Menu
A+ A A-

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΩΙΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ 3

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2019

Συνέντευξη του Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην τηλεόραση της Βουλής και στην εκπομπή Πρωινή Ανάγνωση
με τη δημοσιογράφο κ. Κέλλυ Κοντογεώργη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε να καλημερίσουμε τον επόμενο καλεσμένο μας, τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, βουλευτή της ΝΔ, του νομού Λάρισας. Καλή σας ημέρα.
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα. Ευχαριστώ για την πρόσκληση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εμείς. Να είστε καλά. Σήμερα έχουμε μια πολύ μεγάλη, κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία εδώ στη βουλή, την Αναθεώρηση του Συντάγματος, δεύτερος κύκλος και τελευταίος, να φανταστώ. Συγκεκριμένα άρθρα θα συζητηθούν και θα επικεντρωθούμε σήμερα στην Ολομέλεια. Αυτό που είναι το επίμαχο και δημιουργεί και τις τριβές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ κ. Χαρακόπουλε και θέλουμε τη γνώμη σας είναι η ερμηνεία του άρθρου 110, δηλαδή για τη δεσμευτικότητα ή μη της βουλής από την παρούσα ως προς την κατεύθυνση, αλλά και το περιεχόμενο των διατάξεων που θα αναθεωρηθούν.
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, πράγματι η Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία. Χρειάζονται δυο βουλές για να αναθεωρηθεί, η προτείνουσα, η παρούσα, και η αναθεωρητική, που θα είναι η επόμενη. Άρα είναι μια διαδικασία, η οποία χρειάζεται συναινέσεις, συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να τελεσφορήσει. Δυστυχώς, ζήσαμε στο παρελθόν πολλές προσπάθειες, οι οποίες δεν απέδωσαν και χάθηκαν και μεγάλες ευκαιρίες, γιατί δεν είναι μια διαδικασία εύκολη η Αναθεώρηση του Συντάγματος. Φάνηκε ότι, δυστυχώς, από την εκκίνηση της διαδικασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο στόχος του δεν ήταν η συναίνεση, η συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων στα μείζονα ζητήματα για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά μάλλον επιχείρησε να δώσει ιδεολογικό χρώμα σε αυτή την Αναθεώρηση και το γεγονός ότι η συζήτηση, όπως λέτε, της πρώτης φάσης ολοκληρώνεται σήμερα, ουσιαστικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Είτε οι εκλογές γίνουν τον Μάιο και οι εθνικές μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, είτε και πιο πίσω, είναι εμφανές ότι η χώρα βρίσκεται σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Άρα, το πολωτικό αυτό προεκλογικό κλίμα δεν βοηθά τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να καταλήξουμε συναινετικά στην Αναθεώρηση του Συντάγματος. Και αυτό επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από την απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να επιφέρει μια καινοφανή άποψη ότι η προτείνουσα βουλή δεσμεύει την επόμενη βουλή, παρότι μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία ως προς την κατεύθυνση των άρθρων. Αυτό είναι κάτι καινοφανές, δεν έχει γίνει καμιά φορά μέχρι τώρα. Σε όλες τις αναθεωρήσεις που έγιναν, η αναθεωρητική βουλή, από τη στιγμή που είχε μεσολαβήσει μάλιστα η λαϊκή ετυμηγορία, είναι αυτή που αποφάσιζε την κατεύθυνση της αναθεώρησης του άρθρου. Η προτείνουσα βουλή πρότεινε απλά τα άρθρα που θεωρούσε ότι είναι προς αναθεώρηση. Επ’ αυτού μάλιστα έχουν συμφωνήσει με την άποψη αυτή, που και η ΝΔ διατύπωσε, κορυφαίοι συνταγματολόγοι, επτά νομίζω και προερχόμενοι από την κεντροαριστερά, από τον κ. Αλεβιζάτο μέχρι τον κ. Γεραπετρίτη, έχουν τοποθετηθεί δημόσια και καθαρά ως προς την άποψη ότι δεν μπορεί να δεσμεύει η προτείνουσα βουλή την κατεύθυνση της Αναθεώρησης των άρθρων στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Αυτό είναι κάτι καινοφανές. Από κει και πέρα, φαίνεται ότι η κυβέρνηση αρχικώς ήθελε να εμμείνει σε αυτή την άποψη. Εμείς δεν της δώσαμε κανένα άλλοθι, και όσον αφορά το ένα από τα ζητήματα που ετέθησαν στην Αναθεώρηση, την εκλογή Προέδρου της διαδικασίας, την αλλαγη στο τρόπο εκλογής, προκειμένου να μην οδηγείται η χώρα σε προκήρυξη εκλογών, σε διάλυση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αποσύνδεση από τις εκλογές.
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί είναι μια διαδικασία, η οποία έχει εργαλειοποιηθεί στο παρελθόν από την αντιπολίτευση και του ΠΑΣΟΚ το 2009 και του ΣΥΡΙΖΑ το 2014. Εμείς είπαμε ότι συναινούμε και ψηφίζουμε και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που αποδεσμεύει. Μπορεί να μην είναι απόλυτα ταυτισμένη μαζί μας, έτσι ώστε με 180 να περάσει ως αναθεωρητεό το άρθρο αυτό και με 151 να μπορέσει να ανθεωρηθεί στην επόμενη βουλή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα τα θέματα τα οποία μεταξύ άλλων θα συζητηθούν θα είναι μεταξύ άλλων η διαδικασία της εκλογής προέδρου δημοκρατίας και αποσύνδεσής της από τις εκλογές αλλά και τα δημοψηφίσματα και η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς είπαμε από την αρχή ότι ήταν καλό να είχαμε μια ευρεία αναθεώρηση και προτείναμε πάρα πολλά άρθρα προς αναθεώρηση, και καλέσαμε την κυβέρνηση να συνεννοηθούμε όλα τα κόμματα, έτσι ώστε τα άρθρα που προτείνει κάθε κόμμα να τα προτείνουμε ως αναθεωρητέα και στην επόμενη βουλή, αφού μεσολαβήσουν οι εκλογές, ο λαός θα αποφασίσει την κατεύθυνση της αναθεώρησης. Να συναινέσουμε και εμείς στα άρθρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά που προτείνουμε εμείς. Είναι εμφανές όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεφεύγει από τις ιδεοληψίες του και φαίνονται εμβληματικά από κάποια άρθρα της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Μιλώ για το άρθρο 3 για παράδειγμα, που είναι ένα άρθρο εμβληματικό. Η ουδετεροθρησκεία, η σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας. Εδώ επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει εξετάσεις αριστεροφροσύνης, θα έλεγα. Δεν είναι άσχετη και η απόπειρα που έγινε το προηγούμενο διάστημα να μην θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, δημόσιοι λειτουργοί οι κληρικοί και όλος αυτός ο θόρυβος που δημιουργήθηκε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδος
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει πέσει όμως αυτό το θέμα
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει πέσει, υπό την έννοια ότι η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κρήτης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν πει σαφώς ότι δεν συναινούν στην αλλαγή του καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών και μένει να δούμε αν η κυβέρνηση μονομερώς θα νομοθετήσει παραμονές εκλογών. Μέχρι στιγμής εκεί βρισκόμαστε. Αλλά σας έλεγα ότι δεν χρειάζεται κάποια διάταξη περί ουδετεροθησκείας, υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην Ελλάδα κάθε διαφορετικού θρησκεύματος και δόγματος, όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχαν ζητήματα. Αν επί μέρους θέματα χρειάζονται ρύθμιση σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας μπορεί να γίνουν με απλούς νόμους. Νομίζω ότι ο ρόλοι είναι διακριτοί. Το ένα ζήτημα είναι αυτό και το άλλο εμβληματικό ζήτημα της αναθεώρησης είναι η ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων. Το άρθρο 16. Είναι μια ιστορία που μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια. Είναι πρωτόγνωρο θα έλεγα, όχι μόνον στον βαλκανικό μας περίγυρο, όχι μόνον στην νοτιοανατολική Ευρώπη, ακόμη και στην Βόρειο Κορέα πληροφορούμαι ότι λειτουργεί ιδιωτικό πανεπιστήμιο, στην Κούβα ακούω λειτουργεί ιδιωτικό πανεπιστήμιο, και στην Ελλάδα να εμμένουμε να μην έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και συμβαίνει αυτό πότε; Όταν έχουμε εκροή δεκάδων χιλιάδων φοιτητών που αναζητούν τριτοβάθμια εκπαίδευση στο εξωτερικό, έχουμε μια μεγάλη φοιτητική κοινότητα στη Μ. Βρετανία και υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση τι θα γίνει με το BREXIT, και τι συνέπειες θα έχει εκεί, και στα παιδιά που θα θελήσουν να πάνε να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Επειδή διετέλεσα τομεάρχης παιδείας της ΝΔ, την περίοδο εκείνη μας είχε επισκεφθεί ο υπουργός παιδείας της Κύπρου, και είχαμε μια πού ενδιαφέρουσα συζήτηση στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Τότε ο κ. Γαβρόγλου ήταν πρόεδρος της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Μας είπε, λοιπόν, ο υπουργός παιδείας της Κύπρου ότι, από τα 8 πανεπιστήμια που έχουν στην μεγαλόνησο τα 5 είναι ιδιωτικά. Η λειτουργία των ιδιωτικών συνέβαλε στην αναβάθμιση της λειτουργίας και των παρεχόμενων σπουδών και των δημόσιων πανεπιστημίων, τα οποία έγιναν πιο ανταγωνιστικά. Επιπλέον, η Κύπρος έγινε πόλος έλξης φοιτητών, δημιουργήθηκε ένα κέντρο εκπαιδευτικό στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, είναι δεκάδες χιλιάδες και πολλοί από την Ελλάδα και αυτό που σε πολλαπλάσιο βαθμό θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα δεν συμβαίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως επειδή νωρίτερα με τον κ. Στέφο συζητήσαμε το θέμα των πανεπιστημίων στην Κύπρο, η άποψή του, και του ΣΥΡΙΖΑ υποθέτω, είναι ότι είναι πολύ κακό το επίπεδο εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια της Κύπρου. Και όπως είπε ο κ. Στέφος, αν κάποιος θέλει να πάρει ένα μεταπτυχιακό το παίρνει για να έλθει κάποια στιγμή στην Ελλάδα και να βρει μια δουλειά στο δημόσιο.
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε ο κ. Στέφος και δι’ αυτού η κυβερνητική πλειοψηφία να μας πει τι κάνει επί 4 χρόνια, γιατί αναγνωρίζει τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά αυτών των πανεπιστημίων. Δεν είναι έτσι πράγματα, αντιθέτως, η εικόνα που έχω εγώ, είναι ότι το επίπεδο σπουδών που παρέχουν τα περισσότερα εξ αυτών των πανεπιστημίων, είναι πολύ υψηλό. Και τέλος πάντων, να δούμε τι γίνεται σε όλον το κόσμο Αυτό το πράγμα να στρουθοκαμηλίζουμε, να μην βλέπουμε την πραγματικότητα. Πολλοί απ’ αυτούς που στην Ελλάδα εγκαλούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ως καθηγητές πάνε και διδάσκουν ως επισκέπτες καθηγητές στα πανεπιστήμια αυτά. Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεκάδες έχουν πάρει πτυχία, έχουν σπουδάσει σε τέτοια πανεπιστήμια του εξωτερικού, κάποιοι εξ αυτών διδάσκουν σε τέτοια πανεπιστήμια, και εδώ εμμένουμε σε ιδεοληψίες παρωχημένες άλλων εποχών και να λέμε ότι δεν ψηφίζουμε τη δημιουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά και ιδιωτικά είναι το ίδιο; Γιατί το πλαίσιο για τα τρία αυτά είναι διαφορετικό.
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι διαφορετικό, αλλά ας κάνουν το πρώτο βήμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ιδιωτικά, εσείς λέτε για μη κερδοσκοπικά.
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το Ίδρυμα Νιάρχου για παράδειγμα δεν θα μπορούσε να κάνει ένα Πανεπιστήμιο; Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα μπορούσε να κάνει ένα πανεπιστήμιο και να δίνει Θεολογικές σπουδές; Μια σειρά από φορείς θα μπορούσαν να κάνουν. Δυστυχώς, βλέπουμε ιδεοληψίες. Όπως ιδεοληψίες βλέπουμε στο άρθρο 24, που αφορά το περιβάλλον. Εμείς εκεί πιστεύουμε ότι χρειάζεται ενίσχυση η πρόνοια του κράτους που έχουν να κάνουν με τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, με τις ποινές που πρέπει να υπάρχουν, ότι πρέπει να είναι αναδασωτέα κάθε έκταση που καίγεται, γιατί ζήσαμε πολλά τέτοια φαινόμενα με αυθαίρετη δόμηση να καίγεται, λοιπόν όλα αυτά. Και να ξαναδούμε πάλι γιατί αντιμετωπίζουμε μια σειρά από στρεβλώσεις με αγροτικές επιδοτήσεις εσχάτως, το ζήτημα του δάσους. Θα πρέπει να εκληφθεί ως δάσος ότι αποτυπώνεται στις αεροφωτογραφίες του 1975, όταν ψηφίστηκε το Σύνταγμα της Μεταπολίτευσης. Διότι παραπέμπουμε σε αεροφωτογραφίες του 1945, μεσολάβησε εμφύλιος πόλεμος, μεσολάβησαν δύσκολα χρόνια, πολλές εκτάσεις που ήταν γεωργικές δεν αποτυπώνονται ως γεωργικές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πήγατε στο άρθρο 24, αλλά ήθελα να μέναμε λίγο στο θέμα της παιδείας. Ο κ. Στέφος νωρίτερα κατηγόρησε την ΝΔ ότι όσα χρόνια παρακολουθεί, πριν γίνει βουλευτής, γιατί είναι εκπαιδευτικός, δεν έχετε πει ποτέ ότι έχουμε καλό επίπεδο στα ελληνικά πανεπιστήμια. Αντιθέτως…
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσα να τον παραπέμψω σε δεκάδες ομιλίες και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και στελεχών δικών μας . Και το γεγονός ότι τα παιδιά που φεύγουν από εδώ, γιατί έχουμε μια τεράστια διαρροή με το brain drain παιδιά προσοντούχα με πτυχία με σπουδές, το γεγονός ότι γιατροί, οι μηχανικοί βρίσκουν ζηλευτές θέσεις στην Ευρώπη, στην Αμερική κι αλλού, δείχνει ακριβώς το επίπεδο αυτό Αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστεί η αιμορραγία αυτή. Και μιας και μιλήσαμε για το brain drain,η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα θα ήταν και μια ευκαιρία να επιστρέψουν πολλά από αυτά τα παιδιά. Γιατί δεν είναι οι γκασταρμπάιντερ, οι ανειδίκευτοι εργάτες, που πήγαιναν τη δεκαετία του 50 και του 60 στις φάμπρικες της Γερμανίας και του Βελγίου τις στοές, αλλά μιλούμε για παιδιά με εξαιρετική μόρφωση και παιδεία. Θέλουν τέτοιες ευκαιρίες. Αν αντιμετωπίζαμε το άρθρο 16 σε μεγάλο βαθμό θα αντιμετωπίζαμε και το brain drain. Θα δημιουργούνταν campus γύρω από κάθε πανεπιστήμιο με διοικητικούς υπαλλήλους που θα βρίσκανε δουλειά, με παιδιά που δεν θα φεύγανε στο εξωτερικό και δεν θα είχαμε και αυτήν την αιμορραγία και σε συνάλλαγμα. Και υπάρχει κι άλλη παράμετρος, τη συζητήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, το δημογραφικό, Έχουμε μια ολόκληρη γενιά, υπολογίζουν από 300 έως 500 χιλιάδες αυτούς τους νέους που έχουν φύγει στο εξωτερικό Αν στα επόμενα 5-10 χρόνια δεν επιστρέψουν στην Ελλάδα, δεν δουν ότι η οικονομία παίρνει μπροστά να βρουν την τύχη τους, και κάνουν οικογένειες στο εξωτερικό, τότε φοβούμαι ότι θα χάσουμε ακόμη μια γενιά και το πρόβλημα που βλέπουμε σε προβολή ότι το 2050 η Ελλάδα θα είναι μια χώρα γερόντων με 7,5 εκατομμύρια πληθυσμό από σχεδόν 11 που είμαστε σήμερα, θα είναι πιο ζοφερή η πραγματικότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πάμε να δούμε μαζί, για να αλλάξουμε τη συζήτησή μας, τα θέματα της επικαιρότητας, όπως είναι ο νέος ποινικός κώδικας. Θέλω να πάμε στις αλλαγές που θα φέρει ο κ. Καλογήρου, το υπουργείο Δικαιοσύνης, σχετικά με τον νέο ποινικό Κώδικα. Εχθές μιλώντας στον Αντέννα ο κ. Καλογήρου απάντησε για όλους και για όλα και στην ουσία είπε ότι είναι μια διαδικασία σύνταξης των κωδίκων που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση αλλά επιδέχεται διαβούλευσης, επιδέχεται διαμόρφωσης, επιδέχεται διαμορφώσεων, αφού τώρα είναι στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία του.
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είδα τον υπουργό αλλά είδα αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετούνται επ’ αυτού, σαν να αποποιούνται το τέκνο τους που παρουσιάζουν στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου που αφορά κυρίως όλον αυτόν το θόρυβο που έγινε για την μείωση των ποινών, για την μετατροπή από κακούργημα σε πλημμέλημα μιας σειράς συμπεριφορών που είναι κολάσιμες. Η αναθεώρηση του ποινικού κώδικα, αναμφίβολα είναι μια σοβαρή διαδικασία και εκεί χρειάζεται και συναινέσεις ουσιαστικές και διαβούλευση με την επιστημονική κοινότητα. Είδα ότι ανακοινώθηκε ότι θα είναι μόνον για 20 μέρες για διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου και είδα και τις αντιδράσεις του νομικού κόσμου ότι αυτό το διάστημα είναι πάρα πολύ λίγο και είναι εύλογη η κριτική. Και εδώ ξεδιπλώνονται μια σειρά από ιδεοληψίες του κυβερνώντος κόμματος, Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μετατροπή από κακούργημα σε πλημμέλημα της κατασκευής ή της κατοχής εκρηκτικών υλών. Ουσιαστικά επιχειρείται ένα ‘‘χάδι’’ στον πολιτικό και αθλητικό χουλιγκανισμό και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, τι επιδιώκει η κυβέρνηση, κλείνοντας το μάτι σε μπαχαλάκηδες και κουκουλοφόρους. Νομίζω ότι καλό είναι να το ξαναδεί, προκαλεί εύλογες αντιδράσεις και ερωτηματικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αντιδράσεις και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ…
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χαίρομαι που άκουσα ότι ο κ. Φίλης διαχώρισε τη θέση του από τα όσα αχαρακτήριστα, προκλητικά για τη μνήμη και νεκρών αλλά και όσων έχουν δοκιμάσει τη βία των κουκουλοφόρων και των μπαχαλάκηδων, έχει πει ο κ. Κυρίτσης. Προκαλούν την κοινή λογική, την νοημοσύνη του κόσμου αλλά είναι και ύβρις στην μνήμη των θυμάτων της ΜΑΡΦΙΝ. Το να λέει ο κ. Κυρίτσης ότι ‘‘πείτε μου δεν θυμούμαι στα τόσα χρόνια ως δημοσιογράφος ότι δεν υπήρχαν θύματα από μολότοφ’’. Είχαμε και θύματα στην ΜΑΡΦΙΝ, οι αστυνομικοί έχουν κάθε χρόνο δεκάδες τραυματίες. Την χρονιά που πέρασε άκουσα ότι ήταν 170. Κατ’ επανάληψιν, ως τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, επισκέφτηκα εγώ αστυνομικούς που αντιμετώπισαν τη βία των μπαχαλάκηδων και των κουκουλοφόρων
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και συνάδελφο έχουμε που έχασε την ακοή του από ρίψη μολότοφ.
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Την προηγούμενή εβδομάδα ήμουν σε μια σεμνή τελετή μνήμης των πεσόντων αστυνομικών την ώρα εκτέλεσης του καθήκοντος που πραγματοποίησε η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας, και εκεί τιμήθηκε ο Στέφανος Μικερτζής, ένας αστυνομικός που αντιμετώπισε αυτήν την βία στα γεγονότα στα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου 2009 από τους μπαχαλάκηδες. Κόντεψε να καεί ο άνθρωπος, λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του και μετά από την νοσηλεία του, μετακινήθηκε σε υπηρεσία γραφείου. Ο άνθρωπος μάς έδειξε την ώρα που τιμήθηκε, ιδιαίτερα συγκινημένος, τα κομμάτια της ασπίδας του που έμειναν από τις βόμβες μολότοφ, που κόντεψε να καεί, κι ο ίδιος, και το κράνος του και η στολή του. Δηλαδή είναι απίστευτα αυτά τα πράγματα, κι ενώ συμβαίνουν, να λέμε ότι ‘‘αν υπήρχε νεκρός από μολότοφ’’. Και δεν είναι μόνον…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι και η συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι και η συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, που πέφτει στα πιο μαλακά, και εκεί υπάρχουν εύλογα ερωτηματικά. Για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει αυτό, όταν μάλιστα είναι σε εξέλιξη η δίκη της Χρυσής Αυγής που κρατάει περισσότερα από 5 χρόνια πιά; Φανταστείτε να είχε γίνει αυτό με κυβέρνηση ΝΔ τι είχαμε να ακούσουμε για τους ρυθμούς απόδοσης δικαιοσύνης. Προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Γιατί αυτή η πρεμούρα του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει στα μαλακά την ηγεσία και τους εμπλεκόμενους στη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, μετά και τη δολοφονία του Φύσσα και όλα αυτά που ζήσαμε; Όπως, επίσης, υπάρχει κι άλλη διάταξη για τους βιασμούς, που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, και η διάταξη που διαγράφεται από αμέλεια πολλών θανάτων κι εδώ φαίνεται πάλι υπάρχει μια πρόνοια όσον αφορά αυτούς που καλούνται από το πόρισμα της δικαιοσύνης για την τραγωδία στο Μάτι. Επιχειρεί να ρίξει πάλι στα μαλακά όλους όσους το πόρισμα φωτογραφίζει και ζητάει τη διερεύνηση των ποινικών τους ευθυνών. Είναι εμφανές ότι στα ζητήματα αυτά του νόμου και της τάξης, όπως επιχειρεί να τα χλευάσει η κυβερνητική πλειοψηφία, έχει μια άλλη προσέγγιση. Για εμάς η ασφάλεια του πολίτη είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, ζήτημα δημοκρατίας, προϋπόθεση ελευθερίας. Δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο όπως επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβερνητική πλειοψηφία, ότι είναι δήθεν συντηρητική αντίληψη η προστασία του πολίτη, του αισθήματος ασφάλειας στον πολίτη το οποίο τα τελευταία χρόνια δυστυχώς έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τολμώ να πω. Κι αυτό φαίνεται από μια σειρά ενεργειών, τα έχουμε μνημονεύσει κατά καιρούς, νόμος Παρασκευόπουλου, που αποφυλάκισε δεκάδες χιλιάδες εγκληματίες ακόμη και βαρυποινίτες, ο νόμος Γαβρόγλου που επανέφερε το άσυλο ανομίας στα πανεπιστήμια, που βρίσκει άσυλο κάθε είδους παραβατικό στοιχείο, το γεγονός ότι συνεχίζει να παραμένει άβατο η περιοχή των Εξαρχείων και οι αστυνομικοί που βρίσκονται είτε στο Πολυτεχνείο είτε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ περισσότερο ως συνοριοφύλακες που οριοθετούν τη γραμμή αυτή του αβάτου λειτουργούν, παρά ως εκπρόσωποι του κράτους που ανά πάσα στιγμή μπορούν να διώξουν παραβατικά στοιχεία. Και το βλέπουμε, δυστυχώς, αυτό να επιβεβαιώνεται από εμβληματικές επιλογές με τις οποίες επιχειρεί να δώσει στίγμα ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου για τις εκλογές στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Και αναφέρομαι στην χαρακτηριστική περίπτωση της κας Λοίζου, η οποία στο παρελθόν έχει κάνει άκρως προκλητικά και προσβλητικά μάλλον σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τα θύματα της 17 Νοέμβρη, όταν έλεγε ότι μάλλον αυτά θα έπρεπε να ζητήσουν συγγνώμη και όχι ο Ξηρός, ή όταν χλεύαζε το τρομοκρατικό κτύπημα που έγινε στον πρώην πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν μαζί μας. Θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε σήμερα στην ολομέλεια τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία.
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ευχαριστώ.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΩΙΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ 2

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/r9k4fbvWWpQ

back to top