Menu
A+ A A-

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου πριν μπω στη συζήτηση του σχεδίου νόμου να αξιοποιήσω την παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου και να ζητήσω κάποιες διευκρινίσεις όσον αφορά το λεγόμενο αγροτικό πετρέλαιο, διευκρινίσεις που πιστεύω ότι αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή οι αγρότες μας.

Όπως είναι γνωστό, η πολιτεία προκειμένου να πατάξει το λαθρεμπόριο καυσίμων προχώρησε στην κατάργηση του κόκκινου πετρελαίου που χρησιμοποιούσαν μέχρι πρότινος οι αγρότες μας και τους έδωσε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το πετρέλαιο κίνησης με την καθιέρωση της επιστροφής του φόρου στους αγρότες προκειμένου έτσι να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος παραγωγής.

Από την φετινή πιλοτική εφαρμογή του μέτρου διαπιστώθηκαν λάθη και αδικίες τις οποίες επισημάναμε τόσο εμείς όσο και εκπρόσωποι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας αλλά και συνάδελφοι από άλλες αγροτικές περιφέρειες.

Και ακούσαμε με ιδιαίτερη προσοχή τις δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξερχόμενου από το γραφείο του Πρωθυπουργού ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη του τις παρατηρήσεις που και εμείς κάναμε και εκπρόσωποι των αγροτών, έτσι ώστε από του χρόνου να καταβάλλεται η επιστροφή αυτή στους πραγματικούς δικαιούχους που είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Γιατί είναι άδικο στο ίδιο καζάνι να μπαίνουν οι πραγματικοί αγρότες με μεγαλο-ιδιοκτήτες κατόχους γης που ασκούν αλλότρια επαγγέλματα.

Την επομένη όμως με έκπληξη διαβάσαμε δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο της Λάρισας σύμφωνα με τα οποία υπάρχει non paper από το Υπουργείο Οικονομικών που ουσιαστικά καταρρίπτει την επιχειρηματολογία και τις σκέψεις και τις θετικές προθέσεις που Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στις 12 Αυγούστου πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»: Μπέζας αδειάζει Κοντό. Καταθέτω στα πρακτικά το σχετικό non paper το οποίο την επαύριον διεψεύσθη από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» με δηλώσεις του περιβάλλοντος του Υπουργείου Οικονομικών.

Νομίζω ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι –γιατί φέτος είναι πολύ θετικό το ότι και οι κτηνοτρόφοι είναι αποδέκτες του λεγόμενου αγροτικού πετρελαίου, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι τώρα- αναμένουν, κύριε Υπουργέ, τις αναγκαίες διευκρινίσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισέρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο που έχουμε την τιμή να συζητούμε. Είναι ένα νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα, παθογένειες που επί χρόνια αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι μας. Η ελληνική κτηνοτροφία βρίσκεται σε μια δύσκολη συγκυρία. Γνωρίζετε ότι βρίσκεται σε συμπληγάδες.

Από τη μια μεριά έχουμε το αυξημένο κόστος παραγωγής και από την άλλη έχουμε συμπίεση στις τιμές παραγωγού, στις τιμές που πουλούν οι κτηνοτρόφοι το γάλα τους. Έχουμε δηλαδή, εκτίναξη στις τιμές των καυσίμων –διεθνές πρόβλημα- αλλά και στις ζωοτροφές αλλά και από την άλλη την λειτουργία του καρτέλ το οποίο καλά κρατεί.

Διαβάζω στον σημερινό «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ» πρωτοσέλιδο: 138.556.000 ευρώ το ετήσιο καπέλο στο γάλα. Παρά τα πρόστιμα των 50 εκατομμυρίων ευρώ στο καρτέλ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού πληρώνουμε κατά 40% ακριβότερο το γάλα απ’ ότι η υπόλοιπη Ευρώπη. Και την στιγμή που γίνεται αυτό οι κτηνοτρόφοι μας έχουν μείωση του εισοδήματός τους. Συνεχίζω την ανάγνωση: Το 2008 οι γαλακτοβιομηχανίες αγόρασαν 5 λεπτά πιο φτηνά από τους παραγωγούς το γάλα και πούλησαν 9 λεπτά ακριβότερα στον καταναλωτή.
Κύριε Υπουργέ, έχει αποθρασυνθεί το καρτέλ και νομίζω ότι θα πρέπει να είναι δραστικότερα τα μέτρα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Και θέλω και από το Βήμα αυτό να επαναλάβω για ακόμη μια φορά την πρόταση που καταθέσαμε μαζί με συναδέλφους Βουλευτές. Τα πρόστιμα αυτά, τα 50 εκατομμύρια που επεβλήθησαν στις γαλακτοβιομηχανίες που αποδεδειγμένα λειτουργούσαν με εναρμονισμένες πρακτικές να επιμεριστούν στα θύματα της λειτουργίας του καρτέλ, στους κτηνοτρόφους και νομίζω ότι είναι πραγματικά μια πράξη ηθικής δικαίωσης που την αναμένουν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχομαι στην τροπολογία η οποία αποτέλεσε την αφορμή για θόρυβο τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Μιλώ για την τροπολογία για την μείωση της κρατικής ενίσχυσης προς τις αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και την καθιέρωση 500 υποτροφιών για φτωχά παιδιά αγροτών και κτηνοτρόφων.

Περίσσεψε ο λαϊκισμός αυτές τις μέρες, δυστυχώς και σ’ αυτή την Αίθουσα από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Κάποιοι ακόμα θυμήθηκαν και τα επιδόματα, τα βιβλιάρια που έδινε η βασιλομήτωρ Φρειδερίκη για να προικοδοτήσει άπορες κορασίδες.

Γιατί όμως τέτοια ενόχληση, κύριοι συνάδελφοι; Προτιμάτε να ενισχύονται συνδικαλιστικές οργανώσεις χωρίς ουσιαστικές λαϊκές αναφορές στον αγροτικό κόσμο; Προτιμάτε να χρηματοδοτούνται οργανώσεις-σφραγίδες που δεν εκφράζουν τους αγρότες; Ή μήπως ενοχληθήκατε από την θετική απήχηση που είχε το μέτρο αυτό στον αγροτικό κόσμο;

Το τελευταίο που ενδιαφέρει τους αγρότες, είναι ο κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός, ο επαγγελματικός αγροτοπατερισμός. Χαιρετίζω, λοιπόν, αυτήν τη ρύθμιση και βεβαίως πιστεύω ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η διαφάνεια στη διαδικασία χορήγησης αυτών των υποτροφιών με την υπαγωγή τους στο ΙΚΥ.

Επειδή ο χρόνος είναι αμείλικτος, θέλω επιγραμματικά να θέσω μερικά ακόμη ζητήματα που ρυθμίζονται με αυτό το νομοσχέδιο. Είναι πολύ βασικό το ότι επεκτείνονται οι ασφαλιστικοί κίνδυνοι που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, ο οποίος κάνει πολύ σημαντική δουλειά τα τελευταία χρόνια.

Στις ζωονόσους, όμως αυτές, κύριε Υπουργέ, δεν συμπεριλαμβάνεται η λοιμώδης αγαλαξία, η λεγόμενη παρμάρα, που είναι πραγματικά εφιάλτης για τους κτηνοτρόφους μας. Ενδεχομένως είναι πολύ μεγάλο το κόστος για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας, πιστεύω, όμως, ότι θετικό θα είναι τουλάχιστον να υπάρχει μια επιδότηση στον εμβολιασμό από τη λοιμώδη αγαλαξία.

Θέλω να πω ότι είναι ιδιαίτερα θετικό επίσης το γεγονός ότι απαλλάσσονται από το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Είναι κάτι το οποίο είχαμε επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν, κύριε Υπουργέ. Χαίρομαι που υιοθετείτε την πρότασή μας αυτή, αλλά πιστεύω ότι είναι άδικο να εξαιρούνται από αυτήν την ευνοϊκή ρύθμιση οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Το λέω αυτό, διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι με τα 330 ευρώ της σύνταξης, την οποία διπλασίασε βεβαίως την προηγούμενη τετραετία ως Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, είναι δύσκολο να τα φέρει βόλτα και να ζήσει αξιοπρεπώς ένας αγρότης ή κτηνοτρόφοw. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι θα πρέπει να απαλλαγούν από το βάρος αυτής της ποινής.

Βεβαίως να χαιρετίσω και τη δυνατότητα επιχορήγησης των κτηνοτρόφων για προμήθεια ζωοτροφών σε περιόδους κρίσης από τον ΕΛΟΓΑΚ. Είναι επίσης ένα δίκαιο μέτρο. Μένει μόνο να διευκρινιστούν οι διαδικασίες και ο τρόπος που θα χορηγηθεί αυτή η βοήθεια.

Επίσης, θετική είναι και η ρύθμιση για τα χρέη των συνεταιρισμών στα ασφαλιστικά ταμεία, που τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, όπως επίσης στη θετική κατεύθυνση κινείται και το γεγονός ότι απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης αδειών λειτουργίας και ηλεκτροδότησης των πτηνο-κτηνοτροφικών μονάδων.

Πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα. Δεν τα λύνει βεβαίως όλα, αλλά σίγουρα είναι ένα νομοσχέδιο που δίνει απαντήσεις, που δίνει λύσεις. Το υπερψηφίζω και πραγματικά αναρωτιέμαι πώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα δικαιολογήσει την αρνητική της ψήφο στον κτηνοτροφικό κόσμο.
Σας ευχαριστώ.

back to top