Menu
A+ A A-

Μάξιμος 1

Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2018

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο Κανάλι της Βουλής
στην εκπομπή «Βουλής Βήμα»
και στη δημοσιογράφο Αλεξία Κουλούρη

 

Θα κερδίσει η κυβέρνηση το στοίχημα να μην περικοπούν οι συντάξεις;

Μακάρι κ. Κουλούρη, αλλά να θυμίσω ότι δεν υπήρξε καμία ανάγκη μείωσης των συντάξεων μέχρι τον Γενάρη του 2015, μέχρι την πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με την εργαλειοποίηση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, από την τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με την Χρυσή Αυγή. Όλοι τότε έλεγαν ότι είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα, όλοι έλεγαν ότι δεν υπήρχε καμία ανάγκη περικοπής των συντάξεων. Να θυμίσουμε επίσης ότι αυτές τις μειώσεις τις ψήφισε μόνη της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν αυτές τις περικοπές των συντάξεων. Δεν συνέτρεξε, λοιπόν, κανένας λόγος μειώσεων. Φθάσαμε τώρα στο σημείο να εμφανίζεται η κυβέρνηση ότι διαπραγματεύεται την μη περικοπή, την αναβολή της, προκειμένου μέχρι τις εκλογές να μην υποστούν μειώσεις στις τσέπες τους οι συνταξιούχοι. Ακούσαμε ακόμη και μακάβρια επιχειρήματα στη συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη για το προσδόκιμο ζωής των συνταξιούχων που επίκειται μείωση των συντάξεών τους.
Ξέρετε, περιφέρει όλο αυτό το αφήγημα της καθαρής εξόδου μετά την 20η Αυγούστου, εδώ και ένα μήνα, ο πρωθυπουργός. Όμως, πώς μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες ότι μιλούμε για καθαρή έξοδο όταν το επιτόκιο δανεισμού είναι κοντά στο 4,5 %. Η Πορτογαλία που επίσης πέρασε από τη δοκιμασία των μνημονίων δανείζεται γύρω στο 1,5%. Η Κύπρος δανείστηκε με 2,4%, και εμείς έχουμε επιτόκιο αυτή τη στιγμή πάνω από 4%. Η Κύπρος, όμως, εξήλθε από τα μνημόνια γιατί δεν είχαν την αντιπολίτευση που είχαμε εμείς με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που παρατείναν για άλλα 4 χρόνια την περιπέτεια της χώρας, ενώ η χώρα θα έβγαινε τον Γενάρη του 2015 από την περιπέτεια εκείνη.

Σε κάθε περίπτωση, τώρα μετά τις 20 Αυγούστου είναι ένα ικανό διάστημα για να βγούμε στις αγορές ή ακόμη υπάρχει ανασφάλεια και πρέπει να περιμένουμε;

Τα μηνύματα που στέλνει η κυβέρνηση στις αγορές στους επενδυτές δεν είναι ό,τι καλύτερο, ότι δεν θέλει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, τα μηνύματα που εκπέμπει ότι ετοιμάζεται…

Δια της πειθούς έχει πει ο κ. Τσακαλώτος ότι θα προχωρήσει το θέμα των συντάξεων.

Μα εδώ βλέπω κάθε μέρα ανακοινώσεις κυβερνητικών στελεχών, συνεντεύξεις, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον κ. Δραγασάκης, στα φιλοκυβερνητικά φύλλα βλέπουμε ακόμη και σενάρια μονομερών πρωτοβουλιών. Εμείς δεν ψηφίσαμε αυτήν την μείωση. Εμείς λέμε ότι, από τη στιγμή που λένε ότι η έξοδος είναι καθαρή και δεν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις, όταν έχουν προνομοθετήσει περικοπές συντάξεων περικοπή αφορολόγητου, για το οποίο δεν γίνεται καμία συζήτηση, κι αυτό σημαίνει μείον ένα μισθό και μείον μια σύνταξη από 01.01.20. Έχουν ψηφίσει υπερμέγεθη υπερπλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και μέχρι το 2060 στο 2,2%. Αυτά δεν δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο τέτοιο για να υπάρχει οξυγόνο στην αγορά, η δυνατότητα εκτίναξης ενός επενδυτικού μπαμπ που χρειάζεται η χώρα. Λέω, λοιπόν, ότι όλα αυτά τα οποία παρουσίασε ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη είναι μέτρα ακοστολόγητα, αντιφατικά και πρόχειρα. Αυτά στέλνουν λάθος μηνύματα στις αγορές και γι’ αυτό υπάρχει αυτός ο εκνευρισμός.

Στηρίξατε, όμως τον κατώτατο μισθό.

Βεβαίως, είπαμε ότι η τροπολογία αυτή ουσιαστικά είναι μια επικαιροποίηση του νόμου Βρούτση, της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, οπότε «καλώς τα τα παιδιά», τότε δεν την ψήφισαν, την καταψήφισαν, τώρα έρχονται να την υιοθετήσουν, αυτοί που έλεγαν ότι θα πάνε, την επομένη μέρα που θα σκίζανε τα μνημόνια, τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Δεν το είδαμε. Αυτό θα αφορά και τις υπόλοιπες εξαγγελίες, όπως για τον ΕΝΦΙΑ. Κοιτάξτε ό,τι θεωρούμε σωστό θα το κάνουμε. Αλλά σας λέω ότι, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε μια ολοκληρωμένη κοστολογημένη πρόταση απεναντίας είδαμε από πλευρά του πρωθυπουργού πλίνθους και κέραμους ατάκτως εριμμένους. Δηλαδή αντιφατικά μεταξύ τους μέτρα, οπότε δεν μπορείς να λες από την μια ότι θα έχεις μείωση των φόρων και από την άλλη αύξηση των δαπανών. Θα πρέπει να έχεις μείωση δαπανών. Και εδώ υπόσχεται περαιτέρω διορισμούς στο δημόσιο. Τα μέτρα είναι πρόχειρα.

Εγώ μιλάω για τα οικονομικά.

Τα μέτρα αυτά, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων εντός 4ετίας στο 25%, όταν με τα λεγόμενα αντίμετρα πριν μερικούς μήνες ψηφίσανε ότι το 2019 θα μειώνονταν στο 26%. Εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ότι θα δώσει επίδομα ενοικίου σε 300 χιλιάδες νοικοκυριά, όταν λίγους μήνες είχαν ψηφίσει με τα λεγόμενα αντίμετρα επίδομα στέγασης για 600 χιλιαδες. Γι’ αυτό σας λέω ότι είναι πρόχειρα, αντιφατικά και συγκρουόμενα. Και δεν μπορεί να πεισθούμε για την ειλικρίνεια των προθέσεων. Και δεν μπορεί να καμαρώνει ο ίδιος που αύξησε την φορολογία των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων γιατί τώρα θα τη μειώσει. Δεν μπορεί να καμαρώνει ότι θα μειώσει τον ΦΠΑ αυτός που τον αύξησε και μάλιστα πήγε στον μεγάλο συντελεστή μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών, όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση. Δεν μπορεί να καμαρώνει ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, όταν αύξησε τις αντικειμενικές αξίες. Εμείς μιλούμε για οριζόντια μείωση 30%, εδώ μιλούνε για μια μείωση στην πολύ μικρή ιδιοκτησία και, ουσιαστικά, τιμωρούν την μεσαία τάξη και απαξιώνουν περαιτέρω την ακίνητη περιουσία. Δεν μπορούν να μιλούν για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αυτοί που ψήφισαν τον νόμο Κατρούγκαλου, που σφαγίασε τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτόν τον νόμο βεβαίως θα τον καταργήσουμε, και υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μια οριζόντια μείωση 15% στις ασφαλιστικές εισφορές.

Πώς σχολιάζετε το άνοιγμα που γίνεται από πλευράς της Ευρώπης προς τις προοδευτικές συμμαχίες. Ένα κάλεσμα, το οποίο γίνεται όλο και πιο έντονο.

Ένα σχόλιο πρώτα, όσον αφορά στις συντάξεις. Είναι λυπηρό ξέρετε να μην έχουμε ως βάση συζήτησης τους αριθμούς. Η συμπεριφορά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προσομοιάζει με το αν οι αριθμοί δεν συμφωνούν μαζί μας τόσο το χειρότερο για τους αριθμούς! Τον Ιανουάριο του 2015, δεν υπήρχε καμία ανάγκη μείωσης των συντάξεων που ψήφισαν και θα ισχύσουν εάν δεν αλλάξει κάτι από την 01.01.19. Δυστυχώς, αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι ότι το συνταξιοδοτικό πρόβλημα επήλθε από την άφρονα πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε με τα δημοψηφίσματα, με την αστάθεια που δημιούργησε στις αγορές, την φυγή ακόμη περισσότερο νέων επιστημόνων, την αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας την αύξηση της αδήλωτης εργασίας την μείωση των εσόδων στα ταμεία. Άρα για να μη συζητούμε την μείωση των συντάξεων και να ανοίξει μια συζήτηση για αύξηση των συντάξεων θα πρέπει να ανοίξουν δουλειές. Αν δεν ανοίξουν δουλειές, αν δεν υπάρξει αύξηση απασχόλησης όλη η συζήτηση θα είναι πώς θα αποτρέψουμε μειώσεις. Η ΝΔ ως φιλελεύθερη παράταξη ξέρει να δημιουργεί δουλειές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε έναν οδικό χάρτη στη Θεσσαλονίκη για μείωση της ανεργίας κατά 7% μέσα στην επόμενη τριετία και τη δημιουργία 600.000 νέων θέσεων απασχόλησης. Με λιγότερη γραφειοκρατία, με προσέλκυση επενδύσεων, με σταθερό φορολογικό πλαίσιο, με λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές. Μόνον έτσι θα δημιουργηθεί ένα τέτοιο περιβάλλον που να έρθουν επενδύσεις και να πάρει μπροστά η οικονομία.

Αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα μετά τις εκλογές με ποιους θα πάει η ΝΔ, με βάση τις δημοσκοπήσεις, εφόσον είναι πρώτο κόμμα;

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα την δώσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του. Αυτός θα μας υποδείξει και την κυβερνητική πλειοψηφία που μπορεί να συγκροτηθεί στην επόμενη βουλή. Εμείς επιδιώκουμε βεβαίως την αυτοδυναμία, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι και με αυτοδυναμία θα επιχειρήσει να έχει ευρύτερες συναινέσεις. Έχουμε μπροστά μας τον Γενάρη του 2020 την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας πιστεύω ότι θα υπάρχει πλειοψηφία που θα εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε την εργαλειοποίηση για πολλοστή φορά της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου η χώρα να μπει σε εκλογική περιπέτεια και πάλι. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία για συνταγματική αναθεώρηση. Να αποσυνδεθεί η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της βουλής, όπως και μια σειρά άλλα ζητήματα που εμείς θέτουμε. Η κυβέρνηση ευκαιριακά αντιμετωπίζει κι αυτήν τη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος, με μια επιτροπή που συγκροτήθηκε, και καμία θέση, κανένα πρόγραμμα δεν μας κοινοποιήθηκε. Η δική μας η θέση είναι ότι όλα τα άρθρα που τα κόμματα προτείνουν προς αναθεώρηση να υποδειχθούν από αυτή τη βουλή και η επόμενη βουλή, αφού θα έχει μεσολαβήσει και η ψήφος του ελληνικού λαού, να αποφασίσει σε ποια κατεύθυνση θα αναθεωρηθούν.

Πώς βλέπετε τις διεργασίες σε κατεύθυνση προοδευτικών συμμαχιών στην Ε.Ε

Είναι εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το στραπάτσο που έπαθε μετά τα δημοψηφίσματα, που θα έσχιζε τα μνημόνια, θα τα καταργούσε με ένα νόμο, μετά την ανώμαλη προσγείωση που υπέστη και ο ίδιος ως κομματικός μηχανισμός -αλλά βεβαίως ο λογαριασμός πληρώνεται από τον ελληνικό λαό- επιχειρεί μια μετατόπιση προς τη σοσιαλδημοκρατία. Βλέπουμε ένα διαρκές φλερτ με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ομοίως και στο εσωτερικό. Έχουμε ένα διχασμό προσωπικότητας.
Δεν μπορεί από την μία να κατηγορείς το παλαιό πολιτικό προσωπικό τα παλαιά κόμματα για όλες τις παθογένειες της μεταπολίτευσης και από την άλλη να ερίζουν με το ΚΙΝΑΛ ποιοι είναι οι κληρονόμοι του Αντρέα Παπανδρέου. Μόνον φιέστα δεν οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο δημιουργίας του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν μπορεί από την μία να κατηγορείς τα παλαιά κόμματα, το παλιό πολιτικό προσωπείο για όλα τα δεινά της χώρας και από την άλλη στην μαρκίζα τους στην φίρμα επάνω να βλέπουμε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ: Κουρουμπλή, Κατρούγκαλο, Σπίρτζη, Κοτζιά, Τόσκα, μια σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Όλ’ αυτά δεν συνάδουν
Και στην Ευρώπη προσβλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι ένα κόμμα που εμφανίζεται να έχει υψηλότερα ποσοστά από το ΚΙΝΑΛ ή το Ποτάμι και επιχειρούν και αυτοί ενόψει της προσπάθειας που κάνουν, προφανώς τους ενδιαφέρει το ζήτημα των ευρωεκλογών. Η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ πώς εξηγείται;
Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση ιδεοληπτική που επειδή ψηφίζει δυο δυο τα μνημόνια επιχειρεί σε άλλους τομείς να δώσει εξετάσεις αριστεροφροσύνης και τα κάνει κυρίως στην παιδεία και κυρίως στη δημόσια τάξη.
Στην παιδεία σήμερα διάβασα το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου. Μιλούμε για παρωδία. Όλ’ αυτά δείχνουν τις ιδεοληψίες τους. Ψηφίζουν δυο δυο τα μνημόνια, και το τρίτο και το οιονεί τέταρτον, με περικοπή συντάξεων, περικοπή αφορολόγητου, πλεονάσματα μέχρι το 2060, υπερταμείο για 100 χρόνια. Φέρανε τον κ. Παρασκευόπουλο που θα μείνει στην ιστορία με τον νόμο που έχει βγάλει πέραν των 10.200 φυλακισμένων με ευνοϊκές διατάξεις που έχουν διασύρει τη χώρα διεθνώς. Αλλά διαβάζουμε σήμερα για ένα πόρισμα που λέει ότι θα κάνουν διαλέξεις στους καταληψίες, ότι δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη από τους καθηγητές και τους φοιτητές, να τους δώσουμε και χώρους αναψυχής, μέσα στα πανεπιστήμια. Μιλούμε για μια κυβέρνηση που έχει σχιζοφρενική συμπεριφορά.

Μάξιμος 2 2

Οι παρεμβάσεις του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.youtube.com/watch?v=pPgnN2k9KtI

 

back to top