Menu
A+ A A-
AL JAZEERA
ΜΑΞΙΜΟΣ AL JAZEERA 1 1
 
Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2019

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον τηλεοπτικό σταθμό AL JAZEERA
και στον ανταποκριτή του στην Αθήνα John Psaropoulos
για τον νέο νόμο για το άσυλο
 
 
Κύριε Χαρακόπουλε, τι αποσκοπεί να κάνει ο νέος νόμος για το άσυλο, που δεν μπορούσε να επιτεύξει ο προηγούμενος;
 
Ο νέος νόμος για το άσυλο ουσιαστικά είναι μια κωδικοποίηση των ευρωπαϊκών οδηγιών όσον αφορά την απόδοση ασύλου. Όπως ξέρετε, η Ελλάδα σηκώνει ένα δυσθεώρητο βάρος του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία δυστυχώς, δεν επιδεικνύει την Αρχή της αλληλεγγύης που είναι βασική ευρωπαϊκή Αρχή. Ιδιαίτερα οι χώρες του Βίζεγκτραντ είναι κάθετα αρνητικές σε οποιαδήποτε προσπάθεια επιμερισμού του προβλήματος, ανάληψης των βαρών που αντιστοιχούν και σε αυτές.
Η Ελλάδα βρέθηκε, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι το ανατολικό σύνορο της ΕΕ, με κλειστά τα βόρεια σύνορά της και με τις ροές από τα παράλια της Μικράς Ασίας να είναι αμείωτες και να συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση το τελευταίο διάστημα. Έτσι βρέθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι στην χώρα μας, ενώ ο προορισμός τους δεν ήταν η Ελλάδα. Έβλεπαν, όμως, την Ελλάδα ως πύλη εισόδου, γιατί ακριβώς η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μια πολιτική του ‘‘welcome’’, μια πολιτική του ‘‘λιάζονται και εξαφανίζονται’’. Έτσι πέρασαν εκατοντάδες χιλιάδες τα βόρεια σύνορα, κάποια στιγμή οι χώρες της Κεντρικής ένοιωσαν ότι πιέζονται κι αυτές από τις τοπικές τους κοινωνίες και ορθώθηκαν έτσι οι φράχτες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδος.
Αυτή τη στιγμή καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο βάρος, ένα πρόβλημα που ξεπερνά τις δυνάμεις μας. Η φιλοδοξία αυτής της κυβέρνησης είναι να είναι ταχύτερες οι διαδικασίες απόδοσης ασύλου σε αυτούς που είναι πρόσφυγες και χρήζουν προστασίας σύμφωνα και με το διεθνές δίκαιο. Να ξεκαθαρίσουν ποιοι είναι πραγματικά πρόσφυγες που χρήζουν προστασίας και ποιοι είναι οικονομικοί μετανάστες και έρχονται από την υποσαχάρια Αφρική μέχρι το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και άλλες χώρες της Ασίας, που μπορεί και να μην είναι σε εμπόλεμη κατάσταση αλλά βλέπουν την Ευρώπη σαν παράδεισο γι’ αυτούς, γιατί έχει κοινωνικό κράτος, υποδομές, κράτος δικαίου, σταθερότητα και επιδιώκουν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους ερχόμενοι στην Ευρώπη, μέσω της πύλης εισόδου που είναι η Ελλάδα. Όμως, ούτε η Ευρώπη, πόσο δε μάλλον η Ελλάδα, μπορεί να δεχθεί όλους τους οικονομικούς μετανάστες, όλους τους κατατρεγμένους, τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και αναζητούν μια δυνατότητα εισόδου στην Ευρώπη. Υπ’ αυτήν την έννοια και με το νομοσχέδιο αυτό και, κυρίως, με την ενίσχυση της διοίκησης με προσλήψεις εκατοντάδων νέων υπαλλήλων, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να έχει ταχύτερους ρυθμούς στην απόδοση του ασύλου σε αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται.
 
Και ο κ. Δένδιας και εσείς λέτε ότι το μεγαλύτερο μέρος των ροών αποτελείται από οικονομικούς μετανάστες και όχι πρόσφυγες. Όμως, αυτό ουσιαστικά δεν σημαίνει ότι σήμερα η Υπηρεσία Ασύλου δεν κάνει ορθά την δουλειά της και μήπως αυτό παραπέμπει ότι θα αναθεωρήσετε και άσυλο που έχει δοθεί;
 
Πάντως, τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν και στην Επιτροπή την περασμένες μέρες, δείχνουν ότι για παράδειγμα άνω των 70% των Αφγανών που έρχονται παίρνουν άσυλο στην Ελλάδα, ενώ η αντίστοιχη εθνότητα στην ΕΕ είναι σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό λαμβάνει το άσυλο -40%, αν θυμάμαι καλά. Άρα υπάρχει ένα ζήτημα λειτουργίας και της διοίκησης και πρέπει να το δούμε. Κι αυτό ουσιαστικά επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση και με το νόμο και κυρίως με τις προσλήψεις εκατοντάδων νέων υπαλλήλων για να προχωρούν ταχύτερα οι διαδικασίες απονομής ασύλου σε αυτούς που πραγματικά το χρειάζονται.
 
Προβλέπετε αναθεώρηση των διαδικασιών ασύλου.
 
Ότι προβλέπεται από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Δεν θεσπίζουμε κάτι που είναι ξένο και αντίθετο με το διεθνές δίκαιο.
 
Στην Ελλάδα αντιστοιχεί περί το 11% των αιτήσεων ασύλου της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ξέρετε, έχει αναλογίσει στην Ελλάδα από το 2015 με δεδομένο το ΑΕΠ και τον πληθυσμό της χώρας περίπου 1,6% ότι θα έπρεπε να της αναλογούσε...
 
Ε, αυτό δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος. Γιατί η Ελλάδα είναι η βασική πύλη εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην ΕΕ. Εμείς είμαστε το ανατολικό σύνορο, η Κύπρος, η Μάλτα από την άλλη μεριά, η Ιταλία και η Ισπανία από τα δυτικά. Επομένως, αυτό το βάρος δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε μόνοι μας. Γι’ αυτό και επιμένουμε, σε κάθε αφορμή, στην ανάγκη να υπάρχει περισσότερη αλληλεγγύη από πλευράς ΕΕ και η αλληλεγγύη δεν περιορίζονται μόνον στα κονδύλια που δίδονται στην χώρα. Αν και εκεί υπάρχουν ερωτηματικά, για τη διαχείριση από τις ΜΚΟ το προηγούμενο διάστημα. Όπως ξέρετε, υπάρχει και ένας έλεγχος περί αυτού από τον OLAF. Το ζητούμενο είναι στην πράξη να υπάρχει αλληλεγγύη, δεν εφαρμόζεται στοιχειωδώς ο επιμερισμός προσφύγων στα κράτη μέλη, έστω αυτά τα λίγα νούμερα των μεταναστών, των κάποιων εκατοντάδων που έπρεπε να μεταφερθούν σε κάποιες χώρες. Αρνούνται κάθετα, ιδιαίτερα οι χώρες του Βίζεγκραντ, όπως γνωρίζετε, την μετεγκατάστασή τους.
 
Η ερώτησή μου λοιπόν με δεδομένο τα στοιχεία αυτά είναι, γιατί η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να πιέσει γι’ αυτήν την αλληλεγγύη, ώστε να μην διαχειρίζεται το 11%;
 
Η κυβέρνηση το κάνει με κάθε αφορμή, το θέτει στον υψηλότερο δυνατό βαθμό. Κι εχθές ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διάρκεια της 4ης Συνόδου Ευρω-Αραβικής Συνεργασίας στο πρόβλημα που καλείται η χώρα να αντιμετωπίσει. Ουσιαστικά, οι ροές αυτές προσφύγων και μεταναστών είναι ασύμμετρες για τα μεγέθη της Ελλάδας. Πληθυσμιακά, μεγέθη έκτασης. Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο το θέτουμε με ένταση κάθε φορά στα ευρωπαϊκά φόρα.
 
Ανησυχείτε για το εάν ο νόμος αυτός πιθανόν να μην είναι εφαρμόσιμος, δεδομένης της διάθεσης πολλών οργανώσεων να τον προσβάλουν δικαστικά.
 
Εδώ θα είμαστε να δούμε. Η κυβέρνηση φέρνει αυτή την νέα νομοθετική πρωτοβουλία φιλοδοξώντας να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα υπαρκτό. Υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν χρόνια να εκδικαστεί η υπόθεση τους, να τελεσιδικήσει εάν δικαιούνται άσυλο ή όχι. Δυστυχώς, υπήρχε χρονοτριβή στην απόδοση ασύλου και υπήρχαν επίσης και καταχρηστικές συμπεριφορές. Η φιλοδοξία είναι να λάβουν το άσυλο όσοι το δικαιούνται, και όσοι δεν δικαιούνται ασύλου και είναι απλά οικονομικοί μετανάστες, να ξέρουν ότι στην Ευρώπη θα μπουν δια της νομίμου οδού και όχι με αυτόν τον τρόπο.
 
Ευχαριστώ πολύ κ. Χαρακόπουλε.
 
Εγώ σας ευχαριστώ.
 
ΜΑΞΙΜΟΣ AL JAZEERA 2 1
 
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:https://youtu.be/NnGv0M_4u7o 
back to top