Menu
A+ A A-
efimerida_aggelioforos

20-12-2009

Συνέντευξη του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού στο Νίκο Οικονόμου

Δώστε μας ένα ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, κ. Χαρακόπουλε. Τι σημαίνει με λίγα λόγια οι κοινωνικός φιλελευθερισμός το 2010;

Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι ο φιλελευθερισμός με ανθρώπινο πρόσωπο, που δε λησμονεί ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι με ανάγκες και προβλήματα. Πιστεύει σε μια ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία. Δε φοβάται την ελεύθερη λειτουργία των αγορών. Δεν τους επιτρέπει, όμως, να γίνουν και ασύδοτες! Το κράτος σε ρόλο επιτηρητή εγγυάται τη διάχυση ευκαιριών σε όλους. Παράλληλα, θωρακίζεται η εύρυθμη λειτουργία των θεσμών και εξασφαλίζεται για τον πολίτη ένα δίχτυ προστασίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να γίνει αντιληπτό πως οι ραγδαίες αλλαγές σήμερα επαναπροσδιορίζουν τον πολιτικό χάρτη. Το παραδοσιακό σχήμα Δεξιά - Αριστερά δε συνεπάγεται πάντα δεδομένες απαντήσεις στις νέες προκλήσεις και τα αιτούμενα της νέας εποχής.

Ο μεσαίος χώρος είναι κρίσιμος παράγοντας σ' αυτό το σκεπτικό ή μήπως επί Α. Σαμαρά έχει σβηστεί από το λεξιλόγιο της ΝΔ;

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει μιλήσει για τον κρίσιμο μεσαίο χώρο, τη μεσαία τάξη που τη θεωρεί ως την «ατμομηχανή» αναγέννησης της οικονομίας. Ζητούμενο είναι ο μεσαίος χώρος να μη γίνει μια απλή ρητορεία ή ένα απολίτικο ιδεολόγημα που απλώς θα μας επιτρέπει να ψαρεύουμε σε θολά νερά, αποφεύγοντας να μιλήσουμε πολιτικά. Ζητούμενο είναι η επιστροφή στην πραγματική πολιτική και η επικράτηση σε επίπεδο ιδεών. Οι πολίτες δεν πρόκειται να επιβραβεύσουν ένα στρογγυλεμένο λόγο που απλώς θα περιγράφει τα προβλήματά τους χωρίς να δίνει απαντήσεις σε αυτά.

Η ΝΔ πόσο πλάτη θα βάλει σε δύσκολα μέτρα που θα επιλέξει να πάρει η κυβέρνηση;

Η Νέα Δημοκρατία θα ασκήσει υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτευση. Δε θα ενδώσει στις σειρήνες του λαϊκισμού. Πρόθεσή μας δεν είναι να ακολουθήσουμε τη δομική αντιπολίτευση του «όχι σε όλα» που δίδαξε το ΠΑΣΟΚ. Η κριτική μας πάντα θα συνοδεύεται από προτάσεις. Το μοντέλο της στείρας αντιπολίτευσης έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ηδη στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το μείζον θέμα της διαφθοράς δόθηκε από τον κ. Σαμαρά το στίγμα μιας άλλης αντιπολιτευτικής φιλοσοφίας. Ωστόσο, η όποια συναίνεση δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως αδυναμία. Θα είμαστε απέναντι σε λάθη, παραλείψεις και παλινωδίες. Και η κυβέρνηση, μέχρι τώρα, δυστυχώς έχει επιδείξει αργά ανακλαστικά, γεγονός που το πληρώνει ακριβά η ελληνική οικονομία.

Γιατί λέτε «όχι» στην αλλαγή του εκλογικού νόμου αλά γερμανικά;

Είναι γεγονός ότι η ύπαρξη αχανών εκλογικών περιφερειών, όπως της Β΄ Αθηνών προάγει πολιτικές παθογένειες. Το πρόβλημα, όμως, του λεκανοπεδίου δεν μπορεί να γίνεται πρόβλημα όλης της επικράτειας. Βεβαίως, εκείνο που πρέπει σίγουρα να γίνει είναι η κατάτμηση των μεγάλων και αχανών περιφερειών, που απαιτούν πολυδάπανες προεκλογικές εκστρατείες και πιθανότατα δημιουργούν δεσμεύσεις σε υποψηφίους και δουλείες σε οικονομικά συμφέροντα. Επειδή, όμως, μιλάμε για το γερμανικό μοντέλο, οφείλω να σας θυμίσω ότι το σκάνδαλο της Siemens γεννήθηκε στη Γερμανία, απ’ όπου φιλοδοξούμε να αντιγράψουμε το εκλογικό σύστημα.

Η αλήθεια είναι ότι το γερμανικό μοντέλο οδηγεί σε βουλευτές δύο ταχυτήτων. Σε «πατρικίους», που διορίζονται με λίστα σε επίπεδο περιφέρειας από τον αρχηγό του κόμματος και σε «πληβείους», που εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες. Οι διορισμένοι βουλευτές, καθώς πηγή της δύναμής τους θα είναι η εύνοια της ηγεσίας, δύσκολα θα έχουν την ελευθερία της γνώμης και το θάρρος της διατύπωσης διαφορετικής άποψης από τον αρχηγό, ακόμη και σε ήσσονος σημασίας θέματα. Επιπλέον, θα είναι αποκομμένοι από την κοινωνία, μιας και η επιλογή και κατ’ επέκταση η εκλογή τους δεν εξαρτώνται άμεσα από τους πολίτες. Την ίδια ώρα, οι βουλευτές των μονοεδρικών θα είναι αναγκασμένοι να αναλώνουν τη δράση τους στη διεκπεραίωση αιτημάτων των πολιτών -ή άλλως ρουσφετιών- και σε κάθε είδους κοινωνικές εκδηλώσεις -όπου πλέον θα θεωρείται αδικαιολόγητη η απουσία τους.

Να πάμε λίγο στα εσωκομματικά: το «σφουγγάρι» θα ισχύσει για όλους; Διότι σχολιάστηκε το γεγονός ότι στους πρώτους διορισμούς που έγιναν προτιμήθηκαν οι άνθρωποι που στήριξαν τον Αντώνη Σαμαρά. Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, εσείς, ο Κώστας Γκιουλέκας…

Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος λειτούργησε συνθετικά, επιλέγοντας ανθρώπους σε υψηλούς κομματικούς ρόλους που δεν τον στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές. Στα ονόματα που μνημονεύσατε θα μπορούσε κανείς να προσθέσει τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, τον Κωστή Χατζηδάκη, τον Νίκο Δένδια και άλλους συναδέλφους που στήριξαν την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη. Και έπονται και άλλοι. Μοναδικά κριτήρια αξιοποίησης των στελεχών είναι η αξιοσύνη, το ήθος και η διάθεση προσφοράς. Στη νέα προσπάθεια που ξεκινήσαμε δεν περισσεύει κανείς.

Το «σφουγγάρι», πάντως, μάλλον δεν ίσχυσε από την πλευρά της Ντόρας Μπακογιάννη, που αρνήθηκε τη θέση για τους τομείς Παιδείας και Πολιτισμού. Το σχόλιό σας;

Πρόκειται για ένα διευρυμένο τομέα ευθύνης, κομβικής πολιτικής σημασίας και υψηλής προτεραιότητας για μας. Θεωρώ την πρόταση προς την κ. Μπακογιάννη ιδιαίτερα τιμητική. Η ίδια, έπειτα από μια σκληρή εσωκομματική διαδικασία, ίσως δεν αισθανόταν ακόμη έτοιμη να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο. Αναφαίρετο δικαίωμα κάθε στελέχους είναι πάντως η αποδοχή ή μη της όποιας θέσης.

Είναι διασφαλισμένη η ενότητα της ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά;

Την ενότητα την επέβαλε η βάση της παράταξης με την αθρόα συμμετοχή της στις κάλπες και με το καθαρό αποτέλεσμα της 29ης Νοεμβρίου. Το ισχυρό αυτό μήνυμα ενότητας δεν μπορεί ούτε να αμφισβητηθεί ούτε να παραφραστεί. Κάτι τέτοιο θα υποτιμούσε την εκπεφρασμένη βούληση 800.000 ψηφοφόρων μας.

Πώς σχολιάζετε τις φραστικές αψιμαχίες μεταξύ των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Κώστα Μαρκόπουλου;

Το θέμα θεωρείται λήξαν. Εκείνο που τώρα προέχει είναι η μάχη του προϋπολογισμού.

Σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται, με ποια κριτήρια θα γίνουν οι επιλογές προσώπων; Οι εν ενεργεία δήμαρχοι και νομάρχες θα πάρουν εκ νέου χρίσμα ή όλα και όλοι (άρα και οι Νικήτας Κακλαμάνης και Βασίλης Παπαγεωργόπουλος) θα επανεξεταστούν;

Η συζήτηση, ένα σχεδόν χρόνο πριν από τις εκλογές, είναι πρόωρη και άκαιρη. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Προέχει η ανασυγκρότηση της παράταξης. Αλλωστε, ακόμη δε γνωρίζουμε τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού με τους οποίους θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό, λοιπόν, «κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο».


back to top