Menu
A+ A A-

2-3.0509____Η ψήφος για την υπόθεση Παυλίδη είναι και ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση;

 

Αν ο κ. Παυλίδης δεν ήταν ο «κύριος 151» που σχηματίζει την κυβερνητική πλειοψηφία, η ψηφοφορία της Δευτέρας δεν θα είχε το δραματικό τόνο που έχει προσλάβει. Δύσκολα θα μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση εάν υπάρξει παραπομπή του βουλευτή Δωδεκανήσου, η οποία δεν θα συνοδεύεται από παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, καθώς θα δεχθεί την κατηγόρια ότι παραμένει στην εξουσία στηριζόμενη στην ψήφο ενός βουλευτή που απασχολεί τη δικαιοσύνη.


Έχετε πειστεί για την αθωότητα του πρώην υπουργού;


Πιστεύετε ότι κάποιοι συνάδελφοί σας «έβαλαν το χέρι στο μέλι» όπως λέει ο λαός;

 

Στο μέσο της τετραετίας με οδυνηρές αποφάσεις και στενά περιθώρια κοινωνικής πολιτικής λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι ως ένα βαθμό αναμενόμενη μια δημοσκοπική κάμψη της κυβέρνησης. Τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμη. Η ΝΔ έχει τις προϋποθέσεις ανάκαμψης, αρκεί να διδαχθούμε από τα λάθη μας, να μην τα επαναλάβουμε, να κάνουμε τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.

Άνθρωποι με μειωμένες ηθικές αντιστάσεις πάντα θα υπάρχουν. Το ζήτημα είναι να εδραιωθεί η διαφάνεια στις λειτουργίες του κράτους, να υπάρξουν οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε και αν ακόμη κάποιος επίορκος πολιτικός ή δημόσιος λειτουργός θέλει να «βάλει το δάχτυλο στο μέλι», να μην μπορεί να το πράξει.  

Τι πρέπει να γίνει με όσα στελέχη εμπλέκονται σε υποθέσεις που «πλήγωσαν» την παράταξη;

Θα ανέμενα να δείξουν μεγαθυμία και να διευκολύνουν τον πρωθυπουργό θυσιάζοντας το «εγώ» τους στο «εμείς» για το καλό της παράταξης που τους ανέδειξε, όσο οι υποθέσεις αυτές βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Έχασε πολύτιμο χρόνο ο πρωθυπουργός;

Ο πρωθυπουργός πάντα προσπαθεί να είναι δίκαιος, να μην αδικεί κανέναν, δίνοντας και την τελευταία ευκαιρία στους συνεργάτες του.

Άρα θεωρείτε ότι άφησε περιθώρια να εμπεδωθεί αυτό το περί κόπωσης;

Γι’ αυτή την παραφιλολογία ευθύνονται άλλοι, οι οποίοι όφειλαν «να κόψουν μαχαίρι» αυτή τη συζήτηση που έβλαψε την εικόνα του πρωθυπουργού.

Μία ενδεχόμενη ήττα στις ευρωεκλογές με διαφορά πάνω από 3% θα αποτελέσει και προάγγελο ήττας στις εθνικές εκλογές;

Στις εκλογές κατεβαίνει κανείς για να κερδίσει. Επειδή, όμως πολλά έχουν ειπωθεί, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι στο παρελθόν το σενάριο που περιγράφετε δεν επαληθεύτηκε. Το 1999 κερδίσαμε τις ευρωεκλογές με μεγάλη διαφορά και λίγους μήνες μετά χάσαμε τις εθνικές εκλογές του 2000.

Πολλοί μιλούν για τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου με θέμα ηγεσίας σε μία τέτοια περίπτωση…

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει θέμα ηγεσίας στη ΝΔ. Ίσως υπάρχει πρόωρη εκδήλωση φιλοδοξιών. Θεμιτές οι φιλοδοξίες αλλά δεν πρέπει να αγνοούν το περιβάλλον στο οποίο εκδηλώνονται. Όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις όχι μόνο ο κόσμος της ΝΔ αλλά και η κοινωνία δηλώνει κατηγορηματικά ότι θέλει να παραμείνει ο Καραμανλής στην ηγεσία της παράταξης ακόμη και στο ενδεχόμενο ήττας. Έκτακτο συνέδριο ενδεχομένως μπορεί να χρειαστεί για να χαράξει τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής μας με βάση τα νέα δεδομένα που θα υπάρχουν μετά τις ευρωεκλογές.

Οι διεργασίες πάντως για την διαδοχή έχουν ξεκινήσει. Δεν είναι λογικό με όλ' αυτά που συμβαίνουν;

Εκείνο για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι ο κόσμος της ΝΔ εξοργίζεται με τη διαδοχολογία. Ας το έχουν αυτό υπόψη τους όσοι βιάζονται.

Έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών η κυβέρνηση;
Σημασία έχει τι πιστεύει ο κόσμος. Γι’ αυτό και ελπίζω ότι μια γενναία κίνηση από πλευράς του κ. Παυλίδη θα λειτουργούσε λυτρωτικά για τον ίδιο αλλά και την παράταξη. Θα ήθελα να τον ακούσω τη Δευτέρα να ζητά ο ίδιος την παραπομπή του στη δικαιοσύνη και να υποβάλει την παραίτησή του, όχι γιατί αποδέχεται τις κατηγορίες αλλά για να αποδείξει την αθωότητά του στους φυσικούς του δικαστές. Να μην αφήσει να τον ακολουθούν σκιές στην πολιτική του διαδρομή. Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο για έναν πολιτικό είναι το όνομά του.

Ακούω πολλούς συναδέλφους σας, που προφανώς δεν έχουν πειστεί από τις απαντήσει Παυλίδη, να επισημαίνουν τη διέξοδο του «λευκού». Τι λέτε;

Εκ των πραγμάτων κανείς βουλευτής της συμπολίτευσης δεν μπορεί με την ψήφο του να σηκώσει το βάρος της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και να οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες εν μέσω μιας παγκόσμιας οικονομικής φουρτούνας.

Μοιάζει πάντως η κυβέρνηση να μην μπορεί να ξεφύγει από τον βούρκο της σκανδαλολογίας. Φοβάσθε ότι η ζημιά στις κάλπες θα είναι μεγάλη;

Η ακατάσχετη σκανδαλολογία που έχει υιοθετήσει ως αντιπολιτευτική τακτική το ΠΑΣΟΚ δεν βλάπτει μόνο την εικόνα της Νέας Δημοκρατίας αλλά του συνόλου του πολιτικού κόσμου. Στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν τόσο κοντόφθαλμα. Με τη σκανδαλολογία επιβαρύνεται το κλίμα απαξίας για την πολιτική και τους πολιτικούς. Αν μέχρι τις ευρωεκλογές αναδείξουμε το έργο μας, εργαστούμε συλλογικά και συντονισμένα, τα όποια αρνητικά μπορούν να ξεπεραστούν.
back to top