Menu
A+ A A-

real_fm04_03_10

Συνέντευξη του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ,

Βουλευτή Λαρίσης Μάξιμου Χαρακόπουλου

Στον  Ρ/Φ Real FM

Δημοσιογράφοι: Κάτια Μακρή, Μαριάννα Πυργιώτη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό μεσημέρι κ. Χαρακόπουλε.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό μεσημέρι σε σας, και την παρέα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα τι καλό και τι μεσημέρι… Είδατε τι αισιοδοξία μεταφέρουμε εμείς;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως χρειάζεται μια δόση ελπίδας και αισιοδοξίας διότι αναμφίβολα είναι σοκαριστικά τα μέτρα που έλαβε χθες η κυβέρνηση και το δυστύχημα είναι ότι δεν υπάρχει αυτή η αίσθηση της προοπτικής. Το τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί το λέτε αυτό;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι τα μέτρα αυτά αρκετά; Κανείς δεν μας προδιαγράφει, δεν μπορεί να μας πει αν θα ληφθούν και άλλα μέτρα στο μέλλον. Πόσο θα διαρκέσει αυτή η στενωπός στην οποία μπαίνει η χώρα, μπαίνουν οι εργαζόμενοι, μπαίνουν οι πολίτες. Δεν έχουμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτηματικά και έτσι λείπει το στοιχείο, αν θέλετε, της ελπίδας, ότι θα είναι αυτά τα μέτρα αρκετά για να βγούμε από την κρίση. Θα πιάσουν τόπο αυτές οι θυσίες για θα είναι για μία ακόμη φορά θυσίες χωρίς αντίκρισμα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τι εκτιμάτε και αυτό είναι και πραγματικά ερώτημα όλων μας. Αλλά τι; Πώς το βλέπετε εσείς;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Μακρή χθες ο πρόεδρος της ΝΔ τοποθετήθηκε με ιδιαίτερη υπευθυνότητα στις εξελίξεις στην Οικονομία. Εμείς πιστεύουμε ότι τα μέτρα αυτά που είναι καθαρά μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα δεν αρκούν. Θα πρέπει να συνοδεύονται από αναπτυξιακές ανάσες, όπως τα 23 μέτρα που παρουσιάσαμε πριν λίγες ημέρες η ΝΔ, που απαντούν στο πρόβλημα. Διότι αναμφίβολα τα εισπρακτικά αυτά μέτρα θα οδηγήσουν σε ύφεση την Οικονομία. Θα πέσει η αγοραστική δυνατότητα των πολιτών, θα μειωθεί επομένως ο τζίρος των επιχειρήσεων που σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε απολύσεις, να έχουμε μείωση των φορολογικών εσόδων, να έχουμε λουκέτα. Θα έχουμε ασφυξία εν τέλει στην Οικονομία. Γι΄ αυτό λέμε ότι χρειάζονται αναπτυξιακές ανάσες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Για να καταλάβουμε με ποια από τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν χθες συμφωνείτε και με ποια είστε κατηγορηματικά αντίθετοι;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι χθες έγινε και αυτό σαφές. Είπαμε ότι απορρίπτουμε την αύξηση του ΦΠΑ. Διαφωνούμε με τις αυξήσεις στα καύσιμα και διαφωνούμε επίσης με την περικοπή του 14ου μισθού. Από κει και πέρα αυτά μπορεί να αντισταθμιστούν, για να  σας προλάβω κα Πυργιώτη, διότι το ερώτημα το εύλογο είναι αν κόψουμε αυτά που θα βρούμε τα υπόλοιπα; Εμείς λοιπόν λέμε ότι μπορούμε να επιβάλουμε μεγαλύτερο φόρο στον καπνό και στα ποτά. Μπορεί να ήτανε μεγαλύτερη η φορολογία στα είδη πολυτελείας. Να είχαμε μεγαλύτερες περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του κράτους και αύξηση των εσόδων από την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου. Αυτά αντισταθμιστικά μπορούν να καλύψουνε τα μέτρα που είναι …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο φόρος στον καπνό, τα ποτά και στα είδη πολυτελείας, το γνωρίζετε πολύ καλά, ότι δεν φθάνει για να καλύψει 4,8 δισ.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να είναι μεγαλύτερος σας είπα. Με μεγαλύτερη φορολογία στα είδη πολυτελείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο μεγαλύτερος να είναι; Στα είδη πολυτελείας πάει στο 35%. Πού ακριβώς να πάει;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το γεγονός ότι καθυστέρησε η κυβέρνηση να λάβει αυτά τα μέτρα είναι ένα οικονομικό μέγεθος. Έχει συνέπειες. Εκτινάχθηκαν τα spreads, το κόστος δανεισμού και στοίχισε αυτό στη χώρα περί τα 300 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό έχει μια αντίφαση τώρα. Τον καταγγέλλετε επειδή καθυστέρησε αλλά τον καταγγέλλετε και επειδή τα πήρε.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς δεν έγινε κατανοητός ο συλλογισμός που θέλω να αναπτύξω. Εμείς πιστεύουμε ότι αν τα μέτρα είχαν ληφθεί άμεσα, γρήγορα και δεν σπαταλούσαμε 5 μήνες σε διαβουλεύσεις, αβουλία και ατολμία που καυτηριάζεται πια και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θα ήταν ηπιότερα, δεν θα ήταν τόσο επώδυνα και σας φέρνω και συγκεκριμένο παράδειγμα. Σας λέω ότι η εκτίναξη των spreads κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 300 εκατ. ευρώ. Σχεδόν τα μισά από όσα θα εξοικονομήσουμε από την περικοπή των επιδομάτων…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ΄ ότι κατάλαβα λοιπόν εσείς δεν πρόκειται να ψηφίσετε αύριο το νομοσχέδιο φυσικά αφού έχετε τόσες ενστάσεις και επιφυλάξεις;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Εάν η κυβέρνηση έχει πραγματική διάθεση συναίνεσης και συνεννόησης και κάνει αποδεκτές τις προτάσεις της ΝΔ και προχωρήσει στα αναπτυξιακά μέτρα που θεωρούμε εμείς απαραίτητα, βεβαίως και θα δούμε θετικά το νομοσχέδιο. Αλλά αν επιμείνει σε αυτή την πρόταση που παρουσίασε φυσικά και δεν μπορούμε να το δεχθούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά αυτή η πρόταση είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα. Είναι 4,8 δισ. για το έλλειμμα, δεν είναι η αναπτυξιακή πλευρά.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απήντησα όμως και με συγκεκριμένες ρυθμίσεις με τις οποίες διαφωνούμε και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν διότι θα οδηγήσουν όπως σας είπα σε ύφεση την Οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι ο μεγάλος κίνδυνος μη σας πω η μεγάλη βεβαιότητα και το παραδέχονται και από την κυβέρνηση ότι υπάρχει αυτός  ο κίνδυνος. Υπάρχει ο κίνδυνος να μπούμε πιο βαθιά στην ύφεση. Από την άλλη πλευρά όμως, επειδή εγώ θυμάμαι τις εξαγγελίες του 2004 που όταν ρωτούσαμε τότε τον υποψήφιο πρωθυπουργό, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα βρείτε τα λεφτά για να κάνετε αυτές τις παροχές, που τότε έλεγε ότι θα κάνει, μας έλεγε από την εξοικονόμηση 10 δισ.  το χρόνο από  το σπάταλο κράτος. Θέλω επίσης να πω ότι οι θεωρίες περί εξοικονόμησης χρημάτων από το σπάταλο κράτος, γιατί σας άκουσα να το λέτε κι εσείς τώρα να κόψουμε τις σπατάλες, κάπως πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν, μη λέτε σπατάλες γενικώς.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν θέλει να ακούσει την αξιωματική αντιπολίτευση η κυβέρνηση ας ακούσει την ΑΔΕΔΥ. Προχθές που υπήρχε συνάντηση του Προέδρου της ΝΔ με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, μας ανέφεραν μια σειρά κωδικών, τους οποίους υπέδειξαν και στην κυβέρνηση στους οποίους μπορεί να υπάρχει περιστολή δαπανών. Υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα να περισταλεί η δαπάνη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς τα έχετε κωδικοποιημένα π.χ. αυτά; Θα τα δώσετε στην κυβέρνηση ως πρόταση;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιπλέον καλό είναι να θυμίσουμε ότι προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι θα εξοικονομήσει χρήματα από ανεξόφλητες φορολογικές οφειλές. Μίλαγε για 30 δισ. Ευρώ. Λοιπόν τι εισέπραξε από όλα αυτά που καταλόγιζε ως κριτική στην τότε κυβέρνηση της ΝΔ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι στιγμής 400.000 ευρώ.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μου θυμίζουν τον πίθο των Δαναΐδων όλα αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα βεβαίως κ. Χαρακόπουλε ξέρετε ότι είναι πολύ νωπές οι μνήμες ακόμη, δεν έχουν περάσει ούτε 5 μήνες από τις εκλογές, οι δικές σας ευθύνες είναι τεράστιες. Εγώ καταλαβαίνω αυτό που λέτε για το 5μηνο του  ΠΑΣΟΚ, και βεβαίως τώρα κυβερνάει και έχει το μερίδιο που του αναλογεί, αλλά εσείς τι κάνατε κ. Χαρακόπουλε; 150.000 επιπλέον δημόσιοι υπάλληλοι; 25 δισ. δημόσιες δαπάνες επιπλέον; Το είπε ο κ. Όλι Ρεν μέσα σε μία 3ετία; Αυτά είναι εγκλήματα κ. Χαρακόπουλε.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αναμφίβολα υπήρξαν λάθη. Αναμφίβολα η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε τόσο τολμηρά όσο θα θέλαμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Βεβαίως είχε μια αντιπολίτευση που λαΐκιζε και δημαγωγούσε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν τις έλεγε να προσλάβει 150.000 χιλιάδες ανθρώπους.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε επίσης συντεχνίες οι οποίες κάθε φορά που υπήρχε μια συζήτηση να θιγούν κεκτημένα αντιδρούσανε και η κυβέρνηση αυτή κρίθηκε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και μάλιστα με μια διαφορά που είναι το ιστορικότερο χαμηλό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου έκανε εντύπωση. Χθες ο κ. Σαμαράς είπε μια κουβέντα που για μένα δεν είχε ειπωθεί όλο αυτό το διάστημα και έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Εσωτερικά πολιτικά αλλά και πολιτικά γενικότερα. Σε αντίθεση με σας είπε «εγώ δεν θα απολογηθώ για κανένα» και έχει μεγάλο ενδιαφέρον αυτό.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ σωστά είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Αλλά δεν το είχε πει μέχρι τώρα. Πολιτικά κάτι σημαίνει αυτό. Παίρνει πλέον κάποιες σαφείς αποστάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Πυργιώτη η κυβέρνηση της ΝΔ κρίθηκε για όσα έκανε και για όσα δεν έκανε. Και «ο λογαριασμός ήταν ακριβός» στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι ο λογαριασμός είναι για μας ακριβός, σήμερα. Δεν ήταν για σας ακριβός. Μπορεί πολιτικά να ήταν. Αλλά για μας τους έλληνες σήμερα είναι πολύ ακριβός.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Μακρή σας απαντώ λοιπόν διότι δεν πρέπει να έχουμε κοντή μνήμη και ούτε να δαιμονοποιούμε καταστάσεις. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς εχέφρων πολίτης ότι για τα δεινά της σημερινής οικονομικής κατάστασης ευθύνεται μόνο η προηγούμενη 5ετία. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές, βαρύνουν όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης. Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να το συνομολογήσουμε εάν θέλουμε πραγματικά να βάλουμε το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων. Πότε διογκώθηκε ο δημόσιος τομέας, πότε εκτροχιάστηκαν τα δημόσια οικονομικά, πότε διπλασιάστηκε το δημόσιο χρέος. Είναι μία αμαρτωλή ιστορία που βαρύνει όλους. Ουδείς αναμάρτητος και ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτο. Εκείνο που θέλω να πω γιατί αναφερθήκατε στην χθεσινή δήλωση του Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το εξής: Ο Αντώνης Σαμαράς αναδείχθηκε αρχηγός μέσα από μία πρωτόγνωρη για τα νεοδημοκρατικά δεδομένα εκλογική διαδικασία. Στους μόνους λοιπόν που οφείλει είναι οι 800.000 ενεργοί πολίτες που προσήλθαν στις 29 Νοεμβρίου για να γυρίσει σελίδα η ΝΔ.

Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, η ΝΔ τοποθετείται με υπευθυνότητα καταθέτοντας προτάσεις και ασκώντας σοβαρή αντιπολίτευση. Αυτή είναι και η εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες, αυτό θα συνεχίσουμε και να κάνουμε, που είναι πρωτόγνωρο πράγματι για τα ελληνικά μεταπολιτευτικά δεδομένα, αλλά νομίζω ότι πρωτόγνωρη είναι και η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα και χρειάζεται υπευθυνότητα από όλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Χαρακόπουλε να σας ευχαριστήσουμε πολύ και να ευχηθούμε καλό μεσημέρι.
back to top