Menu
A+ A A-

Φίλες και φίλοι,

Σε λίγες ώρες το 8ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας περνάει στην ιστορία. Θα καταλάβει κομβική θέση στην διαδρομή της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης που ίδρυσε ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Η Νέα Δημοκρατία, εννέα μόλις μήνες από την οδυνηρή ήττα που υπέστη, είναι πάλι ετοιμοπόλεμη. Με την απίστευτη ορμή που της έδωσε η ενεργός συμμετοχή των 800 χιλιάδων μελών χάραξε μια νέα αφετηρία στην ιστορία της.Με λαοπρόβλητο ηγέτη μας τον Αντώνη Σαμαρά, εκλεγμένο από το λαό της Νέας Δημοκρατίας στις πιο δημοκρατικές και ανοιχτές διαδικασίες που έχουν λάβει χώρα σε ελληνικό κόμμα, προχωράμε μπροστά!

Προχωράμε στο δρόμο της αναγέννησης του κόμματος.

Στον δρόμο που μας επέβαλε η πλατιά βάση με τη μαζική συμμετοχή της. Στον δρόμο των μεγάλων ανατροπών, των επαναστατικών αλλαγών, της ριζικής ανανέωσης. Με προσυνεδριακή διαδικασία ανοιχτή σε όλη την κοινωνία,με όλες τις προτάσεις μας σε ελεύθερη διαβούλευση, με χιλιάδες ενεργούς πολίτες που συνέβαλαν στην διαμόρφωση των θέσεών μας, μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τα βήματα που ήδη κάναμε.

Κλείνουμε τον κύκλο της εσωστρέφειας, αφήνουμε πίσω μας την άγονη ομφαλοσκόπηση.

Στόχος μας τώρα η επανάκτηση της αξιοπιστίας του ελληνικού λαού.

Η επόμενη μέρα βρίσκει τη Νέα Δημοκρατία, τη μεγάλη παράταξη της προοδευτικής κεντροδεξιάς πιο δυνατή. Με ανανεωμένο στελεχιακό δυναμικό, με νέα πρόσωπα, με νέα ορμή.

Φίλες και φίλοι,

Για μήνες προσπαθούν να μας πείσουν ότι για την κρίση που βιώνει η χώρα υπεύθυνη είναι η Νέα Δημοκρατία. Διαστρεβλώνουν την αλήθεια, παραπλανούν εσκεμμένα τη κοινή γνώμη. Επιδιώκουν απεγνωσμένα να αποκρύψουν τις δικές τους τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάντια. Εμείς λέμε ναι, έγιναν και λάθη και παραλείψεις. Και αποδείχθηκε ότι χρειαζόταν μεγαλύτερη ταχύτητα, μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Έργο, όμως, έγινε και κανείς δεν μπορεί να το μηδενίσει.

Ουδείς μπορεί να λησμονήσει ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έβαλε τη χώρα στον ενεργειακό χάρτη με τις υπογραφές για τους αγωγούς, οι οποίοι εγκαταλείπονται και το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί ως θεατής τις εξελίξεις.

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τη σθεναρή στάση στα εθνικά θέματα με το veto του Βουκουρεστίου.

Ουδείς μπορεί να λησμονήσει τις στρατηγικές συμφωνίες για το λιμάνι του Πειραιά που άνοιξαν ένα μεγάλο παράθυρο στην Κίνα και στην οικονομία της Άπω Ανατολής.

Θυμίζουμε ενδεικτικά σε όσους έχουν ασθενή μνήμη:

  • το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομής στην ιστορία της χώρας

  • την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής

  • την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Σε όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ αντιτάχθηκε ως αντιπολίτευση. Την κατάληξη την βιώνει ο ελληνικός λαός με τρόπο οδυνηρό.

Με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» κέρδισαν τις εκλογές. Και σήμερα, χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική, αυτοσχεδιάζοντας, πέφτοντας από γκάφα σε γκάφα μας έφεραν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Το πρόβλημα του χρέους το έκαναν κρίση δανεισμού. Και ύστερα μας επέβαλαν την τρόικα και το μνημόνιο σαν «μονόδρομο». Και όπως συνήθιζαν παίζουν με επικοινωνιακά παιχνίδια. Οι εποχές, όμως, άλλαξαν. Οι πολίτες κρίνουν με κριτήρια αποτελεσματικότητας. Και είναι αυστηροί, δεν χαρίζονται.

Φίλες και φίλοι,

Η Νέα Δημοκρατία όλο αυτό το διάστημα επέδειξε υπευθυνότητα. Προτείναμε εγκαίρως μέτρα για την ανάπτυξη. Επισημάναμε τους κινδύνους από την τακτική της κυβέρνησης να αμαυρώνει την εικόνα της χώρας. Την προειδοποιήσαμε για τις λάθος πολιτικές που οδηγούσαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ψηφίσαμε ΟΧΙ στα μέτρα του μνημονίου.

Τώρα η κυβέρνηση, όποτε η κοινωνία αγανακτεί για τα μέτρα που παίρνει, μας δείχνει το μνημόνιο και τα «δεμένα χέρια της». Τότε τόλμησαν να μας πουν ανεύθυνους. Σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα ποιος παίρνει θέση ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό.

Φίλες και Φίλοι

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως επιτέλους πρέπει να κάνουμε σημαία μας τις ιδέες μας. Τις ιδέες μας που νικούν παντού. Χρέος μας είναι να αναδείξουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό ως πρόταση ελπίδας για την Ελλάδα. Επιχειρηματικότητα και Κοινωνικό Κράτος. Αυτή είναι η χρυσή τομή της επιτυχημένης πολιτικής.

Η Νέα Δημοκρατία που ίδρυσε ο Καραμανλής, ήταν ο τόπος συνάντησης της συντηρητικής με τη φιλελεύθερη παράταξη με ιδεολογία τον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Τον φιλελευθερισμό δηλαδή με ανθρώπινο πρόσωπο που πιστεύει στη δημιουργικότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ως κινητήριο μοχλό προόδου, αλλά και στην αναγκαιότητα ύπαρξης του κοινωνικού κράτους που διασφαλίζει δίχτυ προστασίας για τους αδυνάτους.

Η ανάδειξη αυτής της ιδεολογίας δεν μπορεί να βαπτίζεται σήμερα ως απόπειρα «ιδεολογικής καθαρότητας» που δήθεν περιορίζει το εύρος της παράταξης. Η Νέα Δημοκρατία και η ιδεολογία της ο κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι ο φυσικός εκφραστής του κεντρώου χώρου. Δεν χαρίζουμε το Κέντρο σε κανέναν.

Η δήθεν αντίφαση που παρουσιάζεται από κάποιους κύκλους μεταξύ του «μεσαίου χώρου» που είναι πολιτική στόχευση και του κοινωνικού φιλελευθερισμού που είναι η ιδεολογία μας, είναι ψευδεπίγραφη.

Αν ο «μεσαίος χώρος» συνιστά ένα ρεύμα, που κινείται μεταξύ των κομμάτων της εξουσίας με μάλλον μετριοπαθείς απόψεις, δεν μπορεί παρά να αποτελείται από εκπροσώπους του πολυπληθέστερου κοινωνικού στρώματος που είναι η μεσαία τάξη. Και η Νέα Δημοκρατία, ήταν και παραμένει ο κύριος εκφραστής της μεσαίας τάξης.

Φίλες και φίλοι,

Καθήκον μας είναι και η ανανέωση του κόμματος. Νέα στελέχη παντού. Άφθαρτα, με όρεξη για δουλειά και πίστη στις ιδέες μας. Με την έμπειρη γενιά των παλαιοτέρων να συγκροτήσουμε το κόμμα που οραματιζόμαστε.

Το συνέδριο δεν είναι το τέλος της διαδρομής της αναγέννησης. Είναι η αρχή ενός νέου δρόμου. Και σ’ αυτόν τον δρόμο έχουμε να συναντήσουμε πολλούς, πάρα πολλούς. Όλους όσοι φοβούνται όλ’ αυτά που θα γίνουν γι’ αυτούς χωρίς αυτούς. Αποκαθιστώντας τη σχέση πολίτη και πολιτικής. Ειδικά τώρα που το πολιτικό σύστημα εμφανίζεται απαξιωμένο από σκανδαλώδεις συμπεριφορές αλλά κυρίως από την ανικανότητά του να δώσει λύσεις στα προβλήματα. Να πείσουμε ότι δεν στοχεύουμε στην απλή διαχείριση. Έτσι κι αλλιώς ξεπεράστηκε από την εποχή.

Η ευθύνη μας απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στη χώρα είναι μεγάλη.

Δεν μας επιτρέπεται να αποτύχουμε.

Στην καινούργια Νέα Δημοκρατία δεν περισσεύει κανείς. Όλοι έχουμε ρόλο, όλοι έχουμε θέση. Αρκεί να ξεβολευτούμε από τα τετριμμένα. Αρκεί να δουλέψουμε για να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας.

Προχωρούμε λοιπόν μπροστά με τον Αντώνη Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία για να ανοίξουμε νέους δρόμους για την Ελλάδα της ελπίδας, την Ελλάδα του μέλλοντός μας.

Αυτό είναι το μήνυμα που σας καλώ να μεταλαμπαδεύσετε επιστρέφοντας στις πόλεις και τα χωριά σας σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει ελπίδα. Είναι ο Αντώνης Σαμαράς και η καινούργια Νέα Δημοκρατία.

back to top