Menu
A+ A A-

ΜΑΞΙΜΟΣ real fm Θεσσαλονίκης

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2019

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο REALFM Θεσσαλονίκης
και στον δημοσιογράφο Λάζαρο Θεοδωρακίδη

Καλησπέρα από τον REALFM από τη Θεσσαλονίκη.

Καλό μεσημέρι.

Κύριε υπουργέ -γιατί έχετε διατελέσει υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και θυμίζω στους ακροατές μας ότι ήσασταν στην κυβέρνηση Σαμαρά τότε που συζητούσαμε για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και λέγαμε μεταξύ των εργαλείων ήταν και η επιμήκυνση της ζωής του γάλακτος. Τότε έγινε πολύ συζήτηση αν θάναι 3 μέρες, 5, 7. Τα συζητήσαμε τα έχουμε πει, τα έχουμε αναδείξει. Φθάσαμε χθες να παίρνετε την απάντηση από την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, για μια επίκαιρη ερώτηση που καταθέσατε για τη διάρκεια του γάλακτος. Και εκεί λέτε στην ανακοίνωσή σας ότι δικαιωθήκατε. Τότε είχατε αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Τώρα, θέλω να μου πείτε σήμερα, τι σημαίνει αυτή η απάντηση; Έχουμε αναζητήσει την υφυπουργό και πιστεύω στη διάρκεια της εκπομπής ή αύριο να την έχουμε κοντά μας, για να δούμε το θέμα γιατί απασχολεί πολύ κόσμο στην Βόρειο Ελλάδα αλλά και στην περιφέρειά σας και γενικότερα στη Θεσσαλία.

Απασχολεί πρωτίστως τους κτηνοτρόφους που είδαν τις τιμές τους να συμπιέζονται με την επιμήκυνση ζωής στο φρέσκο γάλα, αλλά που εξυπηρέτησε τις αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης αλλά και της Βαλκανικής που έχουν λίμνες γάλακτος και βουνά βουτύρου, όπως συνηθίζεται να λέγεται…

Τι ωραία εικόνα μας μεταφέρεται τώρα…

Ναι, αλλά διευκολύνονται οι αθρόες εισαγωγές με την επιμήκυνση ζωής του φρέσκου γάλακτος. Και το δεύτερο, ο καταναλωτής δεν είδε να μειώνεται η τιμή στο ράφι. Γιατί ξέρετε το δέλεαρ για την επιμήκυνση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος ήταν ότι αυτό θα έφερνε αυτόματα μείωση της τιμής του γάλακτος στο ράφι, άρα θα είχε όφελος ο καταναλωτής. Τότε επιχειρηματολογούσαμε και λέγαμε ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, γιατί δεν βλέπουμε το γάλα μακράς διαρκείας να είναι φθηνότερο στην Ελλάδα από το φρέσκο γάλα; Έχουμε το παράδοξο το γάλα μακράς διάρκειας, που έχει μεγαλύτερη θερμιδική επεξεργασία άρα και μειωμένη περιεκτικότητα σε θρεπτική αξία, να είναι ακριβότερο στη χώρα μας από το φρέσκο γάλα.

Είναι ένα από τα παράδοξα. Εσείς τα λέγατε τότε στην κυβέρνηση ως μέλος, μιλούσατε συζητούσατε, αλλά δεν πέρασε, και παραιτηθήκατε.

Τότε ήταν ένας ορυμαγδός αυτό που ζούσαμε, ήταν πρώτη είδηση στα ΜΜΕ. Στα δελτία των 8 η εργαλειοθήκη παρουσιαζόταν σαν οι πλάκες του Μωυσέως, η εξ αποκαλύψεως αλήθεια που έπρεπε να υιοθετηθεί σε όλα της τα σημεία. Δεν βάλλω συλλήβδην κατά της εργαλειοθήκης, αλλά υπήρχαν και λανθασμένες προσεγγίσεις, όπως αποδείχθηκε από τη ζωή. 5 χρόνια, λοιπόν, από την επιμήκυνση από τις 5 μέρες στις 7 – η αξίωση ήταν τότε να πάει στις 11 ημέρες και η δική μου η παραίτηση και άλλων συναδέλφων την περιόρισαν στις 7- βλέπουμε ότι το μέτρο αυτό δεν απέδωσε. Βεβαίως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, τότε ως αντιπολίτευση, διαρρήγνυε τα ιμάτιά της και έλεγε ότι θα το επαναφέρει στις 5 ημέρες. Όχι μόνον δεν το επανέφερε στις 5 ημέρες, δεν το κράτησε ούτε στις 7, αλλά με απόφαση της κυβέρνησης έχουμε πλήρη απελευθέρωση της διάρκειας του γάλακτος, και ουσιαστικά έχουμε το οξύμωρο να λέμε για φρέσκο γάλα αορίστου διαρκείας! Ο γαλακτοβιομήχανος, ο παρασκευαστής μπορεί να ορίσει την ημέρα που εκείνος κρίνει ότι έχει διάρκεια ζωής το γάλα που προσφέρει στον καταναλωτή.

Για να πιάσουμε το νήμα. Αυτά έγιναν το ‘14 πέρασε. Παραιτηθήκατε. Ήλθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το ’14 πήγε από τις 5 στις 7 μέρες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταργεί και το όριο των 7 και πλέον είναι στο χέρι της γαλακτοβιομηχανίας να ορίσει τη διάρκεια ζωής του γάλακτος. Και έρχεται, λοιπόν, προχθές η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης η κ. Τελιγιορίδου και απαντά σε ερώτησή μου με βάση δημοσιεύματα ότι ξανασκέπτονται την επάνοδο στις 5 μέρες…

Και κάνετε εσείς μια ερώτηση.

Ναι. Κάνω μια ερώτηση αν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Διότι τότε παρουσιάστηκε ότι θεραπεύει πάσα νόσο και η επιμήκυνση θα ήταν η μαγική λύση να μειωθεί η τιμή στο ράφι. Και η απάντηση της αρμόδιας υφυπουργού είναι αποκαλυπτική. Ότι ουδέν εξ αυτών δεν επιβεβαιώθηκε. Δηλαδή, δεν υπήρξε μείωση της τιμής στο ράφι. Αντιθέτως, η ρύθμιση αυτή έφερε αρνητικές συνέπειες και δημιούργησε προβλήματα στους παραγωγούς, πιέζοντας την τιμή παραγωγού προς τα κάτω. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν, άρα κάποιοι κερδοσκόπησαν απ’ αυτό σε βάρος και του καταναλωτή και του παραγωγού –οι ενδιάμεσοι.

Ωραία. Πάμε τώρα στην επόμενη μέρα, γιατί σας απαντάει η υπουργός πως προσανατολιζόμαστε στην επαναφορά της διάταξης.

Λέει, λοιπόν, η κυβέρνηση κάτι ενδιαφέρον ότι μετά από αυτό, προσανατολίζονται στην άμεση επαναφορά της διάρκειας ζωής του γάλακτος στις 5 ημέρες, μετά από σχετική τεκμηρίωση λέει στον ΟΟΣΑ. Ε, αυτό βεβαίως, εντάξει, είναι μια ικανοποίηση, αν θέλετε, ηθική, ότι μετά από 5 χρόνια, υπάρχει αυτή η αναγνώριση ενός λάθους. Αλλά το ότι γίνεται στην εκπνοή του βίου αυτής της κυβέρνησης και παραπέμπει ουσιαστικά σε τεκμηρίωση και στις διαπραγματεύσεις με τον ΟΟΣΑ, είναι σαν να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα, υπό την έννοια ότι σε λίγους μήνες έχουμε εκλογές, έτσι και αλλιώς, είτε γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, είτε γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το φθινόπωρο. Είναι ερωτηματικό αν θα τελεσφορήσει αυτή η προσπάθεια...

Εγώ πάντως πιάνοντας από την απάντησή σας, το βλέπω αυτό που λέμε στη δημοσιογραφική γλώσσα “good news” όλο αυτό.

Προφανώς.

Γιατί εξετάζουμε ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ κόσμο, εμείς έχουμε ασχοληθεί εδώ στο Real FM αρκετές φορές με το ζήτημα, γιατί έχουμε πάρα πολλούς, χιλιάδες κτηνοτρόφους εδώ στη Βόρεια Ελλάδα. Το θεωρώ ένα “good news” να το πω έτσι.

Έτσι είναι όπως το λέτε. Μακάρι να ολοκληρωθεί το βήμα αυτό και να μην είναι προεκλογικό τρικ, υπό την έννοια επειδή αφορά πολύ κόσμο και καταναλωτές, οι οποίοι δεν είδαν την τιμή στο ράφι να μειώνεται και παραγωγούς, οι οποίοι συμπιέστηκαν πραγματικά οι τιμές, άρα και η βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων τους από αυτή τη ρύθμιση. Ελπίζω να μην είναι σας λέω, κάτι προεκλογικό και να υπάρχει συνέχεια.

Ελπίζω να μιλήσουμε και με την αρμόδια υφυπουργό. Θα το δούμε το θέμα. Αν μου επιτρέπετε μόνο ένα σχολιογραφικό να το πω έτσι ερώτημα. Εσείς νιώθετε δικαιωμένος, γιατί αυτά τα λέγατε το 2014. Θα ήθελα να μου πείτε και η εικόνα που έχετε από το κόμμα σας, πως το αντιμετωπίζει αυτό το θέμα; Είστε ελεύθερος, κάνετε την ερώτησή σας στη βουλή, εισπράξατε και στο δικό σας κόμμα, το συζητάτε αυτό θετικά, βλέπετε μια αυτοκριτική να γίνεται για το ζήτημα; Γιατί ήταν ένα λάθος απ’ ότι λένε όλοι.

Κοιτάξτε να δείτε η ζωή δείχνει ότι…

Δεν θέλω να σπείρω καμιά διχόνοια τώρα, αλλά μας απασχολεί 5 χρόνια αυτό το ζήτημα.

Η ζωή είναι αυτή που επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τις προσδοκίες και νομίζω ότι αν οι αριθμοί δεν συμφωνούν μαζί μας, το να λέμε τόσο χειρότερο για τους αριθμούς, είναι μια λάθος προσέγγιση. Η πραγματικότητα δείχνει τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. Μακάρι σας λέω να μην είχε γίνει όλη αυτή η αναταραχή που προκλήθηκε με την τότε υιοθέτηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Αλλά έστω και τώρα, νομίζω είναι σωστό να προβούμε στις διορθωτικές εκείνες κινήσεις που επιβάλει η ίδια η πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται να ανακαλύπτουμε τον τροχό.

Τον χρησιμοποιούμε τον τροχό και προχωρούμε προς τα κάτω. Δώστε μου μια εικόνα λίγο για την περιοχή σας για πόσους κτηνοτρόφους μιλάμε τώρα που τους απασχολεί αυτό το ζήτημα. Επειδή εσείς ξέρετε πολύ καλά την περιοχή σας.

Κοιτάξτε να δείτε έχει μειωθεί ο κόσμος που απασχολείται με την αγελαδοτροφία, ακριβώς διότι τα κόστη στη χώρα είναι μεγάλα, υπάρχουν διαρθρωτικά προβλήματα, είναι δύσκολο να συναγωνιστούμε αγελαδοτρόφους των βόρειων ή κεντρικών χωρών της Ευρώπης, που έχουν άλλες συνθήκες παραγωγής, όπου οι κλιματολογικές συνθήκες είναι άλλες, δεν χρειάζεται να είναι σταβλισμένα τα ζώα και να τρέφονται με ξηρά τροφή, έχουν ατέλειωτα λιβάδια, βρέχει και η χορτολιβαδική έκταση ανανεώνεται. Εξηγούσαμε και τότε, δεν μπορεί να είναι ίδια η τιμή στην Ελλάδα, όπως δεν είναι ίδια και στην Κύπρο που είναι ακόμη πιο ακριβό, όπως δεν είναι ίδια η τιμή στην Ιταλία με χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, που υπάρχει διαφορά. Το ζήτημα είναι κάθε φορά αν ο πολίτης γνωρίζει τι πίνει, διότι το τι πίνουμε και το τι τρώμε θα πρέπει να το γνωρίζουμε, τι προέλευση έχει. Είναι ένα ερώτημα, γιατί στην Ελλάδα είμαστε τραγικά ελλειμματικοί σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως επίσης είμαστε ελλειμματικοί και σε κρέας, ιδιαίτερα σε βόειο κρέας, αλλά και σε χοιρινό, που εισάγουμε. Ο καταναλωτής γνωρίζει στο κρεοπωλείο ή στο σούπερ μάρκετ αν αυτό που καταναλώνει είναι ή όχι ελληνικό; Όταν ξέρει ότι είναι ελληνικό, νομίζω είναι διατεθειμένος, γιατί το έχει ταυτίσει με το ποιοτικό, να πληρώσει παραπάνω.

Αρκεί να μην το βαφτίζουν ελληνικό. Κ. υπουργέ σας ευχαριστώ πολύ που ήσασταν σήμερα μαζί μας, εμείς παρακολουθούμε το θέμα, εύχομαι να έχουμε απάντηση και από την κα Τελιγιορίδου στη διάρκεια της εκπομπής ή αύριο. Σας ευχαριστώ πολύ, σας εύχομαι καλή συνέχεια. Να είστε γερός.

Να είστε καλά. Ευχαριστώ.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https: https://youtu.be/z_pCvMnEJLs

back to top