Menu
A+ A A-

Μάξιμος Πρωινό ΣΚΑΙ 1

Αθήνα, 9 Αυγούστου 2018

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ
και στους δημοσιογράφους Ναντίν Χαρδαλιά και Νίκο Υποφάντη

Να καλωσορίσουμε τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, από τη Νέα Δημοκρατία, βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών του κόμματος. Έχουμε πολλά ζητήματα, ανοιχτά, θα ξεκινήσουμε, όπως καταλαβαίνετε με τις εξελίξεις και τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το θέμα της πυρκαγιάς στην Αν. Αττική. Θα ήθελα να σας ξεκινήσω αντίστροφα και όχι με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά με το πρώτο θέμα της «Καθημερινής», ότι φαίνεται να υπάρχουν σκιές στις έρευνες και κυρίως να καταγράφονται άλλες ώρες από αυτές που πραγματικά πήγαν αξιωματικοί στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Υπάρχουν και κάποιες καταγγελίες για πιθανή προσπάθεια παραποίησης στοιχείων, βρίσκεται σε εξέλιξη και η έρευνα. Πως σας ακούγονται όλα αυτά, δεδομένου ότι ζητάτε όλοι την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης για την απόδοση ευθυνών.

Κοιτάξτε, το είδα και εγώ το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» και πραγματικά εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά. Νομίζω ότι η υπόθεση αυτή θα διαλευκανθεί από τη στιγμή που η δικαιοσύνη έχει επιληφθεί όλης αυτής της τραγωδίας. Και γι’ αυτό, αν θέλετε, εμείς ήμασταν πάρα πολύ επιφυλακτικοί σε εξεταστικές επιτροπές, γιατί νομίζω θα εκφυλίζονταν σε μια διαδικασία στείρας κομματικής αντιπαράθεσης. Νομίζω ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή χειρίστηκε το όλο θέμα με περισσή υπευθυνότητα. Η ΝΔ έδειξε απόλυτο σεβασμό στο πένθος, στον πόνο των οικογενειών και στη μνήμη των θυμάτων.

Δεν έχει ξεπεραστεί…

Αναμφίβολα δεν θα ξεπεραστεί. Ακόμη δεν έχουμε πλήρη ταυτοποίηση όλων των νεκρών, των θυμάτων. Έχουμε ακόμη αγνοουμένους. Από κει και πέρα, νομίζω η διαχείριση όλης αυτής της υπόθεσης από την κυβέρνηση είναι τραγική. Αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων η κυβέρνηση. Ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνιακή διαχείριση αυτής της τραγωδίας και φάνηκε από το πρώτο βράδυ της πυρκαγιάς με εκείνο το «θέατρο της Δευτέρας», με τον πρωθυπουργό στο συντονιστικό με τις κάμερες...

Γνώριζε ή όχι ο πρωθυπουργός για τους νεκρούς;

Αν δεν γνώριζε ο πρωθυπουργός, έπρεπε την επομένη να καρατομήσει όλους όσους γνώριζαν. Διότι η σύσκεψη έγινε αργά το βράδυ, οι νεκροί ήταν αρκετές ώρες νωρίτερα διαπιστωμένοι. Πλέον, τα γεγονότα έρχονται στην επιφάνεια και τα πληροφορούμαστε καθημερινά. Και συνέβαλε καθοριστικά θα έλεγα το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ και η κάλυψη που έδωσε στα γεγονότα όλες αυτές τις μέρες. Ακολούθησε η παράσταση στο υπουργικό συμβούλιο με τον πρωθυπουργό που είπε ότι αναλαμβάνει μεν τις πολιτικές ευθύνες, αλλά αυτό δεν συνεπάγονταν στην πράξη τίποτα. Δεν είχαμε αποπομπές, καρατομήσεις, παραιτήσεις.

Η πολιτική ευθύνη είναι και η έμπρακτη στήριξη ουσιαστικά στους πληγέντες. Αυτή είναι η ρητορική.

Κυρία Χαρδαλιά, αυτό είναι η επόμενη μέρα. Το πως φτάσαμε στην τραγωδία, όμως, δεν θα πρέπει να το δούμε; Τι λάθη, τι παραλείψεις, τι εγκληματικές ενέργειες έγιναν ή δεν έγιναν και οδηγηθήκαμε σε αυτό που ζούμε; Άρα, λοιπόν, θα έπρεπε να δούμε την προηγούμενη μέρα για να πάμε στην επόμενη. Ακολούθησε η συνέντευξη που στήθηκε με όλους τους πρωταγωνιστές που αλληλοσυγχαίρονταν οι αρχηγοί και οι υπουργοί. Και μετά 11 μέρες είχαμε την καρατόμηση του κ. Τόσκα. Εγώ λέω αν οι αρχηγοί ευθύνονται για επιχειρησιακά λάθη, αυτοί που συντόνισαν όλη αυτή την επικοινωνιακή φιέστα, τη συνέντευξη εκείνη, ο σκηνοθέτης, ο κ. Τζανακόπουλος, ο σεναριογράφος, ο πρωθυπουργός, δεν θα έπρεπε και αυτοί να παραιτηθούν, να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους;

Δεν θα επαναλάβω τον χαρακτηρισμό, αλλά νομίζω ότι είναι αν μη τι άλλο τουλάχιστον απρέπεια με το θεσμό του βουλευτή να χρησιμοποιεί κάποιος τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς και μάλιστα δημοσίως για έναν αρχηγό κόμματος, για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (σχετικά με το σχόλιο της κας Αυλωνίτου). Κύριε Χαρακόπουλε θα ήθελα ένα σχόλιο.

Νομίζω ότι η αισθητική του πολιτικού λόγου που χρησιμοποιούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που διολισθαίνουν καθημερινά σε απαράδεκτες, σε χυδαίες εκφράσεις πεζοδρομίου, δείχνει ότι έχουν χάσει κυριολεκτικά την ψυχραιμία τους. Επιχειρούσανε να στήσουν μια επικοινωνιακή φιέστα στις 21 του μηνός ότι η χώρα πια βγαίνει από την κρίση, βγαίνει από τα μνημόνια, ότι αυτοί είναι οι σωτήρες του τόπου. Παρ’ ότι έχουν υπονομεύσει και έχουν δεσμεύσει τη χώρα για πολλά χρόνια ακόμη με ένα οιωνεί. τέταρτο μνημόνιο. Και τους προέκυψε η εθνική αυτή τραγωδία και τους χάλασε τη… σούπα. Το ομολογούν κυνικά, ο κ. Πολάκης, ο κ. Κουβέλης χτες με όσα δήλωσε στην κρατική τηλεόραση. Νομίζω ότι ο εκνευρισμός τους είναι πια εμφανής, δεν τους σώζει τίποτα.

Τέτοιες εκφράσεις. Είναι επίπεδο βουλής αυτό;

Νομίζω ότι το προεδρείο της βουλής θα πρέπει να την ανακαλέσει στην τάξη, να κληθεί η συγκεκριμένη βουλευτής στην αρμόδια επιτροπή της βουλής και τουλάχιστον να ζητήσει συγνώμη, αν δεν το έχει κάνει ήδη. Ας ακούσουμε έστω τη συγνώμη, γιατί δεν την ακούσαμε ακόμη και για τα θύματα αυτής της τραγικής φωτιάς, τα δεκάδες θύματα. Ένα συγγνώμη έστω και από την κα Αυλωνίτου, κάτι θα σηματοδοτούσε. Μακάρι να το πει.

Θα ήθελα και ένα σχόλιο σας για το τι θα περιλαμβάνει, τι αλλαγές θα περιλαμβάνει αυτό το περίφημο νέο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός.

Κοιτάξτε, επειδή θέλω να είμαι υπεύθυνος σε αυτά που λέω, θα το ακούσουμε το σχέδιο και τότε θα το σχολιάσουμε. Αλλά εκείνο, όμως, που μπορώ να πω είναι το εξής, ότι μέχρι σήμερα οι κινήσεις του δείχνει ότι είναι καθαρά κινήσεις επικοινωνιακής διαχείρισης και δυστυχώς φαίνεται ότι από το πάθημα αυτό της φωτιάς, της καταστροφής αυτής, αλλά και από τη Μάνδρα νωρίτερα, με τις πλημμύρες, δεν άντλησαν στην κυβέρνηση τα οδυνηρά διδάγματα. Αυτό δείχνουν τουλάχιστον οι μέχρι τώρα αντιδράσεις. Η καρατόμηση για παράδειγμα, η μεταχρονολογημένη, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του κ. Καππάκη, που ανήκε, όπως και ο κ. Τόσκας στην ομάδα “Πράττω”, που με την απραξία της έκαψε εν τέλει την κυβέρνηση, οδήγησε σε τι; Στην αντικατάστασή του με ένα άλλο κομματικό στέλεχος τον κ. Ταφύλλη, για τον οποίο διαβάζω ότι υπάρχουν γκρίζα ερωτηματικά για διαχείριση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αντί να διδαχθούμε λοιπόν από αυτή την περιπέτεια, να καλέσουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα, εμπειρογνώμονες, να δούμε από το εξωτερικό παραδείγματα πως αντιμετωπίζουν εκεί τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, εμείς ακολουθούμε και πάλι την πεπατημένη, σαν να μην έγινε τίποτα, σαν να μην θρηνήσαμε νεκρούς.
Και φοβούμαι ότι με αυτή τη λογική του πυροτεχνήματος σχεδιάζεται και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης ενόψει της ΔΕΘ, στοχεύοντας να αλλάξει έτσι την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα. Φοβούμαι, όμως, ότι ο πολιτικός χρόνος για αυτή την κυβέρνηση έχει ήδη λήξει, έχει ήδη ακουστεί το σφύριγμα της λήξης. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα προχώρησε στην υπουργοποίηση του κ. Κουβέλη, δείχνει ότι δεν έχει πάγκο. Αυτά που ακούω ότι θα πάρει από τα ρετάλια του ΠΑΣΟΚ, από τα πολιτικά αζήτητα, δείχνουν ότι έχει εκπνεύσει ο πολιτικός βίος αυτής της κυβέρνησης. Αν παίρνεις πολιτικά πρόσωπα από τα αζήτητα, από τα καλάθια, ρετάλια, ο ανασχηματισμός, θα είναι ανασχηματισμός κουρελού, δεν υπάρχει αμφιβολία.

Χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι με αφορμή το σκοπιανό, εάν προχωρήσουν στα Σκόπια και πει το ναι, εγώ θα ρίξω την κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας.

Κοιτάξτε, έχουμε δει τόσες κυβιστήσεις του κ. Καμμένου που δεν αποκλείεται να δούμε μια ακόμη. Καταλαβαίνω ότι έχει περιέλθει σε τέτοια τραγική αμηχανία με την εξαΰλωση των ποσοστών του κόμματός του, που καταφεύγει σε αυτές τις τοποθετήσεις. Μένει στην πράξη να το δούμε. Εγώ έχω την αίσθηση ότι αντιλαμβάνεται ότι μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα, να επικυρωθεί από την κυβέρνηση των Σκοπίων για να έρθει στην ελληνική βουλή, πλησιάζει πια και ο χρόνος είτε τον Γενάρη να έχουμε προσφυγή με επίκληση ότι κλείνει πια 4 χρόνια αυτή η κυβέρνηση, είτε σέρνοντας τα πράγματα μέχρι να έρθει για επικύρωση στη βουλή, να πάμε τον Μάιο σε τετραπλές κάλπες. Εδώ θα είμαστε να το δούμε.

Κύριε Χαρακόπουλε θα ήθελα ένα σχόλιο, υπήρξε και πρωτοσέλιδο σήμερα στο ζήτημα των αυθαιρέτων, που είναι και από τα βασικότερα αφηγήματα της κυβέρνησης. Τιτλοφορείται ως επιχείρηση μπουλντόζα, σήμερα υπάρχει και στην «Εφημερίδα των Συντακτών» δημοσίευμα που καρφώνει συγκεκριμένα στελέχη σας, της ΝΔ, τον κ. Οικονόμου, τον κ. Μπούρα και τον κ. Βλάχο, ότι είχαν παγώσει τη διαδικασία κατεδάφισης αυθαιρέτων. Ήθελα ένα σχόλιο γι’ αυτό.

Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση με την «επιχείρηση μπουλντόζα», όπως ειπώθηκε, επιχειρεί με τη σκόνη που θα σηκωθεί, με τον κουρνιαχτό που θα σηκωθεί να επισκιάσει τις τραγικές ευθύνες της για τη φονική πυρκαγιά. Από κει και πέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του δήλωση μίλησε για διαχρονικές ευθύνες της ελληνικής πολιτείας στο ζήτημα της αντιμετώπισης των αυθαιρέτων. Υπήρχε πάντοτε η λαϊκή πίεση και κάθε τόσο μια κυβέρνηση ερχότανε να τακτοποιήσει μια γενιά αυθαιρέτων και έτσι φτάσαμε εδώ. Όμως, είναι άμοιροι ευθυνών και μπορούν να έρχονται και να λιθοβολούν το παρελθόν, τα κόμματα που κυβέρνησαν, οι νυν κυβερνώντες;
Δεν σας λέω για τη στάση που κρατούσαν όταν ήταν αντιπολίτευση, τι λέγανε, διαφωνούσανε τότε με την τακτοποίηση, τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων; Ας δούμε τι κάνανε σήμερα. Επικαλεστήκατε την «Εφημερίδα των Συντακτών». Η «Εφημερίδα των Συντακτών» ήταν που είχε στο παρελθόν επί κυβερνήσεων Τσίπρα πρωτοσέλιδο τίτλο “Το αφεντικό τρελάθηκε” για τον κ. Σπίρτζη που καλούσε σε τακτοποίηση με πολύ πιο ευνοϊκότερους όρους, σε νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων, όχι μόνο της Αττικής, αλλά όλης της χώρας. Λοιπόν, είναι πολύ νωπά όλα αυτά και νομίζω ας μην κρύβονται πίσω από τέτοιες επιχειρήσεις, αν θέλετε, μετακίνησης των ευθυνών στο παρελθόν. Είναι 4 χρόνια κυβέρνηση, 1692 αμετάκλητες τελεσίδικες αποφάσεις κατεδαφίσεων υπάρχουν, τις οποίες 4 χρόνια τώρα δεν τις υλοποιούν. Ποιος τους εμποδίζει; Οι υπουργοί τους που παίρνουν αποφάσεις αναστολής κατεδαφίσεων. Οφείλει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός σήμερα το μεσημέρι αφού θα βρεθεί στην Πολιτική Προστασία να δώσει μια απάντηση και για αυτά, να επωμιστεί το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί και να μην εμφανίζεται ως ο ανεύθυνος άρχων λόγω της μικράς του ηλικίας. Μπορεί ηλικιακά να είναι νέος, αλλά φαίνεται ότι είναι και πολιτικά μικρός με τον τρόπο που αντιμετωπίζει, με τέτοια μικροψυχία αυτή τη μεγάλη εθνική τραγωδία.

Ένα σχόλιο για όσα ανέφερε χτες ο κ. Κουβέλης, έγινε πολύ συζήτηση γύρω από την αναφορά του στο ότι είναι μαυρισμένη η ψυχή των ανθρώπων, αλλά βγαίνουμε και από τα μνημόνια. Θεωρήθηκε συμψηφισμός από πολλούς αν και ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ήταν η πρόθεσή του.

Οι δηλώσεις Κουβέλη, αν δεν είναι ατυχείς και προφανώς δεν είναι, γιατί δεν άκουσα καμία διόρθωση από χτες που ειπώθηκαν, είναι πραγματικά ύβρις στη μνήμη των δεκάδων θυμάτων, αλλά και των οικογενειών που βίωσαν αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Με λυπεί ιδιαίτερα η διαπίστωση αυτή, διότι δεν είναι για τον κ. Πολάκη που μας έχει συνηθίσει, αλλά για έναν έμπειρο πολιτικό, που θα περίμενα να είναι πολύ πιο προσεχτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του για τέτοια θέματα.

Δείτε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην κάτωθι ηλεκτρονική διεύθυνση (από το 0:39:05 - 1:08:30):
http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=310016

back to top