Menu
A+ A A-

2.08.08_Η κυβέρνηση μοιάζει να δοκιμάζεται με την οριακή πλειοψηφία των 152 βουλευτών, πότε με τον Π. Τατούλη, πότε με τον Γ. Μανώλη κατά την πρόσφατη συζήτηση της τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ. Πόσο μπορεί να θέσει αυτό σε κίνδυνο την αυτοδυναμία της ΝΔ;

 

Δεν νομίζω πως υπάρχει βουλευτής που θα έριχνε την κυβέρνηση. Στο όνομα όμως της οριακής -ελέω εκλογικού νόμου- αυτοδυναμίας δεν μπορεί να δαιμονοποιείται η διατύπωση διαφορετικής γνώμης.

 Έχετε ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της ελεύθερης έκφρασης των βουλευτών. Πόσο θεμιτό είναι για έναν βουλευτή της ΝΔ να διαφοροποιείται από την κυβερνητική θέση; Ποια είναι τα όρια της διαφοροποίησης αυτής;

 

Τα κόμματα στη σύγχρονη εποχή δεν μπορεί να είναι λόχοι. Δεν ζούμε στην εποχή του στρατάρχη Παπάγου και της κομματικής μονολιθικότητας. Βεβαίως, οι βουλευτές εκλέγονται με τη σημαία ενός κόμματος και δεσμεύονται για την υλοποίηση των προεκλογικών του υποσχέσεων. Γι’ αυτό και δεν συμφωνώ με την άποψη ότι η κομματική πειθαρχία θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στον προϋπολογισμό και την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο βουλευτής οφείλει να στηρίζει έμπρακτα και όχι μόνο με την ψήφο του στη βουλή μεταρρυθμίσεις που αποτέλεσαν διακύβευμα των εκλογών. Μη φτάνουμε, όμως και στο άλλο άκρο. Για όνομα του Θεού, δεν θα πέσει η κυβέρνηση αν ένας βουλευτής καταψηφίσει ένα άρθρο νομοσχεδίου με το οποίο διαφωνεί. Η κοινωνία δεν θέλει ευνουχισμένους βουλευτές.

 2.08.08__2

Αισθάνεστε αντάρτης με τις ερωτήσεις που καταθέτετε προς την κυβέρνηση; Μάλιστα χαρακτηριστήκατε ως αντάρτης με την επιστολή σας -μαζί με άλλους δύο συναδέλφους σας- ζητώντας μεγαλύτερη επιστροφή φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο για χιλιάδες αγροτών. Και δεν είναι η πρώτη φορά που ελέγχετε την κυβέρνηση…

 

Στη μεταπολιτευτική δημοκρατία των αρχηγοκεντρικών κομμάτων εύκολα η διαφορετική προσέγγιση βαπτίζονταν ανταρσία. Είναι, όμως απαίτηση της κοινωνίας των πολιτών να ακούγεται η φωνή της ακόμη και αν είναι δυσάρεστη στην εκάστοτε εξουσία. Δεν μπορεί να είναι απάντηση στα προβλήματα του τόπου η ποινικοποίηση της διαφορετικής γνώμης. Αλίμονο αν το πολιτικό σύστημα πάψει να αφουγκράζεται την κοινωνία και να λαμβάνει τα μηνύματα των καιρών.

Η επιστολή που στείλαμε με τους συναδέλφους Γιώργο Κασαπίδη και Αντώνη Καρπούζα στον Υπουργό Οικονομίας στόχο είχε τη βελτίωση της υπουργικής απόφασης για την επιστροφή του φόρου στους αγρότες που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για αγροτικές εργασίες. Εκτιμούμε ότι είναι άδικο να έχουν τους ίδιους συντελεστές επιστροφής οι βιοπαλαιστές αγρότες με τους ετεροεπαγγελματίες που είναι κάτοχοι γης.

 

Είχατε δηλώσει παλιότερα με αφορμή τα μέτρα για τους αγρότες ότι θέλετε να βλέπετε στα μάτια τον αγρότη πατέρα σας. Πέντε χρόνια μετά την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία, πώς νιώθετε; Τι δεν πήγε καλά με την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης;

 

Φοβούμαι ότι σε κάποιες περιπτώσεις υποσχεθήκαμε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας, όπως η μείωση του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων, όπου χρειάζεται ομοφωνία των μελών της ΕΕ. Εκείνο που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι η ελληνική γεωργία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Με το μέσο αγρότη στην ηλικία των 55 ετών, αναμένεται στα επόμενα χρόνια ένα μεγάλο κύμα εξόδου ανθρώπων από την ενασχόληση με τη γη. Σήμερα είναι δύσκολο να μιλήσεις για αναδιάρθρωση καλλιεργειών σε ανθρώπους που βρίσκονται στα όρια συνταξιοδότησης. Στους νέους, όμως, αγρότες και κτηνοτρόφους πρέπει να δώσουμε τις δυνατότητες να γίνουν επιχειρηματίες και να σταθούν στο δύσκολο ανταγωνισμό παράγοντας ποιοτικά προϊόντα. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το σχέδιο νόμου για την κτηνοτροφία που συζητείται στο θερινό τμήμα.

 

Η τροπολογία για τις ΔΕΚΟ σήκωσε θύελλα και μέσα στην κυβερνητική παράταξη. Εσείς την αποδέχεστε άνευ αντιρρήσεων;

 

Στη βουλή διασκεδάστηκαν οι εντυπώσεις που επεχείρησε να δημιουργήσει η αντιπολίτευση. Το νοικοκύρεμα του κράτους αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. Δεν μπορεί τα «ρετιρέ» των προβληματικών ΔΕΚΟ να τα πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης.  

 

Περιμένετε κύμα κοινωνικών αντιδράσεων από μισθωτούς αλλά και αγρότες από το φθινόπωρο;

 

Η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου και δημητριακών διεθνώς επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία και δημιουργεί προβλήματα στη ζώνη του ευρώ και στη χώρα μας. Τις συνέπειες αυτές τις βιώνουν αναμφίβολα εντονότερα τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μισθωτοί και οι αγρότες. Στο πλαίσιο των πραγματικών δυνατοτήτων της οικονομίας ο πρωθυπουργός θα εξειδικεύσει στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης τα μέτρα στήριξης των συμπολιτών μας που χρήζουν περισσότερο της αρωγής της Πολιτείας. Άλλωστε, η κυβέρνηση με τη σύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύης έχει δείξει τις προθέσεις της και τη διάθεση να υπάρξει ένα δίχτυ προστασίας για τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

 

 

Ειδικότερα, πιστεύετε ότι πρέπει να δοθεί το επίδομα θέρμανσης το χειμώνα που έρχεται;

 

Το επίδομα θα πρέπει να δοθεί σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη. Και βεβαίως δεν μπορεί να είναι του ιδίου ύψους σε όλη τη χώρα. Δεν μπορεί στην ορεινή Κρανιά ή τη Βερδικούσα Ελασσόνας, που ακόμη και το καλοκαίρι φοράς σακάκι, να δώσεις το ίδιο επίδομα θέρμανσης με την Κρήτη.

 

Πιστεύετε ότι είναι «κουρασμένη» η κυβέρνηση; Μήπως είναι ανάγκη να υπάρξει ένα φρεσκάρισμα, με μια κίνηση ανασχηματισμού το φθινόπωρο, με την είσοδο νέων στελεχών σε αυτήν;

 

Αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Επειδή εκτιμώ ότι η κυβέρνηση αυτή θα βγάλει τετραετία -διότι κανείς, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα της αντιπολίτευσης δεν θέλει εκλογές- συμφωνώ με τη δημοσιογραφική άποψη πως πιο πιθανό είναι το σενάριο ανασχηματισμού μετά τις ευρωεκλογές. Ανήκω στη σχολή σκέψης που διαφωνεί με τους πολλούς ανασχηματισμούς.

 

Πώς κρίνετε την άποψη του Γ. Αλογοσκούφη περί ενδεχόμενου σύμπραξης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας;

 

Νομίζω ότι μετά τις διευκρινίσεις του υπουργού δεν υπάρχουν περιθώρια παρερμηνειών. Η χώρα χρειάζεται αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Άλλωστε, η εμπειρία των κυβερνήσεων συνεργασίας την περίοδο 1989-90 είναι τραυματική. Η εκλογολογία των τελευταίων ημερών θεωρώ ότι είναι αβάσιμη. Η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή ετυμηγορία -ακόμη δεν έκλεισε χρόνος από τις εκλογές- και δέσμευση για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Στο τέλος της τετραετίας θα ζητήσουμε από τους πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την κυβερνητική της πρόταση με εκείνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο χέρι μας είναι να αναστρέψουμε την εικόνα απογοήτευσης που αυτή τη στιγμή καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Πιστεύω ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις που έχουν καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό και σαφές πρόγραμμα να υλοποιήσουν χωρίς παζαρέματα είναι η ενδεδειγμένη λύση για τη χώρα μας.

back to top