Menu
A+ A A-

net_105.818-02-2010_

Συνέντευξη του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Μάξιμου Χαρακόπουλου σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Παναγιώτη Τσούτσια και τον Τάκη Σαράντη_

Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Η συναίνεση της ΝΔ δεν είναι λευκή επιταγή. Θέσαμε και κόκκινες γραμμές.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Από αυτά που είπε και ο κ. Σαμαράς βγαίνει ένα συμπέρασμα ότι τέλος η συναίνεση;»

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Η κυβέρνηση αυτή ήταν τυχερή γιατί έχει απέναντι της μια αντιπολίτευση που δεν ακολούθησε την πεπατημένη, το γνωστό όχι σε όλα, τη δομική αντιπολίτευση του παρελθόντος. Είπαμε αρχικά ότι η συναίνεση δεν είναι αδυναμία, αντιθέτως είναι δύναμη. Η συναίνεση από την άλλη πλευρά είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Οι κινήσεις που βλέπουμε από την πλευρά της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα δεν δείχνουν ότι δείχνει την ανάλογη διάθεση συναίνεσης.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Η αιτία του διαζυγίου είναι η εξεταστική για την οικονομία;»

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Η κυβέρνηση επέλεξε την πρόκληση με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία. Εμείς είπαμε εξαρχής ότι βεβαίως όλα στο φως, αλλά όταν λέμε όλα στο φως θα πρέπει να συζητήσουμε από τη δεκαετία του ’80, από τότε που άρχισε η πηγή των δεινών για την οικονομία.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Σύμφωνα με αυτά που είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου χθες στη Βουλή οι Βρυξέλλες λένε τι θα γίνει με τα Greek statistics;»

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου το τελευταίο διάστημα, με ατυχέστατες δηλώσεις, όπως αυτές που παρομοιάζει την πορεία της χώρας, την πορεία της οικονομίας με την πορεία του Τιτανικού δε νομίζω ότι υπηρετεί καλύτερα την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Εάν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει και πει ότι δεν προχωράω στην εξεταστική, εσείς θα βγείτε και θα ξαναπείτε συνεχίζουμε τη συναίνεση;»

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Πρώτα από όλα εμείς είπαμε ότι στηρίζουμε την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης και την έξοδο της χώρας από αυτή την κρίση. Από εκεί και πέρα, η συναίνεση της ΝΔ δεν είναι λευκή επιταγή. Θέσαμε και κόκκινες γραμμές. Κόκκινη γραμμή για μας είναι να μην υπάρξει ασφυξία των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε στον πρωθυπουργό ότι συναίνεση τέλος, αλλά σε συμβουλεύω να λάβεις μέτρα πριν τις 15 Μαρτίου, προκειμένου να μη φανεί ότι τα επιβάλλουν οι Βρυξέλλες.»

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Δυστυχώς, επί τρεις μήνες φάνηκε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο, είχε αβουλία, επέδειξε μια πρωτοφανή διστακτικότητα στη λήψη μέτρων, αποτέλεσμα προφανώς και των ενδοκυβερνητικών διχογνωμιών που βλέπουμε καθημερινά. Όσο ο κ. Παπανδρέου λειτουργεί λιγότερο ως πρωθυπουργός της Ελλάδος και περισσότερο ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, καταφερόμενος κατά της ΕΕ, τόσο θα δυσκολεύει η θέση των χώρας. Όσο στο ΠΑΣΟΚ καταφεύγουν σε κινήσεις αποπροσανατολισμού και εντυπωσιασμού για εσωτερική κατανάλωση και δε λαμβάνουν άμεσα μέτρα, τόσο το πρόβλημα στην οικονομία θα διογκώνεται. Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει τα αναγκαία μέτρα, να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση και εμείς δηλώνουμε ότι είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις σωστές αποφάσεις. Το τελευταίο που πρέπει να κάνουμε αυτή την ώρα είναι να μετρήσουμε τους σκελετούς που έχει κάθε κόμμα στη ντουλάπα του.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε η χώρα μας να είναι πιο αποφασιστική στα παιχνίδια τα κερδοσκοπικά που γίνονται αυτή τη στιγμή;»

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Όλα αυτά θα τα είχαμε αντιμετωπίσει καλύτερα αν από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έδειχνε αποφασιστικότητα στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και έστελνε σαφέστατα μηνύματα και στις αγορές και στις Βρυξέλλες. Αλλά επ’ ουδενί μη λησμονούμε το αναπτυξιακό σκέλος της προσπάθειας, τις ανάσες στην οικονομία που χρειάζονται προκειμένου να μην υπάρξει ασφυξία στην οικονομία, προκειμένου να στηριχθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ο κ. Γεωργακόπουλος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, είπε ότι αυτά τα μέτρα αποδίδουν, οι έμμεσοι φόροι.»

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης, εμείς παρουσιάζουμε μια εναλλακτική πρόταση, σήμερα θα εξειδικευτεί. Η πρόταση που παρουσίασε και προεκλογικά η ΝΔ αν είχε εφαρμοστεί άμεσα την επόμενη των εκλογών θα ήταν πιο ήπια, δεν θα ήταν τόσο επώδυνη για το ελληνικό νοικοκυριό και δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε αυτή την ώρα.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Φοβάστε μήπως βγει ότι κακώς μπήκαμε με παραποιημένα στοιχεία στην ΕΕ;»

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Την ευθύνη γι’ αυτό, αν οδηγηθούμε σε αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, θα την έχει η κυβέρνηση που αποφασίζει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και κανείς άλλος.»

back to top