Menu
A+ A A-

Μάξιμος για απάντηση Βορίδη: "Στον ΕΛΓΑ οι ελπίδες αγροτών και κτηνοτρόφων"

Μάξιμος Βορίδης

Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΙΛΕΛΕΡ, ΤΥΡΝΑΒΟ ΚΑΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑ:

Στον ΕΛΓΑ οι ελπίδες αγροτών και κτηνοτρόφων

Βορίδης: Ομάδα Εργασίας για αλλαγές Κανονισμού ΕΛΓΑ

«Εκτός από τις μεγάλες καταστροφές του Ιανού στα Φάρσαλα, την αρωγή του ΕΛΓΑ αναμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι που υπέστησαν ζημιές από έντονα καιρικά φαινόμενα στις αρχές Ιουλίου σε καλλιέργειες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και υποδομές σε περιοχές των δήμων Κιλελέρ, Ελασσόνας και Τυρνάβου. Έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, που προσβλέπουν ότι θα είναι δίκαιες και θα καταβληθούν έγκαιρα». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδή Βορίδη σε σχετική του ερώτηση.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός, αναφέρει ότι «όσον αφορά τις ζημιές που προξενήθηκαν από χαλαζοπτώσεις-ανεμοθύελλα που σημειώθηκαν στις 5 και 6 Ιουλίου του 2020 σε καλλιέργειες κηπευτικών, ψυχανθών, βαμβακιών, βιομηχανικής τομάτας, δενδρώδεις καλλιέργειες κ.λπ. στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (συμπεριλαμβάνονται οι Δήμοι Κιλελέρ, Ελασσόνας, και Τυρνάβου), σημειώνεται ότι έγιναν 37 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 98 δηλώσεις εκ μέρους των παραγωγών. Το έργο των εκτιμήσεων ξεκίνησε πριν την λήξη της 15ημερης υποβολής δηλώσεων και δόθηκε προτεραιότητα στις ευπαθείς καλλιέργειες και τις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής»
Σχετικά με τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο (μαντριά, στάβλους και υποστυλώσεις) αναφέρει ότι «το έργο των καταγραφών βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ). Στη συνέχεια, οι ζημιές του παγίου κεφαλαίου, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις των ΚΟΕ και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές (ΚΚΓ) για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην ΕΕ. Οι αντίστοιχες ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς μετά την έγκριση του προγράμματος και της δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών και οπωσδήποτε μετά την επιβεβαίωση αποκατάστασης-αντικατάστασης των ζημιών».
Τέλος, επισημαίνοντας την πρόθεση του για την αναβάθμιση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται επιτυχώς στην κλιματική αλλαγή και να προσφέρει επαρκή ασφάλιση στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ο κ. Βορίδης διευκρινίζει ότι με την αριθ. 142/21211/23-1-2020 (ΑΔΑ:Ψ6ΩΙ4653ΠΓ-ΖΝ1) απόφαση του, «συστάθηκε ομάδα εργασίας με συντονιστή τον Διοικητή του ΕΛΓΑ, για τη μελέτη του θεσμικού πλαισίου, την ανάλυση των ιστορικών δεδομένων καταστροφών αγροτικών εκμεταλλεύσεων και αντιστοίχως των αποζημιώσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, τον συντονισμό με άλλα γνωμοδοτικά ή συμβουλευτικά όργανα που θα αναλάβουν παρόμοιες εργασίες, καθώς και τη διερεύνηση άλλων πιθανών αποζημιώσεων των καταστροφών. Το πόρισμα της ομάδας εργασίας καθώς και η υποβολή λύσεων που προτείνονται θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες».

Read more...

Μάξιμος με Λιβάνιο: Προσλήψεις εξπρές και επιπλέον χρήματα για δρόμους στα Φάρσαλα!

Μάξιμος Λιβάνιος 1

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2020

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ:

Προσλήψεις εξπρές και επιπλέον χρήματα για δρόμους στα Φάρσαλα!

• Δεσμεύσεις στη σύσκεψη μετά από επικοινωνία με δήμαρχο Φαρσάλων

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την άμεση ανταπόκριση του υφυπουργού Εσωτερικών, προκειμένου να υπάρξουν προσλήψεις έκτακτου προσωπικού με διαδικασίες εξπρές για την ταχύτερη διεκπεραίωση των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τον κυκλώνα στα Φάρσαλα, αλλά και για τη δέσμευσή του για επιπλέον επιχορήγηση για την αποκατάσταση του δικτύου, ιδιαίτερα του ορεινού, που έχει υποστεί καταστροφή. Ως κυβέρνηση παρέχουμε κάθε δυνατότητα στον δήμο Φαρσάλων, έτσι ώστε να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της γρήγορης επανόδου στην κανονικότητα». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνεργασία που είχε με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θοδωρή Λιβάνιο.
Ο Θεσσαλός πολιτικός μετά από διαμαρτυρίες πολιτών από τα χωριά που επλήγησαν και δεν έχουν αποζημιωθεί επικοινώνησε με τον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, ο οποίος τον ενημέρωσε για την έως τώρα διεκπεραίωση των αιτημάτων από τις υπηρεσίες του δήμου, αλλά και για την ανάγκη ενίσχυσής τους. Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησε άμεσα συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό, κατά την οποία υπήρξε επικοινωνία με τον δήμαρχο Φαρσάλων και διευθυντικά στελέχη του δήμου, όπου πέραν της ενημέρωσης για τις έως τώρα εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί, τέθηκαν επί τάπητος οι επιπλέον ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Προσλήψεις συμβασιούχων
Στη σύσκεψη, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που ιδίοις όμμασι είδε τις ζημιές στους δρόμους της επαρχίας και ιδιαίτερα των απομακρυσμένων οικισμών, υποστήριξε το αίτημα του δήμου για επιπλέον χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του ορεινού δικτύου πέραν των 2 εκατομμυρίων ευρώ που άμεσα δόθηκαν. Ο κ. Λιβάνιος δεσμεύτηκε να υπάρξει συμπληρωματικό ποσό και προς τούτο ζήτησε από τον δήμο να ετοιμάσει άμεσα νέο Τεχνικό Δελτίο για έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου. Επιπλέον, ο υφυπουργός Εσωτερικών αποδέχθηκε το αίτημα για ενίσχυση του προσωπικού του δήμου με προσλήψεις fast track με 8μηνες συμβάσεις, όπως προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 212 του ν. 3584/2007. Μάλιστα, όπως είπε, η μισθοδοσία τους θα μπορούσε να καλυφθεί από τα χρήματα που δόθηκαν στον δήμο για τη θεομηνία.
Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Εσωτερικών παρείχε στον δήμο Φαρσάλων 700 χιλιάδες ευρώ για την άμεση στήριξη των 600 ευρώ στους πληγέντες και έως σήμερα από τα 800 σπίτια και τις 75 επιχειρήσεις που αιτήθηκαν αυτοψία έχουν λάβει τα 600άρια 155 δικαιούχοι. Επιπλέον, μέσω της πλατφόρμας του gov.gr πληρώνονται εντός εβδομάδας οι αποζημιώσεις των 5 και 8 χιλιάδων ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός βουλευτής είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή, που με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκε το κυβερνητικό κλιμάκιο στα Φάρσαλα, ότι θα παρακολουθεί στενά την υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχαν αναληφθεί, προκειμένου να αντιμετωπισθούν γρήγορα οι συνέπειες της πρωτοφανούς καταστροφής.

 Μάξιμος Λιβάνιος 2

Read more...

Μάξιμος στον ASTRA: Αγώνας δρόμου για τις αποζημιώσεις στα Φάρσαλα - Στενός κοσρσές στην Τουρκία

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ASTRA TV 1

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ASTRA:

Αγώνας δρόμου για τις αποζημιώσεις στα Φάρσαλα

• Κατ’ εξαίρεση 100% οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ!

• Οι Τούρκοι επιδιώκουν να πατήσουμε εμείς πρώτοι τη σκανδάλη

«Όπως είπα, από την επομένη της καταστροφής που βρέθηκε το κυβερνητικό κλιμάκιο στο δήμο Φαρσάλων, μπορεί να είμαι κυβερνητικός βουλευτής, αλλά αν χρειαστεί θα κάνω αυστηρή κριτική παρακολουθώντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Γιατί τα λόγια πρέπει να γίνονται πράξη. Υπάρχει κόσμος που βρέθηκε στο δρόμο, πλημμύρισαν τα σπίτια του, καταστράφηκε το βιός του. Έχουμε μπροστά έναν χειμώνα που όλοι ανέμεναν τα έσοδα από την αγροτική ενασχόληση για να τα φέρουν βόλτα. Άρα αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να στηριχθούν έμπρακτα. Θα το κάνουμε…». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στο Δελτίο Ειδήσεων της τηλεόρασης του ASTRA με τον κ. Μάκη Θεοδώρου και την κ. Ελευθερία Τζανακούλη.

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «η κυβέρνηση επέδειξε γρήγορα, άμεσα αντανακλαστικά. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε κυβερνητικό κλιμάκιο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Θεσσαλία, την Καρδίτσα, υπουργοί βρέθηκαν στα Φάρσαλα, εμείς οι ίδιο βρεθήκαμε, ο ΕΛΓΑ επίσης και ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα που δεν έχουν προηγούμενο. Εχθές είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και προανήγγειλε ότι την Δευτέρα θα υπάρξει και τροπολογία, προκειμένου να υπάρξει στο 100% αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ -να μην υπάρξει παρακράτηση του 20%, που γίνεται συνήθως. Επίσης 100 εκατομμύρια θα δοθούν για τις ζημιές στο πρωτογενή τομέα. Ταυτόχρονα, γίνονται οι καταγραφές και άμεσα θα υπάρξουν οι αποζημιώσεις και για τις οικίες και την οικοσκευή. Νομίζω ότι όλοι κατανοούν ότι στη δύσκολη αυτή συγκυρία που πραγματικά ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, δεν έχουμε ζήσει τέτοιες σκηνές ειδικά στην Θεσσαλία, η πολιτεία είναι παρούσα, στέκεται δίπλα στους πολίτες που δίνουν την μάχη της επόμενης ημέρας και εδώ θα είμαστε και να ασκήσουμε και κριτική αν χρειαστεί».

Το φράγμα στη Σκοπιά
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε επίσης ότι «με αφορμή την καταστροφή που έγινε πρέπει να δούμε και συνολικότερα το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. Να ξαναδούμε αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια. Το επεσήμανα από την πρώτη μου δήλωση, και το είπα και από το βήμα της Βουλής, μεταφέροντας τη φωνή των Φαρσάλων, καθώς χωριό-χωριό κατέγραψα αυτά που μου είπαν και τα μετέφερα στους αρμόδιους υπουργούς. Μεταξύ αυτών, είπα ότι πρέπει να δούμε σοβαρά το μεγάλο έργο στη Σκοπιά Φαρσάλων, το φράγμα το οποίο θα λειτουργήσει και ως αντιπλημμυρικό έργο και ως έργο που θα συμβάλει στην άρδευση του κάμπου των Φάρσαλων -στον οποίο ποτέ δεν θα φθάσει ο Αχελώος ακόμη κι αν υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια- αλλά θα λύσει και το πρόβλημα ύδρευσης της πόλης των Φαρσάλων, η οποία όπως ξέρετε χρόνια τώρα δεν έχει πόσιμο νερό και οι άνθρωποι πίνουν εμφιαλωμένο νερό. Και βεβαίως είναι μια ευκαιρία να δούμε το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, τη μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο. Έχω ζητήσει να συγκληθεί η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, έχω απευθυνθεί με επιστολή στην πρόεδρο, την κ. Αυγερινοπούλου, ζητώντας να δούμε το υδατικό πρόβλημα, το πρόβλημα ερήμωσης της Θεσσαλίας, γιατί είναι πια περιβαλλοντικό, οικολογικό το πρόβλημα, όλου του θεσσαλικού κάμπου. Από την μια έχουμε όλο το καλοκαίρι φαινόμενα ξηρασίας και ερήμωσης και ταυτόχρονα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ατσάλινη ψυχραιμία
Τέλος για την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «χρειάζεται από την μεριά μας ατσάλινη ψυχραιμία», ότι «ο χρόνος κυλάει υπέρ της Ελλάδος» και «δεν πρέπει να παρασυρθούμε στην στρατιωτικοποίηση της διαφοράς, όπως επιδιώκει η Τουρκία», που προκαλεί ώστε «η Ελλάδα να πατήσει πρώτη την σκανδάλη για να ρίξει το φταίξιμο στη χώρα μας».

Στενός κορσές στην Τουρκία
Ο Κυβερνητικός βουλευτής υπενθύμισε ότι «για την Τουρκία από το τελευταίο συμβούλιο κορυφής, 1 και 2 Οκτωβρίου, τα συμπεράσματα ήταν ξεκάθαρα, παρέπεμπαν σε κυρώσεις, και επέβαλαν διερευνητικές επαφές με ένα συγκεκριμένο ζήτημα προς διερεύνηση, τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών. Αυτή είναι η διαφορά που η Ελλάδα αναγνωρίζει με την Τουρκία. Η Τουρκία αυτό το πλαίσιο το θεωρεί ως ‘‘στενό κορσέ’’ και θέλει να δραπετεύσει απ’ αυτές τις διερευνητικές επαφές, γι’ αυτό επιχειρεί την ένταση, γι’ αυτό ξαναέβγαλε το Ορούτς Ρέις στο Αιγαίο, γι’ αυτό προχωρά σε αυτές τις προκλήσεις, σε έναν πόλεμο νεύρων. Είδατε εχθές ότι επιχείρησε να δημιουργήσει προσκόμματα ακόμη και στην πτήση του υπουργού Εξωτερικών που επέστρεφε από το ιρακινό Κουρδιστάν, μέσω του εναέριου χώρου της Τουρκίας. Χρειάζεται από την μεριά μας ατσάλινη ψυχραιμία. Ο χρόνος κυλάει υπέρ της Ελλάδος. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε στην στρατιωτικοποίηση της διαφοράς, όπως επιδιώκει η Τουρκία. Η Τουρκία επιδιώκει η Ελλάδα να πατήσει πρώτη την σκανδάλη, για να ρίξει το φταίξιμο στην χώρα μας. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε, χρειάζεται ατσάλινη ψυχραιμία και υπομονή.

Ενίσχυση Ενόπλων Δυνάμεων
Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της Ελλάδος. Μετά τις αμερικάνικες εκλογές τα πράγματα πιστεύω θα είναι πολύ διαφορετικά. Αυτήν τη στιγμή και στην ΕΕ υπάρχει ανοχή κάποιων χωρών, αν θέλετε, στις τουρκικές θέσεις. Γιατί το παζλ ξέρετε των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι δύσκολο. Έχει από την μια το μεταναστευτικό. Από την μια κρατάει η Τουρκία το χαρτί 4 εκατομμυρίων μεταναστών, ασκεί πίεση ότι θα τους αφήσει να έλθουν προς την Ευρώπη. Από την άλλη έχουμε χώρες της ΕΕ με διμερείς σχέσεις και οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία. Οι Ισπανοί πουλάνε εξοπλιστικά προγράμματα. Άλλες χώρες είναι εκτεθειμένες στον δανεισμό των τουρκικών τραπεζών. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι δυσεπίλυτο το παζλ. Εκεί, λοιπόν, χρειάζεται επιμονή της Ελλάδος από την μια πλευρά στο κομμάτι των διπλωματικών ενεργειών και βεβαίως ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων».

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ASTRA TV 2

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://youtu.be/dmYRpIVfWec

 

Read more...

Μάξιμος: Ζήτημα εθνικής ασφάλειας το τείχος στις κυβερνοεπιθέσεις!

Μάξιμος στο βήμα της βουλής new

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ. ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ:

Ζήτημα εθνικής ασφάλειας το τείχος στις κυβερνοεπιθέσεις!

«Οι προκλήσεις που άπτονται της ίδιας της εθνικής μας ασφάλειας επιβάλλουν άμεσα τη δημιουργία ενός αδιαπέραστου τείχους απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις! Επιπλέον, ουσιαστική αντιμετώπιση πρέπει να υπάρξει και σε κάθε είδους παράνομες δραστηριότητες μέσω διαδικτύου, όπως τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων, όπλων, ουσιών, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και παιδοφιλίας. Η ανάπτυξη ενός κοινού, απολύτως ευρωπαϊκού, συστήματος κυβερνοασφάλειας συνιστά μονόδρομο. Είναι θετικό, όπως προκύπτει και από την απάντηση του αρμόδιου υπουργού, ότι η κυβέρνηση έχει άμεση συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διεργασίες και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβε σε σχετική του ερώτηση από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας κ. Γεώργιο Δρίβα.
Στην απάντηση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «η χώρα μας, όπως επιβεβαιώνεται και από σχετικούς διεθνείς δείκτες (π.χ. 1η θέση στο National Cyber Security Index), διαθέτει ήδη τις απαραίτητες δομές και αναπτύσσει συνεχώς κατάλληλες νομοθετικές και επιχειρησιακές παρεμβάσεις, εκμεταλλευόμενη και τις συντονισμένες προσπάθειες των συμμαχιών στις οποίες μετέχει, ώστε να καλύψει τις σχετικές απαιτήσεις με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό. Η συμμετοχή μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ διασφαλίζουν την απαραίτητη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, την ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών και τη διατήρηση διαύλων συνεργασίας για την αντιμετώπιση δυνητικών ασύμμετρων κυβερνοαπειλών. Επισημαίνεται, επίσης, ότι στην Ελλάδα φιλοξενείται μόνιμα ο ENISA, ο εξειδικευμένος Οργανισμός για την Κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη, με τον οποίο έχει ήδη αναπτυχθεί στενή συνεργασία και προσβλέπουμε στην περαιτέρω αξιοποίηση της παρουσίας του στη χώρα μας. Παράλληλα, η χώρα μας αναπτύσσει στενότερη στρατηγική συνεργασία με τρίτους (π.χ. Κύπρος και Ισραήλ) στο πλαίσιο κοινών διακηρύξεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, με έμφαση στην εκπαίδευση στελεχών, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τη συντονισμένη αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων. Ειδικότερα για περιστατικά και ενέργειες, προερχόμενες κυρίως από περιοχές εκτός ΕΕ, ακολουθείται το πλαίσιο για κοινή διπλωματική αντίδραση της ΕΕ έναντι κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο (Cyber Diplomacy Toolbox).
Τέλος, η Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας, δεδομένου του διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων και των αυξημένων αναγκών στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας, βρίσκεται σε συνεχή προσπάθεια ενίσχυσης των δυνατοτήτων της μέσω της προσέλκυσης εξειδικευμένων στελεχών και της σύναψης συνεργασιών με παρόχους εξειδικευμένων υπηρεσιών προστασίας στον κυβερνοχώρο».

Read more...

Μάξιμος προς Υπ. Υγείας: "Δυσχερής η καταχώρηση επισκέψεων ασθενών μέσω eΔΑΠΥ"

Μαξιμος Βουλη 5

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ:

Δυσχερής η καταχώρηση επισκέψεων ασθενών μέσω eΔΑΠΥ

Τις ανησυχίες οικογενειακών γιατρών για τα προβλήματα που διαπιστώνουν στην ολοκλήρωση της καταχώρισης των επισκέψεων των ασθενών μέσω του eΔΑΠΥ, καθώς και για τη σύναψη νέων συμβάσεων με διαφορετικό τρόπο αποζημιώσεων, αναδεικνύει δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Σε ερώτηση στον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια υπογραμμίζει ότι «όπως επισημαίνουν οικογενειακοί γιατροί, από τις 30 Ιουνίου του 2020 μέχρι πρόσφατα, έχουν υπάρξει ανακοινώσεις του ΕΟΠΠΥ για παρατάσεις στις ημερομηνίες υποβολής των δικαιολογητικών (eΔΑΠΥ και φυσικών φακέλων), ως τμήμα της διαδικασίας που ακολουθείται μετά την εξέταση των ασθενών από τους οικογενειακούς γιατρούς, ώστε οι τελευταίοι να έχουν το δικαίωμα πληρωμής από την πολιτεία. Επιπλέον, για το ίδιο χρονικό διάστημα, δόθηκαν διαδοχικές παρατάσεις στις υπάρχουσες συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών, που έληγαν στις 30 Ιουνίου.
Ωστόσο, στην πράξη, από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, οι οικογενειακοί γιατροί δεν δύνανται να καταχωρήσουν ολοκληρωμένα στο σύστημα του ΕΟΠΠΥ τις επισκέψεις των πολιτών στα ιατρεία τους και, συνεπώς, ανησυχούν για τον συνεχώς διογκούμενο αριθμό, καθώς και για το αν θα υπάρξουν επιπτώσεις στις πληρωμές τους. Επιπροσθέτως, έτερο λόγο αναστάτωσης προκαλεί και η πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΟΠΠΥ (02.10.2020) σύμφωνα με την οποία, πέραν της παρατάσεως των συμβάσεων των οικογενειακών ιατρών με νομοθετική ρύθμιση έως και τις 15 Οκτωβρίου, προγραμματίζεται η σύναψη συμβάσεων με διαφορετικό τρόπο αποζημίωσης. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει ερωτηματικά σχετικά με το περιεχόμενο των νέων συμβάσεων, ενώ αναζητούνται πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης.
Την περίοδο που διανύουμε, οι οικογενειακοί ιατροί βρίσκονται μαζί με τους υπόλοιπους επιστήμονες της υγείας στην πρώτη γραμμή. Παρόντος του κορονοϊού, απαιτείται επιπρόσθετη επαγρύπνηση και για τα εποχικά θέματα υγείας που προκύπτουν λόγω της εισόδου του φθινοπώρου και ως εκ τούτου η ανταπόκριση της πολιτείας στην επίλυση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν θα πρέπει να είναι άμεση».
Καταλήγοντας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που αναφέρουν οι οικογενειακοί γιατροί και αφορούν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας καταχώρησης των επισκέψεων των πολιτών στον ΕΟΠΠΥ;
2. Έχει υπάρξει ενημέρωση για το περιεχόμενο των νέων συμβάσεων; Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να βελτιώσετε την παροχή ιατρικών υπηρεσιών προς τον πολίτη μεριμνώντας ταυτόχρονα και για το ιατρικό λειτούργημα;

Read more...

Ν. Μηταράκης σε Μ.Χαρακόπουλο: Φέτος κλείνουν και τα 67 ξενοδοχεία του προγράμματος ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ μεταναστών

Μάξιμος Μηταρακης 3

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2020

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΜΑΞΙΜΟ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ:

Φέτος κλείνουν και τα 67 ξενοδοχεία του προγράμματος ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ μεταναστών

• Αφορά και ξενοδοχεία σε Αμπελάκια, Καστρί Λουτρό

«Αυτή την αποσυμφόρηση που είδαμε στα νησιά, θα τη δούμε και στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς φέτος κλείνουμε όλα τα 67 ξενοδοχεία, που χρησιμοποιούμε στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ, γιατί πλέον δεν χρειάζονται και έτσι 67 δομές κλείνουν οριστικά, το ρωτήσατε και πριν κ. Πρόεδρε, στην τοποθέτησή σας. Επίσης, σκοπεύουμε το 2021 να κλείσουμε έξι υφιστάμενες δομές φιλοξενίας. Το αποτέλεσμα της πολιτικής φύλαξης των συνόρων και αύξησης των αποφάσεων ασύλου μάς επιτρέπει πλέον να μιλάμε για αποσυμφόρηση σε όλη τη χώρα». Την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης απαντώντας στις ερωτήσεις που έθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την εισαγωγική του παρέμβαση ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στη συνεδρίαση της εν λόγω Επιτροπής για την κατασκευή δομών στα νησιά Σάμο, Κω και Λέρο.

Απάντηση στις φήμες!
Ο Θεσσαλός πολιτικός είχε καλέσει τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει την Επιτροπή «για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα από απόψεως ροών, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ποιοι οι χρόνοι απόδοσης του ασύλου μετά τις αλλαγές που υπήρξαν στη νομοθεσία; Ποιες είναι οι προθέσεις σας για τις δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα; Διαβάζω ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξουν νέες δομές αλλά θα μειωθούν το επόμενο διάστημα. Και τέλος τι γίνεται με το πρόγραμμα φιλοξενίας μεταναστών, που έλαβαν καθεστώς ασύλου, σε ξενοδοχεία; Για πόσο διάστημα είναι αυτά τα προγράμματα, γιατί κάποιοι επιχειρούν να τα παρουσιάσουν ως νέες μόνιμες δομές! Η υπεύθυνη ενημέρωση νομίζω είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιχειρούν με φήμες να δημιουργήσουν εντυπώσεις, προκαλώντας ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες, όπως οι διαδόσεις ότι θα μείνουν μόνιμα».

Μάξιμος Μηταρακης 2

Έπρεπε να μπει μια τελεία!
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε ότι «το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα έχει δημιουργήσει, ιδίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, δυσεπίλυτα προβλήματα, τεράστια αναστάτωση, εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες, ακόμη και αντιπαραθέσεις μεταξύ μεταναστών και κατοίκων. Πολλές φορές, είδαμε γεγονότα που μας λύπησαν και μας ανησύχησαν. Αναμφίβολα από το 2015 ο όγκος των ροών στη χώρα μας, ως βασική πύλη εισόδου για την Ευρώπη, ήταν πολύ δύσκολα διαχειρίσιμος. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπως της Μόριας στην Λέσβο η κατάσταση έφυγε από κάθε έλεγχο. Οι συνθήκες διαβίωσης για τους εγκατεστημένους εκεί ήταν πραγματικά αφόρητες, τόσο από πλευράς υγιεινής όσο και ασφάλειας. Οι περιγραφές ταξίδευαν στο εξωτερικό και αμαύρωναν την εικόνα της χώρας. Στο περιβάλλον αυτό βρίσκουν την ευκαιρία και δρουν κάθε λογής στοιχεία, όπως φάνηκε και από τους Αφγανούς δράστες της πυρπόλησης του καταυλισμού στη Μόρια. Επιπλέον, αμφιβόλου προθέσεων Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις λειτουργούσαν ωσάν κράτος εν κράτει. Κι όπως φέρεται από τις πρόσφατες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, κάποιες δρούσαν σε συνεργασία ακόμη και με άλλες δυνάμεις για την μεταφορά παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα, με παράλληλη ακύρωση των σχεδίων του ελληνικού λιμενικού. Στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση έπρεπε να μπει μία τελεία. Και η τελεία αυτή να μπει σε όλα της τα επίπεδα».

Μάξιμος Μηταρακης 4

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/IFJW6_Z5Y6I

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στον ASTRA-TV: "Η συμπεριφορά της Τουρκίας ευθεία πρόκληση έναντι της ΕΕ!"

ΜΑΞΙΜΟΣ αστρα 1 

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ASTRATV:

Η συμπεριφορά της Τουρκίας ευθείαπρόκληση έναντι της ΕΕ!

• Εμετικό πρωτοσέλιδο της “Αυγής“ για Μητσοτάκη-Σαμάρα

«Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται σήμερα ότι ήταν καθοριστική η απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά, η απόφαση του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη του Νίκου Δένδια να σταλούν στην δικαιοσύνη και οι 32 υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονταν στελέχη της ΧΑ, προκειμένου να τεκμηριωθεί ο χαρακτηρισμός της εγκληματικής οργάνωσης, υπό την εποπτεία της οποίας δρούσαν όλα τα μέλη της που εμπλέκονταν σε τέτοιες υποθέσεις». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στον ASTRA-TV και στον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Μαρέδη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, ερωτηθείς για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΑΥΓΗ της περασμένης Κυριακής «Δεν είναι αθώοι», για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον π. πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, απάντησε ότι «το πρωτοσέλιδο της Αυγής πραγματικά είναι εμετικό και θα περίμενε κανείς να υπάρξει καθολική αποδοκιμασία και σίγουρα αποδοκιμασία από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η ΑΥΓΗ δεν κρύβει ότι είναι κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ». Και πρόσθεσε ότι στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ «υπήρξε μια ιδιότυπη ανοχή αν όχι λυκοφιλία. Δηλαδή, είχαμε ψηφοφορίες στις οποίες συμβάδιζε η τότε κυβερνητική πλειοψηφία με την ΧΑ. Ενώ αντιθέτως, νωρίτερα, ο τότε υποψήφιος προταθείς από την κυβέρνηση της ΝΔ για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, αρνήθηκε το ενδεχόμενο εκλογής του με τις ψήφους της ΧΑ. Είχαμε ταξίδια σε ακριτικές περιοχές, φωτογραφίσεις υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη της ΧΑ.Τα γεγονότα δείχνουν ότι υπήρχε μια ιδιότυπη ανοχή. Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ πίστευαν προφανώς ότι εκλογικά τους συμφέρει. Προφανώς θεωρούσαν ότι πλαγιοκοπούναπό τα δεξιά τη ΝΔ, αλλά αυτές είναι πολύ επικίνδυνες θεωρίες. Δεν μπορούμε από την μια να μιλούμε για το “αυγό του φιδιού“, και από την άλλη να υπάρχει περιθώριο για τέτοιες απόψεις».
Για την νέα όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πρόσφατη απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ. ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσεότι «η απόφαση που ελήφθη, έστω μετά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν και τις πιέσεις, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Μπορεί να μη μιλά για κυρώσεις αλλά παραπέμπει ευθέως στα άρθρα εκείνα που περιγράφουν τις κυρώσεις. Το ζητούμενο είναι το εξής τώρα: η συμπεριφορά της Τουρκίας σήμερα που ξαναβγάζει το ORUCREIS νοτίως του Καστελορίζουείναι μια ευθεία πρόκληση έναντι της ΕΕ! Δεν είναι πιά πρόκληση έναντι της Ελλάδας...».

ΜΑΞΙΜΟΣ αστρα 2

Αντιμετώπιση μεταναστευτικού
Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό ο κυβερνητικός βουλευτής επισήμανε ότι «η Τουρκία κρατά το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης. Αλλά και έναντι αυτού να ξέρετε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν βρισκόμαστε στο σημείο που βρισκόμασταν το 2015. Η Ελλάδα πιά φυλάει τα σύνορά της και το απέδειξε τον Φεβρουάριο Μάρτιο στον Έβρο». Επιπλέον πρόσθεσε ότι «έχουν μειωθεί κατακόρυφα οι ροές το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και οι επιστροφές σε σχέση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν. Και ταχύτερα αποδίδεται το άσυλο σε αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται. Έχει γίνει ξεκαθάρισμα των ΜΚΟ απ’ αυτές οι οποίες λειτουργούσαν ουσιαστικά ως “κράχτες” προς παράνομους και παράτυπους μετανάστες να εισέλθουν στην χώρα μας, βλέποντας την χώρα μας ως πύλη εισόδου στην ΕΕ. Έχουν γίνει σοβαρά βήματα».

ΜΑΞΙΜΟΣ αστρα 3

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/_D8-EjTIX5Q

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος με πρύτανη ΕΚΠΑ: Συνεργασία ΔΣΟ με Πανεπιστήμιο Αθηνών για Ορθόδοξη Κληρονομιά και Διαθρησκειακό Διάλογο

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ 1

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΠΡΥΤΑΝΗ ΕΚΠΑ:

Συνεργασία ΔΣΟ με Πανεπιστήμιο Αθηνών για Ορθόδοξη Κληρονομιά και Διαθρησκειακό Διάλογο

«Δραστηριοποιούμαστε με σκοπό την ενότητα των Ορθοδόξων, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης, ενώ παρεμβαίνουμε σε ζωτικά περιφερειακά και πλανητικά ζητήματα, όπως η ανάσχεση της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού και η προάσπιση των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης, Δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση με τον Πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Καθηγητή κ. Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, με αντικείμενο την αναζήτηση κοινών πεδίων συνεργασίας της ΔΣΟ με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα με το Κέντρο Αριστείας «Αξιοποίηση Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκειακός Διάλογος».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της βεβήλωσης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας ότι «η αντίδραση απέναντι στο ανοσιούργημα δεν ήταν αυτή που αναμέναμε, ούτε από ορθόδοξες χώρες, ούτε από τον ΟΗΕ και την UNESCO, όπου υποτίθεται πως η Αγία Σοφία ήταν στον κατάλογο των υπό προστασία μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οφείλουμε, λοιπόν, να συνεχίσουμε την ενημέρωση με κάθε τρόπο». Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε την έκδοση ειδικού λευκώματος σε 4 γλώσσες με θέμα «Οι Αγίες Σοφίες ανά τον Κόσμο».

Διώξεις χριστιανών
Κατά τη συνάντηση εξετάστηκε η δυνατότητα της συμβολής του Κέντρου Αριστείας του ΕΚΠΑ στη σύσταση «Παρατηρητηρίου για την Παρουσία και τις Διώξεις των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής» που απειλούνται με αφανισμό στο λίκνο του Χριστιανισμού. Επίσης, συζητήθηκε η προοπτική συγκρότησης Ομάδας Εργασίας με σκοπό τη σύνταξη και δημοσίευση μιας πολιτικής Διακήρυξης Κοινών Αξιών με την οργάνωση «The Muslim World League», που θα δίνει έμφαση στις παγκόσμιες αξίες που βρίσκονται στο επίκεντρο μιας ευημερούσας, δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας.
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ, συμμετείχαν επίσης ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών καθ. κ. Μιχαήλ Σπουρδαλάκης, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής καθ. κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης, ο Σύμβουλος της ΔΣΟ Δρ. Κώστας Μυγδάλης και η ομάδα του Κέντρου Αριστείας υπό την ευθύνη του καθ. κ. Σωτηρίου Δεσπότη.
Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε από τα δύο μέρη η συνεργασία να λάβει θεσμικό χαρακτήρα με τη σύνταξη μνημονίου, το οποίο θα υπογραφεί από την ηγεσία της ΔΣΟ και τις πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ 2

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος προς Αρμενική Εθνική Επιτροπή: "Αυτονόητη πράξη η αποχώρηση μου από την ομάδα φιλίας με το Αζερμπαϊτζάν"

Μαξιμος ΔΣΟ new

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΟΣ:

Αυτονόητη πράξη η αποχώρηση μου από την ομάδα φιλίας με το Αζερμπαϊτζάν

«Η εμμονή στη συνέχιση του πολέμου, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, απαιτεί την καθολική καταδίκη. Όσοι έχουν επιλέξει να παίξουν τον ρόλο του “τραμπούκου” του διεθνούς συστήματος πρέπει να βρουν μια αποφασιστική απάντηση στις ενέργειές τους». Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε απάντηση της ευχαριστήριας επιστολής που έλαβε από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, μετά την αποχώρησή του από την Ομάδα Κοινοβουλευτικής Φιλίας Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν.
Ο κ. Χαρακόπουλος στην απαντητική του επιστολή στην πρόεδρο της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος κ. Χριψιμέ Χαρουτουνιάν και τον Γραμματέα κ. Οβίκ Μπαμπογλιάν υπογραμμίζει ότι «η αποχώρησή μου από την Ομάδα Κοινοβουλευτικής Φιλίας Ελλάδας- Αζερμπαϊτζάν, υπήρξε μια αυτονόητη πράξη καταδίκης της συνεχιζόμενης επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την αμέριστη και απροκάλυπτη στήριξη της Τουρκίας.
Δυστυχώς, οι πολεμικές ενέργειες έχουν στοιχήσει έως σήμερα την ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, με πολλούς απ’ αυτούς μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Ταυτοχρόνως, εκτός από τις υποδομές, από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς πλήττονται και θρησκευτικά μνημεία, όπως ο καθεδρικός ναός του Χριστού Σωτήρος στη Σούσα.
Ευελπιστώ ότι σύντομα θα επικρατήσει η λογική, θα παύσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις και θα βρεθεί ο δρόμος της ειρήνης και της ευημερίας. Εύχομαι, επίσης, κάθε επιτυχία στο σπουδαίο έργο που επιτελείτε για τη σύσφιξη των σχέσεων Ελλήνων και Αρμενίων, δυο λαών που έχουν υποστεί γενοκτονία από τον ίδιο θύτη, την Τουρκία, στον 20ο αιώνα».

Ευχαριστίες για την σθεναρή στάση
Η επιστολή της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος προς τον κ. Χαρακόπουλο έχει ως εξής:
«Εκ μέρους της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας, αλλά και εξ ονόματος όλων των Αρμενίων στην Ελλάδα, την Διασπορά, την Αρμενία και το Αρτσάχ, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές και ειλικρινείς μας ευχαριστίες, για την υπεύθυνη και σθεναρή στάση σας, να παραιτηθείτε από μέλος της Ομάδας Κοινοβουλευτικής Φιλίας Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν, αποδεικνύοντας με την στάση σας αυτή, όχι μόνο την συμπαράστασή σας στον Αρμενικό λαό, αλλά και την προσήλωσή σας σε πανανθρώπινες αξίες όπως η Ελευθερία, η Δικαιοσύνη και το δικαίωμα των λαών για Ειρήνη και Αυτοδιάθεση.
Είναι χρέος των λαών μας, που πορεύονται μαζί ανά τους αιώνες, να αγωνίζονται και να πράττουν αλληλέγγυα ενάντια στις όποιες προκλήσεις που επιβουλεύονται την εθνική μα υπόσταση. Δυστυχώς, στη γεωπολιτική περιοχή μας οι προκλήσεις είναι συνεχείς και σχεδόν καθημερινές, ιδιαίτερα λόγω της παρουσίας αλλά και της επιθετικότητας που επιδεικνύουν το καθεστώς της Τουρκίας, και του υποτακτικού σε αυτήν Αζερμπαϊτζάν.
Σ' αυτές ακριβώς τις στιγμές, πράξεις σαν και τη δικιά σας αποτελούν τα τεκμήρια των διαχρονικών σχέσεων φιλίας Ελλήνων και Αρμενίων, και με το ειδικό βάρος που αυτές έχουν, αποτυπώνονται βαθύτερα στην μνήμη και την καρδιά των Αρμενίων.
Σας ευχαριστούμε και πάλι και ευελπιστούμε σε μελλοντικές συνεργασίες».

Απαντητική Επιστολή Μ. Χαρακόπουλου στην Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος με πρέσβη Βοσνίας-Ερζογοβίνης: Ενεργότερη συμμετοχή της Βοσνίας - Ερζογοβίνης στη ΔΣΟ

Μάξιμος Πρέσβης Βοσνίας 1

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2020

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΠΡΕΣΒΗ ΒΟΣΝΙΑΣ - ΕΡΖΟΓΟΒΙΝΗΣ:

Ενεργότερη συμμετοχή της Βοσνίας - Ερζογοβίνης στη ΔΣΟ

Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος συναντήθηκε με την Πρέσβη της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στην Αθήνα κ. Milica Ristović Krtić, μετά από πρωτοβουλία της.
Η κ. Πρέσβης συνεχάρη τον κ. Χαρακόπουλο για την εκλογή του στη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΔΣΟ και μετέφερε την επιθυμία του Κοινοβουλίου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης για μια ουσιαστικότερη συμμετοχή στη ΔΣΟ.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε την κ. Ristović Krtić για τις ευχές της και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την βούληση του κοινοβουλίου της βαλκανικής χώρας για ενεργότερη συμμετοχή στις δραστηριότητες της ΔΣΟ. Όπως είπε «βασικοί στόχοι του διεθνούς θεσμού στον οποίο μου έκαναν την τιμή να με εκλέξουν ως Γενικό Γραμματέα οι ορθόδοξοι βουλευτές από τα κοινοβούλια 25 χωρών είναι η αλληλοκατανόηση των λαών και η προαγωγή της ειρήνης. Η υπηρέτηση αυτών των στόχων έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην πολύπαθη γειτονιά μας, στις χώρες που προέκυψαν μετά την ταραχώδη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η ενεργός συμμετοχή στη ΔΣΟ μιας πολυεθνικής χώρας, την οποία συναποτελούν διαφορετικές εθνότητες (Βόσνιοι, Σέρβοι και Κροάτες), με διαφορετικά θρησκεύματα (μουσουλμάνοι, ορθόδοξοι και καθολικοί χριστιανοί) είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης. Με χαρά θα αναμένουμε τον ορισμό από το κοινοβούλιο της χώρας της επίσημης κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης στη ΔΣΟ».
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της πρεσβείας, ο κ. Χαρακόπουλος, που συνοδεύονταν από τον σύμβουλο της ΔΣΟ δρ Κώστα Μυγδάλη, προσέφερε στην κ. Ristović Krtić τον τόμο που εξέδωσε η ΔΣΟ με βραβευμένα έργα διεθνούς διαγωνισμού με θέμα την “Ανάσταση του Χριστού”.
Η κ. πρέσβης εξέφρασε την ευχή σύντομα να καταστεί εφικτή η επίσκεψη της ηγεσίας της ΔΣΟ στο Σεράγεβο και τη Μπάνια Λούκα, η οποία αναβλήθηκε τον προηγούμενο Μάρτιο λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Μάξιμος Πρέσβης Βοσνίας 2

Μάξιμος Πρέσβης Βοσνίας 3

Read more...