Menu
A+ A A-

Μάξιμος Προσυνέδριο ΝΔ 1

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2018


Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον REAL FM και στον Νίκο Χατζηνικολάου

 

Πάμε τώρα φίλοι και φίλοι, όπως προαναγγείλαμε στον Βουλευτή της ΝΔ και τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη στο κόμμα κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Κ. Χαρακόπουλε, καλημέρα.

Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου. Καλημέρα και στους ακροατές μας.

Θα ήθελα ξεκινώντας να είχα το σχόλιό σας για το θέμα που έχει «κλέψει» τα περισσότερα πρωτοσέλιδα το τελευταίο 48ωρο. Μιλώ για τα όσα είπε ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος κ. Πάνος Καμμένος στην Αμερική για το plan B στο Σκοπιανό και για τις αμερικανικές βάσεις. Πώς κρίνετε την ουσία των προτάσεών του και πώς βλέπετε το γεγονός ότι εμφανίζεται με διαφοροποιημένη σε σχέση με την κεντρική κυβερνητική θέση;

Νομίζω ότι όλα αυτά περί plan B που ακούστηκαν από τον υπουργό Άμυνας δεν μπορεί να συμβαίνουν σε μια κανονική χώρα. Η εικόνα της κυβέρνησης θυμίζει ένα επαρχιακό μπουλούκι, που παλιά ερχόταν ξέρετε τέτοια μπουλούκια ηθοποιών στην επαρχία, με πρωταγωνιστές που ξέχασαν τα λόγια τους, δεν ξέρουν τι λένε, αυτοσχεδιάζουν αγχωμένοι για να περάσει η ώρα και να τελειώσει η παράσταση. Αυτή την εικόνα μας δίνει και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, όπου ανέχεται τα καμώματα του κ. Καμμένου που εκθέτουν τη χώρα. Δεν τολμά να παρέμβει στους υπουργούς του που άλλα λέει ο ένας, άλλα λέει ο άλλος για να κερδίσει χρόνο με τελικό προορισμό να φτάσει στον Μάιο του 2019 για να στήσει τετραπλές κάλπες. Αυτό θα μπορούσα να πω ως ένα γενικότερο σχόλιο για την εικόνα που εισπράττω.

Θα ήθελα κύριε υπουργέ, κύριε Χαρακόπουλε να τοποθετηθείτε και σε ότι αφορά την ουσία των προτάσεων αυτών. Πώς ακούσατε ας πούμε την πρόταση Καμμένου για τη συμμαχία τριών Βαλκανικών χωρών με τη FYROM προκειμένου να αντικατασταθεί, να το πω έτσι, ή να υποκατασταθεί η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, αν δεν εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, δεν βρισκόμαστε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όπου υπήρξαν τέτοιες αμυντικές συμφωνίες προκειμένου να απελευθερωθούν τα Βαλκάνια από τον οθωμανικό ζυγό. Είναι άλλοι οι συσχετισμοί πια στον αιώνα που ζούμε, άλλες οι αμυντικές συμμαχίες, στις οποίες συμμετέχουμε, άλλα τα ευρωπαϊκά σχήματα, οι Ενώσεις στις οποίες η Ελλάδα είναι μέλος. Όλ’ αυτά, σας λέω, ότι δείχνουν, εκπέμπουν μια εικόνα φαιδρότητος, μια εικόνα ιλαρότητος. Δεν είναι δυνατόν ο υπουργός Άμυνας να πηγαίνει στις ΗΠΑ και να παρουσιάζει το λεγόμενο Plan B, που περιγράψατε νωρίτερα, εν αγνοία του πρωθυπουργού, εν αγνοία του υπουργού Εξωτερικών, εν αγνοία συνολικά της κυβέρνησης, του υπουργικού συμβουλίου. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Αλλά δυστυχώς τα ζούμε στην Ελλάδα και τις συνέπειες τις υφιστάμεθα τα τελευταία χρόνια αυτού του ετερόκλητου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο δεν έχει ραχοκοκαλιά, δεν έχει κυβερνητικό πρόγραμμα στο οποίο να έχει συμφωνήσει. Μόνο η νομή της εξουσίας ήταν το κίνητρο για το σχηματισμό αυτής της κυβέρνησης και κάθε τόσο βλέπουμε ζητήματα που προκύπτουν όσον αφορά τον βίο αυτής της κυβέρνησης, ο οποίος βεβαίως έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, είναι αλήθεια, γιατί αποδείχθηκε η νομή της εξουσίας πολύ ισχυρή, συνεκτική δύναμη. Αλλά δεν μπορεί να πάει άλλο ο τόπος έτσι. Δεν μπορεί να σέρνεται.

Πείτε μου, σας παρακαλώ κύριε Χαρακόπουλε, πως βλέπετε τη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση; Σήμερα για παράδειγμα ο κ. Τσακαλώτος συναντιέται με Λαγκάρντ και Τόμσεν για το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων.

Κοιτάξτε κύριε Χατζηνικολάου, πρώτα απ’ όλα να θυμίσουμε στους ακροατές σας, ότι αίτημα μείωσης των συντάξεων δεν υπήρχε μέχρι το Γενάρη του 2015. Κανείς δεν έλεγε ότι το ασφαλιστικό δεν ήταν βιώσιμο με τις παρεμβάσεις που είχαν γίνει στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Μεσολάβησε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το καταστροφικό εξάμηνο Βαρουφάκη, τα δημοψηφίσματα, η οικονομική πολιτική που οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη εκροή παραγωγικού ανθρώπινου δυναμικού, που ακούω φτάνουν πια τους 500.000 οι νέοι μορφωμένοι άνθρωποι που μπορούσαν να μπουν στην παραγωγή στη χώρα. Όλ’ αυτό έχει στοιχίσει στην οικονομία της χώρας. Δεν υπάρχουν τα έσοδα που θα αναμέναμε να υπάρχουν στα ασφαλιστικά ταμεία, αυξήθηκε η αδήλωτη εργασία, έχουν αυξηθεί επίσης οι ευέλικτες μορφές εργασίας, που σημαίνουν όλα αυτά μειωμένα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία. Έτσι προέκυψε η ανάγκη, προφανώς, και η πίεση για περικοπές στις συντάξεις. Το μέτρο να δεχτώ ότι δεν είναι διαρθρωτικό, είναι δημοσιονομικό και μπορούν ενδεχομένως να βρεθούν ισοδύναμα.
Ήμασταν τις προηγούμενες μέρες μια κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της βουλής στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και είχαμε συναντήσεις και με Επιτρόπους και με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ αυτών ήταν και ο κ. Κοστέλο που συμμετέχει στην τρόικα, στους θεσμούς, όπως μετονομάστηκε, που παρακολουθούν το ελληνικό πρόγραμμα. Η εικόνα που αποκομίσαμε είναι ότι μπορεί ενδεχομένως να μην μειωθούν οι συντάξεις, όπως ζητά η κυβέρνηση, και το ζητούμε και εμείς, και το ευχόμαστε και εμείς, αλλά προφανώς θα υπάρχουν ανάλογα ισοδύναμα, δηλαδή επιδόματα που θα μπορούσαν να δίνονταν με τα χρήματα αυτά σε νέα ζευγάρια, σε νέους επιστήμονες, φτωχότερους συμπολίτες μας αδύναμους, δεν θα δοθούν. Δηλαδή δεν είναι κάτι καινούριο, δεν είναι χρήμα που θα εξοικονομηθεί με άλλους τρόπους για να υπάρξει και το ένα και το άλλο. Ή το ένα θα γίνει, ή το άλλο. Αυτό εισπράξαμε ως μήνυμα.
Αλλά, σας λέω ότι η ανάγκη αυτή δεν υπήρχε το 2015, προέκυψε ως ανάγκη με την άφρονα οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε στα χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τώρα έρχομαι για να κλείσουμε και στον τομέα της αρμοδιότητάς σας, στην προστασία του πολίτη, στη δημόσια τάξη. Πως βλέπετε την κυβέρνηση στον τομέα αυτόν;

Νομίζω στον τομέα αυτόν κ. Χατζηνικολάου, η κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένη και νομίζω ότι πέρα από την οικονομία, το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών που έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια, θα βαρύνει στην επιλογή των πολιτών την ώρα της κάλπης. Ξέρετε στον τομέα αυτόν, η κυβέρνηση επειδή υπογράφει δυο δυο τα μνημόνια επιχειρεί να δώσει εξετάσεις αριστεροσύνης και να είναι ευχάριστη στο βαθύ πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτην την εκλογική βάση του 3-4% από την οποία ξεκίνησε. Βλέπετε όλη αυτή τη ‘‘στοργή’’ που δείχνει στις διάφορες συλλογικότητες, όπως είχε βαφτίσει τον Ρουβίκωνα ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κ. Τόσκας και χτες έγινε και θέμα στη Φιλοσοφική σχολή όπως ξέρετε με τα γραφεία που άνοιξε ο Ρουβίκωνας εντός του πανεπιστημίου. Δυστυχώς, το δελτίο ειδήσεων καθημερινά έχει πρώτες ειδήσεις ζητήματα που έχουν να κάνουν με το αστυνομικό δελτίο, υπάρχει μια έξαρση της εγκληματικότητας και του αισθήματος ανασφάλειας στους πολίτες, που οφείλεται σε συνειδητές πολιτικές της κυβέρνησης. Θεσμοθέτησε, νομοθέτησε το νόμο Παρασκευόπουλου με τον οποίο έχουν βγει πάνω από 10.000 κακοποιοί κάνοντας χρήση ευνοϊκών διατάξεων και η χώρα εκτίθεται και διεθνώς, διότι πολλοί από αυτούς φύγαν εκτός συνόρων και υποτροπιάζουν, όπως ο Αφγανός που σκότωσε τη φοιτήτρια στη Γερμανία. Έχουμε το νόμο Γαβρόγλου που επανέφερε το άσυλο ανομίας στα πανεπιστήμια, παραβατικά στοιχεία βρίσκουν άσυλο, ουσιαστικά καλύπτει κάθε είδους παραβατική δραστηριότητα εντός των πανεπιστημίων.
Έχουμε κραυγή αγωνίας από φοιτητές. Στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο για παράδειγμα που έλεγαν ότι γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο ναρκωτικών. Στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου καταγγελίες καθηγητών ότι γίνονται εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου και δεν μπορεί να παρέμβει η αστυνομία. Και απαντά ο υπουργός, ο κ. Γαβρόγλου ότι χρειάζεται ένα… ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα για να τα αντιμετωπίσει. Και βεβαίως θυμίζω ότι με εντολή, απαίτηση θα έλεγα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε η ομάδα ταχείας επέμβασης των δικυκλιστών, η ομάδα ΔΕΛΤΑ, αποδυναμώθηκε η ομάδα ΔΙΑΣ, όλα αυτά που βιώνουμε. Και δυστυχώς φαίνεται ότι και το νέο δίδυμο που ανέλαβε την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει διαφορετικές προσεγγίσεις στα ζητήματα αυτά. Η μεν κα Γεροβασίλη εκθειάζει τον νόμο Παρασκευόπουλου, η δε κα υφυπουργός, υφιστάμενή της, η κα Παπακώστα ζητά την κατάργησή του. Στο ζήτημα του Ρουβίκωνα βλέπουμε, η κα Γεροβασίλη να αντιμετωπίζει με στρουθοκαμηλισμό θα έλεγα, το θέμα σαν να μην υπάρχει, και την κα Παπακώστα με ψευτολεονταρισμούς να λέει ότι θα στείλει τον λογαριασμό από τα σπασμένα στον Ρουβίκωνα. Θα πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, γιατί είναι μείζον θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία.

Μάλιστα. Ευχαριστώ θερμά τον βουλευτή και πρώην υπουργό της ΝΔ, σήμερα τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη στο κόμμα, τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Καλημέρα κ. υπουργέ.

Καλημέρα. Να είστε καλά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/cFp4FwhGyHA

 

back to top