Menu
A+ A A-

Μάξιμος Προσυνέδριο ΝΔ 1

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2018

Συνέντευξη
του Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ,
Βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας
και στη δημοσιογράφο κ. Ειρήνη Παπακαλούση

Έχουμε μαζί μας τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναβαθμίστηκε πλέον σε Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη. Κύριε Χαρακόπουλε καλημέρα. Τι κάνετε;

Καλημέρα, καλημέρα στους ακροατές μας.

Να δώσω συγχαρητήρια; Αναβάθμιση θεωρείται αυτό από το Υπουργείο Εσωτερικών σε έναν δύσκολο τομέα, δεν ξέρω…

Αναμφίβολα είναι δύσκολος, αλλά ποιος τομέας πια δεν είναι στα χρόνια της κρίσης δύσκολος; Κανένα χαρτοφυλάκιο δεν είναι εύκολο. Τι να σας πω…

Σωστό και αυτό. Η αλήθεια είναι ότι σας κάλεσα για να συζητήσουμε αρχικά για θέματα δημόσιας ασφάλειας, μετά θα πούμε και για τα υπόλοιπα. Θέλω, όμως, να ξεκινήσουμε με αυτό. Έλεγα πριν ότι το αίσθημα της ασφάλειας στη χώρα αναζητείται, και σε λίγο θα το βάλουμε και στο amberalert. Δεν ξέρω αν έχετε την ίδια άποψη, αλλά νομίζω ότι ο Έλληνας αισθάνεται τα χρόνια της κρίσης συνολικά, δεν ξέρω αν τώρα αυτά τα τελευταία περισσότερο, αλλά και τα προηγούμενα δεν είχαμε καμιά αίσθηση ασφάλειας διάχυτη. Έτσι δεν είναι κύριε Χαρακόπουλε;

Κοιτάξτε θα συμφωνήσω μαζί σας ότι τα χρόνια που κοιμόμασταν με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα, έχουν παρέλθει από τη δεκαετία του ’90. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης, αλλά και από τα δελτία ειδήσεων, όπου βλέπετε ότι είναι πρώτη είδηση συνήθως ειδήσεις του αστυνομικού δελτίου, ότι έχει επιδεινωθεί η κατάσταση όσον αφορά το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη, που και εσείς περιγράψατε νωρίτερα. Και αυτό έχει να κάνει, νομίζω με ιδεοληψίες των κρατούντων, από το φόβο μην κατηγορηθούν ότι έχουμε αστυνομικό κράτος, έχουν πάρει μια σειρά θεσμικών μέτρων που θέτουν εμπόδια στο έργο της αστυνομίας.
Θεσμοθέτησαν το νόμο Παρασκευόπουλου για παράδειγμα με τον οποίο έχουν βγει σύμφωνα με επίσημη απάντηση που είχα λάβει από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, τον κ. Κοντονή, ως το τέλος του 2017 άνω των 10.000 εγκλείστων έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου. Και αυτοί συμβάλλουν σε αυτή την ανακυκλούμενη εγκληματικότητα. Πόσες φορές ένας αστυνομικός να συλλάβει τον ίδιο κρατούμενο;
Και μάλιστα φτάσανε στο σημείο να εκθέτουν και τη χώρα διεθνώς. Γιατί είχαμε και εγκλήματα στο εξωτερικό, θυμηθείτε την περίπτωση του Αφγανού στη Γερμανία που βίασε μια αλληλέγγυο και τη σκότωσε, μια φοιτήτρια Ιατρικής, ο οποίος είχε κάνει χρήση των ευνοϊκών διατάξεων Παρασκευόπουλου και βγήκε από τις ελληνικές φυλακές.
Έχουμε το νόμο Γαβρόγλου, που επανέφερε το άσυλο ανομίας στα πανεπιστήμια. Κυνηγάει τους κακοποιούς, τα στοιχεία, τα παραβατικά η αστυνομία στα Εξάρχεια, μπαίνουν μέσα στο Πολυτεχνείο. Άσυλο υποτίθεται για τη διακίνηση ιδεών καθιερώθηκε το πανεπιστημιακό και τελικά έγινε άσυλο για κάθε παραβατικό στοιχείο. Σε όλα τα πανεπιστήμια, δυστυχώς, έχουμε μια σειρά παραβατικών συμπεριφορών.
Στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο -δεν έχει τέλος η λίστα αυτή- αλλά το πιο εμβληματικό είναι η κραυγή αγωνίας εκατοντάδων φοιτητών του Αριστοτελείου πανεπιστημίου για τη διακίνηση ναρκωτικών μέσα στο πανεπίστημιο και η απάντηση του υπουργού Παιδείας ήταν ένα ‘‘ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα’’ να το αντιμετωπίσει και μετά προέκυψε αυτή η Επιτροπή υπό τον Παρασκευόπουλο, που πραγματικά προκαλεί θυμηδία με όλα αυτά τα γραφικά και φαιδρά που ακούσαμε ως προτάσεις για την αντιμετώπισή του.

Έχουμε, λοιπόν θεσμικά εμπόδια από τη μια, νομοθετήματα δηλαδή και από την άλλη έχουμε αντικειμενικά εμπόδια. Τα οποία ξεκινούν από τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η παρούσα κυβέρνηση το τι εστί παραβατικό και τι όχι και αυτό σας κάνει να διαφέρετε σε σχέση με αυτά που θέλετε εσείς να εφαρμόσετε ή όχι.

Το τι είναι παραβατικό ή όχι κυρία Παπακαλούση το ορίζει ο νόμος. Δεν θα το ορίσει τα πιστεύω της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιων άλλων. Γιατί με αξίωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε η ομάδα ταχείας επέμβασης ΔΕΛΤΑ, η οποία είχε γίνει φόβος και τρόμος των μπαχαλάκηδων. Λοιπόν, με την ίδια λογική αποδυναμώθηκε η ομάδα ΔΙΑΣ, με την ίδια λογική δεν έχουμε πεζές περιπολίες, εμφανή αστυνόμευση που θα λειτουργούσε αποτρεπτικά αν θέλετε και για το τραγικό συμβάν που απασχολεί την επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες. Μιλώ για το γνωστό κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας και την απόλυτα καταδικαστέα πράξη αυτοδικίας.

Για τον Ζακ Κωστόπουλο...

Όλ’ αυτά δεν θα υπήρχαν ή ενδεχομένως θα μειώνονταν, όλ’ αυτά τα συμβάντα, αν είχαμε εμφανέστερη αστυνόμευση, αν η αστυνομία μπορούσε να κάνει καλύτερα τη δουλειά της, έχοντας όλα εκείνα τα μέσα, αντικειμενικά μέσα και βεβαίως να μην έχει τα εμπόδια, τα νομοθετικά που έχουν θεσμοθετηθεί.

Μάλιστα. Για να μην μιλάμε μόνο θεωρητικά, που δεν είναι θεωρητικό αυτό που περιγράφετε τόση ώρα, είναι αυτά που βλέπουμε και βιώνουμε. Θέλω λίγο να έρθω στο κομμάτι το πρακτικό και να μου πείτε τι θα κάνατε αύριο, μεθαύριο εσείς, αν ήσασταν υπουργός Δημόσιας Τάξης. Για να μιλάμε τώρα πρακτικά.

Έχουμε ήδη εξαγγείλει. Ο πρόεδρος της ΝΔ…

Να τα πάρουμε ένα ένα κύριε Χρακόπουλε. Για τον Ρουβίκωνα. Πείτε ότι αύριο το πρωί είστε υπουργός και έκανε ένα ντου ο Ρουβίκωνας ξανά στο Πεντάγωνο. Πως θα αντιμετωπίζατε το ζήτημα.

Με μεγάλη μου χαρά να τα πάρουμε ένα ένα. Πρώτα από όλα σας λέω, θα είχαμε άρει όλα αυτά τα εμπόδια που έχει θέσει η κυβέρνηση. Θα είχε καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου, που επιτρέπει να ανακυκλώνεται η εγκληματικότητα. Θα είχε καταργηθεί ο νόμος Γαβρόγλου που δημιουργεί, όπως σας είπα το άσυλο ανομίας, όλους αυτούς που αναζητούνται και δεν συλλαμβάνονται.

Θα το καταργήσετε το άσυλο;

Θα καταργηθεί ο νόμος περί ασύλου βεβαίως. Δεν υπάρχει καμιά ανάγκη πλέον για άσυλο, δεν απειλείται καμία ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα πανεπιστήμια.

Για την ώρα έχουμε ελεύθερη διακίνηση ναρκωτικών, και όχι ιδεών στα πανεπιστήμια.

Αυτό ακριβώς. Αν πάτε στην ΑΣΟΕΕ έξω, θα δείτε ένα παρεμπόριο από παράτυπους μετανάστες.
Υπάρχει μια ολόκληρη φάμπρικα εκεί πέρα. Αυτά πρέπει κάποτε να αντιμετωπιστούν. Όταν καταγγέλλονται στην πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου βιασμοί, όλα τα αδικήματα του ποινικού δικαίου, και δεν μπορεί να επέμβει η αστυνομία για να τα αντιμετωπίσει, όταν δέρνονται καθηγητές πανεπιστημίου στο Πάντειο, όπως ο καθηγητής ο Άγγελος ο Συρίγος, τρομοκρατούνται φοιτητές, χειροδίκησαν ακόμα και σε άτομο με ειδικές ανάγκες, ΑΜΕΑ στη ΑΣΟΕΕ, σε μια εκδήλωση γιατί διαφωνούσαν με το περιεχόμενο της εκδήλωσης. Για ποια ελεύθερη διακίνηση ιδεών μιλάμε; Εδώ υπάρχει ένα κλίμα τρομοκρατίας.

Μάλιστα. Με τον Ρουβίκωνα τι θα κάνετε κύριε Χαρακόπουλε;

Μα με τον Ρουβίκωνα να εφαρμοστεί ο νόμος ζητάμε και πάλι. Όταν συλλαμβάνονται στη βουλή κυρία Παπακαλούση και με εντολή του Προέδρου της βουλής, σε συνεννόηση με τον πρώην υπουργό τον κ. Τόσκα, τα περιπολικά της αστυνομίας γίνονται ταξί για να τους μεταφέρουν εκτός της βουλής, για ποια εφαρμογή του νόμου μιλάμε; Λοιπόν, το ζήτημα είναι να εφαρμοστεί ο νόμος, δεν ζητούμε κάτι παραπάνω εμείς. Και στην πράξη να πληρώνουν γαι τις ζημιες που προκαλούν όλες αυτές οι συλλογικότητες, όπως βαφτίστηκαν από τον κ. Τόσκα και αντιμετωπίζονται με αυτή την ιδιαίτερη στοργή από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Θα τους στέλνει τον λογαριασμό λέει η κα Παπακώστα, η καινούρια υπουργός. Την ομάδα ΔΕΛΤΑ θα την επαναφέρετε;

Η κα Παπακώστα είπε θα στείλει τον λογαριασμό, περιμένουμε να το δούμε στην πράξη. Αλλά μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι στο κυβερνητικό δίδυμο στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπάρχει διχογνωμία για τα ζητήματα αυτά. Την ίδια Κυριακή είδαμε συνέντευξη της κας Παπακώστα στο Πρώτο Θέμα, που είναι και πρώτη είδηση, ότι είναι υπέρ της κατάργησης του νόμου Παρασκευόπουλου και την ίδια μέρα είχε συνέντευξη στο newsit, η προϊσταμένη της υπουργός, η κα Γεροβασίλη, που εκθείαζε το νόμο Παρασκευόπουλου.
Λοιπόν, αν στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να πείσει την κυβερνητική πλειοψηφία με τα δάνεια που πήρε από του ανεξάρτητους βουλευτές και υπουργοποίησε την κα Παπακώστα για να διατηρήσει την οριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης, έχουμε κυβερνητικά δίδυμα, τα οποία έχουν τόσο αντιφατικές απόψεις, αντιλαμβάνεστε κατά πόσο είναι εύκολο να επιτελεστεί το κυβερνητικό έργο!

Μάλιστα. Μιας και σας έχω στη γραμμή και θέλω να εκμεταλλευτώ την παρουσία σας, αλλά βλέπω ότι και ο χρόνος περνάει, θέλω να σας ζητήσω ένα γενικότερο σχόλιο για την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας. Έχουμε βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έρχεται και άρση των capitalcontrols το επόμενο διάστημα, στο εσωτερικό, για το εξωτερικό πάει λίγο πιο πέρα η ιστορία αυτή. Πολύ κουβέντα γίνεται για εκλογές πρόωρες αναλόγως το πως θα εξελιχθεί η ιστορία με το σκοπιανό στη γείτονα χώρα. Εσείς πως τα βλέπετε τα πράγματα; Θα έχουμε εκλογές και πότε, νωρίτερα από το προβλεπόμενο;

Κοιτάξτε, όλα δείχνουν ότι οι εκλογές θα είναι νωρίτερα. Το προβλεπόμενο είναι Σεπτέμβριος του 2019, δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα περάσει τον σκόπελο των ευρωεκλογών για να πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας, 3 μήνες, 4 μήνες αργότερα, όταν θα έχει υποστεί μια μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές, γιατί αυτό θα λειτουργήσει ως χιονοστοιβάδα και μετά θα είναι τελείως διαλυτικά τα φαινόμενα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η αίσθησή μου είναι ότι οι εκλογές, το αργότερο που θα γίνουν, θα είναι τον Μάιο. Από τον Ιανουάριο του νέου έτους, από τη στιγμή που θα επικυρωθεί αν υπερψηφιστεί το Ναι στο δημοψήφισμα των Σκοπίων, όπως όλα δείχνουν, είναι ανοιχτή πια η ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών.
Κοιτάξτε, όσον αφορά την οικονομία, νομίζω ότι όλοι συνειδητοποιούμε πια, μετά από τη σχεδόν τετράχρονη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι χάσαμε 4 ολόκληρα χρόνια για να βγούμε από την περιπέτεια των μνημονίων, με τις αυταπάτες, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, τα δημοψηφίσματα, την περίοδο Βαρουφάκη που στοίχισε στη χώρα πάνω από 100 δις ευρώ. Και τώρα μιλούμε για καθαρή έξοδο, η οποία όμως ούτε έξοδος είναι, ούτε βεβαίως καθαρή. Κατά πόσο είναι καθαρή μια έξοδος, στην οποία, αυτή τη στιγμή αδυνατούμε να βγούμε στις αγορές, γιατί τα επιτόκια δανεισμού αγγίζουν το 4,5%. Θα έλεγα είναι ένα απαγορευτικό διόδιο εξόδου στις αγορές. Όχι σαν αυτά που δεν πλήρωναν κάποτε οι συριζαίοι στα διόδια της εθνικής οδού. Και θυμίζω ότι το αντίστοιχο επιτόκιο στην Πορτογαλία είναι περίπου στο 1,5%, η Κύπρος βγήκε με 2,4%. Και βεβαίως πόσο καθαρή έξοδος είναι, όταν έχει υπονομευθεί η επόμενη μέρα της εξόδου της χώρας τυπικά από το τρίτο μνημόνιο, αλλά έχουν προψηφιστεί μέτρα, όπως η περικοπή των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019, η μείωση του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου του 2020, τα υψηλά πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060.

Τώρα που αναφερθήκατε στις συντάξεις, ξέρετε τι λέει η κυβερνητική πλευρά κ. Χαρακόπουλε…

Το αιωνόβιο υπερταμείο 100 χρόνων, στο οποίο έχουν μπει ακόμα και αρχαιολογικοί χώροι, από αυτόν που έλεγε “δεν θα ξεπουλήσουμε και την Ακρόπολη για την κρίση” και τελικά έχουμε πάνω από 10.000 ακίνητα του δημοσίου, τα οποία έχουν μπει ενέχυρο στο λεγόμενο υπερταμείο και δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι αυτά, γιατί η κυβέρνηση δεν είχε το θάρρος να τα ονοματίσει. Τα έχει δώσει με κάποιους κωδικούς και ζητούμε μέσω του κοινοβουλυετικού ελέγχου και τα κόμματα από την κυβέρνηση να μας ονοματίσει ποια είναι αυτά τα ακίνητα.
Και εκεί που υπάρχει μια μεγάλη, δυστυχώς, σπέκουλα από πλευράς των κυβερνητικών παραγόντων, προσπαθούν να μας πουν ότι εξαιρούνται βάση του συντάγματος, οι αρχαιολογικοί χώροι, που πράγματι έτσι είναι, αλλά και αν ακόμη δεν δόθηκε ως κυριότητα για 99 χρόνια στο ταμείο, δεν δόθηκαν αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, το αρχαίο θέατρο της Λάρισας, δόθηκαν για χρήση, έχουν αναλάβει τη διαχείριση. Και για να βγούνε απ’ αυτόν τον κατάλογο, επίσης, πρέπει να ξέρουν οι ακροάτες μας ότι χρειάζεται όχι απλώς απόλυτη πλειοψηφία, αλλά αυξημένη πλειοψηφία. Γιατί η κυβέρνηση, η οποία αρέσκεται σε λογοπαίγνια, προκειμένου να μας πείσει ότι έχουμε την πλειοψηφία στο υπερταμείο, έβαλε 3 Έλληνες στο πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο και οι άλλοι 2 είναι εκπρόσωποι των δανειστών. Ωστόσο για να υπάρξει απόφαση αυτού του πενταμελούς, δεν αρκούν 3, αλλά χρειάζονται 4. Δηλαδή, είναι φενάκη να λέμε ότι επειδή είναι 3 Έλληνες στο υπερταμείο, μπορούμε να αποφασίσουμε να βγάλουμε κάποια ακίνητα από τη λίστα αυτή.

Κύριε Χαρακόπουλε κάνατε προηγουμένως αναφορά στις συντάξεις, περιμένουμε να δούμε τι εξελίξεις θα έχουμε στο ζήτημα αυτό μέχρι να δούμε τις οριστικές αποφάσεις, η κυβέρνηση σας χρεώνει το εξής: Ότι είστε έτοιμοι να κλάψετε σε περίπτωση που δεν θα εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων.

Απ’ αυτήν την κυβέρνηση τα περιμένω όλα. Μόνοι τους ψηφίσανε τη μείωση των συντάξεων, τις περικοπές…

Θα στεναχωρηθείτε πολύ, λέει, αν δεν εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις.

Δεν τις ψηφίσαμε εμείς τις περικοπές. Και τον Γενάρη του 2015 που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας αυτοί, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν υπήρχε καμία ανάγκη περικοπής των συντάξεων.Όλοι ακόμα και το ΔΝΤ που θεωρείται ο κακός, υποτίθεται της τρόικας, των θεσμών, όπως τους βαφτίσανε τώρα, θεωρούσε ότι είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα. Μεσολάβησαν τα πειράματα με τον Βαρουφάκη, τα δημοψηφίσματα, η εκροή δεκάδων εκατοντάδων χιλιάδων νέων επιστημόνων στο εξωτερικό για αναζήτηση της εργασίας, η αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας, η αύξηση της αδήλωτης εργασίας και έτσι φτάσαμε κάποιοι να μη θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα και να επιβάλουν στην κυβέρνηση την περικοπή των συντάξεων. Μακάρι να μην γίνουν οι περικοπές των συντάξεων, όπως ακούω ότι υπάρχει μια συζήτηση. Σας λέω εμείς σε κάθε περίπτωση δεν τις ψηφίσαμε, αχρείαστες ήταν οι μειώσεις αυτές και μακάρι να μην ισχύσουν, να μην επιβληθούν. Αλλά ξέρετε, αυτοί που ψηφίσαν τις περικοπές των συντάξεων, αυτοί που ουσιαστικά επέβαλαν τις μειώσεις στις συντάξεις με την άφρονα πολιτική τους, ε, πάει πολύ να μας εγκαλούν εμάς που ούτε τις ψηφίσαμε, ούτε υπήρχε ανάγκη για περικοπή των συντάξεων, όσο ήμασταν στη διακυβέρνηση, ότι δήθεν δεν θέλουν να μη μειωθούν οι συντάξεις. Αυτό είναι ...

Βλέπω εδώ ότι έχετε συνεδριάση τομεαρχών σήμερα το μεσημέρι, στις 12 και βλέπω ότι οι δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σας πει ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο, ότι οι κάλπες μπορεί να στηθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Και επειδή πολλά λέγονται και ακούγονται, ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν, κάνουν λόγο για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Είναι κάτι το οποίο ο κ. Μητσοτάκης το απέρριψε κατηγορηματικά στη ΔΕΘ, δεν ξέρω βέβαια αν θα μπορούσε και εκ των πραγμάτων να επιβεβαιώσει ένα τέτοιο σενάριο. Αλλά από την άλλη μπέρδεψε πάρα πολύ κόσμο η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη ότι θα κάνει άνοιγμα προς την αριστερά και κάποιοι λένε ωπ, τι γίνεται εδώ, λες τελικά να μας προκύψει καμιά συγκυβέρνηση εντέλει και αυτό να ήταν ένα μηνυματάκι που πέρασε στον κόσμο ο κ. Μητσοτάκης; Να το ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο.

Εντάξει, βλέπω κι εγώ όλα αυτά τα ευφάνταστα σενάρια κατά καιρούς στα ΜΜΕ. Η ΝΔ επιδιώκει αυτοδυναμία στις εκλογές. Και ο στόχος αυτός δεν είναι ανέφικτος, όπως φαίνεται και σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης και με δεδομένο ότι μια σειρά κομμάτων που ήταν στην παρούσα βουλή, φαίνεται ότι δεν θα περάσουν το κατώφλι του 3% να μπουν στην επόμενη βουλή, άρα αυξάνεται και το ποσοστό των ανέκφραστων, αν θέλετε, στη βουλή των Ελλήνων. Οπότε, είναι πιο εύκολο να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Βέβαια οι δημοσκοπήσεις τώρα τελευταία δείχνουν και κλείσιμο της ψαλίδας, φαντάζομαι θα το έχετε δει και αυτό. Έτσι δεν είναι;

Κοιτάξτε να δείτε τώρα, όταν λέμε κλείσιμο ψαλίδας στις 9, στις 10, προχτές τα ΝΕΑ είχαν στις 11 μονάδες διαφορά. Δεν ξέρω τι νόημα έχει να μιλάμε τώρα για κλείσιμο ψαλίδας, όταν οι διαφορές είναι αυτού του ύψους.

Τέλος πάντων, θεωρείτε ότι η αυτοδυναμία είναι εφικτός στόχος ακόμα. Αυτό λέτε, έτσι;

Σας είπα, η αυτοδυναμία ξέρετε, δεν εξαρτάται ούτε μόνο από τα δικά μας ποσοστά, ούτε μόνο από το άνοιγμα της ψαλίδας από το δεύτερο κόμμα. Εξαρτάται και από το πόσα κόμματα θα μπουν στη βουλή και πόσα κόμματα δεν θα περάσουν το κατώφλι, το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που δεν θα μπορέσουν να μπουν στη βουλή. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που δεν μπαίνουν στη βουλή, τόσο πέφτει το όριο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αλλά στο ερώτημά σας για να απαντήσω, ο Κυριάκος, ο Μητσοτάκης, έχει απαντήσει ότι και με αυτοδύναμη κυβέρνηση η ΝΔ θα επιδιώξει συναινέσεις, διότι τα προβλήματα έιναι μεγάλα.
Μπροστά μας έχουμε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Γενάρη του 2020. Πιστεύω ότι στην επόμενη βουλή θα υπάρχει πλειοψηφία των 180 βουλευτών που θα εκλέξουν Πρόεδρο Δημοκρατίας. Και δεν πρέπει να εργαλειοποιηθεί για μια ακόμα φορά η εκλογή Προέδρου για να ξαναμπεί η χώρα σε περιπέτειες με διάλυση βουλής…

Οι συναινέσεις αυτές δεν πρέπει να έχουν ένα κοντινό ιδεολογικό πρόσημο κ. Χαρακόπουλε; Συναινέσεις με ποιους, με ανθρώπους που είναι μακρυά από την ιδεολογία τη δική σας, δηλαδή;

Όχι βέβαια. Προφανώς θα πρέπει να υπάρχει μια συνεννόηση σε πρακτικά ζητήματα. Κοιτάξτε να δείτε, νομίζω ότι για παράδειγμα με το ΠΑΣΟΚ, στη δεκαετία του ’70-’80, μας χώριζε πολύ μεγάλη απόσταση, με την έννοια ότι ήταν οπαδοί του ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο, δεν πίστευαν στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ, στον δυτικό κόσμο. Θυμόσαστε τις έντονες αντιπαραθέσεις του με τον αείμνηστο τον Αντρέα Παπανδρέου με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όταν έλεγε ότι η Ελλάς ανήκει στη Δύση. Λοιπόν, νομίζω ότι αυτά έχουν ξεπεραστεί από τη ζωή και από τα πράγματα. Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε συναινέσεις σε μείζονα προβλήματα, γιατί εδώ που έχει φτάσει η χώρα δεν αντέχει πια να ξαναμπαίνει σε περιπέτεια αλλεπάλληλων εκλογών. Θα πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με έναν προγραμματικό ορίζοντα, εάν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία. Για μένα σας λέω είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας. Αλλά και πέρα της αυτοδυναμίας, σας είπα ότι χρειάζονται συνεννοήσεις και συνεργασίες.

Με τα χρίσματα τι θα κάνετε εδώ σε τοπικό επίπεδο, θα δώσετε χρίσμα, θα αφήσετε εδώ τους υποψηφίους μνηστήρες να τα βρουν μεταξύ σας, να σας καταθέσουν την πρότασή τους και να πάρετε τελικές αποφάσεις εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Εδώ έχουμε διεργασίες σε τοπικό επίπεδο, φαντάζομαι τις παρακολουθείτε.

Και επ’ αυτού απήντησε ο πρόεδρος, ερωτηθείς στη ΔΕΘ, ότι το πολιτικό περιεχόμενο, τα πολιτικά συμπεράσματα που μπορεί να εξαχθούν από τις εκλογές της αυτοδιοίκησης, εστιάζονται κυρίως σε επίπεδο περιφερειών. Και εκεί η ΝΔ θα κάνει σαφές ποιους υποψηφίους περιφερειάρχες στηρίζει, προκρίνει, προτείνει στους πολίτες για να τους ψηφίσουν. Από κει και πέρα σε επίπεδο τώρα δημοτικών εκλογών, τα πράγματα δεν έχουν το έντονο αν θέλετε, κομματικό χρώμα που είχαν στο παρελθόν, σε παλιότερες δεκαετίες. Σε καποδιστριακούς παλιότερα, ή καλλικρατικούς τώρα δήμους της επαρχίας παρεισφρύουν και τοπικά κριτήρια στην επιλογή των πολιτών, δεν είναι τόσο η πολιτική επιλογή του υποψηφίου δημάρχου ή η κομματική του καταγωγή.

Άρα λέτε οι τοπικοί παραγόντες θα κανονίσουν εδώ την ιστορία, έτσι;

Νομίζω έχει αμβλυνθεί αυτός ο τόσο έντονα κομματικός χαρακτήρας που είχαν οι δημοτικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση όταν μιλάμε τώρα για πρωτεύουσες νομών, θα υπάρχει μια γενικότερη διαβούλευση, είναι σε εξέλιξη, έχει συγκροτηθεί μια αρμόδια επιτροπή στη ΝΔ υπό τον Νικήτα Κακλαμάνη, έμπειρο και κοινοβουλευτικό άντρα, αλλά και αυτοδιοικητικό, έχει διατελέσει δήμαρχος Αθηναίων, όπου όσοι επιθυμούν εκφράζουν το ενδιαφέρον τους και υπάρχει μια συζήτηση, μια διαβούλευση προκειμένου να καταλήξουμε στις θέσεις μας.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση
https://youtu.be/wJl4vvYdg8E

back to top