Menu
A+ A A-

Μάξιμος Βουλής ΒΗΜΑ 1

Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2018

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος
στη Τηλεόραση της Βουλής
στην εκπομπή «Βουλής Βήμα» και στην Αλεξία Κουλούρη
για τον νέο ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας
και την Κλιματική Αλλαγή

 

Θα ήθελα κ. Χαρακόπουλε να μου πείτε το σχόλιο σας για τις δράσεις που υπάρχουν τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κοιτάξτε να δείτε, μετά την καταστροφή που είχαμε στο Μάτι, που θρηνούμε πια εκατό θύματα -ο τελευταίος έφυγε πριν από λίγες ημέρες- η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε ένα νέο μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εθνικό επίπεδο. Η χρονιά τελειώνει. Ακούσαμε σήμερα ότι το νέο έτος θα μας παρουσιάσουν τις προτάσεις τους...

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Μακάρι να είναι έτσι. Το αναμένουμε με ενδιαφέρον. Εμείς από την πρώτη στιγμή με εντολή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Κυριάκου Μητσοτάκη, συγκροτήσαμε μια επιτροπή με εξαίρετους ανθρώπους από την ακαδημαϊκή ενότητα με επικεφαλής τον καθηγητή, τον ακαδημαϊκό τον κ. Συνολάκη, οι οποίοι προχώρησαν σε ένα πόρισμα για τις ζημιές και σε μια πρόταση αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Νομίζω θα πρέπει να εμπιστευθούμε περισσότερο την ακαδημαϊκή κοινότητα και λιγότερο πολιτικές παρεμβάσεις σε τέτοια ζητήματα. Γιατί είναι πολύ νωπό, επίσης, το γεγονός ότι είχαμε άλλα 23 θύματα από τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Κοιτάξτε να δείτε, η χώρα μας αναμφίβολα, όπως και οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου πλήττονται περισσότερο από φυσικές καταστροφές, από πλημμύρες, από φωτιές και είναι επίσης και μια από τις πλέον σεισμογενείς χώρες της ΕΕ. Υπό αυτή την έννοια είναι καλοδεχούμενη…

Γι’ αυτό μας χαρακτήρισε και ο κ. Στυλιανίδης από τις ευάλωτες χώρες.

Ευάλωτη, ναι. Υπό αυτή την έννοια είναι καλοδεχούμενη, η εργώδη προσπάθεια που καταβάλλει και πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στον Κύπριο Επίτροπο Ανθρωπιστικής Κρίσης και Διαχείρισης Κρίσεων, τον κ. Στυλιανίδη, για την αναβάθμιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Δυστυχώς, τα πρόσφατα γεγονότα στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες δείχνουν ότι μόνα τους τα κράτη-μέλη δύσκολα μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες προκλήσεις στις μέρες μας. Και οι κίνδυνοι από τέτοιες καταστροφές όλο και περισσότερο αυξάνονται, γιατί δεν είναι μόνο πια οι φυσικές καταστροφές που μνημόνευσα νωρίτερα, αλλά και καταστροφές από ανθρωπίνους λόγους, όπως οι τρομοκρατικές ενέργειες με πολλαπλά θύματα, που είναι μια νέα πρόκληση για την ευρωπαϊκή ήπειρο και όλο το δυτικό κόσμο θα έλεγα, που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε.

Σε αυτά που ανακοίνωσε ο κ. Στυλιανίδης, είδατε κάποια καινοτομία, κάτι που θα βοηθήσει στην ετοιμότητα του μηχανισμού;

Είναι πολύ σημαντικό ότι ο μηχανισμός αυτός, ο rescEU, θα έχει πια εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, θα έχει μονάδες διάσωσης, θα έχει…

Τα οποία θα έχουν τη βάση τους σε κράτη-μέλη, και όχι στις Βρυξέλλες, γιατί το διευκρίνισε αυτό.

…Κινητά νοσοκομεία. Αφού παρακολουθήσατε τη συζήτηση, είδατε ότι πρότεινα να εισακουστεί όχι η πρόταση η δική μας μόνο, αλλά η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής και Οικονομικής Επιτροπής, η οποία λέει ότι πέραν της γεωγραφικής διασποράς, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η επικινδυνότητα κάποιας περιοχής. Και όταν και ο ίδιος ο Επίτροπος μίλησε και χαρακτήρισε τη χώρα μας ως από τις πιο ευάλωτες, νομίζω ότι αυτοδίκαια και εύλογα αναμένουμε και η Ελλάδα να είναι από τις χώρες, από τις οποίες θα εγκατασταθεί μια τέτοια περιφερειακή δομή της ΕΕ, προκειμένου να συνδράμει άμεσα σε περιπτώσεις που θα έχουμε τέτοια ζητήματα φυσικών καταστροφών, όχι μόνο στην Ελλάδα, σε γειτονικές χώρες της Βαλκανικής, στη Βουλγαρία…

Άρα σημαντικός και ο σχεδιασμός, όπως είπε και ο κ. Ταφύλης σε τοπικό επίπεδο, γιατί είναι άλλες οι προκλήσεις ανά περιοχή στη χώρα, έτσι;

Έτσι ακριβώς.

Γι’ αυτό είναι και ο ρόλος των επιστημόνων σημαντικός.

Θα πρέπει να υπάρχει, το τόνισα και στην παρέμβασή μου, συνεργασία σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, και με εθελοντικές ομάδες, να νιώσει ο πολίτης ότι αυτό ξεφεύγει από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και είναι κάτι που αγγίζει τις τοπικές κοινωνίες.
Υπό αυτή την έννοια θα έλεγα ότι η παρέμβαση του Επίτροπου Στυλιανίδη είναι πολύ σημαντική και για ουσιαστικούς λόγους, αλλά και για συμβολικούς λόγους.
Στους ουσιαστικούς αναφέρθηκα νωρίτερα. Θα υπάρχει μια κεντρική ομπρέλα Πολιτικής Προστασίας και θα επεμβαίνει επικουρικά, συμπληρωματικά στις ανάγκες των κρατών-μελών.
Αλλά και συμβολικά, γιατί είμαστε σε μια εποχή που αυξάνεται το ρεύμα ευρωσκεπτικισμού, οι λαϊκίστικες δυνάμεις που καταφέρονται πολύ εύκολα κατά της Ευρώπης, ως έναν γίγαντα με πήλινα πόδια, ένα στενά γραφειοκρατικό, απόμακρο από τον πολίτη και τα προβλήματά του, οργανισμό.

Οπότε λέτε με αυτόν τον τρόπο βλέπει τα οφέλη ο Ευρωπαίος πολίτης…

Δείχνει, λοιπόν, ότι εδώ είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης, η οποία θα συνδράμει στους λαούς που δοκιμάζονται και θα νιώσουν ότι είναι πραγματικά πολύ πιο κοντά στην ευρωπαϊκή ιδέα, που η βασική της αρχή, ιδρυτικά, ήταν η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο πολίτη. Άρα, η απάντηση περισσότερη Ευρώπη είναι στο ερώτημα ποια Ευρώπη. Και νομίζω ότι και αυτή η πολιτική κατατείνει προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι θετικό νομίζω βήμα και μακάρι να ολοκληρωθεί στη θητεία του Επιτρόπου του κ. Στυλιανίδη.

Τουλάχιστον όπως μας είπε ορίζοντας είναι το καλοκαίρι, γι’ αυτό είχε και την ομόφωνη έγκριση.

Ένα μικρό σχόλιο μόνο για τα όσα ελέχθησαν νωρίτερα για το Μάτι. Καλοδεχούμενη αναμφίβολα κάθε βελτίωση της υφιστάμενης νομοθεσίας και εμείς θα συμβάλουμε δημιουργικά με προτάσεις, όταν τεθεί σε διαβούλευση, φαντάζομαι το επόμενο διάστημα, η νέα πρόταση νόμου για την Πολιτική Προστασία σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, νομίζω ότι θα ήταν υποκριτικό να κρυβόμαστε πίσω από τη νομοθεσία για το γεγονός ότι είχαμε μιας τέτοιας έκτασης τραγωδία με πλέον των 100 νεκρών αθροιστικά και με ότι έγινε νωρίτερα στη Μάνδρα με τις πλημμύρες. Φυσικές καταστροφές είχαμε και άλλοτε, τέτοιας έκτασης όμως, ανθρώπινες απώλειες δεν υπήρχαν. Νομίζω ότι όλοι έχουν συνειδητοποιήσει το γεγονός ότι υποτιμήθηκε ο κίνδυνος αρχικά, υπήρξαν ολιγωρίες και λάθη. Άλλωστε, μια ομολογία λαθών δεν είναι και η καρατόμηση της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας των σωμάτων ασφαλείας; Της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη; Νομίζω είναι μια ομολογία λάθους και λανθασμένων χειρισμών. Της υπόθεσης έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη, έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και αναμένουμε να αποδώσει ευθύνες. Βεβαίως, θα ανέμενα από αυτούς που κάποτε έκαναν εύκολη κριτική, όταν ήταν στην αντιπολίτευση -και μιλώ για την περιφερειάρχη Αττικής- να μην κρύβονται όλες αυτές τις μέρες της κρίσεως από τα ΜΜΕ, πιστεύοντας ότι έτσι βγαίνει από το κάδρο της κρίσεως και των προβλημάτων της καταστροφής.

Πέρα από τους χειρισμούς, έχουμε και το θέμα των μέσων, το θίξαμε και νωρίτερα. Όταν έχεις δυο φωτιές ταυτόχρονα, μπορεί να γίνει λάθος εκτίμηση.

Κοιτάξτε να δείτε άμα μπούμε σε επιχειρησιακά ζητήματα… Εσείς το κάνατε κα Καφαντάρη, εσείς παρενέβητε στον κ. Αρβανιτίδη για να πείτε ότι το ζήτημα ήταν αν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο συντονιστής. Και με την υφιστάμενη νομοθεσία είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο συντονιστής. Εγώ σας είπα να τη βελτιώσουμε τη νομοθεσία. Κα Καφαντάρη νομίζω οι πολίτες που μας ακούνε γνωρίζουν αν πολιτευτήκαμε με υπευθυνότητα ή όχι πάνω στο ζήτημα αυτό και έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους και για το τι έγινε και για το αν υπάρχουν ευθύνες.

Πάμε τώρα να δούμε εδώ αν μπορούμε να βελτιώσουμε το σύστημα προστασίας σαν χώρα και πως και τι θα γίνει με το θέμα της κλιματικής αλλαγής σε εθνικό επίπεδο, γιατί δεν μπορούμε να μιλήσουμε τι θα κάνει η κάθε χώρα στον πλανήτη.

Πρέπει να βελτιώσουμε την πολιτική προστασία και μπορούμε. Στο ζήτημα της πολιτικής προστασίας μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις. Υπήρχαν και ατυχείς χειρισμοί στο παρελθόν. Να θυμίσω ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν τεράστιες καθυστερήσεις στη μίσθωση εναέριων μέσων κατάσβεσης, δασοπυρόσβεσης και είχαμε ζημιές από αυτά.
Λοιπόν, εδώ πιστεύω ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά και να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, γιατί υπάρχουν και αντικειμενικές δυσκολίες. Δηλαδή, η εταιρεία παραγωγής καναντέρ, έχει παγώσει την παραγωγής τους. Και να ζητήσουμε, δηλαδή, νομίζω μπορεί να παράξει μέχρι 2 το χρόνο. Αν κάθε κράτος- μέλος διεκδικεί να πάρει αυτό εναέρια μέσα τέτοια, καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ πιο δύσκολο. Όπως, είπε και ο Επίτροπος είναι πιο εύκολο ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός να πάρει 20 για παράδειγμα, αεροσκάφη τέτοια, από το κάθε κράτος να παίρνει 4 και 5. Και οικονομία κλίμακος έχουμε και πιο γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Όσον αφορά τώρα στο μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής…

Τι χρόνο έχουμε, τι περιθώριο για να εφαρμόσουμε σωστές πολιτικές;

Κοιτάξτε, νομίζω, ότι όλοι συνειδητοποιούν σήμερα ότι αυτό που λέει ο πρόεδρος Τραμπ ότι είναι fake news η κλιματική αλλαγή -προκειμένου να δικαιολογήσει την αποχώρησή του από τη συμφωνία για την αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής- ότι δεν ευσταθεί. Βλέπουμε, τους πάγους να λιώνουν, το είδαμε νωρίτερα και στο βίντεο που δείξατε στην Αρκτική, να ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, να ερημώνουν ολόκληρες περιοχές και αυτό θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια με συνέπειες αν θέλετε και στις μετακινήσεις πληθυσμών και στο μεταναστευτικό και στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος που ήδη είναι οξύ πρόβλημα για την Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο, λόγω των πολεμικών εστιών που έχουμε στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Άρα, λοιπόν, υπάρχει μια πραγματικότητα. Η πραγματικότητα αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί, όμως σε πλανητικό επίπεδο. Δεν μπορεί μόνο η ΕΕ ή κάποιες μεμονωμένες άλλες χώρες να συμμορφώνονται προς υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας και κάποιοι άλλοι να σφυρίζουν αδιάφορα.

Ωστόσο, η κάθε χώρα έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης.

Αυτό είναι το πρόβλημα, ότι τώρα βλέπουμε ότι οι 2 πρωταγωνίστριες δυνάμεις στις δεκαετίες του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, να απέχουν από το Σύμφωνο αυτό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Θετικότερο, ωστόσο, και αυτό είναι ενθαρρυντικό, είναι η στάση της Κίνας.

Ναι πραγματικά, μας εξέπληξε θετικά, γιατί τα σημάδια ήταν αρνητικά αρχικά και για αυτήν. Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής έχει μια τεράστια ηθική διάσταση. Πρώτον, πόσο δικαιούμαστε να κατασπαταλούμε εμείς φυσικούς πόρους στερώντας τους από τις επόμενες γενιές. Είμαστε διαχειριστές, ενοικιαστές της γης, δεν είμαστε ιδιοκτήτες. Και ένα δεύτερον, πόσο πάλι ηθικό και έντιμο είναι κάποιοι άλλοι να χρησιμοποιούν φτηνή ενέργεια, τον λιγνίτη, υδρογονάνθρακες, προκειμένου να έχουν φτηνό κόστος ενέργειας και κάποιοι άλλοι να επενδύουν περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην αειφορία. Υπάρχει και εδώ ένα ζήτημα πάλι ηθικής διάστασης. Εμείς έχουμε πει ότι από πλευράς ΝΔ στα ζητήματα που βάζουμε προς αναθεώρηση του Συντάγματος, ότι σκόπιμο θα είναι, να είναι αναθεωρητέο και το άρθρο 24 που αναφέρεται σε αυτά τα ζητήματα για να υπάρχει πλήρης κατοχύρωση αν θέλετε, της βιώσιμης αειφορίας, της υποχρέωσης του κράτους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Λέμε να είναι πιο σαφής η ρήτρα που θα λέει ότι είναι αναδασωτέες οι εκτάσεις των δασών που καίγονται. Εμείς, λοιπόν, ζητούμε στα αναθεωρητέα άρθρα να είναι και το άρθρο 24 προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης των δασών.

Εντάξει, αυτά τα συζητάτε στην Επιτροπή Αναθεώρησης και όταν θα έρθει η ώρα θα ξανακάνουμε εκπομπή εδώ για τα άρθρα.

Μακάρι να έρθει, γιατί είναι τόσο ρευστά τα πολιτικά πράγματα, που από το νέο έτος δεν ξέρω αν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος ή θα μπούμε…

Ας μείνουμε στην κλιματική αλλαγή...

Για την έτι περαιτέρω ενίσχυση, κατοχύρωση της βιώσιμης ανάπτυξης εμείς λέμε ότι χρήζει περαιτέρω αναβάθμιση. Η πρόταση της ΝΔ, λοιπόν να σας την διαβάσω. Ζητούμε να αναγνωριστεί ως συνταγματική υποχρέωση του κράτους η βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η διαφύλαξη των υδάτινων πόρων και η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Να καταστεί ρητή η υποχρέωση να κηρύσσονται αναδασωτέες και να μην διατίθενται για άλλον προορισμό δημόσια και ιδιωτικά δάση που καταστράφηκαν από πυρκαγιά. Και να προβλέπονται κυρώσεις για τυχόν παραβάσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι η πρόταση της ΝΔ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις παρεμβάσεις του κ. Χαρακόπουλου στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: https://youtu.be/pGouaOgSi1k και https://youtu.be/IIaqxRpMMns

 

back to top