Menu
A+ A A-

Χωρίς διάθεση υπερβολής, νομίζω ότι στον τομέα της υγείας δοκιμάζεται σήμερα η αντοχή του κοινωνικού κράτους και η ικανότητα του πολιτικού συστήματος να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή.

Το επίπεδο της ανθρωπιάς που διακρίνει την κάθε κοινωνία κρίνεται από τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στους πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική ή κοινωνική τους θέση.

Στις βαθιά ανθρώπινες στιγμές, η σωστή ανταπόκριση του συστήματος υγείας δημιουργεί στον πολίτη το αίσθημα της ασφάλειας και του ανήκειν στο κράτος του.

Οι ελλείψεις του συστήματος τον αποξενώνουν και τον οργίζουν, υπονομεύουν την κοινωνική αλληλεγγύη.

Η σημασία του συστήματος υγείας στη λειτουργία των σύγχρονων κοινωνιών αλλά και στις προτεραιότητες των πολιτικών αποκαλύφθηκε στη σχετική σύγκρουση στις ΗΠΑ, που διήρκησε στην πραγματικότητα από το 1993.

Η σχετική μεταρρύθμιση του Μπαράκ Ομπάμα, το κόστος της οποίας θα φτάσει τα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, προβλέπει την επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης σε δεκάδες εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς.

Ουσιαστικά το αποτέλεσμα αυτής της διαμάχης στις ΗΠΑ δίνει και την απάντηση για το ρόλο του κράτους στην εξασφάλιση των απαραίτητων όρων προστασίας της υγείας των πολιτών στη σύγχρονη εποχή.

Η ιδεολογία του κοινωνικού φιλελευθερισμού, την οποία πρεσβεύουμε, βασίζεται σε δύο άξονες: την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ταυτοχρόνως της κοινωνικής αλληλεγγύης μέσω του κοινωνικού κράτους.

Για το λόγο αυτό η προστασία της δημόσιας υγείας και η εγγύηση στους πολίτες υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας συνιστούν για εμάς προτεραιότητα.

Κατά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έγιναν αναμφισβήτητα σοβαρές προσπάθειες να ενισχυθεί ο τομέας υγείας σε όλα τα επίπεδα.

Αναφέρουμε ως κυριότερα την κατασκευή και παράδοση πέντε νέων νοσοκομείων σε Καβάλα, Κέρκυρα, Κατερίνη, Βόλο και του Ογκολογικού «Άγιοι Ανάργυροι» καθώς και της καρδιοχειρουργικής κλινικής στο νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης. Επίσης ανακαινίσθηκαν τα νοσοκομεία της Νάξου και Σύρου και κατασκευάσθηκε νέα πτέρυγα στο μαιευτήριο «Έλενα».

Συνολικά κατασκευάστηκαν, εκσυγχρονίστηκαν και επεκτάθηκαν άνω των 312.000 τετραγωνικών μέτρων σε μονάδες Δευτεροβάθμιας Υγείας, που σημαίνει 2.847 κρεβάτια νοσηλείας, με εξοπλισμό, συνολικού κόστους άνω των 490 εκ. ευρώ. Αντίστοιχα στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας προστέθηκαν 7 νέα κέντρα υγείας, 25 περιφερειακά ιατρεία.

Δεν πρέπει, όμως, να κρυβόμαστε. Η κατάσταση στην υγεία παραμένει κρίσιμη. Οπωσδήποτε υφίστανται οι μεταβαλλόμενοι δημογραφικοί παράγοντες, με τη γήρανση του πληθυσμού, που συνεπάγονται περισσότερη ανάγκη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Επιπλέον, τα σωρευμένα και χρόνια προβλήματα επιδεινώνονται από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης και το έλλειμμα αξιοπιστίας της σημερινής κυβέρνησης.

Ως σημαντικότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η υγεία θα ανέφερα:

  • την καλπάζουσα αύξηση των δημοσίων δαπανών και την έλλειψη ελέγχου τους
  • την αύξηση των ιδιωτικών δαπανών (56% επί του συνόλου)
  • τη χαμηλή ικανοποίηση των πολιτών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες
  • τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού, ιατρών και νοσηλευτών.
  • τους χαμηλούς μισθούς του προσωπικού
  • τις σημαντικές ανισότητες στο επίπεδο της υγείας των πολιτών μεταξύ των φτωχών και πλουσίων.

Εν τω μεταξύ, παρά τις μεγαλόστομες προεκλογικές διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ στο διάστημα που μεσολάβησε από τις εκλογές του Οκτώβρη, η κατάσταση έγινε δραματική.

Η κυβέρνηση καθυστέρησε να διορίσει διοικητές και να δημοσιεύσει αρμοδιότητες  για τους Γενικούς Γραμματείς, πάγωσε τις προσλήψεις προσωπικού, αυξήθηκαν τα χρέη των νοσοκομείων μέχρι και τον Μάρτιο σε περίπου 1 δις ευρώ.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργού υγείας Έκτορα Νασιώκα ότι «η καθυστέρηση στη στελέχωση των νοσοκομείων είχε ως αποτέλεσμα να τριπλασιαστεί το έλλειμμά τους, κατά τους τελευταίους πέντε μήνες».

Την ίδια ώρα, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σπαταλά πολύτιμο χρόνο στα πρωινάδικα των καναλιών για να δικαιολογήσει την απραξία της ενώ θα έπρεπε να εργάζεται πυρετωδώς.

Είναι φανερό ότι η οικονομική δυσπραγία θα δυσχεράνει περαιτέρω την κατάσταση στην υγεία, ενώ οι ανάγκες για στήριξη από το κράτος θα αυξηθούν λόγω της ύφεσης και των πιέσεων που υφίσταται το οικογενειακό εισόδημα.

Η προσφυγή στο ΔΝΤ, την οποία επέλεξε η κυβέρνηση, θα δημιουργήσει ένα άλλο τοπίο στην δυνατότητα χρηματοδότησης του χώρου της υγείας. Ανάλογα παραδείγματα από χώρες που δανείσθηκαν από το ΔΝΤ δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά –η Ουγγαρία έκανε περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στη Ρουμανία μειώθηκαν εν γένει οι κοινωνικές δαπάνες.

Για το λόγο αυτό οι αλλαγές στην υγεία πρέπει να είναι άμεσες και να στηρίζονται στον ορθολογιστικό σχεδιασμό και να εντάσσονται σε μια ευρύτερη στοχευμένη πολιτική:

  • Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η ριζική μείωση της σπατάλης που προκαλεί αιμορραγία πόρων του δημοσίου και των ιδιωτών.
  • Απαιτείται να επεκταθεί ένα Δίκτυο Πρωτοβάθμιας φροντίδας με Αστικά Κέντρα Υγείας και ένταξη σε αυτό των Κέντρων Υγείας και των Πολυϊατρείων των Ασφαλιστικών Φορέων, ώστε να παρέχεται περίθαλψη επιπέδου και η μετάβαση στα νοσοκομεία να γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται.
  • Χρειάζεται η αναβάθμιση των υπαρχόντων μαιευτηρίων και δημιουργία τουλάχιστον μιας νέας μονάδας ανά διοικητική περιφέρεια για τη μείωση της επιβάρυνσης των ζευγαριών που θέλουν να κάνουν παιδί.
  • Ενίσχυση των νέων τεχνολογιών για την υγεία, όπως τηλεϊατρική, ρομποτική, λογισμικά προγράμματα πληροφορικής, ηλεκτρονική κάρτα το ασθενή, καθώς επίσης ανάπτυξη της έρευνας στον ιατρικό τομέα.

Για να προωθηθούν όλες οι αναγκαίες αλλαγές χρειάζεται επίπονη δουλειά, πολιτική βούληση και ξεκάθαρο σχέδιο. Η νέα μεταπολίτευση χρειάζεται και ένα νέο σύστημα υγείας. Η Νέα Δημοκρατία οφείλει σήμερα ως αντιπολίτευση να το προτείνει και αύριο ως κυβέρνηση να το εφαρμόσει.

back to top