Menu
A+ A A-

SKAI

Αθήνα, 11 Απριλίου 2019

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ
και στους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Δημήτρη Οικονόμου

 

Ο κ. Χαρακόπουλος είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, υπεύθυνος του Τομέα Προστασίας του Πολίτη. Γειά σας κ. Χαρακόπουλε.
Καλημέρα, καλημέρα στους ακροατές σας.
Η κ. Παπακώστα νωρίτερα, δεν ξέρω αν την ακούσατε...
Όχι ήμουν στον Αρχιεπίσκοπο, του επέδωσα το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό…
Την ευλογία του να έχετε και περαστικά σας. Τώρα να πάμε στην κ. Παπακώστα που μας είπε ότι όλα Οκ, τα μάτια και τα αυτιά της αστυνομίας είναι παντού, είπε μηδενική ανοχή, αυτό είναι το δόγμα, της κάναμε κάτι ερωτήσεις δεν πήραμε απαντήσεις, δεν έχει σημασία.
Είναι από σήμερα η μηδενική ανοχή;
Όχι πάντα, από την αρχή.
Μέχρι σήμερα δεν είδαμε να αποδίδει, αν υπάρχει αυτό το δόγμα της μηδενικής ανοχής. Αντιθέτως, έχουμε καταγγελίες των εκπροσώπων των αστυνομικών για το άβατο, για την κατάσταση στα πανεπιστήμια…
Όχι, η ίδια είπε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία πολιτικής και φυσικής ηγεσίας, άριστη, δεν υπάρχει θέμα κανένα. Ήταν απόλυτα επιτυχημένες επιχειρήσεις.
Τώρα αν ήταν απόλυτα επιτυχημένες επιχειρήσεις ας δούμε την κραυγή αγωνίας που εκφράζουν κάθε τόσο οι κάτοικοι των Εξαρχείων, οι οποίοι δημόσια στο φακό μπορεί να μην μιλάνε γιατί φοβούνται τα αντίποινα, γιατί ζούνε στην γειτονιά, αλλά είχαμε και επιστολές εκατοντάδων κατοίκων για το γεγονός ότι στα Εξάρχεια λαμβάνει χώρα κάθε είδους εγκληματική δραστηριότητα ατιμωρητί.
Μια και είπατε για τους κατοίκους, το πρωί είχαμε κατοίκους που μίλαγαν πλάτη στο φακό από το φόβο τους οι άνθρωποι.
Αυτό λέω κ. Οικονόμου, ότι είναι μια αβίωτη πραγματικότητα που ζουν οι κάτοικοι σε αυτήν την ιστορική γειτονιά του κέντρου της Αθήνας. Η κατάσταση ποτέ δεν ήταν ειδυλλιακή, αλλά ποτέ δεν ήταν στα σημερινά χάλια, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Επομένως, τι κάνουμε τώρα; Εσείς έχετε ένα σχέδιο; Ο πρόεδρός σας είπε ότι αυτά θα τελειώσουν την επομένη των εκλογών με τον σχεδιασμό που έχει η ΝΔ για τα άβατα και τη δημόσια τάξη. Ισχύει αυτό και με ποιο τρόπο;
Βεβαίως, καμία ανοχή στην έννοια του άβατου και καμία ανοχή σε κάθε είδους παραβατική πράξη από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη. Εδώ φθάσαμε στο σημείο να έχουμε δημοσιεύματα ότι έχουν εγκατασταθεί τζιχαντιστές, ότι γίνεται εμπορία ναρκωτικών, ότι γίνονται παρελάσεις με καλάσνικοφ, έχουμε ακόμη και εισαγωγή αναρχικών που έρχονται να κάνουν πρακτική στην ρίψη μολότοφ στα Εξάρχεια. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Δεν ξέρω αν η σημερινή επιχείρηση είναι ένα είδος απάντησης στο φιάσκο των προηγούμενων ημερών…
Δεν το δέχεται αυτό η υπουργός. Είπαν ότι ήταν σχεδιασμένα όλα και τα κάνουν τακτικά αυτά.
Ωραία, μακάρι να είναι έτσι και μακάρι να υπάρχει συνέχεια. Αλλά ξέρετε, μιλούμε μια καταδρομική παρέμβαση σήμερα για την απελευθέρωση τριών κτιρίων που τελούν υπό κατάληψη. Ακούω για δεκάδες κτίρια που τελούν υπό κατάληψη στα Εξάρχεια και σε όλη την Αθήνα. Αρκεί να μην ανακαταληφθούν την επομένη από τους γνωστούς αγνώστους, τους μπαχαλάκηδες, τους αναρχικούς, τους αλλοδαπούς, όλα αυτά τα στοιχεία που δραστηριοποιούνται στα Εξάρχεια; Για να αποκατασταθεί η κανονικότητα χρειάζεται το κράτος να είναι παρών. Εδώ πια το κράτος φαίνεται να αποχωρεί. Ακούω για τράπεζες που κλείνουν, για επιχειρήσεις και σούπερ μάρκετ που απομακρύνονται από την γειτονιά. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μια αίσθηση ήττας του κράτους απέναντι στο περιθώριο. Λοιπόν, χρειάζεται να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα…
Να σας πω κάτι. Τα καταλαβαίνω αυτά που λέτε. Εντάξει Είναι μια θεωρητική προσέγγιση επί του πράγματος. Επί της ουσίας όμως υπάρχει μια πρακτική προσέγγιση του πράγματος που αυτό ενδιαφέρει τους πολίτες. Δεν ενδιαφέρει η θεωρητική υπόσταση μιας αντίληψης που έχετε. Και ρωτάω: αύριο το πρωί γίνεστε κυβέρνηση, εσείς είστε τομεάρχης του συγκεκριμένου τομέα, υπουργείου, και σας κάνει αύριο εσάς υπουργό προστασίας του πολίτη. Τι θα κάνετε στα Εξάρχεια δηλαδή.
Η Νέα Δημοκρατία…
Δεν ρωτώ η Νέα Δημοκρατία, εσάς ρωτώ, το έχει σκεφτεί αυτό;
Δεν μιλώ ως προσωπική πολιτική…
Όχι κύριε, το έχετε σκεφτεί αυτό προσωπικά, αυτό ρωτάω;
Προφανώς…
Δεν ακούτε, λέτε άλλο. Μου το έκανε και η κ. Παπακώστα προηγουμένως.
Δεν ξέρω τι σας έκανε η κ. Παπακώστα, δεν την άκουσα…
Απαντήστε μου στο συγκεκριμένο ερώτημα, εσείς προσωπικά.
Σας λέω, εμείς έχουμε την πολιτική βούληση και θα την κάνουμε πράξη. Και αναφέραμε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Δεν μπορεί να απαγορεύεται να μπαίνει ο αστυνομικός και να καταδιώκει εγκληματικά στοιχεία στα Εξάρχεια. Δεν μπορεί να μην υπάρχει η ομάδα ταχείας επέμβασης…
Για να μην απαγορεύεται πρέπει προηγουμένως να γίνουν πράγματα. Για να μπορεί ο αστυνομικός να πάει πρέπει να έχουν γίνει κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις εκ μέρους σας.
Η αστυνομία κ. Χατζή έχει την επιχειρησιακή δυνατότητα να ανταπεξέλθει στο έργο της. Χρειάζεται σαφείς εντολές. Αυτό χρειάζεται.
Τι εντολές θα τους δώσετε. Ξεκαθαρίστε τα Εξάρχεια. Αυτό μου λέτε.
Εδώ έχουμε μια κυβέρνηση που τι μηνύματα στέλνει;
Αφήστε την κυβέρνηση, εσάς ρωτάω…
Όταν βάζει τον κ. Λάμπρου υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τι μήνυμα στέλνει προς αυτόν τον κόσμο των μπαχαλάκηδων που συνομιλεί. Δεν επιβεβαιώνει τις εκλεκτικές συγγένειες που έχει η κυβέρνηση;
Αλλά εμείς λέμε εσείς τι θα κάνετε ως κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση την έχουμε κριτικάρει.
Η αστυνομία έχει τη δυνατότητα να επιβάλει τον νόμο. Εδώ έχουμε 3 χρόνια τώρα το λεγόμενο ΚΕΠ των αναρχικών στην πλατεία των Εξαρχείων, και υπάρχει ένα μπαλάκι μετακύλησης ευθυνών μεταξύ του δημάρχου Αθηνών, που επαινούσατε προηγουμένως, τον κ. Καμίνη και την ελληνική πολιτεία, για το ποιος έχει την ευθύνη να αποσύρει το λεγόμενο ΚΕΠ, το κοντέινερ, που έχει τοποθετηθεί.
Άρα αυτά θα τα κάνετε, αυτό μου λέτε.
Η αστυνομία έχει την επιχειρησιακή δυνατότητα!
Η αστυνομία την έχει, οι πολιτικοί αν έχουν την βούληση μας νοιάζει. Αν έχετε τη βούληση μας νοιάζει, η αστυνομία ξέρει τη δουλειά της.
Η βούληση υπάρχει και θα δώσουμε και τα εργαλεία που χρειάζεται στην Αστυνομία για να αντιμετωπίσει το τεράστιο αυτό πρόβλημα.
Ευχαριστούμε θερμά.
Να είστε καλά, αλλά κάποια στιγμή να πούμε δυο κουβέντες για το δημογραφικό που το περάσατε…
Τώρα δεν είναι της παρούσης. Το είπαμε παρεμπιπτόντως με αφορμή το βιβλίο τη κας Πετραλιά.
Έχει επισημανθεί από τη δεκαετία του 1990, το πρόβλημα έχει ξεφύγει, έχει τεράστιες διαστάσεις, δεν αφορά…
Αφού το γνωρίζετε το θέμα να έλθετε να το κουβεντιάσουμε μια μέρα κ Χαρακόπουλε.
Θα χαρώ πολύ.
Σας ευχαριστώ πολύ, γειά σας.

Μπορείτε να ακούσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/yxH-W--ooFE

back to top