Menu
A+ A A-

ΜΑΞΙΜΟΣ TRT

Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ΜάξιμοςΧαρακόπουλος
στην εκπομπή της ΤRT
“Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα”
και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο

Πάμε λοιπόν να ακούσουμε τον αντίλογο σε όλα αυτά που ακούσαμε από τον κ. Σιμορέλη, από τον πρώην υπουργό, βουλευτή Λάρισας της ΝΔ, τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Γεια σας κύριε Χαρακόπουλε.

Καλό μεσημέρι.

Δεν ξέρω αν ακούγατε όσα έλεγε ο κ. Σιμορέλης, αν τον παρακολουθήσατε.

Δεν είχα τη δυνατότητα, όχι, αλλά φαντάζομαι θα μου θέσετε εσείς τα ερωτήματα.

Μας είπε ότι κάνατε μια στείρα αντιπολίτευση στο Μακεδονικό και ας ξεκινήσουμε με αυτό, ξέροντας και την ευαισθησία σας στα εθνικά θέματα και δεν έχετε αντιπρόταση, έχετε μια πολύ θολή πρόταση για το πως θα μπορούσε να επιλυθεί καλύτερα αυτό το θέμα που εκκρεμεί δεκαετίες.

Κοιτάξτε κύριε Πολύζο είναι τραγικές οι επιπτώσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε όλους τους τομείς. Βεβαίως εστιάζουμε στην οικονομία όλ’ αυτά τα χρόνια, για τη δοκιμασία που περνάει η χώρα. Η κατάσταση στην οικονομία, όμως, θα βελτιωθεί με την αλλαγή της κυβέρνησης, που πιστεύουμε ότι θα είναι τους αμέσως επόμενους μήνες.
Οι συνέπειες, όμως, στα εθνικά θέματα θα μας ακολουθούν για χρόνια. Καμία άλλη κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν είχε συναινέσει στην παράδοση της ταυτότητας, εθνικής ταυτότητας και μακεδονικής γλώσσας στους γείτονές μας του κράτους των Σκοπίων. Αυτά, δυστυχώς, παραδόθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Υπήρχε το κεκτημένο του βέτο του Βουκουρεστίου. Δυστυχώς δεν έχτισαν πάνω σε αυτό. Το Βουκουρέστι και το κεκτημένο της κυβέρνησης Καραμανλή έλεγαν “πρώτα λύση και μετά ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς”. Η συμφωνία που υπογράφτηκε στις Πρέσπες, η συμφωνία των Πρεσπών, παράγει ήδη αρνητικά τετελεσμένα για τη χώρα. Κατατέθηκε πρόταση ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Διεξάγεται δημοψήφισμα την Κυριακή, όπως ξέρετε στη γειτονική χώρα. Έχουμε μια παρέλαση Ευρωπαίων, δυτικών αξιωματούχων. Ήδη έχει λησμονηθεί το “Βόρεια Μακεδονία”. Όλοι μιλούν για σκέτο Μακεδονία και νομίζω ότι η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα αρνητική για τη χώρα.
Ακολουθήθηκε επί μήνες μια πολιτική μυστικής, κρυφής διπλωματίας από την κυβέρνηση και από τον υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Κοτζιά. Φτάσαμε σε αυτή τη συμφωνία που δημιουργεί, όπως σας είπα αρνητικά δεδομένα στη βαλκανική, αναγνωρίζει μακεδονική ταυτότητα αναγνωρίζει για πρώτη φορά και μακεδονική γλώσσα.
Ξέρετε, είχα την ευκαιρία, την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών, στη Σόφια, όπου γίνονταν η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να αντικρύσω κατά πρόσωπο τον υπουργό Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας των Σκοπίων, τον κ. Ντιμιτρόφ.
Και σε μια πανηγυρική συνεδρίαση, που όλοι βεβαίως πίστευαν ότι θα εξελιχθεί σε φιέστα, του έθεσα ευθέως το ερώτημα, γιατί δεν μας μιλά στη μητρική του γλώσσα, μας μίλησε στα αγγλικά, αν μας μίλαγε στη μητρική του γλώσσα, όλοι θα καταλάβαιναν ότι αυτή η γλώσσα που μας μιλά δεν είναι παρά βουλγαρική, ένα ιδίωμα της βουλγαρικής γλώσσας.
Όπως οι Έλληνες δεν χρειαζόμαστε στα διεθνή φόρα, στα διεθνή συνέδρια, μετάφραση, διερμηνεία, όταν μιλάει συνάδελφός μας από την Κύπρο, γιατί οι Κύπριοι είναι Έλληνες, ομοίως και οι Βούλγαροι δεν θα χρειάζονταν μετάφραση από τη λεγόμενη μακεδονική γλώσσα. Γιατί πρόκειται για ένα βουλγάρικο ιδίωμα. Ομοίως και δεν υπάρχει και μακεδονικό έθνος. Οι αρχαίοι Μακεδόνες είναι ελληνικό φύλο, αλλά όπως δεν υπάρχει θεσσαλικό έθνος, δεν υπάρχει έθνος Πελοποννησίων, ομοίως δεν υπάρχει και μακεδονικό έθνος. Λοιπόν, όλα αυτά είναι κατασκευάσματα εδώ και δεκαετίες του αλυτρωτισμού.

Είναι χρήσιμη πάντα μια ιστορική αναδρομή, δεν λέω ότι δεν χρειάζεται, αλλά αυτά δεν τα βλέπουν όλοι το ίδιο, ακόμη και στο κόμμα σας να έχουν την ίδια αξία, άλλοι λένε παιδιά ελάτε να τελειώνουμε τώρα, τα περί ταυτότητας…

Δεν έχω ακούσει καμία διαφορετική άποψη στο κόμμα μου κ. Πολύζο.

Αυτά τα ακούσαμε εσχάτως στη Θεσσαλονίκη και φαντάζομαι όχι τυχαία στη Θεσσαλονίκη, στην ομιλία του προέδρου σας, του κ. Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης, τοποθετήθηκε με καθαρότητα από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα. Σας παραπέμπω και στην πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ. Εξαντλήσαμε το έσχατο μέσο κοινοβουλευτικής δυνατότητας που είχαμε, την κατάθεση πρότασης μομφής, την παραμονή της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών, προκειμένου ο κ. Καμμένος και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, που υποτίθεται ότι κόπτονταν για το όνομα της Μακεδονίας και για την παράδοση της Μακεδονίας, να μην δώσουν τη δυνατότητα στον κ. Κοτζιά να πάει και να μονογράψει μια διεθνή συμφωνία, που δημιουργεί τετελεσμένα και παράγει ήδη αρνητικά αποτελέσματα για τη χώρα. Ο κ. Καμμένος, όμως, και οι συν αυτώ επέλεξαν την καρέκλα, αντί για τη Μακεδονία.
Λοιπόν, η ΝΔ με καθαρότητα τοποθετήθηκε και επαναλαμβάνει με κάθε αφορμή ότι εμείς ούτε σε αυτή τη βουλή θα επικυρώσουμε τη συμφωνία, ούτε και στην επόμενη, αν ο κ. Τσίπρας δραπετεύσει και δεν τολμήσει να φέρει τη συμφωνία στην παρούσα βουλή με τη δική του κυβέρνηση. Για μας αυτά τα ζητήματα δεν μπαίνουν σε καμία διαπραγμάτευση.

Μάλιστα. Πάμε να δούμε τα υπόλοιπα, γιατί έχουμε πολλά υπόλοιπα να δούμε, διότι αυτό που συζητούσαμε και πριν με τον κ. Σιμορέλη είναι τελικά ποιος έκανε την καλύτερη πλειοδοσία, ποιος πρόσφερε περισσότερα στους πολίτες. Αυτό μένει για το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα από τα δύο σαββατοκύριακατης Διεθνούς Εκθέσεως. Εσείς λέτε πως αυτά που υπόσχεται ο κ. Τσίπρας είναι η ουρά μιας σειράς ψεμάτων;

Κοιτάξτε κύριε Πολύζο, νομίζω ότι οι πολίτες που παρακολούθησαν και την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και την ομιλία και τις τοποθετήσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.Από τη μια μεριά είχαμε μια πλειοδοσία υποσχέσεων από τον πρωθυπουργό, ο οποίος, βεβαίως, είναι αυτός που υποσχέθηκε το λεγόμενο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, και μετά υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο.Την επόμενη χρονιά ήταν αυτός που υποσχέθηκε το παράλληλο πρόγραμμα και έφερε το οιονεί τέταρτο μνημόνιο με τις περικοπές στις συντάξεις, τη μείωση του αφορολογήτου, τα υπερπλεονάσματα μέχρι το 2020, το υπερταμείο που έχει δεσμεύσει την περιουσία της χώρας -πλέον των δέκα χιλιάδων ακινήτων. Και υπάρχει κι όλος αυτός ο θόρυβος, γιατί δεν έχει διευκρινιστεί αν είναι και αρχαιολογικοί χώροι, ακόμα και το αρχαίο θέατρο της Λάρισας, το πάρκο του Χατζηχαλάρ. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ.
Ακούσαμε, λοιπόν, εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό, οι οποίες είναι αντιφατικές, πρόχειρές και ακοστολόγητες. Και εξηγούμαι: δεν μπορεί από τη μια να λες θα μειώσω τους φόρους, που είναι θεμιτό και πραγματικά χρειάζεται οξυγόνο η ελληνική κοινωνία από την υπερφορολόγηση την οποία υπέστη τα τελευταία χρόνια και από την άλλη να λες ότι θα αυξήσεις και τις δαπάνες. Γιατί μας τάζει και διορισμούς, χιλιάδες διορισμούς κατά την παλιά τέχνη του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο προσομοιάζει ο κ. Τσίπρας. Είναι πρόχειρα τα μέτρα αυτά, γιατί από τη μια ακούσαμε από το βήμα της Θεσσαλονίκης να εξαγγέλλει για παράδειγμα, ότι θα δώσει επίδομα ενοικίου σε 300.000 νοικοκυριά και λίγους μήνες πριν ο ίδιος και η κυβέρνησή του ψήφισαν στα λεγόμενα αντίμετρα επίδομα στέγασης που αφορούσε 600.000. Είναι αυτός ο οποίος από το βήμα της Θεσσαλονίκης, μας είπε ότι θα μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας, όταν με τα λεγόμενα αντίμετρα πριν λίγους μήνες, οι ίδιοι ψήφισαν ότι το 2019 θα μειώνονταν αυτός ο φόρος στο 26%. Και βεβαίως είναι, όπως σας είπα, πρόχειρα, ακοστολόγητα και αντιφατικά. Νομίζω ότι το μαρτυρούν τα παραδείγματα που σας μνημόνευσα.
Αλλά γιατί να πιστέψουν οι πολίτες, οι φορολογούμενοι ιδιαίτερα, τον πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίζεται ως άλλος χότζας. Ξέρετε τη γνωστή ιστορία με τον Χότζα, που πήγε ένα υπήκοος διαμαρτυρόμενος ότι δεν αντέχει άλλο η οικογένειά του, γιατί είναι σε ένα μικρό χώρο με μια πολυμελή οικογένεια και του είπε άρχισε να προσθέτεις διάφορα κατοικίδια ζώα. Όταν πια φτάσανε στο σημείο εκρήξεως, άρχισε να αφαιρεί ένα-ένα τα κατοικίδια και επήλθε κάποια ηρεμία και ησυχία.
Λοιπόν, ο πρωθυπουργός που αύξησε τους φόρους, μας λέει ότι θα πρέπει να τον ευχαριστούμε, γιατί ανακοινώνει κάποιες μειώσεις φορολογίας. Μένει να τις δούμε. Ο πρωθυπουργός που αύξησε τις αντικειμενικές αξίες και τον ΕΝΦΙΑ, μας λέει ότι θα πρέπει να τον ευχαριστούμε, γιατί ανακοινώνει κάποιες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και αυτές είναι οριακές για όσους έχουν παρά πολύ χαμηλής αξίας ακίνητη περιουσία μέχρι 60.000 ευρώ ακίνητη περιουσία. Κατά τα άλλα μεταφέρει τα ίδια βάρη στη μεσαία τάξη που σηκώνει ως υποζύγιο όλα αυτά τα χρόνια τα βάρη. Ο πρωθυπουργός που αύξησε τον ΦΠΑ στο 24%, που μετακίνησε μια σειρά υπηρεσίες και αγαθά από το 13%, όπως τον φόρο στην εστίαση στο 24%, μας λέει να τον χειροκροτήσουμε, γιατί θα μειώσει μια μονάδα τον ΦΠΑ εντός τετραετίας. Ο πρωθυπουργός που αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές με τον περιβόητο νόμο Κατρούγκαλου, μας λέει τώρα ότι θα μειώσει κάπως τις ασφαλιστικές εισφορές και γι’ αυτό θα πρέπει να τον επαινούμε. Λοιπόν, έχουμε όλοι δείγματα γραφής από το τι σημαίνει πια κυβέρνηση της αριστεράς!

Καλά, πάντως έχουμε και μνήμη γιατί πολλούς φόρους και πολλές περικοπές…

Χαίρομαι να έχουμε μνήμη, χαίρομαι πραγματικά, γιατί όλα αυτά δεν υπήρχαν που σας μνημόνευσα.

Ναι σύμφωνοι, κύριε Χαρακόπουλε, δηλαδή επί των ημερών σας πέρασαν καλύτερα οι πολίτες απ’ ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ; Ήσασταν κυβέρνηση μέχρι τον Γενάρη του 2015.

Εγώ δεν σας είπα ότι δεν υπήρχαν προβλήματα. Βεβαίως, οι πολίτες έχουν σήμερα τη δυνατότητα της σύγκρισης, πως ήταν μέχρι τον Γενάρη του 2015 η οικονομική τους ευρωστία και πως είναι σήμερα. Εγώ δεν σας λέω ότι δεν έγιναν λάθη και στο παρελθόν. Η χώρα βρέθηκε στην περιπέτεια των μνημονίων, με το “Λεφτά υπάρχουν”, μπήκαμε σε όλον αυτόν τον κυκεώνα. Βγαίναμε, όμως, τον Δεκέμβρη του 2014. Σήμερα, λοιπόν, έχουν μέτρο σύγκρισης οι αγρότες. Ήταν ποτέ η φορολόγηση σε αυτά τα ύψη που βρέθηκε σήμερα, οι ασφαλιστικές εισφορές με το νόμο Κατρούγκαλου, το πετσόκομμα του αφορολόγητου που προνομοθέτησε αυτή η κυβέρνηση, που μας λέει κατ’ άλλα το αφήγημα της καθαρής εξόδου; Για ποια καθαρή έξοδο μιλάμε, όταν τον Γενάρη του 2019 επίκεινται μειώσεις στις συντάξεις και τον Γενάρη του 2020 επίκεινται περικοπή στο αφορολόγητο που σημαίνει μια επιπλέον απώλεια μισθού και σύνταξης;

Καθίστε να το δούμε αυτό, γιατί μπορεί να σας διαψεύσει στη ΝΔ η κυβέρνηση. Έχει λέει τα στοιχεία να υποστηρίξει τη μη περικοπή των συντάξεων. Βεβαίως αυτό θα αργήσουμε να το μάθουμε, θέλουμε ακόμα 2 μήνες να το μάθουμε.

Μακάρι, μακάρι κ. Πολύζο. Το ευχόμαστε. Αλλά ξέρετε τώρα, όλο αυτό είναι λίγο φαιδρό, προκαλεί μια ιλαρότητα. Διότι, αυτή η κυβέρνηση μόνη της ψήφισε τις περικοπές στις συντάξεις. Δεν υπήρχε καμιά ανάγκη τον Γενάρη του 2015 για μειώσεις, για περικοπές στις συντάξεις. Ουδείς τη ζήταγε. Όλοι λέγανε ότι ήταν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα. Η άφρων πολιτική με τον Βαρουφάκη, τα capital controls, τα δημοψηφίσματα, την εκροή ακόμη περισσότερων δεκάδων, εκατοντάδων χιλιάδων νέων στο εξωτερικό, η αύξηση της αδήλωτης εργασίας επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, η αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ, είχε συνέπειες στα έσοδα των ταμείων και έτσι προέκυψε η ανάγκη περικοπών.
Αυτά δεν υπήρχαν. Προέκυψαν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μακάρι να μην υπάρξουν περικοπές, αλλά δεν μπορεί να είναι επιχείρημα ότι οι 70άρηδες πια είναι στην έξοδο της ζωής τους και να τίθεται αυτό ως βασικό επιχείρημα από τον πρωθυπουργό ή τον κ. Τσακαλώτο.

Επειδή θα δημοσιευτεί στο φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης μέχρι την Παρασκευή λένε οι οικονομικοί συντάκτες η απόφαση για την άρση των capital controls ως προς τους ιδιώτες στο εσωτερικό. Εν πάση περιπτώσει, δεν θα έχουμε capital control και αρχές του 2019 θα έχουμε την πλήρη άρση και για τις επιχειρήσεις με τα πάρε δώσε που έχουν με το εξωτερικό. Σας το έκαψε αυτό; Γιατί ήταν μια από τις βασικές εξαγγελίες του δικού σας αρχηγού στη Θεσσαλονίκη.

Μακάρι, μακάρι να γίνει. Αλλά, όλ’ αυτά σας λέω τώρα δεν θα υπήρχε καμιά ανάγκη να τα συζητάμε αν δεν είχε περάσει αυτή η λαίλαπα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ των τεσσάρων χρόνων. Υπήρχε καμιά ανάγκη για capital controls τον Γενάρη του 2015; Η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια. Χάσαμε τέσσερα χρόνια, μπήκαμε σε αυτή τη δοκιμασία και τώρα να πανηγυρίζουμε γιατί θα βγούμε από τα capital controls; Μακάρι να βγούμε, να πανηγυρίζουμε γιατί δεν θα κοπούν οι συντάξεις. Μακάρι να μην κοπούν, αλλά ποιος τις έφερε τις μειώσεις;

Κύριε υπουργέ, πάμε επειδή έχετε θητεύσει και στο χώρο της εκπαίδευσης ως πολιτικό προσωπικό εννοώ, και έχετε ευαισθησία, θα έχουμε από κυβέρνηση ΝΔ ιδιωτικά πανεπιστήμια; Το λέω και για να τρολάρω τον καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που είναι ήδη εδώ για να σας διαδεχθεί. Θα έχουμε ιδιωτικά, γιατί ακούω πολλούς γονείς να γκρινιάζουν γιατί το παιδί μου να πηγαίνει στην Κύπρο ή ακόμη μακρύτερα και να μην έχω τη δυνατότητα να έχω εδώ το ιδιωτικό πανεπιστήμιο;

Υπήρξα και τομεάρχης Παιδείας. Κοιτάξτε, καταρχήν να σας πω ότι η ΝΔ πιστεύει στη δημόσια παιδεία και στηρίζουμε τον πυλώνα της δημόσιας εκπαίδευσης. Από κει και πέρα,όμως, υπάρχει μια διεθνής πραγματικότητα, στην οποία δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια. Να τη δούμε και υπάρχει ένα ζήτημα. Έχουμε εκροή χιλιάδων φοιτητών που δεν περνούν στα ελληνικά πανεπιστήμια ή αναζητούν καλύτερες σπουδές, καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Η χώρα λοιπόν αντί να έχει εκροή ανθρώπινου δυναμικού, εκροή πόρων, θα μπορούσε να είναι πόλος έλξης φοιτητών από όλη την ανατολική Μεσόγειο, τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Θα το κάνετε λοιπόν;

Είναι βασική μας εξαγγελία. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος. Φοβούμαι ότι με αυτή την κυβέρνηση θα χαθεί και αυτή η ευκαιρία και θα χαθούν άλλα 5 χρόνια, αν όχι παραπάνω, γιατί αν αυτή η βουλή δεν υποδείξει και το άρθρο 16 προς αναθεώρηση, η επόμενη βουλή δεν μπορεί να το αναθεωρήσει. Εμείς έχουμε πει ελάτε να συνεννοηθούμε. Όλα τα κόμματα ας συμφωνήσουμε να υποδείξουμε ποια άρθρα του συντάγματος προκρίνουμε προς αναθεώρηση. Θα μεσολαβήσουν εκλογές. Ο λαός θα αποφανθεί. Και η επόμενη βουλή θα τα αναθεωρήσει προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Να γνωρίζει ο πολίτης τι εισηγούμαστε όλα τα κόμματα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.youtube.com/watch?v=IVqcll05zt4

 

back to top