Menu
A+ A A-
net_105.8_deltio
(Δημοσιογράφοι: Τσούτσιας , Σαράντης)

Για την Συναίνεση:

«Η κυβέρνηση αυτή είναι τυχερή διότι έχει απέναντί της μια αντιπολίτευση που δεν ακολούθησε την πεπατημένη, το γνωστό «όχι σε όλα», τη δομική αντιπολίτευση του παρελθόντος. Και είπε ότι στηρίζει -και στηρίζει στα δύσκολα- στην αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης για να βγει η χώρα από αυτή. Ξεκαθαρίσαμε ότι η συναίνεση δεν είναι αδυναμία αλλά αντιθέτως είναι δύναμη. Η συναίνεση είναι όμως δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Οι κινήσεις που βλέπουμε από την πλευρά της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα δεν δείχνουν ότι έχει την ανάλογη διάθεση συναίνεσης».

«Στηρίζουμε την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης και την έξοδο της χώρας από αυτή. Η συναίνεση της ΝΔ δεν είναι λευκή επιταγή. Η κυβέρνηση κυβερνά. Εμείς την καλούμε να λάβει τα αναγκαία μέτρα και θέσαμε και κόκκινες γραμμές. Κόκκινη γραμμή για μας είναι να μην υπάρξει ασφυξία, αν θέλετε, των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Κόκκινη γραμμή είναι να μην πληγεί καίρια η μεσαία τάξη που δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, η μικρομεσαία επιχείρηση. Και προς αυτή την κατεύθυνση καταθέσαμε ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων. Χθες ο Πρόεδρος της ΝΔ χτύπησε ένα καμπανάκι, ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε έκρηξη της ανεργίας εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική».

«Η ΝΔ θα συνεχίσει να ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση. Και κατά περίπτωση θα στηρίζει την κυβέρνηση σε ζητήματα που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και θα ασκεί δυναμική αντιπολίτευση όπου θεωρεί ότι θίγονται τα συμφέροντα του τόπου και της πατρίδας».

Για τη Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία:

«Η κυβέρνηση επέλεξε την πρόκληση με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία. Εμείς είπαμε εξ αρχής ότι, βεβαίως όλα στο φως, αλλά όταν λέμε όλα στο φως θα πρέπει να συζητήσουμε για το τι έγινε από την 10ετία του ΄80, που είναι η πηγή των δεινών για την Οικονομία» .

«Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν αντιλαμβάνεται τις συνέπειες που προκαλεί στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό η σύσταση μιας εξεταστικής επιτροπής, εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης, που διαρρηγνύει το εσωτερικό μέτωπο».

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου το τελευταίο διάστημα με ατυχέστατες δηλώσεις, όπως αυτές που παρομοιάζει την πορεία της Οικονομίας με την πορεία του «Τιτανικού», δεν νομίζω ότι υπηρετεί καλύτερα την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Ουσιαστικά το πρόβλημα της χώρας είναι ότι μάθαμε να καταναλώνουμε περισσότερα από ό,τι παράγουμε. Από τη 10ετία του ΄80, με τη λεγόμενη «κοινωνική πολιτική με δανεικά», εκτινάχθηκαν τα χρέη και αυτές τις αμαρτίες πληρώνουμε και σήμερα».

«Η Εξεταστική, από τη στιγμή που αποφασίστηκε να γίνει, δεν μπορεί να μην εξετάσει πώς δημιουργήθηκαν τα τεράστια χρέη, πώς φθάσαμε σε αυτή την κατάσταση. Διότι ακούω το ΠΑΣΟΚ να καταλογίζει ευθύνες μόνο στην κυβέρνηση της ΝΔ, λησμονώντας ότι αυτό ευθύνεται στο μέγιστο βαθμό για τη δημιουργία του τεράστιου Δημοσίου Χρέους. Το Δημόσιο Χρέος ήταν στο 112% το 2000, τόσο το παρέδωσε και η ΝΔ το 2009. Εάν θέλουμε πραγματικά να δούμε προς τα πίσω, ας δούμε. Όταν δεχόμαστε κριτική από διεθνή μέσα ενημέρωσης που αποκαλύπτουν το κρυφό ομόλογο για παράδειγμα που συνήψε η κυβέρνηση Σημίτη με την Goldman Sachs , μπορούμε να το αγνοήσουμε;».

Για την ανάγκη λήψης μέτρων και την παρελθοντολογία:

«Εμείς εδώ και πολύ καιρό ζητούμε από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα. Δυστυχώς επί τρεις μήνες φάνηκε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο, είχε αβουλία, επέδειξε μια πρωτοφανή διστακτικότητα στη λήψη μέτρων, αποτέλεσμα προφανώς και των ενδοκυβερνητικών διχογνωμιών που βλέπουμε καθημερινά στις εφημερίδες, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είναι προτιμότερο να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα εμείς, παρά να επιβληθούν πολύ περισσότερα με καθυστέρηση από τις Βρυξέλλες. Και επίσης θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όσο ο κ. Παπανδρέου λειτουργεί λιγότερο ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας και περισσότερο ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, καταφερόμενος κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο θα δυσκολεύει τη θέση της χώρας. Όσο στο ΠΑΣΟΚ καταφεύγουν σε κινήσεις αποπροσανατολισμού και εντυπωσιασμού για εσωτερική κατανάλωση και δεν λαμβάνουν άμεσα μέτρα, τόσο το πρόβλημα στην Οικονομία θα διογκώνεται.

Εμείς συναινούμε σε συγκεκριμένα άμεσα μέτρα που δεν θα οδηγήσουν όμως σε ασφυξία την Οικονομία».

«Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει τα αναγκαία μέτρα, να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση και εμείς δηλώνουμε, και νομίζω ότι αυτό δεν έχει προηγούμενο στην πολιτική ιστορία της χώρας, ότι είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις σωστές αποφάσεις. Αλλά το τελευταίο που πρέπει να κάνουμε αυτή την ώρα είναι να μετρήσουμε τους σκελετούς που έχει κάθε κόμμα στην ντουλάπα του. Το ζήτημα είναι να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κρίση. Αυτό ενδιαφέρει το χαμηλόμισθο, τον εργαζόμενο, τη μικρομεσαία επιχείρηση, το βιοπαλαιστή, και τον αγρότη. Και σε αυτό το ερώτημα πρέπει να δώσουμε ουσιαστική απάντηση».

back to top