Menu
A+ A A-

ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: 

Καρτοκινητά με ονοματεπώνυμο για αντιμετώπιση της εγκληματικότητας

«Βασική υποχρέωση κάθε ευνομούμενου κράτους είναι να εγγυάται συνθήκες ασφάλειας στους πολίτες του. Σε όλο τον κόσμο οι κοινωνίες αξιοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίες και τα επιτεύγματα της επιστήμης για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας». Τα παραπάνω τόνισε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αγορεύοντας επί του νομοσχεδίου που επιβάλει την ταυτοποίηση των καρτοκινητών τηλεφώνων.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, Βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι νέες τεχνολογίες έχουν εισβάλλει στη ζωή μας τα τελευταία  χρόνια και έχουν αλλάξει την καθημερινότητά μας. Παρότι στις περισσότερες περιπτώσεις μας έχουν διευκολύνει  λειτουργώντας ως αναπτυξιακοί μοχλοί, σε άλλες έχουν αναδειχθεί παθογένειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η νέα εποχή μας φέρνει αντιμέτωπους με μια διαφορετική πραγματικότητα, καθώς οι νέες τεχνολογίες έχουν καταστεί πολλές φορές ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες στα χέρια κακοποιών. Το νομικό οπλοστάσιο, στις περισσότερες περιπτώσεις έπεται και προσπαθεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις ασμαίνοντας, αδυνατώντας να κινηθεί παράλληλα με αυτές.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αλματώδη αύξηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η μέχρι σήμερα ανωνυμία των κατόχων καρτοκινητών διευκόλυνε τη δράση τρομοκρατικών ομάδων, δουλεμπόρων, κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών, μαστροπείας και κάθε παραβατικής συμπεριφοράς.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς έρχεται να καλύψει αιτούμενα που συν το χρόνο έχουν εμφανιστεί.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσεται και η απόφαση για την ενεργοποίηση των καμερών για τη δημόσια ασφάλεια και την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Στην ίδιο σκεπτικό εντάσσεται και η τροπολογία που επιτρέπει τη δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού για τη διενέργεια ανάλυσης DNA σε όλες τις περιπτώσεις τέλεσης κακουργημάτων και πλημμελημάτων που τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών.

Το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου που παρέχει τη νομική δυνατότητα να ταυτοποιούνται οι χρήστες καρτοκινητών τηλεφώνων κινείται εντός των συνταγματικών ορίων. Προχωρά στην ταυτοποίηση των στοιχείων των κατόχων και χρηστών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, κάνοντας παράλληλα απολύτως σεβαστές τις διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων που καλύπτονται από το απόρρητο και αφορούν στο περιεχόμενο των επικοινωνιών.  

Πιστεύω πως με παράλληλη δέσμη δράσεων από τα συναρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θα οδηγηθούμε άμεσα σε απτά αποτελέσματα, αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, χωρίς να διαταράξουμε τη λειτουργία των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων ούτε να φαλκιδέψουμε κατοχυρωμένες ελευθερίες.

Θα ήθελα να  σημειώσω ότι τα ζητήματα της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων των πολιτών.

Η πολιτική ηγεσία οφείλει να αφουγκράζεται τις ανησυχίες αυτές, που απεικονίζουν τις περισσότερες φορές μια ζοφερή πραγματικότητα. Παράλληλα όμως δεν πρέπει να υποτιμούμε και την επιστημονική, εγκληματολογική προσέγγιση, που λέει πως τα φοβικά σύνδρομα των πολιτών δεν είναι πάντα ευθέως ανάλογα με το πραγματικό επίπεδο της εγκληματικότητας. Συνεπώς όλοι οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μην οδηγηθούμε σε υπερβολές.

Από την άλλη δεν πρέπει να τροφοδοτούνται και αντίστροφα φοβικά σύνδρομα καταπάτησης των δικαιωμάτων των πολιτών από τη λήψη μέτρων σαν και αυτά που προωθεί το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, καθόσον η δημοκρατία μας είναι πλέον εμπεδωμένη και το Σύνταγμά μας δεν δίνει περιθώρια παρερμηνειών.

back to top