Menu
A+ A A-
Flash

20-01-2010_

Σημεία Συνέντευξης

του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ

Βουλευτή Λαρίσης Μάξιμου Χαρακόπουλου

στο FLASH_

Δημοσιογράφοι: Γιώργος Κύρτσος και Γιώργος Σταματόπουλος_

Για αγροτικές κινητοποιήσεις_

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας ημέρα κ. Χαρακόπουλε. Tι γίνεται τώρα βγήκανε τα γαλάζια τρακτέρ στη Λάρισα, κάτι τέτοιο πληροφορούμαι.

Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σ’ όλη την Ελλάδα έχουνε βγει οι αγρότες, δεν χρειάζεται να τους βάζουμε ταμπέλες γαλάζιοι, πράσινοι, κόκκινοι, νομίζω ότι όσοι το επιχείρησαν και στο παρελθόν επιδιώκοντας τη διάσπαση του αγροτικού κινήματος δεν είχανε καλά αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά πια είναι η θέση σας; Είστε υπέρ των κινητοποιήσεων που κλείνουν το εθνικό οδικό δίκτυο ή κατά, πρέπει να πάρετε θέση.

Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει λάβει ήδη θέση η Νέα Δημοκρατία από προχθές, σαφή θέση, περιγράφοντας τα προβλήματα που υπάρχουνε. Κανείς δεν βγαίνει στους δρόμους στα καλά καθούμενα εάν δεν έχει πραγματικά προβλήματα. Υπάρχει αναβρασμός στον αγροτικό κόσμο αυτή τη στιγμή και καλλιεργήθηκαν προσδοκίες από την κυβέρνηση οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται. Σας θυμίζω κ. Κύρτσο ότι πέρυσι που είχαμε ανάλογα προβλήματα στον αγροτικό τομέα, με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων χαμηλά και το κόστος παραγωγής σε υψηλό επίπεδο, η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε σε ένα πακέτο 500 εκ. € αποζημιώσεων προς τους αγρότες μας. Τα  τότε στελέχη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζαν τις αποζημιώσεις ψίχουλα και ζητούσαν  τουλάχιστον τα διπλάσια. Τώρα, έχουμε μια χρονιά ακόμη πιο δύσκολη. Σας θυμίζω ότι το σκληρό σιτάρι, για παράδειγμα, πέρυσι είχε 20 λεπτά και φέτος έχει 13-15 λεπτά και είναι απούλητο στις αποθήκες. Φέτος, λοιπόν, έχουμε επιδείνωση της κατάστασης. Ευλόγως δεν αναμένουν οι αγρότες από μια κυβέρνηση που προεκλογικά έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν» να σταθεί δίπλα τους; Τώρα, όσον αφορά το μείζον ερώτημα για τους δρόμους, και εκεί τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα. Πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να κλείσουν οι εθνικές οδοί, δεν θα πρέπει να στρέψουν οι αγρότες την υπόλοιπη κοινωνία απέναντί τους. Βεβαίως είναι δίκαια τα αιτήματά τους, αλλά δεν θα πρέπει να διαταράσσεται η κοινωνική ειρήνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Αλλά αυτό δεν είναι κάπως διαχείριση επικοινωνιακή και πολιτικού κόστους και το κάνει και η κυβέρνηση. Δηλαδή εσείς λέτε δίκαια τα αιτήματα, καλώς βγήκαν στους δρόμους, αλλά παρακαλώ αφήστε και μια λωρίδα ανοικτή να περνάνε.  Και η κυβέρνηση λέει και αυτή, δίκαια τα αιτήματα αλλά τετραετίες κακοδιαχείρισης τους οδήγησαν στο αδιέξοδο, δεν πρόκειται και να τους κακομεταχειριστούμε και όποιος αντέξει. Εμείς δηλαδή τι θα πληρώσουμε οι υπόλοιποι το λογαριασμό;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτα απ’ όλα, όλοι έχουμε ιστορία και παρελθόν σε αυτόν τον τόπο και οι αγρότες δεν λησμονούν την επιχείρηση βουλκανιζατέρ με την οποία τους αντιμετώπισε στο παρελθόν ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, η κυβέρνηση της ΝΔ με διάλογο και κατανόηση στα αγροτικά αιτήματα δρομολόγησε την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων, γιατί πράγματι είναι χρόνια τα προβλήματα, όπως η λειτουργία καρτέλ στον τομέα των αγροεφοδίων, που κάνει τόσο υψηλό το κόστος παραγωγής. Άλλα προβλήματα όπως οι ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, γάλακτος και κρέατος, αντιμετωπίστηκαν το προηγούμενο διάστημα με πρωτοβουλίες της ΝΔ με την καθιέρωση του λεγόμενου ισοζυγίου, ωστόσο υπάρχουν μια σειρά από σοβαρά ζητήματα, που πρέπει να λυθούν. Έχουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας και την άντληση νερού από μεγάλα βάθη. Την προηγούμενη εβδομάδα ακούσαμε την υπουργό Περιβάλλοντος την κα Μπιρμπίλη ουσιαστικά να στρέφεται κατά του έργου της ολοκλήρωσης της μερικής εκτροπής του Αχελώου. Την ίδια ώρα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης η κα Μπατζελή παγώνει ουσιαστικά κάθε έργο που είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλταντζής».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα να μην ανοίξουμε και το θέμα της κατανάλωσης νερού από τον θεσσαλικό κάμπο, γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Ο κόσμος διερωτάται. Η θέση της ΝΔ είναι η κυβέρνηση να δώσει χρήματα στους αγρότες 500 περισσότερα ή λιγότερα από αυτά που δώσατε εσείς πέρυσι; Αυτή είναι η πρόταση της ΝΔ;

Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σημασία έχει τι έλεγε η κυβέρνηση προεκλογικά. Ο κ. Παπανδρέου έλεγε «λεφτά υπάρχουν» και όταν η ΝΔ έδινε το πακέτο των αποζημιώσεων των 500 εκατ. Ευρώ, στο ΠΑΣΟΚ ζητούσαν τα διπλάσια. Αυτά είναι γεγονότα. Είναι καταγεγραμμένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά αυτό δεν καταργεί την ανάγκη να έχετε μια πολιτική θέση σήμερα. Εντάξει. Αναξιόπιστο το ΠΑΣΟΚ. Από κει και πέρα εσείς;

Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς με τις πράξεις μας αποδείξαμε πια ήταν η στάση μας απέναντι στον αγροτικό κόσμο. Από κει και πέρα θα πρέπει να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δώσατε εισοδηματικές ενισχύσεις σαν δήθεν αποζημιώσεις για καταστροφή καλλιεργειών. Αυτό κάνατε.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να υιοθετήσω την δική σας φρασεολογία κ. Κύρτσο. Εγώ ξέρω ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω του ΕΛΓΑ έδωσε αποζημιώσεις σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων όπου υπήρχαν προβλήματα. Νομίζω ότι αυτός ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα πολλές φορές δεν βοηθάει τις εθνικές μας θέσεις. Δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο. Είμαστε μέσα στην Ε.Ε., μέσα σε συλλογικά όργανα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορεί να κάνουμε όλοι ότι δεν καταλαβαίνουμε πώς διαχειριζόμαστε το δημόσιο χρήμα.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κύρτσο υπάρχει η δυνατότητα πια, όπως ξέρετε, να μπορεί κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. να δίνει με τη μορφή ακόμη και εθνικών ενισχύσεων κατά καλλιέργεια μέχρι και 15.000 €. Δηλαδή, εργαλεία έχει η κυβέρνηση, αν θέλει πραγματικά να στηρίξει τους αγρότες, να βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία χωρίς να δημιουργούνται εμπόδια σε σχέση με την Ε.Ε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ισορροπία που πρέπει να κρατήσει η ΝΔ σε αυτά τα θέματα, όπως και σε κάθε κόμμα εξουσίας, είναι δύσκολη. Δηλαδή, από τη μία πλευρά πρέπει να ικανοποιήσετε τους αγρότες και ενδεχομένως και τους δικούς σας αγρότες, από την άλλη πλευρά πρέπει να στείλετε ένα μήνυμα υπευθυνότητας και στην υπόλοιπη κοινωνία.

Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι η ΝΔ το πράττει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο κ. Σταματόπουλε. Πρώτα απ’ όλα, όσον αφορά τους αγρότες, έχουν δείγματα γραφής της κυβέρνησης της ΝΔ και ξέρουν ότι σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, εν μέσω διεθνούς κρίσης, στάθηκε δίπλα τους στο μέτρο των δυνατοτήτων που είχε στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκείνα τα 500 εκατ. είχαν διχάσει την ……. προκαλέσει τα αντανακλαστικά σε μια πάρα πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία.

Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι η πολιτεία κάθε φορά θα πρέπει να αξιολογεί τα προβλήματα που υπάρχουν, τις δυνατότητες της οικονομίας και βεβαίως την κατάσταση που αντιμετωπίζουν κάποιες κοινωνικές ομάδες, προκειμένου σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης τους.  Αυτό έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ τη δύσκολη περυσινή χρονιά για τους αγρότες. Νομίζω ότι οι συνθήκες αυτές είναι ακόμη πιο δύσκολες φέτος. Έχουμε κατάρρευση στις τιμές των περισσότερων αγροτικών προϊόντων. Το ερώτημα είναι  τι θα γίνει μετά το 2013 που είναι προ των θυρών.
back to top