Menu
A+ A A-

Κύριε Πρόεδρε, φίλες και φίλοι,

Αν θα έδινα έναν τίτλο στην εισήγησή μου με κίνδυνο βεβαίως να παρεξηγηθώ θα ήταν «πως να γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης»! Επέλεξα αυτό τον τίτλο για να τονίσω πόσο πολύ έχει στοιχίσει στον τόπο ο λαϊκισμός, έκφραση του οποίου ήταν και το ερώτημα όταν επισημαίνονταν η ανάγκη επένδυσης στον τουρισμό «μα θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης»; Αυτές οι απόψεις απαξίωσαν το τουριστικό προϊόν της χώρας και λειτούργησαν για χρόνια ως τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη.

Από τα Δωδεκάνησα, το μαγευτικό Καστελόριζο που θα έπρεπε να επιλεγεί για την τουριστική προβολή της χώρας, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την νέα Οδύσσεια, μια περιπέτεια στην οποία μπαίνει η χώρα χωρίς ορατή ημερομηνία λήξης, χωρίς Ιθάκη.

Παρά το ότι δεσμευτήκαμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποθηκεύοντας το δικό μας παρόν και το μέλλον των γενεών που ακολουθούν, η κρίση δεν φαίνεται να έχει τέλος.

Κι όμως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός φαίνεται να αδυνατούν να κατανοήσουν ότι εδώ έφθασε η χώρα με καίριες τις δικές τους ευθύνες. Οι επτά μήνες της διακυβέρνησής τους, υπήρξαν, χωρίς υπερβολή, καταστροφικοί για τη χώρα, την κοινωνία, τους πολίτες.

Και εντούτοις, με απίστευτη διαστροφή της πραγματικότητας, που πηγάζει από την εμμονή στην επικοινωνιακή τακτική, μιλούν για «πρότυπο αντιμετώπισης της κρίσης». Η αλήθεια είναι ότι οι χειρισμοί Παπανδρέου στην Οικονομία θα αποτελέσουν στο μέλλον Εγχειρίδιο Αποφυγής Λαθών για τους πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών σχολών.

Το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να επιρρίπτει όλες τις ευθύνες του στη Νέα Δημοκρατία. Αμείλικτα όμως αιωρούνται τα ερωτήματα:

  • Είναι η Νέα Δημοκρατία που διατυμπάνιζε στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ότι η χώρα είναι «διεφθαρμένη» και η οικονομία «Τιτανικός»;
  • Είναι η Νέα Δημοκρατία που ακύρωσε μέτρα που θα αύξαναν τα έσοδα και που μετέφερε χρέη για να αυξηθεί το έλλειμμα το 2009;
  • Είναι η Νέα Δημοκρατία που κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ήδη από το Δεκέμβριο του 2009;
  • Είναι η Νέα Δημοκρατία που δεν πήρε κανένα μέτρο ανάπτυξης της οικονομίας για μισό χρόνο;
  • Είναι η Νέα Δημοκρατία που κατήργησε το Υπουργείο Τουρισμού, μια από τις δύο σημαντικότερες πηγές εσόδων για το ελληνικό ΑΕΠ, με 17 δις ευρώ το 2008, αλλά και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με έσοδα από την ναυτιλία 18 δις ευρώ την ίδια χρονιά;
  • Είναι η Νέα Δημοκρατία που κλείνει δεκάδες γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό;

Αυτές οι κινήσεις αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα αφροσύνης, ερασιτεχνισμού και αποκάλυψης της ανυπαρξίας οποιουδήποτε σχεδίου για την οικονομία.

Σήμερα πανικόβλητοι ψάχνουν να βρουν τρυκ που θα καλύψουν τα ίχνη του «εγκλήματος», στο σύρσιμο της χώρας στο καθεστώς «κηδεμονίας» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στην απώλεια ελευθερίας, σύμφωνα με τον υπουργό του των οικονομικών.

Έξι μήνες αναλώθηκαν σε φλυαρίες και ρητορικά σχήματα, Ταξίδια από τον Άγιο Δομίνικο έως την Ινδία για να αμαυρωθεί η εικόνα της χώρας από τα πιο επίσημα χείλη της.

Κατέστησαν την Ελλάδα αρνητικό πρωτοσέλιδο στον παγκόσμιο Τύπο, προκάλεσαν την  οργή και σε κάποιες περιπτώσεις τον οίκτο στη διεθνή κοινότητα.

Και τώρα μιλούμε για την προσέλκυση νέων επισκεπτών από το εξωτερικό;

Ο τουρισμός, όμως, είναι πρώτα εικόνα, ατμόσφαιρα. Και αυτό το κατέστρεψαν.

Το κατέστρεψαν ήδη με την τακτική τους να αντιδρούν σε όποια μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία πήρε η Νέα Δημοκρατία σαν κυβέρνηση. Σε συμμαχία με μειοψηφικές συντεχνίες περιέσφιγγαν την τουριστική βιομηχανία παρεμποδίζοντας κάθε εξέλιξη.

Τώρα, συρόμενοι πίσω από τις εξελίξεις, παίρνουν με αργοπορία μέτρα που τους υπέδειξε η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς εδώ και μήνες, όπως η άρση του καμποτάζ.

Τα πράγματα είναι οπωσδήποτε δύσκολα για τη χώρα, για όλους μας. Εδώ που φθάσαμε απαιτείται σοβαρότητα, σχέδιο και αποφασιστικότητα.

Η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει με υπεύθυνες προτάσεις να επιδιώκει το ζητούμενο που είναι η απεμπλοκή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο δυνατό πιο γρήγορα.

Θα πρέπει πάντως να συμφωνήσουμε ότι σε κάθε περίπτωση βιώνουμε το τέλος του μεταπολιτευτικού μοντέλου, τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία. Αυτό αφορά όλους τους τομείς της δραστηριότητάς μας και φυσικά τον τουρισμό.

Οι ασύγκριτα ευνοϊκές γεωγραφικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας μας είναι δεδομένες. Όμως, αυτές πια δεν φθάνουν. Το μοντέλο που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970, σχετικά άναρχα, έκλεισε επίσης τον κύκλο του. Αναδυόμενες αγορές με υψηλές υπηρεσίες και με φθηνότερο κόστος έχουν αναδειχθεί σε ικανότατους ανταγωνιστές. Παράδειγμα η γειτονική Τουρκία, η Κροατία αλλά και η Βουλγαρία.

  • Είναι απαραίτητο να περάσουμε σε ριζική αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους επισκέπτες. Απαιτείται να εισχωρήσουμε στις νέες δυναμικές αγορές που αναπτύσσονται αυτή τη περίοδο. Πέρα από τη Ρωσία και την Ουκρανία να δούμε τη Κίνα και την Ινδία. Σε αυτές τις χώρες σχηματίζεται μια εύρωστη ανώτερη και μεσαία τάξη που σταδιακά θα αποτελέσει σημαντικό μερίδιο στην τουριστική αγορά. Άνθρωποι που έχουν θετική γνώμη για την Ελλάδα και θα γίνουν καλοί πελάτες.
  • Επιπλέον, απαιτείται η στόχευση στον θεματικό τουρισμό. Αυτόν που θα προσελκύσει τον «ψαγμένο» επισκέπτη. Αυτόν που αναζητά την χριστιανική παράδοση, την αρχαίο πολιτισμό, τα σπήλαια της χώρας, τα ιερά βουνά κ.ο.κ.
  • Τέλος, κάτι που αναφέραμε και στη συνδιάσκεψη για την αγροτική οικονομία και το επαναλαμβάνουμε και σήμερα: Άρθρωση της ποιοτικής γεωργικής παραγωγής και του τουριστικού τομέα, με προφανή και πολλαπλά οφέλη από την επιτυχία της σύζευξης.

Για την επιτυχία των στόχων μας είμαστε υποχρεωμένοι να συνδυάσουμε την κεντρική στρατηγική με μια νέα αναγεννητική προσπάθεια όλης της κοινωνίας.

Είναι επιταγή των καιρών: πρέπει να αλλάξουμε όλοι.

Να δούμε διαφορετικά τη ζωή μας και να ιεραρχήσουμε διαφορετικά τις ανάγκες μας.

Να αγαπήσουμε και πάλι τον τόπο μας, να τον προστατέψουμε από την διαρκή καταστροφή που υφίσταται ως οικολογικός και πολιτισμικός χώρος.

Να σκεφτόμαστε αυτό που δεν κάναμε τις τελευταίες δεκαετίες. Ότι τον πλούτο αυτόν τον δανειζόμαστε από τα παιδιά μας. Και να είμαστε σίγουροι ότι αυτή θα είναι η καλύτερη επένδυση στην βαριά μας βιομηχανία, τον τουρισμό.

Με τον Αντώνη Σαμαρά «αλλάζουμε και προχωρούμε» μπροστά, όπως λέει και το σύνθημα της συνδιάσκεψής μας, απαλλαγμένοι από αμαρτίες και βάρη του παρελθόντος για να προσφέρουμε και πάλι ελπίδα στον τόπο. Ελπίδα που σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε έχει ανάγκη.

.

back to top