Menu
A+ A A-

984 fm

Μάξιμος

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον «Αθήνα 9.84» και του δημοσιογράφους Απόστολο Χονδρογιάννη και Γιώργο Κατσίγιαννη

Αθήνα, 8 Αυγούστου 2018

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλωσορίσουμε τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, είναι ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Λαρίσης. Κύριε Χαρακόπουλε, καλημέρα.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα. Καλημέρα και στους ακροατές μας. Φαντάζομαι είναι πολλοί, γιατί το φετινό καλοκαίρι πολλοί λίγοι Αθηναίοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές, παρ’ ότι είμαστε στον Αύγουστο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι μόνο οι Αθηναίοι, όλος ο κόσμος τραβάει το ίδιο ζόρι.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην Αθήνα μας ακούνε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, μας ακούνε και αλλού. Πως ακούσατε χτες τις εξαγγελίες, τα μέτρα;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε πια με έναν θλιβερό πρωθυπουργό. Η ΝΔ, όπως ξέρετε, από την πρώτη στιγμή, σεβάστηκε απόλυτα το εθνικό πένθος, τον πόνο των οικογενειών, τη μνήμη των θυμάτων -αγγίζουν πια τους 100 οι νεκροί και οι αγνοούμενοι- κράτησε χαμηλούς τόνους, πολιτεύτηκε με σύνεση και υπευθυνότητα, κυρίως καταθέτοντας προτάσεις. Και από την άλλη μεριά, έχουμε μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων, που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η επικοινωνιακή διαχείριση αυτής της ανείπωτης τραγωδίας.
Από την πρώτη στιγμή, από το βράδυ της πυρκαγιάς, θυμίζω στους ακροατές μας, την παράσταση που δόθηκε στο Συντονιστικό, όπου υποτίθεται γινόταν συντονισμός της κατάσβεσης με τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς, τους αρχηγούς, τον γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, παρουσία καμερών -δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.
Στη συνέχεια είχαμε την παράσταση στο υπουργικό συμβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός υποτίθεται ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, χωρίς να υπάρχει καμιά παραίτηση, καμια αποπομπή.
Ακολούθησε η συνέντευξη των αρμοδίων υπουργών, με τον υπουργό τον κ. Τζανακόπουλο και τους αρχηγούς των σωμάτων, της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτοί οι μισοί φύγαν από τον χάρτη πλέον…

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …που αλληλοσυγχαίρονταν, που όλα έγινα καλώς. Και 11 μέρες μετά είχαμε την καρατόμηση-αποπομπή του κ. Τόσκα και στη συνέχεια τις καρατομήσεις των αρχηγών του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας.
Αν όλα έγιναν καλώς, γιατί καρατομήθηκαν αυτοί; Και αν καρατομήθηκαν οι πρωταγωνιστές, ο σκηνοθέτης εκείνης της συνέντευξης, ο κ. Τζανακόπουλος, γιατί παραμένει στη θέση του; Ο σεναριογράφος, που είναι ο κεντρικός καθοδηγητής όλων αυτών, ο πρωθυπουργός, γιατί παραμένει στη θέση του;
Και χτες είχαμε μια ακόμη πράξη…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χτες πάντως ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για ένα πρόβλημα συγκεκριμένο, διαχρονικό και μάλιστα ασκήθηκε κριτική και από τον πρωθυπουργό και στην παράταξη που εκπροσωπείτε με το σκεπτικό ότι και εκείνη κυβέρνησε τα προηγούμενα χρόνια, και δεν κάνατε αυτοκριτική για τα 40 χρόνια που κυβερνούσατε.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν θα δείτε την πρώτη δήλωση του προέδρου της ΝΔ, του Κυριάκου Μητσοτάκη, μίλησε για διαχρονικές ευθύνες του κράτους, που αδυνατεί να προστατέψει τους πολίτες του από τέτοιες θεομηνίες, όπως είναι οι πλημμύρες και πυρκαγιές.
Το ζητούμενο δεν είναι να καταφύγουμε σε δικαιολογίες για παραλείψεις, λάθη του παρελθόντος που είναι υπαρκτά.
Αντικειμενικές δυσκολίες υπήρχαν. Αυθαίρετα έχουμε δεκαετίες. Το ζητούμενο είναι γιατί μια πυρκαγιά, συνήθης στην ανατολική Αττική -η Πεντέλη δίνει κάθε χρόνο πυρκαγιές και στο παρελθόν υπήρξαν πολλές- γιατί, λοιπόν, άλλοτε κατασβήνονταν γρήγορα οι φωτιές αυτές και δεν έφταναν να κάψουν ανθρώπους, να θρηνήσουμε δεκάδες θύματα. Τι διαφορετικό γινόταν στο παρελθόν και δεν έγινε τώρα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κλιματική αλλαγή.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κλιματική αλλαγή δεν είναι σημερινό φαινόμενο, ούτε χθεσινό φαινόμενο. Και όταν μιλούν για ακραία φαινόμενα, ας μας προσδιορίσουν τι λένε ακραίο. Είχαμε θερμοκρασίες που δεν είχαμε στο παρελθόν; Λοιπόν, μην ανατρέχουμε σε αυτά.
Το ερώτημα είναι, όταν την προηγουμένη, η Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας έχει βγάλει κίνδυνο πυρκαγιάς 4 με όριο το 5, τι μέτρα έλαβε για να αντιμετωπίσει το πιθανότατο ενδεχόμενο της πυρκαγιάς;
Όσον αφορά τώρα το νέο έργο που ανεβάζουνε με την κατεδάφιση αυθαιρέτων, φοβούμαι ότι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιχείρηση μπουλντόζα.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …φοβούμαι ότι αυτή η παράσταση της μπουλντόζας, όπως λέτε, έχει στόχο να σηκώσει σκόνη και κουρνιαχτό για να κρύψει τις ευθύνες τους. Αυθαίρετα υπήρχαν, κακώς στο παρελθόν δεν είχαν γκρεμιστεί. Συνολικώς, είναι διαχρονικές οι ευθύνες του κράτους, που καθε τόσο υπό την πίεση της κοινωνίας των πολιτών προχωρούσε σε τακτοποίηση και νέας γενιάς αυθαιρέτων.
Το ζήτημα είναι, αυτοί που σήμερα εμφανίζονται ως κήνσορες τι κάνανε; Σχεδόν 4 χρόνια πια κυβερνούν. Ο κ. Σπίρτζης, υπουργός αρμόδιος της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου, δεν ήταν αυτός που διαφήμιζε την νομιμοποιήση των αυθαιρέτων με διαδικασίες fast track; Σας παραπέμπω στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, φιλικό φύλλο νομίζω προς την κυβέρνηση και στον τιτλο που είχε βγει εκείνες τις μέρες “το αφεντικό τρελάθηκε” και νομιμοποιεί τα πάντα όλα με διαδικασίες fast track. 1692 τελεσίδικες αποφάσεις για κατεδαφίσεις, γιατί δεν υλοποιούνται 4 χρόνια;
Αντιθέτως, βλέπουν το φως της δημοσιότητας παρεμβάσεις και αποφάσεις υπουργών του ΠΑΣΟΚ για αναστολή των κατεδαφίσεων…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του ΣΥΡΙΖΑ, του ΣΥΡΙΖΑ, έχετε μείνει στην εποχή του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο είναι πάντως…

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν βλέπουμε, όμως, βασικούς πρωταγωνιστές, Σπίρτζης, Κουρουπλής, Κατρούγκαλος και λοιποί, εντάξει...
Δυστυχώς, εμφανίζονται ως μια συνέχεια σε πολλά πράγματα και σε αμαρτίες που κληρονομήσαμε και εμείς από το παρελθόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ασκείτε κριτική στο τι έκανε και τι δεν έκανε τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση, αλλά ένα ερώτημα έχει να κάνει με το τι θα κάνει η ΝΔ τώρα. Αν θα επιδείξει αυτή την πολιτική βούληση, την οποία λέει ότι διαθέτει και προχωρήσει και υπάρξουν και κατεδαφίσεις. Η ΝΔ θα στηρίξει μια τέτοια πρωτοβουλία από δω και πέρα πλέον.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να αντλήσουμε τα οδυνηρά διδάγματα και από αυτή την τραγωδία και από την τραγωδία που ζήσαμε με τις πλημμύρες στη Μάνδρα, δυο φορές, όπου και εκεί συνελήφθη τελείως απροετοίμαστη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα και τότε κύριε Χαρακόπουλε, πάλι με τον ίδιο τρόπο, η κυβέρνηση είχε βγει και μίλαγε για τα αυθαίρετα ότι θα τα γκρεμίσει και μάλιστα η λύση η συγκεκριμένη που ακούμε τις τελευταίες μέρες, που υπήρχε από την περίοδο τη δική σας με τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, την ξανακούσαμε και λίγες μέρες μετά την καταστροφική πλημμύρα στη Μάνδρα της Αττικής.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Το θέμα είναι λοιπόν, όπως σας περιέγραψα, ότι δυστυχώς, η κυβέρνηση αυτή πολιτεύεται με μια τέτοια λογική, επικοινωνιακής διαχείρισης αυτής της τραγωδίας και δεν αντλεί οδυνηρά διδάγματα, προκειμένου να διορθωθούν κακώς κείμενα και να μην επαναληφθούν, γιατί το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει. Μην ζήσουμε και άλλη τέτοια τραγωδία. Και χαρακτηριστικό παράδειγμα θα σας έλεγα κύριε Κατσίγιαννη, είναι το γεγονός ότι έβγαλε ένα κομματικό στέλεχος, τον κ. Καππάκη, που ως γνωστόν ανήκε στην συνιστώσα “πράτω” που με την… απραξία της έκαψε την κυβέρνηση -και ο κ. Τόσκας άνηκε σε αυτή τη συνιστώσα, ο κ. Κοτζιάς, επίσης, που έχει ανοίξει το άλλο θέμα που ταλανίζει και στοιχίζει εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ, το μακεδονικό.
Λοιπόν, έβγαλε τον κ. Καππάκη και έφερε ένα άλλο κομματικό στέλεχος τον κ. Ταφύλλη, ως Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Αντί να δει συνολικά μια αναμόρφωση της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ακολουθεί την πεπατημένη του παρελθόντος.
Η ΝΔ πριν το συνέδριο της, το τακτικό, το προγραμματικό, είχε κάνει μια ειδική ημερίδα για το περιβάλλον και κατέθεσε και προτάσεις, αν θέλετε, για την αναμόρφωση της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να υπάρχει μια ευελιξία.
Πέραν αυτών, μετά και από αυτή την τραγική περιπέτεια που ζούμε όλες αυτές τις μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από έναν ακαδημαϊκό δάσκαλο, τον καθηγητή, τον κ. Συνολάκη με την ομάδα του να επεξεργαστούν προτάσεις αναμόρφωσης συνολικά της Πολιτικής Προστασίας για να μην ξαναζήσουμε μια άλλη τέτοια τραγωδία, όπως αυτη στην Αν. Αττική.
Λοιπόν, ας δούμε με τεχνοκράτες, με εμπειρογνώμονες, με ακαδημαϊκούς που διαθέτει η χώρα, αν θέλετε ας δούμε και παραδείγματα από άλλες χώρες, δεν χρειάζεται κάθε φορά να ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα, πως θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα και όχι να καταφευγουμε στην πεπατημένη του παρελθόντος, όπως δυστυχώς κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με κομματικά στελέχη σε τέτοιες θέσεις ευθύνης που στοιχίζουν ζωές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Τσίπρας, πάντως, χτες από το Λαύριο είπε -και θα ήθελα να μου το εξηγήσετε λίγο πως το εκλαμβάνετε εσείς- ότι αναλαμβάνει το μερίδιο, την ευθύνη που του αναλογεί.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, στην πράξη πως μεταφράζεται αυτή η ευθύνη που αναλογεί;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς πως περιμένετε να μεταφραστεί, τι θα έπρεπε να κάνει ο πρωθυπουργός κατά την άποψή σας.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα σας είπα. Το πρώτο είναι θα έπρεπε να αποδώσει άμεσα τις ευθύνες στους επιχειρησιακούς και πολιτικούς προϊστάμενους, οι οποίοι δεν είχαν προφανώς την ευθιξία, την τσίπα -είναι κάτι που λείπει από αυτή την κυβέρνηση. Εγώ αδυνατώ πραγματικά να σκεφτώ ποιος σοβαρός άνθρωπος που έχει μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια με 100 νεκρούς, θα παρέμενε στη θέση του, χωρίς να υποβάλλει την παραίτησή του!
Γιατί εδώ ζήσαμε τραγικά λάθη, ασυγχώρητες παραλείψεις. Κατέθεσα ως αρμόδιος τομεάρχης μια ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Νησιωτικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας, με 12 συγκεκριμένα ερωτήματα για όλες αυτές τις παραλείψεις και τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία. Από την παντελή απουσία συντονισμού μέχρι τη μη λειτουργία της γραμμής του 112, που θα έδινε τη δυνατότητα γρήγορης ενημέρωσης των κατοίκων που έμεναν στην περιοχή για να εκκενώσουν τα σπίτια τους, να απομακρυνθούν από την περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πότε θα σας απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση, γιατί από ότι μαθαίνω κάτι ερωτήσεις που είχαν κατατεθεί θα πάνε για Σεπτέμβρη.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, μακάρι να είναι και τον Σεπτέμβριο, γιατί δυστυχώς η εμπειρία που έχουμε από αυτή την κυβέρνηση είναι πολύ οδυνηρή. Δεν προσέρχονται στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, απαξιούν να απαντήσουν, υποτιμούν τη βουλή. Εκκρεμεί -και τώρα παραιτήθηκε ο κ. Τόσκας και δεν θα μας απαντήσει ποτέ- επίκαιρη επερώτηση βουλευτών της ΝΔ την έξαρση της εγκληματικότητας. Δεν ήρθε ποτέ να απαντήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας ελπίσουμε αυτά τα ερωτήματα, γιατί πλέον η συζήτηση για τις ευθύνες υπερβαίνει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, θα τα απαντήσει η δικαιοσύνη.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, βέβαια, έχει επιληφθεί πια η δικαιοσύνη και ορθώς έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη για να μάθουμε τι ακριβώς έγινε, δεν έγινε, ποιοι ευθύνονται και να αποδοθούν οι ευθύνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ολοκληρώνοντας και πάρα πολύ σύντομα κ. Χαρακόπουλε, αυτή τη συζήτηση περί ανασχηματισμού πως της ακούτε εσείς από τη ΝΔ.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, είναι μια ανακύκλωση των ίδιων προσώπων. Νομίζω εύστοχα είπε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ “ο πρωθυπουργός παίζει με μουσικές καρέκλες”, όταν εκείνο που χρειάζεται είναι να φύγει μια ώρα αρχύτερα αυτή η κυβέρνηση και να έρθει ο ελληνικός λαός να αποφασίσει, να πάρει τις τύχες στα χέρια του για την επόμενη μέρα. Νομίζω ότι αν κάτι καλό μένει από αυτή την περιπέτεια των 4 χρόνων της διακυβέρνησης της πρώτης φοράς αριστερά, είναι ότι κανείς πια δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε τι σημαίνει αριστερά. Όλοι πια ξέρουμε τι σημαίνει αριστερά!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε κ. Χαρακόπουλε. Να είστε καλά.

Ακούστε τη συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://youtu.be/FHQq9ivTXnw

back to top