Menu
A+ A A-

efimerida_sfina08-01-2010

"Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ "ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ" ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΗΘΙΚΗΣ", ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ_

Όλα στο φως για τα σκάνδαλα_

Συνέντευξη στον Κωστή Παρρά_

Υπέρ της διαλεύκανσης όλων των σκανδάλων που ταλάνισαν την πολιτική ζωή του τόπου, χωρίς εξαιρέσεις και "αστερίσκους", τάσσεται με τη συνέντευξή του, στη "ΣΦΗΝΑ", ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος τονίζει: "Ο Σαμαράς εχει ξεκαθαρίσει ότι σε θέματα ηθικής τάξης δεν βάζει νερό στο κρασί του". Ο βουλευτής Λάρισας επιτίθεται στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την "άβουλη και διστακτική", ενώ την κατηγορεί ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο "...ψαρεύει σε θολά νερά". Ακόμη σχολιάζει την πρόταση Μητσοτάκη για "κυβέρνηση εθνικής ανάγκης" και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την "ελληνοποίηση των αλλοδαπών", λαϊκίζει και επιδιώκει πολιτικές σκοπιμότητες.

Το 2010 είναι μια πολύ κρίσιμη χρονιά. Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Η ΝΔ δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει κάτω από προϋποθέσεις. Ποιες είναι αυτές;

Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ακολουθήσει την γνωστή αντιπολιτευτική τακτική του «Όχι σε όλα». Θα στηρίξουμε μέτρα της κυβέρνησης που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Το ζητούμενο είναι επιτέλους η κυβέρνηση να καταλήξει σε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Τρεις μήνες μετά τις εκλογές εμφανίζεται άβουλη και διστακτική στη λήψη μέτρων με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της κατάστασης της οικονομίας μας με την αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας. Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως έχει αποδείξει από την πρώτη ημέρα ανάληψης της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, είναι αποφασισμένος να επιμείνει στην  άσκηση εποικοδομητικής και όχι λαϊκίστικης αντιπολίτευσης. Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει την οικονομική του κατεύθυνση σε μια σειρά από μείζονα ζητήματα, όπως το φορολογικό. Ψαρεύει σε θολά νερά και δείχνει να μην έχει ρότα. Περιμένουμε ώστε να τοποθετηθούμε με ευθύνη πάνω σε οριστικές πολιτικές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν θα συνηγορήσουμε σε μια πολιτική φιλοσοφία που εξουθενώνει τη μεσαία τάξη και κάνει την οικονομία λιγότερο ανταγωνιστική. Θεωρούμε τη μεσαία τάξη μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μας.

Πάντως, ο επίτιμος πρόεδρος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρότεινε στον πρωθυπουργό να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ανάγκης «επιστρατεύοντας» τους Κ. Σημίτη, Λ. Παπαδήμο και Αλέκο Παπαδόπουλο, ζήτησε τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στη λήψη των αναγκαίων μέτρων και δήλωσε ότι μόνο έτσι μπορεί να ξεπεράσει ο τόπος την κρίση. Το σχόλιό σας;

Ο ελληνικός λαός εξέλεξε προ τριών μηνών κυβέρνηση με άνετη εκλογική και κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η κυβέρνηση έχει, λοιπόν, νωπή λαϊκή εντολή και κάθε νομιμοποίηση να κινηθεί επί τη βάσει της λήψης των αναγκαίων μέτρων εξόδου από την κρίση. Υπενθυμίζω, όμως, ότι το μέγεθός της κρίσης και το διαρθρωτικό της βάθος ο κ. Παπανδρέου το αμφισβητούσε προεκλογικά. Τότε μας έλεγε ότι χρήματα υπάρχουν!

Ο κ. Μητσοτάκης, βεβαίως, διετέλεσε  πρωθυπουργός και οι απόψεις του είναι σεβαστές.

Στην κυβέρνηση εθνικής ανάγκης ωστόσο δεν υπήρξε πρόταση για συμμετοχή στελεχών της ΝΔ…

Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ασκούν με συνέπεια τα καθήκοντά τους από το θεσμικό και υπεύθυνο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από εκεί δηλαδή που μας έταξε ο ελληνικός λαός.

Η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει σύντομα στη Βουλή το νέο εκλογικό νόμο και συγκεκριμένα το «Γερμανικό μοντέλο». Ο Αντώνης Σαμαράς έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με το συγκεκριμένο μοντέλο, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος έχουν ταχθεί στο παρελθόν υπέρ του Γερμανικού συστήματος. Η ΝΔ θα έχει δύο γραμμές;

Η υιοθέτηση του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου σύμφωνα με την κυβέρνηση έχει στόχο τον περιορισμό του μαύρου πολιτικού χρήματος και την αντιμετώπιση ρουσφετολογικών πρακτικών. Η μεταφύτευση ξένων εκλογικών συστημάτων στα ελληνικά δεδομένα δεν μπορεί να πετύχει τους επιδιωκόμενους στόχους. Οι στόχοι αυτοί πιστεύουμε ότι υπηρετούνται καλύτερα με την καθιέρωση ολιγοεδρικών εκλογικών περιφερειών. Η κυβερνητική πρόταση συνιστά οπισθοδρόμηση, καθώς δημιουργεί βουλευτές δύο ταχυτήτων και οδηγεί σε περισσότερο αρχηγικά κόμματα. Υπό αυτή την έννοια είναι προς τιμή του Αντώνη Σαμαρά η συνέπεια στη θέση του, καίτοι θα μπορούσε να ενδώσει στον πειρασμό του διορισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του κόμματος αν συναινούσε στο γερμανικό σύστημα.

Βεβαίως, στα μεγάλα κόμματα εξουσίας υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις. Το εντευκτήριο της βουλής «βράζει» από αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών.

Τελικά στις προτάσεις της κυβέρνησης για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών η ΝΔ θα πει ναι; Θα συμφωνήσετε και στο «Βατοπέδι»; Γιατί πριν από τα Χριστούγεννα η θέση του κόμματός σας έμοιαζε με ναι σε όλα εκτός από το «Βατοπέδι», αλλά στη συνέχεια αναπτύχθηκε ο προβληματισμός μήπως πρέπει να ψηφίσετε υπέρ όλων των επιτροπών…

Ο κ. Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει ότι σε θέματα ηθικής τάξης δεν βάζει νερό στο κρασί του, δεν κάνει εκπτώσεις. Στόχος μας είναι η επανασύνδεση της ηθικής με την πολιτική. Η θέση μας είναι διαυγής και ξεκάθαρη. Όλα στο φως. Η νέα αρχή που σηματοδοτεί η εκλογή Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος δεν μας επιτρέπει να αφήσουμε καμιά σκιά σε καμία υπόθεση του παρελθόντος.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θέλει να προχωρήσει σε νόμο χορήγησης της ελληνικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς δεύτερης γενεάς. Η ΝΔ διαφωνεί και κάποιοι έσπευσαν να σας κατηγορήσουν ότι τις αντιρρήσεις σας τις υπαγορεύει ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Τι απαντάται;

Σε μια ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία όλοι οι πολίτες και φυσικά και οι νόμιμοι μετανάστες έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Ωστόσο, η κυβέρνηση που ονειρεύεται την Ελλάδα ως «Δανία του νότου» καλό είναι να μελετήσει προσεχτικά τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτουν χώρες σαν τη Δανία στην ΕΕ για την απόδοση της ιθαγένειας και πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες. Το ΠΑΣΟΚ που αρνήθηκε την ψήφιση του νομοσχεδίου της ΝΔ για δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες εμφανίζεται να βιάζεται να ψηφίσουν οι μετανάστες ενόψει των εκλογών στην αυτοδιοίκηση. Το ζητούμενο είναι η ουσιαστική κοινωνική ένταξη των μεταναστών μακριά από προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες και λαϊκισμούς.

Ο Αντώνης Σαμαράς σας εμπιστεύτηκε τον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος, ουσιαστικά το πόστο που είναι αρμόδιο για τη χάραξη πολιτικής την οποία η ΝΔ θα ακολουθεί σε όλα τα θέματα. Με δεδομένο όπως λένε κάποιοι ότι στην παράταξη υπάρχουν δύο αντίρροπες συνιστώσες οι «Σαμαρικοί» και οι «Μπακογιαννικοί», μπορεί να διαμορφωθεί ενιαίος πολιτικός σχεδιασμός;

Η πολιτική ανάλυση που βασίζεται στα προ των εσωκομματικών μας εκλογών δεδομένα είναι στατική. Αντίθετα, στην πολιτική υπάρχει δυναμική. Υπό αυτή την έννοια το «σφουγγάρι» που είπε ο Πρόεδρος το βράδυ της εκλογής του δημιουργεί νέα δεδομένα. Η σύνθεση απόψεων μέσω της αξιοποίησης προσώπων, ανεξαρτήτως ποια υποψηφιότητα στήριξαν για την ηγεσία του κόμματος διαμορφώνει συνθήκες δυναμικής επανεκκίνησης της παράταξης. Η εμπειρία της εσωστρέφειας που ταλάνισε χρόνια την παράταξη λειτουργεί διδακτικά σε όλους μας. Αυτό, άλλωστε, αξιώνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου αρχηγού και τα εκατομμύρια των νεοδημοκρατών που μας θέλουν μια γροθιά.
back to top