Menu
A+ A A-
makedonia_efimerida
17-01-2010_
Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΝΔ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ_

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα για την "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"_

Τα βήματα ώστε η Νέα Δημοκρατία να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα, διαδικασία στην οποία θα έχουν λόγο και τα 800.000 μέλη του κόμματος, παρουσιάζει ο βουλευτής και γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος Μάξιμος Χαρακόπουλος.
“Φιλοδοξία μας είναι να εισέλθουν στην πολιτική καινούργιοι άνθρωποι, φορείς νέων ιδεών και απόψεων”, σημειώνει χαρακτηριστικά. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών της κυβέρνησης εξαπολύει επίθεση, λέγοντας πως δεν διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο και πως “δεν τολμά διαρθρωτικές αλλαγές, επειδή φοβάται τις αντιδράσεις των συντεχνιών και του βαθέος ΠΑΣΟΚ”. Τέλος παρουσιάζει τις θέσεις της ΝΔ για το μεταναστευτικό, το εκλογικό σύστημα και το σχέδιο “Καλλικράτης”.

Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε ως πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας για συναίνεση και ήδη έχει πει τρία όχι: σε εκλογικό σύστημα, “Καλλικράτη” και ν.σ. για μετανάστες. Γιατί;
Η συναίνεση, κ. Πλάκα, δεν αποτελεί αντιπολιτευτικό τέχνασμα, αλλά είναι μια πολιτική πράξη που υπηρετείται σωστά, όταν δίνεται από μια αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση στη βάση ενός σχεδίου, προκειμένου να την ωθήσει εντέλει να πράξει το σωστό. Στο μεταναστευτικό, για παράδειγμα, όλοι αντιλαμβάνονται ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης δεν έρχεται για να λύσει υπαρκτά προβλήματα κοινωνικής τους ενσωμάτωσης, αλλά για να δελεάσει δυνητικούς ψηφοφόρους των δημοτικών εκλογών. Και βέβαια στις θεσμικές αλλαγές, που αναφέρατε, θεωρούμε ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς τον αναγκαίο διάλογο. Για το μεν εκλογικό σύστημα ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε η συζήτηση να ξεκινήσει από μηδενική βάση. Κι αυτό γιατί η μεταμόσχευση ενός ξένου προς την ελληνική παράδοση και κουλτούρα εκλογικού νόμου μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των παθογενειών που θεωρητικά επιδιώκει αλλά και πρέπει να αντιμετωπίσει. Όσον αφορά τον “Καλλικράτη”, θα έλεγα ότι όλοι αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας, ωστόσο η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει στη βάση μιας γενικόλογης πρότασης που σκόπιμα δεν ξεκαθαρίζει καίρια ζητήματα, όπως η χωροθέτηση των νέων αυτοδιοικητικών δομών ή οι αρμοδιότητες και οι αναγκαίοι πόροι.

Το όχι στο ν.σ. για τους μετανάστες συνδέθηκε με την πολιτική πίεση που ασκεί ο ΛΑΟΣ. Πώς θα απαντηθεί αυτή η πίεση, και η εκλογή Σαμαρά σηματοδοτεί μια προς τα δεξιά μετακίνηση του ιδεολογικοπολιτικού στίγματος της ΝΔ; Η ΝΔ, κ. Πλάκα, έχει 35 χρόνια παρουσίας στα πολιτικά πράγματα της χώρας και δεν αναζητά ιδεολογικοπολιτικό στίγμα. Δεν ψαρεύει σε θολά νερά, για να εξασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση, αλλά δουλεύει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην κατεύθυνση της διατύπωσης της εναλλακτικής πρότασης για το αύριο του τόπου.

Προεκλογικά ο τέως πρόεδρός σας και τέως πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη σκληρών μέτρων στην οικονομία. Γιατί δεν στηρίζετε τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης; Να στηρίξουμε τελικά ποια μέτρα και στη βάση ποιου σχεδίου εξόδου από την κρίση; Δεν μπορεί να δίνεται στήριξη σε αποσπασματικά οικονομικά μέτρα χωρίς αρχή, μέση και τέλος, που τη μια μέρα εξαγγέλλονται και την άλλη αποσύρονται, και που αν εφαρμοστούν θα πλήξουν καίρια τα μεσαία στρώματα. Πιστεύετε πώς θα μπορούσε ποτέ μια υπεύθυνη αντιπολίτευση να στηρίξει ξερά φοροεισπρακτικά μέτρα, που δεν απαντούν στα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας; Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν τολμά διαρθρωτικές αλλαγές, επειδή φοβάται τις αντιδράσεις των συντεχνιών και του βαθέος ΠΑΣΟΚ.

Πότε θα είναι έτοιμο το νέο πρόγραμμα της ΝΔ. Ποιο θα είναι το στίγμα του; Το πρόγραμμά μας και οι θέσεις μας χτίζονται καθημερινά μέσα από τη μορφή της αντιπολίτευσης που έχουμε επιλέξει. Δεν στεκόμαστε στην απλή κριτική, ίδιον των αντιπολιτεύσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά τη συνοδεύουμε με αντίστοιχες προτάσεις. Δείτε το μεταναστευτικό, που πριν αναφέρατε, δείτε την ομιλία του Α. Σαμαρά στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Δεν φιλοδοξούμε να καταθέσουμε ανεδαφικές προτάσεις, που στόχο έχουν την εξαπάτηση των πολιτών, αλλά ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό και συγκροτημένο πρόγραμμα, που θα απαντά στα σύγχρονα προβλήματα και θα αναγεννά την ελπίδα στον τόπο μας.

O κ. Σαμαράς, στη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού, ζήτησε άνοιγμα στην κοινωνία. Πού θα έχει λόγο η βάση; Στην ανάδειξη υποψηφίων δημάρχων; Νομίζω πως η διαδικασία για την εκλογή αρχηγού, αλλά κυρίως η πρωτόγνωρη συμμετοχή 800.000 συμπολιτών μας έδειξαν το δρόμο. Η ΝΔ θα επενδύσει στον ζήλο αυτών των ανθρώπων για ενεργό συμμετοχή στην πορεία της παράταξης και κατ’ επέκταση στην πορεία του τόπου.

Επίσης μίλησε για την αναγέννηση της ΝΔ. Χρειάζεται επανίδρυση η ΝΔ; Ποιες αλλαγές στη δομή προτείνετε; Σε λίγο μπαίνουμε στην προσυνεδριακή διαδικασία, όπου τα μέλη και τα στελέχη της παράταξης θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν. Θα ήμασταν ανακόλουθοι αν επιχειρούσαμε να καλέσουμε τους Νεοδημοκράτες να επικυρώσουν προειλημμένες αποφάσεις που αφορούν τη δομή της παράταξης. Όλο αυτό το διάστημα που ακολουθεί θα έχουμε τη δυνατότητα να συνδιαμορφώσουμε τις τελικές προτάσεις. Να ξέρετε ότι φιλοδοξία μας είναι να εισέλθουν στην πολιτική καινούργιοι άνθρωποι, φορείς νέων ιδεών και απόψεων. Αυτό είναι κάτι που το έχει ανάγκη όχι μόνο η ΝΔ αλλά η πολιτική συνολικά.
back to top