Menu
A+ A A-

Κάθε χρόνο κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, για την αντιπολίτευση είναι όλα μαύρα. Τίποτα καλό, τίποτα θετικό δεν γίνεται στον τόπο. Αν δεν έχει ήδη συντελεστεί ο κατακλυσμός του Νώε, επίκειται το τέλος του κόσμου. Και από αυτό τον κανόνα δεν ξέφυγε και ο προηγούμενος ομιλητής.

Βεβαίως, χρέος της αντιπολίτευσης είναι η άσκηση εποικοδομητικής κριτικής, ο υπεύθυνος έλεγχος της κυβέρνησης αλλά και η κατάθεση εναλλακτικής πρότασης. Αντί αυτών, τα τελευταία πέντε χρόνια, που έχω την τιμή να εκπροσωπώ τους πολίτες της Λάρισας στην εθνική αντιπροσωπεία, βλέπω πολλές φορές να περισσεύει η στείρα άρνηση, η ανεύθυνη παροχολογία και ο λαϊκισμός. 

Το «όχι σε όλα» που ακούμε κάθε χρόνο στο τέλος της συζήτησης του προϋπολογισμού από την αντιπολίτευση, φοβούμαι ότι δείχνει σε όλο του το μεγαλείο το πρόβλημα της πολιτικής ζωής της χώρας. Την αδυναμία συνεννόησης και συνεργασίας για τη χάραξη της αναγκαίας μακροχρόνιας πολιτικής, τουλάχιστον σε ευαίσθητους τομείς όπως η παιδεία, όπου πρέπει να μπει ένα τέλος σε μεταρρυθμίσεις εντός ή εκτός εισαγωγικών που αλλάζουν από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και ακόμη χειρότερα από υπουργό σε υπουργό. 

Η φετινή συζήτηση του προϋπολογισμού πραγματοποιείται σε ένα κλίμα αβεβαιότητας, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά και εσωτερικής έντασης, λόγω των βίαιων γεγονότων που ακολούθησαν τη δολοφονία του αδικοχαμένου Αλέξανδρου. Φυσικά, σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να είναι ευαγγέλιο που τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια. Αναθεώρηση στόχων ή υπέρμετρα φιλόδοξων προσδοκιών με τόσους αστάθμητους παράγοντες είναι εκ των ων ουκ άνευ. Ωστόσο, είναι άδικο να παραβλέπει η αντιπολίτευση τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με άλλες χώρες, που βιώνουν εντονότερα τις συνέπειες της κρίσης. 

Όπως αδικείται η χώρα από τις τηλεοπτικές εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου από τους βανδαλισμούς στην Αθήνα και άλλες μεγαλουπόλεις. Βανδαλισμοί που πλήττουν την οικονομία, τη βαριά βιομηχανία της πατρίδας μας, τον τουρισμό.  

Η αντιπολίτευση αρνείται τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην ελληνική οικονομία, την οποία βαφτίζει άλλοθι για τη λήψη μέτρων, ενώ σπεύδει να καπηλευτεί τις αγωνίες των νέων και να εκμεταλλευτεί πολιτικά την ένταση και τη βία. Η πολιτικά ανεύθυνη αυτή στάση θα πρέπει να προβληματίσει κάθε σκεπτόμενο πολίτη. 

Η ελληνική γεωργία διέρχεται φέτος μια από τις δυσκολότερες χρονιές. Ενώ το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό, οι τιμές στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα έχουν καταρρεύσει. Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα ενίσχυσης των αγροτών και κτηνοτρόφων στο πλαίσιο των περιθωρίων που της επιτρέπει η ΚΑΠ αλλά και οι αντοχές της οικονομίας. Η αριστερά που ευαγγελίζεται έναν άλλο κόσμο -που ωστόσο έχει καταρρεύσει- μπορεί να μιλά για καθορισμό των τιμών στα αγροτικά προϊόντα από το κράτος. Είναι λυπηρό, όμως η αξιωματική αντιπολίτευση που φιλοδοξεί να κυβερνήσει τον τόπο να αφήνει στα χωριά τέτοια υπονοούμενα επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί τη δύσκολη συγκυρία που περνούν οι αγρότες. Σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης φιλελεύθερης οικονομίας, η αγορά, η προσφορά και η ζήτηση είναι εκείνες που διαμορφώνουν τις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Μην παίζετε με τον πόνο του αγρότη. 

Χρέος μας είναι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα στήριξης του γεωργού και του κτηνοτρόφου. Ο ΕΛΓΑ αποδεικνύεται πραγματικό στήριγμα και αποκούμπι του αγρότη. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ τα πέντε τελευταία χρόνια είναι πολλαπλάσιες εκείνων που δίνονταν επί ΠΑΣΟΚ. 

Σε αυτή την προσπάθεια καθήκον έχει και η ΑΤΕ να σταθεί ακόμη περισσότερο δίπλα στον αγρότη, αρωγός και συμπαραστάτης. Άλλωστε γι’ αυτό ιδρύθηκε. Τα μέτρα που εξήγγειλε κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μπορούν όμως να είναι και γενναιότερα. Πρέπει να είναι γενναιότερα! 

Όπως επίσης γενναιότερη θα πρέπει να είναι η χρηματοδότηση έργων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας που απειλεί με ερημοποίηση το θεσσαλικό κάμπο. Απόφασή μας είναι να στηριχθεί η ελληνική περιφέρεια, γι’ αυτό και το 82% των πόρων από Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης κατευθύνεται στην ύπαιθρο. Υποδομές που από χρόνια έπρεπε να είναι κτήμα του ελληνικού λαού γίνονται πράξη σήμερα. Οι δρόμοι της ανάπτυξης που υλοποιεί το ΥΠΕΧΩΔΕ σε όλη την επικράτεια δημιουργούν αναπτυξιακές προοπτικές σε όλη τη χώρα. Μαλιακός, Τέμπη, Ε-65, Ιόνια Οδός, Εγνατία, οδικοί άξονες που ανοίγουν κυριολεκτικά νέους δρόμους για την πατρίδα μας. 

Σε δύσκολους καιρούς κρινόμαστε όλοι αυστηρότερα. Κυβέρνηση αλλά και αντιπολίτευση. Οι πολίτες αξιώνουν από όλους μας υπευθυνότητα και όχι λόγια εύκολου εντυπωσιασμού. Η αντιπολίτευση, σε μια περίοδο ισχνών αγελάδων, επέλεξε τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού υποσχόμενη τα πάντα στους πάντες. Ελπίζει ότι η ενόχληση των πολιτών για την οικονομική συγκυρία θα εκφραστεί σε ψήφο ανοχής προς αυτή. Σφάλει! Μπορεί οι πολίτες να είναι ενοχλημένοι από την οικονομική κατάσταση, αντιλαμβάνονται όμως, ότι δεν μπορεί να τάζεις λαγούς με πετραχήλια και πράσινα άλογα την ώρα που κράτη πτωχεύουν και παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί καταρρέουν ως χάρτινοι πύργοι. 

Η κυβέρνηση επέλεξε το δύσκολο δρόμο της ευθύνης. Χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος ακολουθεί υπεύθυνη πολιτική που δεν θέτει σε κίνδυνο όσα με κόπους πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Με σταθερά βήματα, χωρίς υπερβολές, με σχέδιο θα ξεπεράσουμε την κρίση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. 

Χρήσιμοι είμαστε όταν λέμε την αλήθεια. Η νέα χρονιά θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Όχι τόσο όσο σε άλλες χώρες. Θα δοκιμάσουμε όμως τις αντοχές μας.

Κάθε νοικοκυριό οφείλει να απλώνει το πάπλωμά του μέχρι εκεί που μπορεί. Να μην παρασύρεται σε υπερβολές. Αν δείξουμε όλοι την αναγκαία αυτοσυγκράτηση, τα σημάδια που θα αφήσει η κρίση θα επουλωθούν ταχύτερα. Χρειαζόμαστε λοιπόν, σταθερότητα και όχι πειραματισμούς, γι’ αυτό και υπερψηφίζω τον προϋπολογισμό. 

back to top