Menu
A+ A A-

Μ. Χαρακόπουλος: Το φράγμα Σκοπιάς ήταν προσδοκία γενιών Φαρσαλινών • Το “κλειδί” για τα έργα στον Αχελώο

Μάξιμος στιάρι

Λάρισα, 25 Ιουνίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ:

Το φράγμα Σκοπιάς ήταν προσδοκία γενιών Φαρσαλινών

• Το “κλειδί” για τα έργα στον Αχελώο

«Η ιστορία με την Σκοπιά των Φαρσάλων είναι πολύ παλιά, είναι ένα έργο το οποίο έχει μελετηθεί από τη δεκαετία του ’60 και ήταν μία προσδοκία γενεών Φαρσαλινών. Περίμεναν ότι θα έλθει το νερό από τον ταμιευτήρα, που θα δημιουργηθεί με το φράγμα στην Σκοπιά, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ύδρευσης και το πρόβλημα άρδευσης της επαρχίας Φαρσάλων». Τα παραπάνω ανέφερε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας 93,6 fm και στη δημοσιογράφο κ. Ειρήνη Παπακαλούση.
Ο Θεσσαλός πολιτικός μιλώντας για την απόφαση έγκρισης από τη διυπουργική επιτροπή του έργου του φράγματος της Σκοπιάς, επισήμανε ότι «σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο, μιλάμε για 185.500.000 ευρώ, πλην ΦΠΑ. Πέρυσι, την 1η Φεβρουαρίου, τη σημειώνω την ημερομηνία γιατί έχει μία ιστορική αξία πια, συνάντησα τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και είχαμε μία μακρά συζήτηση για την αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος στη Θεσσαλία, με αφορμή και την τελμάτωση των έργων του Αχελώου, όπου και εκεί έχουμε δύο έργα που είναι πάρα πολύ σημαντικά το φράγμα στη Μεσοχώρα και το φράγμα στη Συκιά, τα οποία θα μας δώσουν και τη δυνατότητα παραγωγής “πράσινης” φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας. Και του είπα του Προέδρου της κυβέρνησης ότι, ακόμη και αν ολοκληρωθεί αύριο ο Αχελώος και έρθει στον κάμπο, δεν θα φτάσει στην επαρχία Φαρσάλων. Δεν είναι στο σχεδιασμό να φτάσει στην επαρχία Φαρσάλων και εκεί υπάρχει η δυνατότητα να λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης, άρδευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας και, ταυτόχρονα, να δοθεί μία τεράστια ώθηση αναπτυξιακή σε ολόκληρη την επαρχία Φαρσάλων και στην τοπική οικονομία και αυτή ακούει στο όνομα φράγμα Σκόπια. Ο πρωθυπουργός ενώ ήταν προγραμματισμένο το ραντεβού να κρατήσει ένα τέταρτο, σχεδόν επί μία ώρα είχαμε μία μακρά συζήτηση γι’ αυτό. Επιτόπου ενήργησε και κάλεσε τον τότε γενικό γραμματέα Υποδομών και νυν υφυπουργό Υποδομών, τον Γιώργο Καραγιάννη, δίνοντάς του εντολή να δρομολογήσει όλες εκείνες τις ενέργειες. Και ακολούθως υπήρχαν μία σειρά επαφών μου, γιατί στην Ελλάδα, όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, δεν αρκεί να κουρδίζεις κανείς το ρολόι πρέπει να σπρώχνει με το δάχτυλο και τους δείχτες…
Η γραφειοκρατία, δυστυχώς, υπάρχει και, πολλές φορές, χανόμαστε στα γρανάζια της. Παρότι ήταν πρωθυπουργική εντολή, αναγκάστηκα πολλές φορές να έχω συνεργασίες με τις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, του Υποδομών, του Ανάπτυξης, του Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ για ζητήματα κρίσεων και αντιμετώπισής τους, τον κ. Τριαντόπουλο. Την προηγούμενη εβδομάδα είχα και πάλι συνάντηση, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την προηγούμενη με τον πρωθυπουργό, που του είπα ότι με αφορμή και όλη αυτή τη συζήτηση περί προεκλογικού κλίματος ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση πριν την προκήρυξη εκλογών να έχει τουλάχιστον περάσει από την διυπουργική επιτροπή, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθεί και αυτή τη φορά η όλη αυτή η προσπάθεια. Γιατί κι άλλες φορές, όπως σας είπα, φτάσαμε στην πηγή και δεν ήπιαμε νερό. Το κατέγραψε και δύο μέρες μετά ενημερώθηκα ότι περνά από την διυπουργική επιτροπή, όπως με ενημέρωσε ο υπουργός Υποδομών».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος για την προκήρυξη του διαγωνισμού του έργου σημείωσε ότι «όπως ανακοινώθηκε επισήμως θα είναι εντός του καλοκαιριού. Το έργο αυτό θα χρειαστεί τέσσερα χρόνια για να υλοποιηθεί. Μιλούμε για φράγμα, μιλούμε για δίκτυο άρδευσης και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Τα έργα του Αχελώου
Σχετικά με τα έργα για τον Αχελώο, ο κυβερνητικός βουλευτής τόνισε ότι είναι «ένα ζήτημα που έχω ενημερώσει στο ανώτατο δυνατό βαθμό και την κυβέρνηση, τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Με πρωτοβουλία μου είχε πραγματοποιηθεί μία διευρυμένη σύσκεψη στην αρχή του κυβερνητικού βίου αυτής της κυβέρνησης, υπό την προεδρία του κ. Γεραπετρίτη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπουργών, των φορέων της Θεσσαλίας. Για πρώτη καθίσαν σε ένα τραπέζι όλοι οι φορείς της Θεσσαλίας, οι δημοτικές αρχές, οι εκπρόσωποι των αγροτών μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς για να δούμε πως μπορεί να ξεμπλοκάρει αυτό το έργο και προκάλεσα ο ίδιος συζήτηση, επίσης, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της βουλής και έχω ζητήσει να υπάρξει και μία νέα συζήτηση, θέλω να πιστεύω μες στο καλοκαίρι, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε θερινά τμήματα, θα λειτουργεί η Ολομέλεια της Βουλής, να υπάρξει η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής. Βρίσκομαι σε συνεννόηση με την κ. Αυγερινοπούλου την πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Σκοπός είναι να ξεμπλοκάρουμε τα έργα. Πώς μπορούν να ξεμπλοκάρουν τα έργα; Το βασικό που πρέπει να γίνει είναι να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών στην Θεσσαλία. Γιατί πρέπει να γίνει αυτό; Διότι η προηγούμενη επικαιροποίηση που είχε γίνει επί των ημερών της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν περιελάμβανε στο σχέδιο διαχείρισης τη δυνατότητα μεταφοράς νερού από άλλη λεκάνη απορροής, δεν περιλαμβάνει τη δυνατότητα μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στην Θεσσαλία. Άρα, η όποια συνέχιση των έργων εκ των πραγμάτων σκόνταφτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα πρέπει, λοιπόν, να ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, ο κ.Σκρέκας, σε μία παρέμβαση που είχε διαδικτυακά σε εκδήλωση που οργανώθηκε από την ΠΕΔ Θεσσαλίας, πριν κανένα χρόνο, είχε πει ότι προχωράει η επικαιροποίηση».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/7D8RvnFGA6k

Read more...

Μάξιμος σε χαλαζόπληκτο μηλεώνα στον Αετόλοφο Αγιάς: Βελτίωση της αντιχαλαζικής προστασίας και διευκολύνσεις για εργάτες γης

Μάξιμος Αετόλοφος 1

Λάρισα, 24 Ιουνίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΕ ΧΑΛΑΖΟΠΛΗΚΤΟ ΜΗΛΕΩΝΑ ΣΤΟΝ ΑΕΤΟΛΟΦΟ ΑΓΙΑΣ:

Βελτίωση της αντιχαλαζικής προστασίας και διευκολύνσεις για εργάτες γης

Η αναβάθμιση της αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ και η διαθεσιμότητα εργατών γης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου και αγροτών-μελών του νεοσύστατου Συλλόγου Δενδροκαλλιεργητών Αγιάς, κατά την επίσκεψή του σε χαλαζοχτυπημένο μηλεώνα στον Αετόλοφο.
Οι παραγωγοί εστίασαν στην αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του προγράμματος ενεργητικής προστασίας των δενδροκαλλιεργειών τους με αντιχαλαζικά δίχτυα. Επειδή με το υπάρχον σύστημα των προκηρύξεων για την εγκατάσταση των αντιχαλαζικών διχτυών υφίστανται δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις, πρότειναν να υπάρχει ανοιχτό πρόγραμμα στο οποίο θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να αιτείται για την επιδότηση εγκατάστασης των διχτυών κατά την φύτευση της δενδροκαλλιέργειας, χωρίς να περιμένει πότε θα ανακοινωθεί προκήρυξη. Για το υπάρχον πρόγραμμα, ζήτησαν να αναπροσαρμοστούν οι τιμές των υλικών σύμφωνα με τις τιμές στην αγορά, και ταυτόχρονα πρότειναν να εξεταστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εγκαθιστούν αντιχαλαζικά δίχτυα, η δυνατότητα αλλαγής ποικιλιών ή ειδών και η πληρωμή των δικαιούχων ατομικά.

Εύλογες παρατηρήσεις και προτάσεις
Διεξοδική συζήτηση υπήρξε και για το θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών, με τους αγρότες να αναφέρουν ότι άλλες χώρες της ΕΕ προσελκύουν ευκολότερα εργάτες γης από τη γειτονική Αλβανία λόγω υψηλότερου ημερομίσθιου και άλλων διευκολύνσεων, με συνέπεια τη μείωση των εργατών στην Ελλάδα. Αναγνώρισαν ότι έγιναν θετικά βήματα στο θεσμικό πλαίσιο, άλλα τόνισαν ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν μειωθεί το κόστος μετάκλησης, μειωθούν τα πρόστιμα για την παραμονή πέραν του τριμήνου και γενικά βελτιωθεί η δυνατότητα εισόδου-εξόδου για τον αλλοδαπό εργάτη, καθώς αυτό επιβάλλεται και από την περιοδικότητα των αγροτικών εργασιών.
Τέλος, οι αγρότες αναφέρθηκαν στα φαινόμενα ακαρπίας και πρόωρης καρπόπτωσης στους μηλεώνες της περιοχής, στην αποπληρωμή του υπόλοιπου 30% του μέτρου 10.1.08 του ΠΑΑ (Κομφούζιο) για το 2021 άλλα και ολόκληρου του ποσού για το 2022, το αυξημένο κόστος παραγωγής, ενώ δόθηκε έμφαση στο κόστος του πετρελαίου κίνησης. Μάλιστα, με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις για την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου φέτος και δεδομένου ότι η πλειονότητα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών τηρεί βιβλία, πρότειναν, ως μέτρο σταδιακής ελάφρυνσης του κόστους καυσίμων, να εξεταστεί η δυνατότητα προκαταβολών, με βάση τα στοιχεία που καταχωρούνται στα βιβλία ανά τρίμηνο και τις περσινές δηλώσεις καλλιέργειας.
Ο κυβερνητικός βουλευτής άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις των καλλιεργητών και κατά τη διάρκεια της συνάντησης επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Λάρισα κ. Σπύρο Σπυρόπουλο, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του εκτιμητικού έργου στην χαλαζόπληκτη περιοχή. Επιπλέον, θεωρώντας εύλογες τις παρατηρήσεις τους για το πρόγραμμα επιδότησης των αντιχαλαζικών διχτυών όσο και την αναπροσαρμογή των τιμών στα υλικά -μετά την εκτίναξή τους λόγω πολέμου στην Ουκρανία-, σε επικοινωνία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη ζήτησε να εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για βελτιώσεις.

Μάξιμος Αετόλοφος 2

Μάξιμος Αετόλοφος 4

 Μάξιμος Αετόλοφος 5

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος:“Εφιάλτης δίχως τέλος” θα ήταν η επάνοδος του διδύμου Τσίπρα-Βαρουφάκη • Οι “προθέσεις” και “προϋποθέσεις” για πρόωρες εκλογές

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 3

Αθήνα, 24 Ιουνίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

“Εφιάλτης δίχως τέλος” θα ήταν η επάνοδος του διδύμου Τσίπρα-Βαρουφάκη

• Οι “προθέσεις” και “προϋποθέσεις” για πρόωρες εκλογές

Στην όξυνση του πολιτικού κλίματος και στο δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ «εφιάλτης τέλος με εκλογές ή εφιάλτης δίχως τέλος» απάντησε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στη «Βουλή Τηλεόραση» και τον δημοσιογράφο κ. Λάμπρο Πέγκο. Όπως τόνισε «εφιάλτης δίχως τέλος θα είναι η επάνοδος του διδύμου Τσίπρα-Βαρουφάκη στην εξουσία. Ο εφιάλτης δίχως τέλος, ήταν οι ουρές οι ατελείωτες μπροστά από τις τράπεζες για να βγάλουμε 50 ευρώ. Εφιάλτης δίχως τέλος ήταν ότι η χώρα την ώρα που έβγαινε με το λεγόμενο ‘‘e-mailΧαρδούβελη’’ από τα μνημόνια, υπογράφτηκε μετά από 17 ώρες διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο. Εφιάλτης δίχως τέλος ήταν το δημοψήφισμα που δεν ήξεραν πως να διαχειριστούν το αποτέλεσμα, για ένα δημοψήφισμα που δεν είχε κανένα λόγο να τεθεί ως ερώτημα στους πολίτες. Φαντάζομαι ότι αυτά ακριβώς θα βαρύνουν την ώρα της κάλπης, αλλά μέχρι να προκηρυχθούν οι εκλογές η κυβέρνηση έχει έργο, και αυτό κάνει».
Ο Θεσσαλός πολιτικός ανέφερε ότι «πολύς κουρνιαχτός έχει σηκωθεί με αφορμή αυτή τη συζήτηση και πάλι για πρόωρες εκλογές, θα σας έλεγα ότι πέρα από προθέσεις θα πρέπει να υπάρχουν και οι αναγκαίες προϋποθέσεις, γιατί δεν πρέπει να λησμονούμε ότι θα έχουμε δίδυμες εκλογές, όποτε προκηρυχθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγοντας από την εξουσία έβαλε αυτήν την ‘‘πεπονόφλουδα’’ της απλής αναλογικής. Η Νέα Δημοκρατία έχει διακηρυγμένο στόχο ότι διεκδικεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Με τον νόμο της απλής αναλογικής, το πλέον βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές. Οι δεύτερες εκλογές, όμως, θα γίνουν με υπηρεσιακό πρωθυπουργό, κάποιον ανώτατο δικαστικό από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Φανταστείτε, λοιπόν, με την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας να “χτυπάει κόκκινο”, όπως συμβαίνει αυτή την ώρα, να έχουμε εμείς διπλές εκλογές και το ρίσκο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, το οποίο θα αντιμετωπίσει μία υπηρεσιακή κυβέρνηση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί λογικές τραμπισμού…
Ερωτηθείς για τα προαπαιτούμενα που έθεσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο κυβερνητικός βουλευτής απάντησε ότι «θα πάμε στις εκλογές συντεταγμένα, δεν μπορεί να πάμε με τον αντιθεσμικό τρόπο που θέλει να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση, διότι αυτά που ακούμε είναι λίγο πρωτόγνωρα τουλάχιστον για τη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, να υπάρχει συμβούλιο που θα διαχειρίζεται την εξωτερική πολιτική κατά το διάστημα αυτό μέχρι το Σεπτέμβριο, να ορίσει από σήμερα εκλογές για το Σεπτέμβριο. Αυτά είναι πρωτόγνωρα και θυμίζουν λίγο, θα έλεγα, λογικές Τραμπ, λογικές τραμπισμού. Και είδαμε ότι και το επίσημο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το δημοσιογραφικό εννοώ όργανο, “Η Αυγή”, χαρακτηρίζει ως “προαπαιτούμενα για τίμιες εκλογές” αυτά, την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών και όλα αυτά τα οποία ανέφερα νωρίτερα. Μου μοιάζει λίγο ως επιχείρηση δικαιολόγησης του αρνητικού αποτελέσματος που θα έχουν οι εκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ. Από σήμερα, δηλαδή, χτίζεται ένα άλλοθι για το αρνητικό αποτέλεσμα».

“Στο ίδιο έργο θεατές” με ΣΥΡΙΖΑ-Βαρουφάκη
Σχετικά με το δίλημμα των εκλογών ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «στο τέλος της ημέρας, οι πολίτες, όταν θα φτάσει η ώρα των εκλογών -δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε εκλογές το φθινόπωρο γιατί σας είπα, πέρα από τις προθέσεις και τα ελάχιστα προαπαιτούμενα για να πάμε σε εκλογές- θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε μία κυβέρνηση που κατάφερε και αντιμετώπισε μία σειρά από εξωγενείς κρίσεις (πανδημία, ελληνοτουρκική ένταση, μεταναστευτική-προσφυγική κρίση, πόλεμο στην Ουκρανία που εκτίναξε το ενεργειακό κόστος) και σε μία προηγούμενη διακυβέρνηση, που κόντεψε να οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΕ. Και το λέω αυτό, διότι, σαν να είμαστε ‘‘στο ίδιο έργο θεατές’’. Άκουγα τον κ. Τσακαλώτο να απευθύνει έκκληση συνεργασίας στον κ. Βαρουφάκη, δηλαδή το βασικό δίδυμο -λείπει ο κ. Καμμένος βέβαια- που οδήγησε τη χώρα στα capitalcontrols, στο τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, στο δημοψήφισμα και στην πόρτα εξόδου από το ευρωπαϊκό νόμισμα, από το ευρώ, αλλά ουσιαστικά και από την ευρωζώνη και την ΕΕ, διεκδικεί και πάλι την ψήφο των πολιτών».

ΜΑΞΙΜΟΣ 2 4

ΜΑΞΙΜΟΣ 3 4

ΜΑΞΙΜΟΣ 4 4

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/WnsvK2EEOb4

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος με Ινδονήσιους βουλευτές: Ειρήνη με σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας • Καταδίκη τουρκικών πρακτικών στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 9

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΣ:

Ειρήνη με σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας

«Οι χώρες μας μπορεί να βρίσκονται γεωγραφικά πολύ μακριά η μια από την άλλη, μοιράζονται όμως τις ίδιες αξίες για την υπεράσπιση της ειρήνης, τον σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, με έμφαση στο δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS), και την ανάγκη συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, υποδεχόμενος ως Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, 13μελή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Ινδονησίας, με επικεφαλής τον Dr. Nono Sampono, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφερόμενος στην πανδημία του COVID 19, σημείωσε προς τους Ινδονήσιους συνομιλητές του ότι «χαίρομαι που η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τις αυξημένες ανάγκες της Ινδονησίας σε εμβόλια, ανταποκρίθηκε άμεσα σε σχετικό αίτημα δωρίζοντας μέσω του διεθνούς μηχανισμού COVAX 1.065.700 εμβόλια, αριθμός που κατατάσσει την Ινδονησία, μεταξύ των τριών πρώτων αποδεκτών ελληνικών εμβολίων.

Κοινή στάση απέναντι στον αναθεωρητισμό
Στην τοποθέτησή του ο κυβερνητικός βουλευτής επισήμανε ότι «και οι δύο χώρες αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αποφυγή χρήσεως ή απειλής βίας. Κι αυτή η ξεκάθαρη διπλωματική θέση, αποκτά νέα διάσταση στη σημερινή συγκυρία. Διότι η ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει, δυστυχώς, αναζωπυρώσει τον αναθεωρητισμό που εκδηλώνουν κάποιες χώρες, όπως κάνει η γειτονική μας Τουρκία στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, παραβλέποντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και το απαραβίαστο της κυριαρχίας. Εφόσον, κυριαρχήσουν ανάλογες πρακτικές ενυπάρχει ο κίνδυνος το παγκόσμιο σύστημα να διολισθήσει σε μια χαοτική αντιπαράθεση με ανυπολόγιστες συνέπειες. Για τον λόγο αυτό και ελπίζουμε η σύγκρουση στην Ουκρανία να λήξει άμεσα και η διπλωματία να αντικαταστήσει την χρήση των όπλων».

Καταδίκη τουρκικών πρακτικών στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας
Ο Έλληνας βουλευτής δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του «για τη θέση αρχών της Ινδονησίας στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και τις γραπτές επιφυλάξεις που υποβάλλει η Τζακάρτα έναντι των κακόβουλων ψηφισμάτων τουρκικής πρωτοβουλίας για τη θρησκευτική, μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, η οποία απολαμβάνει όλων των δικαιωμάτων που έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Η στάση αυτή της Ινδονησίας έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς αποτελεί την πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο. Αλλά ταυτοχρόνως είναι μια χώρα που έχει επιδείξει θρησκευτική ανοχή και διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας με κάθε πλευρά, μακριά από άγονους θρησκευτικούς ανταγωνισμούς.
Επιτρέψτε μου να πω και ως επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, στην οποία συμμετέχουν Ορθόδοξοι Χριστιανοί βουλευτές από 25 κοινοβούλια χωρών απ’ όλο τον κόσμο ότι εργαζόμαστε για την αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συνύπαρξη λαών με διαφορετική πίστη και κουλτούρα. Και προσβλέπουμε στην συνεργασία με εκπροσώπους και του ήπιου Ισλάμ, που καταδικάζει τον εξτρεμισμό και τη βία των φονταμενταλιστών. Για όλους αυτούς τους λόγους είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας θα έχει βάθος και διάρκεια».
Στη συνάντηση, εκτός του Μάξιμου Χαρακόπουλου, συμμετείχαν ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών, κ. Μάνος Κόνσολας και κα Λίτσα Λιακούλη, καθώς επίσης και ο Γραμματέας της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κ. Στάθης Κωνσταντινίδης.

ΜΑΞΙΜΟΣ 3 10

ΜΑΞΙΜΟΣ 2 11

ΜΑΞΙΜΟΣ 4 9

ΜΑΞΙΜΟΣ 5 9

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Με παρέμβαση στον πρωθυπουργό ξεκόλλησε το έργο της Σκοπιάς • Το φράγμα θα δώσει ζωή στην επαρχία των Φαρσάλων

Μάξιμος astra tv 1

Λάρισα, 23 Ιουνίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ASTRA TV:

Το φράγμα της Σκοπιάς θα δώσει ζωή στην επαρχία των Φαρσάλων

• Με παρέμβαση στον πρωθυπουργό ξεκόλλησε το έργο

«Πριν από λίγο με ενημέρωσε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής για ένα σημαντικό έργο που το περιμένει δεκαετίες η επαρχία των Φαρσάλων. Και επειδή έχω συμβάλει στην ευτυχή κατάληξη θα ήθελα να το μοιραστώ με τους τηλεθεατές σας και μαζί σας. Σήμερα πέρασε, εγκρίθηκε από την διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ, μαζί με άλλα τέσσερα έργα, και το μεγάλο έργο για το φράγμα στη Σκόπια Φαρσάλων. Ένα έργο, που το αναμένανε γενιές Φαρσαλινών, πέρασε από τη διυπουργική σήμερα και μέσα στο καλοκαίρι θα δημοπρατηθεί. Το έργο αυτό θα δώσει ζωή στην επαρχία των Φαρσάλων, θα λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης αλλά και άρδευσης όλου του κάμπου της επαρχίας Φαρσάλων και θαρρώ ότι το έργο στην πλήρη έκταση του θα μπορεί να ανακουφίσει και την επαρχία Αλμυρού και την επαρχία Δομοκού. Μιλούμε για 100.000 στρέμματα τα οποία θα μπορούν να αρδευτούν». Τα παραπάνω ανέφερε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στον ASTRA TV και στην εκπομπή «ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ» με την δημοσιογράφο κ. Βάσω Σαμακοβλή.
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι για το φράγμα στην Σκοπιά «μιλούμε δεκαετίες, αλλά είχε πάει στις καλένδες και η συζήτηση ξανά άνοιξε πέρυσι 1η Φεβρουαρίου όταν διάβηκα την πόρτα του Μαξίμου και το έθεσα στον πρωθυπουργό σε μια διεξοδική συζήτηση που είχαμε για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, όπου του εξήγησα ότι ακόμα κι αν έρθει αύριο ο Αχελώος, η επαρχία Φαρσάλων δεν θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης που έχει. Του ανέφερα τις μελέτες που υπήρχαν στο παρελθόν για το έργο αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε άμεσο ενδιαφέρον επικοινώνησε με τον τότε γενικό γραμματέα Υποδομών τον κύριο Καραγιάννη, νυν υφυπουργό Υποδομών, του έδωσε εντολή να δρομολογήσει τις διαδικασίες, όπως και έγινε. Έκτοτε υπήρχε ένας μαραθώνιος επαφών μου. Επειδή υπήρξε προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού αντιμετωπίστηκαν όλα αυτά τα ζητήματα. Σας λέω ότι είχα συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών τον κ. Κώστα Καραμανλή, με τον υφυπουργό κ. Γιώργο Καραγιάννη, με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τον αναπληρωτή υπουργό κ. Νίκο Παπαθανάση, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον κ. Γιώργο Γεωργαντά, με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ τον κ. Τριαντόπουλο. Και τελικά την προηγούμενη εβδομάδα που είχα πάλι μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, υπενθύμισα την εκκρεμότητα αυτή, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για το έργο όχι μόνο σε μένα κατά τη συνάντησή μας, αλλά και αργότερα όταν επισκέφθηκε την επαρχία Φαρσάλων. Το κατέγραψε ο πρωθυπουργός και χαίρομαι γιατί σήμερα είχαμε αυτή την ευτυχή κατάληξη, το έργο πήρε την έγκριση πια από την διυπουργική επιτροπή των ΣΔΙΤ και οσονούπω μέσα στο καλοκαίρι θα προχωρήσει η δημοπράτησή του».

Αναγκαία η πολιτική σταθερότητα!
Ερωτώμενος ο Μάξιμος Χαρακόπουλος για την πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών υπογράμμισε ότι «εν μέσω αυτής της τρικυμίας, της παγκόσμιας που αντιμετωπίζουμε, με πανδημία και πόλεμο στην Ουκρανία που εκτίναξε το ενεργειακό κόστος, το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση, νομίζω ότι δείχνει ότι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους κλυδωνισμούς. Η οικονομία μας, παρά τα δεδομένα που ανέφερα νωρίτερα, πέρυσι κατέγραψε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 8,3% και το πρώτο τρίμηνο του έτους, της τάξεως του 7%, υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από αυτούς που είχαμε προβλέψει στον προϋπολογισμό. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να στηρίζουμε τους πολίτες με στοχευμένα μέτρα, ιδιαίτερα για το ενεργειακό κόστος, σε αυτή τη δύσκολή περίοδο». Και κατέληξε ότι «όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, οι πολίτες θα πρέπει να κρίνουν και να συγκρίνουν με βάση την εμπειρία που έχουμε από την ‘‘πρώτη φορά αριστερά’’, τη διακυβέρνηση και την περιπέτεια που έβαλε τη χώρα, αλλά και το γεγονός ότι εν μέσω αυτής της παγκόσμιας τρικυμίας, η Ελλάδα, όχι μόνο δεν είναι το ‘‘μαύρο πρόβατο’’ της Ευρώπης, αλλά είναι δακτυλοδεικτούμενη θετικά, σε μια σειρά από πρωτοβουλίες και τομείς στους οποίους εργάζεται η κυβέρνηση».

Μάξιμος astra tv 2

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/ra0OCeUCF9w

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Ιστορική μέρα για τα Φάρσαλα η έγκριση του φράγματος Σκοπιάς από τη Διυπουργική ΣΔΙΤ • Μαραθώνιος επαφών Μάξιμου • Εντός καλοκαιριού η δημοπράτηση

Μάξιμος Πρωθυπουργός

Λάρισα, 22 Ιουνίου 2022 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

Ιστορική μέρα για τα Φάρσαλα η έγκριση του φράγματος Σκοπιάς από τη Διυπουργική ΣΔΙΤ

«Χαράς Ευαγγελία συνιστά για την επαρχία Φαρσάλων η σημερινή έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Έργων ΣΔΙΤ του φράγματος της Σκοπιάς στην τοποθεσία Παλιοδερλί. Η σημερινή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα συντονισμένης προσπάθειας για την οποία είμαι ιδιαίτερα περήφανος, καθώς ένα όραμα δεκαετιών μπήκε σε υλοποίηση μετά τη συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη την 1η Φεβρουαρίου 2021». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ενημέρωση που είχε από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή για την έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Έργων ΣΔΙΤ των διαγωνισμών για τέσσερα έργα, μεταξύ των οποίων και το φράγμα της Σκοπιάς.

Μαραθώνιος επαφών Μάξιμου
Ο Θεσσαλός πολιτικός στη δήλωσή του υπενθυμίζει ότι «τότε ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον νυν υφυπουργό Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη για την δρομολόγηση των διαδικασιών δημιουργίας του έργου που αποτελεί πόθο γενιών Φαρσαλινών. Έκτοτε υπήρξε ένας μαραθώνιος επαφών μου με αλλεπάλληλες συναντήσεις με τις ηγεσίες των υπουργείων Υποδομών, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, προκειμένου εντός της παρούσης κυβερνητικής θητείας να δημοπρατηθεί το έργο, ώστε να μην καταλήξει η όλη προσπάθεια για μια ακόμη φορά στις καλένδες.

Εντός καλοκαιριού η δημοπράτηση
Στη συνάντηση που είχα την προηγούμενη εβδομάδα (15.06.22) με τον πρόεδρο της κυβέρνησης υπενθύμισα την εκκρεμότητα της δέσμευσης, ο πρωθυπουργός το κατέγραψε και χαίρομαι που πια γίνεται πράξη. Όπως με ενημέρωσε ο φίλος υπουργός Υποδομών, εντός του καλοκαιριού θα γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού. Ένα έργο, που πολλοί θεωρούσαν ότι δεν έχει καμία πιθανότητα να γίνει, μπήκε πια σε τροχιά υλοποίησης, ικανοποιώντας όσους επιμέναμε να το θέτουμε στον ανώτατο δυνατό βαθμό κι όχι απλά για ψηφοθηρία στα χωριά και επιβεβαιώνοντας ότι ποτέ δεν πρέπει να υποστέλλουμε τη σημαία ενός δίκαιου αγώνα. Χαίρομαι γιατί υπήρξα κρίκος αυτής της αλυσίδας. Θα συνεχίσω να παρακολουθώ στενά την υλοποίηση του έργου, με “πρώτη στάση” στον νέο οδικό χάρτη τη δημοπράτηση του έργου που θα δώσει ζωή στην επαρχία μας των Φαρσάλων.

Ποτιστικά 100.000 στρέμματα
Όπως ενημερώθηκα η κατασκευή του φράγματος της Σκοπιάς στον Ενιπέα με τα δίκτυα διανομής και τα συνοδά έργα έχει ως ενδεικτικό προϋπολογισμό 185,5 εκατομμύρια ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 4 χρόνια, ενώ η περίοδος λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης της υποδομής είναι για 26 χρόνια. Με την ολοκλήρωση του φράγματος και των δικτύων θα αρδευτεί μια έκταση 100.000 στρεμμάτων, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την επαρχία Φαρσάλων, δίνοντας τη δυνατότητα στους παραγωγούς να στραφούν σε δυναμικές καλλιέργειες που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη του αγροτικού εισοδήματος και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας».

Φωτ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που δρομολόγησε την έγκριση του φράγματος Σκοπιάς από τη Διυπουργική ΣΔΙΤ.

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στο Ομορφοχώρι: Αναστοχασμός και Διδάγματα από τη Μικρασιατική Καταστροφή

MAXIMOS 1

Αθήνα, 21 Ιουνίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟΧΩΡΙ:

Αναστοχασμός και Διδάγματα από τη Μικρασιατική Καταστροφή

«Είναι ευτυχής συγκυρία ότι τη μια επέτειο διαδέχεται η άλλη γιατί, όπως είπε η μεγάλη Ελληνίδα, η κορυφαία βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, η Μικρασιατική Καταστροφή είναι το τέλος της Επανάστασης του 1821. Γιατί αυτοί που ξεσηκώθηκαν το 1821 δεν αγωνίστηκαν για την ελευθερία του μικρού ελληνικού βασιλείου που αποφασίστηκε μετά τη λήξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, δεν αγωνίστηκαν για να γίνει πρωτεύουσα του κράτους ένα μικρό χωριουδάκι, που ήτανε το 1830 η Αθήνα. Αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Ρωμανίας, όπως αποκαλούσαν τότε το Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος, το οποίο οι Φράγκοι μας επέβαλαν τον 16ο αιώνα να το λέμε Βυζάντιο. Κανένας κάτοικος του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους δεν αναπροσδιορίζονταν ως Βυζαντινός. Όλοι αυτοπροσδιορίζονταν ως Ρωμιοί και στα τέλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ως Έλληνες. Αγωνίστηκαν, λοιπόν, για την απελευθέρωση της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της χιλιόχρονης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και πρωτίστως για την απελευθέρωση της ιστορικής πρωτεύουσας της Ρωμιοσύνης που είναι η Κωνσταντινούπολη». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας και ιστορικός ερευνητής, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ομορφοχωρίου: «100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή: Αναστοχασμός και Διδάγματα για το παρόν και μέλλον».

Ήταν “ιμπεριαλιστικός” ο πόλεμος στη Μικρά Ασία;
Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής και συγγραφέας του βιβλίου «Ρωμιοί της Καππαδοκίας» επιχείρησε να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτηματικά «για το αν πρώτα από όλα ήταν τυχοδιωκτικός πόλεμος η Μικρασιατική Εκστρατεία, όπως πολλοί λένε. Και γιατί λένε ότι ήταν τυχοδιωκτικός; Διότι εφάρμοσε τη Συνθήκη των Σεβρών, η οποία ήτανε μετά τη νίκη των δυνάμεων της Αντάντ, η συνθήκη εκείνη που έκανε πράξη την “Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών”, που έδινε στην Ελλάδα την Ανατολική Θράκη μέχρι τα προάστια της Κωνσταντινούπολης και την ευρύτερη ζώνη της Σμύρνης, της Γκιαούρ Ιζμίρ, όπως την αποκαλούσαν οι Τούρκοι, γιατί η πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν ελληνική. Ήταν τυχοδιωκτικός λένε ο πόλεμος, γιατί στηριχθήκαμε πρωτίστως στις ξένες δυνάμεις. Ποιος όμως, πολιτικός θα αρνούνταν εκείνη την εποχή την εντολή να πάει ο ελληνικός στρατός, τον Μάιο του ‘19 στη Σμύρνη, όταν το ιδεολόγημα της Μεγάλης Ιδέας ήταν αυτό που ουσιαστικά συντρόφευε από την έναρξη του, από την γενέθλια ημέρα ιδρύσεώς του το ελληνικό κράτος; Με την ίδια λογική τυχοδιωκτικός ήταν και ο Βαλκανικός Πόλεμος για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Ή μήπως ήτανε ιμπεριαλιστικός ο πόλεμος στη Μικρά Ασία, όπως τότε το Κομμουνιστικό Κόμμα υποστήριζε; Και γιατί δεν ήταν ιμπεριαλιστικός πόλεμος η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, που είχε πολύ λιγότερο ελληνικό πληθυσμό το 1912 από ότι είχε η Σμύρνη, την οποία την αποκαλούσαν Γκιαούρ Ιζμίρ, άπιστη Σμύρνη, γιατί ακριβώς είχε πλειοψηφία ελληνικού πληθυσμού; Δεν ήταν, λοιπόν, ούτε τυχοδιωκτικός, ούτε ιμπεριαλιστικός ο Μικρασιατικός Πόλεμος».

“Μονόδρομος” η Μικρασιατική Εκστρατεία
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος απάντησε και στο ερώτημα αν «ήταν αναπόφευκτος ο Μικρασιατικός Πόλεμος. Θα μπορούσαμε να τον είχαμε αποφύγει, θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί οι ελληνικοί πληθυσμοί που ζούσαν εκεί 3.000 χρόνια; Έπρεπε να γίνει η ανταλλαγή των πληθυσμών; Φοβούμαι ότι ήταν μονόδρομος. Διότι από τη στιγμή που στην οθωμανική αυτοκρατορία από ένα πολυεθνικό κρατικό μόρφωμα στο οποίο ζούσαν διάφορα μιλλέτια, με διάφορα θρησκεύματα, αφυπνίζονταν ο τούρκικος εθνικισμός και επεδίωκε, αρχικά, στα τελευταία χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας και μετά με τους Νεότουρκους και τον Κεμάλ, τη μετατροπή της σε ένα ομογενοποιημένο κράτος, όπου θα ίσχυε αυτό που είναι και προμετωπίδα σήμερα στην εφημερίδα Hurriet “η Τουρκία ανήκει στους Τούρκους”, οποιοσδήποτε άλλος δεν είχε θέση στη νέα Τουρκία που θα προέκυπτε από την επανάσταση των Νεότουρκων. Άρα, ή θα έπρεπε να τουρκέψουν, αλλάζοντας πίστη οι χριστιανικοί πληθυσμοί ή θα έπρεπε να σφαγιαστούν ή θα έπρεπε να εκδιωχθούν. Και το σχέδιο αυτό ήταν οργανωμένο, δυστυχώς, και με τη συνδρομή τότε ευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως η Γερμανία, ένα σχέδιο που είχε στόχο την εξόντωση όλων των χριστιανών της Ανατολής».

Ενσωμάτωση “120 μυριάδων” προσφύγων
Ο ιστορικός ερευνητής υποστήριξε ότι «οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και τους Εβραίους ήταν η ελίτ της Μικράς Ασίας, η ελίτ της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Και όταν βρέθηκαν ξεριζωμένοι, ανέστιοι, στην Ελλάδα που τη θεωρούσαν “μητέρα πατρίδα”, η υποδοχή που έτυχαν δεν ήταν η καλύτερη. Πολλές φορές αντιμετωπίστηκαν με καχυποψία από τον ντόπιο πληθυσμό. Δεν πρέπει, όμως, να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι αυτή η Ελλάδα, η καθημαγμένη, η ηττημένη, με 10 χρόνια σε εμπόλεμη κατάσταση, με Μικρασιατική Καταστροφή, με επανορθώσεις που έπρεπε να πληρώσει στην Τουρκία, μπόρεσε και ενσωμάτωσε 120 μυριάδες πρόσφυγες, κατά την έκφραση του Ελευθερίου Βενιζέλου -πάνω από ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες Έλληνες». Όπως υπογράμμισε, οι πρόσφυγες «προσέφεραν νέο δυναμισμό, νέο αίμα, νέα ήθη, συνέβαλαν καθοριστικά στην οικονομία, στα γράμματα, στις τέχνες, στον πολιτισμό. Ο πρώτος νομπελίστας ποιητής της χώρας, ο Γεώργιος Σεφέρης, ήταν Μικρασιάτης. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Μποδοσάκης, μεγάλες προσωπικότητες που προσέφεραν πολλά στη χώρα και άφησαν παρακαταθήκη με ιδρύματα πολιτισμού στον τόπο μας».

MAXIMOS 2

MAXIMOS 3

MAXIMOS 4

MAXIMOS 5

MAXIMOS 6

MAXIMOS 8

MAXIMOS 7

MAXIMOS 9

 MAXIMOS 10

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: https://youtu.be/ZjlWTIJ5j4Y και https://youtu.be/Bx1Bd9Ln7t8

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στα Αμπέλια Βερδικούσιας: Στον πρωθυπουργό τα προβλήματα καθημερινότητας των πολιτών • Έρχονται νέα μέτρα στήριξης του ενεργειακού κόστους

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 2

Λάρισα, 20 Ιουνίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑΣ:

Στον πρωθυπουργό τα προβλήματα καθημερινότητας των πολιτών

• Έρχονται νέα μέτρα στήριξης του ενεργειακού κόστους

«Τα Αμπέλια της Βερδικούσιας είναι ένα από τα ζωντανά χωριά της Ελασσόνας, πρωτίστως χάρη στην κτηνοτροφία που είναι η βασική ενασχόληση των κατοίκων. Μπορεί σήμερα να αποκαταστάθηκε η τιμή παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα, που στα χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε καταβαραθρωθεί λόγω των “ελληνοποιήσεων”, ωστόσο αρχικά η πανδημία και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία με την εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια και τις ζωοτροφές, επηρεάζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού. Οι πολίτες αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αμβλύνει τις συνέπειες εξωγενών κρίσεων, αλλά προσβλέπουν σε ακόμη γενναιότερα μέτρα». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την επίσκεψή του στα Αμπέλια της Βερδικούσιας με αφορμή την πανήγυρη του χωριού, όπου στον εορτάζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Χαρίτων.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους του χωριού, αναφέρθηκε «στις δυνατότητες που σηματοδοτεί για την οικονομία της χώρας η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία που ήταν η τελευταία πράξη της αποτίναξης των μνημονίων». Όπως είπε «τώρα εστιάζουμε στη στήριξη των πολιτών που πλήττονται από τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, με βάση, όμως, τις αντοχές της οικονομίας για να μην ξανακατρακυλήσουμε σε μνημόνια και εποπτεία της χώρας. Στη συνάντηση που είχα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το βασικό ζήτημα της συζήτησής μας ήταν τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών εξαιτίας της ακρίβειας που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη συναίσθηση των κινδύνων από τον πόλεμο στην ευρύτερη γειτονιά μας και για την ενεργειακή επάρκεια στην Ευρώπη και για την επισιτιστική ασφάλεια, και γι’ αυτό πρωτοστατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάληψη πρωτοβουλιών, ενώ ταυτόχρονα προχωρά στην λήψη εθνικών μέτρων στήριξης των νοικοκυριών.
Πιστεύω στις δυνατότητες της ελληνικής κτηνοτροφίας και ξέρετε ότι, κι ως αναπληρωτής υπουργός σε μια δύσκολη συγκυρία μνημονιακών πολιτικών, έκανα τα αδύνατα δυνατά για τη στήριξη των κτηνοτρόφων. Αυτό θα συνεχίζω να κάνω ακόμη κι αν καμία φορά γίνομαι δυσάρεστος στην εκτελεστική εξουσία. Εκείνο που προέχει είναι οι λύσεις στα προβλήματα των πολιτών».

ΜΑΞΙΜΟΣ 2 3

ΜΑΞΙΜΟΣ 3 3

ΜΑΞΙΜΟΣ 4 3

Read more...

Μάξιμος Χαρακόπουλος στη Γιορτή Κερασιού στο Μεταξοχώρι: Χρέος μας να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα και να δίνουμε λύσεις

Μάξιμος γιορτή κερασιού Μεταξοχώρι 1

Λάρισα, 19 Μαΐου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΕΡΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ:

Χρέος μας να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα και να δίνουμε λύσεις

«Ομολογώ ότι μας έλειψαν αυτές οι γιορτές, η γιορτή κερασιού, η γιορτή μήλου. Τολμώ να πω ότι μου έλλειψε ακόμη και η βροντερή φωνή του Σίμου (του εκπροσώπου των αγροτών), που συνήθως ήταν καταγγελτικός, αλλά πάντοτε με το λόγο του μας έδινε αφορμή να ξαναδούμε προβλήματα και στο βαθμό που είναι εφικτό να τα διορθώσουμε». Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ξεκίνησε τον χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει μετά τον αγιασμό στην 41η Γιορτή Κερασιού στο Μεταξοχώρι Αγιάς.
Ο Θεσσαλός πολιτικός συνέχισε λέγοντας «χαίρομαι πραγματικά γιατί μετά από δύο χρόνια πανδημίας, κλεισούρας, με περιοριστικά μέτρα, έχουμε τη δυνατότητα να ανταμώνουμε σε τέτοιες όμορφες εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις που μπορούμε και συνταιριάζουμε τα αγροτικά μας προϊόντα με τον πολιτισμό. Προϊόντα ποιοτικά, όπως είναι εν προκειμένω το κεράσι και το μήλο της Αγιάς, που αναδεικνύουν το έντονο πολιτιστικό αποτύπωμα που έχει αυτός ο όμορφος τόπος.

Προσαρμογή στις αλλαγές
Βεβαίως οι καιροί αλλάζουν και αναγκαζόμαστε να προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις αλλαγές. Τα τελευταία αυτά δύο χρόνια δεν είχαμε μόνο την πανδημία που επέφερε, επίσης, κραδασμούς στην αγροτική οικονομία, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην επάρκεια αγροτικών προϊόντων και σκαμπανεβάσματα στις τιμές. Έχουμε και τον πόλεμο στην Ουκρανία που δημιουργεί την ενεργειακή κρίση, τις διακυμάνσεις και την εκτίναξη των τιμών στο ενεργειακό κόστος, στο φυσικό αέριο, στο ρεύμα, στο πετρέλαιο και κατ’ επέκταση στο κόστος παραγωγής. Έχουμε, επίσης, και τις αλλαγές στις μεταναστευτικές ροές και τις επιπτώσεις που αυτό το γεγονός συνεπάγεται στη διαθεσιμότητα εργατών γης που είναι απαραίτητοι για τις αγροτικές εργασίες. Και, βεβαίως, πάντοτε είναι παρούσα η κλιματική αλλαγή με τις επιπτώσεις που έχει στον πρωτογενή τομέα, αλλά και ευρύτερα στη ζωή στην ελληνική περιφέρεια και όχι μόνο.
Όλα αυτά προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε επιτυχώς στον βαθμό που είναι εφικτό. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε και άλλα πράγματα.

Μέτρα στήριξης
Θυμίζω ότι στο χρονικό αυτό διάστημα η πολιτεία έδωσε “κορονοενισχύσεις”, αν μπορώ να τις ονομάσω έτσι, σε μία σειρά αγροτικών προϊόντων, τα οποία, αποδεδειγμένα με παραστατικά, υπέστησαν μείωση είτε στην παραγωγή είτε στη διάθεση, είτε στις τιμές, με συνακόλουθο τη μείωση στο αγροτικό εισόδημα.
Θυμίζω ότι ο ΕΛΓΑ αντιμετώπισε πρωτόγνωρες καταστροφές. Πριν λίγο ήμουν στον Αετόλοφο όπου είδα μηλιές που υπέστησαν ζημιές από τη χαλαζόπτωση και ταυτόχρονα έχουν προβλήματα καρπόπτωσης. Στο διάστημα αυτό, ο ΕΛΓΑ, για πρώτη φορά από την καθιέρωση του νέου θεσμικού πλαισίου, έχει πάρει την κρατική ενίσχυση που είναι ετησίως κάπου 30 με 35 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έλλειπαν από τον προϋπολογισμό του οργανισμού και έτσι τα στερούνταν σε αποζημιώσεις οι αγρότες.
Και, βεβαίως, υπήρξαν και παρεμβάσεις όσον αφορά στο κόστος παραγωγής. Θυμίζω ότι το αγροτικό πετρέλαιο από φέτος επανέρχεται. Στην προηγούμενη παρένθεση των 4,5 χρόνων είχε καταργηθεί -μνημονιακή υποχρέωση κατά πολλούς, αλλά είχε καταργηθεί- και τώρα επανήλθε. Είναι αρκετά; Όχι δεν είναι και επιμένω ότι θα πρέπει να αυξηθούν, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα.

Έχω δώσει δείγματα γραφής
Θέλω να πω, λοιπόν, ότι προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται πράγματα. Δεν αρκούν, χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα και εδώ είμαστε ως εκπρόσωποι σας, ως αυτοί που οφείλουμε να αφουγκραζόμαστε τις τοπικές κοινωνίες και τα προβλήματα, να τα καταθέτουμε στην κυβέρνηση. Και ως κυβερνητικός βουλευτής, γνωρίζετε ότι έχω δώσει δείγματα γραφής, δεν είμαι από αυτούς που αρέσκονται να “λιβανίζουν”. Όπου υπάρχουν προβλήματα θα πρέπει να τολμούμε να βάζουμε το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων και έτσι θα συνεχίσω να πολιτεύομαι.
Χαίρομαι γιατί πραγματικά μας δόθηκε η δυνατότητα να ξαναγιορτάσουμε αυτή τη γιορτή κερασιού, εύχομαι καλές παραγωγές, καλές σοδειές, υγεία και δύναμη σε όλους και πρωτίστως στους διοργανωτές αυτής της όμορφης εκδήλωσης».

Μάξιμος γιορτή κερασιού Μεταξοχώρι 2

Μάξιμος γιορτή κερασιού Μεταξοχώρι 3

 Μάξιμος γιορτή κερασιού Μεταξοχώρι 4

Μπορείτε να δείτε τον χαιρετισμό του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/Cq6ZS4cTNyU

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Γιατί η Λάρισα δεν έχει Πρότυπο Σχολείο; • Αυτό δεν τιμά την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

ΜΑΞΙΜΟΣ 4

Αθήνα, 19 Ιουνίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ FORMedia RADIO:

Γιατί η Λάρισα δεν έχει Πρότυπο Σχολείο;

• Αυτό δεν τιμά την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

«Με τον πρωθυπουργό είχα την ευκαιρία να συζητήσω και για τις τιμές στα καύσιμα, οι οποίες έχουν ξεφύγει και επιφέρουν μια σειρά αυξήσεων σε προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες. Μιλήσαμε και για το κόστος παραγωγής των αγροτών, το οποίο επίσης επηρεάζεται από τις τιμές στην ενέργεια και, όπως μου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, επίκειται γενναιότερη ρύθμιση από αυτή που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στο FORMedia RADIO και στους δημοσιογράφους Αποστόλη Γκόγκα και Πάνο Γαρουφαλιά αναφορικά με την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «χρέος των βουλευτών είναι να μεταφέρουν τα μηνύματα της κοινωνίας στην εκάστοτε εκτελεστική εξουσία. Η πόρτα του πρωθυπουργού είναι πάντοτε ανοιχτή για τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό, οι βουλευτές είναι οι καλύτεροι αγωγοί μηνυμάτων της κοινωνίας προς την κυβέρνηση, είναι οι αγγελιοφόροι των μηνυμάτων της κοινωνίας. Εμείς καθημερινά βρισκόμαστε, ιδιαίτερα οι βουλευτές της περιφέρειας, σε άμεση επικοινωνία με τους πολίτες, δεν αναμένουμε τα μέσα ενημέρωσης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή τις δημοσκοπήσεις για να εισπράξουμε τον παλμό της κοινωνίας. Βρισκόμαστε καθημερινά μέσα στην κοινωνία, από εκδηλώσεις, ημερίδες, συζητήσεις, επισκέψεις σε χωριά, μέχρι κοινωνικού χαρακτήρα εκδηλώσεις, όπου και εκεί ακόμη, μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με τον απλό πολίτη και να εισπράξει διαμαρτυρίες, παράπονα, προτάσεις, παρατηρήσεις, σκέψεις και όλα αυτά νομίζω, είναι χρήσιμο να φτάνουν τελικά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων».

Παράδοξο να μην υπάρχει Πρότυπο Σχολείο στην Λάρισα!
Ερωτώμενος για τον λόγο που δεν έχει ιδρυθεί Πρότυπο Σχολείο στην Λάρισα, ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε ότι «δυστυχώς η Λάρισα, η έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η τέταρτη, πέμπτη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, δεν έχει Πρότυπο σχολείο. Αυτό δεν τιμά την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, το λέω πια ευθαρσώς και νομίζω ότι θα πρέπει να γίνουν όλα εκείνα τα βήματα που πρέπει να γίνουν από την ηγεσία του Υπ. Παιδείας, προκειμένου να αποκατασταθεί αυτή η αδικία, την οποία υφίσταται η κοινωνία της Λάρισας, η κοινωνία ενός από τους μεγαλύτερους νομούς της χώρας. Παραδόξως, στη Λάρισα δεν έχει γίνει και θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και να αποδοθούν εκεί που πρέπει».

Επαγγελματικό Λύκειο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Λάρισας
«Όσον αφορά τώρα τους εγκλείστους και τη διαδικασία σωφρονισμού τους και εκεί εκκρεμεί ένα αίτημα που έχω διατυπώσει και δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου και δια ζώσης στην ηγεσία του Υπ. Παιδείας, για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) στο σωφρονιστικό κατάστημα Λάρισας. Εκεί γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά, έχουμε Σ.Δ.Ε. σε επίπεδο Γυμνασίου, αλλά για όσους θέλουν να συνεχίσουν μετά, δεν υπάρχει Σ.Δ.Ε σε επίπεδο Λυκείου. Θα μπορούσε να γίνει εκεί για παράδειγμα ένα Πρότυπο, Επαγγελματικό, Λύκειο δεύτερης ευκαιρίας».

Εκπαίδευση αγρεργατών σε αγροτικές φυλακές
«Με δεδομένο ότι έχουμε την τεράστια αυτή έλλειψη αγροεργατών, εργατών γης, είπα στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπ. Προστασίας του Πολίτη, ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως και να αναμορφωθεί ο θεσμός των αγροτικών φυλακών, έτσι ώστε, και αλλοδαποί και ημεδαποί που βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα και έχουνε διάθεση να ενημερωθούν, να εντρυφήσουν, να απασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, με τη γη, να μεταβαίνουν στις αγροτικές φυλακές -σήμερα δεν υπάρχει πληρότητα στις αγροτικές φυλακές-, να υπάρχει, λοιπόν, πληρότητα στις αγροτικές φυλακές, να υπάρχουν και σεμινάρια και εκπαίδευση από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, από ειδικούς επιστήμονες στους στους κρατουμένους, έτσι ώστε όταν λήξει και ο εγκλεισμός τους στα σωφρονιστικά καταστήματα και βγούνε στην κοινωνία, να έχουν αποκτήσει κάποιες δεξιότητες που μπορεί να τους φανούνε χρήσιμες για την εργασία τους, για την ενσωμάτωσή τους, την αφομοίωσή τους και πάλι στην ελληνική κοινωνία».

Έργα Αχελώου
«Η ιστορία της μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στο Θεσσαλικό κάμπο, έχει δαιμονοποιηθεί και έχει μπει σε μια λάθος διάσταση, έχει προσλάβει ιδεολογικό χρώμα και αυτό νομίζω αδικεί την όλη προσπάθεια. Η Θεσσαλία -αυτό προσπαθούμε πολλές φορές να εξηγήσουμε στους συνομιλητές μας στην Αθήνα- αντιμετωπίζει τεράστιο υδατικό πρόβλημα. Η μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο, μιλούμε για το 10% του νερού που πάει στη θάλασσα, δε θα στερήσει από κανέναν τίποτα, αντιθέτως θα αποτρέψει ένα οικολογικό, περιβαλλοντικό έγκλημα στο Θεσσαλικό κάμπο, στη Θεσσαλία. Γι’ αυτό, λοιπόν, επιμένω όλα αυτά τα χρόνια, στην ενεργοποίηση και πάλι των διαδικασιών που θα απεγκλωβίσουν από το αδιέξοδο, τα έργα του Αχελώου. Βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής, αυτό νομίζω είναι που θα πρέπει να ολοκληρωθεί και αυτό είναι το κλειδί για να ξαναμπούνε στο τραπέζι τα έργα του Αχελώου».

Παρέμβαση Μητσοτάκη για φράγμα Σκοπιάς
«Η επαρχία Φαρσάλων και αν ακόμα ολοκληρωθεί αύριο ο Αχελώος, πάλι δε θα έχει πρόσβαση στο νερό αυτό. Για την επαρχία των Φαρσάλων και όχι μόνο, ξεπερνάει και τα όρια των Φαρσάλων, είναι πάρα πολύ σημαντικό το έργο στη Σκοπιά, το φράγμα στη θέση Παλιοδερλί. Ένα έργο το οποίο, επίσης, έχει μελετηθεί από τη δεκαετία του ’60 και δεν έχει ολοκληρωθεί και χαίρομαι ιδιαίτερα, διότι στην προηγούμενη συνάντησή μας, πέρυσι στις αρχές του χρόνου στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, όταν του ανέλυσα με λεπτομέρειες το ζήτημα, όχι απλώς το κατανόησε, αλλά κινήθηκε άμεσα, σήκωσε τηλέφωνα, έδωσε οδηγίες στον τότε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και νυν Υφυπουργό τον Γιώργο Καραγιάννη και οσονούπω αναμένεται το έργο να περάσει από Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ».

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=WG-bnLdAKtw

Read more...