Menu
A+ A A-

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

Να μπει τέλος στις «γκρίζες ζώνες» με συμβασιούχους και stage 

Μόνιμοι μόνο μέσω ΑΣΕΠ. Αποκατάσταση των τελευταίων συμβασιούχων 

«Στην πολιτική οφείλει κανείς να αντιμετωπίζει με ρεαλισμό τα πράγματα. Μακάρι να ήταν όλα άσπρο-μαύρο. Τότε θα ήταν πιο εύκολες και οι απαντήσεις στα προβλήματα» τονίζει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τις αντιδράσεις για την πρωτοβουλία του να δοθεί τέλος στο καθεστώς ομηρίας των συμβασιούχων και των εργαζομένων στα stage. Ο Βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει με έμφαση «βεβαίως, όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο θα πρέπει να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Αυτή είναι μια θέση με την οποία κανείς εχέφρων -και ιδιαίτερα πολιτικός- δεν μπορεί να διαφωνήσει. Άλλωστε επ’ αυτού έχω κατ΄ επανάληψη τοποθετηθεί». Ωστόσο, αναρωτιέται «έχουν άδικο, όμως όσοι υποβλήθηκαν στη διαδικασία της κατάρτισης να διεκδικούν αυξημένη μοριοδότηση για τις προσλήψεις στο δημόσιο; Τι νόημα έχει αλλιώς η επένδυση της πολιτείας στην κατάρτισή τους;  Από την άλλη, εύλογα οι συμβασιούχοι δεν αναμένουν ίδια αντιμετώπιση με τους συναδέλφους τους που μονιμοποιήθηκαν το 2004; Η πολιτεία με τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά της δεν είναι που συντηρεί τέτοιες γκρίζες ζώνες»; 

Όπως υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής «Η πρωτοβουλία έξι βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στα προγράμματα stage και των συμβασιούχων προκάλεσε αντιδράσεις ωσάν να επρόκειτο για κεραυνό εν αιθρία. Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να ζούμε με συλλογικούς μύθους. Έτσι βαπτίζεται ως πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης η ανασφάλιστη εργασία. Είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι στα  γνωστά ως stage βγάζουν τη λάντζα του δημοσίου, χωρίς κανένα ασφαλιστικό ή εργασιακό δικαίωμα, χωρίς πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Αν πάλι είναι κατάρτιση, πόσο καιρό μπορεί κανείς να… καταρτίζεται; 18 μήνες, 30 μήνες ή και 48 μήνες; Υπάρχουν εργαζόμενοι στα stage με προϋπηρεσία άνω των 4 χρόνων!  Γιατί, όμως παραμένουν σε αυτά πολλοί εργαζόμενοι, ουσιαστικά υπαμειβόμενοι για την εργασία που προσφέρουν; Προφανώς γιατί ευελπιστούν ότι η πολιτεία, όπως έπραξε στο παρελθόν στη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης, θα τους αποκαταστήσει. Υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ μονιμοποίησε εργαζόμενους στα stage με μόλις 18 μήνες προϋπηρεσία!

Η ίδια προσδοκία ανάλογης αντιμετώπισης με τους συμβασιούχους του 2004 που μονιμοποιήθηκαν με το «Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου» κρατά ουσιαστικά σε καθεστώς ομηρίας και τη νέα γενιά συμβασιούχων της τελευταίας πενταετίας.

Είναι καιρός να κοπεί ο γόρδιος δεσμός των καλούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και των συμβάσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ. Καμία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ. Δεν μπορεί όμως να πετάξουμε ως στημένες λεμονόκουπες τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους στα προγράμματα stage, σαν η πολιτεία να μην έχει καμία ηθική υποχρέωση απέναντί τους.

Αντιλαμβάνομαι ότι η θέση μου αυτή με καθιστά δυσάρεστο στην πλειοψηφία των ανέργων. Στην πολιτική, όμως δεν είμαστε για να γινόμαστε ευχάριστοι, αλλά χρήσιμοι. Ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον να βάλουμε ένα τέλος στις «γκρίζες ζώνες».

back to top