Menu
A+ A A-

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η παιδεία δικαίως έχει χαρακτηρισθεί ο νέος πλούτος των εθνών. Η δύναμη ενός έθνους δεν μετριέται πια με τα παραδοσιακά μέτρα του αριθμητικού μεγέθους του πληθυσμού ή της έκτασης. Το μορφωτικό επίπεδο των πολιτών που το συγκροτούν είναι το μέτρο της δύναμης στη νέα εποχή.

Η παιδεία είναι όχημα για μια καλύτερη ζωή. Είναι μέσο κοινωνικής ανόδου, καταξίωσης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής παιδιών από φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, από εργατικές και αγροτικές οικογένειες. Η παιδεία δίνει τη δυνατότητα ανοιχτών οριζόντων στον άνθρωπο.

Γι’ αυτό και όνειρο κάθε οικογένειας είναι να σπουδάσουν τα παιδιά της, να μάθουν γράμματα. Το όνειρό, όμως αυτό κάποτε καταλήγει εφιάλτης, όταν συνειδητοποιούν ότι το πτυχίο από αποκαλούμενα Κολέγια ή Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, που εμφανίζονται ως παραρτήματα πανεπιστημίων, είναι χαρτί χωρίς αντίκρισμα. Πληρώνουν αδρά τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Και αυτό, γιατί στο καθεστώς αναρχίας και ασυδοσίας που υπάρχει στη μεταλυκιακή εκπαίδευση στη χώρα μας, εδώ και επτά δεκαετίες, βρήκαν χώρο δράσης εκτός από σοβαρούς επενδυτές και διάφοροι αλμπάνηδες και αγύρτες που στοχεύουν στο εύκολο χρήμα.

Κοντά σε παραρτήματα σοβαρών πανεπιστημίων των ΗΠΑ και της Ευρώπης φύτρωσαν και διάφορα ινστιτούτα με βαρύγδουπους τίτλους και εντυπωσιακές τελετές αποφοίτησης με τηβέννους και πτυχία χωρίς περιεχόμενο.Επιτέλους έπρεπε να μπει ένα τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που εξέθετε τη χώρα διεθνώς.

Να μπουν κανόνες, να υπάρξει διαφάνεια, να πάψει το εμπόριο ελπίδας στις οικογένειες που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους.

Ποιο είναι το δίλλημα που καλούνται να απαντήσουν τα παιδιά που αποτυγχάνουν στις πανελλήνιες εξετάσεις;

Ή θα πρέπει να ξενιτευτούν στα πανεπιστήμια της αλλοδαπής ή αν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα επιλέξουν τη μεταλυκιακή εκπαίδευση στη χώρα μας.

Δυστυχώς, στον τόπο μας πληρώνουμε τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον ανταρτοπόλεμο των εσωκομματικών της φατριών. Χάθηκε η ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 16 που θα απελευθέρωνε την τριτοβάθμια εκπαίδευση από το κρατικό μονοπώλιο.

Παρά της περί του αντιθέτου δηλώσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ αλλά και βουλευτών του, η αποχώρηση τους από τη διαδικασία αναθεώρησης στέρησε σε χιλιάδες νέους τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα μη κερδοσκοπηκού χαρακτήρα στη χώρα μας

Συνεχίζεται έτσι η αιμορραγία σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους. Η διαχρονική άρνηση του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει ρεαλιστικά αυτό το πρόβλημα είχε ως συνέπεια την έκρηξη στο χώρο της μεταλυκιακής εκπαίδευσης με την εμφάνιση σε κάθε γωνιά της χώρας κολεγίων εντός και εκτός εισαγωγικών.

Δυστυχώς, τα ζητήματα παιδείας στην πατρίδα μας συχνά γίνονται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης και ακραίας πολιτικής εκμετάλλευσης.

Με τη συμπεριφορά τους, όμως, αυτοί που κόπτονται από αυτό το βήμα για τη δημόσια παιδεία, πλειοδοτώντας σε κορώνες εντυπωσιασμού, είναι εκείνοι που ουσιαστικά την υπονομεύουν και την απαξιώνουν.

Αυτή είναι η οδυνηρή αλήθεια. Μπορεί κάποιοι να ακούγονται ευχάριστοι και να αποκομίζουν πρόσκαιρα κομματικά οφέλη προωθώντας στην εκπαίδευση τη λογική της ήσσονος προσπάθειας, αλλά όλοι κάποια στιγμή αντιλαμβάνονται ότι τα αγαθά κόποις κτώνται.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με μια σειρά πρωτοβουλιών και νομοθετικών ρυθμίσεων επιχειρεί να αναστρέψει την κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης.

Μετά την ψήφιση του νόμου πλαισίου για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά ακολουθεί η ψήφιση του σχεδίου νόμου για τη λειτουργία των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών και των Κολλεγίων, που βάζει επιτέλους φραγμό στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στο επίπεδο της μεταλυκειακής μη τυπικής εκπαίδευσης.

Είναι απορίας άξιον το πώς κάποιοι αντιδρούν σε μια πρωτοβουλία που βάζει τάξη σε κάτι που πανθομολογουμένως λειτουργεί άναρχα αν όχι ύποπτα.

Με τον παρόντα νόμο ο χώρος των Κολλεγίων και των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών αποκτά επιτέλους ένα πλαίσιο λειτουργίας που και αυστηρό είναι και εγγυάται τη θεσμική θωράκισή τους.

Παράλληλα διασφαλίζεται και ο σεβασμός στο άρθρο 16 του Συντάγματος με τη ρητή διατύπωση στο νομοσχέδιο ότι τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών και τα Κολλέγια δεν αποτελούν φορείς που μπορούν να οδηγήσουν σε πανεπιστημιακό τίτλο, ούτε να κάνουν χρήση του όρου πανεπιστήμιο, παρά μόνο να είναι πάροχοι υπηρεσιών μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η λειτουργική και εκπαιδευτική αναβάθμιση των Κολεγίων έτσι ώστε οι τίτλοι σπουδών που παρέχουν να είναι ανταγωνιστικοί.

Τα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τη λειτουργία των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών και των Κολλεγίων αγγίζουν τη λογική του αυτονόητου. 

Οι κυβερνήσεις όμως του ΠΑΣΟΚ ούτε στο επίπεδο του αυτονόητου δεν λειτούργησαν, τουλάχιστον στον τομέα της εκπαίδευσης. Γιατί αυτονόητη αρχή για το υπουργείο παιδείας είναι να ελέγχει τα προγράμματα σπουδών, τη διοικητική στελέχωση, το επίπεδο των διδασκόντων και την εν γένει αξιοπιστία των Κολλεγίων.

Το περίεργο είναι ότι τίποτε από όλα αυτά δεν είχε γίνει ως τώρα.

Ο αυστηρός έλεγχος σε όλα τα επίπεδα διασφαλίζει και τα δικαιώματα των Κολλεγίων που ήδη πληρούν τις απαραίτητες  προδιαγραφές και δεν αφήνει ανοιχτό το έδαφος για να εξομοιωθούν με άλλα που λειτουργούν σε ενοικιαζόμενα μικρά γραφεία στο κέντρο μεγαλουπόλεων, χωρίς υποδομές και άρτιο εκπαιδευτικό προσωπικό, διαφημίζοντας πως παρέχουν πανεπιστημιακή παιδεία.
Είναι αντιληπτό πως πολλοί θιγόμενοι μπορεί να ενοχληθούν.

Αυτή, όμως η κυβέρνηση παρακάμπτοντας το όποιο πολιτικό κόστος προτιμά να αντιμετωπίζει τις αμαρτίες του παρελθόντος, παθογένειες που κληρονόμησε, παρά να τις προσπερνά.

Δυστυχώς στο πρόσφατο παρελθόν στα ζητήματα παιδείας περίσσεψε ο λαϊκισμός και έγινε καπηλεία της αγωνίας και της ανασφάλειας των φοιτητών.

Όσο δεν λέμε στους νέους την αλήθεια και τις πραγματικές αιτίες των επιστημονικών και εργασιακών προβλημάτων τους, όσο τους χρησιμοποιούμε ως προμετωπίδα για εύκολους αφορισμούς, τόσο  θα βάζουμε εμπόδια στην παροχή παιδείας τέτοιας που θα τα εφοδιάζει με τα απαραίτητα εφόδια να σταθούν στον απαιτητικό ανταγωνιστικό κόσμο της παγκόσμιας αγοράς εργασίας. 

back to top