Menu
A+ A A-

ΘΕΜΑ 104.6

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στον Ρ/Σ ΘΕΜΑ 104,6
και στους δημοσιογράφους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη

Στην τηλεφωνική μας γραμμή είναι ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ και τομεάρχης στα θέματα προστασίας του πολίτη. Κ. Χαρακόπουλε καλημέρα.

Καλημέρα, καλημέρα και στους ακροατές μας.

Βλέπω ασκείτε έντονη κριτική αυτές τις ημέρες στην κυβέρνηση, σε σχέση με τα επεισόδια που γίνονται.

Είναι τα γεγονότα, είναι η επικαιρότητα...

Και με την απουσία της αστυνομίας. Όταν το λέμε αυτό στους Συριζαίους, στην κυβέρνηση, λένε ναι, αλλά εμείς είναι ήσυχο το κέντρο της Αθήνας, οι τουρίστες έχουν επιστρέψει, τα πράγματα στο κέντρο της Αθήνας είναι μια χαρά, κι αυτά που γίνονται δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία.

Ας ρωτήσουμε κανέναν κάτοικο του κέντρου της Αθήνας. Εγώ βλέπω ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε επιστολές αγωνίας, κραυγές αγωνίας από τους κατοίκους στα Εξάρχεια, από τους κατοίκους στο ιστορικό κέντρο. Μετά το σούρουπο δυσκολεύεται κανείς να κυκλοφορήσει ασφαλής από την Ομόνοια, μέχρι την πλατεία Αττικής, στις συνοικίες αυτές, στον Άγιο Παντελεήμονα. Λοιπόν για ποια εικόνα ειδυλλιακή, μιλούν;

Μιλούν για ειδυλλιακή εικόνα, ότι στο Σύνταγμα δεν γίνεται τίποτε, ότι οι τουρίστες μπορεί να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι, ότι δεν καίγεται το Σύνταγμα και ότι τα ξενοδοχεία και ο τουρισμός δουλεύει.

Δηλαδή το Σύνταγμα πότε καιγόταν, γιατί είδαμε και στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό πώς αντιμετωπίστηκαν και οι διαδηλωτές, κι αν έπεσαν δακρυγόνα μέσα στους πολίτες, που ειρηνικά διαμαρτύρονταν. Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα αύξησης του αισθήματος ανασφάλειας στους πολίτες. Φαίνεται καθημερινά από τα δελτία ειδήσεων ότι το αστυνομικό δελτίο κυριαρχεί, είναι οι πρώτες ειδήσεις. Και διαβάζω σήμερα και μου κάνει τρομερή εντύπωση στην «Καθημερινή», ότι δόθηκε εντολή, μετά την καταδρομική επίθεση των γνωστών αγνώστων κουκουλοφόρων στο ΑΤ Ακροπόλεως, στους αστυνομικούς να κάνουν προσαγωγές ακόμη και ασχέτων, για να πάρουν ρεπό. Δηλαδή, αν όλη η κουβέντα γίνεται για να παίξουν τα δελτία των 8 ότι έγιναν 10, 20, 30 προσαγωγές, οι οποίες, όμως, σπανίως αν όχι ποτέ δεν μετατρέπονται σε συλλήψεις, τότε με συγχωρείτε. Το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακή διαχείριση. Θα πρέπει κάποτε η κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά, να αποφασίσει ότι υπάρχει ζήτημα και να δείξει την πολιτική βούληση για να το αντιμετωπίσει, γιατί, μέχρι στιγμής, η απουσία πολιτικής βούλησης μετατρέπεται σε επιχειρησιακή ανεπάρκεια, αυτό βλέπουμε.

Είναι επιχειρησιακή ανεπάρκεια ή είναι πολιτική βούληση να αντιμετωπιστεί με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνοντας…

Το ένα φέρνει το άλλο, και εξηγούμαι: όταν λέω δεν υπάρχει πολιτική βούληση, να αντιμετωπίσουν τις γνωστές συλλογικότητες, τους γνωστούς αγνώστους τα «δικά μας παιδιά», όπως κατ’ επανάληψιν οι ίδιοι έχουν αποκαλέσει στο παρελθόν, τη συλλογικότητα του Ρουβίκωνα, κι αυτό οδηγεί σε επιχειρησιακή ανεπάρκεια γιατί ουσιαστικά αφαιρούν από την αστυνομία τα μέσα αυτά για την αντιμετώπισή τους. Δεν καταργήσανε την ομάδα ΔΕΛΤΑ, της ταχείας επέμβασης των δικυκλιστών κατ’ απαίτηση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ενοχλούνταν οι μπαχαλάκηδες, γιατί είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των μπαχαλάκηδων; Όταν έχουν αποδυναμώσει τη ΔΙΑΣ και τη ΖΗΤΑ που είναι επίσης εποχούμενοι δικυκλιστές φυσικό είναι μετά κατόπιν εορτής να κάνουν προσαγωγές που δεν μετατρέπονται σε συλλήψεις. Αν δεν υπάρχει μια δύναμη για να επέμβει άμεσα για να συλλάβει επ’ αυτοφώρω τους εμπλεκόμενους δράστες, οδηγούμαστε σε αυτά τα φαινόμενα. Κι από την άλλη πλευρά, βλέπουμε την ίδια κυβέρνηση να δίνει εντολές για προληπτικές προσαγωγές στην Βόρεια Ελλάδα, ακόμη κι ανήλικων παιδιών, προκειμένου να μην υπάρχει ο φόβος ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από πολίτες που ενοχλούνται από την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους πρόθυμους συνοδοιπόρουςτης.

Εσείς τα θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας τα έχετε πάνω-πάνω στην ατζέντα σας την αντιπολιτευτική, πλησιάζουν και εκλογές, μαζί με την οικονομία, θα έλεγα. Τι θα διαφοροποιήσετε την επόμενη μέρα αν έλθετε και όταν έλθετε στην εξουσία κ. Χαρακόπουλε; Γιατί ξέρετε εχθές πήγε ο κ. Μητσοτάκης στο ΑΤ, και εσείς μαζί του,και του είπαν μα τις μας λες τώρα αυτό το τμήμα κάηκε όταν εσείς ήσασταν στην εξουσία.

Μα όχι μόνον αυτό, ειπώθηκε από την κ. Γεροβασίλη ότι δεν υπάρχει αστυνομικό τμήμα. Σήμερα έκανα ένα τουίτ και την παρέπεμψα στην επίσημη σελίδα της ΕΛΑΣ για να δει διευθύνσεις και τηλέφωνα του ΑΤ Ακροπόλεως. Η λογική ότι υπήρχαν φαινόμενα και τέτοιες επιθέσεις και στο παρελθόν δεν μπορεί να είναι άλλοθι. Οι άνθρωποι κυβερνάνε 4,5 χρόνια έχουν μπει στον 5ο χρόνο διακυβέρνησης. Έχουν δώσει πιά δείγματα γραφής οφείλουν πιά να απολογηθούν για τα έργα και τις ημέρες τους και τα λάθη και τις παραλείψεις τους. Και να είναι δεκτικοί στην κριτική και να μην μιλούν με τέτοια αλαζονεία και με τέτοια απαξίωση προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Ας επισκεφτούν κανένα αστυνομικό τμήμα, η εικόνα που αντικρίσαμε εμείς ήταν θλιβερή εχθές. Ακόμη και από άποψη υγιεινής. Έχουν δύο μήνες που δεν έχουν καθαρίστριες, γιατί έχουν λήξει οι συμβάσεις. Δεν λειτουργούσαν τα κρατητήρια, κι έρχονται τουρίστες εκεί για να ζητήσουν πληροφορίες...

Το ακούω κι εγώ κ. Χαρακόπουλε, από το ρεπορτάζ, ομολογώ δεν το έχω επιβεβαιώσει. Ενδεχομένως μικρότερης σημασίας το ζήτημα αλλά είναι σημαντικό για τους ίδιους τους αστυνομικούς, και είναι δεκάδες άνθρωποι εκεί πέρα.

Μα και οι αστυνομικοί είναι άνθρωποι και λειτουργούν σε ένα περιβάλλον εργασιακό που θα πρέπει να είναι στοιχειωδώς ανθρώπινο. Σας έλεγα ότι για εμάς είναι ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, του νόμου και της τάξης, όπως κάποιοι επιχειρούν να το πουν χλευάζοντας. Και γι’ αυτό το λόγο στο πρόγραμμά μας έχουμε λάβει συγκεκριμένες πρόνοιες. Για εμάς θα υπάρξουν όλα αυτά τα εργαλεία για να κάνει το έργο της. Η επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ για παράδειγμα είναι εκ των ων ουκ άνευ. Έχουμε μιλήσει για την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου που συμβάλλει στην ανακύκλωση του φαινομένου της εγκληματικότητας με αυτούς που βγαίνουν καταδικασθέντες ακόμη και για ειδεχθή εγκλήματα, έχουμε μιλήσει για την κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου που έχει δημιουργήσει αυτή την κατάσταση ανομία στα πανεπιστήμια...

Ένα βασικό πρόβλημα που λένε οι ίδιοι οι αστυνομικοί και οι εκπρόσωποί τους κ. Χαρακόπουλε, είναι ότι ο νόμος για όλα αυτά τα αδικήματα τα έχει χαρακτηρίσει πλημμελήματα και συνεπώς…

Αυτή είναι μια μεγάλη κουβέντα, που πρέπει να την κάνουμε και να δούμε ποια από αυτά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Νομίζω ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες σε επίπεδο κοινωνίας για να συζητήσουμε σοβαρά αυτά τα ζητήματα κ. Κούτρα.

Μάλιστα. Άφησες τα αγροτικά Μάξιμε Χαρακόπουλε, και πήγες στη δημόσια τάξη. Τι θα γίνει η Λάρισα;

Τα αγροτικά μας απασχολούνε και στον κάμπο, έπρεπε να ζήσουν ίσως και οι αγρότες την πρώτη φορά αριστερά για να καταλάβουν ότι δεν τα αλωνίζουν τα αυγά τα τηγανίζουν.

Μην εγκαταλείψεις την αγροτιά. Άστους στην Αθήνα εδώ θα τα βρούνε με τη δημόσια τάξη, εκεί να κοιτάξετε, στην Λάρισα, τους αγρότες.

Οι αγρότες ξέρουν κ. Φελέκη ότι επί των ημερών της δικής μας διακυβέρνησης έπαιρναν 160 εκατομμύρια επιστροφή φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, αυτό που ο κ. Τσίπρας από την καρότσα του αγροτοσυνδικαλιστή Βάγγου, στο Κάστρο Βοιωτίας το 2013 χαρακτήριζε ως ψίχουλα και ήλθε η κυβέρνηση της πρώτης φορά αριστερά, και κατήργησε πλήρως την επιστροφή του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο.

Τώρα που είπες Τσίπρα, είδα ο Ζώης, από εσάς δεν ήταν, ήταν εχθές στην εκδήλωση του Τσίπρα, στους σοσιαλιστές. Έγινε σοσιαλιστής ο Ζώης;

Δεν το γνωρίζω.

Διάβασε εφημερίδες σήμερα. Χρήστος Ζώης με τον Αντώναρο. Ετοιμάζεστε για τις εκλογές; Ποια είναι η πρόβλεψή σας κ. Χαρακόπουλε, Μάιο, Ιούνιο ή Σεπτέμβριο;

Εμείς όπως ξέρετε θα θέλαμε εχθές να είχαν γίνει οι εκλογές γιατί όσο παρατείνεται αυτή η κυβέρνηση...

Αυτό είναι προνόμιο της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Κι αυτό επίσης είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε στην συνταγματική αναθεώρηση. Δεν μπορεί ο χρόνος των εκλογών να εξαρτάται πότε βολεύει την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τον εκάστοτε πρωθυπουργό, γιατί είναι καθαρά πρωθυπουργικό το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας. Ακούω τελευταία και αναλύσεις ότι σκέφτεται να μην πιεί το πικρό ποτήρι των εθνικών εκλογών τον Μάιο και να μην πραγματοποιηθούν πολλαπλές εκλογές και με την εθνική κάλπη και να πάνε πιο πίσω για το φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση δεν θα το αποφύγει κι αν κάτι τέτοιο γίνει για εμάς οι ευρωεκλογές θα πάρουν χαρακτήρα εθνικής αναμέτρησης.

Κ. Χαρακόπουλε σας ευχαριστούμε, πολύ καλή συνέχεια.

Να είστε καλά. Ευχαρίστως μια ημέρα να μιλήσουμε και για τα αγροτικά.

Μας πήρε ο Κούτρας τώρα και έλεγες για την Αθήνα και την αστυνομία και το κέντρο. Εσύ ψήφο στην Λάρισα θέλεις!

Απαντώ σε ό,τι με ρωτάτε.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/5vxGKoa2Rus

back to top