Menu
A+ A A-

ΜΑΧΙΜΟΣ 4

Αθήνα, 8 Απριλίου 2023

 

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΑΠΕ:

Οι πολίτες θα αποφασίσουν αν θέλουν επιστροφή σε ένα παρελθόν γεμάτο αδιέξοδα ή συνέχεια της αναπτυξιακής πορείας

 

Στις εκλογές ο πολίτης θα αποφασίσει «αν θέλει την επιστροφή σε ένα παρελθόν γεμάτο αδιέξοδα, σε μια πολιτική ιδεοληπτική, όπως αυτή που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του» ή «αν θέλει να συνεχιστεί μια αναπτυξιακή πορεία, που δίνει ελπίδα και αισιοδοξία για το αύριο» τονίζει στο ΑΠΕ ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο κ. Χαρακόπουλος αναπτύσσει την επιχειρηματολογία του και τους λόγους για τους οποίους όπως τονίζει «πρέπει στις εκλογές να υπάρξει ένα αποτέλεσμα-προανάκρουσμα της αυτοδυναμίας», και τάσσεται αναφανδόν κατά της τοξικότητας στον προεκλογικό αγώνα γιατί όπως λέει «την επιλέγουν αυτοί που δεν θέλουν να αντιπαρατεθούν με θέσεις και πεπραγμένα». Αναφέρεται εκτενώς στους αγρότες και το έργο της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα, τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει τις δυνατότητες να γίνει «περιβόλι της Ευρώπης», και τάσσεται υπέρ της ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού με γενναία προγράμματα υπέρ των νέων αγροτών.

Αναφερόμενος στην δική του προεκλογική μάχη στη Λάρισα, επισημαίνει ότι παραμένει πρώτος βουλευτής του νομού «χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς άνωθεν βοήθεια» επειδή «έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες της Λάρισας».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του βουλευτή Λαρίσης ΝΔ, Μάξιμου Χαρακόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Κώστα Μελισσόπουλο.

Κύριε Χαρακόπουλε, ο κύβος ερρίφθη, και οι εκλογές θα γίνουν σε σχεδόν 50 ημέρες. Γιατί να σας ψηφίσει ένας πολίτης ξανά; Τι θα του απαντούσατε;

Ζητούμε από τον κάθε πολίτη της χώρας, πριν προσέλθει στην κάλπη της 21ης Μαΐου, να σκεφθεί με νηφαλιότητα αλλά και αυστηρότητα, ποια είναι η ορθότερη επιλογή για τον ίδιο και το σύνολο της κοινωνίας. Να επιλέξει κάνοντας πρώτα μια αντικειμενική σύγκριση μεταξύ της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και αυτής που προηγήθηκε, των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Να βάλει στη ζυγαριά τα πεπραγμένα της κάθε κυβερνητικής περιόδου. Και ας αποφασίσει αν θέλει την επιστροφή σε ένα παρελθόν γεμάτο αδιέξοδα, σε μια πολιτική ιδεοληπτική, όπως αυτή που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του. Ή αν θέλει να συνεχιστεί μια αναπτυξιακή πορεία, που δίνει ελπίδα και αισιοδοξία για το αύριο. Αν επιθυμεί τη σταθερότητα και τη σιγουριά σε μια χώρα που οι ευκαιρίες για όλους θα πολλαπλασιάζονται και η ασφάλεια θα ενισχύεται. Όλα αυτά σήμερα μόνον η ΝΔ μπορεί να τα προσφέρει. Και μάλιστα μια ΝΔ ισχυρή, αυτοδύναμη, που θα μπορεί να ξεδιπλώσει το πρόγραμμά της.
Η Ελλάδα ταλαιπωρήθηκε πολύ για σχεδόν μια δεκαετία. Το ΑΕΠ κατέρρευσε, η ανεργία εκτοξεύθηκε, οι νέοι μας ξενιτεύτηκαν, το πολιτικό σύστημα κλονίστηκε, οι θεσμοί στοχοποιήθηκαν. Αυτόν τον κακό εφιάλτη τον αφήσαμε πίσω μας, όπως και τους τυχοδιωκτισμούς όσων επωφελήθηκαν πολιτικά από την κρίση. Δε πρέπει επ' ουδενί να ζήσουμε ένα επώδυνο déjà vu.
Και θα πρόσθετα ότι την επιλογή μιας αυτοδύναμης ΝΔ την επιτάσσουν και οι καιροί. Ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια επικίνδυνη ρευστότητα. Οι κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Οι απειλές αυξάνονται. Ένας αιματηρός πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης βρίσκεται στο δεύτερο χρόνο του. Η Τουρκία παραμένει ένας επικίνδυνος και απρόβλεπτος γείτονας. Η Ελλάδα σε αυτόν τον διεθνή περίγυρο πρέπει να παραμείνει νησίδα ασφάλειας και σταθερότητας, με αναβαθμισμένο τον ρόλο της στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Όσα πέτυχε η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να μην τεθούν εν κινδύνω.
Για όλους αυτούς τους λόγους το βράδυ της 21ης Μαΐου, παρά την ωρολογιακή βόμβα της απλής αναλογικής που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να σταλεί ένα αναμφισβήτητο μήνυμα νίκης, ένα προανάκρουσμα της επικείμενης αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες εκλογές.

Εάν βάλουμε στη ζυγαριά τα αρνητικά και τα θετικά της 4ετίας, που πιστεύετε ότι θα γείρει η πλάστιγγα, και γιατί;

Κοιτώντας πίσω αυτή τη τετραετία της διακυβέρνησης από την ΝΔ, διαπιστώνουμε τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις, που ταλάνισαν τον τόπο, χωρίς διακοπή. Ξεκινώντας από την οργανωμένη από την Τουρκία εισβολή μεταναστών στον Έβρο, με σκοπό τον εκβιασμό της ΕΕ και την πρόκληση κοινωνικού χάους στην Ελλάδα, και την σχεδόν ταυτόχρονη έκρηξη της πανδημίας του Covid, και καταλήγοντας στην ενεργειακή κρίση, ως απότοκο της ρωσικής εισβολής και του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες προκλήσεις. Κι όμως, παρά την έκτακτη κατάσταση διαρκείας, που επέβαλε και έκτακτες πολιτικές στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, η τελική εξίσωση είναι εντυπωσιακή. Ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας ανήλθε το 2022 σε 6,1% σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας σημαντικά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (3,5%), για δεύτερο συνεχόμενο έτος. Η ανεργία που το καλοκαίρι του 2019 ήταν στο 17,5%, τον Ιανουάριο του 2023 είχε μειωθεί σε 10,8%. Με τη συνετή οικονομική πολιτική έγινε εφικτή η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20% σε σχέση με το 2019. Επίσης, αυξήθηκαν έπειτα από 12 χρόνια οι συντάξεις. Το ίδιο διάστημα μειώθηκαν 50 φόροι και εισφορές -που ασφαλώς χωρίς τις προαναφερόμενες κρίσεις θα ήταν ακόμη πιο μεγάλες οι μειώσεις τους. Η Ελλάδα από παρίας του διεθνούς οικονομικού συστήματος κατέστη πόλος έλξης παγκοσμίων επιχειρηματικών κολοσσών, όπως η Amazon, η Pfizer, η Microsoft, και καταγράφεται ρεκόρ ξένων επενδύσεων. Μια εξέλιξη, που οφείλεται ασφαλώς και στην ψηφιακή επανάσταση του κράτους, που όλα αυτά χρόνια πραγματοποίησε άλματα, γκρεμίζοντας χρόνια γραφειοκρατικά εμπόδια. Τέλος, οι εξαγωγές μας έχουν αυξηθεί ραγδαία, καθώς το 2022, η αξία τους έφθασε για πρώτη φορά σχεδόν τα 55 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας ιστορικό ρεκόρ. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 26,3% του ΑΕΠ, ενώ πριν από μερικά χρόνια το ποσοστό αυτό ήταν μονοψήφιο. Δεν υπάρχει αμφιβολία, επομένως, ότι το ισοζύγιο είναι θετικό, αν και θα θέλαμε να κάναμε πολύ περισσότερα. Η μόνη αθέτηση των προγραμματικών μας δεσμεύσεων, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, ήταν προς το καλύτερο, καθώς ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε όχι δύο αλλά τρεις φορές σε σχέση με το ρυθμό ανάπτυξης!
Ασφαλώς, μένει να γίνουν ακόμη πολλά, για να κατακτήσουμε το επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης που επιθυμούμε, και κυρίως όσον αφορά στην αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. Κι αυτό ελπίζουμε να το πραγματοποιήσουμε την επόμενη τετραετία, που θα είναι τετραετία αύξησης των μισθών, εφόσον ο ελληνικός λαός μας δώσει ξεκάθαρη εντολή.

Η προεκλογική περίοδος προβλέπεται εξόχως σκληρή. Πιστεύετε ότι είναι προς το συμφέρον της ΝΔ μια αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους και η δημιουργία τοξικού πολιτικού κλίματος;

Την τοξικότητα την επιλέγουν αυτοί που δεν θέλουν να αντιπαρατεθούν με θέσεις και πεπραγμένα. Γιατί η αριστερά σήμερα δεν είναι πλέον η... άμωμος κόρη τής προ του 2015 εποχής. Έχει κυβερνήσει, έχει δείξει τι μπορεί, έχουν αποκαλυφθεί οι ικανότητες των στελεχών της, η αξία των υποσχέσεών της. Αν κάτι πρόσφεραν αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ένα μεγάλο μάθημα, που έγινε πάθημα για το τι εστί δημαγωγία και φθηνός λαϊκισμός! Το πληρώσαμε βέβαια ακριβά. Με ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. Με μια στασιμότητα, την εποχή που στην Ευρώπη καταγραφόταν παντού ανάπτυξη. Με την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για έναν αιώνα. Αλλά το μάθημα έμεινε. Και τώρα ο κ. Τσίπρας πρέπει να πείσει ότι θα τα κάνει αλλιώς. Όμως, βλέπουμε ότι δεν τα καταφέρνει. Γιατί «δεν το έχει». Αυτά γνωρίζει κι αυτά επαναλαμβάνει. Γι' αυτό και αποδέχεται τον κ. Πολάκη ως πολιορκητικό κριό στις πολιτικές του επιθέσεις. Με αυτήν την τοξικότητα, με αυτόν τον εκχυδαϊσμό του πολιτικού λόγου, ελπίζει ότι θα συσπειρώσει το εκλογικό ακροατήριό του. Υψώνοντας, όμως, τείχος με τους πολίτες της μετριοπάθειας, του ορθού λόγου, του λεγόμενου μεσαίου χώρου. Η ΝΔ, ως αστικό κόμμα με αρχές, ούτε μπορεί ούτε θέλει να ακολουθήσει αυτό το παιχνίδι της τοξικότητας. Έχει το έργο της, έχει το πρόγραμμά της, έχει τον πολιτικό της λόγο πάνω απ' όλα που την καθιστά πρωταγωνίστρια πολιτική παράταξη για μισό σχεδόν αιώνα, συνεχίζοντας στον δρόμο που άνοιξε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Εκλέγεστε σε έναν καθαρά αγροτικό νομό, ενώ έχετε θητεύσει και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μπορείτε να πείτε στο ακροατήριό σας στο νομό Λάρισας ότι η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο δυνατό και έλυσε προβλήματα που τους απασχολούσαν;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αγρότες για πολλά χρόνια βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα για μια σειρά από αιτίες. Από την γενικότερη οικονομική κρίση της χώρας, από τις κυρώσεις προς την ρωσική αγορά, από την αναστάτωση που προκάλεσε η πανδημία, από την ενεργειακή κρίση και τα απόνερά της, όπως είναι η έκρηξη των τιμών στα καύσιμα, στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές, στον εξοπλισμό. Και κοντά σε αυτά υπάρχει και η κλιματική αλλαγή, οι αλλεπάλληλες καταστροφές της σοδειάς από διάφορες θεομηνίες. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ωστόσο, παρέμεινε όλη αυτή τη τετραετία δίπλα στον Έλληνα παραγωγό, τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, χρησιμοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης. Κατά την πανδημία δόθηκαν αιτιολογημένες "κορονοενισχύσεις" για τα προϊόντα και τους κλάδους που επλήγησαν. Στην ενεργειακή κρίση, το κράτος "επιδότησε" το κόστος για την πρωτογενή παραγωγή στο ρεύμα άλλα και στα καύσιμα, επαναφέροντας το "αγροτικό πετρέλαιο", ύψους 80 εκ. ευρώ. Οι εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές από τις θεομηνίες αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ, αφού το κράτος απέδωσε την για χρόνια "ξεχασμένη" συνεισφορά του. Μια σειρά παραγωγοί ενισχύθηκαν επίσης μέσω του de minimis και του λεγόμενου ''ουκρανόμετρου''. Βεβαίως, μένει ακόμη αρκετά να γίνουν και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε και στη νέα τετραετία.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται πολλά χρόνια τώρα, για το υψηλό κόστος παραγωγής, που αποτελεί και τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητα τους. Τι μπορεί να κάνει η ΝΔ εάν κερδίσει εκ νέου τις εκλογές;

Πράγματι, όπως ήδη σας είπα, οι συνθήκες της παγκοσμιοποίησης που επιδεινώνονται από την ενεργειακή κρίση και την αύξηση του κόστους παραγωγής, συνιστούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας. Ωστόσο, όπως είδαμε αυτά τα χρόνια των κρίσεων, η ευρωστία μια χώρας κρίνεται και από το επίπεδο της αγροτικής της παραγωγής. Γίναμε μάρτυρες ακόμη και απαγορεύσεων εξαγωγών προϊόντων από χώρες και της ΕΕ, λόγω της έλλειψής τους. Η Ελλάδα, επομένως, που όντως μπορεί να γίνει «περιβόλι της Ευρώπης», καθώς λόγω κλίματος μπορεί να καλλιεργήσει σχεδόν τα πάντα, θα συνεχίσει να έχει τον αγροτικό τομέα φτωχό συγγενή της οικονομίας της; Ασφαλώς όχι. Κι αυτός είναι και ο στόχος της ΝΔ στη δεύτερη τετραετία της διακυβέρνησής της. Για να γίνει αυτό θα πρέπει πέραν των επιδοτήσεων να προχωρήσουμε σε προγράμματα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών ώστε να μετριαστεί το κόστος αντικατάστασης ποικιλιών ή ειδών στις πολυετείς δενδρώδεις καλλιέργειες με ποικιλίες πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή και πιο εμπορεύσιμες. Να επιλύσουμε, επίσης, το πρόβλημα του κατακερματισμού των γαιών με τη συνδιαχείριση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από ισχυρά συνεργατικά σχήματα, που πετυχαίνουν οικονομίες κλίμακος. Και φυσικά, να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ, για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, που θα προβλέπει τη δυνατότητα για επιπλέον καλύψεις, με το αντίστοιχο ασφάλιστρο. Το σημαντικότερο στοίχημα συνιστά βεβαίως η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού με γενναία προγράμματα νέων αγροτών και ο εκσυγχρονισμός των αγροκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με περισσότερα προγράμματα σχεδίων βελτίωσης.

Η τραγωδία των Τεμπών αποτελεί ένα σαφές παράδειγμα της κατάστασης του κράτους κ. Χαρακόπουλε. Θυμάμαι ότι η ΝΔ εξελέγη το 2004 με δέσμευση την επανίδρυση του κράτους, ενώ και οι προηγούμενες και επόμενες κυβερνήσεις είχαν παρόμοια ζητούμενα.

Δυστυχώς, οι συσσωρευμένες παθογένειες του κράτους συνεχίζουν να μας ταλανίζουν, παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες τόσο στο επίπεδο της ψηφιακής ανασυγκρότησης όσο και σε αυτό της στελεχιακής ανανέωσης με προσωπικό προσοντούχο, που προσελήφθη με αξιοκρατικές διαδικασίες. Προφανώς, απαιτείται μια πιο αποφασιστική πολιτική διαρθρωτικών αλλαγών στον κρατικό μηχανισμό, που να επιφέρει τις αλλαγές που χρειάζονται για να φθάσει στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Είναι γνωστό, όμως, ότι όσες φορές επιχειρήθηκε κάποια ουσιαστική παρέμβαση για τα κακώς κείμενα, οι αντιδράσεις ήταν τεράστιες, με συνδικαλιστική αλλά και πολιτική κάλυψη. Δείτε για παράδειγμα τις αντιδράσεις στις κατά καιρούς προσπάθειες αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Μια αυτονόητη στο δυτικό κόσμο διαδικασία, εδώ συναντά λυσσαλέα αντίσταση. Κι όμως, όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Νομίζω ότι το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, που μας συγκλόνισε όλους, θα έπρεπε να είχε δημιουργήσει το απαραίτητο κλίμα ομοφωνίας για την αλλαγή στα κακώς κείμενα στο λεγόμενο «βαθύ κράτος». Από πλευράς ΝΔ, πάντως, είναι εκπεφρασμένη η αποφασιστικότητα στην επόμενη τετραετία να ληφθούν ρηξικέλευθα μέτρα εκσυγχρονισμού στον κρατικό μηχανισμό.

Εσείς θα ζητήσετε την ψήφο των Λαρισαίων για πολλοστή φορά. Γιατί να σας ψηφίσουν; Τι θα τους απαντούσατε;

Ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, κοιτώντας τους στα μάτια. Γιατί, γνωρίζουν ότι όλα αυτά τα χρόνια που μου κάνουν τη τιμή να τους εκπροσωπώ στο ελληνικό κοινοβούλιο στάθηκα πάντοτε δίπλα τους. Πάντοτε έβαλα το δικό τους συμφέρον, τις δικές τους ανάγκες ψηλά στην ιεράρχηση της κοινοβουλευτικής μου δραστηριότητας. Πολλές φορές με υψηλό τίμημα, που δεν έχουν καταβάλει πολλοί πολιτικοί. Χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς άνωθεν βοήθεια, παραμένω πρώτος βουλευτής Λαρίσης γιατί έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες της Λάρισας. Κι αυτό είναι κάτι που δεν αποκτιέται με μεγάλα και παχιά λόγια, αλλά βήμα βήμα, μέρα μέρα. Όπως, λοιπόν, πολιτεύθηκα όλα αυτά τα χρόνια, το ίδιο θα κάνω και στο μέλλον.

back to top