Menu
A+ A A-

ραδιο παλας

Λάρισα, 26 Ιουνίου 2019

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο Palaceradio9.14 στην εκπομπή «Πάρτο αλλιώς»
με τους δημοσιογράφους Γιώργο Τσαγκαλά και Βάσω Οικονόμου

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε έναν πολιτικό που έχει γράψει τη δική του ιστορία, μια ιστορία ήθους, μια ιστορία πολιτικού πολιτισμού και εμείς οι συμπολίτες είμαστε πάρα πολύ περήφανοι που είναι στέλεχος της τοπικής μας κοινωνίας ο για άλλη μια φορά μέχρι τώρα βουλευτής, αλλά συνεχίζει για άλλη μια φορά υποψήφιος βουλευτής στο νομό της Λάρισας, ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.Καλωσήρθατεκ.Χαρακόπουλε.

Ευχαριστώ. Καλημέρα, καλημέρα στους ακροατές μας και ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή που μου επιφυλάξατε. Πραγματικά να ευχαριστήσω και εσάς και κυρίως τους πολίτες της Λάρισας που με τιμούν όλα αυτά τα χρόνια με την εμπιστοσύνη τους. Η εμπιστοσύνη αυτή για μένα είναι ένα χρέος, χρέος υπηρέτησης των δικών τους αναγκών, χρέος υπηρέτησης των κοινών αξιών που μοιράζομαι με τους συμπολίτες που με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, της αγάπης για την πατρίδα, της πίστης στον θεσμό της οικογένειας, του σεβασμού στην ορθόδοξη παράδοσή μας. Γι’ αυτά δεσμεύομαι και πάλι να αγωνιστώ, με σημαία αυτές τις αρχές να υπηρετήσω και πάλι τους πολίτες της Λάρισας, αν ανανεώσουν την εντολή τους στο πρόσωπό μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε όλη αυτή την πορεία σας και τα καλά λόγια που λέτε είναι αποτέλεσμα δικού σας έργου κ. Χαράκοπουλε, σε όλη σας την πορεία είδαμε ότι είχατε μια αξιοπρεπή με ό,τι συνεπάγεται αξίες, πολιτική πορεία και διαδρομή. Και το βλέπουμε και τώρα, βλέπουμε λοιπόν έναν πολιτικό πολιτισμό στη συμπεριφορά πολλών πολιτικών στελεχών, αλλά μιλώ για σας τώρα, όσον αφορά τη στάση σας και αυτή τη φορά εκτός της πολιτικής σας πορείας, αλλά και σε μια περίοδο που θα λέγαμε δικαιολογούνται οι εντάσεις, δικαιολογούνται οι προκλήσεις στην προεκλογική περίοδο...

Η αλήθεια είναι στην προεκλογική περίοδο κα Οικονόμου πάντοτε ανεβαίνουν οι τόνοι και ακούμε και κραυγές αντί επιχειρημάτων. Εγώ στην πολιτική μου διαδρομή, αλλά και η ΝΔ ως παράταξη συνολικά νομίζω ότι κομίζουμε έναν άλλο πολιτικό πολιτισμό στα πολιτικά μας πράγματα με αντιπαράθεση με επιχειρήματα.Ξέρετε ως φοιτητής είχα γνωρίσει με μια άλλη παρέα φοιτητών τον τότε Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της ΝΔ τον Κωστή Στεφανόπουλο και θυμούμαι πάντοτε την παραίνεσή του, με την αρχαΐζουσα που τότε χρησιμοποιούσε: «Ομιλείτε περί πραγμάτων, σπανίως περί προσώπων και ουδέποτε δια τον εαυτόν σας».Λοιπόν, προσπαθώ να μην προσωποποιώ την αντιπαράθεσή μου με τους πολιτικούς μας αντιπάλους, να ομιλούμε για τα πράγματα, για την ταμπακιέρα που λέει ο λαός, για το πάπλωμα. Και όχι να κάνουμε προσωπικές επιθέσεις, οι οποίες δυστυχώς είναι στην ημερήσια διάταξη και χαρακτηρίζουν το ύφος της εξουσίας. Στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομίζω τον τόνο τον έδινε ο κ.Πολάκης με τις προσωπικές επιθέσεις.Κατάλαβαν και αυτοί ότι η τακτική αυτή δεν τους ωφέλησε στις ευρωεκλογές και οι χυδαίες επιθέσεις κατά του Στέλιου του Κυμπουρόπουλου, του πρωτεύσαντος ευρωβουλευτή με τη ΝΔ, του παιδιού που είναι καθηλωμένο σε ένα καροτσάκι αναπηρικό από τα παιδικά του χρόνια, ο οποίος όμως εξακολουθεί ως μαχητής της ζωής να πρωτεύει και να διακρίνεται. Οι επιθέσεις αυτές όχι μόνο δεν απέδωσαν, αλλά αντιθέτως κόστισαν εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν έχουμε ένα άλλο ευχάριστο. Είναι εθνικό θέμα, το θεωρούμε εμείς ευχάριστο ως Έλληνες, έχασε, ποιο είναι το μέλλον του κ. Ερντογάν από τη στιγμή που ο ίδιος έλεγε όποιος πάρει την Κωνσταντινούπολη, θα είναι ο δια βίου πρόεδρος, βασιλεύς, σουλτάνος, πρωθυπουργός της Τουρκίας. Με τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση κάτι που επεδίωξε για να κερδίσει το δήμο της Κωνσταντινούπολης όχι μόνο τον έχασε, αλλά οι 140.000 περίπου ψήφοι γίνανε 777.000 και ο ίδιος ο εκλεγμένος δήμαρχος ευχαρίστησε με ανακοίνωση τους Τούρκους, τους Έλληνες και τους Κούρδους για την εκλογή του. Δηλαδή πέρασε ένα κλίμα πολύ πιο ήρεμο, πιο ομοιογενές και όχι αυτό το επιθετικό του Ερντογάν. Ξέρω ότι ασχολείστε πάρα πολύ με τα εθνικά μας θέματα, ξέρω ότι κάνετε ατέλειωτες επισκέψεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο...

Αν δεν είχαμε εκλογές, το Σαββατοκύριακο θα ήμουνα στην Καππαδοκία συνοδεύοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη που πραγματοποίησε το ετήσιο προσκύνημά του, αλλά λόγω των αιφνίδιων εκλογών δεν κατέστη δυνατόν. Αλλά απ’ ότι μου μετέφερε χτες τηλεφωνικά ο πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου η Καθ’ ημάς Ανατολή που βρέθηκε στην Καππαδοκία μαζί του και ήταν στη Σινασό, ο Πατριάρχης του ζήτησε να μου μεταφέρει τις ευχές του, του χρόνου να τον συνοδεύσω ως υπουργός Γεωργίας είπε.Δεν ξέρω πόσο καλή ευχή είναι αυτή να πω την αμαρτία μου με τα καυτά προβλήματα των αγροτικών.Κοιτάξτε να δείτε, στην Πόλη, επειδή έχω βρεθεί και ως μεταπτυχιακός φοιτητής και παρακολουθώ πράγματι τα ελληνοτουρκικά, ο Ερντογάν έως χτες ήταν ο απόλυτος άρχων της Τουρκίας.Εκλέχτηκε πρώτη φορά το 2002, είναι πια 17 χρόνια πρωθυπουργός και Πρόεδρος Δημοκρατίας με αυξημένες αρμοδιότητες.Ουσιαστικά είναι σουλτάνος μετά το δημοψήφισμα και την αλλαγή του Συντάγματος που έγινε.Νομίζω το δείχνει και η ίδια συμπεριφορά του συνολικά. Ο ίδιος ξεκίνησε ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, καταγόμενος βεβαίως από τα Πουάμια στη Ριζούντα του Πόντου, βρέθηκε η οικογένειά του στις φτωχογειτονιές της Πόλης, εκεί μεγάλωσε και κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος Κωνσταντινούπολης με το τότε κόμμα των Ισλαμιστών του Ερμπακάν. Η σημειολογία είναι πολύ σημαντική, είναι η πρώτη μεγάλη ήττα που υφίσταται ο Ερντογάν στην Τουρκία. Περιμένουμε όλοι να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, αν θα είναι η αρχή του τέλους της παντοκρατορίας Ερντογάν αυτή η ήττα.Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι πράγματι μια χαρισματική φυσιογνωμία. Για χρόνια το κεμαλικό κόμμα, το ρεπουμπλικανικό κόμμα, που φέρεται ως κληρονόμος της κεμαλικής παράδοσης, δεν είχε μια χαρισματική μορφή που να μπορεί να σταθεί απέναντι στον Ερντογάν. Ο Κιλιτζάρογλου ουσιαστικά διατήρησε στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις τα ποσοστά που έπαιρνε στο 20, 23, 25%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν και λίγο τυχερός ο Ερντογάν απ’ότι κατάλαβα.

Δεν είχε μια χαρισματική φυσιογνωμία απέναντί του. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Τώρα βεβαίως ο Εκρέμ Ιμάμογλου φαίνεται ότι ένα πρόσωπο το οποίο μπορεί να παίξει στα ίσα αν όχι και με αξιώσεις να σταθείαπέναντιστον Πρόεδρο Δημοκρατίας αν τα πράγματα εξελιχθούν καλά γι’ αυτούς στην Τουρκία. Ξέρετε την παραπολιτική διάσταση που έχει αυτή η κουβέντα, γιατί και η έμμεση βολή του Ερντογάν, γιατί ευχαρίστησε και τους Έλληνες της Πόλης, ενώ είναι μια πολύ μικρή μειονότητα. Ενώ η Συνθήκη της Λωζάνης μίλαγε για τη Ρωμέικη Κοινότηταη οποία εξαιρέθηκε της ανταλλαγής, τότε αριθμούσε 200-250.000, σήμερα στην Πόλη ζούνε 2.500 υπερήλικες. Η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη δεν λειτουργεί, έγιναν τα Σεπτεμβριανά το ‘55, οι απελάσεις το ‘64 των Ρωμιών. Ουσιαστικά η μειονότητα φυλλορόησε σε αντίθεση με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη που απολαμβάνει όλων των δικαιωμάτων ως Ευρωπαίοι πολίτες και αυξάνεται και πληθύνεται και πραγματικά ζει μια άνθηση στη Δυτική Θράκη η μουσουλμανική μειονότητα. Υπήρχε, λοιπόν, αυτή η παραφιλολογία, γιατί ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατάγεται από τον Πόντο και ξέρετε στον Πόντο εγώ συνάντησα, όταν πήγαμε το 2010 με τον Οικουμενικό Πατριάρχη να λειτουργήσουμε στην Παναγία Σουμελά, πολλούς ντόπιους που μιλάνε ποντιακά, τα ποντιακά που έχουν την αρχαιοελληνική ρίζα. Τώρα το τι συνείδηση έχουν αυτοί οι άνθρωποι, αν πιστεύουν ότι έχουν ελληνική καταγωγή ή αν είναι κρυπτοχριστιανοί όπως κάποιοι λένε, ουδείς το γνωρίζει. Εκείνο που ξέρω είναι ότι επειδή ο Εκρέμ Ιμάμογλου χόρεψε -υπάρχει ένα βιντεάκι στο youtubeπου κάνει το γύρο του διαδικτύου- ποντιακά στη Δράμα με Έλληνες Ποντίους έσπευσαν κάποιοι να γράψουν ότι έχει ελληνική καταγωγή και αλώθηκε η Πόλη κλπ. Ο καθένας μπορεί να έχει τη συνείδηση που έχει, ο ίδιος δηλώνει Τούρκος, δεν νομίζω ότι έχει νόημα να μπαίνουμε σε αυτή την κουβέντα, αλλά χρησιμοποιήθηκε σαν χτύπημα κάτω από τη ζώνη στον Ιμάμογλου αυτό από την πλευρά του ΑΚP.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μας σχολιάσετε το non paper που έχει στείλει ο Ερντογάν στις Βρυξέλλες, αναφέρεται στα 27 κράτη μέλη και λέει στις χώρες αυτές, εξαιρεί την Κύπρο δεν έχετε καμιά δουλειά, μην ασχολείστε με τα κυπροελληνοτουρκικά. Ας μείνουμε λίγο στα ελληνοκυπροτουρκικά και να δούμε μετά την επιτυχή εκλογή του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, είδαμε μια τάση και εκτιμώντας αν θέλετε όπως άκουσα αναλυτές να λένε ότι όλη αυτή η διαφορά των 777.000 τόσους ψήφους, δηλαδή μεγάλη απόσταση. Μήπως ήταν και ένα μήνυμα ότι ο τουρκικός λαός δεν θέλει αυτού του χαρακτήρα τη δράση Ερντογάν, αλλά πιο ήπια πολιτική και περισσότερη αν θέλετε ηρεμία;

Αναμφίβολα ήταν ένα μήνυμα και θα έλεγα εκκωφαντικό, το οποίο ο τρόπος που εισπράχτηκε και από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δείχνει αν θέλετε και την ανάλυση την οποία επισημαίνετε και εσείς. Είναι ίσως η αρχή του τέλους στην παντοκρατορία του Ερντογάν, ο οποίος δεν δίστασε να κλιμακώσει τις αντιπαραθέσεις σε όλα τα εξωτερικά μέτωπα προκειμένου να καρπωθεί ένα αποτέλεσμα, καθώς πίστευε ότι οι εθνικιστικές κορώνες θα επιφέρουν τη νίκη του εκλεκτού του, του Γιλντιρίμ στην Πόλη. Δεν επετεύχθη αυτό. Είχαμε το Γιαβούζ και τα ερευνητικά πλοία που θέλουν να κάνουν γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, μέγα ζήτημα, το οποίο παρουσιάστηκε ως δεύτερη εισβολή, ένας τρίτος Αττίλας ουσιαστικά στην Κύπρο. Η ΕΕ έδειξε ότι αυτή τη φορά είναι αποφασισμένη να πάρει θέση. Αυτό είναι θετικό. Βεβαίως υπάρχει το γνωστό έλλειμμα της ΕΕ γιατί δεν έχει αμυντικό βραχίονα, δεν έχει στρατιωτικό βραχίονα, βασιζόμαστε στο ΝΑΤΟ, όπου μέρος του ΝΑΤΟ είναι και η Τουρκία και υπάρχει αυτή η ιδιάζουσα κατάσταση. Να έχουμε δυο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, οι οποίες χώρες βρίσκονται βεβαίως σε μια αντιπαράθεση πολλών χρόνων.

Υπάρχει φόβος ενός θερμού επεισοδίου κ. Χαρακόπουλε; Γιατί εγώ να σας πω την αλήθεια έλεγα μέχρι τώρα ότι αυτή η φράση το θερμό επεισόδιο από τον πρωθυπουργό και από τον κ. Αποστολάκη ήταν κάπως έτσι για να ταρακουνήσουν λόγω προεκλογικής περιόδου, είχα και αυτή την ανάλυση στο μυαλό μου.Πιστεύετε εσείς ότι κινδυνεύουμε και σαν υποψία ενός θερμού επεισοδίου;

Κοιτάξτε να δείτε ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος πάντα, αλλά δεν νομίζω διότι εμπλέκονται στην προσπάθεια εξόρυξης υδρογονανθράκων από την ΑΟΖ της Κύπρου και πολλές χώρες και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η προσπάθεια αυτή του αείμνηστου προέδρου, του Τάσου Παπαδόπουλου, οφείλει κανείς να πει ότι ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη και οργανωμένη. Και αιφνιδίασε τους Τούρκους. Βλέπετε ότι οι κινήσεις τους είναι σπασμωδικές. Επειδή ακριβώς εμπλέκονται σοβαρά οικονομικά συμφέροντα, κολοσσοί επιχειρήσεων διεθνών πολυεθνικών, πιστεύω ότι σίγουρα θα προβλέπεται η κινητοποίηση που υπάρχει από τον αμερικάνικο παράγοντα, από τους Γάλλους, το Ισραήλ. Δεν νομίζω να έχει τα περιθώρια να προχωρήσει σε θερμό επεισόδιο στην παρούσα φάση. Υπήρχε μια δραματοποίηση μια συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, από πλευράς της κυβέρνησης που νομίζω δεν συμβαδίζει με τα πραγματικά γεγονότα.

Σε αυτό ταυτιζόμαστε. Αυτή την εκτίμηση είχα και εγώ. Να πάμε λίγο τώρα στα δικά μας και να δούμε τα θέματα και θα σας πω πραγματικά τι μου έκανε εντύπωση, η αντίδραση των Βρυξελλών όσον αφορά την αποκατάσταση της ΔΕΗ που πήρε σήμερα επίσημα θέση, αλλά τη θέση την πήρε προς τον κ. Μητσοτάκη και απευθύνει προς τον κ. Μητσοτάκη ότι όταν αναλάβει καθήκοντα δείτε πρώτο θέμα τη ΔΕΗ γιατί όπως είπε και ο κ. Γεωργιάδης ότι αν καταρρεύσει η ΔΕΗ, καταρρέει και το κράτος. Και ξέρετε βλέπω και η ΕΕ βλέπει την ισχυρή παρουσία αυτή τη στιγμή της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη και παρά το γεγονός ότι πάει σε έκτακτη σύσκεψη ο κ. Τσίπρας, απευθύνονται οι Βρυξέλλες στον κ. Μητσοτάκη.

Νομίζω το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δημιούργησε νέα δεδομένα. Σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή αναμέτρηση για το ευρωκοινοβούλιο δεν είχε καταγραφεί τόση μεγάλη διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος. Όλοι προσβλέπουν ότι η ΝΔ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Το ερωτηματικό είναι αν θα μπορέσει να είναι αυτοδύναμη αυτή η κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι πιστεύετε εσείς;

Εγώ πιστεύω ότι η ΝΔ αγγίζει την αυτοδυναμία. Χρειάζεται εγρήγορση και για την τελευταία ψήφο. Αντίπαλός μας αυτή τη στιγμή κα Οικονόμου είναι η βεβαιότητα της νίκης της ΝΔ. Και αυτή η βεβαιότητα δεν πρέπει να δημιουργήσει εφησυχασμό: “Πάμε να κάνουμε το μπάνιο μας, γιατί έχει τους 40 βαθμούς κελσίου και τον καύσωνα”. Θα πρέπει η καθεμιά και ο καθένας που πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή να προσέλθει στην κάλπη. Νομίζω ότι αυτό το συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο. Εγώ στις επαφές μου που έχω όλο αυτό το διάστημα στα χωριά μας, στην πόλη, στις συνοικίες το εισπράττω. Όλος ο κόσμος ζητάει να αλλάξει κάτι, φτάνει ως εδώ! Νομίζω διαψεύστηκαν οι προσδοκίες και οι ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το αίτημα της πολιτικής αλλαγής είναι θα έλεγα καθολικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Πριν πάμε στα πρώτα που θα κάνει η κυβέρνηση, που προανήγγειλε ότι θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης άμα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων ως πρωθυπουργός της χώρας, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια η γνώμη σας για τις δηλώσεις της κας Γεννηματά ότι δεν θα συγκυβερνήσει με τη ΝΔ, αλλά δεν θα αφήσει και τη χώρα να πέσει στη διαδικασία των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων κάθε 3 μήνες, να γίνουμε είπε Ιταλία. Αυτό πως το εκτιμάτε σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ.

Κα Οικονόμου κοιτάξτε, η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγοντας έχει βάλει διάφορες νάρκες για την επόμενη μέρα, για τη χώρα πρωτίστως, θεωρώντας ότι βάζουν νάρκες στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Και μια από αυτές τις νάρκες είναι το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που έχει ψηφιστεί και θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές, εάν δεν αλλάξει. Εμείς λοιπόν γι’ αυτό ζητούμε αυτοδυναμία πρώτα απ’ όλα για να αλλάξει αυτός ο εκλογικός νόμος άμεσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δημιουργήσει και άλλα προβλήματα. Βλέπουμε τα χάλια της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η τοπική αυτοδιοίκηση έτσι είναι. Δεν προλάβαμε να τον αλλάξουμε, αλλά εκεί με απλό νόμο μπορεί να αλλάξει και να εφαρμοστεί άμεσα η εφαρμογή του εκλογικού νόμου. Στις εθνικές εκλογές η όποια αλλαγή επειδή είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός αν υπάρχει πλειοψηφία 200 εδρών.Μακάρι να υπάρξει πλειοψηφία 200 εδρών στην επόμενη βουλή άμεσα και να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να μην εφαρμοστεί η απλή αναλογική, γιατί θα μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο, τον οποίο πέρασε η Ιταλία για πολλά χρόνια. Και δεν θα μπορούμε να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα, γιατί ο κ. Σημίτης είχε βάλει στο Σύνταγμα, στην αναθεώρηση που είχε γίνει, τη συνταγματική αυτή πρόνοια για την απλή αναλογική. Κοιτάξτε, ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης λέει ότι εμείς ζητούμε ισχυρή εντολή οέστιμεθερμηνευόμενον αυτοδυναμία, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε συνεργασία, συναινέσεις, ευρύτερησυνεννόησηκαι με το ΚΙΝΑΛ, αν υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που κινούνται στο χώρο του μετριοπαθούς κέντρου να το δούμε. Εμείς είμαστε ανοιχτοί για συνεργασία και συνεννόηση. Βλέπω την κα Γεννηματά να είναι αμφίθυμη, μια προς τα εδώ, μια προς τα κει, να κρατάει ίσες αποστάσεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που είχε και εσωτερικές διαστάσεις στο ΚΙΝΑΛ με την απομάκρυνση του κ. Βενιζέλου...

Να πάμε μιας που είμαστε εκεί στη βουλή, θα σας κάνω μια τελευταία ερώτηση για τη βουλή, θα κάνετε την αναθεώρηση του νομοσχεδίου για τον ποινικό κώδικα, γιατί οι αστυνομικοί με ένα κείμενο σήμερα λένε ότι 1η Ιουλίου θα έχουμε έξω 300 από τις φυλακές, εγκληματίες που το κακούργημά τους μετατράπηκε σε πλημμέλημα και πάρα πολλοί δικηγόροι ζητούν αναβολές να δικαστούν οι εγκληματίες, γιατί μιλάμε για εγκληματίες, δεν σας μιλάω για την τρομοκρατία, και φοβούνται οι αστυνομικοί ότι θα αυξηθεί η εγκληματικότητα στη χώρα μόλις βγουν αυτοί έξω από τις φυλακές και αυτοί που δεν θα δικαστούν, γιατί εκεί που ήταν για κακούργημα θα πάνε για πλημμέλημα και θα φύγουν και αυτοί από τις φυλακές που είναι φυλακισμένοι.

Κοιτάξτε να δείτε, εδώ συνέβη η εξής απρέπεια, για να μην πω ασχήμια. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο πρωθυπουργός το βράδυ της Κυριακής του πρώτου γύρου των δημοτικών, περιφερειακών και ευρωεκλογών, ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα το πρωί του δευτέρου γύρου των δημοτικών θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διάλυση της βουλής και την προκήρυξη εκλογών, κράτησε για μια βδομάδα επιπλέον τη βουλή ανοιχτή ,προκειμένου αφενός να ορίσει νέα ηγεσία στη δικαιοσύνη,-γιατί τέτοια σπουδή;-και να προχωρήσει σε διάφορες τακτοποιήσεις και ρουσφέτια με‘‘ντροπολογίες’’. Βεβαίως θα μου πείτε γινόντουσαν και στο παρελθόν, για συζύγους, πρώην συζύγους, θυγατέρες Τασίας Χριστοδουλοπούλου κλπ. Μέσα σε αυτή την εβδομάδα έφερε και τον ποινικό κώδικα, κάτι πολύ σημαντικό και βεβαίως η συζήτηση έγινε με απουσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.Δεν υπήρξε ουσιαστική συζήτηση. Γι’ αυτό ακριβώς εμείς λέμε να το ξαναδούμε, να ακούσουμε τον νομικό κόσμο, τις παρατηρήσεις, τους εκπροσώπους της ελληνικής αστυνομίας που καθημερινά βρίσκονται στο δρόμο και αντιμετωπίζουν το οργανωμένο έγκλημα. Ξέρετε με το νόμο Παρασκευόπουλου μου είχε απαντήσει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής, ότι έως τέλος του 2017 είχαν βγει πλέον των 10.500 κρατουμένων που έκαναν χρήση αυτών των ευνοϊκών διατάξεων. Ε, ο αστυνομικός λέει κάποια στιγμή πόσες φορές να συλλάβω τον ίδιο κρατούμενο; Ανακυκλώνεται δηλαδή το έγκλημα, η εγκληματικότητα. Είναι δυνατόν μέσα από τα σωφρονιστικά καταστήματα, μέσα από τις φυλακές, το οργανωμένο έγκλημα με τα κινητά τηλέφωνα να κατευθύνει συμμορίες;Αποδείχτηκε ότι η δολοφονία του δικηγόρου, του Μιχάλη του Ζαφειρόπουλου, υιού του αείμνηστου Νώντα Ζαφειρόπουλου, βουλευτή της ΝΔ, οργανώθηκε μέσα από τις φυλακές.Λοιπόν, όταν κάποτε είχαμε κλωβό στη βουλή και δεν έπιανε το κινητό τηλέφωνο στην ολομέλεια στις συνεδριάσεις, δεν είναι εφικτό να υπάρχουν τέτοια συστήματα και να μην υπάρχει σήμα στα κινητά μέσα στις φυλακές, στα σωφρονιστικά καταστήματα; Είναι δυνατόν;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν πάμε σε άλλο θέμα. Θέλω πολλά να συζητήσουμε σήμερα κ.Χαρακόπουλε και δεν ξέρω αν θα έχω την ευκαιρία να σας ξαναέχουμε πριν τις εκλογές. Ας πούμε και εμείς η ευχή του Πατριάρχη να γίνει πράξη και η επόμενη φορά που θα είστε εδώ να είναι με την υπουργοποίησή σας.

Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μίλησε ο κ. Μητσοτάκης, είπε ότι μόλις αναλάβει την κυβέρνηση τα πρώτα πράγματα που θα κάνει στη βουλή θα θέσει 3 θέματα: τη φορολογία, ένα σημαντικό θέμα, τον ποινικό κώδικα που είπαμε που θα συζητήσει και επίσης μέσα σε αυτά βάλτε και το γεγονός ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προπύργιο και λέει ότι θα μειωθούν και άλλο οι συντάξεις, οι μισθοί, τα πάντα όλα με την επταήμερη εργασία και όλα αυτά. Τι θα γίνει μόλις αναλάβει. Ποια θα είναι τα πρώτα;

Πρώτα απ’ όλα έχουμε μια βιομηχανίαfakenews.Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε σε αυτές τις ευρωεκλογές το ίδιο μοτίβο που βλέπω να ακολουθεί και τώρα στις εβδομάδες του προεκλογικού αγώνα για τις εθνικές εκλογές.  Παροχολογία από τη μία, σκανδαλολογία από την άλλη,fakenewsτο τρίτο. Η παροχολογία είδαμε ότι δεν είχε αποτελέσματα.Παραμονές, σχεδόν με το ψηφοδέλτιο έδωσαν αυτό που βαφτίσανε 13η σύνταξη και εισέπραξαν ηχηρό χαστούκι από τους συνταξιούχους. Η σκανδαλολογία τους γύρισε μπούμερανγκ. Είδατε τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας εσχάτως. Μιλώ για τις αποκαλύψεις του δικαστικού του κ. Αγγελή για την υπόθεση της Novartis. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έβγαλε και την κουκούλα του Ρασπούτιν.Είδαμε μια προσπάθεια οργανωμένη σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων. Στήσανε κάλπες στη βουλή για να ψηφιστεί η παραπομπή και ο έλεγχος για δυο πρώην πρωθυπουργούς τον Αντώνη Σαμαρά και τον κ.Πικραμμένο, τον πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, έναν έντιμο δικαστικό που ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της πατρίδος και χαίρομαι γιατί κοσμεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Και ο στόχος τους ήταν να οδηγηθούμε σε εκλογές έχοντας πολιτικούς αντιπάλους με «βραχιολάκια» να ελέγχονται από τις δικαστικές αρχές. Αυτό το χαρτί δεν τους βγήκε επίσης. Κατέρρευσε η όλη αυτή πλεκτάνη. Και το τρίτο είναι ταfakenews. Αρχικά θα κάνει απολύσεις ο Κυριάκος, έχουν τρομοκρατήσει τους δημοσίους υπαλλήλους, πιστεύοντας ότι έτσι θα μπορέσουν να περιχαρακώσουν κάπως την εκλογική τους βάση και να κρατήσουν τα ποσοστά που είχαν στις ευρωεκλογές. Τα ίδια είπανε για την αξιολόγηση, που πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει στο δημόσιο τομέα, ότι είναι όχημα για να γίνουν απολύσεις και επικαλούνται απολύσεις που έγιναν όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αλλά οι απολύσεις που γίνανε τότε κατά μείζονα λόγο, έγιναν γιατί κάποιοι διορίστηκαν στο δημόσιο χωρίς να έχουν τα τυπικά προσόντα, χωρίς να έχουν τις προϋποθέσεις, με πλαστά πιστοποιητικά, με πλαστά έγγραφα, με πλαστά πτυχία. Ε, με συγχωρείτε,αυτό μπορεί να γίνεται ανεκτό σε μια σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα; Τώρα λένε θα μειώσει τις συντάξεις. Κάθε μέρα ακούμε και έναfake news στην προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Εμείς έχουμε πει ότι αυτό που δόθηκε ως επίδομα και βαφτίστηκε ως 13η σύνταξη θα συνεχίσουμε να το δίνουμε ως έκτακτο βοήθημα. Δεν είναι όμως 13η σύνταξη τα 830 εκατομμύρια που έδωσαν. Η 13η σύνταξη κοστίζει στο δημόσιο 2,2 δις ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο αυτή τη στιγμή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει αυτά τα λεφτά. Όταν θα την έχει, μακάρι να είμαστε στην ευχάριστη θέση να το ανακοινώσουμε σύντομα. Αυτό που μπορούμε όμως, είναι το επίδομα αυτό το έκτακτο να συνεχίσει να δίνεται ως μια μορφή στήριξης των συνταξιούχων.
Και είπατε και για λιγότερους φόρους. Το τρίπτυχο της δικής μας πολιτικής είναι λιγότεροι φόροι, περισσότερες και καλύτερες δουλειές και περισσότερη ασφάλεια. Σε αυτά επικεντρώνουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, αυτές είναι οι δεσμεύσεις μας και εγώ λέω στους πολίτες σε αυτές τις εκλογές ψηφίστε αυτούς που τάζουν τα λιγότερα, γιατί χορτάσαμε από ψέματα, χορτάσαμε από υποσχέσεις. Αυτοί που θα καταργούσαν διόδια, θα καταργούσαν τον ΕΝΦΙΑ, θα καταργούσαν τα μνημόνια, θα δίνανε 13 και 14ο μισθό... Λοιπόν, τα ζήσαμε όλα αυτά.Νομίζω είμαστε σοφότεροι να κάνουμε σωστότερες επιλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ξέρετε πιστεύω αυτό που λέει ο πρωθυπουργός και σεις βέβαια ότι με τη μείωση της φορολογίας κατά μια έννοια θα μειωθεί και η φοροδιαφυγή, γιατί άλλο να πληρώνει το 1/4 του εισοδήματός του ένας φορολογούμενος επιχειρηματίας και άλλο να πληρώνει το 1/10.

Έτσι είναι. Μόνο που ο πρωθυπουργός αύξησε τη φορολογία. Εμείς πιστεύουμε ότι η μείωση της φορολογίας και στα φυσικά πρόσωπα και στοεπιχειρείν θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας απασχόλησης στη χώρα και θα φέρει περισσότερα φορολογικά έσοδα. Έδωσα προχτές στο συνάδελφό σας τον Γιώργο Αυτιά ένα παράδειγμα όταν ήμουν στην εκπομπή του. Μια λεμονάδα που με κεράσανε στην Αγιά έχει 24% ΦΠΑ, το 1/4 δηλαδή της τιμής του προϊόντος. Λοιπόν εμείς λέμε και ο πειρασμός να μην κόψει απόδειξη η καφετέρια που θα σερβίρει ένα αναψυκτικό, είναι μεγάλος όταν ο φόρος είναι στο 1/4 της τιμής. Εάν πάει στο 11% που λέμε εμείς είναι 1/9 της τιμής. Το ρίσκο του προστίμου με τον πειρασμό νομίζω φέρνει μια ισορροπία. Το ένα είναι αυτό.Εμείς όταν μειώσαμε τον ΦΠΑ στην εστίαση μονομερώς τότε απέναντι στην τρόικα, τα έσοδα τα φορολογικά της χώρας αυξήθηκαν, δεν μειώθηκαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, καλά και εδώ που τα λέμε όλες οι χώρες που έχουν λιγότερη φορολογία δεν είναι χαζές.

Για δείτε τώρα έχουμε γίνει χορηγός στη βουλγάρικη οικονομία. Πάνω από 50.000 επιχειρήσεις έχουν πάει την έδρα τους στη Βουλγαρία, την όποια φορολογία την πληρώνουν εκεί. Οι ασφαλιστικές εισφορές επίσης είναι υπέρογκες στην Ελλάδα, έχουμε πει από το 2020 να μειωθούν στο 15% και η φορολογία των επιχειρήσεων από το 28% στο 20 και στα μερίσματα από το 10 στο 5. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα περιβάλλον -και με μείωση βεβαίως της γραφειοκρατίας- ένα περιβάλλον προσέλκυσης επενδύσεων για να ανοίξουν δουλειές. Μην έχουμε αυταπάτες, ο δημόσιος τομέας δεν θα δημιουργήσει δουλειές στη χώρα. Ήταν υπερτροφικός. Νομίζω ήρθε πια σε μια ισορροπία ο δημόσιος τομέας. Όσους χρειαζόμαστε τους έχουμε. Απλά χρειάζεται μια ανανέωση κάποια στιγμή γιατί είναι και μιας ηλικίας ο δημόσιος τομέας και χρειάζεται και επιμόρφωση εκεί που χρειάζεται. Αν έχουμε έναν δημόσιο υπάλληλο σε έναν γκισέ που δεν γνωρίζει τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών τότε ταλαιπωρεί τον πολίτη και δεν υπηρετεί τον πολίτη όπως είναι ταγμένος από το λειτούργημά του.Αλλά μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία θα δημιουργήσει δουλειές και καλά αμειβόμενες δουλειές. Από τις καλά αμειβόμενες δουλειές και ο πολίτης θα εισπράξει έναν μισθό που θα του δίνει την αγοραστική δυνατότητα να καταναλώσει και από την κατανάλωση και τον ΦΠΑ θα εισπράξει και το κράτος. Άρα θα μπορεί να πληρώσει και κάποια επιδόματα σε αυτούς που χρειάζονται, θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, άρα και η παραγωγή πλούτου, θα αυξηθούν τα έσοδα των ταμείων, γιατί ο εργαζόμενος θα παίρνει κανονικό μισθό και θα δίνει ασφαλιστικές εισφορές. Γιατί μην έχουμε αυταπάτες κα Οικονόμου, η μαύρη εργασία πρώτον, τα μειωμένα ωράρια, οι μισθοί που δίνονται στα τετράωρα σήμερα είναι χαρτζιλίκια. Τι εισφορές να υπάρχουν από αυτά τα χαρτζιλίκια και τι αγοραστική δυνατότητα και αξιοπρέπεια έχει ο εργαζόμενος με τα τετράωρα.
Και επιπλέον έχεις 500.000 παιδιά που φύγανε στο εξωτερικό, που τα σπούδασαν οι οικογένειές τους ματώνοντας και γίνανε γιατροί, γίνανε μηχανικοί, γίνανε αρχιτέκτονες, δικηγόροι και δεν βρήκαν ευκαιρία εργασίας στην Ελλάδα της κρίσης αυτή τη δεκαετία και φύγανε έξω. Αν αυτά τα παιδιά κάνουν οικογένειες έξω δεν θα γυρίσουν και κινδυνεύουμε να χάσουμε μια ολόκληρη γενιά σε μια χώρα που είναι γηρασμένη, που οι παππούδες κινδυνεύουν να είναι περισσότεροι από τα εγγόνια, οι συνταξιούχοι περισσότεροι από τους εργαζόμενους.Για ποιο ασφαλιστικό σύστημα, για ποια οικονομική ανάπτυξη και για ποια πρόοδο της χώρας μιλάμε;Γι’ αυτό λέω ότι είναι κρίσιμο το στοίχημα στις 7 Ιουλίου να κερδίσει ο Μητσοτάκης και η ΝΔ που ξέρουν να δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης, να φέρουν επενδύσεις στη χώρα, να δημιουργηθούν δουλειές και να πάρει μπροστά η οικονομία. Αλλιώς θα είμαστε μια χώρα που δεν θα έχει μέλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και βλέπουμε σήμερα στην επικαιρότητα ότι πάρα πολλοί επενδυτές ήδησήκωσαντο μαντήλι και μας χαιρετούν και μιλούν για επενδύσεις στα λιμάνια. Ήδη ξεκίνησε το ενδιαφέρον και μόνο που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα ξεκινήσει με ανάπτυξη.

Θυμόσαστε τις αντιδράσεις για την COSCO τι εισπράτταμε; Και τώρα που η COSCO θέλει να κάνειεπέκταση, η οποία σήμερα δίνει εισαγωγικό μισθό 1.100 ευρώ -δεν είναι ευκαταφρόνητο ποσό στα χρόνια της κρίσης- δεν μπορεί να προχωρήσει η επένδυση γιατί έχουν κηρύξει ως αρχαιολογική ζώνη όλον τον Πειραιά.Στο Ελληνικό που θέλουμε να δημιουργηθούνε 60.000 νέες θέσεις εργασίας, ανακάλυψαν δάσος. Καλά 60 χρόνια ήταν το εθνικό μας αεροδρόμιο, το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας πριν πάμε στα Σπάτα στο Ελ. Βενιζέλος, τι έγινε τώρα, ξαφνικά φύτρωσαν θάμνοι και έχουμε δασικές εκτάσεις;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τα αντιμετωπίσει αυτή η ΝΔ μόλις αναλάβει ;

Αυτά που δεν έχουν καθόλου κόστος, τα ζητήματα της επίσπευσης επενδύσεων, έχει δεσμευτεί ο Κυριάκος ότι το γραφείο αυτό θα υπάγεται κατευθείαν στον πρωθυπουργό, ότι θα υπάρχει ειδικό τμήμα στα δικαστήρια για να ξεδιαλύνει γρήγορα και να εκδικάζει καθυστερήσεις που υπάρχουν σε επενδυτικές πρωτοβουλίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μακάρι. Θέλω να συζητήσουμε ακόμα δυο θέματα. Αφήνω τελευταίο το αγροτικό, γιατί είναι αυτό που μας πονάει και να το πούμε και εμείς αυτό που λέει ο Πατριάρχης μας, την ευχή του να έχουμε όλοι, να συζητήσουμε το θέμα το μακεδονικό, πόσο έχει πληγεί ο τόπος και τι ράπισμα έφαγε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πολύ σοβαρή κουβέντα, αλλά έτσι με διάθεση θετική, γιατί ό,τι έχουμε ακούσει είναι αυτά που θέλουμε να ακούσουμε και ευχόμαστε να γίνουνε πράξη και νιώθουμε πιο ασφαλείς όταν τα ακούμε από ανθρώπους σαν τονκ.Χαρακόπουλο, γιατί η πορεία του έχει δείξει ότι έχει συνέπεια λόγου και έργου.

Κοντά μας αγαπητοί ακροατές συνεχίζει να είναι ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος,για άλλη μια φορά υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στη Λάρισα. Κ.Χαρακόπουλε αυτά που έχετε πει, έχουμε ανάγκη να τα ακούσουμε και επενδύουμε στο δικό σας προφίλ και χαρακτήρα. Ένα θέμα σοβαρό που θέλουμε να συζητήσουμε. Είναι το θέμα το μακεδονικό. Τι θα κάνετε και πως θα το διαχειριστείτε όλο αυτό από τη στιγμή που βλέπουμε τους Σκοπιανούς να πηγαίνουν σε διεθνείς εκθέσεις με προϊόντα που λένε μόνο το όνομα Μακεδονία και βλέπουμε να γίνεται αθλητική συνάντηση στην πλατεία των Σκοπίων και να φωνάζουν μόνο τον όρο Μακεδονία. Ξέρουμε ότι η ΕΕ μάλλον το ήθελε αυτό, εσείς πως θα αντιμετωπίσετε όλη αυτή την εθνική κατακραυγή;

Κα Οικονόμου δικαίως ο ελληνικός λαός νιώθει έτσι, ότι έχει θιχτεί το εθνικό του φρόνημα από την εξέλιξη που πήρε αυτή η υπόθεση, από την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά θα σας έλεγα το εξής, και το είπα κάποια στιγμή ευθαρσώς σε μια συγκέντρωση αποστράτων για τα ζητήματα που είχαν, των ασφαλιστικών τους. Για όλα τα άλλα θέματα οι πολίτες μπορούν να πουν ότι εξαπατήθηκαν. Για τα διόδια που θα καταργούσε, τον ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε, τα μνημόνια που θα έσκιζε, το 13ο και 14ο μισθό που θα έδινε.Για όλα αυτά μπορούν να πουν ότι εξαπατήθηκαν. Στο ζήτημα όμως το σκοπιανό, το μακεδονικό, όπως θέλετε πείτε το, δεν μπορούν να το πουν οι πολίτες, γιατί ευθαρσώς στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ μίλαγε για αναγνώριση του γειτονικού μας κράτους με το σκέτο Μακεδονία, όχι Βόρεια Μακεδονία, σκέτο Μακεδονία!Εδώ και χρόνια, αν ανατρέξετε στα πρόγραμμά του προ των εκλογών του 2015, θα τα δείτε αυτά. Σε αυτό δεν μπορεί να μας πει κανείς ότι μας εξαπάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η θέση τους ήταν αυτή και μάλλον υποχώρηση θεωρούν αυτοί, ως σκληρός πυρήνας του 3% που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ότι βάλανε και ένα γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα που δόθηκε στη γειτονική μας χώρα, το ‘‘Βόρεια Μακεδονία’’. Κοιτάξτε να δείτε αυτό που έγινε πραγματικά είναι μια κατάπτυστη συμφωνία, οι συνέπειες της οποίας δεν ξέρω πια ποιες μπορεί να είναι τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα δεν είχε κανένα λόγο να ήταν επισπεύδουσα στην επίλυση του ζητήματος και μάλιστα με υποχωρήσεις και στο ζήτημα του ονόματος και στο ζήτημα της ταυτότητας και στο ζήτημα της γλώσσας, υποχωρήσεις που δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν. Δόθηκε μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ταυτότητα που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, δεν ανταποκρίνονται στα ιστορικά δεδομένα.Υπήρχε το κεκτημένο του βέτο στο Βουκουρέστι, μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή που έλεγε: «αν δεν υπάρχει λύση του ονόματος, της διένεξης της Ελλάδος με τα Σκόπια στο ζήτημα της ονομασίας της βόρειας χώρας, κοινά αποδεκτή με την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ». Αυτό το διαπραγματευτικό χαρτί αντί να αξιοποιηθεί, αντί να χτίσουμε πάνω σε αυτό, δυστυχώς παραχωρήθηκε και τα Σκόπια είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ. Το δεύτερο που έχει μείνει πια είναι η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ και εκεί έχουμε πει ότι θα προσπαθήσουμε για κάθε κεφάλαιο που ανοίγει και κλείνει...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει βάλει βέτο εκεί και η κα Μέρκελ, είπε δεν θα συζητήσουμε καθόλου για Σκόπια και Αλβανία.

Στην παρούσα συγκυρία, γιατί και εκεί υπάρχει ένα ζήτημα υπερβολικής διεύρυνσης της ΕΕ χωρίς να έχει προχωρήσει η εμβάθυνσή της.Μιλάγαμε νωρίτερα ότι η ΕΕ δεν έχει αμυντικό βραχίονα.Δεν έχει αποτελεσματική κοινή εξωτερική πολιτική, δεν έχει προχωρήσει η οικονομική και νομισματική ένωση σε όλη την Ευρώπη.Ούτε τα μισά κράτη δεν είναι μέλη του euro. Έχουμε μια σειρά από τέτοια ζητήματα. Λέμε λοιπόν ότι για κάθε κεφάλαιο που θα ανοίγει και θα κλείνει, η χώρα έχει τη δυνατότητα να θέτει βέτο σε μια προσπάθεια που θα είναι διαρκής να προστατεύσουμε τα μακεδονικά προϊόντα, τα οποία επιχειρεί να σφετεριστεί το γειτονικό κράτος. Πρώτον θα έχουμε μια επιθετική εκστρατεία για να κατοχυρώσουμε στη διεθνή αγορά την αληθινή Μακεδονία, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχτές...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε περίπτωση που οι Σκοπιανοί δεν τηρήσουν αυτά τα κακώς κείμενα συμφωνηθέντα, πως θα το αντιμετωπίσετε; Η λέξη Βόρεια δεν υπάρχει πουθενά κ. Χαρακόπουλε.

Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Αυτό το συναντούσαμε πολλές φορές σε διεθνείς διασκέψεις που συμμετείχαμε και όταν βγάζανε το καρτελάκι και το FYROM και βάζανε μπροστά «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και κάθε φορά κάναμε ολόκληρη σκηνή, προκειμένου να επανέλθει η ονομασία με την οποία ήταν αναγνωρισμένα στα Ηνωμένα Έθνη. Αν δεν τηρούν τα ίδια τα Σκόπια τη συμφωνία τότε υπάρχει μεγάλο ζήτημα και φαντάζομαι θα καταγγελθεί αυτό στη διεθνή Κοινότητα, στα Ηνωμένα Έθνη. Το αυτονόητο θα διεκδικήσουμε. Μα εδώ πανηγυρίζουν οι άνθρωποι ότι έλυσαν μια διαμάχη, ότι είναι εθνική επιτυχία μια συμφωνία που είναι καταφανώς εθνικά επιζήμια. Καμαρώνει ο κ. Τσίπρας για τη συμφωνία και ο κ. Κοτζιάς. Εμείς εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα και δώσαμε τη δυνατότητα σε αυτούς που εμφανίζονταν ως υπερπατριώτες, ως υπερδεξιοί και ήταν το δεκανίκι του κ. Τσίπρα, την παραμονή της μονογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, στους Ψαράδες -που έχουν αυτή τη μεγάλη ιστορική αναφορά του εμφυλίου- να καταψηφιστεί η κυβέρνηση. Να άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και το θέσαμε ως πρόταση μομφής για να μην προχωρήσουμε στη μονογραφή. Έγινε η μονογραφή και του υπουργού Εξωτερικών και η υπογραφή του Έλληνα πρωθυπουργού, που δεν δεσμεύει φυσικά πρόσωπα δεσμεύει τη χώρα, δυστυχώς. Μιλούμε για διεθνή συνθήκη. Εκεί λοιπόν να δούμε τι μπορούμε να διορθώσουμε έστω και την έσχατη στιγμή σε αυτή την εθνικά επιζήμια συμφωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να διεκδικήσουμε τα δικά μας δικαιώματα, τα κατοχυρωμένα μας δικαιώματα.

Έτσι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχα σκοπό να πάω κατευθείαν στο αγροτικό, αλλά πάω σε ένα άλλο θέμα. Σήμερα βγήκε στη δημοσιότητα μια επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ στον υπουργό Υγείας στον κ. Ξανθό. Αυτή η επιστολή είναι καταπέλτης κ. Χαρακόπουλε, είναι κόκκινο πανί, μιλάει για τις συνθήκες που υπάρχουν στα κέντρα φιλοξενίας των μεταναστών, των προσφύγων.

Δεν είναι μόνο προσφύγων, εδώ στο Κουτσόχερο είναι 55 εθνότητες μου λένε...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Ρόζεμπεργκ λέει ότι υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας και αναφέρει για ακατάλληλους χώρους προσφύγων και μεταναστών και αναφέρει ότι υπάρχουν σοβαρά φαινόμενα εμπορίας ανθρώπων, ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας μεταξύ τους. Μιλούμε και για θέμα υγείας και για θέμα διαβίωσης. Αυτά όμως έχουν αντίκτυπο και στον πολίτη που τους φιλοξενεί.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Οι δικαιολογίες που ακούγαμε τον πρώτο καιρό ότι έρχονται μετανάστες γιατί έχουν πόλεμο στον Ιράκ και στη Συρία -ο πόλεμος εκεί δεν προέκυψε στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε και νωρίτερα- είναι έωλες. Προέκυψε η αθρόα αυτή έλευση στη χώρα μας από το γεγονός ότι στείλαμε λάθος μηνύματα, με “τα θαλάσσια σύνορα που δεν υπάρχουν” που έλεγε ο πρωθυπουργός. Με τους μετανάστες που “λιάζονται και εξαφανίζονται” που έλεγε η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου, τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, και είναι διερχόμενοι. Το μήνυμα λοιπόν ήταν ότι η πύλη εσόδου για την Ευρώπη είναι ανοιχτή από την Ελλάδα. Και έβλεπες μετανάστες που ξεκινούσαν από το Μαρόκο και αντί να πάνε από το Γιβραλτάρ που είναι δίπλα να μπούνε μέσω Ισπανίας στην Ευρώπη, κάνανε το γύρο περνούσαν την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τη Μικρά Ασία για να μπούνε από τα ελληνικά νησιά ή τον Έβρο από τη χώρα μας στην ΕΕ. Έτσι φτάσαμε να έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες μετανάστες. Εγώ θυμούμαι κα Οικονόμου τις διαμαρτυρίες που υπήρχαν αν χαλούσε ένα aircondition στην Αμυγδαλέζα, στο κλειστό κέντρο κράτησης μεταναστών. Τώρα έχουμε το όνειδος στη Μόρια, έχουν μπει διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, τηλεοράσεις, το BBC, το CNN, και έχουν κάνει ρεπορτάζ για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Εδώ, τις προάλλες που πήγα στο Κουτσόχερο και τη Μάνδρα,πληροφορήθηκα ότι υπήρξε και βιασμός 5χρονου παιδιού εδώ στο Κουτσόχερο. Και εδώ ετοιμάζεται και δεύτεροhot spot για μετανάστες στο Κυψελοχώρι. Λοιπόν, η κατάσταση έχει ξεφύγει, γιατί υπήρχε συγκεκριμένη πολιτική και απουσία ουσιαστικής αντιμετώπισης. Εμείς λέμε πρώτον θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιοι είναι πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο και ποιοι είναι παράτυποι μετανάστες που άμεσα θα πρέπει να επαναπροωθηθούν. Πριν λίγους μήνες ήμασταν στις Βρυξέλλες σε μια αποστολή και είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Επίτροπο Μετανάστευσης που έχει το σχετικό χαρτοφυλάκιο, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, και μας είπε ότι έως τώρα η Τουρκία εφαρμόζει τη συμφωνία επαναπροώθησης με την ΕΕ. Αυτό που γίνεται είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να μας πει ποιοι δεν δικαιούνται άσυλο, χρονοτριβούμε στην απονομή του ασύλου και ποιοι θα πρέπει να επαναπροωθηθούν. 5 χρόνια πια δεν μπορεί να έχουμε το άλλοθι των έκτακτων αναγκών και κάθε φορά να νομοθετούμε υπό τη δαμόκλεια σπάθη της έκτακτης ανάγκης. Τα νησιά έχουν κατακλυστεί, τα κέντρα υποδοχής δεν επαρκούν, οι συνθήκες είναι τραγικές.Η Λέσβος, η Σάμος έχουν ζητήματα.Άρα, λοιπόν,γρήγορη απονομή ασύλου, διαχωρισμός προσφύγων από παράτυπους μετανάστες, διαφάνεια στη διαχείριση των ευρωπαϊκώνπόρων. Εδώ έχουμε τις ΜΚΟ που καταγγέλλεται ότι κάνουν πάρτι και θέλουν πολλές να συντηρείται το πρόβλημα για να συνεχίσουν να σιτίζονται αυτές και όχι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μεταναστών. Εδώ ακούγαμε ότι η OLAF κάνει έρευνα για να δει πως διαχειρίζονται οιευρωπαϊκοί πόροι που δίνονται στη χώρα, τα δισεκατομμύρια για το μεταναστευτικό. Και βεβαίως χρειάζεται και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, διασπορά αυτών που είναι πραγματικά πρόσφυγες και τυγχάνουν ασύλου σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Δεν είναι τόσο απλό εκεί. Έχουμε τις χώρες του Βίσεγκραντ, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία που δεν θέλουν με τίποτα να εγκατασταθούν μετανάστες.Στήσανε τους φράχτες και επέβαλαν και τον φράχτη και στα Σκόπια.Αυτές έβαλαν τον φράχτη και εγκλωβίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι εδώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να συζητήσουμε λίγο και το κομμάτι το αγροτικό. Παρακολούθησα την περιοδεία σας όλο αυτό το διάστημα στο νομό σε όλα τα χωριά είναι και μια περίοδος που έχουμε ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις. Τι θα γίνει με τους αγρότες; Με την υπερφορολόγησητων αγροτών, εξήγγειλε και ο πρωθυπουργός μείωση των φόρων και στη συμμετοχή στα ασφαλιστικά ταμεία των αγροτών. Τι γίνεται με τους αγρότες;

Οι αγρότες δεν είναι λωτοφάγοι. Οι αγρότες έχουν μέτρο σύγκρισης πια και η αριστερά έχει πια δώσει δείγματα γραφής γιατί μέχρι πρότινος ήταν η άσπιλος, η αμόλυντος παρθένος, που δεν κυβέρνησε ποτέ, που έχει μαγικές λύσεις για όλους και για όλα. Η αλήθεια είναι ότι με το τρίτο μνημόνιο που ψήφισε ο κ. Τσίπρας οι αγρότες μπήκαν σε έναν μεγεθυντικό φακό. Για πρώτη φορά είχαμε υπερφορολόγηση αυτής της τάξης των αγροτών. Εμείς τους φορολογούσαμε με 13% και 27,5% προκαταβολή. Και έφτασε τώρα να φορολογούνται οι επιδοτήσεις, να φορολογούνται μέχρι 26, 29%, να πληρώνουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, γιατί καταργήθηκε ο ΟΓΑ που ήταν το ασφαλιστικό τους ταμείο και επιπλέον στο κόστος παραγωγής που έχει εκτιναχθεί να μην υπάρχει καμιά στήριξη. Θυμάμαι τον κ. Τσίπρα στην καρότσα του κ. Βάγγου του αγροτοσυνδικαλιστή στο Κάστρο της Βοιωτίας, στις κινητοποιήσεις του 2014, να χαρακτηρίζει ψίχουλα τα 160 εκατομμύρια που εμείς τότε δίναμε όταν ήμουνα στο υπουργείο ως επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου. Και θα περίμενε κανείς όταν κέρδισε τουλάχιστον να τα διπλασιάσει. Λοιπόν, όχι μόνο δεν τα διπλασίασε, την πρώτη χρονιά το έκοψε στο μισό και τη δεύτερη το κατήργησε τελείως! Η Ελλάδα θαρρώ είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που δεν στηρίζει το ενεργειακό κόστος των αγροτών. Λοιπόν, οι αγρότες είδανε και αυτοί και έχουν δείγματα γραφής και χρειάζονται στήριξη σε μια εποχή όπως μνημονεύσατε που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, καταστροφές από χαλάζι, καύσωνα, το εμπάργκο στη Ρωσία που έχει πραγματικά δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους ροδακινοπαραγωγούς. Χτες μίλαγα με πολλούς αγρότες στο Αργυροπούλι που έχουν αδιάθετη την παραγωγή τους. Έχουμε από την μια κατάρρευση των τιμών, μη διάθεση της παραγωγής τους, αύξηση του κόστους παραγωγής, υπέρμετρη φορολογία, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών.Ε, δεν βγαίνει η εξίσωση, δεν βγαίνει με τίποτα! Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να ξαναδούμε και θα δούμε, θα μειώσουμε τη φορολογία των αγροτών, θα βάλουμε εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Οι αγρότες που θα συνεταιριστούν, που θα δραστηριοποιούνται μέσω ομάδων παραγωγών, μέσα από υγιείς συνεταιριστικά σχήματα θα φορολογούνται με 10%. Θα είναι ένα κίνητρο να ξαναμπούνε οι αγρότες και πάλι σε συνεταιριστικά σχήματα, σε ομάδες παραγωγών ευέλικτες. Αν δεν θέλουν μεγάλους συνεταιρισμούς, που πολλές φορές είναι δυσκίνητοι, μπορούν να μπουν σε μικρότερα σχήματα ομάδων παραγωγών, θα φορολογούνται με 10%. Θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, ο νόμος Κατρούγκαλου έτσι και αλλιώς έχουμε πει ότι θα καταργηθεί και κατά μέσο όρο από το 2020 ο στόχος είναι να πάμε στο 15% τις ασφαλιστικές εισφορές.Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της πλατείας Ταχυδρομείου παραμονές των ευρωεκλογών δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει και πάλι μια λύση στο ζήτημα του αγροτικού πετρελαίου. Αλλά, όπως σας είπα, νομίζω οι αγρότες πλέον πια είναι από αυτούς που έπαθαν και έμαθαν.Γιατί στις προηγούμενες εκλογές τα αποτελέσματα δείχνουν ότι στήριξαν την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς κ. Χαρακόπουλε πήραμε απάντηση για όλα, μας καλύψατε, δεν είδαμε πουθενά δισταγμό, ποτέ να το αποφύγετε. Ευχόμαστε όλα αυτά να γίνουν πράξη. Με χαρά σας φιλοξενήσαμε σήμερα, γιατί έχετε καταγράψει μια πορεία με ήθος και συνέπεια.

Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για όλα τα θέματα, νομίζω καλύψαμε σχεδόν τα πάντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να κάνουμε μια τελευταία ευχή, ο Πατριάρχης με το μήνυμα που σας έστειλε χτες να γίνει πράξη για να έχουμε καιεμείςτους δικούς μας πλέον υπουργούς επιτέλους.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλουστην ηλεκτρονική διεύθυνση:https: https://youtu.be/nWqDVP5FXmc

back to top