Menu
A+ A A-

Κύριε Πρόεδρε, φίλες και φίλοι,

Το προσυνέδριό μας πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, με τη χώρα να βρίσκεται προ των πυλών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι απόψεις και οι προτάσεις όλων για την ανασυγκρότηση της ΝΔ και την κατάρτιση του νέου κυβερνητικού μας προγράμματος είναι χρήσιμες. Αυτή, άλλωστε είναι η εντολή του κόσμου της παράταξης: Με μπροστάρη τον Πρόεδρο, τον λαοπρόβλητο αρχηγό μας Αντώνη Σαμαρά και ουσιαστική συστράτευση όλων να εργαστούμε από κοινού για να προσφέρουμε σοβαρή εναλλακτική πρόταση εξουσίας στον τόπο.

Φίλες και φίλοι,

Το μοντέλο της μεταπολίτευσης πάνω στο οποίο πραγματοποιήθηκε η ανάπτυξη της οικονομίας τις τελευταίες δεκαετίες κλονίζεται. Η οικονομική κρίση δεν είναι μια προσωρινή ανατάραξη, αλλά έχει βαθιές ρίζες. Βεβαίως, ευθύνεται η διακυβέρνηση των τελευταίων 30 χρόνων. Και δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η Νέα Δημοκρατία, κυρίως γιατί δεν τόλμησε έγκαιρα τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Τούτη την ώρα της δοκιμασίας του ελληνικού λαού, ο επιμερισμός των ευθυνών είναι άχαρος. Είναι, όμως, προκλητικό, το κόμμα που έχει την κύρια ευθύνη για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας να ζητά και τα ρέστα!

Διότι η αφετηρία του προβλήματος βρίσκεται στο 1981, όταν το ΠΑΣΟΚ, με τον άκρατο λαϊκισμό του, εγκαινίασε τη λεγόμενη κοινωνική πολιτική με δανεικά και ελλείμματα και έκανε «μαγκιά» τη λογική της ήσσονος προσπάθειας.

Το αποτέλεσμα ήταν να υποθηκευτεί το μέλλον των επερχόμενων γενεών και να αναπτυχθεί μια παρασιτική νοοτροπία. Καταναλώνουμε περισσότερα απ’ ότι παράγουμε, εισάγουμε περισσότερα απ’ ότι εξάγουμε. Έτσι, όταν προέκυψε η παγκόσμια ύφεση, όλες οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας βγήκαν στην επιφάνεια με οδυνηρό τρόπο. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω από τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς της κυβέρνησης.

Σήμερα, πια απαιτούνται λύσεις που δεν παίρνουν αναβολή. Κάθε καθυστέρηση, μας φέρνει πιο κοντά στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής. Η ανεργία καλπάζει με απειλητικούς ρυθμούς. Στους νέους που δεν κατορθώνουν να μπουν στην αγορά εργασίας προστίθενται οι απολυμένοι από τα stage , οι συμβασιούχοι, όσοι χάνουν τη δουλειά τους από τα λουκέτα στις επιχειρήσεις.

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε άμεσα αποφάσεις που θα δώσουν το «φιλί της ζωής» στην οικονομία, μέτρα-ανάσες, όπως εδώ και μήνες προτείνει επιμόνως ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

Φίλες και φίλοι,

Πολλοί μιλούν για λύσεις τεχνοκρατικού χαρακτήρα. Λύσεις που αποσκοπούν στον περιορισμό των ελλειμμάτων με κάθε κόστος. Είναι όντως επιτακτική ανάγκη να βάλουμε τάξη στα δημοσιονομικά μας και να περιορίσουμε τα χρέη και τα ελλείμματα.

Δεν πρέπει, όμως, να λησμονούμε ότι πίσω από τις απρόσωπες στατιστικές και τα νούμερα βρίσκονται άνθρωποι, ζωές, όνειρα. Βεβαίως, κανείς δεν αμφιβάλει για τη σημασία των αγορών, ιδιαίτερα σήμερα, σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης. Τους στόχους, όμως, αυτούς δεν μπορούμε να τους πετύχουμε ρίχνοντας δραστικά το βιοτικό επίπεδο των μεσαίων και αδύναμων στρωμάτων.

Όπως απέδειξαν και οι εξελίξεις σε χώρες που εφαρμόστηκε αυτή η μονομέρεια, τα αποτελέσματα για τις κοινωνίες τους ήταν καταστροφικά. Ας μην το ξεχνούν αυτό όσοι στρώνουν το «κόκκινο χαλί» στο ΔΝΤ.

Για να προχωρήσουμε μπροστά χρειάζεται πολιτική βούληση. Δυστυχώς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι δεν διαθέτει ούτε υπευθυνότητα ούτε αποφασιστικότητα. Αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε κανένα σχέδιο για την οικονομία.

Επί μισό χρόνο επιδόθηκε σε σωρεία δηλώσεων, είτε αμαυρώνοντας την εικόνα της χώρας, είτε επιβεβαιώνοντας τη σύγχυση που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο.

Αν και μονότονα κατηγορούν για όλα τα δεινά τη Νέα Δημοκρατία, τα στοιχεία είναι αμείλικτα για τις επιδόσεις της κυβέρνησης:

  • Στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του 2009 καταγράφεται η τρίτη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης σε ποσοστό 2,3%.
  • Τους τελευταίους μήνες εκδηλώθηκε πρωτοφανής φυγή δισεκατομμυρίων ευρώ καταθετών προς τράπεζες του εξωτερικού.
  • Μόνον 3 από τις 67 εφορίες στο Λεκανοπέδιο Αττικής έχουν επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για αύξηση των εσόδων.
  • Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 3,9%, την ίδια ώρα που η ύφεση παίρνει απειλητικές διαστάσεις.
  • Οι διεθνείς οίκοι απειλούν με περαιτέρω υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
  • Τα επίπεδα των γνωστών πια σε όλους, spreads παραμένουν σε ύψη ρεκόρ.
  • Την ίδια ώρα οι ακάλυπτες επιταγές πέφτουν βροχή, η αγορά έχει κυριολεκτικά στεγνώσει και τα λουκέτα απειλούν χιλιάδες επιχειρήσεις.

Απέναντι σε αυτή την ζοφερή πραγματικότητα η κυβέρνηση αδυνατεί να διατυπώσει μια ουσιαστική πρόταση διεξόδου από την κρίση. Κάθε μέτρο που παίρνει, κάθε νομοσχέδιο που καταθέτει διέπεται από εισπρακτική λογική. Με αυτό τον τρόπο επιδεινώνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης και καταρρακώνει τη ψυχολογία της αγοράς. Και αυτό είναι ασφαλώς το τίμημα όταν τρέχεις πίσω από τα γεγονότα χωρίς πυξίδα και κατεύθυνση.

Η Νέα Δημοκρατία, σε αυτή τη νέα φάση της ιστορικής της διαδρομής, με λόγο αξιόπιστο και υπεύθυνο τολμά να προτείνει τις τομές που θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο. Χωρίς λαϊκισμούς, αλλά και χωρίς ακραίες λογικές της αγοράς, προτείνουμε το κατάλληλο μείγμα μέτρων, που θα μας επιτρέψει να υπερβούμε τα σημερινά αδιέξοδα.

Στηριζόμαστε σε δύο άξονες, εξίσου σημαντικούς για την ανάπτυξη της οικονομίας:

Ο πρώτος είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η απενοχοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνατοτήτων των Ελλήνων.

Ο δεύτερος άξονας είναι το κοινωνικό κράτος, που οφείλει να στηρίξει τον αδύναμο και να λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνικής συνοχής.

Φίλες και φίλοι,

Οι προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη συνιστούν πλέον αδήριτη αναγκαιότητα. Μπορεί να αποτελέσουν το όχημα της χώρας για να εισέλθει επιτέλους στην εποχή της νέας μεταπολίτευσης.

Με την ουσιαστική συστράτευση όλων μας, είμαι βέβαιος ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες θα συνειδητοποιούν την αξιοπιστία των προτάσεών μας. Και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας το επόμενο διάστημα: Η Νέα Δημοκρατία να ανακτήσει την αξιοπιστία της και να αποτελέσει σοβαρή, εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

back to top