Menu
A+ A A-
maximos_gynaikes1

Στην ανάγκη χάραξης μιας Νέας Πολιτικής για την Οικογένεια με στήριξη των νέων ζευγαριών να δημιουργήσουν οικογένεια και να κάνουν το πρώτο παιδί αναφέρθηκε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας ως εισηγητής στη  Συνδιάσκεψη για τις γυναίκες που διοργάνωσε η Νέα Δημοκρατία, στην Αθήνα.

Στην ομιλία του ο. κ. Χαρακόπουλος επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων στα εξής:

«Αναμφίβολα, η θέση της γυναίκας στην Ελλάδα έχει αλλάξει ριζικά τις τελευταίες δεκαετίες. Γυναίκες καταλαμβάνουν σε υψηλότατο ποσοστό πλέον θέσεις στα πανεπιστήμια, κερδίζουν ρόλους που ως χθες ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών, συμμετέχουν όλο και περισσότερο στα κοινά, διακρίνονται σε όλους τους τομείς. Ταυτόχρονα, όμως, η Ελληνίδα ήλθε αντιμέτωπη με προκλήσεις και αντιφάσεις που δημιούργησε η νέα εποχή. Το σημαντικότερο δίλημμα που κλήθηκε να επιλύσει είναι, ασφαλώς, η εξισορρόπηση μεταξύ της εργασίας και της οικογένειας. Η αναγκαία χειραφέτηση που προσφέρει η συμμετοχή στην παραγωγή καθυστερεί την απόφαση, ή ακόμη την παραμερίζει για πάντα, για να «ανοίξει» το δικό της σπιτικό. Οι ασφυκτικοί χρόνοι του σύγχρονου τρόπου ζωής, οι πιεστικές οικονομικές ανάγκες, αλλά και η παρατεταμένη ανεργία, που πλήττει περισσότερο τις γυναίκες με την ανασφάλεια που αυτή συνεπάγεται στέκονται εμπόδιο στην προσωπική τους ζωή αλλά και στη δημιουργία οικογένειας.»

Δημογραφικός μαρασμός

Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ υπογράμμισε ότι «Η στήριξη του θεσμού της οικογένειας είναι θεμελιακής σημασίας για την ίδια την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας. Ο δημογραφικός μαρασμός αλλά και η επικράτηση ενός μονοδιάστατου homo economicus υπονομεύουν απειλητικά το μέλλον όλων μας. Είναι απαραίτητο να ξαναδούμε τις προτεραιότητές μας ως κοινωνία. Να κατανοήσουμε ότι τα οικονομικά μοντέλα υπάρχουν για να προάγουν την ευημερία των μελών μιας κοινωνίας και όχι το αντίστροφο. Και αυτή είναι η ουσία της ιδεολογίας μας, του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Ως Νέα Δημοκρατία, είτε από τη θέση μας στην αξιωματική αντιπολίτευση είτε αύριο ως κυβέρνηση, αταλάντευτα θα στηρίξουμε μια Νέα Πολιτική για την Οικογένεια με μέτρα που θα βοηθούν τα νέα ζευγάρια.

Η οικονομική ενίσχυση για την γέννηση του τρίτου ή τέταρτου παιδιού δεν φθάνει. Δεκάδες χιλιάδες ζευγάρια δεν τολμούν να κάνουν ούτε το πρώτο τους παιδί λόγω των οικονομικών δυσχερειών. Ανεξάρτητα από την οξύτητα της κρίσης πρέπει να βρούμε λύσεις που θα βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν το επιθυμητό βήμα, να φέρουν στον κόσμο μια νέα ζωή.»

Η νέα Μεταπολίτευση και το γυναικείο πρότυπο

Αναφερόμενος στο πρότυπο γυναικών που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστήριξε ότι «τίθενται υπό αμφισβήτηση τα στερεότυπα, που καλλιέργησε η τηλεόραση για τη γυναίκα: Τη γυναίκα «εμπόρευμα», τη γυναίκα «καταναλωτικό προϊόν». Μια υποτιμητική αντιμετώπιση, η οποία, λόγω της ισχύος κυρίως της τηλεόρασης επηρεάζει αρνητικά τις μικρές ηλικίες. Απέναντι σε αυτή την εικόνα πρέπει να αντιτάξουμε νέες αξίες, νέα πρότυπα, αυτά που πραγματικά ανταποκρίνονται στην Ελληνίδα του σήμερα. Και αυτά τα πρότυπα να δίνουμε στα παιδιά μας.

Η Νέα Μεταπολίτευση, που καλούμαστε όλες και όλοι μαζί να διαμορφώσουμε, απαιτεί μια νέα σχέση πολίτη και πολιτικής. Αυτή τη νέα σχέση επιχειρούμε να αποκαταστήσουμε. Και η γυναίκα ως ενεργός πολίτης, ως κομματικό μέλος και στέλεχος έχει να προσφέρει πολλά.»
maximos_gynaikes2

back to top