Menu
A+ A A-

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση προκειμένου να επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη της διοικητικής μεταρρύθμισης αυτοαναιρεί τα  επιχειρήματα που η ίδια πρόβαλε για τα αίτια της οικονομικής κρίσης.

Μέχρι σήμερα, για όλα τα δεινά της οικονομίας, υπαίτια για το ΠΑΣΟΚ ήταν η πενταετής διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ. Η κυβέρνηση αρνείται κάθε ευθύνη τόσο για τις αμαρτίες του παρελθόντος των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ που υποθήκευσαν το μέλλον του τόπου κάνοντας κοινωνική πολιτική με δανεικά, όσο και για τις παροιμιώδεις γκάφες της που οδήγησαν τη χώρα στο ΔΝΤ.

Διαβάζοντας, όμως την αιτιολογική έκθεση του ν/σ που συζητούμε μαθαίνουμε ότι τελικά, είναι η σημερινή προβληματική δομή του κράτους ο κύριος λόγος γιγάντωσης του δημοσιονομικού προβλήματος. Φταίει, λοιπόν, η διοικητική δομή, η διαίρεση της χώρας σε νομαρχίες και δήμους για τα χάλια της οικονομίας και όχι οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας τα τελευταία 35 χρόνια;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η μείωση του αριθμού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού είναι επιβεβλημένη. Επ΄ αυτού συμφωνούμε οι περισσότεροι σε αυτή την αίθουσα. Άλλωστε, η ΝΔ προώθησε ως κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση.

Η εμφάνιση όμως της διεθνούς οικονομικής κρίσης ανέστειλε δυστυχώς την εφαρμογή της μεταρρύθμισης. Μιας μεταρρύθμισής που πρωταρχικό στόχο θα πρέπει να έχει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, με ταχείς ρυθμούς και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.

Υπηρετεί αυτό το στόχο το σχέδιο νόμου;

Όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις των συντακτών του, για τις οποίες έχω πολλά ερωτηματικά όσον αφορά στη χωροθέτηση των δήμων, φοβούμαι πως η απάντηση είναι αρνητική.

Και τούτο γιατί:

  1. η διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από τη ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα
  2. δεν συνοδεύονται οι εκχωρούμενες αρμοδιότητες από τους αναγκαίους πόρους και
  3. η χωροθέτηση των νέων δήμων, με τον πειρασμό της κομματικής κοπτοραπτικής στην οποία ενέδωσαν οι συντάκτες του, δεν υπηρετεί σε πολλές περιπτώσεις τις ανάγκες του πολίτη.

Για τους λόγους αυτούς, άλλωστε, και την απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης, οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, τόσο η ΚΕΔΚΕ όσο και η ΕΝΑΕ, απήντησαν με ένα ηχηρό όχι στον Καλλικράτη.

Μην αναρωτιέστε λοιπόν γιατί αναγκαζόμαστε να καταψηφίσουμε το ν/σ σας.

Υποστηρίζετε ότι θα εξοικονομηθούν με τον Καλλικράτη πόροι μέσω του περιορισμού του αριθμού των ΟΤΑ. Η έκθεση όμως του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επιβεβαιώνει την προχειρότητα σας και σε αυτό το σημείο.

Δεν διασφαλίζετε αντίστοιχη μεταβίβαση πόρων προς τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται στους ΟΤΑ.

Έτσι, αντί για αναβάθμιση κινδυνεύουν με υποβάθμιση οι υπηρεσίες που παρέχουν οι δήμοι στους πολίτες.

Πίσω από τις βαρύγδουπες εκφράσεις για διαβούλευση, που αποδείχθηκε κενό γράμμα, βλέπουμε στη χωροθέτηση των νέων δήμων το σαράκι του κομματισμού να υπαγορεύει τα όρια και τις συνενώσεις.

Με ώριμη την κοινωνία να συναινέσει στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση εσείς επιδοθήκατε σε ασκήσεις κομματικής αριθμητικής.

Πως αλλιώς να δικαιολογήσει κανείς την απόφασή σας, ο δήμος Κραννώνα αντί να συνενωθεί με το δήμο Λάρισας, όπως η κοινή λογική επιβάλλει, να συνενώνεται με το δήμο Κιλελέρ; Και τούτο, παρά τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και των τοπικών συμβουλίων, τις οποίες καταθέτω στα πρακτικά.

Και οι πέτρες στη Λάρισα γνωρίζουν κ. Υπουργέ ότι η σκανδαλώδης αυτή απόφαση ελήφθη με μόνο γνώμονα το πώς η ΝΔ δεν θα ξανακερδίσει το δήμο Λαρισαίων.

Γι΄ αυτό και η διαβούλευσή σας εξαντλήθηκε σε συσκέψεις μόνο με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κομματικά σας στελέχη. Και ας είχατε αρχικά θέσει πανελλαδικά την περίπτωση Κραννώνα ως μια από τις 14 εκκρεμότητες σε διαβούλευση, ζητώντας να εκφραστεί η τοπική κοινωνία. Η τοπική κοινωνία εκφράστηκε δια των εκπροσώπων της αλλά εσείς τη γράψατε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας.

Τα επιχειρήματα, σας είναι γνωστά, γι΄ αυτό άλλωστε αρχικά δεχθήκατε να αποφανθεί για το θέμα η τοπική κοινωνία. Έστω και τώρα σας καλώ να μην συνεργήσετε σε μια αδικία που θα επηρεάσει τη ζωή των κατοίκων για πολλά χρόνια.

Όπως επίσης να επανεξετάσετε το αίτημα για δεύτερο ορεινό δήμο στην Ελασσόνα. Μια επαρχία μεγαλύτερη από αρκετούς νομούς γίνεται ένας δήμος-γίγας σε έκταση. Κι’ όμως, αν δεν υπήρχαν δύο μέτρα και σταθμά, το Λιβάδι και η Βερδικούσα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ξεχωριστούς ορεινούς δήμους.

Τέλος, θα αδικήσετε κατάφωρα τη μαρτυρική Τσαριτσάνη αν δεν την ορίσετε ιστορική έδρα του δήμου Ελλασσόνας. Καταθέτω σχετικά ψηφίσματα στα πρακτικά.

Η δημιουργία ορεινού δήμου με τη συνένωση των όμορων δήμων: Ολύμπου, Σαρανταπόρου και Λιβαδίου θα αποκαταστήσει στην περιοχή την αρχή της εγγύτητας των ΟΤΑ στην υπηρεσία των πολιτών.

Κραυγαλέο, όμως, παράδειγμα αδιαφορίας για τη βούληση των τοπικών κοινωνιών αλλά και βιασμού της κοινής λογικής είναι η συνένωση του δήμου Ευρυμενών με την Αγιά και όχι με το νεοσύστατο δήμο Τεμπών. Και εδώ αγνοήσατε επιδεικτικά τις εκκλήσεις της τοπικής κοινωνίας και τα ψηφίσματα των λαϊκών συνελεύσεων, τα οποία επίσης καταθέτω στα πρακτικά.

Και βεβαίως, σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπήρξε καμία διαβούλευση για την επιλογή της έδρας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Για όλους αυτούς τους λόγους και παρότι πιστεύω ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή παρέμβαση στη διοικητική της δομή δεν μπορώ να στηρίξω το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και το καταψηφίζω.

back to top