Menu
A+ A A-

ereyna24-01-2010

Μιλά σήμερα στην ΕΡΕΥΝΑ ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λάρισας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος_

Ζητούμενο πάντως για μας τώρα, τονίζει, είναι μια νέα ιδεολογική και οργανωτική αφετηρία_

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη_

«Η ΝΔ έκανε ένα απολύτως επιτυχημένο άνοιγμα στην κοινωνία που σηματοδότησε μια δυναμική επανεκκίνηση. Πρωτίστως οι 800.000 πολίτες που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές θωρακίζουν την ενότητα και δίνουν αυξημένη νομιμοποίηση στο νέο αρχηγό. Είναι λογικό μετά από μια βαριά εκλογική ήττα και μια μακρόσυρτη εσωκομματική διαδικασία να υπάρξουν κάποιοι κραδασμοί, αφού πολλοί ρόλοι επαναπροσδιορίζονται, δημιουργούνται σταδιακά νέα δεδομένα. Ας μη δαιμονοποιούμε κάθε διαφοροποίηση. Ζητούμενο πάντως για μας τώρα είναι μια νέα ιδεολογική και οργανωτική αφετηρία. Προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε. Είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες σύντομα θα μας εμπιστευτούν ξανά».
Αυτά αναφέρει στην ΕΡΕΥΝΑ ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λάρισας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος σήμερα θα παραστεί στην εκδήλωση κοπής της πίτας στην τοπική οργάνωση. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, Βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής. Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1968. Κατάγεται από τα Βούναινα, ένα από τα προσφυγικά χωριά της Λάρισας, που έστησαν ερχόμενοι στην Ελλάδα με την ανταλλαγή του ΄24 ξεριζωμένοι πρόσφυγες από την Καππαδοκία. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστημίο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το 1991 έγινε δεκτός για μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως. Τον Ιούνιο του 2003 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας (1994-1997) όταν την ευθύνη της Γραμματείας είχε ο Κώστας Καραμανλής. Το 1997 με απόφαση του Προέδρου του κόμματος τοποθετήθηκε Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Το 2000 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή Επικοινωνίας στο ΚΠΕΕ, την αρχαιότερη δεξαμενή σκέψης της φιλελεύθερης παράταξης, που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Βουλευτής Λαρίσης εκλέχθηκε στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 (2ος σε σειρά εκλογής), της 16ης Σεπτεμβρίου 2007 (1ος σε σειρά εκλογής) και της 4ης Οκτωβρίου 2009 (1ος σε σειρά εκλογής). Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά στις 8 Δεκεμβρίου 2009 ανέλαβε καθήκοντα Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού.


Η συνέντευξη
Κύριε Χαρακόπουλε συμφωνείτε με τον τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων των αγροτών; Το κλείσιμο των δρόμων αποτελεί αποδεκτή πρακτική;
«Κανένας δεν βγαίνει στους δρόμους και μάλιστα στο καταχείμωνο, αν δεν αντιμετωπίζει πραγματικά προβλήματα. Αυτό οφείλει να το κατανοήσει η κυβέρνηση, που αντιμετωπίζει με αλαζονεία τους αγρότες. Η Νέα Δημοκρατία τοποθετήθηκε με ευθύνη. Οι αγρότες δικαίως διαμαρτύρονται. Δεν συμφωνούμε όμως με το αποκλεισμό των εθνικών οδών και την πρόκληση προβλημάτων ακόμη και στις εξωτερικές μας σχέσεις με το κλείσιμο τελωνείων. Τα προβλήματά τους φέτος πράγματι είναι σε μεγαλύτερη ένταση. Οι ευθύνες δεν αρνούμαι ότι είναι συλλογικές, διότι το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του δεν κατάφερε να δώσει μακροπρόθεσμες λύσεις στο αγροτικό πρόβλημα. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση απέδειξε ότι στο μέτρο του δυνατού στάθηκε δίπλα στον αγρότη συμπαραστάτης και αρωγός σε δύσκολες στιγμές».


Είναι ή όχι υποκινούμενες οι κινητοποιήσεις; Παλαιότερα δικοί σας Υπουργοί είχαν καταγγείλει τους αποκλεισμούς και είχαν μιλήσει για υποκινούμενες κινητοποιήσεις…

«Η υποκίνηση είναι η εύκολη ερμηνεία. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι συνθετότερη. Η προκλητικότητα του ανοίγματος τιμών μεταξύ χωραφιού και ραφιού είναι από μόνη της επαρκής αιτία για να βγάλει τους αγρότες στους δρόμους. Ας μη λησμονούμε επίσης ότι για πρώτη φορά φέτος από το 2005 δεν καταβλήθηκαν από το Δεκέμβριο στο σύνολό τους οι κοινοτικές επιδοτήσεις. Πολλοί αγρότες είναι ήδη στο όριό τους. Το ΠΑΣΟΚ είναι εγκλωβισμένο στον περσινό λαϊκισμό του και την πλειοδοτική λογική του. Τώρα καλείται να αποδειχθεί συνεπές σε ό,τι έλεγε. Όλοι γνωρίζουμε πως η ΝΔ έδωσε πέρυσι 500εκ. σε μια εποχή όπου οι τιμές στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα ήταν καλύτερες και το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για «ψίχουλα», υποσχόμενο 1 δις ευρώ. Τώρα μιλά για υποκίνηση…».


Πρέπει όμως να λειτουργήσουμε στο πλαίσιο των κανονισμών που θέτει η ΚΑΠ…
«Και στο σημείο αυτό δημιουργούνται εντυπώσεις. Είναι πλέον στην ευχέρεια του κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ να δώσει από εθνικούς πόρους έως 15.000 ευρώ ανά αγροτική εκμετάλλευση, κάνοντας φυσικά μια ιεράρχηση των καλλιεργειών που έχουν πρόβλημα. Αλλά δεν μένω εκεί. Κάθε πολιτική είναι καταδικασμένη να αποτύχει αν δεν εστιάσει στο μείζον. Και το μείζον είναι ο έλεγχος του κόστους παραγωγής και η διάθεση των προϊόντων, η πάταξη δηλαδή των καρτέλ, η επένδυση σε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα».


Πρέπει οι αγρότες να πάνε στο διάλογο στο Ζάππειο; Οι ίδιοι δεν δείχνουν τέτοια διάθεση…

«Ο διάλογος είναι προσχηματικός, πρόκειται για επικοινωνιακή φιέστα. Γι’ αυτό άλλωστε δεν ανταποκρίνονται θετικά οι αγρότες. Τα μηνύματα που εκπέμπει προς τον αγροτικό κόσμο η κυβέρνηση είναι τουλάχιστον αντιφατικά. Θυμίζω τη στάση της Υπουργού Περιβάλλοντος κας Μπιρμπίλη που παραπέμπει στις καλένδες τη μερική εκτροπή του Αχελώου. Θυμίζω τον περιορισμό του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» από 7 σε 5,5 δις ευρώ. Θυμίζω την περικοπή του προγράμματος νέων αγροτών. Δεν συνάδουν όλα αυτά με μια φιλοσοφία συμπαράστασης στον αγροτικό κόσμο».


Και κάτι γενικότερο. Πώς σχολιάζετε τον πρώτο «βηματισμό» της κυβέρνησης τις πρώτες 100 μέρες;

«Ο έως τώρα βηματισμός της κυβέρνησης είναι το λιγότερο ασταθής. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, με τις παλινωδίες και τη διγλωσσία της, κατέδειξε ότι δεν είχε σαφές σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας. Το μαρτυρούν οι διαγκωνισμοί στελεχών και κορυφαίων Υπουργών. Παράλληλα, με την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος επιδείνωσε τη διεθνή εικόνα της χώρας και δημιούργησε ασταθές οικονομικό περιβάλλον. Δειγματικά μόνο αναφέρω ότι δανειζόμαστε με τετραπλάσιο κόστος εν σχέση με τρεις μήνες πριν. Πρέπει να μας εξηγήσουν πώς είναι δυνατόν να ήταν κατεστραμμένη η οικονομία επί ΝΔ και οι αγορές να μας εμπιστευόταν. Εμείς εκφράσαμε τη διάθεση να στηρίξουμε μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ως τώρα όμως φιλοσοφία της κυβέρνησης δυσχεραίνει τη δυνατότητα της minimum συναίνεσης».


Αλλά και στο κόμμα σας κύριε Χαρακόπουλε υπάρχουν προβλήματα. Η κ. Μπακογιάννη παράγει αυτόνομο πολιτικό λόγο, είχαμε και τη διάσταση Μαρκόπουλου – Κυριάκου Μητσοτάκη…

«Η ΝΔ έκανε ένα απολύτως επιτυχημένο άνοιγμα στην κοινωνία που σηματοδότησε μια δυναμική επανεκκίνηση. Πρωτίστως οι 800.000 πολίτες που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές θωρακίζουν την ενότητα και δίνουν αυξημένη νομιμοποίηση στο νέο αρχηγό. Είναι λογικό μετά από μια βαριά εκλογική ήττα και μια μακρόσυρτη εσωκομματική διαδικασία να υπάρξουν κάποιοι κραδασμοί, αφού πολλοί ρόλοι επαναπροσδιορίζονται, δημιουργούνται σταδιακά νέα δεδομένα. Ας μη δαιμονοποιούμε κάθε διαφοροποίηση. Ζητούμενο πάντως για μας τώρα είναι μια νέα ιδεολογική και οργανωτική αφετηρία. Προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε. Είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες σύντομα θα μας εμπιστευτούν ξανά».

ereyna_24.01.2010

back to top