Menu
A+ A A-

Μάξιμος astra 1

Λάρισα, 7 Ιανουαρίου 2019

Συνέντευξη του Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο Δελτίο Ειδήσεων του Τ/Σ ΑΣΤΡΑ TV
και στον δημοσιογράφο Απόστολο Ράιδο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ στο στούντιό μας να συζητήσουμε την πολιτική επικαιρότητα, καλησπερίζουμε τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, βουλευτή και τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ. Καλή χρονιά κ. Χαρακόπουλε με υγεία.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χρόνια πολλά, καλή χρονιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ραγδαίες οι εξελίξεις με το που τελείωσαν οι γιορτές, αλλάζει συνεχώς το πολιτικό σκηνικό, λεπτό με λεπτό και θέλω να ξεκινήσω ζητώντας το σχόλιό σας από αυτή την ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, πετάει το γάντι στον κ. Καμμένο, με όλα όσα έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα και ενόψει της συνεδρίασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, την ερχόμενη Τετάρτη, και λέει ότι η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, έχει εξασφαλισμένους τους 151 βουλευτές για κάθε ψηφοφορία.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, κ. Ράιδο, νομίζω ότι είναι εμφανές ότι έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε αποδρομή, σε βαθιά αποσύνθεση, σε σήψη, θα έλεγα, με τον μικρό κυβερνητικό εταίρο, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι έχει εκμετρήσει το προς ζην, το μόρφωμα, το κομματικό, το οποίο δημιούργησε. Τα κόμματα διαμαρτυρίας, ξέρετε, είναι μιας χρήσης, άντε δυο, το πολύ δυο εκλογές να αντέξουν και τα παραδείγματα είναι πολλά. Φαίνεται ότι η ημερομηνία λήξεως των ΑΝΕΛ φτάνει, είναι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ο κ. Τσίπρας λοιπόν, αντιλαμβάνεται ότι ο κυβερνητικός του εταίρος καλώς ή κακώς, με αφορμή το θέμα των Σκοπίων, θα επιχειρήσει να κάνει μια ηρωική έξοδο ενδεχομένως, και προσπαθεί να μας πείσει ότι έχει πλειοψηφία στη βουλή. Η πλειοψηφία, η αρχή της δεδηλωμένης, βεβαιώνεται με τη ψήφο εμπιστοσύνης. Μετά την αποχώρηση, την οποία έχει προαναγγείλει πολλές φορές ο κ. Καμμένος, βεβαίως μένει να γίνει στην πράξη, οφείλει, αν θέλει πραγματικά να έχει πολιτική νομιμοποίηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή. Και όχι να κρύβεται με λεκτικούς ακροβατισμούς ότι έχει πλειοψηφίες 151 σε ψηφοφορίες. Μια κυβέρνηση δεν μπορεί να επιδιώκει α λα καρτ ψηφοφορίες και πλειοψηφίες σε διαφορετικά θέματα με ετερόκλητες, αν θέλετε, συνθέσεις. Οφείλει να έχει μια σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία απ’ ότι φαίνεται, δεν υπάρχει πλέον μετά τη διαφοροποίηση του κ. Καμμένου. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, οφείλει την επαύριον, που ο κ. Καμμένος θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, θα αποσύρει τους υπουργούς του όπως λέει, μένει να το δούμε και αυτό, γιατί ακούω διάφορους υπουργούς να λένε διάφορα, οφείλει να προσέλθει στη βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πάνω από τους 151 για να έχει την αρχή της δεδηλωμένης. Γιατί δεν υπάρχει προηγούμενο ξέρετε στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης τουλάχιστον, κυβέρνησης με ψήφο ανοχής, γιατί το ακούσαμε και αυτό από τον κ. Τζανακόπουλο, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ τώρα, αυτό που αφήνετε να εννοηθεί είναι ότι μπλοφάρει ενδεχομένως ο κ. Τσίπρας, ότι δεν έχει τους 151, όταν μιλάτε για λεκτικούς ακροβατισμούς.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η αίσθηση η δική μας κ. Ράιδο, είναι ότι από τη στιγμή που αποχωρεί ο κ. Καμμένος από την κυβέρνηση, από την κυβερνητική πλειοψηφία, δεν υπάρχει πλειοψηφία των 151 εδρών και το ΠΟΤΑΜΙ, το οποίο εμφανίζεται να προβληματίζεται αν θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ μοιάζει με μια πολύ σκληρή παρτίδα πόκερ, όπου προφανώς ο κ. Τσίπρας παίζει τα ρέστα του και σας προκαλεί να βάλετε και σεις τα δικά σας χρήματα για να δείτε το φύλλο του. Θα το κάνετε ως κόμμα, θα καταθέσετε την πρόταση μομφής, εάν συμβούν αυτές οι εξελίξεις, όπως προδιαγράφονται αυτή τη στιγμή κ. Χαρακόπουλε;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε η ΝΔ άσκησε αυτό το ύστατο κοινοβουλευτικό χαρτί, όπως θέλετε να το πούμε, την πρόταση δυσπιστίας, πριν από λίγο διάστημα, όταν επίκειτο η υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, την παραμονή μάλιστα της υπογραφής από τον κ. Κοτζιά στις Πρέσπες της συμφωνίας για το σκοπιανό ζήτημα. Και τότε είχε λαμπρή ευκαιρία ο κυβερνητικός εταίρος ο κ. Καμμένος να ρίξει την κυβέρνηση, προκειμένου να μην μονογραφεί η συμφωνία και να μην παραχθούν όλα αυτά τα τετελεσμένα, τα δυσμενή, τα οποία παρήγαγε η υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών. Γιατί η υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών δεν δεσμεύει τον κ. Κοτζιά, ο οποίος παραιτήθηκε βεβαίως, αλλά δεσμεύει τη χώρα και παράγει τετελεσμένα. Στη διακριτική μας ευχέρεια να το κάνουμε. Λοιπόν, όταν συμπληρωθεί το απαραίτητο χρονικό διάστημα που χρειάζεται, η ΝΔ έχει στη φαρέτρα της και την άσκηση αυτού του κοινοβουλευτικού δικαιώματος, της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας, πρότασης μομφής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ αυτό που καταλαβαίνω από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι σας προκαλεί, σας κουνάει το δάχτυλο και σε σας, στέλνει και το μήνυμα στον κ. Καμμένο.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε οι γνωρίζοντες την κοινοβουλευτική αριθμητική κ. Ράιδο, αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δεδηλωμένη, διότι αν είχε τη δεδηλωμένη, θα προσέρχονταν η ίδια ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης. Τώρα προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στην αντιπολίτευση, γιατί στην περίπτωση της κατάθεσης πρότασης μομφής, θα πρέπει για να πέσει η κυβέρνηση, να συγκεντρώσει 151 ψήφους η πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με δεδομένο όμως πως το ΚΚΕ ήδη έχει πει ότι δεν θα ψηφίσει μια πρόταση δυσπιστίας, όπως και οι ΑΝΕΛ, δεν μπορεί να τύχει με τα σημερινά δεδομένα, ευδοκιμίας μιας τέτοιας πρότασης, να συγκεντρώσει 151. Όμως επί της ουσίας υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση. Μια κυβέρνηση που δεν έχει 151, δεν έχει τη δεδηλωμένη, ασχέτως αν μπορεί να το επιβεβαιώσει ή όχι η αξιωματική αντιπολίτευση με τα κοινοβουλευτικά μέσα που έχει στη διάθεσή της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω με τον δημοσιογραφικό σας αισθητήρα, αλλά και τον πολιτικό και την εμπειρία σας, είστε ο παλιότερος βουλευτής στο νομό της Λάρισας, να εκτιμήσετε, διότι μόνο εκτίμηση μπορούμε να κάνουμε, σαν τους μετεωρολόγους, αν και αυτοί βέβαια έχουν και κάποια δεδομένα, εδώ δεν υπάρχει κανένα δεδομένο, είναι όλα στο σκοτάδι, που θα πάει αυτή η συγκυβέρνηση.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σαν τους σεισμολόγους, θα έλεγα, οι οποίοι αυτοί είναι που δεν έχουν καθόλου δεδομένα...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως, διότι έχουμε μια κρίσιμη συνεδρίαση και των ΑΝΕΛ και της Κ.Ο. του κ. Καμμένου, έχουμε την κα Χρυσοβελώνη, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν την αφήνει την καρέκλα της, βέβαια, είναι αδιάφορο επί της διαδικασίας της ψηφοφορίας, γιατί η κα Χρυσοβελώνη είναι εξωκοινοβουλευτική, έχουμε τον κ. Κατσίκη, αν δεν κάνω λάθος, που λέει, μπορεί και να ρίξουμε την κυβέρνηση και πριν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών. Τι θα γίνει τελικά με αυτή τη σχέση που έχει περάσει πολλά και πάντα αναδεικνύει ότι είναι όχι εφτάψυχη, αλλά έχει περισσότερες από επτά ψυχές, του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που λέτε είναι αλήθεια. Έχουμε την πιο μακράς διάρκειας μνημονιακή κυβέρνηση, δεν υπάρχει προηγούμενο τα 8 χρόνια αυτά της κρίσης. Πρώτα απ’ όλα έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία είναι ετερόκλητη, μια κυβέρνηση που δεν είχε καμία προγραμματική σύγκλιση, μια κυβέρνηση στην οποία το μόνο συνεκτικό στοιχείο φαίνεται ότι είναι η νομή της εξουσίας και φαίνεται τώρα, αυτές τις μέρες, που φαίνεται ότι οδηγούνται σε ρήξη, όταν οι υπουργοί και δη οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου του ΑΝΕΛ, λένε ότι ασχέτως της πολιτικής διαφωνίας του αρχηγού τους, που ο ίδιος τους τοποθέτησε, τους πρότεινε και γίνανε υπουργοί, υφυπουργοί, έλαβαν χαρτοφυλάκιο, δεν προτίθενται να ακολουθήσουν την απόφαση του κόμματός τους και να παραμείνουν στην κυβέρνηση. Και θα έχουμε το οξύμωρο μια κυβέρνηση της αριστεράς από την οποία αποχωρεί ο κυβερνητικός εταίρος του εθνολαϊκιστικού, δεξιού, ακροδεξιού, όπως θέλετε πείτε το, σχήματος να συνεχίσει να κυβερνά έχοντας στις τάξεις τον Τέρενς Κουίκ και άλλους στο κυβερνητικό σχήμα που προέρχονται από το κόμμα του κ. Καμμένου και δεν έχουν καμία, αν θέλετε, ιδεολογική σχέση με το πλειοψηφούν κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η αίσθησή μου πάντως είναι ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει παντί τρόπω είτε με ψήφο ανοχής, είτε αν θέλετε, σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης με τον κ. Καμμένο, δεν ξέρω πως, να καλύψει το χρονικό διάστημα μέχρι και την εκλογή του Μαΐου, που είναι οι εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, για τις περιφέρειες και τους δήμους, προκειμένου να στήσει πολλαπλές κάλπες. Πιστεύω ότι το πιθανότερο σενάριο είναι το Μάιο και οι εθνικές εκλογές μαζί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητούσα πριν από μερικά 24ωρα με ένα στέλεχος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, δεν θα πω αν είναι υψηλόβαθμο ή έχει κάποιο χαμηλότερο αξίωμα για να μην το φωτογραφίσω, αυτό που μου υπενθύμισε είναι ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα, είναι στη διακριτική της ευχέρεια να φέρει όποτε αυτή θέλει τη συμφωνία στη βουλή. Το ότι θα τελειώσει η διαδικασία στο γειτονικό κρατίδιο σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία δεν σημαίνει ότι άμεσα πρέπει να έρθει εδώ και αυτό που άφησε να εννοηθεί κ. Χαρακόπουλε, και δεν μεταφέρω μια αυθαίρετη άποψη ενός οποιοδήποτε των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, θέλω να το διευκρινίσω αυτό, είναι ότι ενδεχομένως και με κάποιο τρόπο να έρθει η συζήτηση αυτή μετά τις εκλογές, τις εθνικές, πετώντας και το μπαλάκι και στην εξέδρα της ΝΔ.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το διαβάζω, δεν κομίζει κάτι καινούριο ο συνομιλητής σας, τα σενάρια αυτά έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για μένα έχει μεγάλη δόση λογικής αυτό.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν δίνω πολλές πιθανότητες και σε αυτό το σενάριο κ. Ράιδο, Νομίζω ότι ο διεθνής παράγων, ο οποίος πιέζει για την επικύρωση της συμφωνίας θα ασκήσει το μέγιστο της πίεσής του, ώστε από την παρούσα βουλή να ψηφιστεί η συμφωνία, διότι γνωρίζουν τη σαφή, τη ρητή, την κατηγορηματική θέση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι εμείς δεν θα υπερψηφίσουμε ούτε σε αυτή τη βουλή, πολλώ δε μάλλον στην επόμενη ως κυβέρνηση, μια τέτοια συμφωνία που τη θεωρούμε επονείδιστη και εθνικά επιζήμια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και καλά ο κ. Τσίπρας, όπως κατήγγειλε από το βήμα της βουλής, ο κ. Μητσοτάκης ο κ. Τσίπρας έκανε μια συναλλαγή, ανταλλάσσοντας τη συμφωνία τη συγκεκριμένη με κάποια μέτρα τα οποία δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Του Ποταμιού ο κ. Θεοδωράκης, τι κίνητρα έχει για να συμμετέχει σε μια τέτοιου είδους διαδικασία, η οποία μόνον πολιτική ζημία μπορεί να φέρει στο τέλος για τον ίδιο και για τον πολιτικό σχηματισμό που λέγεται το ΠΟΤΑΜΙ, αυτό που έχει απομείνει.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε ο μεν κ. Τσίπρας κινείται με βάση τα πιστεύω του, αν δείτε τις ιδεολογικές θέσεις, τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, αυτοί επεδίωκαν επίλυση του προβλήματος με τη γειτονική μας χώρα με ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., με το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή με το σκέτο Μακεδονία. Μάλλον υπαναχώρηση είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ και κάποια στελέχη του το γεγονός ότι δέχτηκαν και το βόρεια Μακεδονία, ήθελαν σκέτο Μακεδονία. Από την άλλη πλευρά ο κ. Θεοδωράκης και κάποιοι που αυτοχαρακτηρίζονται εκσυγχρονιστές είναι της άποψης ότι παντί τρόπω πρέπει να βρεθεί μια λύση και να κλείσει αυτό το μέτωπο με τους βόρειους γείτονές μας που μας στοιχίζει σε διπλωματικές ενέργειες, γιατί θεωρούν ότι το μείζον πρόβλημα είναι εξ Ανατολών. Και πράγματι είναι ο μείζον κίνδυνος εξ Ανατολών και εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δεχτούμε μια οποιαδήποτε λύση. Τα Σκόπια είναι αυτά που έχουν την πίεση να ενταχθούν σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, σε ευρωατλαντικούς θεσμούς, γιατί έχουν το σπέρμα της διάλυσης στο εσωτερικό τους, έχουν μια ισχυρή αλβανική μειονότητα, η οποία, αν θέλετε, θέλγεται από το όραμα της μεγάλης Αλβανίας, που προωθεί ο Έντι Ράμα, που ξεκίνησε υποτίθεται ως σοσιαλιστής, ως διεθνιστής, ως προοδευτικός, αλλά βλέπω όλο και ενστερνίζεται ακραίες, εθνικιστικές απόψεις. Μιλά για μεγάλη Αλβανία, διώκει την ελληνική μειονότητα στη Βόρειο Ήπειρο...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέρα από τη διαμαρτυρία για το συγκεκριμένο ζήτημα, μπορεί να κάνει κάτι άλλο η ελληνική κυβέρνηση;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιο απ’ όλα λέτε τώρα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για αυτό το οποίο μόλις αναφέρατε, για το γεγονός ότι αρπάζουν περιουσίες Ελλήνων της Βορείας Ηπείρου και της σημερινής Αλβανίας, με την Ελλάδα απλά να παραμένει ένας παρατηρητής, ο οποίος είναι διαμαρτυρόμενος.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα δεν είναι παρίας στα Βαλκάνια, πρέπει να καταλάβουμε όλοι, γιατί στα χρόνια της κρίσης, έχουμε αυτομαστιγωθεί τόσο που έχουμε χάσει και την αυτοεκτίμησή μας. Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα στα Βαλκάνια, είναι η πρώτη χώρα που μπήκε στην Ε.Ε., από τα παλαιότερα μέλη επίσης στο ΝΑΤΟ, από τη δεκαετία του ’50 μαζί με την Τουρκία, η οποία Τουρκία δεν μπόρεσε ποτέ να ενταχθεί στην Ε.Ε. Είμαστε μέρος του δυτικού κόσμου, είμαστε, αν θέλετε, φυλάκιο, ακραίο φυλάκιο του δυτικού κόσμου στην Ε.Ε. και ευρύτερα. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να αναδείξουμε και στους συμμάχους μας, τις υποχρεώσεις που έχουν και έναντι όσων επιδιώκουν να ενταχθούν σε ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η Αλβανία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει, έχει αρκετούς πολίτες της, οι οποίοι εργάζονται στη χώρα μας, φιλειρηνικά, με τα χρήματα που έχουν βγάλει εδώ, έχουν ζήσει οικογένειες, έχουν πάει εμβάσματα στην Αλβανία...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς τώρα επικαλείστε το φιλότιμο του κ. Ράμα απ’ ότι καταλαβαίνω.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν επικαλούμαι το φιλότιμο, εγώ επικαλούμαι...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω αν υπάρχει η λέξη φιλότιμο στα αλβανικά.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω και εγώ, δεν μιλώ αλβανικά, νομίζω η μπέσα όμως είναι αλβανικής ρίζας. Αν έχουν μπέσα, ας τηρήσουν τα συμπεφωνημένα λοιπόν. Η κυριότητα των περιουσιών των Ελλήνων στη Χιμάρα είναι προ κουμμουνιστικού καθεστώτος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχουν διεθνή δικαστήρια για τέτοιου είδους υποθέσεις;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και υπάρχουν και θα πρέπει να προσφύγουν...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχω ακούσει κάτι επί της παρούσης κ. Χαρακόπουλε.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και θα πρέπει να προσφύγουμε και η μειονότητα και να στηρίξει και το ελληνικό κράτος, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Έχουν γίνει ολέθρια λάθη όσον αφορά τη διαχείριση του μειονοτικού, είναι πολύ μεγάλη συζήτηση...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λείπει ο υπουργός Εξωτερικών από τη χώρα μας;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ήθελα να καταλήξω και το βάλατε πολύ εύστοχα. Μετά την παραίτηση λοιπόν, του κ. Κοτζιά, υποτίθεται ότι υπουργός Εξωτερικών είναι ο κ. Τσίπρας. Εν τοις πράγμασι φαίνεται ότι υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα. Η χώρα αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις σε όλα τα μέτωπα εξ Ανατολών, από το βορρά, στην Ε.Ε. υπάρχουν ανακατατάξεις, Brexit. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μια ισχυρή παρουσία υπουργού Εξωτερικών. Δυστυχώς η χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα δεν έχει υπουργό Εξωτερικών και έχει υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Καμμένο!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Ένα σχόλιο θέλω για το θέμα με τη Novartis, δεν το λέω σκάνδαλο, διότι δεν είναι σκάνδαλο αν εγώ ισχυριστώ ότι ο κ. Χαρακόπουλος έχει χρηματιστεί, σκάνδαλο είναι αν αποδειχτεί ότι αυτό το οποίο λέω, ισχύει. Έχουμε από τη μια τη ΝΔ να μιλάει για μια παρέκκλιση συνταγματική και ένα σοβαρό δυσλειτουργικό ζήτημα που έχει προκύψει μεταξύ των εξουσιών, της δικαστικής και της εκτελεστικής, παράλληλε με την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, από την άλλη έχουμε όμως τον ΣΥΡΙΖΑ να υπενθυμίζει την αρχική κατάθεση του κ. Μανιδάκη ως προστατευόμενο μάρτυρα, ο οποίος μιλάει για υπουργούς που είχαν σχέσεις, που φεύγανε με δεσμίδες που φαινόταν μέσα από το σακάκι. Εν τέλει η εικόνα που έχετε είναι ότι θα αποδειχτεί κάτι στην πράξη ή θα μείνουμε μόνο σε έπεα πτερόεντα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ενόψει της προεκλογικής αρένας που ήδη έχει στηθεί;

 

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φοβούμαι κ. Ράιδο ότι απλά θα οδηγηθούμε σε εκλογές μέσα σε ένα κλίμα νοσηρής σκανδαλολογίας. Άλλωστε, επ’ αυτού είχαμε ενημερωθεί σχεδόν επισήμως εννοώ, από τον αρμόδιο υπουργό τον κ. Παπαγγελόπουλο, ότι η υπόθεση Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, όπως χαρακτηριστικά είπε. Νομίζω ότι είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να πάμε σε εκλογές σε ένα νοσηρό κλίμα σκανδαλολογίας. Και μιλώ για σκανδαλολογία, διότι, έχω νομίζω από το βήμα της δικής σας συχνότητας, πει ότι η υπόθεση Novartis, πράγματι είναι ένα σκάνδαλο, παγκόσμιο σκάνδαλο, όπου μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία επιχείρησε να χρηματίσει γιατρούς προκειμένου να προωθήσει τα προϊόντα της, τα φαρμακευτικά της σκευάσματα. Ωστόσο σε καμία χώρα δεν έχει αποδειχθεί η εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Εδώ επιχειρήθηκε να εμπλακούν πολιτικά πρόσωπα, να σπιλωθούν δυο πρώην πρωθυπουργοί και οχτώ πρώην υπουργοί με μαρτυρίες προστατευόμενων μαρτύρων, κουκουλοφόρων, όπως εύστοχα ειπώθηκε, οι οποίοι αναίρεσαν τις καταθέσεις τους και όταν δεν δέχθηκαν, ο ένας μάλιστα προστατευόμενος μάρτυρας καταγγέλλει ότι όταν δεν δέχτηκε να ενδώσει στις πιέσεις και να κατονομάσει τον Αντώνη Σαμαρά, τον πρώην πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος ως χρηματισθέντες, μετατράπηκε από προστατευόμενος μάρτυρας σε κατήγορος. Και ο δεύτερος προστατευόμενος μάρτυρας αποκαλύφθηκε το όνομά του και μάθαμε τα στοιχεία του και τελικά αποδεικνύεται όλη αυτή η ιστορία μια ιλαροτραγωδία, θα έλεγα φαρσοκωμωδία. Υπό την έννοια ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν πρέπει να γνωρίζει ο ένας τον άλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κάποια χρυσή εφεδρεία πιστεύετε, διότι έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα η κυβέρνηση. Εάν όλο αυτό λήξει με εικασίες και υποθέσεις, νομίζω ότι θα οδηγήσει σε επικοινωνιακό και πολιτικό Βατερλό τον κ. Τσίπρα.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ας το δούμε. Πάντως μέχρι στιγμής έχουμε την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να καταγγέλλει για θεσμική εκτροπή την κυβέρνηση, έχουμε τον αναπληρωτή υπουργό και καθρέφτη αυτής της κυβέρνησης, τον κ. Πολάκη με αναρτήσεις του να διαπομπεύει, να σπιλώνει, να διασύρει δικαστικούς λειτουργούς με ονοματεπώνυμα, γιατί δεν είναι αρεστοί κατά τη γνώμη του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχολιάστε μου λίγο σας παρακαλώ τη δήλωση που έκανε εδώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαδόπουλος ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είναι ένα συνδικαλιστικό όργανο, το οποίο έχει πολιτική άποψη, ότι εκφράζει πολιτική άποψη, δεν αποτελεί ένα δικαστικό σώμα.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει το σώμα, εκφράζει τους δικαστές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας το πω εγώ απλά, ο κ. Παπαδόπουλος είπε κομψά ότι εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα αυτή η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και εν προκειμένω της αντιπολίτευσης.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΚ, άποψή του, του κ. Παπαδόπουλου είναι αυτή, αλλά εγώ ξέρω ότι το θεσμικό όργανο που εκφράζει τους δικαστές και εισαγγελείς μίλησε ξεκάθαρα για θεσμική εκτροπή, για παρεμβάσεις στο έργο της λειτουργίας της δικαιοσύνης. Και ξέρετε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και το tweet που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν στην αγγλική. Η χώρα διασύρεται από τέτοιες συμπεριφορές. Είμαστε μια χώρα, μέλος της Ε.Ε., ζητήματα δημοκρατίας, ζητήματα δικαιοσύνης δεν υπήρχαν μέχρι τώρα στη χώρα. Αρχίζουν να πέφτουν σκιές με τέτοιες παρεμβάσεις και τέτοιες συμπεριφορές υπουργών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε να τρέξουμε λίγο, δυο τελευταίες ερωτήσεις. Πόσες ανακοινώσεις έχετε βγάλει για τον Ρουβίκωνα προσωπικά; Μπορείτε να τις μετρήσετε;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, έχω χάσει και εγώ τον λογαριασμό. Σήμερα τα χαράματα...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καινούρια επίθεση. Θέλω να μου πείτε αν πιστεύετε ότι όντως ο κ. Κουφοντίνας είναι αυτή τη στιγμή ο καθοδηγητής του Ρουβίκωνα. Και το γεγονός ότι πλέον βγαίνει πιο συχνά από τη φυλακή, απ’ ότι κάποιος, ο οποίος έχει διαπράξει ένα φορολογικό αδίκημα.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως κ. Ράιδο δεν κρύβουν τις σχέσεις τους. Αυτοί τον ανέμεναν μετά φανών και λαμπάδων στις εξόδους του από τις φυλακές, με άδεια και με οδοιπορικά μάλιστα. Πρόσφατα φτάσαμε στο σημείο να τον συνοδεύουν σε περίπατο στο κέντρο της Αθήνας, στους δρόμους όπου δολοφόνησε τον Παύλο Μπακογιάννη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή όλα αυτά είναι νομότυπα κ. Χαρακόπουλε, αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα επιτρέψει σε έναν κατά συρροή αμετανόητο δολοφόνο να κυκλοφορεί και να κάνει τις βόλτες του και τις τσάρκες του μια φορά το μήνα, δεν ξέρω εγώ πόσο, στην Αθήνα, ή οπουδήποτε αλλού;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομότυπα για τη κυβέρνηση αυτή. Κ. Ράιδο αυτό δεν θα συνέβαινε με κυβέρνηση ΝΔ και δεν θα συμβεί. Όχι γιατί θα παρέμβει στο έργο των δικαστικών λειτουργών, το έργο του δικαστικού συμβουλίου, αλλά γιατί η εκτελεστική εξουσία μαζί με τη νομοθετική εξουσία, είναι αυτές που εισηγούνται και ψηφίζουν τους νόμους, με βάση τους οποίους δικάζουν και χειρίζονται τις υποθέσεις οι δικαστές. Εμείς λοιπόν όπως είχαμε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, στις οποίες έμπαιναν μέσα τρομοκράτες και εγκληματίες για πολύ βαριές υποθέσεις και δεν δικαιούντο αδείας, της προνοίας αυτής που έχει το δικαστικό μας σύστημα για ανθρώπους που έχουν μετανοήσει και θέλουν πραγματικά να ενταχθούν, ομοίως θα επανασυστήσει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας για τρομοκράτες όπως ο αρχιδολοφόνος της 17 Νοέμβρη, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει μετανοήσει. Και φαίνεται ότι υπάρχει μια ώσμωση παλαιάς και νέας τρομοκρατίας που κάνει απειλητικά την εμφάνισή της στη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλάζω τελείως κλίμα. Θέλω το σχόλιό σας, διότι είχαμε την περασμένη Παρασκευή έναν μυστικό δείπνο, ο οποίος δεν ήταν τόσο μυστικός, τουλάχιστον σύμφωνα με το sms, το οποίο κυκλοφόρησε μετά, παλιών καραμανλικών υπουργών στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, μεταξύ αυτών και ο Λαρισαίος ο κ. Ζώης με τον οποίο ήσασταν μαζί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ μέχρι το 2009. Θέλω να μου πείτε πως βλέπετε αυτές τις κινήσεις που γίνονται στα πιο δεξιά της ΝΔ και αν θα πάρει κάποια πρωτοβουλία ο κ. Μητσοτάκης ούτως ώστε να υπάρχει ένα περισσότερο αρραγές μέτωπο ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το συγκεκριμένο το θεωρώ ανάξιο σχολιασμού, αν έχουν κάτι να πουν, ας το πουν οι ίδιοι. Από κει και πέρα ότι τέτοιες κινήσεις εξυπηρετούν την κυβερνώσα παράταξη διότι κάθε ψήφος που στερείται από τη ΝΔ, στερεί τη δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης και οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας, είναι παρά πολύ κρίσιμες, δεν υπάρχει αμφιβολία. Διότι ο κ. Τσίπρας έχει επιδιώξει να ναρκοθετήσει την επόμενη μέρα της ΝΔ. Έχει ψηφίσει απλή αναλογική για τις μεθεπόμενες εκλογές και καραδοκεί έτσι ώστε αν δεν υπάρξει πλειοψηφία 180 βουλευτών με κόμματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού, που πιστεύουν ότι θα πρέπει να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον Γενάρη του 2020 να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με απλή αναλογική. Άρα λοιπόν κάθε σκεπτόμενος πολίτης θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι σε αυτές τις εκλογές θα πρέπει να μετρήσει καλά τη ψήφο του, ακόμα και αν δεν συμφωνεί σε όλα με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακόμη και αν έχει αστερίσκους ή επιφυλάξεις, το εθνικό συμφέρον επιβάλλει να είναι ισχυρή η ΝΔ ή δυνατόν αυτοδύναμη, προκειμένου να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα την επόμενη μέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ θερμά κ. Χαρακόπουλε. Καλό σας απόγευμα.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.

Μάξιμος astra 4

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/bb-VsQNAR6I

 

back to top