Menu
A+ A A-

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙΡΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Δυστυχώς, οι εκτιμήσεις των αγροτών την Άνοιξη για μια καλή χρονιά φέτος, λόγω της απουσίας των έντονων παγετών, δεν επιβεβαιώνονται αφού τις προηγούμενες ημέρες μέχρι και σήμερα έντονα καιρικά φαινόμενα, που καταλήγουν σε ισχυρές τοπικές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις, πλήττουν την σοδειά τους.
Προχθές αγροτικές εκτάσεις στα Βούναινα του Δήμου Κιλελέρ και σε χωριά της Ελασσόνας, κυρίως στην Κοκκινόγη, την Γεράνεια, το Λυκούδι, την Άζωρο, την Καλλιθέα, το Λόφο την Ολυμπιάδα και μέχρι τον Δρυμό, τον Ευαγγελισμό και το Παλαιόκαστρο, δέχθηκαν δυνατή βροχή και ισχυρή χαλαζόπτωση για αρκετή ώρα. Επίσης, χθες χτυπήθηκαν ο Αετόλοφος, το Ελευθέριο, η Δήμητρα και παρακάρλια χωριά του δήμου Αγιάς καθώς και η Μελία, η Νίκαια και το Κιλελέρ, του Δήμου Κιλελέρ. Καθημερινά ο κατάλογος των ζημιών μεγαλώνει και οι ζημιωθείσες εκτάσεις πολλαπλασιάζονται εκθετικά. Οι ζημιές αφορούν σε δενδροκαλλιέργειες, όπως φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια, μήλα, αμπέλια, ροδάκινα άλλα και σε καλλιέργειες βαμβακιού, καπνού, σιταριού, βρώμης, μηδικής και άλλων σανοδοτικών φυτών που χρησιμοποιούνται για την κτηνοτροφία. Στα χωριά της Ελασσόνας προκλήθηκαν ζημιές σε κτηνοτροφικές μονάδες, άλλα και στην αγροτική οδοποιία, η οποία κατά τόπους διαλύθηκε λόγω της ισχυρής και απότομης βροχής, της κλίσης του εδάφους άλλα και της επίδρασης των ρεμάτων που φούσκωσαν επικίνδυνα.
Οι πληγέντες των ανωτέρω περιοχών βρέθηκαν στο έλεος των καιρικών φαινομένων και ειδικά όσοι ήταν στο επίκεντρο της χαλαζόπτωσης μιλούν για ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές. Στην Ελασσόνα, η περιοχή ζει και αναπνέει κυρίως από την συνέργεια φυτικής παραγωγής και κτηνοτροφίας. Συνεπώς, οι ζημιές σε εκτεταμένες εκτάσεις σιτηρών και σανοδοτικών φυτών, λίγο πριν τη συγκομιδή, ζημιώνει όλο τον κύκλο της τοπικής οικονομίας και διογκώνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, αφού μεγάλο τμήμα της τοπικής παραγωγής δεν θα είναι πια διαθέσιμο.
Οι ζημιές από καιρικά φαινόμενα αυτή την περίοδο, που στην ουσία ξεκινά η περίοδος της συγκομιδής για τα σιτηρά και τα σανοδοτικά, δημιουργούν απογοήτευση στους αγρότες καθώς έχουν κάνει τα απαραίτητα έξοδα άλλα τελικά δεν εσοδεύουν. Για τους δενδροκαλλιεργητές, η ζημιά μπορεί να μην είναι στο τελικό στάδιο της παραγωγής αλλά δεν επανορθώνεται και τα έξοδα για την διατήρηση των δένδρων συνεχίζονται μέχρι το φθινόπωρο, είτε εσοδέψουν είτε όχι ενώ για τα βαμβάκια και τα καπνά, που βρίσκονται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης ζημιά προκαλεί εκτός από το χαλάζι και το υπερβολικό ύψος της βροχής.
Σε κάθε περίπτωση, σε μια χρονιά που εξωγενείς παράγοντες έχουν επιφέρει σοβαρές ανατιμήσεις και αύξηση των καλλιεργητικών εξόδων, οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή δυσκολεύουν περισσότερο την κατάσταση και εύλογα, οι πληγέντες, αναζητούν αυξημένα αντανακλαστικά από την Πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες της.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

 Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την εκτίμηση των ζημιών και την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων;

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

back to top