Menu
A+ A A-

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, κατέστη φανερό, ακόμη και στους πλέον πιστούς οπαδούς της Κυβέρνησης, ότι υπάρχει πρόβλημα, σοβαρό πρόβλημα διακυβέρνησης της χώρας.

Η ασυνέπεια και οι αντιφατικότητες, συνιστούν μόνιμα πια χαρακτηριστικά αυτής της Κυβέρνησης επί έξι μήνες. Όλοι μιλούν για ερασιτεχνισμούς, για γκάφες, για αναποφασιστικότητα και παλινωδίες, για έλλειψη συντονισμού του κυβερνητικού έργου και για πολυφωνία που οδηγεί στην κατάρρευση οποιασδήποτε αξιοπιστίας.

Ο Τύπος κάνει αλλεπάλληλες εκκλήσεις στην Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό "να αλλάξουν ρότα, να σοβαρευτούν, να μη φλυαρούν, αλλά να κάνουν έργο", χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει ανταπόκριση και αυξάνεται η ανησυχία.

Τα επιτόκια δανεισμού σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η αγορά στεγνώνει. Οι πολίτες αγωνιούν για το αύριο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι επί θύρες.

Όπως εύστοχα έχει γραφτεί, από το 1944 που ιδρύθηκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η χώρα μας πέρασε εμφυλίους πολέμους, πολιτικές συγκρούσεις, δικτατορίες, εθνικές τραγωδίες και οικονομικές καταστροφές, αλλά δεν χρειάστηκε να καταφύγει σε αυτό το ίδρυμα.

Μισό χρόνο λοιπόν μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε κανένα σχέδιο, ούτε σταθερή πορεία πλεύσης για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ακολούθησε η γνωστή συνταγή της άκρατης υποσχεσιολογίας, για να υφαρπάζει την ψήφο των πολιτών και από τη στιγμή που κατάλαβε την κρισιμότητα της κατάστασης, επιδίδεται σε μία συνεχή επιβολή εισπρακτικών μέτρων, χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική, χωρίς όραμα, χωρίς ελπίδα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι τόκοι για την αποπληρωμή των δανείων του 1ου τριμήνου του 2010 εξανέμισαν στην πραγματικότητα το όφελος από το τελευταίο πακέτο εισπρακτικών μέτρων.

Δισεκατομμύρια ευρώ μεταφέρονται εκτός Ελλάδας. Η ανεργία σύμφωνα με τον κύριο Λοβέρδο, τον αρμόδιο Υπουργό θα ξεπεράσει το 20%, πάνω από 1.200.000 συνάνθρωποί μας θα βρεθούν χωρίς εργασία.

Χιλιάδες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο. Ολόκληροι κύκλοι εργασίας, κομβικοί για την ελληνική οικονομία, όπως η οικοδομή, έχουν βουλιάξει.

Η ύφεση υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στο μείον 2 ή ακόμη και στο μείον 4. Χωρίς φως στην άκρη του τούνελ, χωρίς προοπτική. Ακούμε μόνο λόγια από τα κυβερνητικά στελέχη.

Μία ακατάσχετη ρητορεία, που έχει προκαλέσει φοβερή ζημιά στη χώρα. Φήμες για δανεισμό από την Κίνα που διαψεύδονται, φήμες για δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που επίσης διαψεύδονται.

Θριαμβολογία για τα αποτελέσματα της Συνόδου στις Βρυξέλλες, δηλώσεις για προσπάθεια αλλαγής της απόφασης, διάψευση αυτών των προθέσεων.

Αυτή η αλλοπρόσαλλη τακτική έχει εξελιχθεί σε επαναλαμβανόμενο μπούμερανγκ. Είναι μάλλον η πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά που μία Κυβέρνηση αποδεικνύει τόσο γρήγορα την ανικανότητα στην άσκηση της εξουσίας.

Σε όλο αυτό το διάστημα η Νέα Δημοκρατία με τις παρεμβάσεις της επιτέλεσε στο ακέραιο το χρέος της ως αξιωματική αντιπολίτευση. Επαληθευτήκαμε σε όλες τις εκτιμήσεις που κάναμε στα ζητήματα της οικονομίας.

Οι θέσεις μας για την αναγκαιότητα έγκαιρων αναπτυξιακών μέτρων είναι πλέον κοινός τόπος για όλους τους αναλυτές. Τα συμπεράσματα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρός μας Αντώνης Σαμαράς ήδη από τις Βρυξέλλες, σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας για τον μηχανισμό βοήθειας της Ελλάδας, τα αποδέχτηκε στην ουσία η Κυβέρνηση μετά από λίγες μέρες, όταν προφανώς τα κατανόησε και κατακάθισε ο κουρνιαχτός του θριάμβου, που τεχνηέντως σήκωσε για επικοινωνιακούς λόγους.

Αλλά και στις επί μέρους παρεμβάσεις μας για το πρόγραμμα σταθερότητας και το φορολογικό νομοσχέδιο. Οι απόψεις μας ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς.

Είμαστε σίγουροι ότι η αξιοπιστία των θέσεών μας πολύ σύντομα θα αποδειχθεί και θα εκτιμηθεί από τους πολίτες. Φίλες και φίλοι, ίσως κάποιοι να αναρωτιούνται εάν είναι ωφέλιμο σε αυτές τις συνθήκες να προχωρούμε σε οργανωτικές αλλαγές.

Κάποτε κάναμε αμάν να συνεδριάζουν τα κομματικά όργανα για να παράγουν πολιτική. Είναι λάθος λοιπόν να αναζητούμε σήμερα δικαιολογίες στην οικονομική κρίση, για να ακυρώσουμε τη σύγκλησή τους.

Ακριβώς λόγω της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να επισπευσθεί η ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας, για να προσφέρει σύντομα σοβαρή, εναλλακτική πρόταση εξουσίας στον τόπο.

Η πεποίθησή μου είναι και μάλιστα ακράδαντη, ότι η κομματική αναγέννηση είναι ο δεύτερος απαραίτητος πυλώνας για να επιτύχουμε την ανάκαμψη της αξιοπιστίας μας στους πολίτες.

Αν παράλληλα με τον αξιόπιστο πολιτικό μας λόγο, δεν ανασυγκροτήσουμε τις δομές μας, δεν θα μπορέσουμε να κερδίσουμε την κοινωνία με το μέρος μας. Δεν θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την εξουσία με αξιώσεις.

Η αναγέννηση του κόμματος, ώστε να καταστεί το μεγάλο σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κεντροδεξιό ρεύμα που οραματιζόμαστε, απαιτεί την κατάκτηση μίας χρυσής ισορροπίας.

Από τη μία έχουμε ανάγκη το άνοιγμά μας στην κοινωνία, στους πολίτες, στα κοινωνικά κινήματα. Από εκεί θα τροφοδοτηθούμε με νέες ιδέες, που θα εμπλουτίσουν την ιδεολογία μας στον κοινωνικό φιλελευθερισμό.

Έτσι όμως θα καταφέρουμε να πετύχουμε και τη στελεχιακή μας ανανέωση και θα φέρουμε πάλι σε επαφή τον πολίτη με την πολιτική. Στην κατεύθυνση αυτή λειτουργούν και οι προτάσεις για την καθιέρωση ποσοστώσεων στην εκλογών νέων μελών στις διοικήσεις των τοπικών και τον νομαρχιακών μας οργανώσεων.

Από την άλλη όμως φίλες και φίλοι, χρειαζόμαστε και μία συμπαγή ιεραρχία, που θα χαράσσει την πολιτική γραμμή και θα προβάλει ως δύναμη εμπιστοσύνης.

Αυτό εξασφαλίζεται με το ευέλικτο και αξιοκρατικό σχήμα στην κορυφή και με την αυξημένη ισχύ του Προέδρου, που την δίνει η απευθείας εκλογή από τη βάση.

Ας έχουμε λοιπόν στο μυαλό μας ότι κάθε τομή που κάνουμε στο κόμμα δεν αφορά μόνο τα του οίκου μας. Σχετίζεται άμεσα με την υπεύθυνη πολιτική μας ως Αξιωματική Αντιπολίτευση σήμερα και με την αποτελεσματική άσκηση της εξουσίας αύριο.

Σας ευχαριστώ.

back to top