Menu
A+ A A-

net_105.805-11-2009

Συνέντευξη στην εκπομπή «Πρώτη Σελίδα» με τον Θάνο Σιαφάκα

« Βλέπω τον απλό νεοδημοκράτη πολύ πικραμένο με το δημόσιο ξεκατίνιασμα που γίνεται μεταξύ στελεχών μας και υποστηρικτών των υποψηφίων αρχηγών.»

Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ακούσαμε τον κ. Αλμούνια, είπε ότι αυτά τα στοιχεία που είχε στη διάθεση του δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα. Αισθάνεστε την ανάγκη να ζητήσετε, ως ΝΔ μια συγνώμη απέναντι στους πολίτες;»

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Αντιθέτως, νομίζω ότι η ΝΔ αρκούντως παραστατικά περιέγραψε την δύσκολη κατάσταση. Όταν λοιπόν υπάρχει μια προσπάθεια τεχνηέντως να φουσκώσει το έλλειμμα, όταν μετακινούνται έσοδα που μπορούν να εισπραχθούν φέτος για την επόμενη χρονιά.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θεωρείτε ότι το έλλειμμα είναι 6 %, όπως έλεγε 2 – 3 μέρες πριν τις εκλογές ο κ. Παπαθανασίου;»

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Ο κ. Παπαθανασίου προεκλογικά εν μέσω των εκλογών είπε ότι το έλλειμμα μπορεί να φτάσει και 8 %. Άλλο 8 % και άλλο 12,5 % που το παρουσιάζει η σημερινή κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να δείξει ότι τον επόμενο χρόνο με τις προσπάθειες της πέφτει αμέσως σε μονοψήφιο αριθμό, όπως είναι και οι προβλέψεις κάτω από το 10 %. Η επιλογή αυτή της σημερινής κυβέρνησης να φουσκώσει τόσο το έλλειμμα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας. Βλέπετε ότι επιβαρύνονται οι όροι δανεισμού.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στο λιμάνι, πώς κατά την κρίση σας λύνεται αυτό το ζήτημα; Η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει ένα πιο δυναμικό τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης με το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης;»

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Δεν ξέρω αν θα πρέπει να φτάσει εκεί. Το ζήτημα είναι πως φτάσαμε εκεί. Φτάσαμε εκεί, διότι στέλνονταν αντιφατικά μηνύματα από την κυβέρνηση, ως αντιπολίτευση, όταν πολλά στελέχη της μιλούσαν για επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών με τους κινέζους. Δεν θυμάμαι να είχαμε τέτοιες αντιδράσεις όταν ψηφίστηκε ο νόμος και αν θυμάμαι καλά ψηφίστηκε και από την τότε αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ. Δεν είδα κινητοποιήσεις. Αυτή τη πολιτική πληρώνει σήμερα η κυβέρνηση και την πληρώνει δυστυχώς και η ελληνική οικονομία. Ζημιώνεται με 3 εκ. ευρώ ημερησίως, τόσο στοιχίζει η απεργία στο λιμάνι. Μέχρι σήμερα τα πρόσωπα που διαχειρίστηκαν την κρίση στο λιμάνι δεν νομίζω ότι είχαν θετικά αποτελέσματα. Αντιθέτως, οδήγησαν σε όξυνση το πρόβλημα.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πάμε στα νεοδημοκρατικά. Ανεβαίνει η θερμοκρασία στην αντίκρουση, στην αντιπαράθεση. Αυτά κινούνται σε ένα πλαίσιο απλών εχθροπραξιών, ή σηματοδοτούν και μια συνολικότερη ρήξη μέσα στη ΝΔ;»

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Δεν νομίζω ότι σηματοδοτούν μια συνολικότερη ρήξη. Αναμενόμενο είναι ότι όσο ζυγώνουμε προς την ημέρα των εκλογών θα προσπαθεί ο κάθε υποψήφιος να προσεταιρίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους. Τελικά, δεν έχουμε αιχμές τόσο από τους ίδιους τους υποψήφιους αρχηγούς όσο από τους βασιλικότερους του βασιλέως των στελεχών που βρίσκονται κοντά τους.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Από τους Μουτζαχεντίν λέτε;»

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Οι οποίοι κάνουν ζημία νομίζω, επιχειρούν πλήγματα στην άλλη πλευρά, αναδεικνύοντας αρνητικά σε μια ιστορική διαδρομή του παρελθόντος, Νομίζω ότι έτσι όμως φθείρουμε την όποια νέα ηγεσία προκύψει την επομένη των εκλογών.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Γιατί αυτή η λατρεία σε σχέση με το παρελθόν;»

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Δεν έχει νόημα να συζητούμε για το χθες. Οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι που μας γύρισαν τις πλάτες στην εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου το λιγότερο, για το οποίο ενδιαφέρονται είναι μια ανακύκλωση αντιπαραθέσεων του παρελθόντος που μας πλήγωσαν. Δεν τον αγγίζουν ένα νέο άνθρωπο αυτού του είδους τα επιχειρήματα. Μέχρι σήμερα έχει προσωποποιηθεί τόσο πολύ αυτή η αναμέτρηση, έχει πάρει χαρακτηριστικά πασαρέλας. Δεν έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής ουσιαστική πολιτική συζήτηση, πολιτικές προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τη κρίση στην παράταξη μας, τι έφταιξε και οδηγηθήκαμε σε αυτή τη δεινή ήττα. Βλέπω τον απλό νεοδημοκράτη πολύ πικραμένο με αυτό το δημόσιο ξεκατίνιασμα που γίνεται πολλές φορές από τα ραδιόφωνα, ή από τις τηλεοράσεις μεταξύ στελεχών μας και υποστηρικτών των υποψηφίων αρχηγών.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι είναι αυτό που θα σας ικανοποιήσει στην εκλογική διαδικασία; Ποιος είναι ο αριθμός εκείνος που θα ικανοποιήσει τη ΝΔ;»

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Θα πρέπει τουλάχιστον να ψηφίσουν 300.000 – 350.000 όσοι ήταν μέχρι πρότινος τα εγγεγραμμένα μέλη στα κομματικά μας κατάστιχα.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εάν δεν συμβεί αυτό θα τεθεί θέμα νομιμοποίησης του νέου αρχηγού;»
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Για όνομα του θεού, δεν υπήρχε θέμα νομιμοποίησης όταν ο αρχηγός έβγαινε από ένα κλειστό σώμα, όπως ήταν η κοινοβουλευτική ομάδα, ή από ένα ολιγομελές συνέδριο. Το ζήτημα είναι ότι θα έχουμε απογοητεύσει τον κόσμο μας και θα χαθεί μια χρυσή ευκαιρία να υπάρχει μια επανεκκίνηση για τη ΝΔ μέσω της ανάδειξης νέας ηγεσίας.»

back to top