2022.
Στην επιστολή του Συλλόγου αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι στον εν λόγω κλάδο έχουν διακόψει την εργασία τους συνολικά 24 ημέρες, ήτοι από 1 έως 8 Οκτωβρίου και από 30 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 14 Ιανουαρίου 2022, λόγω των μέτρων που ίσχυσαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στο νομό Λάρισας. Η σχέση του επαγγέλματός τους με τις επιχειρήσεις που δεν λειτούργησαν λόγω των μέτρων είναι άμεση και συνεπώς το 95% των εργαζόμενων του κλάδου παρέμεινε χωρίς δουλειά το προαναφερόμενο διάστημα. Ως εκ τούτου, για λόγους δικαιοσύνης, ζητούν από το κράτος να προβεί σε αποζημιώσεις για τις ημέρες που δεν εργάστηκαν, καθώς και για όσο καιρό απαιτηθεί αν υπάρξει νέα περίοδος εφαρμογής των μέτρων.
Αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα των εργασιακών περιστάσεων που θίγουν τους εργαζόμενους του κλάδου ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να διερευνηθεί η δυνατότητα για την οικονομική τους στήριξη και την ενημέρωσή του επ’ αυτού.

 

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος-Σ. Γκαβρίλοφ προς νέα πρόεδρο ευρωβουλής: Η Ευρώπη ενώπιον προκλήσεων: πανδημία, ανισότητες, ενεργειακή και κλιματική κρίση, προστασία συνόρων.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΚΑΒΡΙΛΟΦ

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2022

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΚΑΒΡΙΛΟΦ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗΣ:

Η Ευρώπη ενώπιον προκλήσεων: πανδημία, ανισότητες, ενεργειακή και κλιματική κρίση, προστασία συνόρων

«Το ευρωπαϊκό μέλλον υπονομεύεται από την αναβίωση μιας ψυχροπολεμικής ατμόσφαιρας, την οποία πιστεύαμε ότι είχαμε αφήσει στο παρελθόν. Η Ευρώπη οφείλει σε αυτήν την συγκυρία να διατυπώσει τη δική της διακριτή θέση, που θα στοχεύει στην επίτευξη της ειρήνης και της συνεργασίας». Τα παραπάνω υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Πρόεδρος της Γ.Σ. της ΔΣΟ, μέλος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, σε συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλαν στην νεοεκλεγείσα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρομπέρτα Μέτσολα.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν «ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας, που στοχεύει, σύμφωνα και με την επιθυμία των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια Ευρώπη της ισότητας, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ευημερίας όλων των πολιτών της. Πιστεύουμε ότι και εσείς συμμερίζεστε το όραμα μιας Ευρώπης που, ενώ σέβεται και προστατεύει τις ιδιαίτερες ταυτότητες των εθνών της, ταυτόχρονα προάγει την κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, στηριγμένη στα θεμέλια και στις αξίες του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού -δηλαδή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, του ρωμαϊκού δικαίου και του χριστιανισμού».
Η ηγεσία της ΔΣΟ επισημαίνει ότι «η ανάληψη της προεδρία από μέρους σας λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή για το ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι.
Εν πρώτοις, η δοκιμασία της πανδημίας έχει φέρει στα όριά τους τα συστήματα υγείας, καταδεικνύοντας την ανάγκη ενίσχυσής τους, ενώ ταυτόχρονα απέδειξε τις δυνατότητες της επιστήμης στην υπηρεσία του ανθρώπου.
Παράλληλα, όμως, το ευρωπαϊκό μέλλον υπονομεύεται από την αναβίωση μιας ψυχροπολεμικής ατμόσφαιρας, την οποία πιστεύαμε ότι είχαμε αφήσει στο παρελθόν. Η Ευρώπη οφείλει σε αυτήν την συγκυρία να διατυπώσει την δική της διακριτή θέση, που θα στοχεύει στην επίτευξη της ειρήνης και της συνεργασίας.
Στα παραπάνω, προστίθενται ακόμη οι οικονομικές ανισότητες μεταξύ των κρατών, οι κοινωνικές ανισότητες που διευρύνονται, η ενεργειακή και η κλιματική κρίση αλλά και η προστασία των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων από όσους επιδιώκουν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Όλα αυτά θεωρούμε επιτακτικό να συμπεριληφθούν στην συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και, προς τούτο, εκτιμούμε πως ο διαθέσιμος χρόνος που έχει οριστεί πρέπει να επιμηκυνθεί».
Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ και ο πρόεδρος της Γενικής της Συνέλευσης επισυνάπτουν τα συμπεράσματα και τις προτάσεις του διεθνούς θεσμού για τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και καταλήγουν προσβλέποντας σε εποικοδομητική συνεργασία, αλλά και συνάντηση με τη νέα πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου.

Read more...

Συνεργασία Μ. Χαρακόπουλου με Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης: Νέα “Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων” για ταχύτερη προώθηση έργων με διαφάνεια

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ

Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2022

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ:

Νέα “Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων” για ταχύτερη προώθηση έργων με διαφάνεια

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη “πατάει γκάζι” για την εφαρμογή όλων εκείνων των μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων που θα επιτρέψουν την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Παρά το γεγονός ότι η δοκιμασία της πανδημίας ακόμη ταλανίζει και τη δική μας χώρα, πραγματοποιούνται όλες αυτές οι κινήσεις που θα δημιουργήσουν ένα νέο περιβάλλον για την ελληνική οικονομία. Ψηλά στην ιεράρχηση των στόχων είναι αναμφίβολα η ταχύτερη απορρόφηση και αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης, ενός καθοριστικού χρηματοδοτικού εργαλείου για την ισχυροποίηση και διεύρυνση της παραγωγικής δομής και την υλοποίηση μεγάλων έργων. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο να παραμεριστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που μας ταλαιπώρησαν στο παρελθόν, σε συνδυασμό, όμως, με την ενίσχυση της διαφάνειας. Αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί και το σχέδιο νόμου για την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ), που προωθεί προς ψήφιση στην Βουλή ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, για το οποίο είχε την ευγενή καλοσύνη να με ενημερώσει ενδελεχώς και γι’ αυτό θέλω θερμά να τον ευχαριστήσω». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, στο γραφείο του Αντιπροέδρου -ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή και της επεξεργασίας του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Υπενθυμίζεται ότι με το σχέδιο νόμου -που επιμελήθηκε ο κ. Πικραμμένος-υλοποιείται η ενοποίηση των δύο υφιστάμενων Αρχών, της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) και της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) σε μία, που θα ονομάζεται Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ), με στόχο τη μεταξύ τους συνεργασία για την ορθή προκήρυξη και ταχύτερη εξέταση των δημοσίων συμβάσεων και ειδικά όσων αφορούν μεγάλα έργα. Έτσι, θα είναι δυνατόν να αποφεύγονται προσφυγές και ως εκ τούτου να παρατηρείται καθυστέρηση στην κατακύρωση των διαγωνισμών ή ακόμα και η ακύρωση και η επαναπροκήρυξή τους. Οι συγκεκριμένες διευθετήσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές, ιδιαίτερα, ενόψει της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, τα κονδύλια του οποίου πρέπει να απορροφώνται σε, κυριολεκτικά, ασφυκτικά χρονικά διαστήματα.

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Ευελπιστούμε να υπάρξει ενδιαφέρον για θέση αρχειονόμου στην Αγιά

ΜΑΞΙΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΡΧΕΙΟΦΥΛΑΚΙΟ ΑΓΙΑΣ:

Ευελπιστούμε να υπάρξει ενδιαφέρον για θέση αρχειονόμου στην Αγιά

• Σπουδαίος ο ρόλος στην ιστορική καταγραφή των εγγράφων ντοκουμέντων

«Η ιστορική μνήμη συνιστά κεφαλαιώδες στοιχείο επιβίωσης ενός έθνους. Η γνώση του παρελθόντος ενισχύει και νοηματοδοτεί τις αποφάσεις και τις πράξεις του παρόντος και τους σχεδιασμούς του μέλλοντος. Κι αυτό το αξίωμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο για τον ελληνισμό τόσο για τις κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα, όσο και γιατί το προηγούμενο και το τρέχων έτος θυμάται και τιμά δύο κομβικά γεγονότα της ιστορικής του διαδρομής, την Επανάσταση του 1821 και την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Σπουδαίο ρόλο στην ορθή καταγραφή του παρελθόντος παίζουν τα έγγραφα ντοκουμέντα, που μας παρουσιάζουν την πραγματικότητα της εποχής με πολύτιμα στοιχεία τα οποία με την σειρά τους μας οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα. Γι’ αυτό κι επιμένουμε στην στελέχωση των Αρχείων, όπως αυτό της Αγιάς. Ευελπιστούμε σύντομα να υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη θέση του αρχειονόμου στο πλαίσιο της κινητικότητας, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως μας ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση (αριθμ. πρωτ. 5501/Φ1 της 18ης Ιανουαρίου 2022) που έλαβε από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, μετά από σχετική ερώτησή του (αριθμ. πρωτ. 8674, που κατατέθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2021).
Σύμφωνα με την απάντηση της αρμόδιας υπουργού «η θέση του ΠΕ Αρχειονόμων για το Αρχειοφυλακείο Αγιάς εντάχθηκε στον Α΄ Κύκλο κινητικότητας 2021, ωστόσο δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Στη συνέχεια εντάχθηκε εκ νέου στον Β´ Κύκλο 2021, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ανάγκες του Αρχειοφυλακείου Αγιάς εξυπηρετούνται περιοδικά́ από τα ΓΑΚ-Τμήμα Λάρισας, υπηρεσία στην οποία ανήκει οργανικά».
Υπενθυμίζεται ότι ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του, αφού ανέφερε το πρόβλημα της μη στελέχωσης του Αρχειοφυλακείου Αγιάς, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «τα κατά τόπους παραρτήματα των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) συνιστούν ανεκτίμητες κιβωτούς της συλλογικής μνήμης, χώροι που δραστηριοποιείται η δημιουργική ιστορική έρευνα και διαμορφώνεται μια έγκυρη αντίληψη για το κοινό παρελθόν μας. […] Δομές όπως τα ΓΑΚ για να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους ως κοιτίδες ιστορικής μνήμης άλλα και ως κυψέλες ιστορικής έρευνας, θα πρέπει να λειτουργούν σε ένα διαφορετικό πλαίσιο στελέχωσής τους από το ισχύον, με μόνιμο προσωπικό και όχι μέσω ετήσιων αποσπάσεων. Η λεπτομερειακή δουλειά που απαιτείται για την ανίχνευση δημόσιων ιστορικών αρχείων και συλλογών -όπως είναι η παραλαβή, η ταξινόμηση, η αρχειοθέτηση, η καταλογογράφηση, η ψηφιοποίηση, η δημοσιοποίηση, η παρουσίαση και κυρίως η προστασία και η διατήρησή τους, ως κομμάτι του εθνικού μας πλούτου- προϋποθέτει τη στελέχωσή τους με προσωπικό που κατέχει εξειδικευμένα προσόντα και έχει τη δυνατότητα να αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο για την παραγωγή έργου».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος με νέα πρέσβη στο Βατικανό: Κοινές πρωτοβουλίες εκπροσώπων Ορθόδοξου και Καθολικού κόσμου

MAXIMOS VATICAN

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΝΕΑ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ:

Κοινές πρωτοβουλίες εκπροσώπων Ορθόδοξου και Καθολικού κόσμου

«Η ατζέντα των θεμάτων επί των οποίων μπορεί να υπάρξει γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των κοινοβουλευτικών θεσμών Ορθοδόξων και Καθολικών έχει διευρυνθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Είμαστε βέβαιοι ότι στο πρόσωπο της νέας πρέσβειρας της Ελλάδος στο Βατικανό, την οποία ενημέρωσα για τις δράσεις που προωθούμε, θα έχουμε έναν συμπαραστάτη των προσπαθειών για κοινές πρωτοβουλίες με τους εκπροσώπους του καθολικού κόσμου». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την συνάντηση που είχε με την νέα πρέσβειρα της Ελλάδας στο Βατικανό κ. Κάτια Γεωργίου.
Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία της πρέσβειρας με σκοπό την ενημέρωσή της για τις δράσεις της ΔΣΟ, και ιδιαιτέρως αυτών που σχετίζονται με την Καθολική Εκκλησία.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε την κ. Γεωργίου για την τιμή της πρόσκλησης και το ενδιαφέρον της να συμβάλει θετικά για την ευόδωση των στόχων του θεσμού. Εν συνεχεία, την ενημέρωσε για τη εμβάθυνση της συνεργασίας της ΔΣΟ με το Διεθνές Δίκτυο Καθολικών Νομοθετών (ICLN), η οποία περιλαμβάνει και κοινές πρωτοβουλίες με παρεμβάσεις για το Μέλλον της Ευρώπης, και πρωτίστως για τη διατήρηση και ανάδειξη της χριστιανικής της παράδοσης, αλλά και την προστασία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή που απειλούνται με αφανισμό.
Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στη συμμετοχή, για πρώτη φορά, της ΔΣΟ στο forum «Συνάντηση του Ρίμινι για τη φιλία των λαών», όπου έλαβαν μέρος σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής ζωής όχι μόνο της Ιταλίας αλλά συνολικότερα του καθολικού κόσμου.
Ο επικεφαλής του διεθνούς θεσμού των Ορθοδόξων κοινοβουλευτικών ενημέρωσε την Ελληνίδα διπλωμάτη για τις συζητήσεις με τους καθολικούς για τη διοργάνωση εκδηλώσεων για το κοινό Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών που συμπίπτει το 2025 με τη συμπλήρωση, το ίδιο έτος, 1700 χρόνων από την Α´ Οικουμενική Σύνοδο της ενωμένης χριστιανοσύνης.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος παρουσίασε στην κ. Γεωργίου τις πρωτοβουλίες της ΔΣΟ για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε ισλαμικό τέμενος. Μια εξ αυτών είναι η έκδοση του τόμου «Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και καθολικές εκκλησίες αφιερωμένες στη Σοφία του Θεού. Ο τόμος, ο οποίος επιδόθηκε στον Πάπα Φραγκίσκο -δια της νουτσιατούρας- κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, θα μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, μεταξύ αυτών και στα ιταλικά. Μάλιστα, προγραμματίζεται επίσημη παρουσίασή του και στην Ιταλία. Για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε απευθύνει και επιστολή στον Ποντίφικα, ζητώντας τη συμπαράστασή του στην προσπάθεια ακύρωσης της απόφασης της τουρκικής ηγεσίας που αλλοίωσε τον χαρακτήρα του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Read more...

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επίτιμο μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας • Πρόεδρος Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ.: Ο Χαρακόπουλος διαθέτει εξαιρετική πένα!

MAXIMOS 1 5

Λάρισα, 17 Ιανουαρίου 2022

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επίτιμο μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας

• Πρόεδρος Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ.: Ο Χαρακόπουλος διαθέτει εξαιρετική πένα!

Τον Λαρισαίο βουλευτή και συγγραφέα, δρ Μάξιμο Χαρακόπουλο, καλωσόρισε ως Επίτιμο Μέλος της η Ένωση Λογοτεχνών – Συγγραφέων Λάρισας (Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ.) στην έδρα της, το Γρηγοριάδειο Πνευματικό Κέντρο.
Στη σεμνή τελετή, με ιδιαίτερα θερμούς λόγους, υποδέχθηκε τον πολιτικό και συγγραφέα, που όπως είπε «διαθέτει εξαιρετική πένα», η πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών-Συγγραφέων Λάρισας κ. Δήμητρα Μπαρδάνη.
Στην σύντομη -λόγω των υγειονομικών μέτρων για τον COVID- προσφώνησή της σημείωσε, ότι αποτελεί τιμή για την Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ. η αποδοχή της πρότασης από τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε «εξαιρετικό πολιτικό αλλά και πολύ καλό συγγραφέα». Μάλιστα, έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα για την Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ. Ο κ. Χαρακόπουλος έγινε επίτιμο μέλος της Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ. και ευχόμαστε όλες, γιατί το Δ.Σ. αποτελείται μόνον από γυναίκες, να μπορεί να βρίσκει χρόνο για να γράφει, γιατί έχει και πολύ εξαιρετική πένα. Τον καλωσορίζουμε στην Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ.».
Ολοκληρώνοντας η κ. Μπαρδάνη του προσέφερε το ετήσιο λογοτεχνικό περιοδικό «Πνευματική Λάρισα», που εκδίδει η Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ.

Μάξιμος: Φυγή από τα ψυχοφθόρα της πολιτικής..
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην αντιφώνησή του, ευχαριστώντας για τη θερμή υποδοχή, υπογράμμισε ότι «είναι ιδιαίτερα τιμητική η πρόσκληση να με εγγράψετε ως επίτιμο μέλος της Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ. Ξέρετε η πολιτική είναι μια ψυχοφθόρα και χρονοβόρα διαδικασία, εκτός από υψηλά ιδανικά που υπηρετούμε, πολλές φορές περισσεύουν και οι μικρότητες, οι μικροψυχίες, η συκοφαντία και η διαβολή. Και για ‘μένα εδώ και χρόνια, η γραφή, η δημιουργική γραφή και η ανάγνωση ήταν μια φυγή από αυτά τα ψυχοφθόρα. Με αυτό το κίνητρο ξεκίνησα να γράφω. Μέχρι τώρα, όπως ξέρετε, έχω εκδώσει πέντε βιβλία. Είναι στα σκαριά ακόμη ένα, ένα οδοιπορικό στην καθ’ ημάς Ανατολή, στις εστίες, που από αρχαιοτάτων χρόνων και ιδιαίτερα στους βυζαντινούς χρόνους, άνθησε ο ελληνισμός: την Κωνσταντινούπολη, την Τραπεζούντα, την Σμύρνη, την Κύπρο, τα Ιεροσόλυμα, την Αλεξάνδρεια. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία, με την αιγίδα της Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ., μέσα στην χρονιά να μπορέσουμε να το εκδώσουμε και να το παρουσιάσουμε. Και πάλι σας ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή».
Στο συγγραφικό έργο του Λαρισαίου βουλευτή περιλαμβάνονται ήδη πέντε βιβλία: «Ρωμιοί της Καππαδοκίας» (ιστορική-κοινωνιολογική μελέτη, 2003 -με πρόλογο του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου), «Ενθύμιον Πανηγύρεως» (λεύκωμα, 2005), «Δείγματα Γραφής» (πολιτικά δοκίμια, Μεταίχμιο 2007 -με πρόλογο του πρώην υπουργού κ. Γιώργου Σουφλιά), «Εκ νεότητός μου» (διηγήματα, 2011), «Για την ταμπακιέρα…» (πολιτικά κείμενα, 2012, με πρόλογο του συγγραφέα και δημοσιογράφου κ. Τίτου Αθανασιάδη).
Στην εκδήλωση από το Δ.Σ. της Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ. παρευρέθηκαν, επίσης, η Γενική Γραμματέας κ. Βασιλική Καρατάσιου-Τσιώλη και η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων κ. Άννα Καρακασίδου-Μπίσκα.

MAXIMOS 2 5

MAXIMOS 3 5

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την τελετή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/EiVBdOqLs-8

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος από την εορτάζουσα Αγιά Λάρισας: Να μην ξαναζήσουμε άλλη πανδημία! • Απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό (φωτό)

ΜΑΞΙΜΟΣ 4 7

Λάρισα, 17 Ιανουαρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ:

Να μην ξαναζήσουμε άλλη πανδημία!

• Απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό

«Προσδοκούμε ότι επιτέλους η δοκιμασία της πανδημίας, που ταλανίζει την ανθρωπότητα επί μια διετία, θα λάβει σύντομα τέλος. Μπορεί αυτή τη στιγμή οι συνθήκες να εξακολουθούν να είναι βεβαρυμμένες, με δεκάδες συνανθρώπους μας να φεύγουν από την ζωή καθημερινώς, εκατοντάδες άλλοι να παραμένουν διασωληνωμένοι και χιλιάδες να νοσούν, όμως, ήδη αχνοφέγγει φως στον ορίζοντα. Οι μαζικοί εμβολιασμοί και οι νέες μεταλλάξεις του ιού δίνουν το δικαίωμα στους επιστήμονες να αισιοδοξούν ότι οδεύουμε σε έξοδο από αυτή την δοκιμασία στους επόμενους μήνες. Εδώ, από την Αγιά, θα ήθελα να απευθύνω για μια ακόμη φορά έκκληση για εμβολιασμό σε όσους συμπολίτες μας εξακολουθούν, είτε από φόβο είτε από παραπληροφόρηση, να μην κάνουν το εμβόλιο, θέτοντας τη δική τους ζωή, αλλά και των συνανθρώπων τους σε μέγιστο κίνδυνο». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την αρχιερατική λειτουργία στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αντωνίων, πολιούχων της Αγιάς Λάρισας, όπου χοροστάτησε ο επιχώριος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίος -με αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπομένων μέτρων προστασίας για τον COVID-19.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην δήλωσή του εξήρε «τον ρόλο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και των αρχιερέων, όπως του Αγίου Δημητριάδος, που καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας με τον λόγο και τη στάση τους κατέδειξαν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ενώ ανέδειξαν στη σωστή της διάσταση τη σχέση επιστήμης και θρησκείας. Δυστυχώς, ανάμεσα σε ιερωμένους και μοναχούς υπήρξαν και εκείνοι που αυτή την σχέση δεν την κατανόησαν, και θέλησαν να υποκαταστήσουν τον γιατρό. Το αποτέλεσμα καταγράφεται ιδιαίτερα οδυνηρό, λαμβάνοντας υπόψη και τις απώλειες μεταξύ του κλήρου και της μοναστικής κοινότητας. Αυτή η περιπέτεια μπορεί, επομένως, να αποτελέσει πηγή χρήσιμων συμπερασμάτων που θα ωφελήσουν και τη σχέση της Εκκλησίας μας με την κοινωνία στον σύγχρονο κόσμο. Εύχομαι σύντομα να βγούμε από αυτή τη δοκιμασία και να μην ξαναζήσουμε άλλη πανδημία».
Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου κ. Ιωάννης Αγγελάκας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας, ταξίαρχος, κ. Χρήστος Σιμούλης, η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και ικανό εκκλησιάσμα.

ΜΑΞΙΜΟΣ 5 4

ΜΑΞΙΜΟΣ 3 7

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 10

ΜΑΞΙΜΟΣ 2 8

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος προς Υπ. Πολιτισμού: Δράσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

ΜΑΞ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ:

Δράσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

• Αφορμή για εθνικό αναστοχασμό και αυτογνωσία

«Τι δράσεις προγραμματίζετε με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή με σκοπό την προβολή τόσο των γεγονότων όσο και εν γένει της ιστορίας και του λαμπρού πολιτισμού του μικρασιατικού ελληνισμού, καθώς και την προσφορά των Μικρασιατών Προσφύγων στην Ελλάδα». Τα παραπάνω ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με Επίκαιρη Ερώτησή του στην υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.
Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής στην Επίκαιρη Ερώτησή του σημειώνει ότι «το 2022 συμπληρώνονται 100 έτη από την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής. Με την καταστροφή της Σμύρνης, τον απηνή διωγμό των Ελλήνων στις μικρασιατικές ακτές και στον Πόντο, την βίαιη εκδίωξή τους από τις πατρογονικές εστίες τους, αλλά και την αναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, που ακολούθησε, ήλθε το τέλος της τρισχιλιόχρονης παρουσίας του μικρασιατικού ελληνισμού.
Όπως αποδεικνύουν και οι πλέον πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, αλλά και όπως επισήμως έχει νομοθετήσει η Βουλή των Ελλήνων, η εξάλειψη του ελληνισμού στην Μικρασία αποτελούσε τμήμα του γενικότερου σχεδίου της εξαφάνισης του χριστιανικού στοιχείου και της δημιουργία ενός θρησκευτικά ομοιογενούς τουρκικού κράτους, και γι’ αυτόν τον λόγο συνιστά και Γενοκτονία.
Η επετειακή συγκυρία επιβάλλει εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας την ευρεία ανάδειξη του γεγονότων, παρ’ όλη την τραγικότητά τους, σε όλες τους τις ιστορικές διαστάσεις με μια ποικιλία δράσεων και πρωτοβουλιών. Κι αυτό, διότι, κατά πρώτον, συνιστά οφειλή προς τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, οι οποίοι είτε βρήκαν βίαιο θάνατο στην διάρκεια των εκτεταμένων εκκαθαρίσεων και εκτοπίσεων, είτε βρέθηκαν ανέστιοι πρόσφυγες, μόνον με τα εικονίσματά τους, στην Ελλάδα.
Κατά δεύτερον, οι αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής για τρεις χιλιάδες χρόνια αποτελούσαν τμήμα του ελληνικού κόσμου, φάροι πολιτισμού και γέφυρες επικοινωνίας με τον ασιατικό χώρο. Σε αυτές τις περιοχές γεννήθηκε η φιλοσοφία, αναπτύχθηκαν οι τέχνες και τα γράμματα, και αργότερα αποτέλεσαν την καρδιά του Ορθόδοξου Βυζαντίου. Ακόμη και πριν το βίαιο τέλος στις μικρασιατικές ακτές και στον Εύξεινο Πόντο άνθιζαν το διεθνές εμπόριο και τα γράμματα. Αυτή η ανεκτίμητη ιστορική κληρονομιά παραμένει εσαεί κτήμα του ελληνισμού, που θα πρέπει να την αναδεικνύει κάθε φόρα υπό τα φώτα των νέων θεωρήσεων της επιστήμης.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «η φετινή επέτειος πρέπει να αποτελέσει την αφορμή ενός εθνικού αναστοχασμού, ως συνέχεια του ανάλογου που επιχειρήθηκε για τα 200 έτη από την Εθνική Επανάσταση του 1821. Είναι η ευκαιρία να εγκύψουμε στην μελέτη και στην ανάδειξη των θετικών αλλά και αρνητικών παραγόντων που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα, όπως και στο μέγα επίτευγμα της αφομοίωσης του προσφυγικού πληθυσμού στο ελλαδικό κράτος.
Οι επιλεγμένες δράσεις πρέπει να συμπεριλάβουν όλη την ελληνική επικράτεια και, βεβαίως, να στοχεύσουν πρωτίστως στην ενημέρωση των νέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ήδη, έχει ανακοινώσει σχετικές εκδηλώσεις και μάλιστα σε βάθος τριετίας

Read more...

Μάξιμος στα Φάρσαλα: Θωράκιση απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης

Μάξιμος Φάρσαλα 1

Λάρισα, 14 Ιανουαρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΕ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ:

Θωράκιση απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης

Άμεσες παρεμβάσεις με καθαρισμό και διαπλάτυνση ρεμάτων και γεφυρών και επανασχεδιασμός όλων των έργων με βάση τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής

• Επίσκεψη σε Βαμβακού και Υπέρεια με Τριαντόπουλο, Λυκουρέντζο, Σταυριανουδάκη

«Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε κατάματα. Τα έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα, που εμφανίζονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα, επιβάλουν τη θωράκιση της πολιτείας. Το πέρασμα του “Διομήδη’’ από το νομό μας προξένησε ζημιές στην περιοχή των Φαρσάλων, ευτυχώς όχι τόσο μεγάλες όπως ο “Ιανός” πριν 16 μήνες. Ωστόσο, κατέδειξε τη σπουδαιότητα άμεσων παρεμβάσεων με καθαρισμό και διαπλάτυνση ρεμάτων και γεφυρών και επανασχεδιασμό όλων των έργων με βάση τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής. Όταν σε μια ημέρα έχουμε ύψος βροχόπτωσης όσο είχαμε άλλοτε σε έναν χρόνο, δεν μπορεί να αναμένουμε έργα με ξεπερασμένες προδιαγραφές να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου για τις ζημιες που προκάλεσε ο «Διομήδης».
Ο Θεσσαλός πολιτικός την επόμενη των πλημμυρικών φαινομένων με κοινοβουλευτική παρέμβαση ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση όσων επλήγησαν.
Ο κυβερνητικός βουλευτής κατά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο, παρουσία του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου κ. Τάσου Λιαπή, ζήτησε λεπτομερέστερη ενημέρωση προκειμένου να αποκομίσει μια πιο εξειδικευμένη εικόνα των ζημιών, αλλά και των εφικτών λύσεων για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών που μέσα σε 16 μήνες υπέστησαν για δεύτερη φορά ζημίες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τον “Ιανό” προχώρησε σε γενναία χρηματοδότηση για τη δρομολόγηση των αναγκαίων έργων υποδομών, ενώ υπογράμμισε την αξία του φράγματος στη Σκοπιά για τη δρομολόγηση του οποίου δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου τον Φεβρουάριο του 2021.

Σε Βαμβακού και Υπέρεια
Ακολούθως, ο βουλευτής του νομού συνόδευσε το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για την κρατική αρωγή και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, στην επίσκεψή τους στη Βαμβακού και στην Υπέρεια των Φαρσάλων, που αποτέλεσαν και τα επίκεντρα των ζημιών που προκλήθηκαν από την σφοδρή κακοκαιρία.
Κατά τη συζήτηση με τους πλυμμηροπαθείς κατοίκους των χωριών, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, και με δεδομένη την επανάληψη των ζημιών μερικούς μήνες μετά τον «Ιανό», ιδιαίτερα στην Υπέρεια που εκκενώθηκε προληπτικά για την προστασία των κατοίκων της, ετέθη επιτακτικά το ζήτημα των βελτιώσεων που πρέπει να γίνουν άμεσα σε υπάρχοντα έργα, άλλα και της γρήγορης δρομολόγησης όσων νέων έχουν εγκριθεί.

Μάξιμος Φάρσαλα 2

Μάξιμος Φάρσαλα 3

Μάξιμος Φάρσαλα 4

Μάξιμος Φάρσαλα 5

Μάξιμος Φάρσαλα 6

 Μάξιμος Φάρσαλα 7

Read more...

Δήλωση-Έκκληση Χαρακόπουλου-Γκαβρίλοφ σε διεθνείς θεσμούς και κυβερνήσεις: Σε κίνδυνο οι Χριστιανοί των Ιεροσολύμων από εξτρεμιστικά στοιχεία!

ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΚΑΒΡΙΛΟΦ

Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2022

ΔΗΛΩΣΗ-ΕΚΚΛΗΣΗ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΚΑΒΡΙΛΟΦ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ:

Σε κίνδυνο οι Χριστιανοί των Ιεροσολύμων από εξτρεμιστικά στοιχεία!

Να καταδικάσει τις παρακρατικές τρομοκρατικές ενέργειες στο Ισραήλ που απειλούν τους χριστιανούς, ανεξαρτήτως δόγματος, με εκτοπισμό από τα Ιεροσόλυμα -όπως δραματικά επισημαίνουν οι προκαθήμενοι των Εκκλησιών στην Αγία Γη- και να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της, καλούν τη διεθνή κοινότητα ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Πρόεδρος της Γ.Σ. της ΔΣΟ, μέλος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ.
Η δήλωση-έκκληση της ηγεσίας της ΔΣΟ εστάλη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κ. Ζοζέπ Μπορέλ, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Ναφτάλι Μπένετ, τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ και τους επικεφαλής του ευρωκοινοβουλίου, της Κνεσέτ και του κοινοβουλίου της Ιορδανίας. Η δήλωση-έκκληση εστάλη, επίσης, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, ενώ κοινοποιήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιόχειας και Ιεροσολύμων, τις αυτοκέφαλες ορθόδοξες εκκλησίες και το Βατικανό.
Στη δήλωση-έκκληση αναφέρονται τα εξής:
«Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) εκφράζει την ανησυχία και την αντίθεσή της σε κάθε μορφής απόπειρα διατάραξης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Παλαιφάτου Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ.
Δηλώνουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην αγωνία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλου Γ΄, όπως και των άλλων Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ, για την απειλή εκτοπισμού σύμπασας της χριστιανικής κοινότητας της Ιερής Πόλεως.
Θεωρούμε ότι οι έκνομες και τρομοκρατικής φύσεως ενέργειες εξτρεμιστικών παρακρατικών ομά-δων στο Ισραήλ εναντίον των χριστιανών εντάσσονται στην περαιτέρω εκδίωξη του χριστιανικού στοιχείου από την Αγία Γη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, το οποίο ήδη έχει συρρικνωθεί λόγω της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, του φανατισμού και των διακρίσεων εναντίον του.
Υποστηρίζουμε ότι το απαραβίαστο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην Πόλη της Ιερουσαλήμ αποτελεί κομβικό στοιχείο για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή.
Η ΔΣΟ καλεί την διεθνή κοινότητα να στρέψει το βλέμμα και να σταθεί αλληλέγγυα στη δοκιμασία που υφίσταται το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και οι άλλες χριστιανικές Εκκλησίες από τους εξτρεμι-στικούς κύκλους.
Η ΔΣΟ καλεί τις αρχές του Ισραήλ να προστατεύσουν τον πληθυσμό της Ιερουσαλήμ, αλλά και όλου του Ισραήλ, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, από την δράση των εξτρεμιστικών κύκλων.
Τέλος, η ΔΣΟ καλεί τους συναδέλφους βουλευτές των νομοθετικών σωμάτων της περιοχής να συμβάλουν με κάθε πρόσφορο μέσο στην εξασφάλιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και των λοιπών χριστιανικών Εκκλησιών».

Read more...