Menu
A+ A A-
eleftherotipia

19-01-2010_

ΔΥΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ_

Τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε_

Της ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΕ

Δεν είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, που μετράμε μπλόκα στο εθνικό δίκτυο, σε τελωνεία και κόμβους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν -είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είτε με Νέας Δημοκρατίας- τις οικονομικές ενισχύσεις που δικαιούνται και τιμές για τα προϊόντα τους που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Για να διεκδικήσουν το εισόδημά τους, που έχει πληγεί.

Σχεδόν δεκατρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που η ΕΛ.ΑΣ, επί κυβέρνησης Σημίτη, ξεφούσκωνε τα λάστιχα των τρακτέρ σε αγροτικές κινητοποιήσεις και ούτε ένας χρόνος απ' όταν τα ΜΑΤ της κυβέρνησης Καραμανλή υποδέχονταν, στο λιμάνι του Πειραιά, τους αγρότες από την Κρήτη με βροχή από δακρυγόνα και χημικά.

Μακριά η αλυσίδα των κινητοποιήσεων με τα αιτήματα και τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου να επανέρχονται στο προσκήνιο, με τα κόμματα εξουσίας να τάζουν προεκλογικά στους αγρότες-ψηφοφόρους αλλά χωρίς, απ' ό,τι φαίνεται, εθνική στρατηγική για τον αγροτικό τομέα.

Δύο βουλευτές, η Τόνια Αντωνίου από το ΠΑΣΟΚ και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος από τη Ν.Δ., που προέρχονται από δύο κατεξοχήν αγροτικές περιοχές, μιλούν σήμερα στην «Ε» και καταθέτουν τις απόψεις τους για τα αιτήματα των αγροτών, τις κινητοποιήσεις, το τι πρέπει να γίνει και το τι δεν έγινε.

Το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '90 δεν τόλμησε να κάνει αλλαγές και τομές στο μοντέλο παραγωγής και οργάνωσης του αγροτικού τομέα, οι αγρότες δεν συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να γίνουν οι αλλαγές αυτές και η Ν.Δ., στη συνέχεια, μπήκε σε λογική απλής διαχείρισης, πελατειακής πολιτικής και στήριξης των «καρτέλ», αναφέρει η κ. Αντωνίου. Ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών επαναλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια, κι αυτό δείχνει ότι «ως πολιτικό σύστημα δεν είχαμε μέχρι τώρα τις σωστές απαντήσεις».

Μάξιμος Χαρακόπουλος, βουλευτής Λάρισας και γραμμ. Πολ. Σχεδιασμού της Ν.Δ.

«Το άνοιγμα των τιμών των προϊόντων ανάμεσα στο χωράφι και το ράφι είναι προκλητικό»

Πώς βλέπετε τα αιτήματα των αγροτών; Πώς τον τρόπο που τα διεκδικούν;

«Κάθε άνθρωπος που διεκδικεί το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης μέσα από την εργασία του θεωρεί ότι έχει δίκιο. Η κατάσταση φέτος στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα είναι χειρότερη από πέρυσι, που υπήρξε το πακέτο των αποζημιώσεων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο στελέχη του ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζαν ψίχουλα. Δυστυχώς, πολλά από τα αιτήματα των αγροτών επαναλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια, γεγονός που δείχνει ότι δεν είχαμε ως πολιτικό σύστημα μέχρι τώρα τις σωστές απαντήσεις. Βεβαίως, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι λειτουργούμε στο πλαίσιο της ΚΑΠ και των περιορισμών που αυτή θέτει. Οσον αφορά τον τρόπο διεκδίκησης των αγροτών, η Ν.Δ. έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια. Δεν συμφωνεί με τον αποκλεισμό των εθνικών οδών».

Ολες οι κυβερνήσεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με τα μπλόκα των αγροτών. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό; Τι δεν έχουν κάνει για τους αγρότες και γιατί τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου ανακυκλώνονται κάθε τόσο;

«Ενώ το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί, οι τιμές που πωλούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι τα προϊόντα που παράγουν ακολουθούν φθίνουσα πορεία. Το άνοιγμα των τιμών των προϊόντων ανάμεσα στο χωράφι και το ράφι είναι προκλητικό. Θα σας έλεγα λοιπόν ότι το μείζον είναι αυτό: ο έλεγχος του κόστους παραγωγής και η διάθεση των αγροτικών προϊόντων. Η πάταξη δηλαδή της λειτουργίας καρτέλ στην αγροτική οικονομία. Και βεβαίως, στόχος μας θα πρέπει να είναι η επένδυση στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων».

Πρώην υπουργοί της Ν.Δ. συνομιλούν τώρα στα μπλόκα με τους αγρότες. Στο παρελθόν, όταν ήταν σε υπουργικό πόστο, είχαν μιλήσει για υποκινούμενες κινητοποιήσεις αγροτών και είχαν καταγγείλει τους αποκλεισμούς των δρόμων. Πώς το σχολιάζετε;

«Ημουν από εκείνους που στάθηκαν πάντα στο πλευρό των αγροτών, γιατί γνωρίζω βιωματικά από πρώτο χέρι τις αγωνίες και τον αγώνα που δίνουν καθημερινά για τον επιούσιο. Κανείς δεν βγαίνει στους δρόμους αν πραγματικά δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Οσοι βλέπουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις ως επαναστατική γυμναστική πολύ απλά κάνουν λάθος. Κι αν ακόμη κόμματα ή συνδικαλιστές επιχειρούσαν να υποκινήσουν τις κινητοποιήσεις, αυτές δεν θα είχαν μαζική συμμετοχή και διάρκεια, όπως συνέβη στο παρελθόν, αν δεν υπήρχαν ουσιαστικά προβλήματα, που αναμένουν επίλυση».

Τόνια Αντωνίου, βουλευτής Φθιώτιδας, ΠΑΣΟΚ

«Οι αγρότες έχουν πληρώσει την κρίση περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα»

Πώς βλέπετε τα αιτήματα των αγροτών; Πώς τον τρόπο που τα διεκδικούν;

«Οι αγρότες, όπως και κάθε κοινωνική ομάδα, αποφασίζουν με τον δικό τους τρόπο πώς θα εκφράσουν τα αιτήματά τους. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι οι αγρότες είναι εκείνοι που έχουν πληρώσει την κρίση πιο πολύ από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα. Παράγουν και δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Οι τιμές είναι κάτω από το κόστος παραγωγής και η σοδειά τους απούλητη. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια».

Ολες οι κυβερνήσεις (και Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) βρέθηκαν αντιμέτωπες με τα μπλόκα των αγροτών. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό; Τι δεν έχουν κάνει για τους αγρότες και γιατί τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου ανακυκλώνονται κάθε τόσο;

«Επρεπε από τη δεκαετία του '90 να κάνουμε αλλαγές και τομές στο μοντέλο παραγωγής και στο μοντέλο οργάνωσης του αγροτικού τομέα στη χώρα μας. Τότε το ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε, αλλά ούτε και οι αγρότες συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να προχωρήσουν σε αυτές τις αλλαγές και να προσαρμοστούν στα νέα παγκόσμια δεδομένα. Από το 2004 και μετά, όταν ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία, είχε μόλις τεθεί σε εφαρμογή η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που άλλαξε το περιβάλλον και τα δεδομένα. Αν είχε αξιοποιηθεί η ΚΑΠ και αν υπήρχε εθνική στρατηγική για το μέλλον του αγροτικού τομέα, δεν θα βρισκόμασταν στο σημείο που είμαστε σήμερα. Ομως η ΚΑΠ δεν αξιοποιήθηκε. Η Ν.Δ. μπήκε σε λογική απλής διαχείρισης, πελατειακής πολιτικής και στήριξης των "καρτέλ", με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην κατάρρευση του αγροτικού εισοδήματος».

Ακούγεται ότι οι «πράσινοι» αγροτοσυνδικαλιστές που πρωτοστάτησαν στις περσινές (επί κυβέρνησης Ν.Δ.) κινητοποιήσεις, δεν συμμετέχουν τώρα. Ισχύει αυτό;

«Το αγροτικό κίνημα δεν είναι πράσινο, μπλε ή κόκκινο. Είναι αγρότες προβληματισμένοι και μάλιστα πολλοί νέοι άνθρωποι, που δεν θέλουν να ταυτίζονται με το παραδοσιακό κατεστημένο στον χώρο του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος και οι οποίοι αντιμετωπίζουν μπροστά τους ένα νέο ζοφερό και ομιχλώδες τοπίο. Εμείς πρέπει να αφουγκραστούμε τον παλμό τους και να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένες και βιώσιμες προτάσεις».

back to top