Menu
A+ A A-

Μάξιμος Brussel

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ XFM 94,3
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΚΑΡΑΜΠΑΣΗ

 

Κ. Χαρακόπουλε, καλημέρα.

Καλημέρα, καλημέρα στους ακροατές μας.

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με το θέμα που έχουμε αναδείξει και εμείς και εσείς έχετε καταθέσει ερωτήσεις γι’ αυτήν την ιστορία με την μεταβίβαση των ακινήτων του ελληνικού δημοσίου, των 10.119, μαζί με όλα τα πολιτιστικά μας μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και λοιπά. Αυτή η ιστορία έχει αποκαλυφθεί ότι δουλευόταν τουλάχιστον για ένα χρόνο από μια ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί από όλα τα υπουργεία, 39 άτομα, αυτοί έφθασαν μέχρι τον Δεκέμβριο και μετά έγινε ένας διαγωνισμός από την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, η οποία ανέθεσε σε δύο θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας, την PLANET και την NBG propertyservices να κάνουν αυτήν τη λίστα. Επομένως, δεν ήταν κάτι τυχαίο, λάθος, τσαπατσουλιά, που μας λένε και θα διορθωθεί. Ποιες είναι οι δικές σας πληροφορίες και τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα.

Το ότι δεν ήταν λάθος το μαρτυρούν όλ’ αυτά που περιγράψατε νωρίτερα. Προφανώς και από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου εζητείτο η σύσταση του υπερταμείου, όμως υπήρξαν αντιδράσεις και αντιστάσεις. Και φτάσαμε στο σημείο από αυτούς που μας λέγανε ‘δεν θα πουλήσετε και την Ακρόπολη’ ουσιαστικά να φθάνουν στο σημείο με το υπερταμείο που υποθηκεύεται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας της χώρας για 99 χρόνια -αιωνόβιο- να μεταβιβάζονται και αρχαιολογικοί χώροι, κοινωφελείς χώροι, νοσοκομεία, αστυνομικά μέγαρα, δηλαδή απίστευτα πράγματα.

Και το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας μεταξύ άλλων...

Το αρχαίο Θέατρο Λάρισας. Η Λάρισα έχει την τύχη να είναι από τις λίγες πόλεις που στον αστικό ιστό, στο κέντρο της πόλης έχει αποκαλυφθεί ένα μεγάλο θέατρο. Κι αυτό φαίνεται ότι είναι στα ακίνητα του δημοσίου που μεταβιβάζονται. Και ξέρετε, επειδή έγινε πολύς λόγος ότι το σύνταγμα δεν το επιτρέπει και ορθώς δεν το επιτρέπει και θα υπάρξουν διορθώσεις δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα κ. Καραμπάση. Θα ήθελα και από τη συχνότητα της δικής σας εκπομπής να επισημάνω κάτι που τόνισα και με ερώτηση που κατέθεσα στον υπουργό Οικονομικών που προΐσταται όλης αυτής της υπόθεσης με τις βαριές σκιές και τα ερωτηματικά για να υπάρξει αποχαρακτηρισμός και απελευθέρωση ακινήτων απ’ αυτά που έχουν υποθηκευτεί, έχουν ενεχυριασθεί, στο υπερταμείο χρειάζεται απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου. Και εδώ υπάρχει θα τολμούσα να το πω colpo grosso προκειμένου να περάσει τότε η σύνθεση του υπερταμείου, του Εποπτικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση μας είπε ότι 3 Έλληνες θα είναι μέλη στο πενταμελές συμβούλιο και 2 μόνο θα είναι εκπρόσωποι των δανειστών. Πιο κάτω, όμως, στα ψιλά γράμματα φαίνεται ότι για να υπάρχει απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου δεν αρκεί απλή πλειοψηφία αλλά χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία, τουλάχιστον 4 ψήφοι στα 5 μέλη. Άρα χρειάζεται και η συναίνεση ενός εκ των δύο εκπροσώπων των δανειστών. Γι’ αυτό λέω ότι είναι φενάκη όλη αυτή η ιστορία της αποδέσμευσης ακινήτων του δημοσίου από το ταμείο.

Κ. Χαρακόπουλε επειδή αυτό που λέτε είναι πολύ σημαντικό και καινούργιο. Δεν το γνωρίζαμε, κι όπως λέτε ήταν στα ψιλά γράμματα και για τους ακροατές μας και να το αντιληφθούμε όλοι. Και επειδή η κυβέρνηση με τις δύο ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Πολιτισμού και όποτε βγαίνουν κυβερνητικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΑΝΕΛ λένε παιδιά θα το διορθώσουμε. Εσείς τώρα μας λέτε ότι πρέπει να έχει και τη σύμφωνη γνώμη του Εποπτικού Συμβουλίου, το οποίο θέλει αυξημένη πλειοψηφία 4 /5.

Έτσι ακριβώς, αυτά προκύπτουν. Ας μελετήσουμε τα γραπτά. Εγώ έχω καταθέσει και συγκεκριμένη ερώτηση στον κ. Τσακαλώτο, αναμένοντας να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αυτά που διαβάζουμε.

Μέχρι τώρα ο κ. Τσακαλώτος και οι υπόλοιποι δεν απαντούν επί της ουσίας.

Δεν έχει απαντήσει. Την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκε η ερώτηση αναμένω κι εγώ με πολύ ενδιαφέρον την απάντησή του.

Μέχρι να έχουμε την απάντησή του κ. Τσακαλώτου και αν είναι επί της ουσίας, αυτό που κρατούμε είναι ότι αν δεν συμφωνήσουν οι ξένοι δεν πρόκειται να επιστραφούν αυτά τα ακίνητα ξανά πίσω σε εμάς.

Αυτό προκύπτει από τα δεδομένα που έχουμε ως αυτή τη στιγμή. Δυστυχώς, αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. Αν υπάρχει άλλη εκδοχή ας μας την παρουσιάσει η κυβέρνηση. Αλλά επίσημα και υπεύθυνα.

Το γεγονός ότι επιλέχθηκαν δύο θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας, μεταξύ των οποίων και η PLANET, η οποία έπαιρνε τα ευρωπαϊκά προγράμματα του υπουργείου πολιτισμού και ασχολούταν με το αρχαιολογικό κτηματολόγιο. Δηλαδή ήταν κατ’ εξοχήν αυτή που γνώριζε ποια είναι τα αρχαία και ποια δεν είναι. Παρ’ όλα αυτά στην σύνταξη της λίστας βάλανε όλους αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία μας αυτό τι υποδηλώνει;

Υπάρχουν μια σειρά από σκιές και ερωτηματικά σε αυτήν την υπόθεση. Εγώ δεν θέλω να κάνω εικασίες και υποθέσεις. Αλλά σας λέω ότι αυτοί που ήταν κήνσορες, που με το παραμικρό έβγαιναν στα κεραμίδια, που σήκωναν πανό στην Ακρόπολη ότι δεν πωλείται, φθάσανε στο σημείο να είναι τα υπάκουα παιδιά που υπογράφουν χωρίς αντίρρηση το οτιδήποτε τους σέρβιρε η τρόικα, οι θεσμοί όπως τους μετονόμασαν, οι δανειστές. Πηγαίναν στο Χίλτον βεβαίως για να μην φαίνεται ότι γίνεται συζήτηση στα υπουργεία, και, ως άλλοι ‘γιέσμεν’ υπέγραφαν τα πάντα. Δεν ακούσαμε ποτέ ένα όχι.
Να σας πω μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση. Θυμόσαστε τον θόρυβο που είχε γίνει με την επιμήκυνση διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα που με ανάγκασε και σε παραίτηση. Ήμουν αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Παρουσιάστηκε τότε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ως οι πλάκες του Μωυσέως. Από 5 ημέρες η διάρκεια με την παραίτησή μου περιορίστηκε στις 7 από 11 που ήθελαν. Ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι δεν ήταν εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αλλά εργαλειοθήκη του Χατζηδάκη, γιατί ο Κωστής ήταν αρμόδιος υπουργός ανάπτυξης. Όταν κέρδισαν τις εκλογές, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Αποστόλου, ενώπιον των κτηνοτρόφων έλεγε ότι θα επαναφέρει τη διάρκεια στις 5 μέρες και ότι θα την ονομάσει ‘τροπολογία Χαρακόπουλου’. Και ήλθαν αυτοί στα πράγματα, και όχι μόνον δεν την πήγαν στις 5 μέρες, όχι μόνον δεν την κράτησαν στις 7, αλλά ήταν αυτοί που απελευθέρωσαν πλήρως τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος. Σήμερα, η γαλακτοβιομηχανία ορίζει ό,τι αυτή νομίζει ως διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, εντός πολλών εισαγωγικών θα έλεγα εγώ πλέον.
Πράγματα που εμείς αντισταθήκαμε και δεν τα δεχθήκαμε, η κυβέρνηση που ήλθε τα υπέγραψε όλα και ‘δεν άνοιξε και μύτη’. Κάποτε θυμάμαι ήταν πρώτη είδηση στα δελτία ειδήσεων η τιμή του γάλακτος στο ράφι. Πήγε κανείς σήμερα να κάνει ένα ρεπορτάζ αν έπεσε έστω και 5 και 10 λεπτά η τιμή του γάλακτος ή είναι η ίδια;
Είχα την ευκαιρία προχθές που ήμασταν στις Βρυξέλλες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσκεκλημένος μαζί με συναδέλφους βουλευτές μιας κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, να συναντήσω Επιτρόπους και στελέχη της Κομισιόν. Εκεί ρώτησα τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στους θεσμούς κ. Κοστέλο, όταν μου είπε ότι δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε μηδενικές ξένες επενδύσεις, υπάρχει αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα και χρειάζεται άρση των εμποδίων στο επιχειρείν, τι κάνατε εσείς τόσα χρόνια που ήσασταν στα προγράμματα; Καλώς υπάρχουν ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων. Εσείς τι κάνατε; Σας θυμάμαι άτεγκτους όταν υπήρχε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για το φρέσκο γάλα και την επέκταση διάρκεια ζωής του. Ήλθατε να δείτε αν έπεσε η τιμή του γάλατος στο ράφι ή όλα έγιναν επειδή είχατε λίμνες γάλακτος και βουνά βουτύρου στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης και έπρεπε να αυξηθεί η διάρκεια ζωής τους για να μπορούν να μετακινούνται , να εισάγονται μετά από μέρες στις χώρες του νότου;

Και τι σας απάντησε σ’ αυτό ο κ. Κοστέλο; Γιατί αυτή ήταν τότε η αλήθεια, ήταν για τα δικά τους συμφέροντα.

Απορία ψάλτου, βηξ. Τίποτε, καμία απάντηση. Δυστυχώς.

Τα καλά τα συμφέροντα υμών, τα δικά τους μόνο, έτσι;

Τα δικά τους, έτσι θα είναι. Το ζήτημα είναι τι κυβερνήσεις υπάρχουν και τι συνομιλητές υπάρχουν, που διατυπώνουν επιχειρήματα και έχουν αντιστάσεις. Γιατί σας είπα τότε και με τη δική μου παραίτηση περιορίστηκε η επιμήκυνση στις δύο μέρες, από 5 πήγε στις 7 μέρες. Τώρα έχουμε πλήρη απελευθέρωση και δεν ανοίγει μύτη. Κανένα δελτίο ειδήσεων δεν ασχολείται. Ποια είναι η τιμή του γάλακτος; Έπεσε; Γιατί τότε βάζαμε μπροστά τον καταναλωτή, και στο όνομα του καταναλωτή υπέστησαν βαρύτατο πλήγμα οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι, γιατί πιά εισάγονται γάλατα από την Αυστρία, τη Γερμανία, από χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης, που έχουν άλλες κλιματολογικές συνθήκες, απέραντα λιβάδια, βρέχει, δεν έχουν το κόστος παραγωγής, που έχουμε εμείς που έχει η Κύπρος, που έχει ακριβότερο γάλα από εμάς, η Μάλτα, η Ιταλία, άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Δεν μπορεί να θυσιάζεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας για να μη δυσαρεστήσουμε κάποιους εταίρους.

Έτσι είναι. Δυστυχώς, ο παραγωγικός ιστός της χώρας θυσιάστηκε, είναι πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα με το γάλα, που όντως σήμερα είναι απελευθερωμένη η τιμή του, και τότε είχε γίνει μια τεράστια προσπάθεια, και όπως πολύ καλά μας είπατε, αυτό εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ξένων.

Μα οι ακροατές σας που πάνε στο σούπερ μάρκετ, που παίρνουν γάλα για τα παιδιά τους, βλέπουν αν έπεσε η τιμή ή όχι. Αντιθέτως, έπεσε η κατανάλωση γάλακτος, επειδή ο κόσμος αδυνατεί, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθει στις τιμές των προϊόντων στο σούπερ μάρκετ. Περιορίστηκαν οι μισθοί, οι συντάξεις, τα εισοδήματα, αυξήθηκαν οι φόροι, οι ασφαλιστικές εισφορές, και οι τιμές των προϊόντων καλά κρατούν στο ράφι των σούπερ μάρκετ. Είναι ακριβότερα πολλά προϊόντα απ’ ότι σε σούπερ μάρκετ των Βρυξελλών, που είναι άλλες οι αποδοχές των υπόλοιπων Ευρωπαίων εργαζομένων.

Είναι 4 και 5 φορές πιο πάνω από τους ελληνικούς μισθούς αυτής της εποχής. Για να ολοκληρώσουμε τη συζήτησή μας. Η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια, τυπικά τουλάχιστον. Δεν έχει ακόμη πρόσβαση στις αγορές και βαδίζουμε σε μια σκληρή προεκλογική περίοδο που θα είναι και μακρά. Δεν ξέρουμε πόσο, αν θα είναι τον Μάιο, ή πιο πίσω, εν πάση περιπτώσει, κάπου εκεί στο Μάιο είναι τα χρονικά περιθώρια που προβλέπουν οι περισσότεροι. Εσείς πώς βλέπετε η χώρα μας να αναπτύσσεται, πότε θα δούμε άσπρη μέρα;

Κατ’ αρχάς, να συμφωνήσω μαζί σας ότι τυπικά βγήκαμε από τα προγράμματα, τα μνημόνια, όπως τα μεταβάπτισαν σε προγράμματα, όπως η τρόικα μεταβαπτίστηκε σε θεσμοί. Διότι μιλούμε για ‘καθαρή έξοδο’, όταν η χώρα δεν μπορεί ουσιαστικά να βγει στις αγορές με τα επιτόκια δανεισμού που είναι πάνω από 4%, όταν η Κύπρος δανείστηκε με 2,4%, η Πορτογαλία με 1,5%. Και πόσο ‘καθαρή’ είναι μια έξοδος όταν έχει υποθηκευτεί η επόμενη ημέρα, με περικοπή συντάξεων τον Ιανουάριο του 2019, και περικοπή του αφορολόγητου τον Ιανουάριο του 2020. Ξέρετε μιλούμε πολύ για τις περικοπές στις συντάξεις, και την προσπάθεια που γίνεται να μην κοπούν. Μακάρι να μην κοπούν. Η Κυβέρνηση μόνη της τις ψήφισε, η ανάγκη για μειώσεις προέκυψε από την άφρονα πολιτική που ακολούθησε αυτή η κυβέρνηση. Από εμάς δεν είχαν ζητηθεί τέτοιες περικοπές, και η εικόνα του ασφαλιστικού συστήματος, μετά τις αλλαγές που είχαν γίνει, ήταν εικόνα βιωσιμότητος. Αλλά δεν μιλούμε για την μείωση του αφορολόγητου, που ουσιαστικά σημαίνει μείον μια σύνταξη και μείον ένα μισθό σε κάθε εργαζόμενο. Επίσης, έχουμε τα υπερβολικά πλεονάσματα μέχρι το 2020 3,5% και 2,2% μέχρι το 2060. Που είναι ουσιαστικά ένας ζουρλομανδύας στη χώρα, που δεν αφήνει πολλά περιθώρια ανάπτυξης.

Η ΝΔ είπε ότι αυτά θα τα επαναδιαπραγματευτεί.

Ναι, θα τα επαναδιαπραγματευτεί. Και έχει πει ότι για να το κάνεις πρέπει να κτίζεις αξιοπιστία στο συνομιλητή σου. Ότι αυτά για τα οποία δεσμεύεσαι τα κάνεις. Τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η δημόσια διοίκηση, τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η δικαιοσύνη, πολύ κουβέντα κάναμε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που βρεθήκαμε προχθές, το πόσο κωλυσιεργούν οι υποθέσεις στη δικαιοσύνη, τραβούν χρόνο, δημιουργούν μια αίσθηση κακοδικίας, δεν προχωρούν πράγματα στη χώρα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως το Ελληνικό, που πόσα χρόνια συζητούμε γι’ αυτήν την επένδυση και δεν προχωρά. Λοιπόν, χρειάζεται ένα άλλο μείγμα πολιτικής, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στην ΔΕΘ τις δικές μας προτάσεις για λιγότερους φόρους και λιγότερες δαπάνες. Εδώ έχουμε από τη μία να λέει η κυβέρνηση ότι θα μειώσει φορολογικούς συντελεστές, που η ίδια αύξησε, δηλαδή αυτά που λέμε ότι θα μειώσουμε είναι αυξήσεις που επέβαλε αυτή η κυβέρνηση. Εδώ είναι το φαιδρό της υποθέσεως. Θέλει να τον ευχαριστούμε τον κ. Τσίπρα γιατί υπόσχεται ότι θα μειώσει φορολογικούς συντελεστές και θα μειώσει και ασφαλιστικές εισφορές, που με το έκτρωμα Κατρούγκαλου επέβαλε έναν ζουρλομανδύα στους ελεύθερους επαγγελματίες. Από την μία λέει θα μειώσει φόρους και από την άλλη θα αυξήσει δαπάνες. Πώς θα βγει αυτή η μαγική εξίσωση; Τάζει διορισμούς, δεκάδες χιλιάδες διορισμούς στο δημόσιο. Πως θα γίνει αυτό; Δεν βγαίνει η εξίσωση, από πού θα βρεθούν τα χρήματα. Θα πρέπει να μειώσεις και δαπάνες. Εμείς λέμε ότι για κάθε έναν δημόσιο υπάλληλο που αποχωρεί θα προσλαμβάνουμε έναν. Ο κ. Τσίπρας λέει ότι για κάθε έναν δημόσιο υπάλληλο που θα αποχωρεί θα προσλαμβάνει πέντε. Δεν γίνεται και πενταπλάσιες προσλήψεις και μείωση φόρων. Δεν βγαίνει η εξίσωση. Δεν υπάρχει μαγική λύση.

Ευχαριστώ πολύ για τη συνομιλία μας.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://youtu.be/iwahInY8gNk

 

back to top