Menu
A+ A A-
deltiotipou

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες ανατρέπουν τον οικογενειακό προγραμματισμό εκατομμυρίων Ελλήνων, πολλοί εκ των οποίων είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι μέτρα που θέτουν σε δοκιμασία την κοινωνική συνοχή και ειρήνη» τόνισε σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις (ΝΕΤ, Real) o Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, βουλευτή Λαρίσης Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Μεταξύ άλλων ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε τα εξής: «Φοβούμαι ότι κινδυνεύουμε τα μέτρα αυτά να αποδειχθούν θυσίες χωρίς αντίκρισμα, αν δεν υπάρξουν άμεσα αναπτυξιακές ανάσες, που εδώ και μήνες προτείνει η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρος της Αντώνης Σαμαράς. Δυστυχώς, η κυβέρνηση καθυστέρησε πάρα πολύ για να λάβει μέτρα. Αν τα είχε λάβει στις 5 Οκτωβρίου δεν θα ήταν τόσο επώδυνα όσο αυτά που έλαβε εχθές.

Το πρόβλημα στην οικονομία μας είναι δομικό, είναι διαχρονικό. Η πηγή του είναι στη δεκαετία του ΄80 και αν πραγματικά θέλουμε να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για το χθες και για το τι φταίει που φθάσαμε ως εδώ, θα πρέπει να δούμε τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων. Βεβαίως και υπάρχουν ευθύνες στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Θα έπρεπε να είχε λάβει μέτρα πιο γρήγορα χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Να κινηθεί με μεγαλύτερη γενναιότητα χωρίς να παρασύρεται από την άφρονα αντιπολίτευση που άσκησε το ΠΑΣΟΚ τότε, ούτε από τις αντιδράσεις συντεχνιών που εθίγοντο. Τούτο δεν σημαίνει ότι η αναβλητικότητα, η διστακτικότητα, η αβουλία και η ατολμία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν ευθύνονται για το γεγονός ότι η χώρα  έφθασε στα πρόθυρα της πτώχευσης. Μόνο από το κόστος δανεισμού που αυξήθηκε με την εκτίναξη των spend αυτούς τους 5 μήνες, η χώρα επιβαρύνθηκε με 300 εκατομμύρια ευρώ. Είναι σχεδόν τα μισά από όσα προσδοκά να πάρει η κυβέρνηση με τις περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό είναι ενδεικτικό της ευθύνης που έχει αυτή η κυβέρνηση γιατί επί 5 μήνες καθυστερεί στη λήψη αποφάσεων. Η κριτική αυτή δεν ασκείται μόνο από την Αντιπολίτευση, τη Νέα Δημοκρατία ή τα άλλα κόμματα, ασκείται πια έντονα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Επώνυμα στελέχη, ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ασκούν κριτική για καθυστερήσεις, όπως η καθυστέρηση για το φορολογικό νομοσχέδιο που θα έπρεπε να είχε κατατεθεί από το Νοέμβριο και ακόμα δεν το έχουμε δει.»

Οι προτάσεις της ΝΔ

Όσον αφορά στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Οικονομία, ο Θεσσαλός πολιτικός υπενθύμισε ότι «Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει μια δέσμη 23 προτάσεων που της χαρακτηρίζει ως αναπτυξιακές ανάσες. Συγκεκριμένες προτάσεις της οποίες καλούμε την κυβέρνηση να της μελετήσει. Διαφωνούμε με την αύξηση του ΦΠΑ και της φορολογίας στα καύσιμα, απορρίπτουμε την περικοπή του 14ου μισθού και αντιθέτως αντιπροτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα και αυτό δείχνει και την υπευθυνότητα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης γιατί είναι εύκολο να απορρίπτεις αντιλαϊκά μέτρα. Το δύσκολο της είναι να της συγκεκριμένη αντιπρόταση. Λέμε λοιπόν ότι βεβαίως μπορεί να μπει μεγαλύτερος φόρος στο καπνό και στα ποτά, να υπάρξει αύξηση της φορολογίας στα είδη πολυτελείας, μεγαλύτερες περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του κράτους και αύξηση των εσόδων από αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου. Προχθές η ΑΔΕΔΥ στην συνεργασία της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα γραφεία του κόμματος της παρουσίασε μια σειρά από κωδικούς της οποίους υπέδειξε στην κυβέρνηση, στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου μπορούν να γίνουν δραστικές περικοπές. Ούτε αυτά δεν έλαβαν υπόψη της στο Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση.»

Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ τόνισε με έμφαση ότι «Αν δεν υπάρξουν αναπτυξιακά μέτρα μην έχετε αμφιβολία ότι με τη μείωση της αγοραστικής δυνατότητας των πολιτών, το σοκ που επέρχεται θα φέρει ύφεση στην οικονομία και μείωση της κατανάλωσης, επομένως πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων με ό,τι σημαίνει αυτό. Εάν δεν έχουμε μεγάλο τζίρο καταλαβαίνετε ότι έχουμε και μείωση των εισπραττόμενων φόρων. Δηλαδή όσο και να αυξήσεις το ΦΠΑ αν δεν υπάρχει κύκλος εργασιών δεν της τι να εισπράξεις. Έχουμε λοιπόν κίνδυνο για λουκέτα της επιχειρήσεις και εκτίναξη της ανεργίας.»

Οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ

Αναφορικά με τη στάση της ΝΔ και οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χαρακόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Η ΝΔ γύρισε σελίδα. Ο Σαμαράς δεν χρωστάει σε κανέναν άλλον εκτός από τις 800.000 ενεργούς πολίτες που προσήλθαν στις 29 Νοεμβρίου στις κάλπες και τον ανέδειξαν στην ηγεσία και του έδωσαν μια εντολή να αλλάξει όλα  όσα μας πλήγωσαν, να ανασυγκροτήσει τη ΝΔ και να ασκήσει σήμερα υπεύθυνη, σοβαρή αντιπολίτευση, καταθέτοντας εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Είναι τυχερή αυτή η κυβέρνηση γιατί απέναντί της έχει μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, που δεν ακολουθεί την δική της πεπατημένη του παρελθόντος με το γνωστό «όχι σε όλα», αλλά αντιθέτως την παροτρύνει στην λήψη συγκεκριμένων μέτρων καταθέτοντας προτάσεις.

Όσον αφορά για τις εκλογές του Οκτωβρίου κατανοώ αυτή τη στιγμή την οργή που υπάρχει στον κόσμο. Γιατί νιώθει εξαπατημένος, διότι άκουγε τον κ. Παπανδρέου από τα προεκλογικά μπαλκόνια να λέει ότι «λεφτά υπάρχουν» και σήμερα βιώνει την πιο σκληρή λιτότητα της μεταπολίτευσης.

Εκείνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι το σήμερα και το αύριο, πώς θα βγούμε από αυτή την κρίση. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ελπίδα από πλευράς της κυβέρνησης. Δεν μας έχουν πει πότε θα βγούμε από την κρίση. Πόσο θα  διαρκέσουν αυτά τα μέτρα. Αν είναι τα τελικά ή θα ληφθούν και άλλα. Και το χειρότερο όλων ότι δεν συνοδεύονται από το αναπτυξιακό σκέλος που είναι απαραίτητο κατά τη δική μας άποψη.»
back to top